Megkezdtük a hozzátáplálást, de mi lesz a szoptatással?

Sok lelkiismeretes anyukát ismerek, akit egészen elrémiszt a hozzátáplálás kezdete, mert már annyira megszokták a szoptatást: pontosan mérték mennyit evett a baba, tudták, elég-e neki a tej, ehhez képest a hozzátáplálás egészen új és nagyon bonyolultnak tűnik. Aggódnak vajon eleget eszik-e a baba, az meg egészen megrémiszti őket, hogy a tejmennyiség egyszercsak csökkenni kezd. Még, ha ennél lazább anyuka vagy is, akkor is van néhány dolog, ami megváltozik ilyenkor a szoptatás terén, ezekről jó, ha tudsz:

Megkezdtük a hozzátáplálást, de mi lesz a szoptatással?1. Fokozatosan csökken az anyatej mennyisége

Mindegy, hogy szoptatás után vagy előtt kínálod meg a babát az első falatokkal, mostantól fokozatosan egyre kevesebb lesz az anyatej. Ez egyáltalán nem jelent gondot, hiszen a gyümölcsök, főzelékek fokozatosan kiváltják a szoptatást, így a baba nem lesz éhes.
Ha eddig fejtél a nagyobb tejmennyiség miatt, akkor abbahagyhatod és ha már jóízűen eszik a baba teljes adagokat a gyümölcsökből, akkor a tejserkentő teára sem lesz többé szükséged.
Ha azért fejtél, hogy a főzelékekhez felhasználhasd a tejet, vagy mert néha más vigyáz a kicsire, akkor fejhetsz a továbbiakban is igény szerint, de azt is megteheted, hogy amikor már teljes adagok fogynak a főzelékből, akkor a hozzátáplálást a babafelvigyázás idejére időzíted és ilyenkor főzeléket kap a baba (a nagymamák nagyon fogják élvezni, hogy végre kanalazhatnak a babának :))

2. A kicsinek megnőhet az étvágya…

Vannak olyan haspók babák, akik az első falat gyümölcstől kezdve imádják az egész etetés dolgot és néhány hét leforgása alatt elfordulnak a szoptatástól. Ez az anyukák egy részét megviseli, különösen, ha szerettek volna sokáig szoptatni. Ilyenkor általában a reggeli és esti vagy legalább az esti szoptatást meg lehet tartani még egy darabig, de hagyni kell, hogy a baba a maga tempójában hagyja el azokat.

Az anyukák másik része örül neki, hogy végre megszabadulhat az állandó méricskélés és tejmennyiség miatti aggódás „kínjától” és lelkesen adja a babának az újabb és újabb finomságokat, de azért nem érdemes azonnal minden szoptatást elhagyni, mert

3. …néha teljesen visszatérhet a szopizáshoz

Betegség, fogzás idején bizony előfordulhat, hogy a baba teljesen visszatér a szopizáshoz és néhány napig egyáltalán nem akar mást enni. Emiatt nem kell aggódni, ha elmúlik a betegség, akkor visszatér a baba étvágya is.

4. Kell-e mérni?

Ha eddig lelkesen méricskélted a babát minden etetés után vagy naponta, akkor erről most teljesen letehetsz, a továbbiakban csak azt kell figyelned, mennyit eszik meg 1-1 etetés alkalmával. Ha csak néhány kanállal, akkor még pótlásra (anyatejre, vagy – tápszeres babánál- tápszerre) is szükség van, amikor azonban már megeszik legalább 150 gramm főzeléket (gyümölcsöt), és utána nem kéri a pótlást, akkor el lehet hagyni a pótlást.
Ha egy teljes adagot (200 gramm) megeszik már a főzelékből, akkor egyáltalán nem kell foglalkozni a pótlással.

Hogyan oldhatnád meg hozzátáplálási problémáitokat a leggyorsabban? Hogyan kaphatnál választ a kérdéseidre, kételyeidre? A válaszért katt ide! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

61 Comments

Comment navigation

  • Bea

    2011. április 18. hétfő

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam most 5 és fél hónapos. Szeretném elkezdeni a hozzátáplálást. Kb 1,5 2 óránként eszik, emellett hogyan tudom elkezdeni, mikor adjam neki az első falatokat és mennyit? Idővel csökkeni fog az étkezések közötti idő, vagy ez nálunk a szilárd ételekkel is így lesz, hogy 1,5 óránként fog enni. A hozzátáplálás mellett még szeretném tovább szoptatni.
    Illetve, mennyi az a mennyiség ami mellett már nem kell abban az időben szoptatni?
    Köszönöm előre is a választ.

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Az első ételeket szoptatás előtt, vagy ha ez nem tetszik neki akkor szoptatás után, vagy pedig két szoptatás között is adhatod neki. Ha már egyféle ételből megeszik legalább 150 grammot, akkor a szoptatást már elhagyhatod abban az időpontban. Nyilván, ha már a laktatóbb ételeket kapja, akkor ritkul majd az evések száma is.

  • Via

    2011. április 06. szerda

    Kedves Ági!

    Hány hónapos korban ideális eljutni oda, hogy csak reggel, este és esetlegesen éjszaka kapjon anyatejet a baba? Amikor már csak ezekben az időpontokban kap anyatejet, napközben mennyi folyadékra van szüksége?
    Köszönöm a választ előre is.

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Ha 6 hónapos korban kezditek a hozzátáplálást és jó étvágyú a baba, akkor általában 8-9 hónapos kor között már kialakulhat ez az állapot. Ilyenkor azt kell tenni, hogy minden étkezés után, valamint két étkezés között egy alkalommal meg kell kínálni kevés vízzel és ha szomjas, akkor inni fog (erőltetni nem kell a mennyiségeket)

  • Tünde

    2011. március 25. péntek

    Kedves Ági!

    5 hónapos kisfiam döntő többségében anyatejet kap, az esti etetésnél kell a mennyiséget tápszerrel kiegészíteni.
    Nem szeretném, hogy a cumisüveget túlzottan megszokja, viszont itatópohárból nem tud inni. Csak nyalogatja, de nem szívja meg. Hogyan lehet átszoktatni a babát itatópohárra?

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Ha csak napi 1 alkalommal kap cumisüveget, akkor nem fogja nagyon megszokni. Az itatópoharat úgy tudja megtanulni, ha nappal is párszor odaadod neki játszani és magától rájön, hogyan kell használni. Ha nem akarsz cumisüvegből itatni, akkor kiskanállal vagy pohárból is lehet adni a pótlást.

  • Éva

    2011. március 16. szerda

    Az én bencuskám mostmár csak napi 5-ör eszik,de azt pontosan 3 óránként.Ebből az 3-or egész adag főzeléket vagy gyümölcspépet kap és mellette megeszik még a kanalazás után 120ml tápszert.Jó husikában van nem kövér,de emelhetem neki nagyobbra a fözeléket és megvonhatom tőle a tápszert teljesen?Ha csak 1 üveg babiételt kap akkor éhes marad és nem bír ki 2 órát sem.Most 5 hónapos.

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      Teljesen nem lehet megvonni a tápszert, 1 éves korig naponta legalább fél liter tápszerre szüksége van a megfelelő fejlődéshez. Azt lehet, hogy ha már ilyen szépen eszik, akkor csak reggel-este kap tápszert, a többi már csak kanalas étkezés.

Comment navigation