Lehet – nem lehet? A szoptatás alatt…

Szabad-e káposztát enni, bort inni vagy hajat festeni a szoptatás alatt? Számtalan tévhit él azzal kapcsolatban, mit lehet és mit nem a szoptatás alatt, ezért most összeszedtem a leggyakrabban előfordulókat.

Lehet – nem lehet? A szoptatás alatt…Szabad-e?

Szoláriumba menni – NEM ajánlott, bár még senki nem tudta kimutatni, hogy káros lenne, de csak 1 éves kor után ajánlják.

Hajat festetni – IGEN minden további nélkül festetheted a hajad

Tetováltatni – NEM ajánlott, de nem kifejezetten a tetoválás miatt, hanem mert a frissen tetovált bőrfelület begyulladhat és ez viszont már rosszat tesz a tejtermelésnek.

Alkoholt fogyasztani – Ritkán, kis mennyiségben IGEN (tehát 1-1 pohárka pezsgő vagy bor, likőr még belefér, napi 1 deci vörösbor kifejezetten ajánlott (a szoptatás alatt fellépő vashiány miatt)

Tüdőszűrésre menni – NEM ajánlott sem a tüdőszűrés, sem a mellkasröntgen, viszont a fogászati röntgentől illetve a végtagok röntgenjétől nem lesz semmi bajod.

Gyógyszert szedni – Amennyiben lázcsillapítóról van szó, vannak kifejezetten szoptatás idejére ajánlott gyógyszerek (Rapid Max láz- és fájdalomcsillapító). Megfázásra, influenzára inkább homeopátiás szereket alkalmazzunk. Minden más esetben kérjük ki az orvos véleményét.

Fogamzásgátlót szedni – Szoptatás alatt a Cerazette nevű tablettát lehet szedni, mást nem. Ha nem szeretnél tablettát szedni, védekezésre a szoptatás ideje alatt a legjobb megoldás a Pharmatex hüvelykúp.

K-betűseket enni – IGEN. Az első hetekben kerüld el, de a 6. hét betöltése, illetve a hasfájós korszak elmúlta (legkésőbb a 12. hét) után nyugodtan kipróbálhatod, általában ilyenkor már nem szoktak gondot okozni sem a K-betűs zöldségek, sem más puffasztó ételek.

Masszázsra menni – IGEN. A közönséges hát- és testmasszázs nem okoz gondot a szoptatás alatt. Ami problémás lehet, az a nyirokmasszázsok, mert ezek méregtelenítenek, és a méreganyagok átjuthatnak a tejbe. A különféle fogyasztómasszázsokkal ugyanez a helyzet, ezért ezeket csak 1 éves kor után javasolt kipróbálni (amikor a kicsi már csak keveset szopik)

Dohányozni – NEM ajánlott. A baba egész egyszerűen nikotinfüggő lesz tőle.

Vegetáriánus életmódot folytatni – IGEN.

Tejet inni – IGEN. Az első hetekben, ha felmerül a gyanúja, hogy esetleg emiatt lenne hasfájós a kicsi, akkor el lehet hagyni, de aztán fokozatosan újra vissza lehet rá térni 3 hónapos kor után.

Kávét inni – IGEN: Maximum napi 3 csészével.

Gyógyteákat inni – IGEN, de nem mindegy milyeneket. A vízhajtó teák (csalán, citromfű stb.) fogyasztása nem javasolt, és a többi teának is egyenként utána kell nézni, hogy lehet-e inni.

Strandra menni – IGEN. Nyugodtan mehetsz strandra, a természetes vizek ajánlottabbak, mint a közstrandok, mert a tavakban, tengerben szinte nem lehet semmilyen fertőzést összeszedni, míg a strandok többségén igen.

Félsz a szoptatástól? Mindig kevésnek érzed a tejed? Hogyan szabadulhatnál meg a babatáplálással kapcsolatos félelmeidtől? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

85 Comments

Comment navigation

  • Ildi

    2011. július 17. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3,5 hónapos, jelenleg kb. 7,5 kg (születési súlya 4030 g, a kórházból 3780 g-mal jöttünk haza), kizárólag anyatejet kap. Nagyrészt fekve szoptatom, mivel így nem nézeget jobbra-balra, jobban koncentrál a szopizásra. Azt szeretném megkérdezni, hogy ettől a szoptatási helyzettől nem sérül-e a baba-mama kapcsolat, hiszen ha az ölembe tartva etetem, jobban egymáshoz simulunk, összeérünk stb. (Számomra nagyon fontos, hogy a baba fizikai szükségletei mellett az egyéb igényeit pl. testi kontaktus is kielégítsem.) Ábel egyébként kiegyensúlyozott, nagyon vidám, minden iránt érdeklődő baba, sokat mosolyog, gagyog, apukájával együtt sokat fogalkozunk, játszunk vele. Még egy dologban szeretném megtudni a véleményedet. Kisfiamat igény szerint szoptatom (általában napi 8-szor), a szopik időtartama alkalmanként 5-10 perc. Nagyon intenzíven eszik, sokszor meg is izzad a fejecskéje, csupa tej az arca a szopi végére. Szerinted ennyi idő alatt is képes magához venni az ideális fejlődéséhez szükséges mennyiséget?

    Köszönettel:
    Ildi

    ui.: Nagyon tetszik az oldal, sok hasznos információt tartalmaz. 🙂

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      A fekve szoptatás tökéletes, nem lesz tőle semmi baja lelkileg a babának.
      Ebben a korban már sokkal rövidebb idő alatt is jól tud lakni a baba, ha naponta legalább 5-6 pisis vagy kakis pelusa van, kiegyensúlyozott, nem látszik éhesnek, és legalább havi 400 grammot hízik, akkor biztosan elég ennyi neki.

  • frida

    2011. július 08. péntek

    sziasztok én azt kérdezném hogy voltam 6 hetes kontrollon, és a dokim felirta a cerazettét.kb 4napja szedtem,es szeretkeztünk a párommal,mással nem védekeztünk,és afélek hogy teherbe estem,kérdésem hogy ennyi idö után hat már a gyogyszer?

    • Gabi

      2011. július 10. vasárnap

      7 nap elteltével.

  • Emi

    2011. június 28. kedd

    Kedves Agi, egy honapja a szopizasokat nagy hasfajasok kovettek, akkor kislanyom 5 honapos volt, csak anyatejes. Egy het nyugtalan het utan veres szekletet produkalt, egy alkalommal. Az orvosunk tejallergiara gyanakodott (marmint az altalam elfogyasztott tejtermekek az anyatejbe kerulve neki gondot okoztak), es megbeszeltuk, hogy 2hetig ne egyek semmi tejeset es meglatjuk mi lesz. Kozben vartuk a ver- es szekletvizsgalat eredmenyet. A mintak semmit nem mutattak ki, viszont a dieta soran a tuenetei elmultak. A doktorno ekkor megkert, hogy ujra egyek tejeset es meglatjuk visszajonnek-e a tunetek. 4-5 nap utan vissza is jott a problema, nyugtalan hasfajos szopizasok es az egyik szekletben icipici ver is volt (ez mult heten volt). Ezutan felfuggesztettem a tejevest es megint elmult a hasfajasa. Ma keszulok vissza az orvoshoz, de szeretnem ha velemenyezned a dolgot. Ver- es szekletbol egyebkent tenyleg kimutathato lenne a tejallergia ?? Allergiavizsgalatot nem a boron keresztul csinaljak?? Es emiatt lehet tenyleg veres szeklet?? Es meg egy kerdes : elkezdhetem a hozzataplalast (ugy hogy en kozben tartom a dietat), nem fogom megterhelni a gyomrat ezzel? Mar 2 foga is kijott es most voltunk 6 honaposak, nagyon erdeklodik minden irant amit eszek. Esetleg a fogzassal osszefugghet a veres szeklet? Velemenyed elore is koszonom !

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Igen, vérvizsgálatból kimutatható az allergia és a tejallergia tényleg okozhat véres székletet (a fogzás nem okoz véres székletet). A hozzátáplálást elkezdheted a gyümölcsökkel, csak majd a tejtermékeket nem kezdheted el adni 8 hónaposan, hanem csak jóval később, 1 éves kor után lehet adni őket (ha bebizonyosodik a kicsinél a tejallergia, akkor csak laktózmenteset kaphat majd)

  • Gálné

    2011. június 24. péntek

    Üdvözlöm.

    Megkérdezhetem,hogy miért nem szabad szoptatni a csecsemőmet,ha koponyaCT vizsgálatra megyek?

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      A koponya CT egy röntgenes vizsgálat, amit terhesen nem lehet elvégezni, de a szoptatás alatt meg lehet csinálni és nem kell abbahagyni miatta a szoptatást.

  • Andi

    2011. június 22. szerda

    Szia Ági!

    Kislányom 5 hetes és az lenne a kérdésem, hogy szoptatás alatt a Neo-ferro Folgamma a babánál okozhat székrekedést, hasfájást?
    Mivel átkerül az anyatejbe és nekem volt tőle székrekedésem, de viszont szednem kell.
    Előre is köszi!

    • Vida Agi

      2011. június 30. csütörtök

      Nem, nyugodtan szedheted.

  • Juli

    2011. június 22. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 2 éves, 19 hónapos koráig szoptattam. Ez nagyjából egybeesik azzal, amikor elkezdtünk próbálkozni a kistestvérrel. Azóta eredménytelenek a kísérletek sajnos, pedig már nagyon szeretnénk második babát. Nőgyógyásznál a napokban jártam, ahol mindent rendben találtak, egy dolog volt, ami elgondolkodtatott. A mell vizsgálatakor egy-egy pici gyöngynyi tejet kipréselt a cicikből az orvos, noha tényleg már fél éve semmi szoptatás nincs. Azt mondta, még a szervezetemben élénken él az előző terhesség, és a fokozott prolaktin termeléssel próbálja még akadályozni az új teherbe esést. (Semmi egyéb tünetem nincs, a ciklusom rendben van a lányom 7 hónapos kora óta,a tej nem folyik-csöpög, csak a vizsgálatkor, az erős nyomásra jelentkezett.) Az orvos szerint ez nem kóros, ha még fél évig nem szűnik akkor javasol vizsgálatot. Mi azonban már nagyon vágyunk a picire. Lehetséges, hogy magától helyreáll a prolaktin szint fél éven belül, külső beavatkozás nélkül, és sikerül megfogannia a babának? Annyi esetről hallani, hogy szoptatás közben is várandósak lesznek a nők? Az ő esetükben ez nem akadályozó tényező? Esetleg én tudom ezt valamilyen módon befolyásolni?
    Előre is köszönöm válaszod, és jó munkát kívánok!
    Üdv: P.Juli

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Akár 1 évvel a szoptatás vége után is lehet kevés tejed, amit nyomással ki lehet préselni. Nagyon változó, kinek hogyan reagál a szervezete. Van, aki szoptatás alatt is teherbe tud esni, van, akinek hosszabb idő kell, mire helyreállnak a hormonok. A hormonszint magától helyreáll a szoptatás befejezése után, de ez tényleg eltarthat hosszabb ideig, akár 1 évig is.

  • glatzné légrádi krisztina

    2011. június 18. szombat

    szép napot mindekinek lenen egy kérdésem 10 honapos a kisfiam még szopizunk de már csak este terhes vagyok 9 hetes azt monta a doki hogy hagyam aba a szoptatást mert hoy méh öszehuzodást okoz hallotam másoktol hogy nyugodtan lehet szoptatni rolam csak anyit kell tudni hogy volt három vetélésem az elmult két évben vagy három évben lehet ezért kérte a doki az lenen a kérésem hoyga kor most mi legyen mit adjak neki mert este fürcsi után kéri nyizótja a kis száját de viszont félek nem szeretném elvesziteni a kisbabát amugy már majdnem mindent ezik a kicsi elöre is ksözönöm a válasz mindekinek szép napot

    • Erdős Melinda

      2011. június 23. csütörtök

      Szia próbálj neki egy kis langyos kakaót vagy teát estére vagy ha az nem jön be akkor próbálja meg mama, papa vagy apuka elaltatni.

    • Vida Agi

      2011. június 30. csütörtök

      Mivel korábban már volt vetélésed, ezért tényleg lehet gond a szoptatás miatt, próbáld meg este más módon altatni, pl. cumival, vagy kis dédelgetéssel.

  • G.Dóra

    2011. június 05. vasárnap

    Szia Ági!

    Kéthetes kislányommal kapcsolatban írok, aki az elmúlt héten háromszor (tehát nem minden nap és nem minden evés után) olyan mintha hányt volna. Közvetlenül evés után, öklendezést követően nagyobb adag, szerintem van hogy az egész amit megevett egybe távozik. Hogy sugárba e vagy nem azt nem tudom pontosan. Mivel a kórházból úgy engedtek haza, hogy igény szerint szoptassam, ezért nem szoktam megvárni, hogy torkaszakadtából üvöltsön ha éhes. Amikor felkel és mozgolódik akkor megetetem. Lehet, hogy kicsit sokat adok neki? Valamelyik nap felírtam 10-szer evett, de valamikor csak 1-2 kortyot, valamikor kiadósabbat. Általában amikor nem kér azt jelzi, mert olyankor kidugja a nyelvét, így nem tudom betenni a cicit a szájába. Egyébként nagyon békés baba, nem tűnik hasfájósnak, egyelőre csak eszik és alszik, tehát nem látok rajta sem hányás vagy bukizás előtt és után sem semmiféle nyugtalanságot. Kicsit tanácstalan vagyok, mert az előző gyermekemnél pont az volt a dilemmám, hogy nem böfizik és nem bukizik. Még ami fontos lehet, hogy naponta többször van pisis és kakis pelenka is, illetve hogy nagyon gyorsan eszik, így van, hogy többször levegőt nyel illetve olyan is többször előfordult már, hogy félrenyelt. Tudnál segíteni? Előre is köszönöm.

    Válasz: Ez nem hányás, hanem bukás, aminek az az oka, hogy kicsit többet eszik, mint amennyi elfér, ezért bukáskor a felesleg távozik. Nem kell foglalkozni vele, etesd továbbra is igény szerint. A leírásod alapján tényleg „csak” annyi a baj vele, hogy jóétkű baba, ezért gyorsan és sokat eszik, ezt idővel kinövi majd.

  • Bea

    2011. június 03. péntek

    Szia Ági!

    Lehet-e szoptatás alatt aerobic-ozni. Most 5 hónapos a kisfiam és még sokáig szeretném szoptatni, viszont szeretnék megszabadulni a + 20 kg-tól. Valóban a mozgás által felszabadul a méreganyag, ami káros a picinek?
    Előre is köszönöm a válaszodat!

    Bea

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Igen, lehet aerobicozni csak a folyadékpótlásra kell ügyelni, hogy ne csökkenjen a tej mennyisége.
      Ha fogysz, mindenképpen felszabadul valamennyi méreganyag, ezért nem szabad szoptatás alatt koplalni, mert akkor túl sok méreganyag szabadul fel egyszerre (és a tej is elapadhat), de a lassú tempójú, folyamatos fogyás nem okoz problémát.

      • dr. Éberfalvi Nóra

        2011. július 29. péntek

        Kedves Ági!

        Olyan sok helyen olvasom, hogy szoptatás alatt a drasztikus fogyókúra, a zsírbontás méreganyagokat szabadít fel. Pontosan mik ezek az anyagok és milyen hatással lehetnek a babára? Köszönettel, Nóra

        • Vida Agi

          2011. augusztus 07. vasárnap

          A zsírsejtek a szervezetben az ételekben található méreganyagokat elraktározzák, amikor fogyni kezdesz, ezek a méreganyagok szabadulnak fel (E-anyagok és hasonlók) és kerülnek az anyatejbe, mivel ezek nem természetes anyagok, nagy mennyiségben a babánál is mérgezéses tüneteket okozhatnak

  • livike

    2011. május 30. hétfő

    Szia Ági!Szeretnék csináltatni egy tetoválást a csuklómra(de picit és csak 2 betű)!Az érdekelne hogy ez is káros lehet a szoptatás alatt?4 hónapos a babám!Előre is köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Nem javasolt a tetoválás szoptatás alatt, mert a tetoválás során nagy a fertőzésveszély és ez a babát is veszélyeztetheti. Ha biztosra szeretnél menni, várd meg a tetoválással a szoptatás végét.

  • Szilvia

    2011. május 18. szerda

    Kedves Ági!

    Azt szeretném kérdezni, hogy terhesség ill. szoptatás alatt lehet hajat szőkíteni? 29 hetes vagyok. Eddig festettem ammóniamentessel, de sötét lett és szeretném az eredeti hajszínemet visszanyerni, de ehhez le kell szivatni a sötétet.

    Köszönöm válaszod.

    Szép napot!

    Szilvi

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Lehet.

  • Li

    2011. május 10. kedd

    Kedves Ági!

    A fogyókúráról szóló cikk alatt már feltettem ezt a kérdést, de nem találtam a kijelölt bejegyzések között, így mégegyszer kérdezem – elnézést:

    Második gyermekemmel sokkal többet híztam, ezért nagyon szeretnék fogyni.
    A terhességem előtt almaecetes fogyókúrát tartottam, amivel nagyon gyorsan meg lehet szabadulni a szervezetben levő zsírtól. Most kicsit félek ezt használni, mert nem szeretném, hogy az anyatejben levő zsír csökkenjen a diéta hatására. Van valami ötletetek – vajon az ecet tényleg csökkentené a zsírt az anyatejben?

    Köszönöm!
    Lilla

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Szücsné Csáki Orsi

    2011. május 08. vasárnap

    Szia!

    Az én kérdésem az lenne, hogy melegvízbe – gyógyvízbe szabad-e menni a szoptatás ideje alatt, nem fog-e folyni a tejem. 3 hónapos a babám. Termálozni szeretnék, de nem tudom lehet-e.
    köszi a választ előre is.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Igen, szabad. A 40 fok feletti vízben lehetséges, hogy folyni fog a tejed, de ebben nem is célszerű túl hosszan tartózkodni.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Válaszoltam neked ott, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Emy

    2011. május 08. vasárnap

    Kedves Ági,

    Azt szeretném megkérdezni, hogy szoptatás alatt mennyire jutnák át a vegyi anyagok a tejbe. Értem ez alatt, hogy sikerült a tömény Vanish Oxi Action Extra Hygiene-t ráöntenem a kezemre, amit ugyan 5 percen belül lemostam, de jól elszínezte fehérre a kezemet. Most meg aggódom, hogy bőrön keresztül bejuthatott ez az anyag az anyatejbe is. Jogos az aggodalmam?

    Előre is köszönöm a válaszát!
    üdv,
    Emy

    • Vida Agi

      2011. május 09. hétfő

      Nem kell aggódnod, bőrön át nem fog bekerülni az anyatejbe.

  • Adri

    2011. április 27. szerda

    Kedves Ági!
    Abban kérném a tanácsodat, hogy szoptatós anyuka vagyok és diétázni szeretnék. Amilyen diétát alkalmaznék barna dolgokat ajánl fehérek helyett (rizs, kenyér), magokat (búza, zab, stb.) és zöldfűszereket (bazsalikom, kakukkfű, stb.). És a lényege, hogy 5-ször kell keveset enni. Szerinted, ha szeretném még szoptatni a babámat elkezdhetem ezt a diétát? Előre is köszönöm a válaszodat! Szia, Adri

    • Vida Agi

      2011. június 30. csütörtök

      Nyugodtan elkezdheted.

  • Adri

    2011. április 04. hétfő

    Szia Ági!

    A kérdésem az lenne,hogy szoptatás alatt lehet-e Thai masszázsra menni? 3 hónapja szültem.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      igen, lehet.

  • Domky

    2011. április 02. szombat

    Szia
    én csak azt szeretném kérdezni,hogy nagyon káros lenne a babának,hogy ha elszívnák egy szál cigarettát? Vagy az még belefér? Esetleg nagyon nagy bajok lennének belőle? A válaszokat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      A rendszeres dohányzás ártalmas a magzatra nézve (koraszülést, kis súlyú magzatot és más problémákat is okozhat), azonban egyetlen szál cigaretta önmagában nem ártalmas.

      • Domky

        2011. április 12. kedd

        értem és ha szoptatni fogok ???

        • Vida Agi

          2011. április 23. szombat

          A szoptatás alatt nikotinfüggővé válik a kicsi is tőle, ezért akkor kimondottan káros.

  • Csenge

    2011. február 16. szerda

    Szia Ági!
    Igaz az, hogy nem ehetek szoptatás alatt aprómagvas gyümölcsöket, mert allergiát válthat ki a babámnál? Most tettem vissza egy szelet gyümölcsös (málna, ribizli) sütit a hűtőbe.. pedig de megenném! 🙁
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Igen, ez tényleg így van. De 6 hónapos kor után óvatosan ki lehet próbálni, addigra már érettebb a baba emésztőrendszere.

  • Krisztacsk

    2011. február 05. szombat

    Szia Ági!

    Azt szeretném kérdezni, hogy infraszaunázni lehet-e szoptatás alatt. Mindenhol más véleményt hallani róla, ahogy vissza olvastam a válaszokat itt is ellentmondást találtam. Nagyon szeretek infraszaunázni, de semmiképp nem akarom hogy méreganyag kerüljön a tejbe!
    Előre is köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Nem szabad, mert a távozó méreganyagok a tejbe is bekerülnek.

  • Ramóna

    2011. január 25. kedd

    Kedves Ági!

    Az érdekelne, ha kivit eszek az tényleg okozhat hasfájást a babánál? 1 hónaposak múltunk, meddig kell hasfájástól tartani? Alvással kapcsolatba is lenne egy kérdésem. Eleinte jól aludt a pici, de pár napja éjjelente felnyüszög, vagy felsír, de ekkor nem ébred fel. Napközben pedig elég keveset alszik és ekkor is többször felébred, felriad. Ezt mi okozhatja? Köszönöm válaszod

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Elvileg hasfájás legfeljebb 3 hónapos korig van, de általában 7-8 hetesen már el szokott múlni. Nappal a megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      A kivire nem jellemző, hogy hasfájást okoz, de vannak érzékenyebb babák, akiknél szinte bármi hasfájást okozhat.

  • Mónika

    2011. január 22. szombat

    Kedves Ági!

    Novemberben szültem kisfiamat, kérdésem az lenne hogy elkezdtem szedni a cerazette nevű fogamzásgátlót de elfelejtettem az egyik szemet bevenni. Ilyenkor mennyi az esélye a teherbe esésnek?
    Köszönöm a választ előre is !

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Minimálisan nagyobb az esély. Ha még szoptatsz 3 óránként és mellette szeded a tablettát, akkor 1% alatti.

  • éva

    2011. január 10. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányom egy éves múlt, 11 hós korában még napi háromszor-négyszzer szopizott,ezt mára lecsökkentettem egyszeri esti szopira.
    Reggelire vacsorára tejpépet kap,délben főzelék,közte gyümölcs,a súlya 8500g körüli.
    Kérdésem az lenne, elég e ez a kétszeri tejpép ( 130 és 140 ml)a szopi helyett?Plusz az esti szopi?Vagy be kell iktatnom tápszert?-Tejtermékeket még most fogjuk kezdeni.Védőnő azt mondta a tejpépeknek ugyanolyan az összetevője mint a tápszernek és beleszámít a napi 500ml-be,amit nekik ilyenkor el kell fogyasztaniuk.Gyerekorvos is hasonlóan vélekedett…
    köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Nem szükséges tápszer, elég a tejpép, illetve később a tejtermékek.

  • Ágnes

    2011. január 09. vasárnap

    Kedves Ági,

    Mindenekelőtt hadd mondjam el, ez a weboldal nagyon nagy segítséget nyújt, kezdő kismama vagyok. 🙂

    A lányom most múlt fél éves, még szoptatok és még legalább 6 hónapig szeretném szoptatni. Ugyanakkor már nagyon szeretnék, szaunázni, sportolni.
    Kérdésem, hogy a spinning ( heti 1-2 óra) illetve az infraszauna ( szintén heti 1-2 alkalommal kb. 30 perc ) veszélyezteti-e a szoptatást, lehet-e ettől kevesebb a tejem, illetve van realitása annak, hogy a sport, szauna során a méreganyagok bekerülhetnek a tejbe? Úgy emlékszem ezt olvastam valahol.
    Vélaszod előre köszönöm.
    Ágnes

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Spinningelni lehet fél éves kor után, a lényeg, hogy a folyadékveszteséget ilyenkor pótolni kell (én is jártam, nem lett semmi baja tőle a tejnek), infraszaunázni viszont nem lehet szoptatás alatt.

  • andi

    2010. december 15. szerda

    Sziasztok! Most vagyok túl 6 hete a szülésen.6 napja elmúlt a szokásos vérzésem,1napja eszem az Azalia fogamzásgátló tablettát,utána a párommal védekezés nélkül együtt voltunk,ja és szoptatok.A kérdésem az hogy teherbe eshetek?

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Nem.

  • Klára

    2010. november 03. szerda

    Kedves Ági!
    5 hetes fiacskánk hasfájós, pedig szinte semmi zavarót nem eszem. Kb. fél lietr tej, 1 alma, minden más nem problémás. Az almára szükségem van, mert korábban rengeteg gyümölcsöt fogyasztottam,kell az emésztésemhez, de nekem is vannak problémáim tőle. Próbálkozom a banánnal, a narancsot nem igazán szeretem, nincs jobb ötletem. Ráadásul nagyon bukik is, napjában 3-4-szer öltözünk, pedig szopizás közben is megbüfiztetem. Őt annyira nem zavarja, inkább a sok öltözés, de minden tiszta tej. Éjszakai alvás előtt nem bukik, így szervi bajra nem gyanakszom. Van valami ötlet?
    Előre is köszönöm, és szép napokat!
    Klára

    Válasz: A bukás teljesen normális, ez minden babánál így van, nem kell foglalkozni vele, azt jelenti, hogy jó sokat eszik. A fél liter tej okozhat hasfájást, a gyümölcs nem. A tejet hagyd el néhány hétre, 3 hónapos kor táján visszatérhetsz rá. De enélkül is kialakul ebben a korban hasfájás, ami legkésőbb 8 hetes korra el is múlik.

  • Jucus

    2010. október 17. vasárnap

    Szia Ági!!

    Szeretném tudni,hogy ha béltisztítást végzek( 4 hónapos a babám és még szopik) előtte hashajtót kell szednem egyszer,mind a két mellemet le kell fejnem? Három óránként szoptatok és egy mellből.Muszály elvégeznek,mert már kibírhatatlan a hasfájásom!!. Remélem nem lesz ennek semmi mellékhatása. Kérlek minél hamarabb válaszolj!! Köszönöm!!

    Válasz: Ha gyógyszert kell bevenned, akkor az mindenképpen átmegy a tejbe, igazából 24 órán keresztül benne lehet a tejben, ezért a legbiztosabb az, ha 1 teljes napig lefejt tejet kap.

  • Santen

    2010. október 12. kedd

    Szia Ági!
    Itt az előbb egy szoptató anyuka írt arról hogy dohányzott terhesség alatt,és hogy a dohányzás árthat-e a babának.És te azt írtad hogy nikotinmérgezés is felléphet ami hasmenéssel,hányással és nyugtalansággal jár.Nos a kérdésem az lenne hogy a babámnak(1 hónapos lesz)elég folyós a széklete.És van hogy fel böfizi a tejet amit megevett.De ez ritkán fordul elő.Ez normális?…Én is dohányzom ezért kérdezem.

    Válasz: A folyós széklet normális az anyatejes babáknál, mint ahogyan a böfizés is, emiatt önmagában nem kell aggódni. A hányás teljesen más, mint a bukás, mert intenzíven, öklendezéssel együtt, kellemetlenül lép fel, míg a bukizásnál csak visszacsurog a tej, ez egyáltalán nem zavarja a babát. A hasmenést az egyébként is folyós székletű babánál úgy lehet észrevenni, hogy gyakrabban van széklete, mint addig, más színű a széklet és bűzös.

  • Judit

    2010. szeptember 10. péntek

    Szia Agi!

    Ugy hallotam hogy a kelt teszta felek,mint peldaul a kalacs banthatjak a pici hasat,ez igaz?
    Igy is eleg gazos a 2 honapos kisbabam, de nem sir csak felhuzza a labait a pocijahoz, foleg ejszakankent.Hogyan kell masszirozni a hasat?
    Elore is koszonom segitseged!
    Judit

    Válasz: Nem, ezek nem okoznak hasfájást a babának. Masszírozni a köldöktől kb. 1 cm távolságra az óramutató járásával megegyező irányban kell körkörösen, vagy a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé köröztetni őket.

  • Beus

    2010. augusztus 21. szombat

    Kedves Ági!

    Én azt szeretném kérdezni, hogy szoptatás alatt lehet-e sushit enni? Mert terhesség alatt nem, tiszta sor, de már nagyon ennék…. és mi a helyzet a lágy, penészes sajtokkal?? ezekből is falatoznék már, persze csak ha nem árt a babának és a tejnek.
    Válaszod előre is nagyon köszi!

    Válasz: Szoptatás alatt mind a kettőt lehet már enni.

  • punchcake

    2010. június 23. szerda

    Kezd úgy fájni a fogam, hogy lassan megőrülök tőle. Az lenne a kérdésem, hogy amíg nem jutok el fogorvoshoz, mit tegyek a fájdalommal?

    Válasz: A patikában kérj fájdalomcsillapítót, tudniuk kell olyat ajánlani, amit szoptatás alatt is bevehetsz.

  • Jéem

    2010. április 30. péntek

    Az lenne a kérdésem, hogy szoptatás alatt vese illetve húgyhólyag röntgenre mehetek-e és az esetleges röntgensugárral történő kőzúzás nem árthat-e a babának. Köszönettel

    Válasz: Nem, nyugodtan mehetsz.

  • Nikolett

    2010. április 21. szerda

    Szia Ági!

    Kicsit gondban vagyok! A kicsi lányom lassan már két éves, de még mindig szopizik. Viszont vissza kell mennem dolgozni, amihez tüdőszűrő papír is kell. Az írásodban egyértelműen azt írtad, hogy ezt nem ajánlod, viszont a tüdőszűrő központban nem is hallottak erről a tilalomról, sőt az anyatej leadó központban is azt mondták, hogy semmi akadálya ennek, mivel a leadó kismamáknak is kötelező. Ezek az egymásnak ellentmondó információk teljesen összezavartak. Mi lehet a következménye, ha tüdőszűrésre megyek és szoptatok tovább? Elég, ha a szűrés után kifejem a tejet és azt nem adom oda? Mit tehetek még?

    Válasz: Nyugodtan elmehetsz tüdőszűrésre, ez inkább az első fél évben kerülendő, amikor még fontos a tej mennyisége is.

  • Csilla

    2010. március 12. péntek

    Szia Ági!
    Azután szeretnék érdeklődni, hogy nekem vannak tetoválásaim és nem volt probléma a gyógyulásukkal akkor.Ha szoptatás alatt szeretnék akkor se szabad? Nagyon szépen köszönöm,hogy segítesz.

    Válasz: Szoptatás alatt nem javaslom a tetoválást, legfeljebb akkor lehet, ha kis kiterjedésű és az alsótesten történik (pl. boka), mert a vele járó gyulladás befolyásolja a tejtermelést.

  • Ildi

    2010. február 05. péntek

    Szia Ági!

    9 napja szedem az Azalia fogamzásgátlót még szoptatok!együtt voltunk a párommal!Teherbe eshetek?Köszi a választ!Üdv

    Válasz: Nem.

  • Kriszta

    2010. január 17. vasárnap

    Sziasztok!az en babäm is nagyon hasfäjos volt az elsö hetekben,pedig akkor nagyon vigyäztam hogy mit eszek,aztän voltam szoptatäsi tanäcsadonäl es ott azt mondtäk hogy nyugodtan ehetek mindent amit a terhesseg alatt ettem mert akkor is rajtam keresztül täplälkozott a baba es mär hozzä van szokva.erre en hittem neki es mindenfelet ettem amit terhesen is,es kepzeljetek,bejött!azota nemis fäj a hasa a picurkämnak 🙂 !

  • Andi

    2010. január 04. hétfő

    Kedves Ági?

    Infraszaunázni lehet szoptatás mellett? Sok eltérő véleményt olvasni erről is…
    Válszodat előre is köszönöm:
    Andi

    Válasz: Igen, lehet.

  • katalin

    2009. december 29. kedd

    Sziasztok!kislányom 6honapos szopik még.Ihatok kávét?mert egy darabig ittam de ugy vettem észre hogy nen jol alszik tole,mivel a tejbe is benne van.pedig néha jol is esne!

    Válasz: Ha nagyon hiányzik, próbálj ki praktikákat! Csak a reggeli szopi után iszol, csak felet, vagy csak néhány kortyot, csak sok tejjel, csak instant kávét, netán maci kávét. Ha csak nem jó, akkor várj pár hetet, hátha akkor már nem lesz gond!

  • Alex

    2009. december 11. péntek

    Szia Ági!

    Az én kérdésem az, hogy lehet inni kávét, de mikor? Közvetlen szoptatás után, így van ideje kiürülni, vagy nem fog úgysem 3 óra alatt? Lelkiismeret furdalásom van a napi 2 kávé miatt, de olyan fáradt vagyok, hogy jobb ha megiszom, mintha ideges vagyok. Gondolom. A terhesség első 20 hetében nem ittam biztos ami biztos alapon, bár nem is kívántam a hányások miatt. Most 2,5 hónapos, és elég sokat van fent. Bár az éjszakákat már átalussza 🙂 ! A másik kérdésem az, hogy van, hogy 2 deci tejet is megiszik. Nem sok ez? (Ettől a mennyiségtől még én is jóllakok.) Köszönöm a válaszod!

    Válasz: Amit megeszel/iszol kb. fél nap alatt kerül át a tejbe, ezért mindegy, mikor iszod a kávét, mert fél nap múlva lesz hatása. Az nem gond, ha 2 decit is megiszik.

  • Gréta

    2009. november 27. péntek

    Szia!
    3 és fél hónapos a kislányom. 110-170 ml között szopik. Most közel 7 kg. Napjában letudtam a baba szopizása mellett fejni 4 dl tejet. Ez az adag lecsökkent egy pár napja 2 dl-re, jobb esetben. 3 hete szedem az Azaliát,lehet köze? Mit tegyek?
    Köszönöm! Gréta

    Válasz: Nem kell semmit tenned. Ebben a korban már nem kell tudnod sokat fejni, eddigre már beáll a kereslet-kínálat egyensúlya, tehát csak annyi tejed van, amennyire a babának szüksége van. Neked még így is valamivel több van, amit le tudsz fejni, de erre a többletre valójában már nincs szükség. Nem hinném, hogy az Azalia tejapasztó hatású lenne, inkább arra gondolok, hogy a fejés mellett is már csak a baba számára szükséges mennyiség termelődik.

  • Bencsik Mariann

    2009. szeptember 29. kedd

    Azt szeretném kérdezni,hogy szoptatás alatt a cigizés mit árthat a babának?
    Terhesség alatt is dohányoztam:S

    Válasz: A nikotin átkerül az anyatejbe, a baba nikotinfüggő lesz, ami abban nyilvánulhat meg, hogy nyugtalanabb, sírósabb. Emellett nikotinmérgezés is felléphet, ami először nyugtalansággal, majd hányással, hasmenéssel jár.

  • ibolya

    2009. szeptember 24. csütörtök

    Sziasztok!
    Judit: Én is az AZALI-át szedtem 3 hónapig, de nekem kevesebb lett tőle a tejem, így abbahagytam. Van más védekezési módszer is 🙂
    Én azt szeretnén Ágitól kérdezni, hogy körmöt szabad-e festeni???
    Köszi: Ibolya

    Válasz: Igen, persze, szabad körmöt festeni.

  • Anita

    2009. július 01. szerda

    Szia Ági!
    Én vigyázok mindennel, nem eszek cseresznyét, meggyet, se szilvát, nem iszok szénsavasat és mégis fáj a kicsinek a hasa, pedig adom neki az Infacolt is igaz,hogy jó mert könnyebben pukizik és könnyebben büfizik, de valamikor olyan síros, hogy nem tudom mi lehet a baj!Lehet ha ennék mindent és nem vigyáznék ennyire nem lenne ilyen a kicsim, most 2 hónapos.
    Ja és még azt szeretném megkérdezni tényleg lehet strandra menni vagy például a Balatonra, mert nekem azt mondták anyukámék, hogy ameddig szoptatók addig nem mehetek a Balatonra mert belemegy a tejbe a sok baktérium.Kérlek adj tanácsot mit csináljak!?
    És éjszaka a baba eszik fél kilenckor és 10 óra fele alszik el, nem mindig, utána fél 2 fele kel fel ez normális, hogy probáljam meg rászoktatni hogy aludja át az éjszakát vagy még várjak vele,mert túl korai??
    Előre is köszönöm

    Válasz: A baba evés közben levegőt nyel, ezért fáj a hasa. AZ Infacol elég gyenge, próbáld meg a Gripe Watert (patikában kapható), az sokkal jobb a hasfájásra.

    Nyugodtan fürödhetsz a Balatonban szoptatás alatt is, semmi nem megy bele a tejbe. Csak ha fürdés után mindig mosd meg a melled tiszta vízzel, mielőtt szoptatsz.

    Ebben a korban még nem kell átaludnia az éjszakát. Teljesen normális, ha 3-4 óránként felkel enni.

  • Judit

    2009. július 01. szerda

    Szia,
    Én Azalia fogamzásgátlót szedek szoptatás mellett…. Akkor az nem jó? Nőgyógyászom írta fel.

  • Kata

    2009. június 09. kedd

    Szia Ági!Valahol olvastam hogy a lucerna tabletta is jó tejserkentésre,én vettem egyet remélem nem ártok vele a picinek.Válaszodat előre is köszönöm.

  • dokimami

    2009. június 09. kedd

    Kicsit pontosítani szeretném a cikket: vegetáriánus életmódot csak nagyon jól megtervezett étrend mellett lehet folytatni a szoptatás alatt. (Később cukorbetegség is kialakulhat azoknál a gyerekeknél, akiknek anyukájuk helytelenül táplálkozik.)

  • Heni

    2009. június 08. hétfő

    Szia Ági!

    Köszönjük a tanácsokat!
    De mi a helyzet az apró magvas gyümölcsökkel? (málna, eper, ribizli)
    Nekem azt mondták, hogy kerüljem ezt is…..

    Válasz: Nyugodtan eheted őket. Nálunk egyedül a cseresznyével volt gond, mert az eleve hashajtó és meghajtotta a kicsit is, de a 6. hét után már ezzel sem volt gond.

  • HGyöngyi

    2009. június 07. vasárnap

    Terhesen nem voltam kívánós, de megszültem és majd megvesztem egy tányér töltött káposztáért. Ünnepélyesen bocsánatot kértem a gyerektől és befaltam. Következmény: semmi. Pedig féltem kicsit, bevallom. Hetedik éve vagy épp terhes vagyok vagy szoptatok. Ha minden őrült tiltó tanácsot betartottam volna … Kösz, Ági, sok ijedt anyának segítettél.

  • Borka

    2009. június 06. szombat

    Nekem a kedvencem a „nem eheted az epret…” – a baba nem eheti 2 éves koráig, az rendben van. De az allergiát okozó magvak nem jutnak át a tejbe 🙂
    Szolárium: olvastam, hogy vki elment szolizni x hónapos baba anyukájaként, utána nem akart szopizni a baba. Biztosan rossz szaga volt a bőrének, azért… Vagy a tej „főtt” meg…

  • Böbe

    2009. június 03. szerda

    Szia Ági!
    Köszi szépen a jótanácsokat. Szerinted terhesség alatt lehet hajat festeni?Zavaró a háromcentis lenövésem…de kibírom!Köszi a segítséget.

    Válasz: Lehet! Ezek a mai hajfestékek már nem tartalmaznak annyi bőrbe bejutó hatóanyagot, és gyorsan le is lehet őket mosni. A gond inkább az szokott lenni, hogy a hajfesték szagától van rosszul a kismama, szóval érdemes jól szellőző helyen végezni a hajfestést. Azért meg ne fázz!

  • barbi

    2009. június 02. kedd

    Szia,
    köszi, hogy leírtad a fontosabbakat, annyi ilyen tévhitről lehet hallani. Engem a rokonság sokmindentől óvott az első hetekben. Szinte mindentől. Én meg kérdeztem, hogy akkor mit egyek? Aggódtak a narancslé miatt is, de a védőnő szerint nyugodtan ihattam, és most is ihatok. Ami a szomorúságom, hogy a csokitól hasfájós a baba. Ha ez a 12 hét letelik, újra ehetek? Vagy inkább hagyjam a szoptatás végéig.

    Válasz: Ha már elmúlt 12 hetes nyugodtan eheted megint.

Comment navigation