Kutatások hete: A szoptatás az anyát is védi

A szoptatás nemcsak a csecsemőt védi a fertőző betegségektől, hanem az anyát is védi számos súlyos betegség ellen még akár évtizedekkel később is – ezt bizonyította be a Pittsburghi Egyetem kutatóinak vizsgálata.

Kutatások hete: A szoptatás az anyát is védiA felmérés eredményei alapján azok az anyukák, akik legalább 1 hónapon át kizárólagosan szoptattak ritkábban szenvedtek magas vérnyomásban, cukorbetegségben és alacsonyabb volt a koleszterinszintjük még 35 évvel a szoptatás után is.

Azoknál az anyáknál, akik legalább 1 évig szoptattak 10%-kal ritkább volt a szívbetegségek, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata, mint azoknál a nőknél, akik soha nem szoptattak.

A tanulmány az Egyesült Államok kormánya által indított Women’s Health Initiative program keretében készült és az Obstetrics and Gynecology folyóirat idén májusi számában jelent meg. A kutatás arra is fényt derített, hogy minél tovább szoptat egy anya, annál inkább csökken nála a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • kata

    2011. február 14. hétfő

    Szia Ági!

    Kisfiam 3 hónapos és csak szopik a nagyobbikat is szoptattam 1,5 éves koráig. Az lenne akérdésem, hogy normális-e hogy 2 szoptatás között nagyon fáj a bal mellem alul már átvizsgáltam nem találok csomót de azért nagyon aggaszt.

    válaszodat köszönöm

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Lehet, hogy nem jól kapja be és megnyomja az ínyével vagy egy tejcsatornát megnyom és az elzáródik (ennek az lehet a jele, ha azon a ponton, ahol fáj a melled, piros folt van és/vagy forró)

  • zsusza

    2011. január 25. kedd

    Nekem az a problémám, hogy a 7hónapos kislányom alsó két kis foga már kinőtt és folyton harapdálja a cicimet..Szopizik még reggel, este és hajnalban, sőt néha még napközben is, de már nagyon nehezen bírom mert nagyon fáj..használtam bimbóvédőt, de nekem úgy is fájt.Mit tanácsol ez esetben? Hagyjam abba a szoptatást? Vagy van valami módszer amivel ezt a fájdalmat csillapítani lehet, attól félek, hogy elapad a tejem, mert szinte félek a szájába adni a mellem..és utána is nagyon szokott fájni, mert nem szívja ki teljesen és nem tudom lefejni sem..Mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      A szoptatást nem kell abbahagynod. Amikor ráharap a cicire, finoman vedd el tőle mindig és mondd, hogy „nem”, ha ezt sokszor csinálod, idővel megérti majd. Ezenkívül megpróbálhatsz más testhelyzetekben szoptatni (fekve, vagy hónaljtartásban), mert úgy másként kapja be a bimbót és nem harap majd rá.

  • zsofi

    2009. október 23. péntek

    Én szeretnék sokáig szoptatni és mindent meg is fogok tenni ennek érdekében. Remélem minden jól alakul majd és így akár gyermekem 1.5 éves koráig vagy tovább szoptathatok.Persze ez a kistestvér érkezésétől is függ…:-))

  • kinga

    2009. október 08. csütörtök

    Kedves Agi!
    ismet a segitsegedet szeretnem kerni egy szamomra kenyes temaban. lanyom 10 honapos jelenleg es eddig kizarolag anyatejes kisbaba volt, meg napi 2x este es reggele szopizik, a masik 3-4 etkezes azz szilard. decemberre el szeretnem valasztani, el kell utaznom es addig pontosan 2 honap all a rendelkezesemre. hogyan csinaljam a gyakorlatban? azert kerdezem igy, mert este mellen alszik el, furdes, szopi, alvas, hogy csinaljam, hogy ne boruljon fel a megszokott riitmus? mar voltak probalkozasaim kulonbozo fajtaju tapszerekkel, de egyszer sem fogadta el, az izuket ahogy megerzi, elutasitja. mibol adjam neki a tapszert, mert cumibol sosem ivott, csoros poharat hasznalunk, de abbol nagyon neheznek tunik nekem nagyobb mennyiseg elfogyasztasa, viszont poharbol hogy itassam furdetes utan? mennyire fontos a babanak tapszert kapnia, mert egy vettem eszre, hogy o estenkent, ha mi vacsorazunk o is ker a joghurtunkbol, es szivesen meg is eszi es kevesebbet szopizik utana, pedig napkozben nehez vele akarmilyen izesitett joghurtot megetetni. a mask problema a reggel, mert 6-7 kor kel a kisagyaban alszik, de akkor szopizik es mellem bujva a nagyagyban visszaalszik 9 ig. tudom, hogy sajnos valtozni fog a napirend igy-is ugyis de hogyan itassam eg reggel olyan koran, hogy azert meg aludjon?
    koszonom elore is a praktikus tanacsokat

    Válasz: Az elalvás előtti szopi az az altatás része, azt nem kell tápszerrel pótolni, mint ahogyan a hajnali szoptatást sem. Este ki kell találni valami más altatási rituálét, de ez a te hiányodban működni fog mással is, hogyan alszik vissza majd cici nélkül és a hajnali visszaalvás is, ezért nem kell most elválasztanod. Sok gyereket ismertem, aki otthon szopival aludt el este, de amikor elment a mamához 1 évesen simán elaludt másként is, mert ebben a korban már tudják, hogy ha te nem vagy ott, akkor nincs cici.

    De ha mégis szeretnéd leszoktatni, akkor az esti lefektetésre ki kell találni valami más módot, megdajkálod, leteszed a kiságyba, esetleg kaphat cumit, ha elfogadja, simogatod a hátát, amíg el nem alszik stb. Hajnalban kaphat vizet, aztán visszafekteted. De megtarthatod a szopit is, másnak az első éjjel lesz talán nehezebb vele, ha nem vagy ott, utána már nem szokott gond lenni.

    Ha elhagyjátok a szopit, nem szükséges a tápszer, hiszen addigra már 1 éves lesz. Kaphat tejtermékeket, illetve 1 éves kor után már tejet is. Ha mégis szeretnél inkább tápszert adni, akkor lehet ízesítettet kapni és nyugodtan ihatja pohárból vagy csőrös itatóból, annyit amennyi jólesik neki.