Hajhullás szoptatás alatt

A szoptatás alatt nagyon gyakran jelentkezik hajhullás, de ez nemcsak a szoptatás számlájára írható. Nagyon gyakran azoknak az anyukáknak is elkezd hullani a haja, akik már nem szoptatnak vagy egyáltalán nem is szoptattak. Éppen ezért fontos tudni, hogy a hajhullás hátterében nem csak a szoptatás áll, hanem a terhesség és a baba megszületésével járó megváltozott életmód is.

Hajhullás szoptatás alattA szoptatás alatt jelentkező hajhullás hátterében két jelentő ok áll. Az egyik a vitaminhiány: a terhesség alatt a szervezet nagyon gyakran teljesen kimeríti vastartalékait, akár még vérszegénység is kialakulhat, aminek a szülés közben és utána fellépő vérzés sem tesz igazán jót. Ám a vason kívül más nyomelemek és vitaminok is hiányozhatnak a szervezetből, ezért érdemes a terhességi vitamint a szoptatás első fél évében (illetve ha már nem szoptatsz, a szülés utáni 6 hónapban) tovább szedni.

A másik ok, hogy a terhesség során hormonális okokból (magasabb ösztrogénszint) kevésbé hullik a haj, a legtöbb kismamának dúsabb lesz a haja, mint a terhesség előtt volt, szülés után azonban a hormonrendszer visszarendeződik és a „felesleges” haj kihullik.

Ijesztő mennyiség A hajhullás mértéke ijesztő lehet a kismamák számára, gyakran csomókban hullik a haj 2-3 héten keresztül, amit már-már kórosnak érezhet az anyuka, de ez a mérték még teljesen normális. A hajhullás kisebb-nagyobb mértékben akár 4-5 hónapig is tarthat, de a kismamák többségénél 4-5 hét után mérséklődik a mértéke. Orvoshoz fordulni akkor kell, ha 6 hónapot meghaladóan hullik a haj, ilyenkor hormonpótlásra lehet szükség.

Van segítség? Többféle szer létezik a hajhullás megállítására, ezekkel mérsékelhetjük a tüneteket, és mivel a gyógyszergyártók is pontosan tudják, hogy a szülés után ez jelentős probléma, ezért a legtöbb ilyen szer szedhető szoptatás alatt is. Hatékony és a szoptatás alatt is szedhető szer a Bivane, a Revalid, de alkalmazhatunk természetes módszereket is, mint például különféle hajpakolásokat, vagy búzacsíraolajat a fejbőr masszírozására. Nagyon fontos azonban, hogy emellett a vashiányt és a vitaminhiányt is kezeljük.

3 Comments

  • K.H. Ildi

    2010. október 30. szombat

    Sziasztok! A kicsi lányom már majdnem 7 hónapos, és a hajam ijesztő mértékben hullik még mindig. Új, kicsi hajszálak nőnek, átmeneti megoldásként Vichy sampont használtam, de sajnos attól viszketni, korpásodni kezdett a fejem. Milyen orvoshoz forduljak? Konkrétan hajgyógyászhoz? A nőgyógyászom a terhesség eleji hajhullásomra is csak széttárta a kezét (akkor az említett sampon jó volt).
    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Belgyógyászhoz vagy hajgyógyászhoz is lehet menni.

  • Barbi

    2010. október 17. vasárnap

    Sziasztok! 4 hónapos a kisfiam, még szoptatom, és iszonyú mennyiségben hullik a hajam, már ijesztő és nem látom, hogy apró hajak nőnének helyette… forduljak-e orvoshoz, vagy tudtok valami jó módszert? olyan durva és sok volt a hajam mint egy oroszlánsörény, de mostmár kezdek kétségbe esni….

    választ köszönöm! szép napot!

    Válasz: Nagyjából 1-2 hónapig szokott hullani, ennek az az oka, hogy a terhesség alatt szinte megáll a hajhullás és ilyenkor elkezdenek visszarendeződni a hormonok és az a plusz mennyiség hullik ki, helyette babahajak nőnek. Ha csomókban kezd hullani, vagy fél évnél tovább tart a hullás, akkor kell orvoshoz fordulni. Revalidot lehet rá szedni.

  • N.Hajni

    2008. május 30. péntek

    Az első lányommal 3 hónapos korában kezdett hullani a hajam egy hónapon keresztül.A második lányomnál 4 hónapos korában kezdődött és még most is tart pedig elmúlt 5hónapos.