Ha túl sok az anyatej

Mindenkinek más a gondja: az egyik kismamának túl kevés, a másiknak túl sok a teje. Mit lehet tenni, ha több tej termelődik, mint amennyire a kicsinek szüksége van? Milyen problémákat, nehézségeket okozhat a túl sok anyatej?

Ha túl sok az anyatejAz első hetekben a tejbelövellés utáni időszakban a legtöbb anyuka tejbőségtől szenved, hiszen a kicsi még csak kis adagokat eszik, viszont ennél sokkal több tej termelődik, és erre még a hormonműködés is ráerősít: a mellek állandóan duzzadtnak tűnnek. Ebben a néhány hétben elengedhetetlen a szoptatás utáni fejés, különben néhány óra leforgása alatt túltelítődik, kellemetlenül feszül a mell és mivel ilyenkor még érzékenyebb a bimbó, könnyebben sérül, ezért nem ritka a mellgyulladás sem.

Általában 3-4 hét után be szokott állni a kínálat-kereslet egyensúlya, innentől kezdve inkább az szokta aggasztani az anyukákat, hogy nem érzik állandóan teltnek a mellüket és tévesen azt gondolják, egyre fogy a tejük, holott, ez a folyamat teljesen természetes (részben a hormonháztartás egyensúlyba kerülése is okozza).

Néhány anyukának azonban még ezt követően is sok teje van. Ez a probléma többféle szinte szokott felmerülni:

1. Erős a tejleadó reflex, ami miatt gyakran folyik a tej a szoptatások közti időben is. Ez jelentkezhet úgy is, hogy az etetési idők előtt kezd el csöpögni a tej, vagy éjszaka folyik erősen, amikor a kicsi ritkábban eszik, illetve fürdéskor, a meleg víz hatására, de úgy is, hogy a nap folyamán bármikor beindulhat a csöpögés.
A fürdés közben jelentkező csöpögés természetes, gyakran még a szoptatás után fél évvel-évvel is előbújhat ilyenkor 1-2 csepp tej a meleg víz hatására.
Gyakori tévhit, hogy a csöpögést meg lehet állítani fejéssel, tehát ha szoptatás után fejsz, akkor nem lesz csöpögés, de ez nem igaz. Épp ellenkezőleg: a fejés hatására fokozódik a csöpögés és a tejtermelés.

A tejleadó reflex hátterében pszichés folyamatok állnak, ezért fordulhat elő, hogy ha a babára gondolsz, folyni kezd a tej. Ennek az ellenkezője is igaz, tehát ha másra gondolsz, nem a babával, anyasággal kapcsolatos dolgokra, akkor a csöpögés megállhat.

Ezen kívül a tejfolyás ellen „csak” mechanikusan lehet védekezni, azaz melltartóbetét használatával. Ha éjjel jelentkezik a probléma, akkor az ágyra érdemes törülközőt teríteni. Ha nappal még a melltartóbetét is átázik, érdemes sötét színű felsőt viselni, amin kevésbé látszik meg a folt. Jó megoldás a mosható betétek használata, ebből akár kettőt is betehetsz a melltartódba egyszerre, így növelhető a nedvszívó-képesség. Az eldobható betétekben nejlon is van, amit hosszú távon viselni nem egészséges, meleg időben gombásodást is okozhat, valamint a felülete szöszölődik, és beleragad a száradó anyatejbe, míg a mosható betétnél nincs ilyen probléma.

2. Gyakori gond, hogy a szoptatás elején túlságosan erős a tejleadó reflex, ezért a baba nem tudja rendesen bekapni a mellet, nem képződik vákuum, vagy fulladozik a sok tejtől.
Ez nagyon zavaró lehet az anyának, gyakran az a vége, hogy a kicsi nem tud rendesen ráharapni a mellre, rossz szopási technikát alakít ki, ezért az anya melle állandóan kisebesedik és/vagy a nem megfelelő ingertől fogyni kezd a tej.

Ezen a problémán könnyű segíteni úgy, hogy szoptatás előtt kézzel egészen kevés tejet le kell fejni, így a szoptatás kezdetekor már nem lesz olyan erős a tej folyása.

3. Van, akinek gyorsan túltelítődik a melle, ami főként éjszaka okozhat gondokat, de fél éves kor után is nehézségekhez vezethet.
Az éjjeli túltelítődés ellen jó megoldás, ha este lefekvés előtt valamennyit kézzel kifejsz és éjjel felkelve is csak annyit fejsz le, hogy ne legyen olyan erős a túltelítődés. Ha ugyanis teljesen kifejed, akkor még több tej képződik.

Ha emellé még mellgyulladásra való hajlam is társul, akkor is ugyanez a teendő, de ügyelni kell a mell tisztítására, hogy csökkenjen a baktériumokkal való találkozás esélye, valamint a rendszeres fejésről (mindig csak egy kicsit) sem szabad megfeledkezni. Ha elzáródik egy tejcsatorna, nem szabad nyomogatni, meleg vizes borogatással, zuhannyal lehet rajta segíteni.

Ha valóban túl sok a tej, el kell gondolkodni azon is, hogy ne jelentkezz-e tejleadónak, hiszen így a sajátodon kívül még 1, de akár 2 babán is segíthetsz, akik egyébként nem jutnának anyatejhez.

Hogyan szoptassak minél tovább? Meddig szoptassak? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Kriszta

    2010. november 11. csütörtök

    Szia Ági!
    A Te cikkedben találtam rá az alábbi mondatra, ami valószínűleg az én problémámat okozza: „Az eldobható betétekben nejlon is van, amit hosszú távon viselni nem egészséges, meleg időben gombásodást is okozhat…”. Gondoltam, írok neked, hátha tudsz segíteni. Az egyik mellemen lévő bőrgombásodás sajnos 2 és fél hónapja fennáll. Próbálkoztam Canesten majd Nizoral krémekkel, majd a Sol. pybctanini lila ecsetelővel, de nem segítettek. A bőrgyógyász is felírt egy gyógyszertári kenőcsöt, de szerinte olyan mélyen van a fertőzés, hogy gyógyszert kéne szednem, ahhoz pedig abba kellene hagynom a szoptatást. Én ezt nagyon nem szeretném, a kislányom 9 hónapos, nagyon cicis, még kb. 4-szer szopizik naponta nagy áhitattal. Úgy terveztem, hogy addig szoptatok, amíg ő igényli, vagy amíg lesz tejem. Engem nem zavarna ez a gombásodás, csak sajnos egyre terjed tovább a mellbimbóm felé, a babára is átterjedt, de nála hamar sikerült elmulasztani a foltokat. Vevő lennék alternatív gyógymódokra is vagy homeopátiás készítményekre. Sajnos az interneten semmit nem találtam erre vonatkozóan. Ha tudsz ilyet ajánlani, vagy tanácsolni valamit, esetleg van ötleted a problémám kezelésére, akkor nagyon szívesen várom. A szoptatás abbahagyása mindkettőnket megviselne, ezért ezt nagyon szeretném elkerülni.
    Azt is tanácsolták, hogy fejjek le előre egy heti adag tejet, amíg a gyógyszeres kezelés tart, és adjam addig a babának cumisüvegből. Aztán visszatérhetek a szoptatásra. Ezt nem nagyon tudom kivitelezni, mert a kislányom még sosem ivott cumisüvegből, és nem is tudok ilyen mennyiségű tejet lefejni, hosszas próbálkozás után 30-40 ml-t tudok magamból kipréselni elektromos mellszívóval, pedig van elég tejem, ha a baba szopizik.
    Eddig eldobható melltartóbetétet használtam, de ezt most gyorsan abbahagyom. Említetted a mosható betétet, hol lehet ilyet beszerezni?
    Nagyon várom a válaszodat!

  • Vasas-Babinszki Beáta

    2010. június 21. hétfő

    Minden forumot megkerestem de sehol nem kaptam választ arra miért folyik a tejem ha a picinek meg kevés.Két és fél hónapos és sajnos már tápszert kellett adom neki ha valaki tud segítsen köszönöm.Bea

    Válasz: Ha folyik a tejed, akkor nincs kevés tejed. A gond az lehet, hogy a baba kapott cumisüveget, ezért nem tudja a ciciből kiszopizni a tejet, mert az üvegből másként kell inni, mint az anyamellből. Vagy fejd le neki a tejet és add cumisüvegből, vagy hagyd el a cumisüveget és csak szoptass igény szerint (akár 1-2 óránként is), néhány nap után vissza fog térni teljesen a baba a kizárólagos szoptatásra.

  • timi

    2009. december 14. hétfő

    Zsu!
    Köszönöm a válaszod. Időközben már én is tejadó lettem. Már elég „kiforrott” a technikám, naponta 6x fejek, szopi előtt, így nyugodtan tudok szoptatni. Napi átlag 1200ml a felesleg. Mára már elfogadtam a helyzetet, és örülni is tudok ennek, de az elején nagyon nehéz volt.

  • zsu

    2009. november 01. vasárnap

    Szia !!!

    Nekem is sok a tejem. Kisfiam most 4 hónapos és még napi 2* fejek. Egyszerűen nem tudok leállni a fejéssel, napi 1 liter a felesleg. 150 liter fejet lefejtem. Szólsz a védőnőnek és 1-2 vizsgálat után lehetsz tejleadó. Én már ezt csinálom. Megéri. 1800ft literje. Ha sok tényleg akkor hasznosíts.
    A szopi közbeni folyás nekem még mindig van. 200ml minden szopinál lefolyik.
    Kitartás!!!!!!!!
    zSU

  • timi

    2009. október 17. szombat

    Kedves Ági, a következő problémával fordulok feléd:
    Október 5-én született meg a kislányom (első baba), tehát most 12 napja. A tejtermelődés pár nap múlva elég rendesen beindult, és most is igen sok tejem van. A problémám pont ebből adódik. Mindenhol csak a kevés tejtermelődés fokozásáról lehet olvasni, de arról, hogy lehet „kezelni” a túl sok termelődést alig találni valamit. Mindenhol csak arról lehet olvasni, hogy ha valakinek sok a teje, akkor adja le. A leadás ellen egyébként nem lenne kifogásom, de azt gondoltam, előbb megvárom, hogy beálljon a „kereslet-kínálat”. Viszont az én legnagyobb problémám az, hogy amíg szoptatok, a másik mellemből nemhogy csöpög, folyik a tej. A szoptatás ideje alatt 120-140 ml kifolyik, ami valahogy úgy tűnik egyre több lesz. Vettünk tejgyűjtő kagylót, de nagyon hamar megtelik, és az ürítés idejére meg kell szakítani a szopizást. Nagyon szeretek szoptatni, de annak a figyelése, hogy megtelt-e már a kagyló, kicsit idegörlő, arról nem is beszélve, hogy a szopizás állandó, egyre gyakoribb megszakítása egész biztos a babának sem jó.
    Azt olvastam, hogy a kereslet-kínálat beállása kb. 2 hét. Csak azt nem tudom, hogy nálunk hogy áll be a kereslet-kínálat, ha a mellemből kifolyik a tej, majd utánna kb3 órával eszik abból a ciciből belőle. Ez a csöpögés is plusz termelődésre serkenti a mellet, vagy nem jól gondolom?
    Rendszeresen fejni nem szeretném, csak amikor nagyon feszít, mert akkor csak még több lesz, és már így is szinte csak tej van a mélyhűtőben.
    Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Ez a folyás idővel abbamarad?

    Válasz: Semmit nem kell tenned ezellen. Nálam kb. 1 hónap volt mindkét gyereknél mire beállt, tehát még jócskán van időd. A csöpögés nem serkenti a tejtermelést, csak a szoptatás és a fejés. Szoptass 1 mellből egy étkezésnél és magától be fog állni a kereslet-kínálat.