Ha túl sok a tej…

Előfordulhat a szoptatás során olyan eset, hogy a kicsi számára nem túl kevés, hanem éppen ellenkezőleg, túl sok az anyatej. Ilyen eset akkor fordulhat elő, ha a kicsi elhagy egy-egy szoptatást magától, vagy elkezdi átaludni az éjszakát.

Ha túl sok a tej…Ideális esetben
ilyenkor a tej magától kevesebb lesz, mégis vannak olyan anyukák, akiknek rengeteg teje termelődik akkor is, ha a kicsi már csak 1-2 alkalommal szopizik naponta. Ez a nagyon kellemetlen állandó túlfeszülés akár mellgyulladáshoz is vezethet.

Ebben az esetben gyakran azt szokták javasolni, hogy fejd le a felesleges tejet. Ez nem teljesen rossz javaslat, csak nem mindegy, hogyan csinálod. Ha ugyanis teljesen lefejed a tejet, akkor ugyanolyan sok tej fog termelődni, hiszen a mell ugyanannyi ingert kap.

Egy-egy ilyen fejés alkalmával annyit kell csak lefejni, hogy a mell ne feszüljön kellemetlenül. Ezáltal a mellet kevesebb inger éri, és kevesebb tej fog termelődni.

Ha ez a megoldás sem válik be, akkor homeopátiás szereket is lehet alkalmazni a tej elapasztására. A Ricinus communis CH30 golyócskából napi 2×5 szem segítheti ezt úgy, hogy a tej ne apadjon el teljesen, csak a túltermelés szűnjön meg. Ha teljesen szeretnéd elapasztani a tejet, például azért, mert a baba már egyáltalán nem szopizik, akkor a Ricinus communis CH15-ből napi 3×5 szem fogyasztása ajánlott.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

10 Comments

  • kovács gabriella

    2010. április 08. csütörtök

    Kedves Ági! A fiam 1 éves és 1 honapos.Mostanába nagyon kevest kezdet szopizni pl.mikor pici volt 1 orát szopizot most meg 5 perc az egész és azis pihenésel,fétem ,hogy nem lakik jol mert amugy is nagyon rosz étkü éa keztem adni a tejport,elöre 110-ket adtam és uttána cici,de egyik este megitta és a cicit elökte és nézte az üveget,hogy még adjak,adtam neki és aszt is megitta,azota 200 tejport adok és cicizni nem akar.Nem tudom mitt csináljak mert még van tejem és még hozá szép fehér.Vajon megváltozott az izze és azért nem eszi,vagy mi lehet?A kérdésem,hogy magátol elapade a tejem?nem nagyon szeretném elapasztani mert félek hogy párnap mulva ha kéri mitt csinálok.Gondoltam legalább 2 évig szopizik,és sirhatnékom van,hogy nem akarja.Köszönöm válaszodat.Üdv.Gabika

    Válasz: Nem kell erőltetni, ha már nem kéri. Megkínálhatod még napi 1x, de ha nem kéri, akkor leszokott és kész. A tej szépen elapad magától, ha nem kéri, de ne aggódj, mert még hónapok múltán is van egy kicsi, ha mégis kérné.

  • Franciska

    2010. március 22. hétfő

    Szia Ági!! Már nagyon sok fele nézelődtem a neten de nem találtam semmi hasznos tanácsot a problémámra. Nekem van egy 21 hónapos kislányom és még mindig szopizna. Bár már csak este és éjszaka de én már a fájdalomtól csillagokat látok. Nem harapja meg csak már ahogy szívja nagyon fáj. Éhes nem lehet mert már mindent megeszik.Meg szerintem már nem sok minden van a cicimbe mert hol egyik kell neki pár pillanat múlva a másik. Kérlek írd meg mit tegyek!! Köszönettel. Franciska.

    Válasz: Beszéld meg vele, hogy anyának fáj és ezért mostantól nincs cici. Ezt lehetőleg nappal beszéljétek meg. Ha éjjel kéri, adj neki helyette vizet. Ebből persze pár napig huzavona lehet, de ha következetesen tartod magad hozzá, akkor el szokták fogadni. Amikor kéri, akkor mindig mondd el neki ugyanazt a szöveget, ez lehet valami egyszerűbb történet is, ismerek olyan esetet, ahol megbeszélték, hogy a „nyuszika elvitte a tejet egy másik babának” és ezt mondogatták és a kislány ezt elfogadta.

  • Pálinkásné Ildikó

    2009. szeptember 20. vasárnap

    Szia Ági!

    Köszönöm válaszodat.
    Tényleg szopi sztájk volt:) :), szerencsére. Mostanában sokat kapott inni cumisüvegből, és hát abból ugye ömlik az innivaló, lusta volt a drágám szopizni. Kicsit jobban erőltettem a szopizást úgy, hogy közben a szájába spricceltem a tejet és persze rögtön rákapott. Azóta már rendesen szopizik. Napközben ha itatom akkor pedig pohárból adok neki, nehogy megint leszokjon a ciciről, 1 éves koráig szeretném szoptatni, és szerencsére tejem az van.

  • Pálinkásné Ildikó

    2009. szeptember 18. péntek

    Szia Ági!

    8 és fél hónapos a kisfiam. Ezen a héten óriási változáson ment keresztül a szopizás terén. Hét elején kezdte elhagyni a délelőtti szopizást, de a többi a reggeli, esti és hajnali megmaradt. Szépen eszik főzeléket. Az elmúlt két hétben bújt ki a felső két foga, amit megszenvedtünk. Majd egyszer csak kihagyta az esti szopit. Ha az ölembe vettem és cicire tettem sírt és fordult ki az ölelésemből. Tegnap este viszont már nem is szopizott sőt a hajnali is kimaradt és már ma reggel sem kért, csak sírt mikor mellre tettem. Most ez akkor már azt jelenti, hogy egyáltalán nem fog többet szopizni? Elválasztotta magát?? Kicsit meglepő ez számomra, mert nagyon cicifüggő volt a drágám, még másfél hete is. További gondom az, hogy rengeteg tejem van, csak úgy ömlik és szivárog. Fent olvastam, hogy még most is fejni kell. Teljesen elkeseredett vagyok, mert azt gondoltam, hogy legalább 1 éves koráig szoptatni fogom, mivel tej az van bőven. Nem készültem fel erre a hirtelen változásra.
    Köszönöm válaszodat.
    Ildikó

    Válasz: Ilyen előfordulhat, de mivel sír, amikor mellre akarod tenni, ezért valószínűleg nem arról van szó, hogy elválasztotta magát, hanem ez egy szopisztrájk. Amikor egy baba elválasztja magát és azért nem kéri, akkor általában mosolyog, amikor mellre akarod tenni és határozottan tolja el, nem pedig sír. A sírás azt jelenti, hogy szeretne szopizni, de valami miatt kényelmetlen neki. Ez a „valami” lehet az érzékeny ínye vagy torokfájás (most járvány van), esetleg fülfájás.

    Próbáld meg úgy mellre tenni, hogy kicsit félhomály van és fekve szoptatsz, így talán lazább állapotban könnyebben tud szopizni.

    Ha nem tudsz szoptatni, mindenképpen fejjél, de nem kell sokat, elég mindig csak annyit lefejni, hogy ne feszüljön, ezzel eléred, hogy magától elapadjon a tej.

  • Bettus

    2009. augusztus 21. péntek

    Szia!
    Az a gondom,hogy a kisfiam még csak három hetes ,de a bal mellembe minden 3. etetésre van elég tej és ezért a jobbat szopcsizza és abban pedig annyi van,hogy óránként lehetne fejni!Nagyon fáj,mejd szétdurran,csöpög és éjjel állandó hidegrázásra ébredek!!!Annyira szenvedek,mit csináljak?Várom válaszod

    Válasz: A tej nem a két szoptatás közben termelődik, hanem a szoptatások alatt. Ha tehát többször szoptatsz az egyik melledből, akkor abban több tej termelődik, mint a másikban. Próbálj meg egyformán szoptatni a két mellből, mert így most a balban fokozatosan elapad majd a tej, a jobból pedig, ha feszül, mindig fejjél le egy kicsit, de csak éppen annyit, hogy ne feszüljön annyira, így fokozatosan kevesebb tej lesz benne.

  • Zita

    2009. május 30. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam most két hónapos!Szoptatom, de kapunk mellé pótlást is.Amióta kijöttünk a kórházból fájdalmasan teltek a melleim és csöpögnek pedig nagyon kevés a volt a tejem max. 80 ml.
    Most 6-7 alkalommal eszik egy nap, 0-40 ml van egy mellemben, mégis fáj és csöpög.Megnézettem a védőnővel, azt mondta nem érez benne csomót.Elmentem a körzeti Orvoshoz Ő meg nem volt hajlandó gyógyszert felírni, mert hogy csak szoptassak és fejjek. Lázam nincs de éjszakánként hidegrázásom van.A picinek meg akármilyen tápszert és diétát használunk 24 órában fáj a hasa. Most végső elkeseredésemben úgy döntöttem hogy elapasztom.Szerinted gyulladt a mellem?Gyulladt mellet is el lehet apasztani hagyományos gyógyszerrel?

    Válasz: Szerintem nem kell elapasztani, beszélj szoptatási tanácsadóval, a számaikat itt találod meg: http://www.lll.hu/telefon Valószínűleg bőven van tejed, csak a szoptatási technikával van gond, de ezt egy szakértő, ha látja jobban meg tudja mondani.

  • Horváth Tünde

    2009. április 15. szerda

    Kedves Ági!

    Egy kérdéssel fordulnék hozzád. Kislányom, Lili most lesz a napokban 8 hónapos. 6 hónapos koráig csak anyatejet evett majd megpróbálkoztunk a hozzátáplálással. Nem igazán sikerült, próbáltam főzve, sütve az almát (nem csak egy fajtát) de nem ízlett neki. Megbeszéltük egy hét próbálkozás után a védőnénivel, hogy prolongáljuk egy kicsit az evést. Ez idő alatt kezdődtek a problémák. Éjszakánként elkezdett 3-4-szer felébredni, valami hiányzott neki, mert nem mindig evett, néha csak cici kellett neki, néha evett is. Nem nagyon tudtam rájönni, hogy mi a baj, tápszert nem akartam neki adni éjszakára. A felkelések elhúzódtak 3 hétig, amikorra én már testileg és lelkileg a padlón voltam. Sajnos ez ahhoz vezetett, hogy egyik reggel 40 fokos lázra, hidegrázásra, őrületes mellfájásra ébredtem. (Korábban is volt már enyhébb mellgyulladásom, de azok elmúltak 1-2 nap alatt. Hozzá kell tennem, hogy nem mindig fejtem le én sem teljesen a tejet, tehát ez is hozzájárulhatott a gyulladáshoz). Próbáltam leküzdeni a gyulladást és a lázat az első két napban antibiotikum nélkül, de aztán kénytelen voltam elkezdeni szedni az Augmentint. Addigra a mellem teljesen begyulladt, kisebesedett és nehezen jött belőle a tej. Kb. 1 hétig szenvedtük mind a ketten, szegénykém kicsit le is fogyott, mivel próbáltam rárakni a sebes mellemre, de neki nem ízlett és nem evett belőle. 1 hét után visszamentünk a kórházba (de közben folyamatos kontrollra visszajártam) amikor megállapították, hogy sajnos tályog keletkezett a mellemben és még aznap megműtöttek. Picibaba a műtét estéjén apukájával maradt itthon egyedül egy új helyzettel, hiszen előtte még soha nem adtam neki mást, csak anyatejet és a cumit sem ismerte. Egy picit kereste a cicit és furcsa volt neki a cumi, de a férjem szerint hősiesen megette a tápszert. Én 3 nap után jöhettem ki a kórházból, és még bent elkezdték szedetni velem a tejapasztó tablettát (Bromocriptint). Az első héten a nyílt sebem miatt főleg a férjem etette tápszerrel, és egyáltalán nem kereste a cicit. A második héttől lassanként átvettem az etetést és ekkor fordult a helyzet. Elkezdte etetés előtt és altatásnál etetés után keresni a cicit és ezért a mai napig sokszor sírdogál, de a végén beletörődik és megeszi a tápszert.
    A kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy a gyógyszer szedése után, amennyiben lesz újra tejem és még mindig keresni fogja a cicit (a gyógyszert 2 nap múlva abbahagyom, és még kb. 10-12 nap mire kiürül a szervezetemből) javasolod-e hogy újra elkezdjem a szoptatást? Milyen hatással lenne ez a babára véleményed szerint?
    Én szívesen csinálnám, mert nagyon szerettem szoptatni, és úgy látom, hogy neki is igénye lenne rá, de tartok tőle, hogy esetleg bezavar az idáig sem túl sikeres hozzátáplálásba?

    Válaszodat előre is köszönöm,
    Tünde

    Válasz: Nyugodtan elkezdheted megint a szoptatást, ha szeretnéd. Az elején lehet, hogy nehezen fog menni, de próbálkozz meg vele többször is, mert a cumisüveg után nehéz lesz neki a visszaszokás.

  • Dacziné Viki

    2009. március 18. szerda

    Sziasztok!

    Én is túl sok tejjel rendelkezem viszont elapasztani nem akarom. Ha esetleg valakinek nincs vagy kevés teje van, akkor szívesen eladnám. Ha érdekel, akkor üzenj a schonone@freemail.hu címre és megbeszéljük. (Győr)
    Köszi

  • Pál Irén

    2009. január 30. péntek

    Köszi a választ, szerencsére sehol nincs nyoma a penésznek. És a lefejt tejet belefőzhetem a főzelékébe is? Nem lesz baja a kislányomnak, ugye?

    Üdv.Pál Irén

    Válasz: Nyugodtan főzd bele.

  • Pál Irén

    2009. január 28. szerda

    Szia Ági!

    Bocsi, hogy ide írok, de nem találtam jobb topikot a problémámra.

    10 hónapos kislányomat még mindig szoptatom. Viszont kezdi elhagyni a nappali szopit( tízórait, ebédet és az uzsonnát), reggel és este még kéri, sőőőt akkor csak anyatajet kap. Van egy nagy-nagy gondom. A kölcsönadott mellszívómmal szeretném lefejni a mellem, mert estére bedurran. Hááát Ági, ne tudd meg, hogy kaptam vissza?! Tiszta penészesen. Darabokra szét szettem és azokat a kis alkatrészeket , amit ki tudtam pucolni fülpiszkálóval ecetes vízben áztatom már egy napja illetve az ecetes vízben kb. egy óráig főztem. Amiből nem tudtam kimosni a penészt, eldobtam és szerencsére tudtam új alkatrész vásárolni. A forgalmazó cég nem javasolja, hogy így is használjam, szerintük vegyek egy új gépet. Mit tegyek? Nyugodtan használhatom és akár a lefejt tejet odaadhatom a kislányomnak vagy ezt felejtsem el?

    köszönöm.

    Válasz: Sajnos a mellszívó könnyen penészedik, mert az anyatejet nehéz lemosni és ha rajtamarad, pillanatok alatt bepenészedik. A penészt le tudod mosni, de befogja, és az már nem jön ki. Ha kifőzted, akkor már nincs rajta penész csak azt látod, ami befogta, szóval nyugodtan használhatod, ez csak esztétikai kérdés.