Fogyókúra szoptatás alatt

 Fogyókúra szoptatás alattA legtöbb szakkönyv kifejezetten tiltja a fogyókúrázást a szoptatás alatt, és sokan még a sportolást is aggályosnak látják, pedig lehetséges akár nagyobb súlytömegtől is megszabadulni a szoptatás alatt, csupán a szélsőségeket kell elkerülni.

A baba születése után első néhány hónapban még sokkal nagyobb gondjai vannak a legtöbb anyukának, mint a babavárás alatti hurkáktól megszabadulni, de az első félév elteltével már kezd zavaró lenni, hogy még mindig a terhesruhákat kell hordani. Ilyenkor az embernek eszébejut, hogy fogyózni kéne, de akárhol olvas utána, akárkitől kérdezi, a válasz mindig az, hogy a fogyókúra tilos a szoptatás alatt. De mi van, ha a baba 2 éves koráig szopizik? Addig éljünk együtt a hurkákkal?

Tévhitek a szoptatás alatti fogyással kapcsolatban

1. Ha fogyókúrázol csökken a tej mennyisége.

IGAZ! Az első 6-8 hétben ne is állj neki semmilyen fogyókúrának vagy diétának. Sport gyanánt pedig egy laza biciklizés vagy tempósabb séta is megteszi. Hagyd, hogy kialakuljon a rutinod a szoptatásban, megismerd, mitől van több tejed és mitől kevesebb. Igyál naponta legalább 2 liter vizet, de ha sportolgatsz, akkor az ott elvesztett folyadékmennyiséget is pótolni kell kb. fél-1 liter folyadékkal!!!
A baba 2 hónapos kora után óvatosan el lehet kezdeni megválogatni mit eszel. A drasztikus koplalásnak most nincs itt az ideje, de a süti és csokibevitelt csökkentheted, a fehérkenyérről meg átállhatsz a barnára. Igyekezz naponta többször keveset enni, sok zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani és ügyelj a napi szénhidrát bevitelre is: a szoptatás alatt tilos az Atkins-típusú diéta, amiben szinte csak fehérjét fogyasztasz! Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tejed legyen, szénhidrátra is szükség van, azaz kell kenyeret, tésztát, rízst vagy burgonyát fogyasztani, persze nem mértéktelenül.

Ha már a baba féléves kora előtt nekifogsz a fogyókúrának, mindig csak apránként változtass az étrendeden, napról napra csak egy dolgot, és figyeld változik-e tőle a tej mennyisége, ha igen, akkor azt az elemet vissza kell építened az étrendedbe.

2. Ha sportolsz, kevesebb tejed lesz

NEM IGAZ! Nyugodtan lehet sportolni a szoptatás alatt is. Akár már a baba születése után 1-2 héttel el lehet kezdeni óvatosan tornászni. A nagy intenzítású és aerob edzések még kerülendőek, de egy kis átmozgatás már belefér. Ezenkívül nagyokat sétálhatsz a babával, ha jól esik és bírod, akkor tempósabb sétára is vállalkozhatsz, ha a babát hordozókendőbe (vagy, ha már nagyobb, kenguruba) teszed.
A baba 2 hónapos korában elkezdhettek baba-mama tornára vagy baba-mama jógára járni.
A nagy vízveszteséggel járó edzéseket érdemes kerülni a szoptatás alatt (pl. spinning), de egyébként szinte minden sportot űzhetsz, ami jólesik és belefér az idődbe. Fontos, hogy edzések után mindig pótold a vízveszteséget, igyál legalább fél liter vizet (de inkább egyet)!!!

3. Ha sportolsz, lógni fognak a melleid

NEM IGAZ! Ha megfelelően tartó szoptatós melltartót vagy sportmelltartót viselsz, akkor ezzel nem kell foglalkoznod.

4. Sportoláskor megnyomódhat a melled és mellgyulladást kaphatsz
5. Ha fogyókúrázol, méreganyagok kerülnek a tejbe

NEM IGAZ! Ha koplalsz, akkor méreganyagok szabadulnak fel a szervezetben és ezek bekerülnek az anyatejbe is, ha viszont átgondoltan étkezel és megválogatod, mit eszel, akkor ez a jelenség nem lép fel. Ugyanezért nem szabad a szoptatás alatt gyümölcsnapot vagy léböjtöt tartani, mert ezek méregtelenítik a szervezetet és a méreganyagok az anyatejen keresztül is távoznak.

6. Ha fogyókúrázol, nem lesz elég zsíros a tej

NEM IGAZ! A tej összetétele a baba szükségleteit követi, mindenből pont annyi kerül bele, mint amennyire a kicsinek szüksége van. Természetesen ehhez az is kell, hogy rendesen egyél, ne koplalj. Szoptatás alatt a koplalás tilos!

7. Úgyse lesz időd kisbaba mellett sportolni és odafigyelni az étkezésedre is

NEM IGAZ! A baba első életévében még könnyebben meg tudod szervezni, hogy otthon tornázz egyet, amíg a pici alszik, vagy elmenjetek egy tempós sétára kenguruval és a baba-mama torna is nehezebben megy egy örökmozgóval (bár baba-mama jógát tartanak totyogós mamáknak is, de ott a kicsik inkább csak játszanak a játéksarokban és csak akkor kapcsolódnak be a gyakorlatokba, ha kedvük van hozzá). Létezik babakocsis futás is speciális babakocsikkal, amit egy 1-2 év közötti gyerekkel kevésbé tudnál már igénybevenni. A szoptatás alatt 300-500 kalóriával többet égetsz el, mint normálisan, de ez az első év végére lecsökken, így az első évben könnyebben fogysz.

8. Majd, ha már jár és egész nap szaladgálnom kell utána, akkor majd eleget mozgok és lefogyok

NEM IGAZ! Ez csak szerencsés 1-2 embernek sikerül így, meg a bulvárlapok hasábjain a sztároknak. A gyerek után szaladgálás nem igazán aerob mozgásforma, bár kétségtelen nagyon lefáraszt, de ettől jelentős fogyasztó hatásra számítani felesleges.

Hogyan csináld?

Mindig csak fokozatosan változtass! Ha attól félsz, hogy kevés lesz a tejed, akkor az ideális időpont fogyókúrára a baba 6-12 hónapos kora között van, amikor már mást is eszik, így nem kell attól tartanod, hogy éhezni fog. A tej nem fogy el egyik napról a másikra, ezért mindig figyeld magad, mit eszel, mit sportoltál, amitől kevesebb lett a tejed és azt váltsd le, csinálj valami mást.
Ez most nem a nagy változtatások ideje. Most nem teheted meg azt, hogy 3 napig koplalsz, aztán gyümölcsnapot tartasz, hetente más diétát próbálsz ki. Lépésenként haladj. Először csak kezdj el rendszeresen mozogni, majd következhetnek az apró étrend változtatások: fehér kenyér helyett a barna, süti helyett egy alma, este 6 után csak gyümölcs stb.

Időbeosztás A legtöbb anyukának az szokott lenni a gondja, hogy nem ér rá sportolni a baba mellett. Először célként tűzd ki a napi fél óra mozgást, ha a babádtól nincs egy perc nyugtod, akkor ennyit akkor is tudsz tornázni, ha ő éppen alszik, vagy megvárhatod, hogy Apa hazaérjen és megkérheted, hogy fél órát foglalkoztassa a picit, amíg te tornászol. A közös mozgás is jó megoldás lehet: közös torna baba-mama torna DVD-re, tempós séta, közös tánc, baba-mama torna, jóga, családi úszás, ahol apa pancsol a picivel, amíg te úszol néhány hosszt, amikor már ül a baba, elviheted babaülésben biciklizni is stb. Napi fél óra nem sok, de rendszeresen űzve, pár hónap alatt jelentős súlyváltozást eredményezhet (jómagam 10 kilót adtam le így és ugyanúgy ettem mellette, mint addig).
Aztán, amikor ez már nem elég, növelheted az adagot és idővel elmerészkedhetsz az edzőterembe is, most már egyre több helyen van gyermekmegőrző, vagy kérhetsz családi segítséget is a gyermekfelvigyázáshoz.

Gondolkodj hosszútávon! Most nem az a cél, hogy két hét alatt leadj 5 kilót. Szánj rá a fogyásra legalább fél évet és lépésenként haladj. Ha fokozatosan vezeted be a változásokat, sokkal egyszerűbb dolgod lesz, mintha holnaptól akarnál napi 1 órát edzeni és 2 hetes csodadiétákat betartani. Neked most a gyermeked egészsége és táplálása legyen a legfontosabb, ehhez pedig szükséges az anyatej, legalább 1 éves korig!

Sztárdiéták kizárva? A legtöbb divatfogyókúra nem alkalmazható a szoptatás alatt.

  • A 90 napos diéta a gyümölcsnap miatt nem jó, a már említett méreganyagok miatt.
  • Az Atkins diéta a kevés szénhidrát miatt nem megfelelő
  • Az egyoldalú diéták (csak saláta, csak káposztaleves, csak grapefruit stb.) egyébként sem egészségesek, a szoptatás alatt azonban még gondolni sem szabad rájuk
  • A Norbi Update alkalmazható, hiszen abban szinte mindent lehet enni, csak a megfelelő időpontot kell megválasztani és egyes ételeket kerülni. A termékek közül azokat válaszd, amik elsősorban természetes összetevőket tartalmaznak. Pl. a maglisztek nagyok jók, de a konzerveket, mesterséges aromákat tartalmazó ételeket lehetőség szerint kerüld.

    A mesterségesen ízesített termékeket, édesítő bogyókat és az adalékanyagokat lehetőség szerint kerüld a szoptatás alatt. Mesterséges édesítők helyett keresd a természetes megoldásokat.

    About The Author

    Vida Ágnes

    Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

    45 Comments

    • Li

      2011. május 10. kedd

      Köszönöm a cikket, nagyon hasznos volt!
      Második gyermekemmel sokkal többet híztam, ezért nagyon szeretnék fogyni.
      A terhességem előtt almaecetes fogyókúrát tartottam, amivel nagyon gyorsan meg lehet szabadulni a szervezetben levő zsírtól. Most kicsit félek ezt használni, mert nem szeretném, hogy az anyatejben levő zsír csökkenjen a diéta hatására. Van valami ötletetek – vajon az ecet tényleg csökkentené a zsírt az anyatejben?
      Köszönöm!
      Lilla

      • Vida Agi

        2011. május 18. szerda

        Ha te fogysz, akkor az anyatej összetétele is más lesz, de ha lassan fogysz, tehát nem koplalsz, hanem ésszerű, egészséges diétát tartasz, akkor nem lesz gond az anyatejjel sem.

    • Zsófi

      2011. április 23. szombat

      Kedves Ágnes!

      36 hetes terhes vagyok és már most tudom, ( nagyrészt a kismamablog-nak köszönhetően) hogyan fogom tudni visszanyerni az alakomat szülés után – szoptatás alatt.
      Sejtettem magamtól is és persze utána is olvastam, hogy ésszerű étrendet kell összeállítani a szoptatás időtartamára, hogy a megfelelő tápanyagokkal a babám egészségesen fejlődjön.
      Persze az én álmom is ugyanez, egészségesen étezni és biztosítani mindent, amire Neki szüksége van.
      Csak az az egy aggályom van, hogy angliában élek, és ott a fehér kenyér számomra nem túl ízletes( konkrétan inkább ehetetlen; ez a szögletes toast kenyér, amit mi otthon csak hírből ismerünk). Kiválthatom teljes kiőrlésű kenyérrel? Vagy amiatt számítanom kell rá, hogy hasfájós lesz a pici,illetve szeles? Szívesen el is hagynám a kenyeret, tökéletesen megvagyok nélküle, ebben az esetben pótolnám rízzsel, párolt zöldséggel, tésztafélékkel, de abból is csak a durum tésztát eszem szívesen.
      Viszont ha fogyasztható (a német, téglalap alakú, magos, majdhogynem fekete kenyérről beszélek) akkor nem bánom, ha „ennem kell”, nagyon szeretem a savanykás ízét.

      Előre is köszönöm!

      • Vida Agi

        2011. április 24. vasárnap

        Nyugodtan egyél teljes kiőrlésű kenyeret, semmi baja nem lesz tőle a babának.

    • Szilágyi Rita

      2011. április 15. péntek

      Sziasztok!

      4 hónapos a kisfiam és elég tápláló lehet a tejem, mert már megduplázta a születési súlyát. Eleinte-gondolom a kalóriadús tejtermelés miatt- egész jól mentek le e kilók. De most 1 hónapja totál megállt a dolog. 3 napja nem nassolok, meg ebéd után csak 1X eszem gyümölcsöt 5 óra felé. Korábban sem ettem többet, mert akkor meg nem reggeliztem. Este azért persze éhes vagyok. Pedig csak a vacsit átraktam reggelire. Viszont sokkal többet iszom. Egyelőre nem érzem a változást a tejemen, de nem bízom magaban ilyen szempontból. Folytathatom ezt így?
      Sétálni szoktunk, de mostanában már a munka mellett nem jut mindennap idő rá. Ja, kisfiammal a kendőben dolgozom 🙂
      Köszönöm a válszt

      • Vida Agi

        2011. április 24. vasárnap

        Igen, ezt nyugodtan folytathatod így. A szoptatás alatt csak koplalni nem lehet, ésszerűen, egészségesen enni viszont igen – és ez is fogyaszt 🙂

    • Eszter

      2011. április 04. hétfő

      a nutella evokhoz en is csatlakozom:)
      igaz, en kiskanallal…

      a fekete csoki nalam is jatszik, de edesseg vagyra az valik be, ha eszel rendesen, valami egeszseges, szenhidratdus etelt, pl, ami jo, zabpehely almaval, mazsolaval fozve reggelire, delben rizs, estere mondjuk hal, vagy csirke zoldseggel, es akkor nem kivanod az edesseget annyira
      de tudom en is, ha nem alszom a baba miatt, vagy megjott akkor kell a csoki, es kesz, csak nem mindegy mennyi

      en is most probalom ravenni magam a mozgasra, meg a fogyokurara, igaz nekem csak kb. 10kgot kell, de az sem keves

      probalok neha kimozdulni is fitnessz studioba, az kikapcsolodasnak is jo, gyerek nelkul
      amugy meg szerintem a minimum lehet par felules kezdetnek, aztan, ha ez megvan, akkor par sulyzo a karoknak, par gugolas, fekvotamasz, csak egy otlet

      szoval kitartas lanyok!:)

    • Simon Andrea

      2011. március 02. szerda

      3 hónapja hoztam világra a babámat császármetszéssel. Jelenleg szoptatok és mint olvasom a legtöbb kismamához hasonlóan én is fogyni szeretnék. Igazából csak 5-7 kilótól szeretnék megszabadulni, de sajnos ez többnyire mind a hasamon van. Kérdésem az lenne,hogy császármetszés után, szoptatás alatt lehet-e felüléseket,hasizom gyakorlatokat végezni és leg magic-t használni.
      Köszönöm.

      • Vida Agi

        2011. március 11. péntek

        Igen, nyugodtan mozoghatsz a szoptatás mellett is, csak arra kell figyelni, hogy a testmozgással kiizzadt folyadékmennyiséget pótold.

    • Kriszti

      2010. október 19. kedd

      Szia Ági!

      A vibrotrainer gépet lehet használni szoptatás alatt?
      Előre is köszi a választ!
      K

      Válasz: Igen.

    • szappanos

      2010. augusztus 12. csütörtök

      Sziasztok!
      Abba kérnék tőletek segítséget hogy elég hamar jöttek nálam a kis jövevények, és most a harmadik egy éves lesz 4-én. 3,5 év alatt 38kg jött fel, ami nagyon nagy teher nekem, és már kezdek befordúlni teljesen mivel a férjemre nem számíthatok kamionos, szüleim dolgoznak mindig, és most hogy már a gyerekek egyre jobban rosszalkodnak, néha úgy érzem hogy nem bírom tovább épp ésszel és erővel. A párom a kilókkal van elfoglalva hogy majdnem dupla akkora lettem mint voltam, ja meg hogy 2 hét és 50 kilós leszek megint! Jókat röhög rajtam. Szerintetek mivel kezdjek? Egy kicsit talán jobb lesz szeptembertől mert akkor már csak 1éves gyerkőcöm lesz egész nap velem, a többi szobatiszta és mehet oviba. Ez egy kicsit kikapcsolódásra is adhat okot! Nem? MIvel kezdhetnék hogy a közel 40 kilós fölösleget minél előbb leadjam. A picurkát még én is szopiztatom. Előre is köszike!

      Válasz: Ekkora feleslegnél ne tervezz gyors fogyást. Amikor a „nagyok” elmennek oviba, kezdj el minden nap 30 perceket mozogni (gyaloglás tempósan babakocsival, biciklizés (a kicsit beültetheted biciklisülésbe), torna DVD-re stb.), ebbe a kicsit is be lehet vonni (az enyémek egész jól kibírják azt a 30 percet, néha még ők is beállnak). Vegyél lejjebb az evésből: a fehér kenyér helyett egyél teljes kiőrlésűt, vacsorára már csak gyümölcsöt (ezt szoptatás mellett is megteheted), érdemes a Norbi Update menetrendjét is követni, ezekkel fokozatosan leadhatod a felesleget, de szánj rá legalább fél-1 évet, mert úgy tartósabb lesz az eredmény és te is kiegyensúlyozottabb leszel közben (ha éhezel, idegesebb leszel a gyerekekkel stb.)

    • Edit

      2010. augusztus 02. hétfő

      Sziasztok!

      Edinának mondom: ne vegyél Nutellát:), vagy ha csokit kívánsz, vegyél étcsokit és abból 1-2 kockát egyél. Velem is ez szokott lenni egyébként, most is szívesen kanalaznék picit.
      Még az is segít, ha kiteszel valami ösztönző fényképet magadról vagy pl egy jó alakú csajról: így szeretnék kinézni, falás közben nézd meg. Esetleg írj ki pár tanácsot, hogy oké de csak két kanállal. Még ehetsz helyette diákcsemegét vagy csokis müzlit, ezek azért hasznosabbak mint a tömény Nutella.
      Egyébként, azért jó tudni hogy más is kanállal falja:) Sok sikert!

    • Hajnika

      2010. július 24. szombat

      Sziasztok!

      Segítséget szeretnék kérni. Most a kislányom 6 hónapos és persze szopizik.:)Félek,hogy elmenne a tejem ha fogyiznék. De a 20kg felesleg nagyon zavar…de
      akarat erőm nem igazán van,hogy meg álljam azt,hogy ne egyek pl fehér kenyeret:( Nagyon sokat jelentene ha kapnék segítséget. Előre is köszönöm!

      Válasz: Ha nincs akaraterőd úgy nehéz lesz lefogyni. Próbálj meg először csak a mozgással indítani, mondjuk minden nap 30-40 perc tempós séta, bicikli (én babaülésben vittem a picit magammal), néha úszás, vagy torna videóra, már ez is segíthet az első kilók leadásában. Aztán később, amikor már főzelékeket is bőséggel eszik, lehet csökkenteni az étrendeden is (ajánlott az Update étrend követése, abba még a kenyér is belefér a megfelelő időpontban, én ezzel fogytam az első szülés után 10 kilót)

    • G.Zita

      2010. július 12. hétfő

      Szerintem sanyargatással nemlehet lefogyni.Enni kell rendesen és mozogni naponta de nem drasztikusan.
      Rendes férj akinek van egy kis esze nemis várja el kedvesétől a fogyást és szereti felesleggel együtt.Tapasztalat!

    • G.Zita

      2010. július 12. hétfő

      Az első gyermekem után akkor kezdtem fogyni mikor már elfogadtam magam és nem görcsöltem a fogyáson.Megse fordult a fejembe a fogyókúra ,,husi vagyok és kész és jól néztem ki sokmindenkinek”.Féléves lett a gyermek elkezdtem kocogni lassan és görkorizni de inkább kikapcsolódás gyanánt mert terhesség előtt is űztem ezeket a sportokat.Olyan sportot kel választani ami kellemes is.
      Most 1 éves a második gyerkőc és most is kocogok korizok féléves kora óta és nem befolyásolta a szoptatást.Eszek rendesen mindent még csokit is heti 2-3-szor csak mozgok minden másnap vagy naponta és így kicsit lassan de csökken a súly nem pedig tovább nő.

    • Bereczné Dobos Judit

      2010. június 23. szerda

      Sziasztok!
      Én eddig minden irodalomban úgy olvastam,hogy az első 6 hétben nem igazán szabad tornázni, még a lépcsőzéssel is óvatosan kell bánni, hiszen a medencének kb 6-8 hétre van szüksége ahhoz, hogy visszaálljon a normál állapotba!Ne siessetek, örüljetek a kisbabátoknak és egy időre tegyétek félre a hiúságotokat!Most ennek az ideje van!Nem véletlen a 6 hét gyermekágy!Régen hat hétig,ha kénytelenek voltak lépcsőzni a szülő nők,akkor hátrafelé mentek le a lépcsőn,hogy kíméljék a medencét.A még nem visszaállt medence erőltetéseiből egy életre szóló károk keletkezhetnek!Adjatok időt Önmagatoknak, inkább örüljetek annak,hogy egészséges babátok született!
      Judit

    • Andrea

      2010. június 18. péntek

      Sziasztok!
      Én első babámat szültem most másfél éves,még szopik,elég intnziven.
      Eddig sikerült 7kg leadnom ugy hogy kevesebbet ettem,és nem ettem kenyérféléket.De most megállt a súly még szeretnék leadni legalább 7kg .tudtok valamit ajánlani?Köszönöm segitségeteket.
      Mindenkinek kitartást.
      Egyébként borzasztó csokis vagyok:(

      Válasz: Első körben hagyd el a csokit, de ha mégis megkívánod, akkor csak délelőtt egyed. Egyébként pedig mozogj legalább heti 3×1 órát, ez segíthet beindítani megint az eddigi étrend mellett a fogyást.

    • Mariann

      2010. június 10. csütörtök

      Sziasztok! Sajnos nekem is van 20-25 kg súlyfölöslegem.Ez magában is probléma, de az még nagyobb, hogy ezt az orrom alá dörgölik nap mint nap./nem a családom/ Kilenc hónapos a kislányom és van két fiam akik elvárják, hogy anya kiszolgálja őket.Segítségem nincs, így napközben csak nassolok /csoki, süti, gyömölcslé, és gyükölcsök, amiket egy kézzel el lehet fogyasztani,készíteni/ Mit tehetnék, hogy valamennyit foggyak?Sokat sírok emiatt.Már gondoltam, hogy hagyni kéne a szoptatást, de a lelkiismeretem nem hagyja, hogy a kislányom szenvedjen.Segítsetek ha tudtok!

      Válasz: Emiatt semmiképpen ne hagyd abba a szoptatást. Inkább szerezz be olyan ételeket, amiket gyorsan meg lehet enni „nassolni”, mégsem hízlalnak annyira: alma, müzliszelet, korpovit keksz, gyümölcsök, sajt, kerüld a nagy szénhidrátdús vacsorákat, a sütit és a csokit napközben, vacsorára inkább hús, leves (tészta nélkül), párolt zöldség, rizs.

    • kozec mercédesz

      2010. május 14. péntek

      sziasztok

      én fogyni szeretnék de nem birok.
      valahogy tudnátok segiteni??
      72kg vagyok és165cm magas
      szeretnék legalább 60kg lenni-.
      hogy tudnék ??

      sos
      sziasztok

      Válasz: Mivel még szoptatsz, ezért koplalni nem lehet, de kezdj el sportolni (pl. vegyél gyerekülést a biciklire, így a kisfiaddal együtt is tudsz biciklizni majd) legalább heti 3×1 órát, de jobb, ha bevezeted az 5×30-40 percet. Emellett hagyd el a fehér kenyeret, édességeket, zsíros ételeket, és lehet szoptatás alatt csinálni a Norbi Update étrendet is (nem kell update termékeket venni, csak a metódust tartsd be, én így fogytam a 2. szülés után 16 kg-t)

    • Janka

      2010. május 03. hétfő

      Sziasztok! Néhány hét múlva szülni fogok (első baba) de sajnos rejtam is sok a plussz súly.. mert hormonkezeltek.. a terhesség elött mozogtam heti 1-2 alkalommal (kick-box) de attól sem ment le semmi… most h babás vagyok elvileg helyreállt a hormonrendszerem.. de persze a kilók maradtak.. és persze még összeszedtem 9 kg-ot. Mikor és hogyan állhatnék neki valami diétának vagy mozgásnak a szülés után? A dinnyeszezont is ke lehetne használni… mondjuk minden este azt vacsizni, nem? ,… Köszi a válaszokat!

      Válasz:Amikor már jobban érzed magad, elkezdhetsz mozogni. Heti 1-2 alkalomtól ne várj semmit. Vedd rá magad, hogy naponta 30-40 percet tempósabban sétálj a babával, ez bőven elég. Diétázni a szoptatás alatt nem szabad, az első hetekben ez eszedbe se jusson. De amikor már beállt a tejtermelés és kiismerted mitől lesz több vagy kevesebb tejed, akkor elkezdhetsz jobban odafigyelni arra, mit is eszel: fehér helyett be lehet vezetni a barna kenyeret, elhagyni a felesleges szénhidrátokat, édességeket és helyettük gyümölcsöt enni, segíthet a Norbi Update szerinti étkezés betartása is.

    • Ica

      2010. április 07. szerda

      Sziasztok!
      A kérdésem a következő:
      szoptatás alatt akupunkturás fogyi kezelést szabad-e alkalmazni, hogy a felszedett kilóktól megszabaduljak?

      Válasz: Nem, mert méreganyagok szabadulnak fel.

    • Szilvia

      2010. április 01. csütörtök

      Kedves Ági!
      az én kislányom már 18 hónapos lesz, még szopik.
      Most szoktatom le az éjszakai szopiról, már nem kap éjszaka, nappal 3x-5x szopik, mikor milyen kedve van. De én szoptatás alatt híztam. Mondjuk éhes is vagyok. Amióta megszületett nem alszom. Éjszaka 10-15x is felkelt. Szeretném megkérdezni, hogy a Gastroyalos ABC fogyókúrát alkalmazhatnám e ilyenkor. Az ételek mellé lúgosító folyadékékot is adnak, úgy tudom. Valamint lúgosító italt lehet e ilyenkor fogyasztani (InnerLight SuperGreens por). Hetente 2x-3x eljárok gyalogolni, plusz a napi séták, játszóterezések, de semmi eredmény. Már nagyon zavarnak a plusz kilók. Ha esetleg tudsz valami olyat, ami elveszi az étvágyat, hallgatom 🙂
      Válaszodat előre is köszönöm!
      Kellemes Ünnepeket: szilvia

      Válasz:Amíg szopik, addig a lúgosítót nem javaslom. Legjobban a Norbi féle update szabályok betartásával lehet fogyni ilyenkor, illetve megteheted, hogy tartasz heti 1 gyümölcsnapot. Étvágycsökkentőt sajnos nem szabad szedni, mert átmegy a tejbe.

    • Noémi

      2010. március 27. szombat

      Szia!

      Olvastam hogy már kérdeztek a 90 napos ról szoptatás alatt.

      Nekem az lenne a kérdésem hogy gyümölcsnapot nem tartanék és napi 3x-or étekzem pl.reggeli banán
      ebéd husi paprika,paradicsom,uborka és zsömle mellé majdnem ugyen ez a vacsim is.

      második nap

      reggeli gyümölcs
      ebéd pl paprikáskrumpli zsömlével savanyuság
      vacsi szintén

      harmadik nap

      reggeli gyümölcs
      ebéd pl pörköltészta szaftal savanyukáposztával
      vacsi csoki és egy vagy két szelet süti vagy 2 kroaszon
      A kisfiam már csak napi 2x-er szopik de már azt sem nagyon akarja.

      Tehát így csinálhatom szerinted?

      Nagy a sulyfeleslegem kb 20kg és ha én nem vagyok kieggyensujjozott az kihat a gyermekemre is és ez a felesleg nagyon zavar.

      Szüléssel lement 11kg szoptatással visszajött 15 ez borzasztó!!!

      Válasz:Így nyugodtan csinálhatod.

    • Havas Viktória

      2010. március 18. csütörtök

      Bocsánat, ötlete valakinek?:)

    • Havas Viktória

      2010. március 18. csütörtök

      Hello!
      Nagyon jók ezek a tanácsok, terhességem elött ideális alakom volt, de most hogy megvan a kislányom nehéz figyelni az étkezésemre, mikor alszik akkor eszek gyorsan annyit amennyit tudok mert ha ébren van tudom úgysincs rá időm.de most hogy elolvastam a tanácsaidat, el is fogom kezdeni.csak attól félek hogy ami a terhességem alatt rámjött kilók miatt a bőrőm is nyúlott és ha neki állok a fogyókúrának akkor a bőrőm nem fog lógni vagy arra van valami ötleted??
      Köszi Viki

      Válasz:Ha lassan adod le a kilókat (max. heti 1 kg), akkor nem fog nyúlni a bőröd. Ha viszont nagyon sokat kell fogynod 15-20 kgnál többet,akkor valamennyi mindenképpen lógni fog, ezen segíthet az infraszauna és a masszázs.

    • Ica

      2010. március 18. csütörtök

      Sziasztok!
      2009. októberében szültem. A tél miatt elég keveset mozogtam. Most lesz 5 hónapos a kicsi.
      A kérdésem a következő: milyen gépeket lehet használni az edzőterembe, hogy erősödjek és fogyjak is és a tejem se menjen el?
      A választ előre is köszönöm.

      Válasz: Edzhetsz bármilyen gépen nyugodtan, csak gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról, azaz ha 1 órát edzel, akkor minimum 1 liter vizet igyál meg, edzés előtt és után. A mellizomgépeket kerüld egyelőre.

    • Julcsi

      2010. március 13. szombat

      Szia Ági,
      a bikram jógát el lehet kezdeni szoptatás alatt? Ha igen, mikor? Most egy hónapos a babám.
      Köszönöm!
      Julcsi

    • Babi

      2010. március 09. kedd

      Sziasztok!

      Súlyproblémák nálam is. Megfogadtam egy pár hozzászólást, de sajnos nekem elapadt a tejem. Alig van valamicske:( Nem tudom mit tegyek. Elhagytam a kenyeret, este hat után nem eszem csak gyümölcsöt + megiszom legalább 4 liter vizet is. Nekiálltam hasazni napközben, de nekem egyre kevesebb a tejem, szinte már csak pár csepp van…10 hónapos volt a kisfiam, idáig szoptattam és még szerettem volna. Kérlek segítsetek nekem valami tanáccsal! Visszalehetne fordítani még ezt a folyamatot vagy már végleg le kell mondanom a szoptatásról? Előre is köszönöm a válszt!!!

      Válasz: Vissza lehet fordítani a folyamatot, ha picivel több szénhidrátot eszel (pl. barna kenyér) és gyakrabban szoptatsz. A tejszaporítást az inger váltja ki, ha a baba szopik rendszeresen, akkor gyarapodik a tej.

    • szalay zsanett

      2010. február 17. szerda

      Sziasztok!Első szülésemen vagyok tul 4 honapja és én is sulyfelesleggel küzködöm 20kg,val és még szoptatok sajnos az sem segit mint másoknak hogy szoptatás alatt lefele megy a súly nálam inkább felfele!Ha tudna valaki tanácsot adni mit tegyek azt nagyon mekköszönöm!!
      További szép napot mindenkinek 🙂

      Válasz: Kezdj el rendszeresen sportolni, legalább napi fél órát, fehér kenyér helyett egyél teljes kiőrlésűt és vacsorára már csak fehérjét (hús, tejtermék, zöldség, saláta és gyümölcsök), ezt szoptatás mellett is lehet csinálni.

    • Andrea

      2010. január 20. szerda

      Szia én szt szeretném kérdezni hogy,szoptatás alatt lehet e ugy csinálni a 90napos diétát hogy a gyümölcsnapot kihagyom?

      Válasz: Nem, mert a tejtermeléshez szénhidrátra is szükség van.

    • reni

      2009. július 15. szerda

      sziasztok én is suly feleslegel küzdök,ugyanis a negyedik gyermekemt szültem meg igy 20kg suly felesleg van rajtam.Most énis kiprobálom amit irtatok mátol remélem sijkerül de szivesen venék uj tanácsokat ötleteket köszönetel reni.

    • Edina

      2009. június 28. vasárnap

      Sziasztok,

      Én is hasonloan, mint sokan mások, kuzdok a kilokkal, A harmadik gyermekemmel 15 kg hiztam 2008 ban született, a negyedik gyermekem 2009 ben, most 3 honapos, vele 10 kg hiztam de osszesen 20 feleslegtol kellene megszabadulnom. Most én is kiprobálom amiket irtatok, és remélem beválik. Azért néhány ujabb jo tanácsot szvesen vennék. Ja, és otletet, mit tegyek ha rámtor, az egyuk evokanállal a nutellát. Volt olyan, hogy egy fél uveggel megettem egyszerre. Várom az otleteket, hogyan tereljem el a figyelmem a hirtelen evésrol.

      Válasz: Én ilyenkor almát szoktam enni vagy gyümölcsöt, néha nem sikerül, de azért szorgalmasan próbálkozom. Ha sósat kívánok, akkor egy kis sajtot eszem.

    • orsika

      2009. május 27. szerda

      Sziasztok! Két gyerkőc után 13 kg plusszom van, a pici 2 hónapos, de a naggyal is híztam szoptatás alatt, és csak másfél év van köztük, így túlsúllyal kezdtem a második terhességemet. A fő gondom viszont nem is csak a súlyfelesleg, hanem az, hogy már az elsőnél is, és most is nagyon megmaradt a pocakom. Az elsőnél csak napi pár órára, és csak az első hetekben, most viszont az első 6 hétben folyamatosan hordtam hasszorítót, de hiába, teljesen ugyanúgy megmaradt a poci most is, úgy nézek ki, mint egy 6 hónapos terhes, mindenki azt kérdezgeti, hogy ugye jön a következő baba… Nagyon utálom már, hogy idestova 20 hónapja inkább vizilónak érzem magam, mint nőnek, ráadásul akárhány kismamát látok magam körül, egy sem néz ki úgy, mint én, pedig én világ életemben karcsú voltam, akármennyit zabáltam is. Most odafigyelés, kevés evés, és rendszeres torna mellett sem bírok fogyni, a második terhességem alatt felszedett 10 kiló ugyan lement, de az elsővel felszedett felesleg maradt, és nagyon aggaszt, hogy teljesen véglegesülni látszik ez a súlyom, és a szörnyű méretű pocak. Van valakinek ötlete, mit tehetnék? Már vettem hulahoppot, és mindennap tornázok, amennyit a gyerkőcök mellett bírok, plusz mindennap kétszer megyünk sétálni is, hévégeken meg biciklizünk. Enni kevesebbet eszem, mint eddig, és próbálok este szénhidrátmentesen étkezni, de, ha lassan fogyok is, a pocakom nem akar apadni! Segítsetek!

      Válasz: A pocak fokozatosan megy vissza, nekem mind a két gyereknél 6 hós kor után kezdett el csökkenni valamennyire, de még most is sokkal nagyobb, mint a szülés előtt volt. Sajnos a gyomor helyzete is átrendeződik a terhesség alatt, ezért nem lehet teljesen megszabadulni a pocaktól. A spinning edzőm, aki vasággyal együtt 40 kiló, mutatta a minap, hogy még 10 évvel a szülés után is megmaradt egy kis pocakja. Szerintem, ha ennyit mozogsz szépen vissza fog menni magától, amennyire csak lehetséges.

    • DD

      2009. április 27. hétfő

      Sziasztok,

      Sajnos nekem is felfele jönnek a kilók a szoptatás alatt, nem lefele, mint azt sok helyen írják (most 5 hónapos a kisfiam). Persze ennek én vagyok az oka.. egészséges táplálkozás.. örülök, ha valami meleg kaját összeütök ebédre, ami nem rántotta 🙂 és napközben ha éves vagyok sajna nem a gyümölcs akad a kezembe, hanem a csokoládé.. pedig nagyon jó kisfiam van, csak annyi a teendő a ház körül.. de megfogadtam, h mától nincs több kifogás! Ahogy nálatok olvastam, megpróbálom az este 6 után csak gyümölcs variációt, és szeretnék ezután ebédre sülthús-salátát bevezetni, vagy vmi hasonlókat, hogy azért változatos is legyen. A mozgással sztem nincs gond – bár lehetne többet is, persze, de azért minden nap sétálunk jó templóban legalább fél órát, de van hogy jóval többet is. Tornát sajna nem sikerült rendszeresítenem, jól hangzik, hogy este amikor a kicsi elaludt.. akkor kb már csak összerogyni van erőm 🙂 – tudom, ez is egy ördögi kör.. ha egészségesebben étkeznék, több energiám lenne….. de majd mától! 😉
      Nagyon jó volt olvasni, hogy milyen jól beindult nálatok a fogyás, erőt adtatok! Köszönöm! Egy hónap múlva lagziba megyünk, remélem legalább pár kiló lemegy addigra! Majd igyekszem beszámolni az eredményről! Amúgy az első körös cél 7 kiló minusz, aztán jöhetne még 10 (akkor elérném a 10 évvel ezelőtti bomba súlyomat :)))

    • marika

      2009. április 14. kedd

      sziasztok ! szeretnék fogyni de hogyan kezdjek hozzá még nem tudom mert még szoptatok de nagyon zavaró a plussz 20 kg meg félek hogy nem lenne tejem valami megoldás mert utcára is alig merek menni

      Válasz: Nem olyan nehéz nekikezdeni, én eddig 23 kilót adtam le, a szoptatás alatt kezdtem. Haladj kis lépésekben: először csak arra figyelj oda, hogy este 6 után már ne egyél csak gyümölcsöt. Ha ez már megy, akkor kezdj el rendszeresen mozogni. Én először csak többet sétáltam a kicsivel és tempósabban, néha kendővel sétáltunk, aztán amikor már megült a bicikliülésben, biciklizni is jártunk, ha rossz idő volt, esténként tornásztunk DVD-re (a gyerekek is élvezték :)) A lényeg az, hogy a sport közben több vizet veszít a szervezet, ezt pótolni kell, ezért igyál többet.

    • Harmatiné Andi

      2009. március 04. szerda

      Sziasztok!Harmadik szülés után vagyok,már 2 éves a lányom és még mindig szopik reggel este meg ha hazajövök a munkahelyemről.Nincs szívem elvenni tőle mert nagyon hiányzik még neki,meg így nem érzi annyira a hiányomat.Túlsúllyal küzdök,30 kg-tól kellene megszabadulnom!Három hete elkezdtem a 90 napos diétát,de nem mozdul a súlyom.Ártok-e a lányomnak vele?Mi az oka ,hogy nem indulnak a kilóim?

      Válasz: Nem ártasz vele. Nyugodtan fogyókúrázhatsz, csak koplalni nem szabad. Ha szülés után kezded a fogyókúrát -saját tapasztalat- el kell telnie egy kis időnek, mire megindulnak a kilók. Én tavaly januárban kezdtem el, akkor a fiam még szopizott, és az első 2 hónapban alig fogytam valamit, aztán jobban beindult, de igazán csak akkor kezdődött el, amikor elkezdtem rendszeresen sportolni is mellé. Azóta 28 kilót fogytam.

    • Sophia

      2008. november 20. csütörtök

      Sziasztok! Megnyugtató, hogy más is küzd a súlyával, és nem csak én szedtem fel sok-sok kilót a terhességem alatt. Első terheségem alatt is híztam, de akkor a szoptatás után szinte magától eltűnt a fölösleg. Addig hiába próbálkoztam, a kilók csak nem akartak lemenni. Most, a második szülés után kicsit más a helyzet. Ugyanis 19kg fölösleg van rajtam. Már elkezdtek fájni az izületeim stb… a másosik csemetém 5,5 hónapos, remélem, a diétám nem okoz majd gondot a tejci mennyiségében. Örülök, hogy rátaláltam erre a blogra. Ha már nem bírom az csoki nélküli létet, majd olvasgatok itt egy kicsit. Remélem, sikerül fogynom! A sporttal talán nem lesz gond. Vettem egy mini step-gépet. Ezen elsportolok napi 20 percet… Terveim szerint. Szóval szurkoljatok a diétához, és nektek is kitartás!!!

      Válasz: Próbáld ki a Decathlonban kapható narancsos csokis diétás müzliszeletet, nekem sokat segített, amikor rámtört az édességvágy 😉

    • Vida Ági

      2008. november 09. vasárnap

      anyany, én is szoptatás mellett kezdtem a fogyókúrát, eddig 24 kilót adtam le és még hátravan egy kicsi. Nekem az vált be, hogy rendszeresen mozogtam, minden nap legalább fél órát (vagy ha volt rá mód többet). Kezdetben egy tempós séta babakocsival vagy kenguruval is megteszi, amikor már nem akart babakocsizni a kicsi, akkor esténként tornásztam, amikor már lefeküdt, kazettára. Nyugodtan sportolhatsz bármit, ami jólesik, a lényeg, hogy rendszeresen csináld és pótold a folyadékveszteséget.
      Az evésnél én lassan változtattam, először csak annyit tartottam be, hogy vacsorára már csak gyümölcsöt ettem és amikor láttam, hogy ez semmit gondot nem okoz a tejmennyiségben, akkor a többin is változtattam: fehér kenyér helyett barna, tésztafélék csak ritkán, több zöldség stb.

      A striák idővel jobbak lesznek, az úszás és a szauna jó hatással van rájuk, de maguktól is sokat javulnak.

    • anyany

      2008. november 09. vasárnap

      sziasztok!
      sajnos én is súlyproblémákkal küszködöm. nem szoptatok, fejek, mert a pici lányom nem fogadta el a mellemet. tejem van szerencsére így is bőven. a tartalmára sem panaszkodhatom, mert kicsi mennyiségtől is szépen fejlődik a kishölgy.
      a szüléssel ledobtam gyorsan 8kilót, de vissza is jött 5 belőle. jelenleg 19kiló súlyfelesleggel küszködöm. jó lenne nyárra szépen leadni ezt.
      valami ötlet kellene. milyen tornát érdemes? hogyan kezdjek neki? gyűlölöm így a testem.
      és mikorra várható, hogy a striák elhalványodnak? nem a hasamon, hanem a combom belső olalán vannak, de rengeteg.
      köszi: Ani

    • Börte

      2008. október 28. kedd

      Örülök, hogy rátaláltam a blogra. túlsúlyom nekem is van. mondjuk egy 10 kg-nyi. 2004 óta folyamatosan szülök és szoptatok 🙂 Most a harmadik csemetémet, aki lassan fél éves lesz, táplálom kitartóan. A kg-ok mindig akkor csökkentek, amikor abba kellett hagyjam a szoptatást (a már bennem fejlődő életért). Bár kapok tapintatlan megjegyzéseket, nem tesznek padlóra, mert valóban a gyermekeim az elsők, és a már 4 éves nagylányomon 🙂 látom, mennyire megérte 18 hónapos koráig szoptatni (a középső csajost 13 hónaposan választottam le). Vagy most a tipikus óvodai vírust hogyan védte ki az 5 hónapos fiam. Kölcsönkértem a lányaimtól az ugráló kötelet, lehet beruházok egy hullahoppra 🙂 A mozgást csak gyermekien, játék közben tudom megoldani, mert az éjjeli tornászással felzavarnám őket. És a bicikli. A léleknek is jót tesz, szabadságérzetet ad!

      Köszönöm az információt, hasonlóan gondoltam én is, és most megerősítést kaptam.
      A legjobbakat! Szervusztok!

    • Huszár József

      2008. augusztus 25. hétfő

      Ezzel telejesen egyetértek. Szoptatás alatt a kicsivel kell törődni, nem a fogyással, testmozgással. Pár hónap alatt azért nem fog összeomlani a világ, pár kiló belefér, ha kicsit hízik is az anyuka, de egészséges táplálkozással szerintem kiküszöbölhető lenne. Csak és sajnos nem tudjuk (tisztelet a kivételnek) mi a jó és egészséges….

    • Mészáros Patrícia

      2008. augusztus 19. kedd

      Egyetértek azzal, amit írsz, a koplalással és salaktalanító kúrákkal kikerülnek a méreganyagok a vérpályába és a tejbe. De azt se felejtsd el, hogy a szervezet a szükségtelen salakanyagok és káros méreganyagok jelentős részét a zsírdepókban raktározza le, és súlycsökkenéskor (bármilyen okból!) ezek ugyanúgy bekerünek az említett útvonalon a baba szervezetébe.
      Kétségtelen, hogy az ésszerűen megválogatott táplálkozással, amit egy-egy egészségesebb „diéta” kivitelezésekor követünk, eleve egészségesebb tápanyagokat viszünk be, mint szoktunk (tisztelet a kivételnek, én sajnos nem vagyok…).

      Gratulálok a szép és hasznos információkkal teli weboldalhoz!

      Üdvözlettel:

      Mészáros Patrícia

    • Erika

      2008. június 28. szombat

      Sziasztok!

      Látom nem vagyok egyedül a súlyfeleslegem gyarapodásával!
      Én az első kisfiammal összesen 6kg-ot híztam(60-66) de ez csak annak volt köszönhető hogy nekem is a cukor miatt diétáznom kellett + a végén már inzulint is szúrtam, A második kisfiamat már 66kg-al kezdtem (nem fogytam sajna vissza), próbáltam kicsit visszafogni magam, de mivel nála szerencsére nem voltak olyan komoly cukorproblémáim így ettem rendesen, főleg hogy Áronkám az UH-on mindig kisebb volt a koránál, Így őt 80kg-an szültem, de jelenleg (most 8 hónapos, még szopizik is) kb.83kg vagyok (de voltam sajna több is).
      Szerintetek nálam is majd elindul egyszer magától a fogyás, vagy ismét csak koplalással leszek az ideális súlyomnál, ami max 55kg lenne (mindössze 159cm vagyok) mert most lassan már úgy érzem, hogy gurulok és nem megyek!
      Tapasztalatokat és Válaszokat előre is nagyon köszönöm!

      Sziasztok

      Erika

      Válasz: Én is jól megnőttem a 2. gyerek után, és nekem egyik szülés után sem indult el magától a súlyom. Amikor a kicsi 9 hónapos volt, akkor kezdtem fogyózni, mivel még szopizott, ezért úgy csináltam, hogy először csak a vacsora helyett ettem gyümölcsöt, aztán amikor láttam, hogy nem lett tőle kevesebb a tej, elkezdtem sportolgatni is esténként fél órákat. fokozatosan áttértem másfajta evészetre, sok gyümölcs, zöldség, édesség, kenyér szinte semmi, így 4 hónap alatt fogytam 16 kilót. Ha elhatározod, akkor szép lassan le lehet adni gyerekek mellett is a felesleget. Még nekem is hátravan kb. 15 kiló, de máris sokkal jobban érzem magam. Most vettem egy gyerekülést a biciklire és hol az egyik, hol a másik gyerkőcöt viszem el magammal 1-1 órára, így a sportolásom is meg van oldva :o) Kitartás! ;o)

    • Emőke

      2008. június 24. kedd

      Sziasztok,

      Első kisfiam 3 éves, második kisfiam 1 hónapos, egész nap a 2 gyerkőc között rohangálok, az egy hónap alatt egy deka sem
      mozdult rólam. 3 óránként szoptatok, igazán átélném már a „szoptatás olvasztja a kilókat” című mendemondát. Létezik ilye egyáltalán?? Lehet,hogy bennem még úgy dolgoznak a „terhes hormonok” hog ynem engednek fogyni? Még nem türelmetlenkedem, hiszen az első kisfiú 3 hónapos szoptatása után indultak le rólam a kilók, de érdekelne néhány vélemény, tapasztalat.
      Köszi mindenkinek, Emő

      Válasz: Emőke, át tudom érezni, amit írtál, mert én is inkább híztam a szoptatás alatt mindkét gyereknél, mint fogytam volna, pedig másfél év van csak közöttük szóval volt rohangálnivalóm bőven. A második gyereknél kb. 7 hónapos korában besokalltam és elkezdtem szépen óvatosan fogyózni, vacsorára csak gyümölcsöt ettem, heti 4-5-ször este, amikor már lefeküdtek fél órátkat tornásztam és 5 hónap alatt lement 16 kiló, úgy hogy közben a tej sem lett kevesebb (most az utolsó 10 kilóval küzdök :o))

      Van, akinél szülés után lecsökken a hormonszint, van akinél a szoptatás alatt végig magas marad és nem engedi lefogyni, de idővel mindenkinél visszamegy az eredetire és akkor már sikeresebben lehet fogyózni is.

    • Burjánné Lehoczli Adrienn

      2008. május 31. szombat

      Sziasztok!Második szülés után vagyok és van 15kg suly feleslegem.Nagyon szeretném minél hamarabb leadni.Nem voltam sose édes száju de mind a két terhesség alatt diéáznom kellett mert magas volt a cukrom ez azt váltotta ki hogy amiota megszültem elég sok édességet eszek sajnos… most a kicsi lányom fél éves(bárányhimlős) az a legfontosabb hogy öt szoptathassam. Most sok jo tanácsot olvastam remélem tudok fogyni! kitarás mindenkinek!!! Adrienn

      Válasz: Hajrá! Ha odafigyelsz az evésre és sportolsz, a szoptatás alatt is le lehet fogyni.