Elválasztás és elválasztódás

Az anyukák számára a szoptatás kapcsán az egyik legnehezebb kérdés az, hogyan és mikor fogja elválasztani magát a baba. Sokan maguktól rászánják magukat és elválasztják a kicsit, mások tipródnak rajta egy ideig, van aki pedig könnyedén veszi és hagyja, hogy a gyerek oldja meg a dolgot.

Elválasztás és elválasztódásAz, hogy féléves korig a baba csak anyatejet kapjon, mindenki számára köztudott, az azonban, hogy onnantól kezdve miként alakuljon a szoptatás, már korántsem annyira egyértelmű. Nem egy anyukát ismerek, aki 3-4 hónapos kortól kénytelen volt tápszert is adni a babának, azon aggódott, hogy elég-e a anyatej a kicsinek, aztán a tápszert felváltották a főzelékek és végül még másfél-két éves korban is szopizott a baba.

El kell-e választani a babát?

Sok anyuka valamikor 8-10 hónapos kor tájékán kezdi el nyűgnek érezni a szoptatást. A kicsi már rendesen eszik főzelékeket, gyümölcsöket, szopizni pedig csak este lefekvéshez és éjszaka akar. Ilyenkor kezd el motoszkálni az anyuka fejében, hogy vajon csak azért kel fel éjszaka a baba, mert anyatejet szeretne? De olyan kérdést is nem egyszer feltettek már nekem, hogy vajon „szüksége van-e még a babának ennyi idősen az éjszakai evésre”?
Mindkét kérdésfeltevés rossz, a baba ugyanis nem enni kel fel 8-9 hónaposan, és nem azért, mert anyatejet szeretne, hanem azért, mert anyát szeretné maga mellett tudni, szeretné, ha anya vele lenne éjszaka is, segítene neki, mert fogzik, nyugtalan stb.

Fontos leszögeznünk, hogy 1 éves korig az anyatej az immunrendszer erősítése miatt is fontos és szükséges a babának, tehát ezalatt a kor alatt nem szerencsés elválasztani a babát, ha azonban kellemetlen a szoptatás, felállíthatsz szabályokat. Előfordul, hogy a baba nagyon „anyás”, napközben is számtalanszor szopizni szeretne, de ennél sokkal gyakrabban hallom, hogy már csak elalváshoz kérik a cicit. Ez utóbbi esetben a baba legtöbbször megtanul magától elaludni, és elhagyja a szopizást, de próbálkozhatsz is vele, hogy más elalvási módot keressetek. Ez természetesen nem a sírni hagyást jelenti, hanem pl. elalvás előtti rituálék bevezetését, meseolvasást, közös ellazulást, melléfekvést.

1 éves kor után, ha nagyon kellemetlen már számodra a szoptatás, elválaszthatod a babát. Van például olyan, hogy a babának már sok foga van, és képtelen úgy szopizni, hogy ne szúrjon a foga, hiába szólsz rá, veszed el tőle, majd adod neki vissza újra meg újra, nem tud másként ráharapni, ebben az esetben nincs mit tenni, mint fokozatosan elválasztani a kicsit.

Egészségei okai is lehetnek az elválasztásnak. Egy influenzát vagy más egyszerűbb betegséget lehet kezelni szoptatás mellett is, bizonyos betegségeket azonban nem. Ilyenkor néhány hétig még talán lehet halasztani a gyógykezelést a kicsi érdekében, de idővel el kell választani a babát.

Nem egyszer hallom, hogy valaki azért szeretné elválasztani gyermekét, mert testvért szeretnének és gyaníthatóan a szoptatás miatt nem sikerül.

A szoptatás kötöttségekkel jár, amik idővel megterhelőek lehetnek. Jó lenne végre belevágni egy erőteljesebb fogyókúrába, amit a szoptatás mellett nem tehetsz meg, jó lenne méregteleníteni, rendes melltartót hordani, végigaludni egy éjszakát, meginni egy finom koktélt stb. Persze a szoptatás mellett is lehet teljes életet élni, egy csomó mindent csinálni, de néhány dologról le kell mondani, és ezek idővel hiányozhatnak.

Hogyan csináljam?

Másfél éves kor körül és azután már megbeszélheted a kicsivel, hogy mostantól nincs cici. Ha még napközben is szopizik, először csak szabályokat vezess be, pl. napközben nincs cici, nyilvános helyen nincs cici stb. Ha betegség miatt kénytelen vagy egyik napról a másikra elválasztani a kicsit, elmondhatod neki a dolgot úgy, hogy ő is megértse. Elmesélheted, hogy anya beteg, és gyógyszert kell szednie, ezért elromlott a tejecske és ő nem ihat belőle. Vagy megbeszélhetitek azt is, hogy most már ő nagyfiú/nagylány és annyi finomat ehet, hogy neki már nincs is szüksége tejecskére.

A szoptatás befejezése nem jelenti azt, hogy mostantól nem lesz szüksége a kicsinek valami pótlékra. Összebújásra elalvás előtt, együttalvásra, egy babára, amit ölelgethet elalváskor stb. Nem tartom jó ötletnek cumit felajánlani a cici helyett, a legtöbbször el sem fogadja a gyerek.

Mikor ne válaszd el?

Csak azért, mert néhány napig a nagymamánál fog aludni, vagy mert ő vigyáz rá napközben, nem érdemes elválasztani a kicsit. A baba pontosan tudja, hogy a mama nem tud neki cicit adni, ezért nála nem kéri és anélkül is el tud majd aludni. Van azonban olyan, hogy néhány a mamánál töltött nap után

A testvér érkezése, egy újabb terhesség sem lehet ok az elválasztásra. A legtöbbször a baba a terhesség 3-4. hónapjában magától elválasztódik, de az sem gond, ha tovább folytatja a szoptatást, ettől semmi baja nem lesz a pocaklakónak.

Amiatt a félelem miatt sem érdemes abbahagyni a szoptatást, ami sok anyukában él, hogy „mikor fogja már abbahagyni? Olyan ciki, hogy már 2 éves és még mindig szopizik…” Ha a szoptatás mindkettőtök számára kellemes és praktikus megoldás, akkor miért ne várnád meg, amíg a baba elválasztja magát?

Mit veszítesz a szoptatással?

Szoptatni jó! Nehéz dolog eldönteni, hogy végleg véget vetsz neki és lesznek olyan pillanatok, amikor hiányozni fog. A szoptatás 1 éves kor után is sok örömet rejt, a nyűgös kicsit megnyugtatja, segít neki az elalvásban akkor is, ha magától éppen nem tudna elaludni. Ha elválasztod, soha többet nem fogod látni az ellazult, boldog pofiját, ahogy szopizik, és azt a mosolyt, amit csak szoptatás közben láthatsz az arcán.

54 Comments

  • kitty

    2011. augusztus 04. csütörtök

    Kedves Agi

    Nagyon el vagyok egyfele.Kisfiam 16 honapos.Kenytelen voltam beadni bolcsibe mert kell mennem dolgozni.Egyelore 2 orat van ott,de nagy gond van a cicivel,itthon is barmit csinal eggyet gondol es „kiszolgalja magat”,a bolcsibe mikor rajon es eszreveszi hogy nem vagyok ,ordit,maskepp baratsagos jokedelyu gyerek.Hogy ertessem meg vele hogy ezentul csak reggel es este lessz cici?Nagyon ketsegbe tud esni,nagyon megviseli?Nemsokara mar 4 orat fog maradni,majd egessz nap.Mit tegyek?
    Remeltem hogy magatol lemond ,de nem,nincs lelkem hallgatni az orditast ha elutasitom.
    Koszonom elore ,biztos segiteni fog a tanacsod.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ebben a korban már tudják, hogy ha nincs ott anya, akkor nincs cici sem, nem is fogja keresni.

  • Livia

    2011. április 18. hétfő

    Szia Ági!

    Kislányom 22 hónapos. A nappali szopikat, már 19 hónapos korában, fokozatosan elhagytuk. 1 hónapja már nagyon kifárasztott a szoptatás este lefekvés elött…hosszan, akár 1 órát is képes volt a cicin lenni, éjjel többször ébredt…Ebben az időben kezdődtek a hisztik is nála. Attól félek túl korán akartam leszoktatni. Beteg lett és egy hétig nappal is szoptattam, azóta kéri nappal is. Hiszti van ha szoptatom és fél óra után le akarom venni a mellemről és akkor is ha nem kap cicit. Így úgy döntöttünk a párommal, nem engedek neki, csak az esti és éjjeli szopik maradnak meg. Nappal elvitte a cica…ez be is jön, de a hiszti megmaradt és attól félek azért van a sok sírás mert nem kap cicit. Én okoztam neki ezt a nagy feszültséget? Idegesen ordít és a kezét harapdálja, vígasztalhatatlan. Én terhes vagyok júniusban jön a kistesó. Szerinted mit csináljak? Kezdjem el megint órákat szoptatni napközben vagy egy idő után abbamarad a sírás? Okozok neki lelki sérülést azzal, hogy nem kap cicit? Hiszti után megnyugszik és megint kis tündér lesz…
    Válaszod előre is köszönöm!

    Lívia

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      A hiszti egyébként is normális ebben a korban, tehát ezt nem te okoztad. Ha már elkezdted, nem lenne jó „visszacsinálni” a dolgokat, különösen a körülmények ismeretében. 1-2 hét alatt le fog szokni a ciciről és elfogadja majd, hogy ezentúl nappal nincs cici.

  • Szabina

    2011. április 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam 11 hónapos és még naponta kétszer szopizik (reggel és este). Egy jó hónapja már nem annyira akarja elfogadni, nyöszörög, elfordítja a fejét. Azért kitartóan próbálkozunk, pohárból is (cumisüvege nincs). Kérdésem az lenne ha most elválasztaná magát, az anyatejet kéne valamivel pótolni? Válaszodat előre is köszönöm.

    • Szabina

      2011. április 11. hétfő

      Most látom, hogy volt már anyuka hasonló gonddal. Így a választ meg is kaptam 🙂 Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Ha most elválasztaná magát és már eszik tejtermékeket, akkor nem kell már tápszert adni neki, hanem elég, ha naponta kap tejtermékeket, kalcium tartalmú zöldségeket (spenót, saláta, hüvelyesek stb.), valamint ha nagyon hiányzik neki a tej, akkor babatejet, 1 éves kora után pedig (ha nem allergiás), akkor tejet.

  • cs.zsuzsa

    2011. április 06. szerda

    Kedves Ági!

    Szeretnék ismét tanácsot kérni töled.
    Kisfiam 15hónapos,szeretném ha leszokna a cicizésről.Most ott tartunk,hogy 5napja apja rakja le aludni,hamar elis alszik neki,de délután hisztizik a ciciért,gondolom azért mert tudja,hogy este nem lesz,mert apa viszi az ágyba,meg reggel cicizik még,reggeli néha heti 2szer elmarad,probálok tejet adni neki van amikor 2-3dl is megiszik,van amikor pár kortyot.mióta apja rakja le aludni 5.napra eljutottunk végre oda,hogy reggel 7ig alszik,elötte 3-5óránként fel kelt,volt ugy hogy hajnaltól nem birtam vele,velünk aludt reggelig,már kivoltam,igy találtuk ki hogy apja rakja le,beis jött,és az éjszakai cicizés elis maradt.egyik mellemből nemis nagyon jön a tej,gondolom elapad.Az a problémám,hogy nem tudom hogyan tovább?hogy szoktassam le a délutáni,meg a reggeli ciciről.lehet szépen magától lefog szokni?nem cumizik,igy szerintem igazábol csak megnyugtatás miatt kell neki.
    köszönöm segitségedet.

    • cs.zsuzsa

      2011. április 17. vasárnap

      Látom még nem kaptam választ.
      Közbe megoldodott a problémám.

      • Vida Agi

        2011. április 23. szombat

        Elnézést a késlekedésért, 2 hét alatt több, mint 600 kérdés jött, fizikai képtelenség ennyit megválaszolni, most jutottam el a te kérdésedig. Örülök, hogy megoldódott 🙂

  • Zsuzso

    2011. március 28. hétfő

    Kedves Agi,
    ujra hozzad fordulok tanacsert.
    Van ket fiam, egy 22 honapos es egy 7 honapos. Mindketten igeny szerint szopiznak. Miota a kicsi megszuletett meg gyakrabban keri a nagyobbik mint terhesseg alatt. Azzal alusznak el. A nagyobbik ejjel ritkan ebred, altalaban atalussza mostmar az ejszakat, de ha ebred, szopi es utanna alszik vissza. A kicsi gyakrabban szopizik ejjel is, mar nem is szamolom hanyszor. Gyakran egesz ejjel magam mellett hagyom, igy valamennyivel en is tobbet tudok pihenni. A nagyobbik mostanaba eleg sokat hisztizik, es igy osszevetve ezt is meg az ejszakazast, mostmar eleg faradtak vagyunk a ferjemmel egyutt. Harmadik emeleti tombhazlakasban lakunk, igy a lemenes a ket gyerekkel eleg nehezkes, igy sajnos ritkan jutunk le, akkor is a kicsi hordozokendobe, a nagy babakocsiba, igy a jatszoter sem kivitelezheto… Gondolom azert is hisztizik a nagy, mert neha unja magat, nem tudja a mozgasigenyet kielni a lakasba….
    Ezert ugy dontottem, hogy el kellene vinni egy kicsit falura szuleimhez, hogy egy kicsit levegozzon, rohangaljon, es mi is szusszanjunk egy kicsit. Bar a kicsi is epp most gyakorolja a hangjat meg a kuszast is, ugyhogy igy sem unatkozunk. De azert eggyel csak konnyebb.
    Nagyon feltem is tolle, hogy hogy fog ott maradni, de latszolag eleg jol viseli, ismeri oket, anyukam neha bejott segiteni nehany napra, igy aludt is mar vele, viszont lelkiismeret furdalasom van. Nem okozok-e neki lelki serulest azzal, hogy „egyedul” hagytam, es hirtelen nincs szopi? Nem terveztem elvalasztani, de ha esetleg elvalasztja magat az sem gond, bar nem tudom hogy fogom akkor oket egyszerre elaltatni….? Mennyi ido kell amugy, hogy „elfelejtse” hogyan kell szopizni? Vagy ha hazajon es latja a kicsit ujra keri majd? Kerdeztem edesanyamtol, hogy emlegeti-e, keri-e a szopit, de azt mondja nem, es emleget neha hogy elment anya, vagy ha valamit lat, anyae, meg telefonon is beszel velem, de megis tartok attol, hogy esetleg megharagszik ram…. Lehetseges ez szerinted? Hozzuk haza inkabbb? Ket napja van ott, es a het vegeig maradna, ha minden ok. Elso este es ma delben volt hiszti, siras az elalvas elott… nagyon sajnalom. Mit tegyek?
    Elnezest hogy hosszura sikerult….
    Varom a tanacsodat!
    Koszonettel
    Zsuzso

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Nem kell aggódnod, 22 hónaposan már semmi baja nem lesz ettől, ráadásul ilyenkor már tudják, hogy csak anyától lehet szopit kapni, ezért teljesen jól elvannak idegen helyen napokig nélküle is.

      A sétát célszerű két kicsivel úgy megoldani, hogy a nagy a saját lábán megy és a kicsi van a kocsiban, illetve lehet olyat is, hogy a nagynak vesztek egy testvérfellépőt a kocsira, amin állva tudod tolni, így többet tudtok lemenni sétálni, ilyen jó időben akár egész napra ki lehet menni velük parkba, kirándulni.,

  • Mónika

    2011. március 25. péntek

    Szia Ági!

    Lányom pár nap múlva lesz 11 hónapos. Egyik napról a másikra úgy tűnik leválasztotta magát, már nem hajlandó szopizni. A kérdésem az lenne, hogy most akkor adnom kell neki tápszert esetleg reggel, este vagy ez már nem szükséges? Viszont ő már pohárból iszik és a cumisüveget nem fogadja el. Adjam neki pohárból? Házi tehéntejjel próbálkozhatok már vagy várjak még vele? Úgy érzem, hogy valamivel pótolni kellene az anyatejet, (este cicivel feküdt, cicivel kelt de most nagyon jól megvan nélküle, simán elalszik magától)vagy rosszul gondolom?
    Előre is köszönöm válaszod!

    Mónika

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      Ha kap tejtermékeket, akkor nem kell neki tápszert adni és a tejet sem kell erőltetni mindenáron. A szükséges kalciumot tejtermékekkel, kalcium tartalmú zöldségekkel (spenót, hüvelyesek stb.) is lehet pótolni.

  • erika

    2011. február 19. szombat

    Tanacsodat szeretnem kerni a kovetkezobe. Kislanyom, az 1 eves szulinapja elott 2 nappal hatalmasat harapott a cicimbe, mire jol feljajdultam, utana viszont egyaltalan nem tudtam mellr tenni. Elfordul, nem falja be, nem erdekli. Gondoltam talan szopasi sztrajk, de most 3 nap nem szopas utan, kezdem gyanitani, hogy elvalasztotta magat. Nagyon megviselt elso napokban a dolog, meg most is szivem melyen remelem, hogy egyszer talan visszater. Kerdesem: akarjam visszacsalogatni a szopihoz vagy engedjem el?Amugy jo etku, szinte 7 honapos koaraig kizarolga anyatejet kapott, utana fokozatosan vezettem be a gyumolcsoket, zoldsegeket, kb 2 honapja eszik jo etvaggyal ezekbol. Honnan tudom, hogy sztrajk vagy ekvalasztodas?Azert is erdekelne a valasz, hisz a tejtermelessel nem tudom mit tegyek, egyelore picit fejek, mikor feszul, matol elkezdtem szedni az urtica urens ch 30-at, zsalyateazok, vegleg talan meg nem apasztanam el, de teljesen tanacstalan vagyok. Valaszod elore is koszonom.

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Ha már nem fogadja el egyáltalán, ha megkínálod, akkor elválasztotta magát, jó étkű babáknál ez gyakran bekövetkezik 1 éves korban. Nem kell apasztó szereket szedni, ha nagyon feszül, akkor egy keveset fejj ki, néhány hét alatt így is szépen elapad magától.

  • Szabó Nóra

    2011. február 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 11 hónapos. Fél éves koráig csak anyatejet kapott, jól, sokat szopizott, látványosan örömét lelte benne. Azután elkezdtük a hozzátáplálást amivel szintén minden rendben volt, jó étvágyú kisfiú, szívesen eszik. A szopizások száma lecsökkent, éjszakára ill. nappal két- háromszori alkalomra korlátozódott. Márciusban lesz egy éves. Mára már egyáltalán nem szopizik elutasítja a cicit, elfordítja a fejét, összeszoratja a száját, ha bekapja megharap. Ez a huza-vona egy hónapja indult, közben kórházban töltöttünk pár napot ahol már nagy nehezen tudtam csak rávenni a szopizásra.
    Így a védőnőnk javaslatára tápszert adok neki reggel, este 2dl-t amit nagyon szívesen elfogyaszt. Ritkán éjjel, amikor nyugtalan és félálomban van meg tudom szoptatni mert még van egy kis tejem, azonban már nem sok a lecsökkent szopizások miatt. Szerettem volna 1 éves kora után is szoptatni, szívesen szoptattam a kezdeti nehézségek ellenére (császármetszés, kisebesedett mell, rossz szopási technika, az ügyetlenségem). Ezért- bevallom- elutasításnak élem meg a történteket. Lehet, hogy a hozzátáplálást rontottam el azzal, hogy amikor elkezdtük nem szopizás után kínáltam meg az új táplálékkal? Vagy akkor amikor játszócumit adtam neki amikor már nem szopizott mert jóllakott, csak komfortszopizott és harapdált? A védőnőn említette, hogy talán a kórház miatt haragszik.
    Lehet, hogy túl reagálom de veszteségnek élem meg ezt a helyzetet.
    Válaszod előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Nóra

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      A problémát az okozhatja, hogy kapott tápszert és cumit is, általában azok a babák, akik kapnak cumit, hamarabb elválasztják magukat. Tudom, hogy ez most neked nagyon rossz érzés, ha szeretnéd, akkor még lehet vele próbálkozni, de általában ebben a korban már nehéz visszaszoktatni a babát.

  • cs.zsuzsa

    2011. február 11. péntek

    Kedves Ági!
    Ismét tanácsot szeretnék kérni töled.
    Kisfiam 13hónapos,mindenevő nem cumizik,soha nem kellett neki.
    Két napja este ugy alszik el,hogy simogatom és pár percen belül elis alszik,nem kinálom fel neki a cicit,de nemis keresi.tejpépet vacsizik,majd vizet iszik.viszont hajnalba,meg reggel,meg éjjel ha felkell csak cicin tudom visszaaltatni,nem kell neki a víz.
    Szeretném elválasztani,mert betegségem miatt nem szoptathatok.tejet eddig pár kortyot ivott,de más tejterméket eszik rendesen.Az lenne a kérdésem,hogy este mindenképpen víz helyett tejet adjak neki?Meg nappal nem tudom igy elaltatni csak ugy ha a bicoba,vagy babakocsiba tolom.ha éppen sikerül elaludnia a kezembe,ahogy lerakom üvölt.Éjjel hallom ha felébred magátol visszaalszik,ritkán kell felkelnem hozzá,inkább hajnalba kell visszaaltatnom.ilyenkor cici kell neki.esetleg ilyenkor adjak neki tejet?
    köszönöm a segitségedet.

    • Vida Agi

      2011. február 18. péntek

      Igen, mivel már 13 hónapos, ha nem tudod szoptatni, akkor kaphat tejet helyette hajnalban és napközben is, amikor igényli. Altatáshoz praktikusabb vizet adni, mert a tejcukor rongálja a fogakat.

  • Melinda

    2011. január 07. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 19 hónapos. Elalváskor, és éjszaka 2-szer, 3-szor szopik még. Nagyon ügyesen elaludt már egyedül szopi után, de megbetegedett, és azóta csak a cicin hajlandó elaludni. Ha a szokásos rituálé után leteszem a helyére, csak ordít egészen addig, amíg ki nem harcolja a cicit magának.Kistestvért várunk. Gond-e, ha szopik még a kisfiam, elválasszam-e? Ha szükséges ez, hogyan tegyem? Sírni nem szeretném hagyni semmiképpen. A pici születéséig hogyan tudom a leghumánusabban megoldani ezt a kérdést? Köszönöm előre is válaszodat!

  • Eszter

    2011. január 05. szerda

    Szia Mindenkinek!

    Tanácsot szeretnék kérni.” Kislányom” 22 hónapos és még mindig cicizik. Lassan már ki sem merem mondani néha úgy néznek rám emberek mint egy ufóra.
    Mindig is sokáig szerettem volna szoptatni, csak azt nem gondoltam ,hogy így kitolódik. Mindig is cici függő volt nem fogadott el se cumisüveget se cumit soha/ minden elvem ellenére még cukorba is mártottam/ szó szerint ökölődött tőlük.
    Pici korában szopi közben elaludt, talán itt rontottam el, én meg örültem hogy végre alszik ./ minimálisat aludt nappal semmit, éjjel meg 10-20 percenként ébredt/persze így alig böfizett.
    Ezt úgy megszokta ,hogy később sem aludt el semmi más módon csak cicin.
    Ma is így van sajnos.igaz már nappal alszik végre 1 órát, de 3-4 * szopik éjjel meg min 3*. Engem már nagyon idegesít ez a helyzet feszült vagyok hiába mondok neki bármit, hogy beteg a cici. álmos a cici, fáj anyunak a cicizés. nem érdekli addig sír míg végül megkapja. Kisebb korában azt gondoltam , biztos éhes azért lóg mindig rajtam. de most már tudom nem így van. Úgy jól lakik mint a duda és kéri akkor is a mellemet.
    Ki is jelenti soha nem szokik le a szopiról.
    Ja és együtt alszunk így mindig ott vagyok ha kellek neki , csak sajnos inkább a cicim. Ha nem adom oda rúg-kapál és nem is engedi . hogy hozzáérjek.
    Nem tudom mit csináljak hiába kértem hogy legalább sötétben ne cicizzen de akkor még ennyit sem alszom mert úgy felébred a sírástól hogy órákig fent van.
    Nem tudom mikor akarja abba hagyni. Olvastam ,szakemberek szerint a gyerek magától elhagyja a szopást. Igen de szeretnénk kistestvért neki… de így ??
    Nem tudom mit csináljak legyek még türelmes, vagy erőszakkal vegyem el /ezt nem érzem helyesnek.
    Köszi ha valaki válaszol!!

    Eszter

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Az a helyzet, hogy ebben a korban nagyon akaratos a gyerek és mivel ő megtanulta, megszokta, hogy megengeded neki a szopit, ezért most már nehéz lesz elvenni tőle.

      Amit tehetsz:

      1. Megteheted, hogy éjjel csak vizet kap szopi helyett, ebből valószínűleg az elején hiszti és nemalvás lesz, de ha kitartasz, akkor néhány nap alatt megszokja
      2. Azt is megteheted, hogy este hozzádbújva alszik el, de szopit nem kap, ilyenkor viszont előfordulhat, hogy éjjel is ezt akarja majd visszaalváshoz
      3. Azt is lehet, hogy szépen nyugodtan megbeszéled vele még napközben, hogy mostantól nincs cici, és megindoklod valamivel (indoklásra többféle verziót hallottam már, pl. „elvitte a nyuszika a tejet a nagyon kicsi babáknak”, „elfogyott a tejecske” stb.). Ha kéri, akkor megint elmondod ugyanezt a történetet. Az altatásnak azonban ugyanúgy kell adni egy keretet, mint addig, tehát ez nem azt jelenti, hogy akkor most szépen el fog ezentúl aludni magától, mert valamilyen mód kell, ahogy elaltathatja magát, pl. bevezetsz valamilyen alvósállatkát, de sokszor az is segít, ha a te párnáddal aludhat el.
      4. 1-2 napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel, ez általában gyorsan hatni szokott, Apának ugyanis nincs tejszaga és hozzá másként állnak, mint Anyához, rólad tudják, hogy megengedőbb vagy. Az első alkalom lesz nehéz, azt át kell vészelni, addig te tűnj el és Apa is készüljön rá, hogy nem 2 perc lesz elaltatni a gyereket, de onnantól kezdve rohamos javulást fogtok tapasztalni.
      5. Néhány napra elküldöd „nyaralni” a mamához, ahol nincs cici és ott leszokik róla (ebben a korban már pontosan tudják, hogy a mama nem tud cicit adni, el is fogadják ezt, ha utána esetleg hazatérve eszébe jut a cici, akkor el lehet mondani, hogy sajnos kifogyott belőle a tejecske)

  • Eszter

    2010. december 29. szerda

    Sziasztok!

    Kedves Ági! Szeretném tanácsodat kérni a következőkben:
    Kisfiam dec. elején múlt egy éves, még nappal 3x, éjjel 1-2x szopizik, bár már nem sokat, de elalváshoz, visszaalváshoz igényli. Ügyesen és gyorsan elalszik így.(Mindig cicifüggő kisbaba volt, cumit sosem fogadott el, velem vigasztalódott, nekem meg jól esett, mert a bátyuskája nem tudott nem is akart sokáig szopizni, hamar elapadt a tej. 5 és fél hónaposan) Mostanában gombás nőgyógyászati panaszokkal küzdök, gyógyszert is kaptam rá, de ettől keserű lesz/lett a tejci, így 2-3 napig nem szívesen szopzik a kisfiam. December elején még elfogadott, de most a második adag gyógyszer után, amit reggel vettem be már nem nagyon akar szopizni, mert nem ízlik neki. Ezt előre tudva 1-2 napja próbálok anyatej helyettesítő tápszert adni neki, de rá sem néz, messzire hajítja, a cicit most meg kiköpi. Aggódom, hogy hogy fog elaludni „nélkülem”, pedig már rég bevezettem neki kis kedvenckét, amihez odabújhat.A simogatás, összebújás sem segít sokszor. Apukájánál sem alszik vissza, csak az anya kell. Szeretek szoptatni, de a gyógyszert nem szívesen adom át neki, bár tudja az orvos hogy szoptatok, és úgy írt fel nekem tablettát. Igazából az érdekelne, hogy ha nem kezelem magam gyógyszerrel, a tejjel átmehetnek a gombák? illetve ha beszedem őket, milyen hatással vagyok a picire? Most az elválasztás merült fel bennem, hogy én is kikezelődjek, és neki se ártsak, de ha nem fogadja el a tápszert, jut-e elég tejféleséghez, amire neki szüksége lehet. Délelőtt gyümölcsöt eszik valami gabonafélével, keksszel, ebédre főzeléket, uzsonnára joghurt félét, vacsorára sinlac pépet. Mindezek mellé csipkebogyóteát cukor nélkül, vagy vizecskét. (Ezt még forralom, kell egyáltalán még forralnom?)Lehet engem jobban megvisel ez az egész, mint őt fogja, de aggódom. Nem szívesen választom el, de nem akarom gyógyszerekkel mérgezni, ha mindig kiújul a problémám..
    Kérlek adj tanácsot, hogy teszem neki a legjobbat?
    Tisztelettel és köszönettel: Eszter

    • Vida Agi

      2011. január 03. hétfő

      Mivel már 1 éves elmúlt, ezért ha már nem akar szopizni, akkor nem tápszert kell neki adni, hanem tejet (tejbegríz, gyümölcsturmix formájában is lehet). Ha ezt nem fogadja el, akkor a szükséges tápanyagokat tejtermékekből (ha napi 2 alkalommal tartalmat ilyesmit az étrendje, az elég), valamint hüvelyesekből is lehet fedezni (bab, borsó, lencse, sárgaborsó, illetve minden kalciumot tartalmazó zöldségféle pl. ilyen a spenót is)
      A gombák nem mennek át a tejjel, de a magad érdekében érdemes kikezelni őket, ha így nem szeret szopizni, akkor nem gond, ha elválasztja magát emiatt, hiszen már elmúlt 1 éves.

  • Ancsa

    2010. november 29. hétfő

    Szia Ági!

    Kislányomat 6 hónapos koráig kizárólag szoptattam és aztán kezdtem bevezetni a gyümölcsöket és zöldségeket.

    Nagyon jó evő, mert mostanra reggelire és uzsonnára gyümölcsöt, ebédre főzeléket kap (egy adag 100-180 ml szokott lenni) és a fürdetés előtt megeszik még egy adag tejpépet is.
    Szoptatni ébredés után, délelőtt és délután egyszer és lefekvés előtt szoktam. Éjszaka 2-5 alkalommal ébred és akkor is adok neki cicit, amin pár perc után bealszik. Így ment ez mostanáig…

    Most 8 és fél hónapos és amikor szoptatni akarom inkább csak játszani akar a cicivel. Megmarkolja és nagyokat nevet hozzá. Ha tovább próbálkozom, akkor megharap (most bújt ki a negyedig fogacskája). A gyerekorvos szerint így jelzi, hogy el akarja választani magát.

    A nagyobbik lányom 11 hónapos korában választotta el magát, határozottan elfordult ha szoptatni próbáltam.

    Lehet, hogy a kicsi ilyen korán elválasztja magát? Hagyjam? Azért vagyok bizonytalan, mert bár nem lenne ellenemre a szabadság, nem akarom őt megfosztani az anyatej védő hatásától.

    Köszönöm: Ancsa

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Jól evő babánál előfordulhat, hogy már nem akar szopizni és egyértelműen elválasztja magát, tehát ha már tényleg nem fogadja el a cicit, akkor nem muszáj erőltetned.

  • Szilvi

    2010. november 27. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 10 hónapos, még négyszer szopik -reggeli, vacsora csak tej, ebéd után ill. uzsonna előtt szoptatok. Már megeszik egy adag főzeléket, és nem is reklamál, hogy éhes, de meg szoktam kínálni cicivel, és mindig elfogadja. A kérdésem az lenne, hogy várjam meg, amíg már ezt nem fogja igényelni, vagy mivel rendesen ebédel, és úgy tűnik jól is lakik, hagyjam a szoptatást. Nem zavar, csak nem úgy néz ki, mint aki valaha is el akarná hagyni:)Köszi

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Ha már egy teljes adagot megeszik ebédre főzelékből és nem reklamál a cici miatt, akkor el lehet hagyni a szoptatást.

  • Ági

    2010. október 22. péntek

    Kedves Ági!

    16 hónapos kislányunkkal kapcsolatban szeretnék tőled tanácsot kérni. Szeretném, ha lassan elhagyná a szopizást, de most már teljesen tanácstalan vagyok, hogy hogyan is csináljuk ezt az elválasztást.
    6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott. Aztán elkezdtük a hozzátáplálást, akkortól lett „nehezebb eset” a lányunk. Röviden a hozzátáplálásról csak annyit írnék, hogy Nóra nem hajlandó azóta sem pépes kaját elfogadni, sőt, etetni sem lehet. Már az elejétől fogva csak azt eszi meg, amit ő tesz a szájába. Ha mi akarunk valamit a szájába rakni, nagyon elutasító. Egyébként ezen már túlléptünk, egyedül egész ügyesen eszik. (Evőeszközöket még nem használja, de próbálgatjuk…) Cumit soha nem is volt hajlandó használni, itatópohárból iszik. Viszont csak a vizet issza, ha valami mást rakok a poharába, akkor az már nem kell neki. 2-3 korty után realizálja, hogy az nem víz, és akkor már löki is el a poharat.
    Rátérve a szoptatásra: reggel, délután, este szopik, és éjjelente kb. 3-5-ször. Most a cél az volt, hogy a reggeli szopit és az éjszakait hagyja el. Éjjel mondjuk még 2-szer megszoptatom, de hajnalban már nem akartam neki adni. Este is csinálok neki anyatejkiegészítőt, amit egyébként teljesen elutasít. Próbáltuk adni pohárból, itatópohárból, cumisüvegből, teljesen mindegy. Még a cumisüveg érdekelte a legjobban (gondolom, az újdonság miatt), de azzal is csak minket kínálgatott. (Amúgy gyakran akar minket etetni.)
    Ma hajnalban már nem akartam megszoptatni, de ebből az lett, hogy 2,5 órán keresztül sírt. Kínáltam vízzel is, akkor csak még idegesebb lett. Összebújni egyáltalán nem lehet vele ilyenkor, lök el a kezével, lábával. Ha felveszem, akkor is tol el magától, ha lerakom, akkor dobálja magát, forgolódik, miközben ordít. Egyet akar: a cicit. Ha megszoptatom, mintha kicserélték volna. Utána mosolyog, kedveskedik.
    Egyébként tejem még van elég.
    Szerinted mit csináljak? Hagyjam, hogy akkor szopizzon, amikor akar? Ha tudnám, hogy 1-2 hónap múlva szépen elhagyná, akkor nem is foglalkoznék ezzel az elválasztással. De 1 hete megint kisebesedtek a melleim (mint a szoptatás elején. Valószínűleg amikor elaludtam én is, ő meg a mellemen, és eláztatta…), meg a fogai is szúrnak most már. És kistesót is szeretnénk.
    Próbáltam tehéntejet is adni neki reggel, de amint rájött, hogy nem víz van az itatópohárban, már nem kellett.
    Mit tanácsolsz? Csináljam úgy, hogy tényleg csak délután és este szoptatom, és majd ezek a hajnali ordítások szépen elmaradnak? Kínáljam továbbra is ezzel a tápszerrel, vagy tehéntejjel inkább?
    Vagy szoptassam meg, amikor kér? Eddig annyi sikerélmény volt, hogy eddig 2-3-szor (mármint az egy hét alatt) sikerült szoptatás nélkül visszaaltatnom. Ha nagyon ordít, akkor adjam neki oda a mellemet?
    Bocs a hosszú levélért, pedig próbáltam rövidre fogni. 🙂
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Üdv: Ági

    Válasz: Anyatejes babának ebben a korban nem kell mindenáron a tejet erőltetni, ha tejtermékeket kap, az bőven elegendő kalciumpótlásnak. Egyébként az jó, ha önállóan eszik és az is, ha csak a vizet issza meg és ha nem kell a cumisüveg, ez mind nagyon egészséges szokás. Ha úgy látod, képtelenség tartani az éjszakai szoptatást, akkor meg kell vele beszélni, hogy mostantól csak nappal van cici, éjszakára pedig kaphat egy párnát, vagy egy alvósállatot, amit odaadsz neki ilyenkor, valamint adhatsz neki vizet, ha szopni akar. Ha ezt következetesen teszed minden alkalommal, akkor elhagyja az éjszaka cicizést majd.

  • szilvi

    2010. szeptember 17. péntek

    Szia!
    Bocsánat, az előző hozzászólásban elfelejtettem megkérdezni, hogy milyen módszerrel-mikor és hányszor-tudnék fejni előre tejet arra a napra, amíg kórházban leszek? Már próbáltam, de nem sikerült:(Ha nem jön össze, tápszert kéne adnom, amit csak az első napokban kapott. Délben már főzeléket eszik szopi után, ha most nincs szopi, és nem tudok fejni, maradjon csak főzelék, vagy tápszer után főzelék?
    Köszi: Szilvi

    Válasz: Próbáld meg, hogy minden szoptatás után fejsz és azt gyűjtöd össze, valamint este fejhetsz úgy, hogy először 5-5 percet mindkét mellből, aztán 3-3 percet, utána pedig 1-1 percet, ez szaporítja is a tejet egyben.

  • szilvi

    2010. szeptember 17. péntek

    Köszönöm!

  • szilvi

    2010. szeptember 12. vasárnap

    Szia!
    Kislányom nemsokára 8 hónapos lesz, most kezdtem a főzelék bevezetését ebédre, tízóraira gyümölcsöt kap, ezen kívül csak szopik(4-5-ször). A közeljövőben egy egynapos műtéten fogok átesni, amikor nem tudom majd szoptatni. A kérdésem az lenne, hogy mikor teszek neki jobbat, ha este hazaengednek, de megetetni nem tudom az altatás miatt, mégis vele vagyok, vagy inkább csak azután menjek haza, hogy ő lefeküdt? Mit fog gondolni, hogy ott vagyok, mégsem szopizhat? Egy ilyen rövidebb elválást hogy szoktak viselni az ilyen idős gyerekek?
    Köszi a válaszod, üdv: Szilvi

    Válasz: Nem kell aggódnod emiatt, nem fogja megviselni, de lehet, hogy nyűgösebb lesz a kimaradt szopik miatt. Ameddig kórházban vagy és utána, ameddig nem adhatsz neki szopit, addig fejd ki a tejet, hogy ne csökkenjen a tejtermelésed. Neki és neked is jobb az a verzió, ha nem vagy ott vele, amikor lefekszik, mert érzi rajtad a tejszagot és nem tudja, miért nem kaphat. Azt jobban elfogadja, ha Apa fekteti le.

  • Anna

    2010. szeptember 12. vasárnap

    Kedves Ági!
    Legutóbbi hozzászóló vagyok.
    Még azzal röviden kiegészíteném, hogy félek újszülöttkori trauma is közrejátszik a dologban. Császárral született és az első 3 napban nem volt tejem, de a kórházban csak 2 nap koplaltatás után adtak neki tápszert. Ezalatt véresre szopizta az üres ciciket és mellesleg a szoptatás első hónapja egy pokol volt(oké, ez nemtartozik ide, ezt már csak az én keserűseégem mondtja velem), másrészt az első 2 napot és éjszakát, végigsírta, mert éhes volt (amikor épp nem aludt).

  • Anna

    2010. szeptember 12. vasárnap

    Kedves Ági!
    15 hós lányomat szerettem volna leszoktatni nem teljes egészében a szoptatásról, csak a hajnal 5-ös és a déli szopcsikról, de valamit nagyon elrontottam azt hiszem. A hajnaliról azért, mert már nagyon szerettem volna átaludni egy éjszakát, a déliről meg azért, hogy az elalvást ne ahhoz kösse, és mivel is nemsokára kezd a bölcsiben nem akartam, hogy baj legyen a déli altatással.
    Hajnalban mindig ugyanugy bementem hozzá, csak nem adtam neki cicit, de ringattam, énekelgettem, simiztem, de ezek ellenére képes volt 5-7-ig, 2 órát végigsírni!!, hadd mondjam úgy végig üvölteni, mert ez tényleg az volt. Amikor már nagyon üvöltött, akkor, hogy én is lenyugodjak, mert fáradt is vagyok állandóan, meg kimerítő órákon keresztül hallgatni ezt, szóval időnként kimentem a szobából, akkor csak még jobban sírt és lényeg a lényeg, hogy bizony néha már tehetetlenségemben sírni is hagytam. Egyszerűen nem volt minden hajnalban erőm ehhez, ill. változó, hogy épp emnnyire voltam fáradt. És ez már bizony 1 hónapja így megy. Sokszor bemegyek – akkor is sír, sokszor nem – akkor is. Lényeg, hogy nem hagyja abba. Most már ott tartok, hogy újra szoptatom hajnalban is meg délben is, csak aludjon el sírás nélkül, de bizony mostmár a régi állapotot sem tudom visszaállítani, mert míg régen egy rövid szopi után gyönyörűen visszaaludt, most nem alszik vissza, és üvölt és üvölt és üvölt, pedig hát kapott is cicit!!, jajj annyira frusztáló ez. Azóta már napközben is állandóan a (magasan zárt) pólómban turkál, ami egyrészt kellemetlen mások előtt, másrészt pedig sajognak a melleim annyit van rajtuk. Ha belegondolok, 1 hónapja, már alig cicilt, szép lassan lehet el is hagyta volna, de most foggal-körömmel ragaszkodik hozzá, hogy el akartam venni tőle. El vagyok keseredve, és emiatt azt tervezem, hogy teljes egészében leszoktatom a ciciről, pedg ezt egyenlőre még nem terveztem volna, de egy pokol, ami kialakult az egész cici-mánia miatt.
    Kérdésem két dologra irányulna: Mit tehetek, hogy a lelkében okozott sérülést helyre állítsam (most azt teszem, hogy ha kér, adok neki cicit – ezért a sajgó-fájó cicik, amit az előbb írtam) és egyáltalán okoztam-e valódi kárt? Másik, hogy hogyan szoktassam le a ciciről vagy részelegesen (csak hajnalban és délben) vagy teljesen. És úgy általában mi a véleményed, érzésed erről az esetről? Bármilyen tanácsot szívesen fogadok. Bocsánat a hosszú commentért. 🙂
    Köszönöm.

    Válasz: Nem okoztál valódi kárt, csak még nem volt rá igazán érett a kicsi, hogy leszoktasd, ráadásul ez szükségtelen is, mert a bölcsiben enélkül is úgyis megtanulja, hogy ott nincs cici és anélkül kell elaludni. Ennek ellenére lehet korlátozásokat bevezetni, tehát ne adj neki mindig cicit, amikor kér, bevezetheted pl. hogy cici csak otthon van, idegen helyen nincs, és ehhez ragaszkodhatsz. Ha soha nem adod be a derekadat ilyenkor és mindig elmondod a szabályt, akkor szépen meg fogja tanulni, hogy cici csak otthon van. Altatáskor viszont adhatsz neki továbbra is, ha megtanulja, hogy ilyenkor kap, akkor lassan vissza fog állni a korábbi állapot.

  • Évi

    2010. szeptember 06. hétfő

    Szia Ági,

    Az én fiam nagyon sokat eszik, estére már egy nagy lufi a pocakja..:) A 250 g főzelék után képes egy karéj kenyeret is megenni, ha hagyjuk, nála nincs olyan, hogy elég volt, nem kérek többet..Ebben a hónapban lesz egyéves, és a hajnali ciciről szeretném leszoktatni, mert már párszor előfordult, hogy átaludta az éjszakát, igaz, hogy akkor fél 6, 6 körül kelt. Egyébként 8 körül alszik el, és fél 7 körül kel, egyszer eszik 4-5 között, és jobb esetben alszik is tovább. Megpróbálhatom most már azt, hogy csak apa megy be hozzá hajnalban, vagy várjam meg, amíg elválasztja saját magát? Nincs különösebb oka, ami miatt behívna, ő egyszerűen szerintem tényleg éhes. Így is örülhetek, hogy 8 órát kibír egy huzamban, hiszen átaludná az éjszakát, ha 10-kor fektetném. Mi viszont szeretjük a férjemmel a 8 óra utáni csendességet.
    Mit mondasz, várjak még, vagy nem baj, ha elkezdjük leszokatni? Napközben sosem cicin aludt el, cumival 3 perc alatt (csak alváshoz használja).

    Köszi
    Évi

    Válasz: Nyugodtan várhatsz még, a babák általában másfél éves korig még ragaszkodnak a hajnali szopihoz, de szépen el fogja választani majd saját magát, felesleges erőltetni.

  • Ágica

    2010. június 15. kedd

    Kedves Ági!

    Nagy kérdés gyötör: Kislányomat 6 hónapos koráig, csak és kizárólag anyatejjel tápláltam. 1 hete kezdtem bevezetni az almát, amikor vakbélgyulladás miatt műtétre került sor, ami komplikált volt, így 10 napos kórház és rengeteg antibiotikum után tértem haza. Gyermekem átnézett rajtam, haragudott. A kórházban fejtem a cicit, így megmaradt a tejcsi, de Viki hallani sem akart róla, hogy újra szopizik. Sajnos! A napokban olvastam, hogy a hirtelen, nem fokozat elválasztás súlyos lelki problémákat okozhat a gyermeknél, az erős dohányosoknál és az alkoholistáknál is visszavezethető erre…
    Tényleg? És ha igen, most 8 hónaposan tudok-e tenni valamit ez ellen?

    Minden megoldás érdekel,
    köszönettel:
    Ágica

    Válasz: Nem kell aggódnod emiatt, sajnos ilyen helyzetek előfordulnak, de ezeket sok szeretettel összebújással kompenzálni lehet. A sok testközelség segíthet a szoptatásra való visszatérésben, de ha mégsem sikerül, akkor is a szerető környezet, a kiegyensúlyozott családi élet kompenzálja ezt az élményt.

  • Éva

    2010. március 12. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos és május elején kezdem a beszoktatását egy magán bölcsibe jelenleg:reggel, du, este, és hajnalban szopizik. A kérdésem az lenne, hogy szükséges-e az elválasztás, hogy könnyebb legyen neki a beszokás vagy nincs összefüggés?

    Köszönöm

    Válasz: Nem kell elválasztani, nyugodtan szopizhat tovább.

  • Annie

    2010. január 30. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 7 és fél hónapos, és szopizik reggel, délelőtt, este és éjszaka is, de el kell választanom betegség miatt, addig nem kezdhetek bele a kezelésbe. Nem tudom lassan fokozatosan, mert nem tudom már hetekig húzni a dolgot. Kérlek segíts, hogyan tudom kíméletesen, max egy hét alatt elválasztani.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Először váltsd ki a délelőtti szopit tápszerrel, aztán az estit, majd a reggelit és végül az éjszakait, kétnaponta egyet, ha mindenképpen 1 hét alatt szeretnéd.

  • Cucamaca

    2010. január 20. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam, Csani, 11 hónapos, napközben már nem szopizik, este lefekvés előtt, és reggel ébredés után még szoptatom, illetve éjszaka is ébred egy-két alkalommal. Egyre inkább arra lettem figyelmes, hogy már csak 4-5 percig szopizik, főleg este és ébredés után, már nem is alszik el közben. Éjszaka még hosszabb, 10-20 perc, félálomban.
    Nemrég kezdtem el a felvesz-letesz módszert alkalmazni, napközben már mindig így altatom, és már este is ritka, hogy cicin aludna el. Néha

    Amiben a tanácsod szeretném kérni, hogy március elején néhány napra el kellene utaznom, és a szüleimre hagynom Csanit. Ez egész pontosan azt jelentené, hogy péntek reggeltől vasárnap estig lenne náluk a kicsikém. Szükséges-e emiatt addigra fokozatosan leszoktatni a ciciről? Egyáltalán ha igen, akkor hogyan csináljam? Egy hét, egy szopi kiváltása?

    Válasz: Nem szükséges emiatt leszoktatnod a ciciről, ennyi idősen már tudják a babák, hogy cicije csak anyának van és máshol gond nélkül elalszanak cici nélkül is.

  • Ági

    2010. január 06. szerda

    Szia Ági!

    A kisfiam 10 hónapos. Egy hónapja leszoktattam az éjszakai szoptatásról, ezt meglepően hamar el is fogadta és ha éjszaka ébred, nem kell kivennem csak a hátát kell megsimogatnom, betakargatni és visszaalszik. A gondom az, hogy ezzel párhuzamosan rászoktattam, hogy este cicin aludjon el. Azt gondoltam, így könnyebb elfogadnia, hogy éjszaka nincs cici. Előtte beraktam a kiságyába, simogattam és elaludt. Nem fogja lelkileg megviselni, ha megpróbálom visszaszoktatni az eredeti rendszerre, és nem cicin altatom,hanem újra a kiságyában?

    Válaszod előre is köszönöm: Ági

    Válasz: Nem, ez nem viseli meg, emiatt nem kell aggódnod.

  • Mónika

    2009. augusztus 30. vasárnap

    Sziasztok!

    Gondoltam megosztom a történetem a cicifüggő lányomról, hátha valakinek segít. 1,5 éves kislányom nagyon cicifüggő volt, már mindenkitől azt hallgattam el kell választanom de én nem tettem. Éjszakánként rendszeresen kelt, néha nem is tudom hányszor és csak cicin tudtam visszaaltatni, ha nem adtam neki hatalmas sírást csinált. Aztán 18 hónapos elmúlt és elkaptam egy vírust magas láz napokig 4 óránként lázcsillapítót ettem és emelett antibiotikumot is kellett szednem. Ugyhogy egyeltalán nem adhattam neki cicit, lelki beteg lettem hogy most mi lesz. Reggel szépen elmondtam neki hogy anya beteg és a cici is. Persze ő azért továbbra is cicit akart, így bekentem fokhagymával és még apró darabokat is rajta hagytam hogy lássa tényleg beteg. Egyszer megpróbálta megszívni de ki is köpte, amikor újra kért mondtam neki cici beteg és ráraktam a fokhagymát megnézte és nem kérte nem volt balhé. Mondtam neki szeretem és a cici is szeret de beteg. Már 2 hete nem cicizik, végig alussza az éjszakákat és olyan ételeket is megeszik amihez előtte hozzá sem nyúlt. Szóval kedves anyukák nem kell félni a leszoktátásról ők könnyebben túljutnak rajta mint mi. Este és délután lefekvéskor anyatej kiegészítőt adok neki de most már lassan csak este kéri. Ugyhogy aki le szeretné szoktatni annak ajánlom próbálja meg, ha nekünk sikerült nektek is fog, remélem tudtam segíteni.

    • Tímea

      2011. július 12. kedd

      Kedves Mónika!szeretném megkoszonni a tanácsodat a fokhagymával kapcsolatban.Az ikerfiaim 2 évesek múltak,az egyiket nem gyoztem már szoptatni,éjjel-nappal.Bármikor eszébe jutott,muszáj volt neki adnom.Nem is az éhsége miatt,hanem csak úgy megszokásból,mert szeretett szopizni.Ahogy elolvastam a leveledet,eldontottem,kipróbálom én is ezt a módszert.Eleinte nehéz volt,éjjel volt,hogy fokhagymástól is evett,de aztán szép lassan leszokott róla.Egy ido után már nekem is undorom lett a szagtól,így hát volt ledarált fokhagymám uvegben,ezt dugdostam éjjel az orra alá,mikor kérte.Aztán folyamatosan elmaradtak az éjjeli ébredések,már nem kérte a cicit,meg mondogatta,hogy anyának „bibi”.Egy hónapba telt,de szerencsére már nem szopizik egyik se.Van még most is,hogy felkel éjszaka,ilyenkor mellém kell fektetni,de van úgy is,hogy átaludja az éjszakát,pedig volt,hogy óránként felvolt.Mégegyszer koszonom a tanácsodat,sok sikert a továbbiakban.Szia

  • Rachel

    2009. június 24. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam nemrég múlt 2 éves , és cicifüggő :-). Nagyon örülök, hogy megadatott nekünk, hogy mostanáig szoptassam, ez is volt a tervem, mikor vártam Őt. Elejétől kezdve igény szerint kapott cicit, ennek az lett az eredménye, hogy másfél éves koráig még éjjel is sokszor szopott, ettől pedig fáradt, fásult és ingerült voltam. (akkoriban írtam is Neked, és kaptam is választ – köszönöm) Nagy nehezen leállítottam az éjjeli cicizést, és maradt a reggel, délutáni, és esti alvás előtti. Meg persze a vigasz-cici :-). A gondom az, h ez a napi három alkalom nem arról szól, h Ő kiissza a tejet, és „kész”, hanem órákig szeretne nyűglődni, az addigra üres, és fájó cicimen, és a szabad cicimet gyötri a kezével. Lassan amúgy is aktuálisnak érezném az elválasztást, de még nem lenne sürgős, így azonban nekem már nyűggé kezd válni a helyzet. Próbálom megbeszélni Vele a dolgot, mert erre sokan esküsznek, de minden alkalom keserves, és nagyon kitartó sírással végződik, vagy azzal, h én üvöltök Vele. Mindkét esetben rettentő erős lelkifurdalásom van, és már lassan az az érzésem, h nagyon rossz anya vagyok, ha meg akarom vonni Tőle azt, ami ennyire fontos még Neki. És persze az üvöltés miatt is.
    Az lenne a kérdésem, konkrétan hogyan lehet úgy elválasztani egy ekkora gyereket, h ne sérüljön a lelke? A fokozatosság, és megbeszélés nem vált be.
    Ami még fontos, h születése óta a cicimen alszik el, és együtt alszunk, tehát az is nagy félelmem, h ezentúl hogyan fogom elaltatni? Esti mese mindig van, de az sosem altatja el, belekotyog, részt vesz benne, utána cicivel a szájában alszik el.
    Bocs, h ilyen bő lére eresztettem, de mindent fontosnak tartok, amit leírtam.
    Válaszod várva, köszönettel: Rachel


    Válasz:
    Ebben a korban már csak a megbeszélés működik vagy pedig meg kell várni, amíg magától elhagyja (általában 3 éves korra legkésőbb el szokták maguktól hagyni). Általában az szokott működni, hogy ha kap valamit a cici helyett, pl. plüss állatkát, amit ölelgethet, ezenkívül fontos, hogy magyarázd el neki, adj egy okot, ami miatt már nem jár neki a cici ezentúl (erre többféle verziót hallottam már, van, akinél az vált be, hogy „a húsvéti nyuszi elvitte magával a tejecskét”, de egyik barátnőmnél pl. elmagyarázták, hogy anya beteg (tényleg az volt) és ezért nincs már szopi, de ezentúl Süsüvel lehet majd aludni) A fokozatos módszer is jó lehet, de lehet egyik napról a másikra is lépni, attól függ, melyiket tudod hitelesen felvállalni a gyerek előtt, mert ez számít leginkább.

  • Gálné Tóth Tímea

    2009. január 10. szombat

    Kedves Ági!

    Végigolvasgattam a hozzászólásokat, véleményeidet, de még mindig olyan zavaros, hogyan csináljam helyesen. Gyermekem másfél éves és elalváskor (délben, este) ill. éjszaka (2-5x) még szopcsizik. Nem is lenne ebből gond, ha másfél hónap múlva nem kellene visszaállnom dolgozni és ügyelni éjszaka. Tehát ha nem akarok nagyon kellemetlen perceket a férjem és gyermekem között, akkor ideje tennem valamit. Most mi a jobb, ha határozottan „könyörtelenül” egyszer csak azt mondom, hogy ez volt az utolsó szoptatás és többet nem adok. Ezzel vállalva azt, hogy ordít hosszú-hosszú perceket-órákat, vagy a fokozatosság elvét alkalmazva néha adok, néha nem. Igazából nem is tudom, hogy itt mi lenne a fokozatosság?! És most ezeket a kérdéseket a pszichológusnak teszem fel, tehát hogy minél kevesebb kárt okozzak a gyermekem lelkében. Kérlek Ági, segíts a tanácsoddal!!!

    Nagyon köszönöm: Tímea

  • Luca

    2008. december 10. szerda

    Sziasztok! Kisfiam 14 hónapos, általában napközben kétszer (a délutáni és az esti elalváshoz) és éjjel non-stop szopizik. Na jó: éjjel min. 2-3-szor, max. 12-szer… ezen kívül néha, ha nagyon nyűgös vagy vigasztalhatatlan, akkor alkalmanként kap cicit. Amúgy nem rángatja a pólómat, tök jól elvan a körülötte lévő világgal. Szeretek szoptatni, nem akarom elválasztani őt, viszont az éjszakai ébredések teljesen leamortizáltak, szeretnék végre aludni! Amúgy együtt alszunk, de ha felébred és szopizni akar, akkor semmi mást nem tudok csinálni. Hatalmas hiszti van, ha nem kap (végül mindig kap), és azt nem akarom, hogy üvöltsön. Van valami ötletetek, hogy mit tehetnék? Vagy mik a kilátások éjszakai szopi terén? Meddig tarthat ez? Mikortól tud magától aludni? Ez természetes igénye, vagy egy szokás? Tanácstalan vagyok és fáradt, kérlek segítsetek! Köszi, Luca

    Válasz: Ez egy szokás. Így szokta meg, ezért most már ezt kéri, mert azt tanulta meg, hogy ha éjjel megébred, akkor így alszik vissza. Azért hisztizik, mert most már ehhez ragaszkodik. Általában másfél éves kor után lecsökken az éjszakai kelések száma és így ritkábban lesznek a szopik is, mert addigra a baba alvásciklusa eléri a felnőttekét, csak másfél óránként ér a felületes alvásszakaszba, ezért ritkábban ébred, illetve ilyenkorra már a fogak többsége is kibújik. 2 éves kor után pedig jelentős javulás szokott bekövetkezni. Nagyon változtatni most ezen nem tudsz, mert különben hiszti lesz belőle.

  • Orsi

    2008. október 24. péntek

    Szia Ági!

    Először is köszi a tanácsokat. Tegnap elkezdtük az éjszakai „cici megvonást”. Elaltattam, ahogy máskor is, csak amikor megébredt, a férjem ment be hozzá. Ő nyugtatgatta, megkínálta vízzel, kakaóval -persze semmi nem kellett neki. Csak sírt és hajtogatta :Anya, cici! /A szívem majd megszakadt eközben a másik szobában/ Első alkalommal 40 percet sírt, majd megnyugodott és lefeküdt az apja mellé a saját szobájában. Én nem mentem be, nem mutatkoztam. Az éjszaka folyamán még 4-szer ébredt meg, de akkor már „csak” 5-10 perceket sírt és keresett.
    Ma ugyanúgy folytatjuk, de még lennének kérdéseim, jó lenne ha megosztanád velem ötleteidet tapasztalataidat.
    Jól tettük, hogy a férjem megkínálta egy kis innivalóval?
    Reggel mikor felkelt, rögtön megszoptattam /gondoltam kárpótolom az éjszakaiért, és amúgyis szokott reggel szopizni/. Jól tettem?
    Mit gondolsz nagyon meg fogja zavarni ha egy hét múlva elutazunk és 3-an kell hogy egy ágyban aludjunk egy pár éjszaka? Akkor mit tegyek majd ha keresi a cicit?
    Először is köszi a válaszaidat.

    Köszönettel: Orsi

  • Vida Agi

    2008. október 16. csütörtök

    Orsi, az elapasztást nem javaslom, egyrészt amíg kap ingert a mell, addig nem is tudna elapadni a tej, másrészt ettől még ugyanúgy szopizna, mert most nem a tej miatt szopizik, hanem lelkileg igényli. Ebben a korban minden baba anyás, van amelyik jobban, van amelyik kevésbé, de pl. a nagyobbik fiam se volt el hosszabb ideig az apjával ebben a korban, viszont 21 hónaposan meg már simán elvoltak és gond nélkül elaludt nélkülem is, ha az apjával volt.
    Próbáld meg néha másra hagyni úgy, hogy előtte megbeszéled vele, hogy anya most elmegy, de majd visszajön ebéd után (mindig valamilyen konkrét eseményhez kösd, mert még nincs időérzéke, nem érti mi az, hogy „1 óra múlva” vagy „hamar”). Szokja meg, hogy mondjuk hetente 1-2 órát valaki mással van (mondjuk apával vagy a pótnagyival). Első alkalommal talán még nehezebben megy majd, de meg fogja szeretni a dolgot, főként, ha addig valami érdekes program van neki, ami eltereli a figyelmét arról, hogy nincs anya (nálunk pl. a férjem elvitte néha buszozni, csak kettesben, ez törte meg Apa-ügyben a jeget :))

    Ha már ez megvan, megpróbálhatjátok a délutáni altatást is nélküled, apával (úgy, hogy ne is tudja, hogy te ottvagy, mert akkor nem fog elaludni). Első alkalommal még nehéz lesz, de második nap már menni fog.

    Ugyanez vonatkozik az éjszakai cicimegvonásra is. Ha valamit egyszer próbálsz ki, az olyan, mintha nem is lett volna. A második alkalommal már könnyebb szokott lenni, aztán rohamosan javul a helyzet, elsőre viszont semmilyen változás nem szokott sikerülni.

  • Orsi

    2008. október 15. szerda

    Sziasztok!

    Nekem 18 hós kisfiam van, aki nagyon szeret szopizni.Ezzel eddig nem is volt baj, imádom szoptatni, de most már egyre kellemetlenebb számomra a dolog. Szeretném elválasztani, valami kíméletes, de hatékony módszerrel.
    Éjjel többször megébred (jobb éjszakákon 2-3 alkalom, rosszabb éjszakákon 5-6 alkalom), és ilyenkor megyek megszopiztatom.Így visszaalszik hamar, és aránylag én is többet pihenek, nem beszélve a férjemről, aki másnap persze dolgozni megy.1 éjszaka kipróbáltam és nem adtam neki cicit. Minimum 10-szer volt fent, vigasztalhatatlanul sírt és fáradtságában aludt el. Pedig szeretgettem, ölelgettem, ringattam pusziltam. Másnap agresszív és „kiállhatatlan „volt.
    Nagyon jó lenne valahogy az éjszakai megébredésekről leszoktatni, mert sehova nem tudok elmenni, mióta megszületett. Nem is ez lenne a legnagyobb gondom, de rajtam kívül senki mással nem hajlandó több időt eltölteni, és egy idő után a sok éjszakai ébredés kifárasztja az embert. Még a férjemmel sem hajlandó sok időt kettesben tölteni, pedig imádja az apját a gyerek, és fordítva. Nagyszülőkre sajnos nem tudunk számítani, mivel nagyon messze laknak. Kezdettől fogva „3-an vagyunk”.
    És látom a férjemen is hogy „rosszul esik ” neki, hogy mennyire anyás a gyerek.
    Arra gondoltam ha elválasztanám, talán jobban elfogadna mást is maga körül, ha én nem vagyok ott. Már jelentkezett pótnagymama is ,de nem nagy sikerrel. Egyébként egy nagyon kiegyensúlyozott, okos, vidám kisfiúról van szó.
    Olvastam az anyatej elapasztásáról, valami homeós bogyóról. Vajon elapadna így a tejem, hogy a fiam közben azért szopik? Vajon ha nem lenne benne tej könnyebben lemondana róla?
    HA valaki tud bármiféle tanácsot vagy ötletet, nagyon megköszönném, tényleg tanácstalan vagyok.

  • Bíró Ágnes

    2008. július 20. vasárnap

    Sziasztok!Én is nagyon szeretem szoptatni a kisfiamat de szerintem azért már 3,5 évesen illene elhagynia éjszaka is többször felkelt mondván ebből már kifogyott a tejcsi.Napközben is ha itthon vagyunk sokszor kéri amikor csak eszébe jut.Nagyon jó és egészséges dolognak tartom a szoptatást eddig úgy gondoltam,hogy rábízom mikor nem lesz már rá szüksége azért úgy érzem meg kell húzni egy határt.érdekes módon a bölcsibe alváshoz nem kéri a cicit gond nélkül elalszik.De itthon nem hajlandó pedig már próbáltuk különböző módszereket többek között a beszélgetést is.Mit lehetne tenni,hogyan vezessem rá,hogy neki arra már nincs szüksége?Válaszukat előrre is köszönöm.

  • Ágó

    2008. július 02. szerda

    Sziasztok!
    A kisfiam 14 hónapos,6 hónapos koráig csak anyatejet kapott.Voltak nehéz heteink(mellgyulladás,mellbimbóseb,éjszakai 6-szor kelés),de mindent feledtet a szopás közbeni mosolya,elégedettsége!Még mostanában is 3x-4xszopizik napközben és kétszer kel éjszaka!Nem bánom,mert mindenért kárpótol a puszija,az ölelése, a nyugodtsága és az okossága.Én sem tervezem még az elválasztást. 2 éves kora körül szeretnénk a másik babát a férjemmel,majd „elválik” hogyan reagál rá és elválasztódik-e magától.Tehát mi is rábízzuk a döntést.A szoptatás csodálatos dolog!!!!!
    Szió Ágota

  • Harnalné Kürti Erika

    2008. június 03. kedd

    Sziasztok!
    Panna kislányunk 16 hónapos koráig szopizott.Egyik napról a másikra kinevetett amikor szoptatni szerettem volna.Kissé megviselt a dolog,de szerintem inkább örűlnőm kellene,hogy legalább ennyi ideig tudtam ŐT szoptatni.Róza kislányunk 11 hónapos,és napi 4-5 alkalommal szopizik.Egyik legjobb dolog a világon,hogy megadatott ez a csodálatos lehetőség számunkra.Így hát én azt mondom:ha mód van rá szoptassunk!!!!!!!
    Üdv,Erika

  • csucsu

    2008. április 26. szombat

    Sziasztok! Az én elsőszülött fiacskámat sajnos csak 4 hónapig tudtam szopiztatni. Kisebbik már elmúlt 2 éves, de még mindig szopizik és nem tervezem elválasztani, amíg Ő nem akar lemondani a ciciről.

    Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy azért, mert az elsőnél nem megy minden úgy, ahogy szeretnénk, nem jelenti azt, hogy a következő babánál sem fog…kellő kitartással és persze hittel sikerülni fog!!!

  • Szilvi

    2008. április 11. péntek

    Sziasztok!!
    Kislányom 3 éves,őt sajnos nem tudttam szoptatni.Kisfiam,most 9 hónapos és a mai napig szopizik,naponta 3x-4x egyéb más ételek mellett.Csodálatos dolognak tartom a szoptatást!!Eszem ágában sincs elválasztani ŐT,ezt a döntést én rá bízom!Tudni fogja,hogy mikor nincs már szüksége az anyatejre.