Mikor kell a D-vitamin?

Az anyatej szinte minden olyan ásványianyagot tartalmaz, amire a babának szüksége van, két dolognak azonban híján van: a vasnak (ebből kevés van) és a D-vitaminnak. A vaspótlásról fél éves korig a szervezet anyaméhben töltött idő alatt felhalmozott vasraktárai gondoskodnak, a D-vitamint pedig a napsütés fedezi, már amikor van napsütés…

Mikor kell a D-vitamin?D-vitamin hiányában a csontozat nem fejlődik megfelelően és angolkór léphet fel, éppen ezért nagyon fontos az utánpótlás azokban a hónapokban, amikor kevés a napsütés. Ezért a gyermekorvosok 3 éves korig októbertől áprilisig javasolják a gyerekek számára a D-vitamin szedését, ami történhet D-vitamin csepp vagy tabletta formájában. Egyes gyermekorvosok szerint elegendő 1 éves korig adni a D-vitamint, ha rendszeresen fogyasztanak májat, illetve tejtermékeket.

Az október és április közötti időszakot nem kell szigorúan érteni. Ha a baba hetente egyszer fél órát pelusban vagy kisnadrágban, a napon tölt, már nincs szüksége utánpótlásra, de akkor sem, ha hetente legalább 2 órát sapka nélkül a napon van (tehát ha késő ősszel még meleg, napos időben sapka nélkül kiviszed, és kintvan legalább fél órát, akkor nem kell a D-vitamin).

Fontos tudni azt is, hogy egyes tápszerek és tejpépek is tartalmaznak D-vitamint, érdemes megnézni a csomagoláson. Ezenkívül élelmiszerekben is megtalálható, így a májban, halmájolajakban, a tojásban, a tejben és a tejtermékekben, valamint a margarinokban. Túladagolni nem lehet. A csecsemők számára szükséges adagja napi 10 mikrogramm.

3 Comments

  • Anikó

    2010. július 08. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kisfiam 2 hónapos és a D vitamint kezdettől fogva tabletta formájában írta fel a gyermekorvos (heti 3×1 tabletta). Úgy tudom vigantol csepp formájában szoktak D vitamint adni a babáknak és a tabletta használati utasításában is az szerepel hogy 3 éves kortól javasolt. Mi a különbség a tabletta és a csepp hatása között? Lehet-e rossz hatása a babára ha tablettát kap?

    Válasz: Egyáltalán nem gond, ugyanaz a „hatása”, D-vitamin van mindkettőben. A 3 éves kortól csak a tabletta forma miatt van rajta, de vízben feloldva adod úgyis.

  • Audrey

    2010. április 12. hétfő

    ok! köszi!

  • Audrey

    2010. április 10. szombat

    Kedves Ági!
    Vigantol olajjal kapcsolatban lenne egy kérdésem.Pici lányom most 9 hónapos.6 hós koráig csak szopizott addig adtam is neki az olajat.Mivel úgy emlékeztem a nagyfiam idejéből, ill. a védőnőnk is úgy mondta, hogy ha kap főzelékeket is enni akkor már nem kell.Most egy kicsit aggódom mert több helyen is olvastam, hogy 1 éves koráig kapnia kell.
    -Lehet valami baj abból hogy kimaradt pár hónap?
    Várom válaszod.Köszi! Audrey

    Válasz: D-vitamin 1 éves korig végig kell, mert az élelmiszerek nem igazán tartalmazzák csak a nap, és télen nincs napon a baba. 1 éves kor után csak télen kell adni. Pár hónap kimaradástól semmi baja nem lesz.