Cumizavar

Minden esetben, amikor egy anyatejen élő kisbaba cumisüvegből pótlást kap vagy játszócumit (akármilyen kis mértékben is) és megváltoznak a szopizási szokásai, gondolni kell a cumizavarra.

CumizavarIlyenkor gyakran csak annyit veszünk észre, hogy a baba nem úgy szopizik, mint szokott: beveszi-kiköpi az anyamellet, szopizás után sebes lesz a mell, vagy fájdalmas nyoma marad, néhány szívás után kiköpi a mellet és sírni kezd, tekergőzik a mellen, rángatja stb. – ezek mind lehetnek a cumizavar jelei is.

A cumizavar gyakran már egészen kis korban jelentkezik, de ugyanúgy jelentkezhet fél évesen is, és akár a hozzátáplálás megkezdése után is! Az is előfordulhat, hogy egyszer már sikerült megszabadulni a problémától, de később ismét előjönnek a problémák.

A cumizavar lényege, hogy szoptatáskor a baba nyelve a mellbimbót a szájpadlásához nyomja, mintegy körülöleli és szabadon folyni hagyja a tejet. Ezzel szemben, amikor cumisüvegből szopizik a baba, a tej útját el kell zárni a nyelvével, különben nem tudná olyan tempóban nyelni. Az anyamell és a cumisüveg közötti különbség a babának gondot okoz (a játszócumival ugyanez a helyzet).

Cumizavar esetén érdemes a pótlást cumisüveg helyett néhány napig más módon adni (kanálból, fecskendőből, vagy az SNS Szoptanít készülék segítségével), így a baba elfelejti a helytelen szopási technikát és könnyebben elfogadja megint az anyamellet is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

36 Comments

  • Juci

    2011. július 20. szerda

    Kedves Ági!Előre elnézést kérek a hosszú hozzászóláshoz és az összetett „problémakörhöz”. Kislányom 13 hónapos, kiegyensúlyozott, kedves, okos, ügyes baba, magától feláll és a napokban tette meg első lépéseit (támasz nélkül 5-6 lépést megtesz, amire nagyon büszke).Rengeteget vagyunk együtt, sokat foglalkozom/zunk vele, szívesen tanul dolgokat, gyakorolja a beszédet, nagyon kis beszédes, barátságos.
    Mostanában ugyanakkor elég erőteljes hisztijei vannak, vigasztalhatatlanul, néha dühösen zokog bármiért, amit éppen nem akar (pl.: pelenkázás, altatás, nem engedünk neki vmi veszélyeset stb.).Ha éjjel felébred (ami időszakosan szokott pár napig előfordulni, többnyire fogzás, kánikula, telihold, betegség idején) ragaszkodik ahhoz, hogy én ringassam, és nem engedi, hogy az ágyába visszategyem.Ennek ellenére végül mindig oda kerül és előbb-utóbb el is alszik, de azért fárasztóak ezek a napok mindenkinek.
    Ezen túl, kicsit problémás a darabos étellel való etetése, száraz rágnivalót (kifli, kölesgolyó, margarinos kenyér)elfogad, de azt is inkább csak csipegeti a fogával(ezzel a mennyiséggel semmiképpen nem tud jóllakni), és ha túl nagy darabot harap, kiköpi. A darabos főzeléket, gyümölcspépet pár kanállal öklendezve lenyeli, de néha ki is hányja, ha így próbálkozunk, az első kanalak után sztrájkol, és akkor sem folytatja az evést, ha összeturmixolom.A főtt zöldségdarabkákat, puha gyümölcsdarabokat, sajtot stb. a szájához sem emeli, a kezével megpiszkálja,szétkenegeti, végül eldobálja. (Egyébként mindent megeszik,nagyon sokféle zöldséget és gyümölcsöt, szereti az ételeket, csak az állagával van baj.Amúgy sokszor együtt eszünk, van családi étkezés, kínálgatjuk is a miénkből, amit ő is ehet, de olyan, mintha nem érdekelné ez a dolog.) Most éppen pihentetem a dolgot, mert már ott járt, hogy a rendszeres próbálgatás időszakában az etetőszék láttán is hisztizni kezd.Az orvos azt tanácsolta, hogy hagyjam, alkalmazkodjak hozzá, próbálgassuk a kifli és hasonlók rágcsálását, ha az megy. Most ezt tesszük, mert az undorát nem akarom erősíteni.
    Új jelenség nála még, hogy jóllehet eddig egyáltalán nem cumizott és az ujját sem szopta, a cumisüvegével ha csak teheti cumizik (alvás, szendergés, sokszor játszás közben is).Vizet egyébként pohárból vagy cumisüvegből iszik, a csőrös itatóval csak játszik, nem akarja használni.Próbáltuk az üveget kicserélni játszócumira, de az nem kell neki.Alváshoz szorongatja az alvós állatkáját is, aminek az orrát már régóta rágogatja, de ha van a közelben cumisüveg, most inkább a szorongatás mellett azt szopizza.(Egyébként 9 hós koráig szoptattam, de sajnos 6 hét sikertelen próbálkozás után muszáj volt tápszerrel is kiegészíteni, ezért elég korán elkezdtük a gyümölcsöket 4-5 hósan, így 9 hónapos korára már befejeztük a cicit, de akkor már őt se érdekelte nagyon.Érdekes, hogy most ennyire feltámadt benne a szopizás/cumizás iránti vágy.) Én úgy gondolom, hogy olyan sok és nagy változás van most az életében (járás, beszéd, önállósodás), hogy valami támaszra van szüksége, ezért nem akarom tőle elvenni a cumisüvegét, ugyanakkor tartok attól, hogy nagyon erősen fog ragaszkodni hozzá.
    Szeretném a véleményedet kérni egyrészt -a kiborulásaival kapcsolatban, hogy hogyan kezeljük úgy, hogy segítsünk neki,
    – a darabos táplálásával kapcsolatban, hogy hogyan tudnám azt elősegíteni,
    – a cumizásával kapcsolatban (hagyjam, vagy próbáljam másra cserélni stb.)
    Köszönöm szépen a választ:
    Juci

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Egyelőre én is azt javaslom, hogy rágcsáljon és ne erőltessétek a dolgot, ha a kiflit meg tudja enni, idővel mindent megeszik majd, ami darabos. Igazából ebben a korban már nem is kéne annyi főzeléket kapnia, 1-2 hónap és szinte teljesen azt eheti, amit ti, olyan állagban, tehát semmi nem történik, ha a zöldséget sem főzelék formájában kapja, hanem pl. felfújtat eszik felkockázva, vagy darabosan a párolt zöldségeket.

      A cumiról nem szabad leszoktatni. A gyerekeknél kb. 6 éves korig megvan az ösztön a szopizásra, van, akinél erősebben, van, akinél gyengébben, mindenesetre ezt használják a maguk megnyugtatására és (ahogyan te is írod) ebben a korban különösen fontos, hogy megnyugtassa magát, ez idővel magától csillapodik majd.

  • Gal Csilla

    2011. június 21. kedd

    Kedves Agi!

    Elnezest, az elozo levelem befejezetlenul ment el, tehat folytatom:
    Tudom, hogy nem ajanlott drasztikus modszerekhez fordulni, csak azt nem tudom mi lehet itt a fokozatossag. Mondogatom neki, hogy aztan el kell hagyni a cumit, mert a nagy fiuk nem cumiznak, de o nagyon ragaszkodik hozza. Az rendben van, hogy elviszem egy uzletbe es valaszt maganak valami jatekot, amivel azontul alszik, de mi lesz a cumival? Eldobjam, eldugjam, beletegyem valamibe, ahonnan nem tudja kivenni, odaadjuk egy kisbabanak? Olvastam olyan megoldast is, hogy fokozatosan levagni kis darabokat belole, mert akkor mar ugysem olyan nagy az elvezet, es ha megis, hat egy ido utan elfogy 🙂
    Nagyon kivancsi vagyok, hogy mit javasolsz, valaszodat elore is koszonom!

    Csilla

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      Lehet azt mondani, hogy elvitte a cumit a gólya (vagy a nyuszika, cica stb.) egy kisbabának, mert ő már nagyfiú, és csak a kisbabák cumiznak. Ezt egy párszor el kell mondani nekik, utána megértik, hogy nincs és minden egyes alkalommal el kell mondani (a cumit meg dobd ki úgy, hogy többé ne kerüljön elő)

    • Hajni

      2011. augusztus 04. csütörtök

      Mi azt csinaltuk, hogy minden nap egy kicsit levagtunk a cumibol, azt mondtuk, hogy a kiseger ragja le. Persze meg ugy, lyukasan is kellett a cumi. Amikor a lyuk mar eleg nagy volt, a nyelvet dugta bele :). De mi kitartoan faragtuk a cumit, mignem nem maradt belole semmi, es akkor egy kis buzditassal bedobta a wc-be 🙂

  • Gal Csilla

    2011. június 21. kedd

    Kedves Agi!

    Kisfiam 2 es fel eves es napkozben nem, de elalvashoz cumit kap. Fogorvos ismerosunk azt javasolta, hogy minnel hamarabb szokjon le a cumirol, mert latszik, hogy elore nyomta a felso metszofogait, es gondot okozhat majd a maradando fogak szepsegeben is.

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      Ha csak elalváshoz használja és nem egész nap lóg a szájában, valamint fogszabályzós cumiról van szó és odafigyeltek a higiéniára, akkor nem kell leszoktatni róla (rövidesen egyébként is magától leszokik majd)

  • Zsustyinyu

    2011. május 08. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 5 hónapos, és az a gondunk, hogy nem fogadja el a cumisüveget. Még szopizik, de nem mindig van elég tejem, és nem tudom neki a kiegészítést hogyan adni, mivel nem fogadja el a cumisüveget. Próbáltam kiskanállal, fecskendővel,de egyszerűen semmi nem jó. Nem nagyon akar enni sem, adok már neki gyümölcsöt, tejpépet, de a fél adagnak is csak a felét eszi meg. Már lassan 3 hónapja szenvedünk. 1-2 hete ráadásul egész nap szinte sír, aludni sem akar, éjszakánként is többször fent vagyunk. Van még egy kisfiam, s így elég nehezek a mindennapjaink. A védőnő szerint állítólag fogzik, már próbáltunk mindenféle gyógyszert, homeopátiás szert, de semmi. Tudnál valamit javasolni??? Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

      • Zsustyinyu

        2011. május 20. péntek

        Szia Ági!
        Bocsi, hogy írok, de képzeld el nem tudom, hogy hová írtam a másik bejegyzésemet. Véletlenül nem tudod megnézni??? Köszönöm!

  • Brigi

    2011. április 26. kedd

    2honapos fiam szépen evett cumisüvegböl kiszivta az adagjait. de most h 3honaposak multunk volt egy kis megfázásunk és a dr-nö tanácsára h könnyebb legyen nagyobb lyuku gyors folyásu cumit javasolt. be is vált egy üveg cumival,de most h már jol van nemtudjuk vissza szoktatni a régi(AVENT) cumihoz,és nem is nagyon akarja megenni az adagját. hogy tudnám ösztönözni a régi cumihoz és megnövelni az adagját?

    • Vida Agi

      2011. május 06. péntek

      Ha következetesen a régi cumit kapja, akkor visszaszokik majd rá, addig persze lehet még egy kis huzavona az evés miatt, de ha nem kap mást, akkor rá fog jönni, hogy másként nem kap enni és visszaszokik majd.

      Ha nem fogadja el az adagját, akkor hiába próbálod növelni. Inkább próbálj meg neki gyakrabban enni adni, ha éhen marad. Pl. evés után egy 20-30 perccel megint megkínálhatod, ha éhes még, akkor elfogadja.

  • Vida Agi

    2010. december 30. csütörtök

    6 hetesen van egy növekedési ugrás, amikor hirtelen több tejet szeretne a baba. Valószínűleg nála is az a gond, hogy nincs türelme kiszopizni a hátsó tejet, hanem gyorsan szeretne szopizni. Ha cumit vagy cumisüveget kap a szoptatás mellett, akkor ez is okozhat ilyen problémát. De egyébként nem gond, ha két mellből szoptatod, ez nagyon jó tejszaporító.

  • Orsi

    2010. december 06. hétfő

    Kedves Ági!

    Most egy barátnőm kérdését tolmácsolom. A babája három hónapos. Miután megszületett egy órát hagyta a mellén és nagyon kirepedezett utána, ami kb két hónapig gyógyult. Aztán rászokott a cumira, és mostanában megint kirepedezik neki. Minden szoptatás fáj neki, és néha vérzik is, és persze azt is megissza a baba. Ő a cumira gyanakszik. Már a harmadik babája, az első kettőnél nem voltak ilyen problémái, két éves korukig szopiztak, de ők nem is cumiztak. Nem akarja eltenni a cumit, mert akkor nagyon sír. Szokta kenni Bepantennel, de az sem segít teljesen. Szerinted mit tegyen?
    Előre is kösz a választ!

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Érdemes lenne szoptatási tanácsadóhoz fordulnia, mert valószínűleg a baba szopási technikájával van a baj. A telefonszámaikat megtaláljátok itt: http://www.lll.hu

      Ezenkívül próbáljon meg más testhelyzetekben szoptatni, mint eddig: fekve, hónaljtartásban (amikor baba lábai a hónalja alatt vannak, így a bölcsőtartáshoz képes hátulról kapja be a mellbimbót)

  • Timi

    2010. december 01. szerda

    Szia Ági!

    Az én problémám, vagy nem tudom, hogy probléma- e, hogy két hetes kisfiam eléggé játszócumi „mániás” lett. Csak ezzel nyugszik meg, amint kiesik a szájából nagyon keserven sír utána. Cicizni tud, jókat eszik (100- akat megeszik).
    Ilyen idős korában hogyan szoktassam le a cumiról, ha le kell szoktatni?! Ja ha nem a cumi van a szájában akkor a kicsi keze.
    Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Nem kell leszoktatni róla, de próbáld meg azt, hogy csak alváskor adod neki oda, és egyébként meg nyugodtan legyen inkább a keze a szájában, ezt ebben a korban a legtöbb baba így szokta csinálni, hogy a kezüket csócsálják naphosszat 🙂
      Ha ugyanis nagyon rászokik a cumira, az hosszú távon a szoptatás rovására mehet (cumizavar alakul ki)

  • Hajni

    2010. augusztus 19. csütörtök

    Kedves Ági!

    Köszönöm múltkori válaszodat, most egy újabb kérdéssel tartanálak fel.

    Kisfiunk szépen szopizik továbbra is védővel, most hat hetes. Az utóbbi hetekben kezdtünk használni altatócumit, mert volt hogy órákon át akart a kézben lenni úgy hogy járkálni kellett vele. Ez nagyon megterhelő volt, úgyhogy vettünk altatócumit, amit kezdetben elutasított, de aztán szépen cumizgatott és el is aludt általa. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy az altatócumit is olyan erősen szívja szopizás után mint a cicit szokta. Ez azt jelenti, hogy éhes?
    Illetve egy hathetes baba mennyit alszik szopik között, mert a fiunk kb. egy hete éjjel alszik 6-7 órát aztán szopizik aztán megint alszik kb. 3,5 órát aztán viszont fent van egészen este 19-20-ig akkor fürdetjük és újabb szopi jön. Viszont az ébrenléti időszakban 10-11-től 19-20-ig ugye szoptatom több alkalommal, de egyszerűen nem tudom eldönteni hogy mikor éhes mert van hogy minden órában fél órát a cicin tölt, és ki is szívja. Kevés lehet neki a tejem? Vagy az altatócumi zavart be valahogy?

    Köszönöm előre is.
    Hajni

    Válasz: A gond az, hogy akkor is megeteted, amikor álmos, ilyenkor egy kicsit pihen a cicin, de nem alszik el. Ebben a korban kb. 1-1,5 órát tudnak ébrenlenni a babák, evés után büfiztesd meg, tedd le nézelődni, kb. 40-60 perc múlva álmosodni kezd, ezért sír, unatkozik, ilyenkor dédelgesd meg és tedd le az ágyába aludni (ha nehezen megy az elalvás, ilyenkor megkaphatja a cumit is)

  • Kavics

    2010. augusztus 08. vasárnap

    Kedves Ági!
    Már több ízben írtam, nagyon köszönöm a válaszokat. Problémám változatlanul, hogy a baba kevest hízik, 900, 500 és 400 gramm az első 3 hónap, és ez is lassulni látszik, de a baba vidám és egészséges kinézetű, pisi sok van, néha próbamérés is jóval 100 fölötti evéseket mutat. Most gyanakodni kezdtem a cumizavarra, nem-e emiatt nem eszik/hízik/nem jelzi az éhséget rendesen… Üveget nem kap, de sajnos a játszócumira rászoktattuk, de ezt csak az elalváshoz használja, éjjeli hosszabb szopi után pedig enélkül alszik el.
    Sosem korlátoztatm a szopik hosszát, de nappal úgy 2 hós kora után egyre többet „szenved” a cicin. Mint előttem írták, tekereg, kiköpi, néha sírva teljesen elutasítja – akár 4 óra szünet után is – és hosszas próbálkozás után sikerül csak rávenni (eddig még mindig sikerült valami trükkel). Ez az esti órákban a jellemző, éjjel-délelőtt jól megy, és a BAL cicire korlátozódik, a jobbal nincs gond, azt szereti, nyugodtabb napokon pedig minden oké.
    Ezek mellett olyan „hakapeszi” típus, tényleg alig jelzi az éhséget (éjjel pl. erős szuszogás és fejdobálás max, sírni sose sír ételért, másért se nagyon), néha csak találomra etetem…

    Ez az egész szoptatási sztrájknak kicsit hosszú és hektikus, ha meg cumizavar, miért csak az egyik mellen van?
    Gyakrabban sem tudom etetni – hogy hízzon – nem kéri, csak erőltetés.
    Vagy egyszerűen csak nem szereti a bal cicit, és egyébként egy lassan gyarapodó baba, akit fölöslegesen nyaggatok?
    Köszönöm előre is a választ!

    Válasz: A leírásod alapján ő egy lassan hízó baba, de még ez sem igaz, hiszen az első hónapban ideális volt a gyarapodása, ez a 2. hónapra csökkent, ahogyan annak lenni kell, a 3. hónapban is elegendő volt még, ez sem gond. Mivel egyébként nyugodt, nem sírós baba, ezért nincs miért aggódnod. Ha elég kakis-pisis pelusa van, akkor eleget eszik, simán alkati kérdés, hogy nem hízik annyira, mint más babák (de egyáltalán nincs a hízási határ alatt). Előfordul, hogy az egyik mell kevésbé „ízlik” mint a másik, ennek az szokott lenni az oka, hogy a kicsi nem tudja olyan ügyesen bevenni a szájába, mint a másikat, ezért nehezebben jön belőle a tej. Emiatt aggódni nem kell, hiszen ebből is szopik, csak este, amikor már nyűgösebb, akkor nincs türelme bajlódni vele.

  • Andrea

    2010. augusztus 04. szerda

    Kedves Ági!
    Dávid fiam 5 hónapos,és születésekor nem tudtam szoptatni tápszert írtak fel.Mihelyt hazamentünk a kórházból,tudtam szoptatni,de csak pótlással.Azóta is látom hogy kevés a tejem ezért nem a szoptatásokhoz pótolok hanem egyszer 1 nap a délutáni szopi helyett 150ml tápszert kap amit úgy eszik meg az üvegből mint aki aznap még evett!Elalvás előtt cici azon megnyugszik,megszunnyad,de kb.5napja elég sírósan megy az elalvás,pedig 2hónapos kora óta alszik éjjel.Cumival alszik el,de mostanában aztis kiveszi a szájából és rágja a másik oldalát.Dentinox gélt már kétszer használtam neki este de nem láttam változást.Viszont megkezdtük a napi 1 tejpép evését,üveges gyümit,úgy tűnik attól viszont kicsattog…(sütőtök után vettem észre).A problémánk az hogy a reggeli szopi kivételével amikor egyébként is rengeteg tejem van,az összes szopi kínlódás.Kettőt sziv nézelődik,vigyorog,vagy épp tekereg és sír rajta.Nekem úgy tűnik vagy kevés a tejem és azért csinálja vagy pedig erőteljesebben kell szívnia azt a keveset is és mivel már fájhat az ínye azért sír.A cumizavaros dolog nálunk azért nem lehet szerintem mert születésétől ismeri a nyugatócumit is,cumisüveget is és mégis szopizott rendesen.Próbáltam ágyon fekve magam mellé fektetve,egy darabig ment is de aztán megfeszíti magát és nem oldalra fordulva szopik hanem háton fekve és a fejét fordítja a cici felé,ezvan az ölemben is,és hiába fordítom vissza,visszarugja magát.Teljesen tanácstalan vagyok nem tudom mit thetnék érte,kérlek segíts.Szerinted az esti szopinál is kevés a tejem azért alszik el sírósabban?vagy ezis a fogzás miatt van?1 kjérdésem még volna,tudom nemide tartozó,de olvastam Vibrocul kúpot ajánlasz,de azt hol lehet beszerezni?köszönöm válaszodat előre is,további szép napot!

    Válasz: A szopi közben nézelődés ebben a korban általános, szoptass félhomályos szobában, fektetve, úgy nem tud nézelődni. Nem a tejmennyiség miatt van, csak azért, mert a világ elvonja a figyelmét a szopizásról. Viburcol kúpot patikában lehet kapni.

  • Zóri (barica)

    2010. július 27. kedd

    Kedves Hajni, bocs, h nem hagyom Ágit válaszolni, de úgy gondoltam, hátha tudok segíteni. szerintem a bimbóvédőtől nem fog elapadni a tejed, ez alkati kérdés. a babnak azzal ugyanannyit kell dolgoznia, ha nem többet. az én kisfiam 4,5 hónapos, szinte a kezdetektől bimbóvédővel szopizik, a tejem nem apadt el, sőt annyi van, hogy még másnak is tudok adni 🙂 Szóval, hajrá! Szép napot!

  • Hajni

    2010. július 27. kedd

    Kedves Ági!

    3 hetes kisfiam az első egy hetében teljesen szétcsócsálta a mellbimbóm ezért bimbóvédőt kezdtem el használni, kb. másfél hét alatt úgy ahogy helyrejött a mellem. De addigra már csak rángatózott a cicin ha rendesen bimbóvédő nélkül akartam szopiztatni. Úgyhogy visszaraktam és akkor szopizott rendesen. Azóta próbálkoztam többször szopi kezdetén – szopi közben – szopi végén. Egyik se vált be.
    Írják sok helyen hogy cumizavar… én nem igazán értem a jelentését.
    Az gond, ha mostantól végig védővel szoptatok? Olvastam több helyen hogy elapadhat a tej a védővel való szoptatáskor, de hát miért hiszen abból is szívnia kell a cicit?

    Köszönöm előre is.
    Hajni

    Válasz: Nem gond, ha csak védővel szoptatsz, igaz így kevésbé éri az inger a cicit, de ez alkati kérdés, van, aki vígan szoptat védővel évekig.

  • Móni

    2010. június 16. szerda

    Szia.
    3hónapos kislányok kb egy hete majdnem minden evésnél nyüglődik és sír. Bekapja a cicim megszívja elkezdi nyelni rugkapál majd nagyon sír és elfordul pedig éhes. Pihenünk hogy abbahagya a sírást van hogy sikerül kicsit megint enni de olyan is van hogy már ahogy cicire teszem elkezd sírni. Néha alig eszik. Üveget nem használunk még a vízet sem fogadja el belőle de nagyon cumis. Nem mindig adok játszócumit de akkor az ujját szopja. Lehet cumizavar vagy mi baja lehet? Mit csináljak vele?

    Válasz: Nem a cumi miatt van, ez az ún. szopisztrájk. Sokminden okozhatja, például, ha túl gyorsan jön a tej, ezért folyton kicsúszik a cici a szájából – ezen úgy segíthetsz, ha kifejsz egy kicsit előtte. Vagy ha túl lassan jön az elején – ezen úgy segíthetsz, hogy elkezdesz kézzel fejni, miközben a kezedben van és az első cseppek már kintvannak a tetején, amikor szopizni kezd.
    Vagy még az lehet, hogy hamarosan meg fog jönni és más a tej íze, gyakran emiatt szokott lenni ez a viselkedés.
    Legyél kitartó és szoptasd tovább, ne gondolj pótlásra meg hasonlóra. Ez az időszak 1-2 héten belül mindenképpen elmúlik majd, ha ragaszkodsz a szoptatáshoz.

  • Juli

    2010. április 21. szerda

    Szia Ági!

    6 hetes kisfiam van és olyan gondom lett, hogy cicizett hetekig, jól is lakott, de még mindig telítettnek éreztem a melleim, így lefejtem a bentmaradt tejet. Később ezt adtam neki, aztán újra cici. Mostanában sokszor elalszik a cicin rövid idő után. Aztán 15-20 perc múlva sírni kezd, hogy még éhes. Visszatettem cicire, pár korty és utána csak cummogás volt, de nem evés, újra el is aludt párszor. Rövid idő után újra jelezte, hogy éhes. Ez így ment párszor, de volt, hogy mire újra jelezte éhségét én már lefejtem, így cumiból adtam neki tejet. Most az a gondom, hogy ciciből minimálist eszik 30-40g. Cumiból rengeteget. Szinte nem elég a két cicimben termelődő tej összesen. Orvosom azt mondta egyszer az egyik ciciből kináljam, másik szoptatásnál a másik ciciből. Viszont a két cici sem elég. 170-180g-okat eszik alkalmanként, átlag 3 óránként. Szépen fejlődik. 2960g-mal született 50 cm-rel, 2700g-mal hoztuk haza. Most 6 és fél hetes. 4240g és 55 cm. Mit tegyek, hogy több tejem legyen és újra a cicizéssel vegye magához a megfelelő mennyiséget? Köszönöm segítséged. Juli

    Válasz:Hagyd abba teljesen a cumit és 2-3 napig igény szerint szoptass, akár óránként tedd mellre, ettől visszajön a tejed és leszokik a cumisüvegről is.

  • Betta

    2010. április 19. hétfő

    Kedves Ági!
    Először is köszönöm válaszod.
    Időközben meg is oldódott a problémánk. Sikerült visszaszoktatnom a kisfiamat a cicizésre és azóta is minden rendben van velünk. Véleményem szerint mégis csak cumizavar volt nálunk.
    Egyébként nem volt és jelenleg sincs szájpenésze a kisfiamnak. A fogzás körülményeiről igaz nem írtam neked, de levelem megírása előtt egy héttel bújt ki a 2. foga. Szerintem ezt a zavaró tényezőt is kizárhatjuk, mert egyik fogacska kibújása sem viselte meg.

    Az első levelem megírása után eltettem a cumit és fejtem a tejem, amit csak pohárból adtam oda neki. Az idő múlásával egyre nyűgösebb és nyugtalanabb lett a kisfiam. Közben persze naponta 1-2-szer megpróbáltam szoptatni. Eredménytelenül. Míg végül egy hét után, egyik délután már annyira nyűgös volt, hogy megpróbáltam kézben tartva, ringatva, bár kissé erőszakosabban mellre tenni és sikerrel jártam. Onnan kezdve ismét minden rendben ment és megy a mai napig. Én biztos, hogy amíg szoptatok, többé nem kínálom meg a gyermekem cumival.
    Remélem esetünkkel másoknak is tudunk segíteni!
    Üdv. Betta

  • Betta

    2010. március 23. kedd

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 7 és fél hónapos.
    6 és fél hónapos koráig kizárólag anyatejes volt, addig a cumit abszolút nem fogadta el.
    A hozzátáplálást gyümölcsökkel kezdtem és egyre ügyesebb lett a kanállal történő evéssel, emellett persze szopizott is, egészen 3 nappal ezelőttig.
    Nem hajlandó szopizni, sőt ha meglátja, hogy vetkőzök, elkezd sírni. De pohárból és kanállal hajlandó meginni illetve enni a lefejt tejcit. Ezek szerint nem a tejem íze változott meg? Szokták mondani hogy ha az anya szervezetében valamiféle hormonális változás (menstruáció megjövetele, esetleges terhesség) következik be, akkor a baba eláll a szopizástól, mert megváltozik a tej íze. Az előbbi változások azonban nálam nem állnak fenn.
    Viszont a cumit kb. 1 hete hajlandó elfogadni. Érdekes még, hogy a lefejt anyatejet sem cumisüvegből és sem csőrös pohárból nem hajlandó meginni.
    Szerinted a mi esetünkben cumizavar áll fenn? Ez esetleg visszafordítható?
    Segítségedet előre is köszönöm!

    Válasz: Az első, amit nézz meg, hogy nincs-e szájpenésze. Lehet, hogy azért nem akar szopizni, sem cumisüvegből inni, mert a szájpenész miatt fáj neki. Ebben az esetben irass az orvossal boraxot rá. A másik, ami lehet, hogy a fogzás miatt kellemetlen neki a szopizás.
    A cumizavarra kicsi az esély, mert akkor a cumisüveget elfogadná. Addig is, amíg nem szopizik fejjél és próbáld meg kínálgatni neki, esetleg félálomban is a cicit.

  • Angi

    2010. január 18. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 hónapos és nem tudom, beszélhetünk-e már néha cumizavarról esetében.
    Szülés után nagyon nehezen indult el a tejelválasztás nálam, már csak itthon kezdett valami kialakulni, így először tápszerrel erősen rá kellett segíteni és még most is vegyesen eszik, először mellből, majd utána, amikor még kér (és többnyire még sír utána, hogy éhes), tápszert is kap, üvegből (Avent).
    Szintén azzal szembesültünk emellett, hogy lapos a bimbóm, ezért a kórházban bimbóvédőt javasoltak, azóta azzal szopizott, de meglepetésszerűen most hirtelen úgy tűnik, elfogadja enélkül is a bimbót, bár nem tudom, mennyire eredményesen szopizik így.
    Néha én is úgy érzem, hogy ha lehetne, egész nap mellen lenne és többször csak így aludt el, addig nyűglődött csak, de nem akart aludni.
    Volt már olyan is sajnos, hogy megadtuk magunkat, mert tényleg nem lehetett egész nap letenni és elalváshoz cumit kapott. Ilyen esetben mi mást tudnánk tenni, hogy ne a cumihoz kelljen folyamodni, mert én is tartok tőle, hogy meg fog tőle zavarodni a szopási szokása és ezt a mostani tej mennyiséget sem fogja szopizni, amit még inkább növelni szeretnék.
    Köszönöm előre is tanácsaidat.

    Válasz: Szerintem ha rendesen szopizik, hagyod hosszasan, akár 40-50 percet is enni 1-1 alkalommal és csak az elalváshoz kap cumit, akkor nem lesz cumizavaros. 4 hetesen egyébként még teljesen természetes az is, ha egész nap csak cicin akar lenni, ez a legnehezebb időszak, ilyenkor a legerőteljesebbek a hasfájásos tünetek, de 6-8 hetes korra mindez rendeződni szokott és beáll a napirend is.

  • Mónika

    2010. január 14. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az a helyzet, hogy közben kevesebb lett a tejem, gyorsan hozzáláttam serkenteni, Urtica urens-szel, teával és gyakoribb szoptatással.A kislányom pedig nem hajlandó enni!Az elején teljesen kiüri’tette a melleimet a gyakori szoptatások közben, most pedig megfeszi’ti magát és si’r, ha cicire teszem.Próbáltam más testhelyzetet is, csak felidegesedik.Nem akarja szájába venni, és kész.Pedig úgy látom több a tej, mint pár napja.
    És amivel kibori’t:általában elalvás előtt mindig szopizza az ujját, ezért most, amikor látom, hogy aludna, próbálom belopni a szájába a cicit, hátha jobban szeretné, de nem!Megfeszi’ti magát, si’rni kezd, leteszem, elhallgat és békésen elalszik az ujjával a szájában. Ugyanez van, ha fekve próbálom szopiztatni.Ez most szopisztrájk?Kifejjem a tejet, hogy ne álljon le a termelődés?
    Nagyon köszi a választ előre is!

    Válasz: Igen, ez most szopisztrájk. Az elalvását semmiképpen ne zavard meg, olyankor ne akard a szájába tenni a cicit, hadd altassa magát. Igen, ha nem szopizza ki mind, akkor fejhetsz is mellette és ha szükségét látod, kiskanállal pótolhatsz neki a lefejt tejből.

  • Mónika

    2010. január 07. csütörtök

    Kedves Ági!
    Lehet, furcsa a kérdésem, de kialakulhat cumizavar az ujjszopástól?!
    A kislányom 3 hónapos, kb.1 hónaposan próbáltam neki játékcumit adni, azért, hogy elkerüljem az ujjszopást, amiről -úgy gondolom- nehezebb leszokni, mint a cumiról, de a kislányom nem igazán volt vevő a dologra, ezért nem erőltettem.kb. 1 hete viszont annyira intenzi’ven kezdte szopni az ujját, hogy nem tudom, mire vélni a dolgot.Még mindig igény szerint szopik, napi 8 szor is, nem kötött a programunk, ezután szeretném lassan kialaki’tani, és mégis.Ráadásul néha produkálja az általad lei’rt tüneteket:néhány korty után elkezd tekergőzni, megfeszi’ti magát, si’r. Ilyenkor vállra veszem, – azt hittem, a bélmozgás okozta kellemetlenség miatt van a gond- büfizik és kb 5 perc múlva már rendesen szopik.És nem minden etetésnél van ez.Lehet szó ujjszopás-zavarról??
    És most már tényleg nem tudom, mi jobb:kockáztassam a cumizavar kialakulását a cumival, vagy hagyjam, hogy szopja az ujját? Ha nem kéne hagyni, mit tehetnék?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Az ujjszopástól nincs cumizavar, nehogy rászoktasd a cumira! Az ujjszopásról könnyebben leszoknak, mert amikor már játszanak, azt cumival is lehet, de ujjat szopva nem… Ez most azért van, mert elkövetkezett nála a 3 hónapos növekedési ugrás ideje, többet szeretne szopizni pár napig, de ő inkább az ujját találta meg. Szoptasd gyakrabban, amíg megnő a tejmennyiség, aztán majd helyreáll a rend.

  • Viki

    2010. január 01. péntek

    Szia Ági!
    4,5 hónapos kislányom eddig jól szopizott, de most azt hiszem cumizavar van nála. Amikor el kellett mennem valahova és nem értem haza idejében, néha, talán max 1-2x egy héten tápszert kapott üvegből, de egyébként csak szopizott. Viszont néhány hete egyszerűen nem akar szopizni, egyértelműen azt csinálja, amit fent írsz: néhány szívás után kiköpi a mellet és sírni kezd, tekergőzik a mellen, rángatja stb. Sajnos emiatt vszleg nem kapott elég ingert a mellem, de nem vettem észre, és most nagyon kevés a tejem. Megijedtünk, mert egyre éhesebbnek tűnt a kislányom, és elkezdtünk tápszeres pótlást adni. De ha jól értem ez még tovább rontja a helyzetet. Mit csináljak, ha nem hajlandó szopizni, de nem akarom h. éhezzen és szeretném, ha tejem is több legyen megint?
    Köszönöm szépen!!!
    Viki

    Válasz: Azt lehet csinálni, hogy néhány napig gyakran mellreteszed napközben, akár óránként-kétóránként és nem adsz mellette cumisüveget, így megint visszatér a szopizáshoz és a tej is gyarapszik, amikor már jól megy, vissza lehet térni a megszokott etetésri időkre.

  • Laura

    2009. október 12. hétfő

    4 hónapos lányomat szoptatom. A cumisüveget teával nagyszülői nyomásra készenlétben tartjuk (mivel mindennek az az oka, hogy szomjas,nem adok inni neki, víz nem jó, mert nem édes stb.) Volt, hogy éhségében ivott belőle, vagy megitta. Mostanra már azonnal kilöki a szájából, egy kortyot sem iszik belőle. Játszó cumit a másik nagymamától kapott. Azt hetekig kilökte a szájból, és pont fordítva mint a cumisüveggel, mára nagyon szereti elalváshoz és ha nyugtalan. Nekem nagy segítség, azért nem véletlen, hogy már jó régen kitalálták.Cumizavar? A szopás mindeközben rendületlenül folyt, és jól megtanulta. Nem hogy megzavarta a cumi, hanem éppen nagyon megkülönbözteti (tudott inni cumisüvegből is).
    A gondom az, hogy a lefejt tejet sem issza meg cumisüvegből. Megkóstolja, és már nem csak az éhségtől sír, hanem a dühtől ordít, hogy nem azt kapja amire számít. Jó lenne, ha legalább időnként elfogadná mástól az étkezést. Ráadásul sokszor két óra múlva ismét éhes lesz, így szinte soha nem tudok egyedül elmenni ezt-azt elintézni.

    Válasz: 4 hónaposan ez még korai és nem is igazán jó erőltetni, főként, ha nem szereti. Egyelőre intézzetek mindent együtt vagy érj vissza etetési időre. 2 hónap múlva úgyis elkezditek a hozzátáplálást, akkor majd a nagymamák is etethetik majd a kicsit.

  • Grimbulum

    2009. május 10. vasárnap

    Igen, próbáltam őt megszoptatni többször is, de mindig sírt, amikor próbalkoztam, és nem akarta elvenni a mellemet. De a probléma magától megoldódott, lehet, hogy valami minisztrájk volt. 🙂
    Köszönöm a válaszod.

  • Grimbulum

    2009. május 05. kedd

    Szia Ági,

    Tamás fiam 4 hónapos, pár héttel ezelőtt áttértünk a fürdés előtti szopira, ami kb. 4 nappal ezelőttig remekül működött. Szopi után böfi, majd fürdés következett, egy kis babusgatás és az esetek többségében elaludt szépen a kiságyban egy kis buksi-simogatás közben. Nem tudom, mi változhatott, de kb. 4 napja nem akar szopizni fürdés előtt, így lényegében vacsora nélkül fekszik le, és mostanában kézben hajlandó csak elaludni (amint letenném, máris sír, felveszem, megnyugtatom, de amikor ismét leteszem, sírni kezd).
    A napirendje így néz ki: kb. fél hét körül ébredés, szopi, büfi, pelenkázás, játék majd kb. 2,5 órányi fennlét után kb. 40 percnyi alvás. 10 körül megint ébredés, szopi, büfi, pelenkázás, játék majd kb. 2,5 órányi fennlét után fél-1 óra alvás. 1 óra körül ismét ez ismétlődik, csak az alvás séta közben, babakocsiban történik, és ilyenkor 1,5 órányit szokott aludni. Negyed hat körül ismét szopi, büfi, pelenkázás. Majd ez után 7-fél nyolc körül jött a vacsi és a többi. Éjjel 3-4 körül szokott ébredni szopizni, most ez 1 óra körülire tehető, ami érthető, hiszen kimarad a vacsora.
    Értem én, hogy változik a napirendje, csak nem tudom, hogyan igazítsak rajta, hogy a vacsora ne maradjon ki. Ebben kérném a segítséged.
    Cumit, cumisüveget nem kapott (1x próbáltam teával itatni cumisüvegből, de nem kért belőle 🙂 ), így nem gondolom, hogy cumizavar lenne.
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni. A negyed 6-os evés után fél 7 felé is szoptasd meg fürdés előtt fél órával, így biztosan nem megy éhesen az ágyba.

  • Szilvi

    2009. március 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Azt hiszem az én problémámat nem nagyon lehet megoldani, de hátha…
    Az a gondom, hogy iszonyúan lapos a mellbimbóm, a baba képtelen megtartani a szájában, ezért aztán bimbóvédővel szoptatok.
    Viszont újabban a bimbóvédőt cumiként használja, és nem eszik, csak játszik vele, ki-be tologatja a szájában.

    Az a gond, hogy bimbóvédő nélkül esélytelen a szoptatás.
    Vagy lefejem, és üvegből kapja, vagy így, de egyik megoldás sem az igazi, és nem akarok lemondani a szoptatásról, mert szüksége van a gyerkőcnek a közelségemre, és nekem is szükségem van arra, hogy tudom, mindent megteszek, hogy szoptatni tudjam.

    Egyszerűen nem tudom, hogy mit tegyek.
    A bimbóvédőt próbáltam elhagyni, hátha megtanulja valahogy kiszopizni anélkül is a tejet, de csak kínlódunk, mert folyton kiesik a szájából a cici, és aztán meg iszonyú nagy ordítás van, mert tiszta ideg a gyerek, hogy nem tudja rendesen bevenni a szájába, tehát marad a bimbóvédős kényszer megoldás.
    Így viszont azt látom pár napja, hogy sok esetben csak cumizik, nem eszik rendesen, amitől meg máris elkezdett csökkenni a tejem mennyisége.

    Mit lehet ilyen esetben tenni?

    Válasz: Nem reménytelen a helyzet. a gondot a bimbóvédő okozza. Érdemes lenne sürgősen megkeresned egy szoptatási tanácsadót (vagy egy hozzáértő védőnőt), aki meg tudja mutatni, hogyan tudsz lapos mellbimbóval szoptatni. Szoptatás előtt kézzel fejjél egy kicsit, hogy kiemelkedjen a bimbó, illetve úgy add a szájába, hogy két ujjal megfogsz egy nagyobb darabot a melledből, hogy vákuum tudjon képződni, amikor bekapja. Nem lesz egyszerű a dolgod, mert már hozzászokott a bimbóvédőhöz, ez most kvázi olyan, mintha cumisüvegről szeretnéd visszaszoktatni.

  • Cuti

    2009. február 26. csütörtök

    Kedves Ági,
    Egy nagy döntés előtt állok, ehhez kérem a segítségedet, egy csomó kérdés kavarog bennem:
    Mennyire normális, hogy egy 5 hetes baba egész nap nem alszik, csak cicizik és ha nem kap cicit 2 perc után elkezd nagyon nagyon haragudni?
    Meddig van értelme cumizavarról beszélni, ha a baba rendesen szopizik, mellbimbóvédő is csak kétszer volt a szájában?
    Ugyanis kezdem feladni a cumi elleni küzdelmet, minden nap megkérdezi valaki, miért nem adok neki, mintha egy Élien lennék ezzel a földön… Viszont azt is nehezen bírom kivitelezni, hogy egész nap a cicin lógjon. Próbáltam már nemet mondani pár percig kemény vagyok, de mindig sírás a vége és csak ott tud megnyugodni. Amúgy nem hasfájós baba, éjszaka alszik, 4 óránként kel enni.
    Tudom, hogy a komfortszopi normális dolog, pláne egy 5 hetesnél, de ennyire? Mit lehet tenni?

    Válasz: Ha nem kap cumit, sem bimbóvédőt, akkor nem lehet cumizavaros.
    Az is normális, hogy ennyi idősen még sokat akar cicin lenni.
    Próbáld meg megfigyelni, mikor mit szeretne. Úgy alakítsd a napot, hogy felébredés után egyen, utána büfi, átpelenkázás, és ilyenkor ne hagyd aludni, hanem tedd le nézelődni (persze ha nagyon akar, akkor aludjon, de ne tedd le cicizés után azonnal aludni)
    Ebben a korban kb. 30-60 percet tud ébrenlenni a baba, utána elálmosodik. Ilyenkor babusgasd meg, tedd le aludni (érdemes kicsit besötétíteni, ez segíthet). Ha nagyon nem megy így, akkor cicin is altathatod, ha az jobban tetszik. Ha így csinálod a következő etetésig aludni fog.
    Ha az ébrenléti idő alatt nyafog, az általában nem az éhség jele, hanem az unatkozásé (esetleg hasfájásé – ilyenkor szokott a legtöbb baba élénken emészteni, hiszen előtte evett). Felveheted, de ne legyen folyton kézben, csak ameddig el nem múlik a baja.

    Ha mégis cicit adsz ilyenkor neki az sem gond 1-1 alkalommal, de azért ne legyen állandóan cicin a teljes ébrenléti időben.