A csecsemő hányásról

Nagyon ijesztő a szülők számára, amikor a baba hirtelen elhányja magát, és még ijesztőbb, ha ezt naponta többször megteszi. De vajon mi a különbség a bukizás és a valódi hányás között és mikor kell orvosi segítséget kérnünk?

 A csecsemő hányásrólA bukizást még nem hozzátáplált csecsemőknél a szoptatás vagy cumisüvegből való táplálás során lenyelt levegő okozza. Ezért nagyon fontos, hogy evés után mindig alaposan büfiztessük meg a babát. A kicsinek még nem zár tökéletesen a gyomorszájuk, ezért a gyomortartalom könnyebben vissza tud jönni. A bukizás normális jelenség, és egészen addig nem kell aggódni miatta, ameddig a kicsi pelusa pisis, azaz nem veszít folyadékot.

Előfordul, hogy a baba nagy mennyiségeket bukik vissza, ez legtöbbször azért következik be, mert túlette magát. Ilyenkor elegendő, ha azt figyeljük, megéhezik-e hamarabb és ha szükséges iktassunk be egy plusz étkezést.

Szintén ártalmatlan jelenség, amikor a pici azért bukizik, vagy hány, mert erőlködik, például hasonfekvő helyzetben forgolódáskor vagy kúszás-mászás közben, de az is gyakori, hogy a már felálló, totyogó baba annyit mozog és olyan testhelyzeteket vesz fel, hogy a gyomorszája kinyílik.

Hányás fertőzések kezdetekor is előfordulhat, ilyenkor azonban a hányás mellé levertség, hőemelkedés, láz, vagy hasmenés is társulhat.

Ha a születést követő néhány hétben az etetések után szinte azonnal és sugárban hány a baba (azaz láthatóan spriccelés-szerűen lép fel a hányás), akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert gyomorszáj szűkület állhat a háttérben.

28 Comments

  • G.Dóra

    2011. május 31. kedd

    Az előző hozzászóláshoz még annyit, hogy a pelusban is van mindig rendesen, naponta többször pisi is és kaki is. Nagyon köszönöm!

  • G.Dóra

    2011. május 31. kedd

    Szia Ági!

    Kéthetes kislányommal kapcsolatban írok, aki az elmúlt héten háromszor (tehát nem minden nap és nem minden evés után) olyan mintha hányt volna. Közvetlenül evés után, öklendezést követően nagyobb adag, szerintem van hogy az egész amit megevett egybe távozik. Hogy sugárba e vagy nem azt nem tudom pontosan. Mivel a kórházból úgy engedtek haza, hogy igény szerint szoptassam, ezért nem szoktam megvárni, hogy torkaszakadtából üvöltsön ha éhes. Amikor felkel és mozgolódik akkor megetetem. Lehet, hogy kicsit sokat adok neki? Valamelyik nap felírtam 10-szer evett, de valamikor csak 1-2 kortyot, valamikor kiadósabbat. Általában amikor nem kér azt jelzi, mert olyankor kidugja a nyelvét, így nem tudom betenni a cicit a szájába. Egyébként nagyon békés baba, nem tűnik hasfájósnak, egyelőre csak eszik és alszik, tehát nem látok rajta sem hányás vagy bukizás előtt és után sem semmiféle nyugtalanságot. Kicsit tanácstalan vagyok, mert az előző gyermekemnél pont az volt a dilemmám, hogy nem böfizik és nem bukizik. Tudnál segíteni? Előre is köszönöm.

  • Á Anita

    2011. május 12. csütörtök

    Szia Ági,

    5 hetes kislányom pár napja büfizés után rögtön hány(ahogy kijön a büfi, rögtön 1-2 öklendezés és hányás követi, sokszor az orrán is jön). Ez normális?

    Előre is köszönöm.
    Anita

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Ezt az okozhatja, hogy többet eszik, mint amennyi a pocakjában elfér, túleszi magát.

  • Timea

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Agi

    Tanacsert fordulok en is hozzad: van egy 5 honapos kisfiam, akivel ma reggel egy eleg rosz dolgot eltunk meg. Alighogy felebredett, hirtelen felugrott naki valami, de olyan erovel, az orran jott ki. Szegeny nem kapott levegott, nagyon sirt es ettol meg rosszabb lett a helyzet. Addig utogettuk a hatat, mig egy hatalmas nyalbuborek ki nem jott belole. Az orrabol is ilyen nyalas-tejes valami jott. Miutan megnyugodott szepen evett (szoptatok), es az egesz napunk szepen telt. Mar elofordult korulbelul 4 – 5 alkalommal ilyesmi (hogy az orran jott ki a tej), de ez a mai nagyon ram ijesztett.Nem tudom megmagyarazni miert lehet, ezert fordulok hozzad.
    Elore is koszonom a segitseged

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Ha az ember félrenyel, az étel a légutakba kerülhet, ezért jön ki az orrán a tej, ilyen felnőtteknél is előfordulhat. Mivel ő még csak folyékony táplálékot kap és sokat mozgolódik, könnyebben nyel félre, nem kell miatta aggódni.

  • Vera

    2011. április 29. péntek

    Kedves Ági!
    1 éves a lányom.Kb. 2 hete történt először,hogy az etetőszékben ült,kifutottam kezet mosni és mire bejöttem azt láttam hogy hányt a keze,ruhája is olyan.Meg is ijedtem,hogy valami rosszul esett neki,vagy valami betegség?Aztán aznap még egyszer,de akkor csak azt láttam,hogy két ujja eltűnik a szájában és visszajön az étel,közben szinte úgy tűnik mintha tetszene isneki.Azóta kb. 6-8 alkalommal fordult elő,ugyanígy mikor elfordultam stb akkor csinálta.Egyébként sokat rág-biztos a foga is jön,sokszor 1 ujját rágcsálja.De azóta frászban vagyok már ha a szájába nyúl,szinte nem merek evés után még hátat se fordítani neki.Ígyekszem elterelni a figyelmet az ujjáról. Jövő héten megyünk orvoshoz -1 éves kontroll-majd elmondom,a védőnőnkkel is beszéltem egyszer mikor csinálta,de akkor 1 napig csinálta aztán nem .Ma kétszer nap közben.Olvastam,hogy van egy ilyen betegség és nagyon megijedtem attól amiket írtak. Mintha még tetszene is neki,azért csinálná.Egyébként vidám,barátságos,huncut baba.Van ilyen tapasztalata?köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Igen, van ilyen tapasztalatom: a kisebbik fiam rendszeresen csinálta ezt, aztán leszokott róla. Ez azért lehet, mert a fogzás miatt piszkálja az ínyét és véletlenül túl mélyre nyúl, de később a dackorszakban nagyobb hisztiknél is előfordulhat.

  • Diána

    2011. április 13. szerda

    Kedves Ági!
    5 hónapos kisfiam már másfél hónapja rosszul alszik,éjfél előtt többször is felsír. Valószínű a fogzás is közrejátszik, mert már lehet látni a kis ínyén a fogak tetejét. De a napokban többet kezdett bukni és akkor arra gondoltam, hogy hátha ez a baj! Este cicin alszik el, hosszú szopizás után, de nagyon mohó újabban és hallhatóan rengeteg levegőt nyel! Mikor cicin elalszik, átrakom a kiságyba, de egy óra múlva felsír, és onnantól kezdve van, hogy óránként, kétóránként ébreszt.(ilyenkor elringatom, de 2* szopizunk is) Azt hozzátenném, hogy nappal is mohón eszik, 3-3,5 óránként, és csak nagy nehezen jön a büfi! Sőt, van hogy egyáltalán nem jön. Gondolom ez a probléma éjszaka is. A megoldást abban látom, hogy új rendszert vezetünk be estére, már jó lenne leszokni a cicin elalvásról. (napközben nem így alszik el)Vacsora, fürdés, alvás. Attól félek, hogy nem fogja tudni hogy „hosszú” alvás jön! Vagy hogy felkel még előbb, mert éhes…. Használjunk valami „segédeszközt”, hogy tudjon büfizni? Már nagyon zavaró ez a sok bukás. Régebben az Espumisant használtuk, az bevált! Vagy etessem sűrűbben és akkor nem lesz olyan mohó? Este általában sűrűn eszünk, 1,5-2 óránként, hogy hátha jobban alszik éjszaka, de ez sem használ. Fogzásra Chamomillát próbáltunk, úgy olvastam az hasfájásra is jó, de nem volt eredménye, a Viburcol kúp viszont jó volt, de szerintem nem az a megoldás….
    Szóval attól tartok az új esti rendszer addig nem oldja meg a problémát, amíg nem megy a büfizés! Jól látom a dolgot?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Nyugodtan tartsd meg az esti elalvás előtti szoptatást, nem kell leszoktatni róla, ezt gyönyörűen el szokták hagyni maguktól a babák. Nem a bukás miatt ébred éjjel. Ebben a korban azért szokott gyarapodni a bukások száma, mert a kicsi több mozog, ezért könnyebben visszajön a tej, ezzel nem kell foglalkozni, majd ha már szilárdat eszik, rendeződni fog.
      Az ébredéseknek egyértelműen a fogzás az oka, ha a Viburcol segített a tüneteken, akkor kapja azt továbbra is.

  • Kitty

    2011. április 04. hétfő

    Kedves Ági!
    6hónapos kislányunk az utóbbi hetekben gyakran hány, a kis feje teljesen fehér utána és a szemein is látszik hogy valami nincs rendben. Láza nincs, utána eszik rendesen, de nem olyan eleven mint eddig.
    A védőnőnk azt mondta, hogy ez normális, de nagyon aggódunk. Mit tanácsol?
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Meg kell különböztetni a valódi hányást a bukástól. A bukás másfél éves korig gyakran előfordulhat, mert a gyomorszáj még nem zár teljesen, ezért mozgás hatására könnyen visszacsorog az ennivaló, a darabos ételek bevezetése után már ritkábban fordul elő, de ameddig pépeket kap a kicsi, addig gyakori jelenség, különösen, ebben a korban, amikor sokat mozog a kicsi. A bukást gyakran szinte észre sem veszi a baba, nem zavaró a számára, a hányás ezzel szemben erőteljes kilökődés, kellemetlen, öklendező érzéssel jár, utána gyakran megijed és sír a baba. Ha azt tapasztalod, hogy ez a jelenség nála hányás, akkor fordulj orvoshoz.

  • Takács Henrietta

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Ági!!!
    Nekem egy olyan kérdeésem lenne, a kisfiam most szokik az evésre .4 hónapos mult és minden szilárd táplálékot kihény, megeszi de utánna sugárba ki is hánnya, mitól lehet ez??
    Váromk válaszát!!!

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      4 hónapos korban a baba emésztőrendszere még nem érett meg a hozzátáplálásra, ennek ez lehet az egyik jele. Ne adj neki egyelőre más ételt, mint az anyatej, várj még legalább 1 hónapot és akkor próbáld újra.

  • Gabi

    2011. február 18. péntek

    Kedves Ági!
    Lenne egy kérdésem ami most már nagyon nyomaszt és sehol sem találok rá választ, még a védőnő sem tudja miért lehet ez.
    Szóval a kislányom 18 hónapos és még mindig szopizik. Mostanában sokszor előfordul, hogy reggel amikor felkel szopizik egyet és nem sokkal később kihányja. A többi szoptatásnál nincs ilyen gond, délután és este is minden rendben van, csak a reggeli után csinálja ezt. Nem szedek semmilyen gyógyszert amit ő is érezne a tejben, úgyhogy teljesen tanácstalan vagyok. Már alig merem szoptatni, mert állandóan szt figyelem mikor jön ki belőle. Egyébként teljesen jókedvű, boldog kisbaba, semmilyen problémánk nincs vele.
    Válaszát előre is köszönve

    Gabriella

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Nem mindegy, hogy erőteljes hányásról van szó, vagy csak bukásról. Valószínűleg az utóbbiról van szó: reggel általában több a tej, hirtelen megissza, aztán ahogy mozogni kezd, mivel még nem zár teljesen a gyomorszája, könnyen kibukja, mert előtte nem evett semmi szilárdat, ami benttartaná.

  • Noémi

    2011. február 04. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 és fél hónapos. Eddig is sokat bukott, de tegnap óta legalább háromszor annyit büfizik és bukik is, ráadásul ma kifejezetten hányásszaga volt annak, ami kijött belőle. Hallom is egész nap, hogy „bugyog” a gyomra, és látom, hogy kellemetlenebbül érzi magát. Láza, hasmenése, egyéb tünete nincsen. Anyatejet és tápszert is kap. Mostanában szoptatás közben a vége felé sokat erőlködik, még a feje is elvörösödik, mintha kakilni akarna. Általában 3 naponta tölti meg a pelenkát, bár tegnap kétszer is megörvendeztetett minket. Arra is gondolok, hogy azért erőlködik így, mert a vége felé nem jön már jól a tej, de esetleg ő még enne. Okozhatja a hányást ez a most felvett szokása? Különben sosem volt hasfájós és a pukizás is remekül megy…
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Noémi

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Mivel tápszert is kap, ez is okozhat nehézséget a kakilásnál, ezen a Gripe Water segíthet.
      A hányásnál, ha ismétlődik, súlyosbodik, keressetek fel mihamarabb orvost, közben pedig gondoskodj a folyadékutánpótlásról (szopi)

  • Kaszáné Szabó Andrea

    2011. január 25. kedd

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 6 hónapos,csak szopizik és most kezdtem ízlelgettetni vele a dolgokat, de ez nem evést jelent. Nagyon izgulok érte mert állt. 3 naponta kakil,ma meg kettőször teljesen teletette a pelust,és a második széklete nagyon vizes volt. Emellet egész nap hány,pedig alig eszik.Reggel szopizás után 1 órával,kijött belőle minden, vagyis nem minden mert ezután óránként hányt, a végén már csak vizes lötty jött belőle,és nem volt hajlandó enni. Délután egy nagyot aludt és jókedvűen ébrett,de szopizás után rögtön kijött belőle a sokszorosa mint ami bement,ezután újra nem kért enni,próbálltam teáztatni,de az sem kellett neki. Este ugyanez.Emellett fogzik,rengeteg nyála fojik,és köhög is, de láza nincs! Mit tegyek? Nem fog kiszáradni?
    Előre is köszönöm.
    Andi

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Ez vírusos betegség lehet, menjetek el azonnal orvoshoz.

  • Bereczky Julianna

    2010. október 24. vasárnap

    Kedves Ági!
    Az előző üzenetembe elirtam az adagot! Nem mg-ot adok hanem ml-ert étkezés közbe! Bocsánat:
    Julcsi

  • Bereczky Julianna

    2010. október 24. vasárnap

    Kedves Ági!
    A kisfiam 6hetes és 1 hete adom neki a Gripe Water-t! Nagyon hasfájos volt már az elején,és csak ez használt,legalább is eddig ugy tűnik.A leirásba az van hogy evés közbe 5mg-ot adjak neki,de naponta csak 6szor lehet! Ha túladagolom,felléphet hányás is.Én minden étkezésnél 1mg-ot adok neki és nem tartunk szünetet!A Védőnő is azt mondta hogy folyamatosan kell adni ezt.Mostanába,kb 1 hete nagyon sokat buki,és van mikor az egész kaja visszajön neki.Kérdésem az lenne hogy lehet hogy a Gripe Water mellékhatása ez,mert folyamatosan adjuk neki és nincs szünet?Honnan tudom hogy hányt a pici vagy csak bukott? Nem akarom tuladagolni neki ezt a vizet! Ennek ellenére még mindig erőlködik kaja után,nehezen jön a kaki meg a puki,és alvásbol is ugy kel fel hogy nyűglődik a hasa miatt!Felébreszti a hasa,pedig még tudna aludni.!Ha ugy adom ahogy le van írva,6x5ml-ert akkor jobban hatna?Mert ugy látom hogy ha nem kapja meg evés után,akkor nem mulik a hasfájás!A leírásba az van kaja után vagy közbe adjunk neki,viszont Te azt irtad az egyik kismamának,hogy előtte adja neki.Melyik a jobb? Köszönöm válaszod!
    Julcsi

    Válasz: A hányás nyűgösséggel jár együtt, és jellegzetes erőteljes lökések, öklendezés kíséri, míg a bukást észre sem veszi a baba, csak visszacsurog az anyatej. Az egész kaja nem jön vissza, csak úgy tűnik a mennyiségből, hogy nagyon sok, de ilyenkor valójában az történik, hogy túleszi magát a baba és a többlet jön vissza. Valószínűleg emiatt van a hasfájás is, mert jó nagy adagokat szopizik, de ezen nem kell és nem szabad változtatni, ez magától be fog majd állni és megtanulja a kicsi, hogy csak annyit egyen, amennyi elfér a pocakban 🙂
    A Gripe Water úgy a leghatékonyabb, ha evés előtt közvetlenül kap a baba egy kiskanállal (ez kb. 5 ml), nyugodtan kaphatja minden étkezés előtt.

  • Linda

    2010. szeptember 29. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos és kb. 3-4 hete tűnt fel először, hogy többet, többször bukik, mint szokott. Úgy indult, hogy evés közben felsírt, feszengett, mintha fájna a hasa. (Még csak anyatejet kap.)Mivel a védőnő mondta, hogy készüljek fel egy közelgő fejlődési ugrásra, ezért azt gondoltam, hogy éhes és a korábbi 4 órák helyett visszatértem a gyakoribb etetésre (2.5-3 óra). Ezek után vettem észre, hogy sokszor bukik, sőt az is előfordult, hogy a teljes megevett mennyiséget „kihányta” a lányom. A szopizást sosem erőltetem nála, mindig abba szokta hagyni, ha jóllakott. Viszont olykor fél órát is „elnyammog”. Széklete szinte minden etetés után szokott lenni, de előfordul mostanában, hogy gyakrabban, hígabb, zöldebb a kakija. Mindezek mellett hihetetlenül nyáladzik és folyton az öklét rágja. Ez viszont a fogzásra utalna, bár nem igazán látok az ínyén semmit (bár nem tudom pontosan mit kéne látnom, a felső metszőfogainál mintha duzzadt lenne az ínye). Hőemelkedése nem volt, általában jókedvű, élénk baba. Csak olyankor nyűgös, ha rátör ez a fájdalom(?). Néha már nemcsak evéskor sír fel úgy feszengve, leginkább délután, estefelé lesz ilyen. Orvosnál is jártam, aki ultrahangra küldött, de ott mindent rendben találtak, ezért az orvos is, a védőnő is azt mondta, hogy valami fertőzése lehetett. El is múlt kb. 2 hét után, viszont most újra ezeket tapasztalom. Nem lehet, hogy a fogzás miatt van ez a sok bukás (hányás) is? Vagy azért, mert a nyűgössége miatt túletetem? Ha a foga az, akkor mit adjak neki, hogy megkönnyítsem a szenvedését?
    Szeretném megtudni a véleményed, mert kezdek tanácstalan lenni.
    Előre is köszönöm: Linda

    Válasz: A sok bukás azért van, mert túleszi magát, valamint, mert többet mozog, mint korábban, ezért könnyebben bukik. Nyugodtan visszatérhetsz a korábbi etetési rendre. A nyálzást, ökölrágást, nyűgösséget a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Kamilla

    2010. augusztus 05. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos múlt, tápszert, tejpépet és bébiételeket eszik, viszonylag jó étvággyal. Mostanában szinte napi rendszerességgel hány, elég, ha valami játékot jobban belenyom a szájába (vagy akár a kezét). Mindez őt láthatóan egyáltalán nem viseli meg. Előfordul, hogy kiadós ebéd után, amikor leteszem aludni, már ki is hány mindent. Azt, hogy mennyit eszik, mindig ő dönti el, nem szoktam erőltetni neki, és csak akkor eszik, ha éhes. Semmilyen egyéb tünete nincs, sokszor a hányást sem előzi meg bevezető tünet, talán a széklete kissé hígabb (napi 1-2-szer van), és hányás után 10 perccel mindig farkaséhes, újra megeszi az előzőleg kihányt mennyiséget, és játszik tovább. Kérdésem, hogy ez még normális? Eléggé aggasztó… Köszönöm a választ!

    Válasz: Ez nem hányás, hanem bukás, azért van, mert nekik még nem zár tökéletesen a gyomorszájuk, ezért könnyen visszajön az étel a mozgás hatására. Ki fogja nőni majd.

  • Anita

    2010. augusztus 05. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kislányunk 10 hetes. Tegnap nagyon megijesztett bennünket: az esti és az éjszakai etetés után is kvázi kihányta az ételt. (Főleg anyatejet eszik, de kap tápszert is.) Az első hányás szopitatás után volt, amikor a cumiüvegből kezdte enni az anyatejet. Nagyon nyűgös volt, sokat sírt, így gondoltam az idegesség lehetett az oka. Éjszaka viszont relatív nyugodt volt. Ott egy alapos szopi után „kért még”, kapott tápszert, kb. 90-100-at ihatott meg, amikor hirtelen kijött belőle az egész. Emellett tegnap este 2x kakilt, sárgásat, folyósat. A hangulata mostanában nyűgös, amit a gyerekorvos másfél hete a fogzással magyarázott…
    Mi lehet a hányások hátterében? Forduljak orvoshoz?
    Köszönöm előre is!
    Anita

    Válasz: Valószínű az ennek az oka, hogy túl sokat eszik. Akkor szokott lenni ilyen kiadós bukás, ha a baba túleszi magát. Ha viszont mellé láthatóan hasmenés is társul, és rendszeressé válik a hányás, akkor forduljatok mihamarabb orvoshoz, lehet, hogy vírus áll a háttérben.

  • Elvira

    2010. február 02. kedd

    Szia Ági!
    Van egy 6 hónapos kislányom, aki az utóbbi időben nagyon sokat bukik. Korábban is fennállt ez a probléma, de most hogy nagyon szeret hason lenni, forgolódni és próbálkozik a kúszással, folyamatosan kibukja az ételt, akár hétszer is bukik egy evés után, legyen az tápszer, saját készítésű főzelék, bébiétel vagy gyümölcs, még a víz is visszajön. Evés után 2-3 órával, kelés után is fennáll ez a probléma.
    Hogy tudnék neki segíteni, hogy ne marja fel a kis torkát az a rengeteg savas bukás. Nem teszem le evés után legalább egy óráig, ültetem, hogy ülepedjen neki az étel, keksszel sűrítem a gyümölcspépeket. Megkérdeztem a gyerekorvost, aki bukásgátlós tápszert akar felírni, pedig a legkevesebbet a tápszer után bukjuk. Azt a választ kaptam, hogy 1 éves korára kinövi, csak addig mi lesz?! Ha refluxos, akkor nem kellene kivizsgáltatnom egy gasztroenterológussal? Már nem is nagyon merem hasra tenni a kislányomat, aki nagyon szeretne mozogni.
    Előre is köszönöm: Elvira

    Válasz: Nem kell megvizsgáltatni, minden gyerek ezt csinálja, amikor kúszni kezd, amikor már mászik akkor kevesebbet bukik, mert nem erőlködik annyira. A valamivel sűrűbb ételek segíthetnek, de valójában az ok az, hogy a gyomorszája még nem teljesen zárt ebben a korban. A bukás nem savas, mert ez még emésztetlen étel. Nem kell aggódni miatta.

  • Évi

    2009. október 30. péntek

    Nem tudom, fontos lehet még, hogy az esti fürdés után a szopi kb 20-30 percig tart, majd nyitott szemmel ágyba tesszük és szépen magától elalszik. Van, hogy felkel 11 körül, de volt már, hogy kihagyta és csak 2-kor ébredt meg.utána 5-6 között.
    Szóval, amikor pl 7-től hajnal 2-ig alszik, akkor ezt a szakaszt lehetne kitolni pl. 8-9-től hajnalig? Ennyire el kellene tolnunk a fürdetést?

    Válasz: Ki lehet tolni, de csak fokozatosan. Én most még nem is erőltetném, mert most olyan jól alszik, egyelőre az a lényeg, hogy a napirendje kialakuljon, aztán minden nap 5-10 perccel fürödjetek később, mindig 3-4 napot kell várni, mire megszokja és éjjel is ennyivel később ébred, illetve a nappali alvások is 10-10 perccel eltolódnak. Ha átállt, akkor lehet megint 10 perccel később tolni és így tovább.

  • Évi

    2009. október 30. péntek

    Szia Ági,

    Először is köszönöm az eddigi válaszaidat, nagyon tetszik a honlap, szinte mániákusan csak ezt olvasom.:) Újabb kérdésem lenne. A kisfiam 5 és fél hetes, és egyre jobban aggaszt, hogy evés után, több mint 10 perc büfi után is képes 4-szer is nagy adagokat bukni..vállon is, meg utána játék vagy pelus közben a hátán is oldalra folyatva. Ez még mindig normális? Hamarabb kellene elvennem ciciről? 2.5-3 óránként eszik, reggel mohóbban, amikor több a tej, de igazából a nap minden szakában képes ennyit bukni. Eddig 40 percig szopizott átlagosan, most 1 hete már van, hogy csak 20-30 perc, gondolom fejlődik a technikája. Egyébként napközebn mindig muszáj felkelteni legkésőbb 3 óra múlva, hogy egyen?
    A másik dolog, hogy este mi mindig csak kivesszük, és szopi után visszatesszük az ágyába és így szépen csendben ő vissza is alszik. Az elején, amikor büfiztettük, csak felkelt az egész család, nagy büfik nem voltak úgysem, inkább az ágyban a peluson volt ott a visszabukott tej. Így feladtuk, és azóta nyugodtak az éjszakák. Ezt rosszul csináljuk?
    Most, hogy átállítottuk az órát, iszonyatosan nehéz vele kivárni a fürdést (eddig 6 óra volt, most szeretnénk fél hétre átállni), de ő 5-kor ha eszik, utána az az egy óra szinte végig sírás. Úgy tűnik a hasa fáj, mert huzogatja a kis lábát, szenved, de lehet, hogy félreértem. Vettem neki 2 napja Infacolt, nem tudom, még nem látom a hatását, hátha pár nap múlva. Lehet, hogy nem is hasfájás, hanem már nagyon várja a fürdést, nagy alvást? Vagy zavarja, hogy sötét van kint, de ő még nem alhat? Lehet buta kérédsek, de nem tudom megfejteni, miért pont estére lesz toporzékoló az amúgy nagyon kis nyugodt babánk.
    Elnézést a sok kérdésért, remélem lesz időd mindet megválaszolni..:)

    Előre is köszönettel: Évi

    Válasz: Ez normális. Hasfájásra evés előtt adj neki Gripe Watert, ez a legerősebb szer hasfájásra, az Infacol a leggyengébb. A legtöbb baba estére lesz nyűgös, kinövi majd.
    Átállni úgy tudtok, hogy minden nap csak 5 perccel toljátok kijjebb az időpontot, így megszokja fokozatosan.