Azonos mennyiségeket kell ennie?

A címben már majdnem bennevan maga a válasz is: Nem, nem kell azonos mennyiségeket ennie a babának. Miért is kellene minden egyes etetéskor ugyanannyit szopiznia vagy ugyanannyi tápszert meginnia, mint előző alkalommal? Mi felnőttek sem eszünk minden étkezésre pont ugyanannyit…

Azonos mennyiségeket kell ennie?A táplálási ajánlásokban nincs egy étkezésre meghatározott kötelező mennyiség, csak napi szintű ajánlás van: testsúlykilogrammonként 150 gramm/nap, tehát egy 3 kilós újszülött napi adagja 450 gramm/nap, 4 kilósan 600 gramm/nap stb. Egészen addig, amíg meg nem duplázza a súlyát, ez a mennyiség szokott lenni, utána már nem vagy csak kis mértékben nő tovább, tehát egy 10 kilós félévesnek nem kell 1500 grammot ennie 🙂

Napközben azonban ez a mennyiség szétoszlik:

Reggel ébredés után eszik a legtöbbet a baba (ez nem azonos a hajnali etetéssel, amikor még visszaalszik utána), akár 200 grammot vagy efelett

Délelőtt nagyjából ugyanennyit vagy egy kicsit kevesebbet

Ebédre valamivel kevesebbet

Délután megint kevesebbet

Este Nagyon keveset, többnyire 100 gramm alatti mennyiségeket

Megnéztem a saját nagyobbik fiamnak vezetett kis naplót (10 hetes koráig vezettem, utána abbahagytam a mérlegelést, mert soha nem stimmeltek a számok):

9 hetesen reggel 220 grammot, délelőtt 150 grammot, ebédre 150 grammot, délután 120 grammot, este 70 grammot evett. Ez 710 gramm, tehát egy 4,5 kilós baba mennyisége, ő ekkor 6 kiló felett volt, és gyönyörűen hízott, 3 hónaposan megduplázta a súlyát – ennyit a számok alapján történő babahízlalásról 🙂

Az első számú tévedés ezzel kapcsolatban, hogy az esti kevés mennyiség azt jelenti, hogy a baba éhes marad éjszakára és azért kel fel. Ez így nem igaz. Az esti tej sokkal zsírosabb, tehát táplálóbb, kevesebb is elég belőle (zsíros csülökpörköltből te sem eszel akkora adagokat, mint mondjuk gyümölcsből). 6 hónapos korig teljesen normális, ha 3-4 óránként felkel éjszaka és éhes. Gond mindig akkor van, ha ennél gyakrabban kel, akkor valószínűleg nem éhes, de még olyankor is előfordulhat, hogy növekedési ugráson megy keresztül és simán csak több tejet igényel, ilyenkor megpróbálhatod nappal gyakrabban szoptatni és ez segíthet. Amikor már hozzátáplálod az más tészta, de amíg nem eszik teljes adagokat a szilárd ételekből, addig ugyanez a szabály, ne gondold, hogy néhány kanál alma táplálóbb, mint az anyatej.

A második számú tévedés, hogy ha a baba este kevesebbet szopik és te sem érzed olyan teltnek a melledet estére, akkor biztosan kevés a tejed. Ez megint csak félreértés, ugyanis mindenkinek kevesebb a teje estére! Cserébe zsírosabb, mert a babának erre van szüksége. Emiatt nem kell elkezdeni azon gondolkodni, hogy elmegy a tejed, hozzápótolni tápszerrel pedig nagyon nem ajánlott. Ha úgy gondolod, mégiscsak éhesen maradt a babád éjjelre, akkor szoptasd este gyakrabban akár félóránként, ezzel gyarapítod a tejet.

A fentiek miatt tévedés az is, hogy mindig azonos mennyiségekre egészítik ki tápszerrel, amit a baba megevett, hiszen nem mindig ugyanannyit igényel. Reggel többet, este kevesebbet. Tehát ha hozzátáplálásra kényszerülsz, akkor az adagok megtervezésénél vedd figyelembe, hogy reggel nagyobb adagokra kell kiegészítened, este pedig már csak 100-120 grammra.

Hogyan szabadulhatnál meg a szoptatási félelmeidtől és miként vezesd be a kanalas ételeket? Segítség itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

25 Comments

  • moncsi

    2011. április 28. csütörtök

    Kedves Ági!Kisfiam 3 hónapos tápszeres baba,és kb.1 hete váltottunk új tápszerre.Az első 1-2 nap nem is volt gond rendesen evett volt hogy 180 ml-t is alkalmanként.De utána valami történt nappal 5-6 óránként (és ekkor se éhes)akar enni este pedig 3-4.Eszik úgy 90 ml-t és elkezd sírni ordítani a cumit kilöki a nyelvével.Eddig egyformán evett 150-180 ml között.Lehet,hogy az új tápszer a probléma?Az a gond hogy külföldön élünk és amit eddig használtunk azt otthon nem lehet kapni,azért váltottam,mert a mostani a milupa az van otthon is és két hét múlva megyünk haza pár hétre.Kérem segítsen!
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 02. hétfő

      Valószínűleg az új tápszerrel van a probléma, lehet, hogy amikor eszik, beindul az emésztése, vagy fájni kezd a hasa és ezért nyűgösebb. Ezen segíthet evés előtt egy kiskanál Gripe Water, vagy édesköménytea, de ha nem, akkor tápszert kell váltani.

  • Heni

    2011. április 20. szerda

    Szia
    A kisfiam most egy hetes. Szoptatom. Az a problémám, legtöbbször ha elkezdem etetni akkor van olyan mikor az első 20-25 percben csak sír és csak 1-2 kortyot eszik. Miért van ez?

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Vagy azért van, mert túl gyorsan jön ilyenkor a tej, ezért mindig kicsúszik a szájából az anyamell (ha szoptatás előtt kicsit kézzel kifejsz, illetve, ha letörlöd a melled, hogy száraz legyen és úgy adod a szájába az segíthet).
      Vagy már túlságosan éhes ilyenkor (ha nem igény szerint, hanem időre eteted) és ezért túl mohón eszik, túl sok levegőt nyel.

  • eszter

    2011. március 23. szerda

    Kedves Ági!

    Köszönöm segítségét. Még egyszer szeretnék segítséget kérni. Kislányom 2010. 12. 17. napján született a 36 terhességi héten 2400 grammal. A héten lesz 3 hónapos, és 4670 gramm.
    Mára már 20-04 óráig alszik, de sajnos egy héten egyszer kakil. Szenvedni szenved, és úgy tűnik, ha 3 napja nem kakilt, már enni sem tud annyit. 080-140 gramm között eszik általában, de a problémás napokon előfordul,hogy csak 70-110 grammokat alkalmanként, viszont még mindig napi 6 szor eszik. Aggódóm, hogy , hogyan tudnék segíteni neki, és, hogy eleget eszik-e.
    Kérdésem, hogy 4670 grammos 14 hetes kislányomnak 150 vagy 120 grammot kell ennie /kg/nap.
    Mit tehetek, hogy megfelelően tápláljam? Sokszor 70 gramm evés után csak rángatja a mellem, 1-2 szopizás után elengedi, felsír, rángatja magát. Félek, hogy elapad a tejem, hiszen átalussza az éjszakát, és ha sok napja nem kakilt, nem eszik annyit amennyit kéne.

    Ön szerint:
    – 150 vagy 120 grammot kell ennie /kg/nap?
    – elapad-e a tejem ilyen esetben, vagy a szervezetem alkalmazkodik ahhoz, hogy van, hogy 700 grammot eszik egy nap, s van, hogy 560-at.

    Köszönöm kedves segítségét és fáradozását.
    Eszter

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      5 kg alatt elvileg 150 grammot kéne ennie, de mivel ő már ehhez közel jár, ezért nála már inkább 120 grammhoz közeli értékkel lehet számolni (kb. 130 grammal) Soha ne egy etetés mennyiségét nézd, hiszen reggel többet, este kevesebbet eszik a baba, tehát egy etetés mennyiség nem mérvadó, csak a napi mennyiségek számítanak.
      Attól, hogy egyik nap kevesebbet, másik nap többet eszik, nem fog elapadni a tejed. Viszont ha ez nála ennyire függ attól, mikor kakilt, akkor valószínűleg azért eszik nehezebben, amikor már régen kakilt, mert az etetés kiváltja nála a székelési ingert is. Próbáld meg ilyenkor a két térdét a pocakjához felhúzva kifelé köröztetni, ez segít a pukiban és a kakiban is és utána könnyebben eszik a baba, de segíthet az is, ha evés előtt kap egy kiskanál Gripe Watert ilyenkor.

  • timea

    2011. március 02. szerda

    Szia

    Szeretnék tanácsot kérni, a kisfiam most 1hónapos, és anyatejjel táplálkozunk.
    A gond az hogy mennyit kell szopni, van amikor 20 percet hagyom szopizni, viszont van amikor 25-30 percet, és ekkor még mindig sirt.
    Olyan is volt hogy 20 perc szopás után folyton sirt, ekkor teát ekkor visszajött a tea.
    Kérem mennyit kell hadjam hogy szopizzon.
    Mennyit kell egyen a picike.
    Köszönőm

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      1 hónaposan még az is normális, ha 50-60 percet szopizik a baba. Addig kell neki hagyni, amíg magától el nem engedi és ha újra megkínálod már nem kéri vissza.

  • Nikolett

    2011. február 13. vasárnap

    Szia Ági!

    Elég összetett a problémánk, kérlek segíts nekünk. Kislányom 3 hónapos, sajnos kiderült refluxos. Ha nem elég sűrű a tej kibukja, ciciről is. A cicizéssel elég nagy gondjaink voltak eddig is, sajnos sok cumit kapott és leszokott rola utolag sajnálom,de a védőnőnk nem képes megérteni, így rá nem tudok számítani. Nagyon rossz nézni hogy szenved a cicin azért is mert nem szívja rendesen, és sajnos 60-70anyatejnél nincs több. Ez eddig is így volt, igy fejtem a legtöbbször, most is minden második alkalommal így teszem. Mikor csak ciciztünk probaképp hátha visszaszokik, azon a héten semmit nem hízott, sőt fogyott 50grammot. Így én feladtam és maradt a fejés(50-60-70gramm), és a tápszerrel kevertem. Most AR-es tápszert kap kiegészítésképpen. így eszik 150 grammokat 5X. Orvos tanácsa hogy 6szor egyen kevesebbet, mondtam neki 5Xeszik, azt mondta rá akkor egyen 6szor.Nem igazán hiszem hogy erre ez kéne legyen a válasz. Lassan a 150grammok után is éhes marad. Kaptuk a Nutriton nevű szert amivel sűrítem kissé az anyatejet, de őszintén megmodnom nem szívesen adom mert egyre nehezebben kakil, már órákat sír miatta. Ha csak tápszert kap akkor nem bukik. Mi lenne a megoldás? Mennyit kéne egyen ha 5Xeszik?Illetve mikortol emeljem az adagokat?(sajnos nem egyszer túlette magát ha többet adtam) Mit javasolsz? Kezdjük 4-5hónapos korában a hozzátáplálást? Használjam tovább a Nutriton nevű szert vagy adjak kevesebb anyatejet ha már úgyis kevesebb van? Illetve mi ezzel a mennyiségű anyatejjel tápszeres babák vagyunk vagy anyatejesek?

    Kérlek segíts nekünk, mert fogalmam nincs mitévő legyek.

    Nagyon köszönöm.

    Nikolett

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ebben a korban testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie/nap, azaz ha ő mondjuk 6 kilós, akkor 6*120 grammot, azaz 720 grammot naponta, ez 5 alkalomra elosztva kb. 144 gramm egy etetésre. Semmi nem történik, ha ő ennél többet eszik, vagy többet kér, ezek csak ajánlott értékek. A bukás önmagában nem gond, minden baba bukik, akár még nagyobb mennyiségeket is, ezzel nem kell foglalkozni, kinövi majd.
      Mivel még kap anyatejet, ezért elsősorban anyatejesnek számít, a tápszer csak pótlás. Ha a Nutriton emésztési problémákat okoz, akkor ne add neki. Anyatejet adj neki, amennyit csak tudsz, törekedj rá, hogy mindig kapjon anyatejet.
      A tápszerrel is igény szerint kell és lehet etetni a babát, ha úgy látod többet kér, akkor adj neki nyugodtan többet, semmi baja nem lesz tőle, ha látszólag túleszi magát. A hozzátáplálást minden esetben csak 6 hónapos kor után érdemes megkezdeni, a baba emésztőrendszere ezelőtt még éretlen rá, hogy más ételeket is megemésszen. Mivel őneki amúgy is vannak pocakproblémái, illetve refluxos, a korai hozzátáplálás csak ronthat a helyzeten.

  • Virág Veronika

    2011. január 28. péntek

    Szia Ági.
    Kislányom 8,5 hónapos és nem tudom elég e amit eszik vagy túl sok?
    Leírnám egy napunkat:
    Reggel: tápszer 200ml fél 7 körül
    délelött: gyümi 190g fél 10 körül
    Délben: fél 12 körül főzelék 190g
    Délután: tápszer 180-200ml 3 kor
    Este: tejpép 6 kor 150ml
    fürdés 7 kor utána fél 8 8 körül 180ml tápszer és már nem egyik éjjel 1 hete.
    Ez most túl sok amit eszik vagy túl gyakori a 3 óránkénti etetés?Most volt pár olyan éjszakánk hogy 8 órát aludtunk egyhuzamba ettől lehet,hogy ennyit eszik napközbe,mert eddig még evett éjjel 60ml tápszert 1 héttel ezelött?Mert ha fel is kel éjszaka akkor cumira,és ha nem alszik vissza kap vizet de csak néhány kortyot iszik ha éhes lenne inna többet vagy nem?
    Előre is köszönöm a segítséget.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Nem kell aggódnod, tökéletes amennyit és amit eszik, teljesen jól van ez így, ha éhes lenne éjszaka, akkor felkelne.

  • Andi

    2010. december 27. hétfő

    Szia!
    meg szeretném kérdezni hogy nem gond ha csak az egyik cicimbol cicizunk már egy 2 hónapja kisseb is a másik van még tejbenne de nagyon ritkán fogadja el azt a cicit sot sokszor addig nem eszik még a megszokot cicibol mem ehet.

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Egyáltalán nem gond, előfordul ilyen probléma. Esetleg megpróbálhatod, hogy annál a cicinél, amit nehezebben fogad el, más tartásban eteted, pl.hónaljtartásban vagy fekve, így más irányból kapja be a cicit, és az jobb lehet neki, de az sem gond, ha mindig csak egy ciciből eszik, így is lehet szoptatni.

  • Marina

    2010. szeptember 30. csütörtök

    Kedves Agi,kisfiam okt.5-en ket honapos lesz,tapszeres baba,es kb 3 hete mar ket orankent megehezik.Altalaba 100-130ml eszik.Probaltam tobbet adni is de miutan jollakott kitolja a szajabol a cumit es nem eszik.Inkabb a delutan jellemzo hogy hamarabb keri vagy van ugy is hogy 1,5ora utan mar ehes es valahogy akkor a csalocumival kihuzzuk ,hogy legyen ket ora a ket etetes kozott.Ejszaka kibir 4 orat is,es delelott is.A szekleteben neha kis feher borso nagysagu darabok vannak.Mit tegyek?Adjam mindig amikor keri es annyit amennyit o szeretne??Koszonom a valaszodat.

    Válasz: Valószínűleg nem éhes délután (mivel tápszeres baba és bőven a korának megfelelő mennyiséget eszik), hanem nyűgös, álmos. 2 hónaposan általában 3-4x 1-2 órát szoktak aludni a babák. Evés után mindig legyen ébren, nagyjából 1-1,5 órát, amikor elálmosodik, akkor nyűgös lesz, ilyenkor le kell fektetni. Ha azt a napirendet követed, hogy evés után mindig játék, majd játék után alvás jön és felébredés után van az evés, akkor egyértelmű lesz, hogy ha 1,5 óra ébrenlét után még nyűgös, akkor nem éhes, hanem álmos.

  • Napsugár

    2010. szeptember 10. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretném a segítségedet kérni. Kisfiam 3,5 hónapos, anyatejes baba (3,3 kg-val és 51 cm-el született, 3 hósan 6,7 kg és 64 cm volt).
    2 és 3 hónapos kora között nappal kb. 4 óránként kért enni, este 9 – fél 10 körül evett 10 körül már aludt hajnal 3-ig, akkor evés és alvás a reggel 7-ig, a köv. evésig.
    Ez kb. 2 hete teljesen megváltozott. 3 hónapos kora óta napközben alig 3-8 perceket szopik erőteljesen, aztán mintha leginkább játéknak tekintené a cicit (egyet-kettőt szív belőle, aztán elfordul, magyaráz, mosolyog, nézelődik, majd ismét egy-két szippantás, ha erőltetem – ha nem, az sem érdekli, játszik tovább). Gondoltam, oké, hisz lehet hogy ennyi idő alatt jól lakik – amilyen erőteljesen tud ilyenkor szopni. A 4 órás időközöket betartotta nappal ezután is – hanem éjszaka! Min. 2szer, de gyakran 3szor kel – kb. 3 óránként és olyankor 15-20 percig szopik erőteljesen, aztán alszik tovább. Értem én, hogy éjszaka nem éri annyi inger – sötét van stb. De nappal hiába teremtek nyugodt (félhomályos, ingerszegényebb) környezetet a szopihoz, ugyanúgy max. kb. 10 percre köti le az evés, amit persze éjszaka bepótol. Védőnőm tanácsára kipróbáltam, hogy nappal is közvetlen ébredés után, félálomban szoptatom – ilyenkor vagy visszaalszik, vagy villámgyorsan felébred és minden ugyanúgy zajlik ismét.
    Mit tehetnék, hogy a nappali evések legyenek ismét a meghatározóak és ne éjszaka pótolgassa be a hiányzó mennyiséget? Mérni 6 hetes kora óta nem mérem (olyan tortúra volt mindkettőnknek), remélem eleget eszik – gondolod, hogy érdemes lehet végigmérnem egy napot?

    Előre is köszönöm a segítségedet!

    Válasz: Nincs szükség mérésre, csak gyakrabb nappali szoptatásra. 3 hónapos korban van egy növekedési ugrás, amikor már több tejre van szüksége a babának, ezért néhány napig többet szopizik, valószínűleg nála is ezzel kezdődött ez az új szokás. Próbáld meg, hogy késő délutántól estig gyakrabban szoptatod, akár óránként-2 óránként megkínálhatod, így éjszakára jobban jóllakik. Ha ez nem segít, akkor pár napig nappal próbáld meg gyakrabban szoptatni, 3 óránként, valamint ha eddig 1 mellből szopott, akkor próbáld meg 2 mellből szoptatni minden egyes alkalommal.

  • Csillu

    2010. augusztus 15. vasárnap

    Kedves Ági!
    Az alábbiakban szeretném a szakértői segítségedet kérni. Kisfiam 8 hetes, a születésétől fogva napirend szerint élünk. Mindig is jól evett, amit az is bizonyít, hogy jelenlegi súlya: 5600g(születés súly: 3080g!!). 6 hetes korától a 4 órás napirend szerint élünk. Viszont 1,5 hete a szopcsizások alkalmával elkapja a cicit, 5-10 percig szívja, majd büfizünk 1-2 percet (nagyon mohó, ezért muszáj), viszont utána egyszerűen nem akarja visszavenni. Ilyenkor hol visít, hol csak sír, de van mikor elégedetten mosolyog. Aztán nagykeservesen visszaveszi, eszik kicsit, majd megint büfi és kezdődik előről. Nem tudom mi tévő legyek, mert így az eddigi 20 perc szopcsizás most 1 órára is kinyúlik. Gondoltam arra, hogy talán a tej íze más, vagy hogy szájpenésze van, esetleg a torka fáj, vagy szimplán csak nem éhes, de ez nem lehet, mert utána visszaveszi és szopik rendesen (átlagosan 150-170ml)!Kérlek segíts, mert olyan rossz, hogy az eddigi ügyes és gyors szopcsizást, most egy hosszú, keserves, sírós evés váltotta fel. Mivel 4 órát kibír az evések közt, így gondolom eleget eszik, de csak többszöri visszakönyörgések árán. Megpróbáltam, hogy az első elutasítás után nem adom neki többször vissza, nem is volt gond, viszont 2 óra múlva éhes volt. Azt pedig nem akarom, hogy elkezdjen sűrűbben enni.
    Mi lehet a gond? Lehet, hogy én rontottam el, mert hagytam, hogy egyre tovább szopjon, esetleg nassoljon? Lehet, hogy végez 10 perc alatt és nem éhes, aztán már csak nassol?!Gondoltam arra is, hogy talán kevés a tejem és nehezen szívja, ez pedig idegesíti?
    Válaszod előre is nagyon köszönöm!Jó munkát!Csillu

    Válasz: Mivel előtte 5-10 percet szopizik, az is lehet, hogy simán csak jóllakik eddigre. Hiszen a babák egyre hatékonyabban tudnak szopizni az idő előrehaladtával, és egyre hamarabb végeznek emiatt. Mérd meg evés után és nézd meg, mennyit evett. Ha megvan a 120-150 gramm, akkor simán csak jóllakik eddigre. Ha kevesebb,akkor lehet, hogy túl mozgalmas számára a környezet és eltereli a figyelmét, vagy pedig a 4 órás időközök miatt ilyenkor túl gyorsan szopizik, ettől megfájdul a pocakja és ez a gond (2 hónaposan általában még 3 óránként esznek a babák, a 4 óra elég sok.)

  • Marcsi

    2010. július 30. péntek

    Kedves Ági!

    Már írtam ide a Kismamablogra,csak egy másik fejezethez,s közben rájöttem,hogy sokkal inkább ide tartozik a problémám.
    A kislányom 5 hetes és még mindig nagyon gyakori,hogy óránként, 1,5 óránként szopik. Este kibír 3 órát ( általában 9-12-ig v. 10-hajnal 1-ig),de utána óránként ébred és mindig csak egy picit szopik, elalszik és 1 óra múlva megint kezdődik elölről.
    Már az is előfordult,hogy csak felsírt ( épp a mellkasomon aludt), azt hittem,hogy éhes, de megsimogattam és visszaaludt.
    Egyik reggel direkt lefejtem a tejet,hogy üvegből adhassam oda neki,hátha úgy könnyebb,de csak 90 mg tudtam fejni. Ez az a mennyiség,amit ő viszonylag könnyedén ki tud szívni. Utána elfárad és feladja. Gyakori,hogy üvöltve kiköpi a cicit és úgy ordít,mintha fájna valamilye. Ezt egy-egy szopás alkalmával többször is csinálja,s főleg du., este. Gondolom,ilyenkor fáradtabb és nehezebb neki szívni.
    Nem tudom,adjak-e neki tápszert kiegészítésnek?
    A másik problémám,hogy szeptembertől 2-3 délelőttre az apukájával kell,hogy maradjon. Ilyenkor mi tévők legyünk? Fejjem le a tejet?És ha az nem elég neki?
    S mégegy kérdés. Általában szopizás után a mellkasomon alszik el,s csak utána teszem a mózeskosarába,ahol alszik tovább,de kb. 1 óra múlva megint felébred. Azt hittem,csak azért,mert hiányzom neki,de a minap a mellkasomon is felébredt és sírt.
    Nagy baj,ha így alszik el?
    Remélem,nem túl kesze-kusza,amit leírtam.
    Segítségét előre is köszönöm.

    Válasz:Nem kell 90 grammnál többet ennie még, testsúlykilogrammonként 120 grammra van szüksége. Tápszerre nincs szükség. A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    Ha magára kell majd hagynod egy délelőttre, az 1, maximum két etetést érint majd (addigra már 3-4 óránként eszik csak majd) Fejj le előre tejet és fagyaszd le már most, ilyenkor ezt engedjétek fel. Addigra kb. 100-150 közötti adagokat eszik majd, a patikában kapható zacskók 100 grammosak, ha hármat felengedsz ilyenkor az 2 evésre biztosan elég lesz majd.

  • Judit

    2010. április 06. kedd

    Kedves Ági, köszönöm a válaszod. Akkor ez azt is jelenti h akár 5 óra is eltelhet két etetés között? Nincs olyan sem h 4 óránként kell ennie? Mert ha szoptatás után fent volt egy órát majd még 4 órát hagyom aludni az nem túl sok?

    A másik kérdésem h mivel kevés az anytejem ezért hozzátáplálok, de sajnos az van h ráadásul nehezen jön a mellemből, időnként bekeményedik és ilyenkor Réka begorombul és nem hajlandó már enni akkor sem ha beindul.. Ilyenkor keservesen sír és mivel a mellszívóval is több perc míg elindul nem kínzom és odaadom neki a tápszert a cumisüvegből. Csak ez azt is eredményezi h könnyen feladja van h a másik mellemet már meg sem próbálja.. Vettem egy méregdrága etetőcumit de a nem kell neki ráadásul a fele a nyakába megy. Mit tanácsolsz? Mert a cumisüveget a hozzátáplálás miatt nem tudom elhagyni de félek h teljesen ellustul.
    Köszi

    Judit

    Válasz:Ha alszik és nem ébred fel, akkor nem éhes, hagyhatod aludni.
    Amelyik melled bekeményedik, azt etetés előtt előre fejd le egy kicsit és akkor könnyebben megy majd neki.

  • Judit

    2010. április 05. hétfő

    Szia Ági, az lenne a kérdésem, hogy a 8 hetes lányomat fel kell még nappal ébreszteni 3 óránként? mert az egyik válaszodban mintha azt olvastam volna hogy keltsük fel, és egy másik anyagban meg azt h hagyjuk h kialakuljanak a szokásai. (Lehet h én értettem félre:)) Mikortól javaslod h ne ébresszük fel? Mert én még fel szoktam és nagyjából beválik,az esték is jók 21 től-általában 3-4 ig alszik. köszönöm a válaszod,

    Judit

    Válasz: Az újszülötteket 6 hetes korig, amíg nincs beállt napirend fel kell kelteni. A nagyobbakat nem, sőt alapszabály, hogy alvó gyereket nem keltünk fel 🙂 Ha viszont rendszeressé válik, hogy napközben egyszerre 4 óránál hosszabban alszik, akkor fel kell kelteni, mert ez már az éjszakai alvását befolyásolhatja.

  • vikianya

    2010. február 26. péntek

    Még azt elfelejtettem hozzátenni, hogy egy kicsit náthás.

  • vikianya

    2010. február 26. péntek

    Szia Ági!
    Ismét hozzád fordulnék, jó lenne ha most is tudnál segíteni.
    Lányom 2,5 hónapos, 3580-al született és 52cm-rel. Két hete a mérésnél már 6 kg volt és 61cm. Ez normális? születése után nagyon ügyes volt, és bár igény szerint szoptattam, de 2-3 óránként evett, este akár 5-6 órát is kibírt. Utánna lett egy félrenyeléses balesetünk, aminek mentő és kórház lett a következménye. Ott kiderült, hogy refluxos, és azt mondták, hogy ne etessem igény szerint, hanem csak 2-3 óránként, majd 20-25 perc büfiztetés. Most ott tartunk, hogy 1-1,5 óránként elkezdi rágni az öklét nappal, és semmi sem nyugtatja meg, csak a cici. 5 percet szopizik. Akkor elkezdem büfiztetni, hátha amiatt nem eszik, vissza rakom még, majd megint hamar abba hagyja. Ezt akár a végtelenségig is csinálhatom, ugyanis 1-1,5 óra múlva megint azt jelzi, hogy éhes. Északa is max 3 órát alszik egyszerre, de sokszor akkor is óránként kel. Tejem az van, néha még fejek is, tehát nem az a gond. Ráadásul így aludni se nagyon szokott. Gyakran van olyan, hogy egész nap csak 8-9 órát alszik. Mit tegyek?

    Válasz: A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Ani

    2010. január 04. hétfő

    SZia Ági!Kisfiam most 4 honapos és 1 hetes a napirendje reggel 8 kor ébred + – fél ora,reggeli tejci,tápszeres baba,azután büfizés pelus csere s játék egyedül majd ha látom hogy unatkozuk akkor én is beszállok a játékba.10 Körül maga kéri az alvást,ami változó fél óra vagy óra.Ébredés után ujra játék s dél körül etetés.S igy megy minden 4 órában.Pontossabban ment, kb 1 hete elkezdett köhögni s azota kicsit felborult az étkezése.Van hogy etetni akarom mert sirdogál s erre elkezd üvölteni,akkor hagyom s újra próbálkozom fél óra múlva van hogy eszik van hogy még 1 órát is kibir.150ml tápszert csinálok amiböl 170ml lessz,ez normális hogy 5 órát is kibir kaja nélkül nappal?De jön az este,7kor fürdetés ,vagy előtte eszik vagy utánna,legkésőbb 10kor.Azután elalszik ami nem megy könnyen majd elalszik de még rugdalodzik ide oda mozgatja a fejét,akkor kiveszem megnyugtatom ez igy megy kb 5ször.Majd 1kor felébred megetetem,tisztába teszem büfizik s el.alszik.Majd 1-2óra múlva felébred,a pelus tiszta,meleg nincs bent,az orra tiszta,nem éhes vagy mégis?Ilyenkor cumit adok neki,elalszik de 1 ora mulva újra ébred vizzel probálkozom de csak enni akar.Szóval hogy bir ki nappal 4-5 órát evés nélkül éjjel pedig minden 3 orában kel.Hogy birnám ezt megforditani?Már ha lehet,mert eléggé fárasztó.

    Válasz: Ez nem ilyen egyszerű, hogy „megfordítod”. Az előfordulhat már ebben a korban, hogy nappal 5 órán át nem eszik. Az éjjeli kelés 3 óránként szintén normális 4 hónaposan, gond akkor van, ha ennél gyakrabban ébred. Fontos, hogy éjjel ne rakd tisztába, ezzel csak felébreszted és ilyenkor büfiztetni sem kell. Mindig etesd meg, amikor ébred, ha csak cumit adsz neki, akkor éhes marad.

  • Vida Agi

    2009. november 25. szerda

    Az anyatej lefagyasztva egy évig tárolható. Ha már beállt a kereslet-kínálat, tehát nem termelődik több tejed, mint kéne, akkor nem kell fejni.
    Az anyatejet csak fel kell olvasztani szobahőmérsékleten, nem szabad forralni, hanem forró vízbe kell beállítani az anyatejjel megtöltött cumisüveget és így lehet felmelegíteni.

  • tündi

    2009. november 25. szerda

    szia Ági!
    megszületett a kisfiam,voltak komplikációk,de túl vagyunk rajta.2090g-mal született.38.hétre.
    most már 4550 g szerintem nagyon jól eszik.most 9 hetes.nála minden fordítva van:este eszi a legtöbbet 100-130g között és van hogy napközben csak 50-40 -et szopizik
    és nincs meg a szabály szerinti 680g körüli mennyiség sem,van ,hogy 560,570g-ot szív magába.jól van ez így?másik kérdésem : mindig le kell fejni a cicimet? és meddig tárolható?szept.25 az 1. doboz s a cicimben elég tej van nem kell cumiztatni,amugy sem szereti a cumisüveget.ha abbahagynám a fejést mi történne? s ha a fagyasztóból előveszem a tejet,kérlek írd meg felforraljam melegítőben,vagy hogyan melegítsem a tejet? lesz egy karácsonyi vacsora,s az apjával maradna itthon s jó lenne tudni mit csináljon ,ha felkel a kisfiam,míg nem vagyok itthon. köszönöm a válaszod előre is