Az anyatej nem csak étel

El kell oszlatnom egy nagy félreértést, amire egyikőtök kérdése hívta fel a figyelmemet. A szakemberek és a szakirodalom hajlamos úgy feltüntetni a szoptatást, mintha az csak a táplálásról szólna. „Az anyatej a babának étele és itala” – ezzel el is van intézve a szoptatás, holott ennél sokkal többről van szó.

Az anyatej nem csak ételA baba már eleve szopási ösztönnel születik, és ez nem feltétlenül fedi le az étvágyát. Szüksége van tehát komfortszopásra is, ami az első hetekben azzal járhat, hogy szinte nonstop szoptatsz. Teljesen normális, hogy ilyenkor 50-60 perceket nyammog a baba és utána szundít egyet majd megint 50-60 percet szopizik. Ebből az első 20-30 perc szokott lenni a „valódi” evés, a többi már csak komfortszopi, de erre szüksége van a picinek, ezért nem szabad levenni a mellről.

Ha nagyon érzékeny a mellbimbód, akkor próbálj ki többféle testhelyzetet a szoptatásra, ennek a hátterében ugyanis az áll, hogy a kicsi rosszul harap rá a mellre. Két szoptatás között hagyd szellőzni a melledet és ha szükséges, bekenheted Bepanthen kenőccsel is.

A hosszadalmas szoptatás persze kényelmetlen lehet, ezért készíts oda enni-innivalót (innivalót mindenképpen) és olvasnivalót is, így máris számodra is kényelmesebb lesz a helyzet. Ez az állapot általában csak 4-6 hétig tart, többnyire a 3.-4. héten már mérséklődik, a 6. hétre pedig már ritkább lesz a 30 percen túli szoptatások száma.

Tudnod kell, hogy az újszülött számára a szopizás az életbenmaradást jelenti
, azért olyan erős benne ez az ösztön, mert ez garantálja, hogy élelemhez jut. Viszont a megszületés utáni átállást is ez teszi könnyebbé számára, ezért minden kellemetlenség (hasfájás, hideg, álmosság, éhség, szomjúság stb.), ami a pocakban nem érte, kiváltja belőle a szopási reflexet. Néhány hét után már megtanulja felismerni, mi az egyes ingerek közötti különbség, 4 hetesen már érzékelhetően másként sír, ha fáj valamije, ha éhes vagy ha álmos, ezt kell megtanulni felismerni, és akkor nem esel bele abba a hibába, hogy minden kérésére szoptatással reagálsz majd. Ide tartozik persze, hogy a szoptatás sok mindenre jó, hiszen el is altat, el is lazít és fájdalomcsillapító hatása is van, tehát kiválóan működhet az a rendszer is, hogy minden alkalommal megszoptatod a kicsit, amikor jónak látod, a te döntésed, melyiket választod.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

25 Comments

  • andi

    2011. június 02. csütörtök

    Sziasztok!

    nagyon tetszenek a cikkek, sokat lehet tanulni mindenikből.

    Kedves Ági, lenne egy kérdésem.
    A 2.5 éves kislányom még mindig szopizik. Éjszaka is, napközben többnyire kibírja, már dolgozom is, ezért kénytelen szegénykém.:-)Nem zavar engem különösebben,hogy még mindig szopizik, de sajnos mostmár a munkámból adódóan kiszállásokra lehet számítani, ami azt jelenti, hogy éjszaka sem vagyok mellette. Nem szeretém, hogy negatív élményként élje meg az elválasztást, szerinted mi lenne a legmegfelelőbb megoldás. Tudom, hogy már azért megértünk rá, de mégis tanácstalan vagyok egy kicsit. Nem szeretném, hogy sokat sírjon a szopizás miatt. Van esetleg valami más megoldás?

    Segítséged köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Emiatt nem kell feltétlenül elválasztanod teljesen, ennyi idősen már meg lehet vele beszélni, hogy éjjel apával lesz otthon néha, esetleg az első alkalom lehet nehezebb, de szépen el fogják fogadni (nálunk is volt hasonló eset, a fiam, amikor megébredt, bebújt apa mellé az ágyba és elaludt mellette, nem volt probléma belőle)

  • Ilonka

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Az lenne a problémám, hogy 15 hónapos kislányom nem akar enni,csak szopizni,ha eszik is csipeget, pár falat,nem vagyok biztos benne hogy elég ha csak szopizik?A fiaimnál soha nem volt ilyen probléma!
    6hó korától-10hó ig nagyon szépen evett napi 3-4szer, egyszer csak vége lett ennek,azóta mondjuk folyamatosan fogzik,most 8foga van! Szedtünk már vasat is nem sok eredménnyel! Mitől lehet ez a nem evés? Most kb: 8-8és fél kg! Köszönöm segítségét! Válaszát!

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Ha korábban jól evett és most csak keveset eszik, inkább szopik, annak a fogzás lehet az oka. A súlya megfelelő, tehát nem szervi okról lehet szó, inkább csak a fogzás miatt érzékeny az ínye, ezért jobban szeret szopizni, ha emellett azért kap mást is valamennyit, akkor az elég neki. Azért egy vérvételt érdemes csináltatni, hogy az esetleges vashiány kiderüljön, ha van, de mivel szopizni kér, csak enni nem, ezért jó eséllyel nem erről van szó.

  • tedy

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Szia Ági!
    Megszületett a kisfiunk 07.31-én.Tehát még elég kezdő szülők vagyunk.Éppen ezért sok kérdésünk is lenne,de csak a nagyon fontosakat tenném most föl.1:Próbáltam a 3 óránkénti szoptatást bevezetni,de ez nem megy.Sokszor előfordul,h eszik és fél óra múlva újra akar enni.Ekkor már csak párat”szív” a mellemen és kész.Így néha egész délelőtt eszünk.Ez így normális?Lehet ezzel kezdeni valamit?2:Sokszor nem tudjuk eldönteni,h valójában éhes e vagy csak szopizna.Honnan tudjam pontosan?3:Cumi kérdés.Adjuk vagy ne?4:Jó e ha mindig kivesszük a kiságyából amikor sír?Ezeket a kérdéseket muszáj föltennem,m sajnos mindenki mást mond nekünk:(Egy utolsó kérdés.Császárral szültem.Mikortól lehet bicajra pattanom?:)
    Köszönöm előre is!

    Válasz:1. Még korai a 3 óránkénti etetés, de fél óra múlva biztosan nem éhes, hanem ilyenkor indul be az emésztés és a hasa fáj.
    2. 2-3 óránként lehet éhes, ha evett, utána kb. 30-45 perc múlva emészteni kezd, ezt várd ki, ha távoztak a szelek, utána kicsivel álmos lesz és azért sír, akkor fektesd le aludni.
    3. Ha fentlét után álmos, és mégsem tud elaludni, akkor adhattok neki elalváshoz (de csak ahhoz) cumit.
    4. Igen, ha sír vegyétek ki.

  • Zita

    2010. április 30. péntek

    Kislanyom 11 honapos es nagyon de nagyon cicis.Ha nem is szivja de szajaba tartja ,foleg ejjel,egesz ejjel.Raadasul nagyon de nagyon harap is.Mar nagyon fajnak a melleim is es ebbol kifolyolag kimerult vagyok.Mi tevo legyek,meddig ajanlott a szopiztatas?

    Válasz: A WHO ajánlása szerint a szoptatás 2 éves korig ajánlott. Ha harap, akkor finoman vedd el tőle a cicit és mondd, hogy nem. Éjjel, ha zavar és nem tudsz tőle aludni, vedd el tőle vagy ne add neki és adj helyette vizet.

  • Vica

    2010. április 20. kedd

    Kedves Ági!

    Ismét köszönöm a választ, mindig sikerül megnyugtatnod 🙂

  • Vica

    2010. április 13. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányunk 20 hónapos, nagyon cicifüggő, de ez engem nem zavar. Viszont nagyon keveset iszik és mikor ezt mondtam a háziorvosnak a válasz az volt „rá kell venni, hogy igyon”… Hát ezzel nem voltam kisegítve. Mennyit kellene innia? Nem válogatós, többnyire vizet iszik, de mindig csak egy-egy kortyot, egy nap alig iszik meg egy decit, meg még egy kis kaukázusi kefírt, azt nagyon szereti. Cicizni viszont kb. 6-7 alkalommal szokott egy nap. Ezek közül nem mindegyik „rendes” cicizés, van közte „odabújós” is, amikor csak kicsit relaxálni szeretne. Elegendő ez neki? Néha kicsit acetonos a lehellete, ezért is aggódom.
    Másik aggodalmam, hogy az elmúlt időben mindig sírva ébred (reggel és délután) és cicit kér. Mindig éppen jön valamelyik foga, ezért lehet, vagy lehet ennek más oka is? Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Ebben a korban már kb. 1 litert isznak a babák, de mivel ő még szopizik, ezért ez valószínűleg fedezi a folyadékszükséglete javát. Az 1-1 korty víz és az ételek nedvességtartalma az anyatej mellett bőven elég. Nem „kell rávenni, hogy igyon”, a gyerekek okosak, ha szomjasak – isznak, nem kell tukmálni rájuk az innivalót. A sírva ébredés oka mindig az, hogy valami miatt felriadt a baba, ez lehet a fogzás is.

  • Tündi

    2010. március 22. hétfő

    Szia Ági!
    Olyan probléma merült fel, hogy 10 hetes babám nem akarja elfogadni a cicimet egy pár napja. Legtöbbször eszik nyugodtan és minden gond nélkül veszi be a mellem a szájába, de vannak olyan alkalmak, amikor hiába kínálom egyszerűen rá sem akar cuppani, csak sír. Lehet, hogy rosszul értelmezem a jelzését és nem éhes amikor balhézik? A sírásán nem tudok egyértelműen eligazodni, mert amikor éhes akkor is úgy kezdi, mint amikor fáj a hasa. Általában 2 óránként eszik, ha ébren van és napközben néha 3 órát alszik egyhuzamban. Éjszaka egyszer szokott felkelni enni. Elvileg egy babának nem a cici a mindene? Hogyhogy nem kéri mégsem időnként? Valamit elrontottam?
    Köszönöm válaszod!

    Válasz: Nem rontottál el semmit 🙂 De ebben a korban sok baba már nem mindig éhes, néha inkább csak unatkozik és azért nyafog. Ilyenkor nem a cici a megoldás, hanem vidd át egy másik szobába, adj neki más játékokat, vagy tedd a hordozóba és abban vidd át másik szobába nézelődni. A másik ok a nyafogásra, hogy ebben a korban kb. 2 órát tudnak ébren lenni a babák éberen, utána már elfáradnak, tehát azért is nyafoghat 2 óra elteltével, mert álmos.

  • Ilonka

    2010. február 13. szombat

    Tetszik a Cikk!
    3-om gyerköcöm van,6éves,4éves, 6hónapos.
    az elsőt 2éves koráig, a másodikat 2és fél éves koráig szoptattam,és a legkisebb is nagyon szeret szopizni!
    Fontosnak tartom azt, hogy merjünk bizzni a gyermekeinkben,és ne parázzunk semmin,minden idejében elfog kezdődni,és véget fog érni! 🙂
    Tényleg ez az időszak a legszebb,és ennél szorosabb kapcsolat már nem igazán lesz,anya-gyermeke között!

  • zsu

    2009. december 27. vasárnap

    Szia Bee!
    Köszönöm szépen a tanácsaidat kipróbálom mindenképp! 🙂

  • Bee

    2009. december 23. szerda

    Szia Zsu!
    Ha nem baj akkor megosztanám veled a tapasztalatimat. Az én kislányom 6 hetes koráig nem tudott büfizni, ehezen tanulta meg, de próbálkozni kell, tartsd büfizéskor függőlegesen, én 15percig bírtam ha éjszaka evett. Rengeteg levegőt nyel a lányom még most is, olyan mohón eszik, pedig már lassan 6 hónapos. Ne aggódj, dicsérdmeg ha netán kijön egy büfi, előbb utóbb megtanulja hogyan kell csinálnia. Ne csak dörzsöld a hátát, én a kisposiját megfogtam a tenyerembe és oldalra rázogattam finoman, hogy a kis gyomrábók kitaláljon a levegő. Egy idő után elég volt csak felvenni, Még azt is kipróbálhatod, hogy többször lerakod vízszintesbe és felemeled, ilyenkor is elindulhat fölfelé a levegő. Remélem segítettem!

  • zsu

    2009. december 23. szerda

    Szia Ági!
    Lassan 3 hetes a kisfiam szerencsémre van tejem szopizik rendesen viszon etetés utás bárhogyis probálkozok nem tudom megbüfiztetni akár 30 percig is hordozom dörzsölöm a hátát mégsem büfizik egyik etetés után sem. Normális ez van aki azt mondja mindenképp büfiznie kell addig hordozzam míg nem sikerül és volt olyan is aki azt mondta szoptatós babáknál ez normális, hogy nem büfizik mert nem nyel levegőt szopizás közben. Mi az igazság? Normális ez, hogy nem büfizik? Nem lesz baja ettöl?
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Büfizni nem „kötelező”, ezekszerint ő nem nyel levegőt szopizás közben, mert ügyesen szopizik, nem kell aggódnod miatta, ha utána nincs hasfájása és jókedvű.

  • ircsó

    2009. szeptember 20. vasárnap

    köszi a választ.

    további szép napot

  • ircsó

    2009. szeptember 19. szombat

    Szia Ági!

    Másfél éve szoptatom kislányomat. Érdeklődnék, hogy a tej tartalmaz még vitaminokat illetve immunerősítő ásványi anyagokat vagy ilyenkor már csak folyadék. Tudom, hogy a baba korának megfelelően alkalmazkodik a tej minősége, de még védem a babámat a betegségek ellen, ha szoptatom? Minap hallottam a híradóban, hogy a H1N1 vírus influenza ellen szoptassuk babánkat.

    Köszi

    Válasz: Igen, tartalmaz immunanyagokat, ezért érdemes szoptatnod (nem véletlen, hogy a 3. világban a WHO miért támogatja a szoptatást, mert a kicsit megvédi a betegségektől)

  • Zsuzsi

    2009. augusztus 11. kedd

    Kedves Ági!
    Gyors válaszod köszönöm,tanácsod megfogadtam,sűrűbben szoptatok,több tejem lett ez megnyugtató.Most viszont sokszor zöldes a kaki,ez nem baj?És még egy kérdésem lenne:
    kisfiam minden szopizásnál kakil,sokszor csak addig szopizik amíg sikerül neki eme tevékenység- ez van ,hogy 5-8 perc.Kakilás után nem kell neki a tej,de kb.1-1,5 óra múlva elalvás előtt ismét szopzik.Normális dolog ez?És elegendő mennyiséget szív vajon ki ezalatt a rövid idő alatt?

    Válasz: A zöld kaki nem gond, néha előfordul. Ha nektek ez így megfelel, akkor nyugodtan egyen így, aztán később majd úgyis magától változtatni fog ezen.

  • Zsuzsi

    2009. augusztus 03. hétfő

    Kisfiam 3 hónapos, 4,5 kg (2550g született).Pillanatnyilag csak anyatejet kap. Kb.1 hete kevés a tejem,fájdalmas a szopizás olyan a mellbimbóm,mintha smirglizték volna.A szopizás nekem az első perctől fájdalmas,volt ugyan most jó néhány hét amikor kevésbé,ugyanis annyi tejem volt,hogy szinte alig kellett szívni ömlött a szájába.Fiókám most napközben óránként is felkel,közrejátszhat persze ez az őrült meleg is.Abban a néhány hétben amíg minden ideális volt 3-4 órákat aludt napközben,éjjel 6-ot is.Szerintem most nagyon éhes marad, bár többször mellre teszem nem nagyon érzek változást.Volt idő amikor már 130 ml evett,most biztos nem eszik annyit,mert nincs.Mit tegyek,hogy több legyen a tejem,hogy visszaálljon újra a „tejcsárda”? Iszom a Laktoherbet ill.a Dm szoptatós teát.Aggódom,hogy a kicsi nem eszik eleget.

    Másik kérdésem: rettenetesen hullik a hajam kb.3 hete.Ijesztő egy-egy fésülködés…:(
    Van valami megoldás erre?
    Köszönöm,ha kapok választ!

    Válasz: Ez a 3 hónapos növekedési ugrás miatt van. Szoptass gyakrabban, estefelé lefekvés előtt akár fél óránként is, amíg meg nem nő a tejmennyiség, utána visszaállhatsz az eredeti etetési menetrendre.
    A hajhullás normális, akár 2-3 hónapig is eltarthat, az okozza, hogy a terhesség alatt kevesebb haj hullik ki, mint normálisan és ilyenkor visszaáll minden eredetibe.

  • Anita

    2009. augusztus 02. vasárnap

    Köszönöm a választ! És mit mondasz arra, hogy a babának állandóan cseppfolyós a kakija? Már vagy egy hónapja majd minden szopi után ilyet kakil. Minden kakilást lesek, mert ha nem lépek időben, minden úszik. Erre mondja azt a doktornéni, hogy túletetem a gyereket. Küldtünk laborba székletmintát, minden ok vele. Csak a sárgadinnyére, vagy a Karamalzra tudnék tippelni, hogy hasmenést okozhat nála, de nem múlik el akkor sem, ha nem eszek ilyesmit. Nem fogom kevesebbet etetni babucit ha igényli (napi 6-7 esetleg 8 db 20-30 perces szopi), főleg így kánikulában nem! Akkor meg örökre marad a mindent elöntő kaki?

    Válasz: Minden gyereknek vannak ilyen „nyakig kaki” időszakai, nálunk is volt. A hozzátáplálással pedig el is múlt. Az okozza, hogy az anyatejet egyre tökéletesebben dolgozza fel a szervezete.

  • Anita

    2009. július 26. vasárnap

    8 hetes kisfiam születése óta igazi falógép, most 5440g. Sokan ajánlották az igény szerinti szoptatást, de én a doktornéninkre hallgattam és ha lehet próbáljuk betartani, hogy két etetés között elteljen 2,5-3 óra. Szerintem jól tettem, de még így is lelkiismeret furdalásom van néha, mert valóban egyszerűbb lenne minden nyafira cicire rakni a gyereket. Ki szoktam számolni a testsúlyának megfelelő napi adagját és időnként mérem az egyes szopásokat, mert mikor nem tettem, iszonyú hasmenése lett, szó szerint elöntött mindent és néha zöldet is kakilt. Doktornéni szerint túletetem a gyereket. Gondolom nem méregeti mindenki a gyerekét minden evés után, már én is unom, de nem tudom mit tegyek, mert a baba nem jelzi ha befejezte, mindig én szedem le, ő enne addig amig ki nem folyik a fülén és alvásba nem ájul. Ma reggel pl. képes volt 220 g-ot enni 30 perc alatt, pár napja meg a 100-g-ot sem tudta megszopni. Mondanom sem kell a reggel azzal telt, hogy 1,5 órán át próbáltam függőlegesben tartani, volt orbitális böfi, bukás, csuklás, mindem ami kell. Szóval folyamatosan változik a tejem mennyisége, a baba igényei és mivel nem tudom kontrollálni ezeket, marad a baba állandó hasmenése. Mit tesznek mások, hogy ne etessék agyon a gyereket és egyáltalán, baja lesz ettől?

    Válasz: Nem értek egyet a védőnénivel. A zöld széklet nem azért van, mert túl sokat eszik a baba, hanem azért, mert zsíros a tej, ami pedig nem gond, mert a tej a baba igényei szerint változik. Az is teljesen normális, ha néha kevesebbet, néha többet eszik, mi sem eszünk mindennap ugyanannyit… Ebben a korban egyébként teljesen normális, ha reggel 200 gramm körül szopik, a reggeli evés általában a legtöbb mennyiségre, különösen, ha éjjel már 5-6 órát kihagy két evés között, a mell pedig ezidő alatt túltelítődik.
    Mivel jókedvű, jól hízó baba, szerintem inkább ne méregesd minden evés után, hanem hagyatkozz az ösztöneire: ha éhes akkor sokat eszik, ha nem olyan éhes, akkor keveset eszik. Anyatejjel nem lehet túltáplálni egy csecsemőt és elhízni sem fog tőle, tehát emiatt nem kell aggódnod. Az első félévben sokat hízó babák, a 2. félévben lassabban híznak, van, hogy le is áll a hízás. (saját tapasztalat: a nagyobbik fiam volt ilyen jó étvágyú és 2 hónapos korától folyamatosan zöldet kakilt 5 hónapos koráig, minden hónapban 1-1,5 kilót hízott, fél évesen 10 kiló volt csak anyatejesen, innentől kezdve viszont egyáltalán nem érdekelte az evés és fél év alatt 1 kg-t hízott, most 4 éves és alig 15 kg, kilógnak a bordái, pedig jól eszik)

  • Évi

    2009. július 18. szombat

    Kedves Ági!
    Nem tudom hol tegyem fel kérdésemet, ide írok… Az én problémám az, hogy a 15 hós kisfiamat szeretném leszoktatni az éjszakai cicizésekről. Minden éjjel amióta megszületett (csak 1x-2x aludta át az éjszakát, vagy kelt 1x) 3-6 alkalommal kelünk. Mostanában is csak úgy akar visszaaludni éjjel, hogy cicire teszem és 10-20 percig is elvagyunk, mire vissza tudom tenni őt a kiságyába. Bevallom őszintén, ez már nagyon kimerítő számomra. Érződik a nappalokon is, apához sincs annyi türelmem….krónikus fáradt vagyok szinte. Illetve úgy gondolom, hogy talán már elég érett ahhoz hogy cici nélkül aludjunk. Valamelyik nap, amikor nagyon meleg volt éjjel és szokásos módon felsírt, gondoltam kipróbálom, hogy megitatom egy kis vízzel. Így is tettem, és szépen megitta a vizet a kiságyában ülve, majd szépen önmagától(!) visszafeküdt, és elaludt. Ott voltam vele míg elalszik…stb. Ez még kb. 3x megtörtént, és egyik alkalom sem tartott sokáig. Tegnap és ma már viszont percekig sír(t) az ágyában, és csak később fogadta el a vizet. Megitta és visszafeküdt, elaludt. Valószínűleg még jópárszor kelünk éjjel, mint mindig. Soha nem hagyom egyedül a kiságyban sírni, nem tudom rácsukni az ajtót. Általában mindig próbálok olyan megoldást keresni, hogy ne érezze azt hogy cserbenhagyták…stb. Most sem szeretném hogy ezt érezze! Ezért vagyok mindig ott amíg el nem alszik. Amikor sír, akkoris bedugom a kezem a kiságyon vagy behajolok, simogatom, vígasztalom és úgy itatom meg….stb. Ezelőtt ez úgy történt, hogy kivettem, megszoptattam, elaludt az ölemben, visszatettem és én is betámolyogtam aludni. Az éjjeli cicizéseken kívül még cicizik reggel, és az esti elalváskor. Illetve hébe-hóba napközben. De igazándiból nem csinál már problémát belőle ha a nappali elmarad… A lényeg az végülis, hogy tudom hogy ez egy lelki dolog is, és imádtam/imádok szoptatni, felejthetetlen ez a kötődés kettőnk között, de most már szeretném abbahagyni az éjszakai szoptatást. A nappali nem probléma. Viszont lelki törést sem akarok neki okozni. Nem bírom ha sír,de ha tudnám hogy nem okozok neki kárt kitartó lennék. Nem tudom hogy ez most hiszti-e, hogy visszaszerezze a régi jó bevált elalvós módszerét, vagy kárt teszek? 🙁 Köszönöm válaszod!

    Válasz: Ez jó módszer, nem okozol benne lelki törést, hiszen így is megkapja az éjszakai gondoskodást, csak másként, mint eddig és így szépen le fog róla szokni, hogy éjjel cicizzen. Ha kitartóan csinálod, ez segíteni fog.

  • Judit

    2009. július 16. csütörtök

    Mind a három fiammal az elején órákig szopiztunk, aztán fél óra szünet, rendrakás, valami kaja, stb., aztán megint szopi. Aztán kialakult a kis ritmusuk, és nekem is több időm lett.
    Ha kisebesedik a mell, a Lanolin 100 kenőcs azért jó, mert nem magát a felületet gyógyítja, hanem bent tartja a nedvességet, és úgy gyógyul. A Bepanthen nem jött be pont ezért (8 hétig volt sebes a mellem, cumizavar miatt, amit a koraszülöttön kaptunk).
    Ami még segíthet, ha a szoptatási testhelyzetet változtatod, illetve nagyon oda kell figyelni, hogy jól „harapjon” rá a baba.
    A szoptatás közbeni olvasással nem értek egyet, hiszen talán az életben ekkor vagy a gyermekedhez lelkileg a legközelebb, olvasni közben? Hmmm…

  • Mini

    2009. június 29. hétfő

    A fiammal aki most mar egy eves es kilenc honapos, orakat szopiztunk. Egyszeruen nem lehetet letteni a cicirol. Mindig mindenert bombolt. Ezert szornyen furcsa, hogy a 15 napos lanyom csak 5-10 perceket szopizik. Eleg kell legyen neki, mert ha nem akkor nem aludna 3 orat vagy annal tobbet is. 10 nap alatt 300 gr-ot hizott. Gondolom ez jo. A ket gyereket ossze se lehet hasonlitani. Mig a fiam egyfolytaba a cicin logott, meg akkor is amikor mar oran, szajan jott vissza a tejcsi, a lanyomnak ha tele van a pocakja, mar nem falja be. Meg akkor sem ha csuklik.
    Tudom, hogy nem eppen ide tartozik ez a tema, de valaki ha tud reagaljon.
    Negy napja (azelott valo este nagyot bofizett vissza, orran szajan) kezdet folyni az orra a lanyomnak. Nagyon megijedtem, mert a ferjem es a fiam nathasak voltak. Most nem tudom eldonteni, hogy mitol lehet. Van mikor egyaltalan nem folyik, maskor meg nem gyozzuk tisztitani .
    Ez mitol lehet es meddig tart ???????? Nagyon sajnalom szegenyket, hogy mindig zaklatjuk az orszivassal. Egyebkent ot egyaltalan nem zavarja az orfolyas, eszik es alszik nyugodtan. Nem dugul be az orra csak szortyog.
    Elore is koszonom a valszokat!!!!!!!!!!

    Válasz: Ez lehet megfázás, mert most elég sok hőmérsékletingadozás volt, ilyenkor könnyen megfáznak a kicsik. Inkább orrszívózd az orrát, ha szortyog, mert a bentmaradt pangó váladék arcüreggyulladást vagy középfülgyulladást okozhat.

  • Holle Anyu

    2009. június 22. hétfő

    Az én fiamnál épp az volt a baj, hogy képes volt 10 perc alatt kiszívni azt az adagot, amit más babák fél óra alatt, olyan turbószívókája volt. A mellbimbóm meg is sínylette rendesen. Volt amikor sírva szoptattam, mert a satu és a smirgli együttesét éreztem. Ami segített:
    * medela-kenőcs, ami ugyan elég drága, de legalább nem kell lemosni – hiszen mindenegyes érintkezés a vízzel vagy bármi mással borzalmasan fájt.
    * mellbimbóknál kivágott poló – ma is megvan emlékbe! Persze csak otthon viselhető, bár még úgysem veszélytelen, ha apu is otthon van… 🙂 De így legalább megoldható volt, hogy ne irritálja semmi, mégse fázzak.
    * minden 2. este lefejt tejet kapott cumisüvegből. Ennek 3 haszna is volt: 1. pihent a mellbimbóm, 2. apu etethetett, mivel a cumisüvegből szinte magától jön a tej, 3. a kis vadóc megtapasztalhatta, hogy nem muszáj teljes erővel nekiveselkedni a tejet adó bimbónak…

  • Vica

    2009. június 22. hétfő

    és igen, a Bepanthent mindekinek ajánlom! Két hét után úgy kisebesedett a cicim, hogy minden szoptatást végigbőgtem, a védőnő hozta a Bepanthent és másnapra(!!) már gond nélkül szopiztunk.

  • Vica

    2009. június 22. hétfő

    Nagyon jó a cikk, mindenkinek ajánlom, hogy fogadja meg. Mi volt, hogy 1,5 órát is szopiztunk egyhuzamban, be volt rendezve a kis sarkunk, fotel, müzliszelet, víz, könyv – egyáltalán nem volt fárasztó!! Sőt, akkoriban az sem zavarta a pindúrt ha videóztunk, így volt, hogy egy filmet is végignéztünk míg ő vidáman cuppogott – azóta se láttam egyet se :)) Ne hagyjátok ki ezt az időszakot!