Amit a cicin altatásról tudni kell

Sok anyuka jön hozzám azzal a kérdéssel, hogy vajon le kell-e szoktatni a babát a cicin altatásról, hogy ez rossz szokás-e. Úgy gondoltam, ideje összefoglalni, mit kell tudni róla.

Az újszülöttekben nagyon erős a szopizásra az ösztön (ultrahangfelvételekből tudjuk, hogy már magzati korban is sok baba szopja az ujját) és könnyen megnyugszanak az anyamellen. Sok baba el is alszik rajta, aminek több oka is van:

  • a szopizás még fárasztó az újszülött számára, néha lehet is látni, mennyire „dolgozik” a kicsi, van, amelyik meg is izzad a nagy munkában 🙂
  • az újszülötteknél nincs éles határ az alvás és az ébrenlét között, sok a félálomban töltött idő, némi szopizás után hajlamosak mélyen bealudni, aztán hamarosan felébrednek és újra szopiznának

Ahogy a kicsi fejlődik, egyre ügyesebben tud szopizni és hamarosan kialakulhat, hogy az altatás is szoptatással történik. Ez néha úgy néz ki, hogy evés után rögtön bealszik a baba és ilyenkor az anyuka leteszik a kiságyba, máskor úgy, hogy evés után ébren marad a baba, de amikor jön az alvásidő van egy rövidebb „altatós” szopi és ezen alszik el. Az esti lefekvés előtt a csecsemőt amúgy is meg kell szoptatni, hogy jóllakjon éjszakára, ilyenkor kézenfekvő is ez az altatási mód.

Fájni fog a hasa, ha szoptatás közben alszik el?

Az anyukákat gyakran azért óva intik cicin altatástól, mondván, ha túl gyakran szoptatnak, összekeveredik a baba pocakjában a korábbi már megemésztett és a friss még emésztetlen tej és ez hasfájást fog okozni. A valóság éppen ennek az ellentéte: a baba emésztése nagyon gyors, ha ritkán vagy időre etetik, mohó lesz, gyorsan akar enni (mert már nagyon éhes), ezért több levegőt nyel, hajlamos túlenni magát és jobban fáj a pocak is. Ha többször kevesebbet ehet, a mohóság és a túlevés elkerülhető.

Ha cicin altatok az két etetésnek számít?

Valójában nem. Amíg az újszülött kicsike és szinte összefolynak az etetések, ennek nincs jelentősége, később pedig észrevehető különbség lesz az etetések között (ilyenkor többet, hosszabban szopizik a baba) és az altatás között (ilyenkor rövidebben szopizik és hamarosan elalszik, a kiszívott első tej inkább csak szomjcsillapító).

Érdemes törekedni rá, hogy miután elaludt a baba, tegyük le az ágyába, ismerkedjen meg azért a saját alvóhelyével is. Letenni akkor lehet, amikor elengedte az anyamellet és láthatóan mélyen alszik, ez nagy átlagban 20 percet vesz igénybe (de a nagyobb, rutinosabb babák van, hogy 5 perc alatt is elalszanak cicin, ha pedig még nem igazán álmos a baba, akkor lehet, hogy tovább tart a dolog)

Hogyan tegyek különbséget az etetés és az altatás között?

Jó, ha a napoknak azért van egy sorrendje, ami követi a baba igényeit is. Reggel a baba ébredés után éhes, tehát etessük meg, etetés után mindig büfiztesd kicsit a válladra véve, innen fogja tudni, hogy ez most etetés volt, büfi után pedig tedd le játszani, nézelődni. Amikor álmosodik, következhet az altatós szopi, aminek a végén nincs büfizés (félálomban a babák nem esznek olyan mohón, tehát a hasfájós koron (6 hetes kor) túl már nem igazán nyel levegőt ilyenkor). A babák számára fontosak a szokások és ezek helyekhez, testhelyzetekhez is kötődhetnek, tehát lehet azt csinálni, hogy az etetős szopi mindig a nappaliban történik, míg az altatós szopi a szobájában, ebből is érezni fogja a különbséget. A testhelyzetet is lehet változtatni, pl. az etetés történhet ülve bölcsőtartásban, az altatás pedig fekve (ez különösen az örökmozgó 1 éven túli babáknál segíthet az ellazulásban).

Mi van, ha nem engedi el, ha csak cicivel a szájában alszik?

Az újszülötteknél ez természetes és ösztönös tevékenység, ők hosszasan szopiznak, néha akár 1-1,5 órát is. Ebben az időszakban célszerű türelmesnek lenni velük és annyit szoptatni igény szerint, amennyit csak lehet, így kiismeritek egymás szokásait, a kicsiben kialakul a biztonságérzet és hamarosan rátalál a saját alvás-ébrenlét-evés ritmusára is.

Együttalvós babáknál éjszakánként adja magát a szopizás lehetősége, hiszen a közeledben érzi a baba az anyatejszagot, ezért félálomban szopizik egy kicsit aztán alszik megint. Kutatások is kimutatták, hogy az együttalvós babák felszínesebben alszanak, hiszen anya közelsége lehetővé teszi, hogy megkapják a szükséges éjszakai gondoskodást. Fontos tudni, hogy ez egyáltalán nem jelent hátrányt (csak a szülők számára kellemetlen), később az idegrendszer fejlődésével (nagyjából 2 éves korra) ugyanúgy kialakulnak náluk a mélyalvási ciklusok, mint a többi babánál.

Ha nem elég álmos a baba, amikor altatni kezded, a cicin talán bealszik, de amikor el szeretnéd venni tőle, arra felébred, mert csak felszínes álomban volt. Éppen ezért érdemes várni, amíg tényleg elálmosodik és csak akkor elkezdeni altatni. Ha órákig kell altatni a babát, akkor biztosan nem volt még álmos, amikor altatni kezdted. Később ebből kialakulhat az, hogy te mindig elkezded szoptatni, ő mindig felébred és ez szokássá alakul nála. Ezen csak úgy lehet változtatni, hogy amikor azt látod, hogy már ellazult és elaludt a baba a cicin és elengedte azt, akkor következetesen mindig leteszed a kiságyba aludni. Ha sír, kiveheted, megvigasztalhatod, de utána megint visszateszed.

Sokan 1 éves kor után már úgy érzik, ideje lenne leszoktatni a cicizésről a babát és ezzel meg is próblkoznak, aztán mégis engednek neki, de belül mégis bizonytalanok benne, hogy jól teszik-e, néha próbálkozgatnak húzni az időt, másként altatni. Ez bizony összezavarhatja a kicsit és még jobban ragaszkodhat a cicihez, amikor hozzájut, nem akarja elengedni, mert attól tart, többé nem kapja meg. Éppen ezért jobb megoldás, ha kivárod ezt az időszakot és nem akarod leszoktatni őt róla. Itt írtam róla, milyen okok vannak, amik látszólag ésszerűnek tűnnek, mégsem kell csak emiatt leszoktatni a babát a szoptatásról.

Az ellenállás, a huzavona csak erősebb függést eredményez. Ha a baba megtanulja, hogy cicin alszik el és amikor kéri, meg is kapja, általában gyorsan elalszik rajta és nem áll ellen, totyogókorban, amikor az örökmozgó kicsiket nehéz ellazítani és kikapcsolni, a cicin alvó babát sokkal könnyebb elaltatni.

Már csak ritkán szopizott, most meg megint gyakran kéri, ez normális?

Nagy változások idején, mint amilyen a járás- és a beszédtanulás időszaka, a baba újra gyakran kérheti a cicit nappal, akár óránként többször is. Ennek az az oka, hogy számára a szopi lelki szükséglet is, biztonságot és erőt nyer belőled és ez segít neki feldolgozni a lassan elveszített csecsemőkort és átlépni a kisgyerekkorba. Erről nem a cicin altatás tehet, hanem életkori jelenség, amin túllép a baba.

Ha cicin alszik el, más nem fogja tudni majd elaltatni?

Ez nem feltétlenül van így. A cicin altatott babát is lehet ahhoz szoktatni, hogy néha másként aludjon el. Ehhez jó megismerni azt, hogy ő milyen módon tud a legkönnyebben ellazulni (minden babánál több van). Fontos, hogy az altatás módja nála személyekhez és helyekhez kötött, tehát hiába próbálkozol azzal, hogy te szoktasd rá a szopi nélküli elalvásra, hogy amikor majd a mamánál alszik, ne legyen gond, ezt tőled nem fogadja el, mert hozzád az ő kis buksijában a cici, mint altatási mód kötődik és nem érti, hogy érzi a tejszagot, tudja, hogy tudsz neki cicit adni, miért nem kaphatja meg (logikus, nem? :)) Ha viszont már egészen kis korától kezdve néha a Nagymama altatja, máskor Apa vigyáz rá és ő altatja el, akkor kialakulnak azok az altatási módok, amik kifejezetten hozzájuk kötődnek (pl. a cicin alvó nagyobbik fiam a Nagymamánál babakocsiban, a Dédinél susogással és dúdolással, Apával kis ringatással és mesével aludt el, mindenkinél megvolt a kedvenc :))

A bölcsiben gondot fog okozni, ha otthon csak cicivel alszik el?

Pont a fentiek miatt nem. A bölcsiben megtanulja, hogyan kell ott elaludni, fáradtabb is lesz majd a sok élmény miatt. Persze az első napokban lehetnek nehézségek, viszont ha hosszabb távon sem megy a bölcsiben alvás, akkor általában nem az altatás módja az ok, hanem az, hogy a kicsi nem bízik az új környezetben, nem kötődik az óvónénihez és nem bízik benne, nem tud ellazulni még az új feltételek között (pl. mert zajosak a gyerekek, kényelmetlen az ágy, besüt a nap). Segíthetünk neki azzal, ha az otthoni alvós szopizásoknál mindig odateszünk mellé egy kis alvósállatkát is (ez lehet egy párna, rongyi vagy anya pólója, kendője is, ezekkel könnyebb összebarátkozni, mert „anya-szaguk” van), így idővel az állatka is az elalvás része lesz, elfogadja, megbarátkozik vele és a bölcsis alvásnál is segíthet az ellazulásban.

Mindenki azt mondja, azért ébred fel éjjel a babám, mert cicin altatom. Szerinted?

Ez valóban gyakori elmélet, de százmillió légy is tévedhet 🙂 A valóság az, hogy ha a baba álmát semmi nem zavarja (nem fogzik, nem fáj a torka, nincs bedugulva az orra stb.), akkor képes hosszabb szakaszokat (korának megfelelő mértékben 3-6 órát) átaludni éjszaka és csak ritkán kel fel (amikor éhes). Ha viszont valami baja van és azt szokta meg, hogy cicin nyugszik meg és alszik vissza, akkor értelemszerűen a cicit kéri. Ha cumis baba lenne, akkor a cumit kérné, ha ringatással altatod, akkor meg a ringatást. Tehát nem a cici miatt kel fel, hanem azért, mert baja van és ezen a problémán kell segíteni, nem pedig a ciciről leszoktatni (ekkor ugyanúgy kelni fog, csak nem cicit kér, hanem valami mást)

Ha cicin altatom, sosem szokik le majd róla?

Igen, még érettségi előtt is hazaugrik majd egy slukkra 😀 Tapasztalatok szerint a legtöbb kisgyerek idővel magától is elhagyja a szopizást és megtanul másként elaludni. Persze, amikor már látod, hogy magától is ritkulnak a szopizások vagy, ha egészségügyi okok miatt szükséges, akkor le is szoktathatod róla, de ha nincs rá egyéb ok, érdemes megvárni, míg a saját tempójában elhagyja.

Ha szeretnéd megoldani gyermeked alvásproblémáját, itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.