A szoptatás abbahagyása: Mikor? Hogyan?

A legtöbb könyv csak arról ír, hogyan kezdjük el a szoptatást, annál kevesebb szó esik arról, mikor és hogyan hagyjuk abba. Mit okoz a babában az elválasztás? Hogyan segíthetünk neki? Egyáltalán: meddig van szüksége anyatejre?

Pár napja olvastam egy anyuka beszámolóját a kálváriáról, amit végigjárt, mire sikerült leszoktatnia a babáját a szoptatásról. 14 hónapos volt a babája, amikor elkezdett járni és ahelyett, hogy egyre ritkábban szopizott volna, hirtelen sokkal többet kérte. Az anyuka kezdettől úgy érezte, nagy lekötöttség a szoptatás, zavarta, hogy ha valahova mennie kell, három órán belül vissza kell érnie, feszült volt tőle, hogy csak és kizárólag őrajta múlik a baba gyarapodása és örült, amikor a kicsi már csak 4 óránként evett, majd elkezdett főzelékeket is enni. Végre úgy érezte, lekerült a válláról a felelősség. Úgy tervezte, 1 éves korig szoptat majd, vagy esetleg kicsit tovább is és akkorra majd a baba úgyis már minden mást is eszik, biztosan magától is elhagyja majd az anyatejet.

Megdöbbenve tapasztalta, hogy a kicsi 13-14 hónaposan hirtelen egyre gyakrabban kezdett szopizni, a végén már ott tartottak, hogy napközben gyakrabban kérte, mint újszülött korában és látszólag mintha visszafelé haladt volna a dolog.

Kétségbeesett, megkérdezte a gyermekorvost, a védőnőt. Az egyikük azt mondta, a baba majd magától elválasztja magát, a másik azt, hogy ha akarja, nyugodtan válassza el, hiszen már elmúlt 1 éves, de az anyuka úgy érezte, erre képtelen lenne „csak úgy”.

Nincs egyedül, sok anyuka van hasonló helyzetben. Sokan érzik úgy, hogy 1 éves kor után szoptatni nem helyes, néha a család vagy vadidegenek tesznek megjegyzéseket arra, miért szopizik még mindig a 16-17 hónapos kicsi, de olyan is van, hogy a gyerekorvos jegyzi meg, nincs már abban az anyatejben 1 éves kor után semmi. Az a tévhit is kering körbe az anyukák között, hogy a szopizás rossz szokás, túlságosan fog kötődni a gyerek, nem lehet majd elválasztani.

De valóban így lenne?

Természetesen nem.

Az anyatej 1 éves kor után is értékes. Azok az immunanyagok, amik korábban megvannak benne, ezt követően is ott vannak és bár a kicsi már sok mindent eszik, azért kiegészítő táplálékként sok baba még egy darabig igényt tart az anyatejre.

A szopizás a kicsi számára a biztonságot is jelenti. 1 éves kor körül hirtelen önállósodni kezd és amilyen izgalmas ez a számára, olyannyira ijesztő is, így újra a biztonság forrásához fordul: anyához, aki mindig ott van.

Praktikus előnyei is vannak az 1 éves koron túli szoptatásnak: amikor a kicsi beteg és rendes ételt nem szívesen vesz magához, az anyatejet akkor is szívesen fogadja. Kis korkülönbségnél a testvér érkezését is megkönnyíti, ha a két kicsi tandemben szopizhat. és a túlpörgött, nehezen „kikapcsolható” totyogó is könnyebben lenyugszik és elalszik, ha szopizhat egy kicsit.

A járástanulás időszakában sok baba intenzívebben szopizik, gyakrabban kéri, de ez csak átmeneti jelenség. Ha igény szerint ilyenkor is megkaphatja az anyamellet és szopizhat, pár nap után általában alábbhagy a lelkesedés.

A legtöbbször annak okoz gondot a gyakori szoptatás, akinek eleve gondjai vannak az intimitással. Ilyenkor úgy érezheted, ciki a szoptatás, furcsa, hogy a baba hozzád ér, kín az egész, szabadulnál tőle, ezért igyekszel a kontrollod alá vonni azt, irányítani minden részletét, mérni hány óránként eszik, hány grammot eszik, figyelni, mikor kéri, tervezni, mikor fogod elhagyni a következő étkezést a hozzátáplálás során és mikor lehet végleg elhagyni a szoptatást.

Nem kell kellemetlenül érezned magad emiatt. A mai világban, amikor annyi minden művi körülöttünk, nagyon eltávolodtunk az efféle természetes dolgoktól.

Van, akiben egy korábbi rossz élmény miatt tart a szoptatástól.
Van, aki a mérhetetlenségével, kontrollálhatatlanságával nem tud mit kezdeni.
Van, aki számára a közelségnek ez a foka okoz problémát. A szoptatás intim élmény, nem csak testileg adunk valamit a babának, hanem lélekben is közelebb engedjük magunkhoz, a „legbensőnkhöz” adunk hozzáférést neki és van, aki ezzel az érzéssel nem tud mit kezdeni.

A baba szempontjából az a legjobb, ha akkor hagyjuk el a szoptatást, amikor ő szeretné. Szinte felfoghatatlannak tűnik, amikor a kicsi naponta ezerszer kéri, hogy egy szép napon egyáltalán nem fogja kérni, pedig megtörténik.

De ebben a kapcsolatban ketten vagytok. Ha számodra már elviselhetetlen, ha nem tudod megoldani, ha már fájdalmas vagy kellemetlen (nyom a foga, nem bírja a derekad, az éjszakák rettenetesek), ne legyen bűntudatod, ha te döntesz úgy, hogy szeretnéd lassan elhagyni.

Azt is látni kell, hogy bár sokan úgy gondolják, az 1-2 éves kor közötti viselkedési problémákért a szoptatás a felelős, ez egyáltalán nem így van. Nem tudom miért, de valahogy kialakult az a tévhit, hogy azért nem alszik a baba, mert még anyatejet kap, azért hisztizik, mert a szopival elkényeztetik, még olyat is hallottam, hogy azért nem beszél, mert még szopizik. Ezeknek a feltételezéseknek semmi alapjuk nincs. Ha a babának nincs semmi baja, nem ébred fel éjszaka félóránként csak azért, mert még szopizik. És semmi garancia nincs arra, hogy ha elhagyja a szopizást, akkor jobban fog aludni éjszaka.

Olykor mégis működik ez a módszer, rendszerint azért, mert a szoptatás elhagyása mellett az anyuka bevetett valamilyen más módszert, amivel a baba vissza tudja altatni magát, ha éjjel felébred (pl. cumi, rongyi).

Mikor és hogyan vágj bele?

Ha van rá mód, várd ki azt az időszakot, amikor a kicsi mint egy élő matrica :), állandóan jön utánad és szopizni kér, és amikor már lenyugodtak a kedélyek, akkor fogj neki a leszoktatásnak. Ne egyik napról a másikra akard megoldani, jobb, ha lassanként haladtok!

Szánj rá a dologra legalább 2 hetet és dolgozz ki egy tervet!
Az nem terv, hogy „mostantól vizet kap cici helyett akármi is történik”, ezek a tervek általában az első nagy vörösfejű krokodilkönnyes üvöltésnél dugába dőlnek. Helyette jobb apránként haladni:

– Először nappal ritkítsd a szoptatásokat! Dédelgesd meg, szeretgesd, de ne tedd cicire! Megbeszélhetsz vele szabályokat is: pl. nyilvános helyen nincs szopi, csak reggel és este van szopi, a délutáni alvás előtt nincs.

– Amikor ezen már túlvagytok, következhet a reggeli szopi elhagyása, az könnyebb, mert olyankor a kicsi kipihent, jókedvű, egy kis dédelgetéssel, finom reggelivel ki lehet váltani.

– Ezt követően lehet este is elhagyni a szopit. Jó, ha előre megbeszéled a kicsivel is, mi fog történni, mi lesz ezentúl esténként szopi helyett. A legjobb, ha a megszokott esti rutint kicsit újragondoljátok. A kicsinek továbbra is szüksége van a testközelségre, összebújásra, ebből kapjon minél többet már napközben is, és este is meg kell lennie a szeretgetésnek, így könnyebb elfogadni, ha nem szopizhat. Ne feledd, a kicsinek szüksége van segítségre elalvás előtt az ellazuláshoz! Ha nem kap cicit, amin ellazulhat, akkor valami mást kell kitalálnod, amitől el tud lazulni. Ez lehet meseolvasás, dúdolás, zenehallgatás, fehér zaj, fejből való mesemondás…

– A legnagyobb gondot az éjszakai szopizás elhagyása szokott jelenteni, hiszen ilyenkor te is fáradt vagy, legszívesebben visszafeküdnél aludni ahelyett, hogy órákat huzavonázol a gyermekeddel. Ilyenkor derül ki, hogy mégiscsak kényelmes az a cici, mert legalább megnyugszik és visszaalszik a kicsi, még ha csak rövid időre is 🙂 Szóval készülj fel az első éjszakára! A taktika minden gyereknél más. Van, aki vizet ad éjszaka, van, aki cumit, mások plüssállattal vagy anya-szagú pólóval próbálkoznak. Az is jó taktika, ha pár éjszakát apa bevállal és ő megy be a kicsihez, neki ugyanis nincs cicije 🙂 Az a tapasztalatom, hogy gyakorlatilag mindegy, mit választasz, az első pár alkalom nagyon nehéz, de ha következetesen ragaszkodsz hozzá, akkor egyre jobban megy a dolog. Nem a módszer miatt, hanem azért, mert a kicsi berögzött szokása, hogy csak cicivel nyugszik meg, változni kezd.

Arról viszont semmiképpen ne feledkezz meg, hogy a kicsit nem szabad magára hagyni, ne sírjon egyedül! Segítségre szüksége van, legyél ott vele, vigasztald, simogasd, de maradj következetes abban, amit kitaláltál. Ha nem kísérletezel, hanem türelmesen haladsz a terveid mentén, azzal pont azt a biztonságos hátteret teremted meg a kicsinek, amit a szopiban is megtalált.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

15 Comments

  • Rebeka Krisztina

    2016. január 15. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam mindjárt 9 hónapos,6 hónapos koráig csak anyatejet kapott,és csak azután kezdtünk el kóstolgatni,de az anyatejet 7 hónapos koráig nagyon előnyben részesítette,minden másból csak pár kanállal evett.Azután 7.5 hónapos korában elkezdett nagyon nagy adagokat enni ebédre,és innentől kezdve nappal csak enni akart szopcsizni nem,majd 8 hónapos korától,éjjel sem akart szopcsizni,csak nevet,és megharapja,ha megpróbálom odaadni neki.Egyébként nagyon ügyes,már 5 hónaposan mászott,6 hósan felállt és mindjárt jár is,már pár lépést meg is tesz,80cm és 12kg,tehát a méretével sincs gond.
    Reggelire szoktam adni neki csirkemellet,tojássárgáját,sajtot,vajat,ebédre is mindig húst,meg zöldségeket főzök,tehát próbálom táplálni megfelelően.
    A kérdésem az lenne ,hogy most kellene még adjak neki tápszert? Vagy hogy pótoljam az anyatejet?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Rebeka

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Mivel még csak 9 hónapos, pótlásként kaphat tápszert, ha már nem fogadja el az anyatejet, de ha nem ízlik neki a tápszer, tejtermékekkel, tejpéppel is tudod helyettesíteni.

  • Éhleiter Szilvia

    2016. január 03. vasárnap

    Kedves ÁGi! A fiam másfél éves, még mindig lelkes szopizós.Ami nem is lenne baj,de úgy néz ki útban van a kistestvér és érzékenyek néha a mellbimbóim. Gondom hogy sok mindent nem eszik meg , nem tudom mi lesz majd ha anyatejet se fog kapni. Le szeretném szoktatni,persze úgy hogy ő ne nagyon sérüljön ettől.Nagyon köszönöm a válaszát előre is!

    • Vida Ágnes

      2016. január 10. vasárnap

      Őszintén szólva önmagában a terhesség nem indok arra, hogy leszoktasd (itt írtam a várandósság alatti szoptatásról: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/szoptatas-terhesseg-alatt). 2 éves kor körül a legtöbb kisgyerek magától is leszokik, de olyan is van, hogy a terhesség 3.-4. hónapja táján hagyja el a cicit, mert megváltozik a tej íze. Esetleg elkezdhetsz szabályokat bevezetni a szopival kapcsolatban (nyilvános helyen nem, napközben nem, csak reggel és este stb.), ezáltal egy kicsit ritkulnak a szopik és később könnyebb lesz elhagyni, de valójában ez sem szükséges, ha már nincs rá szüksége magától elhagyja majd.

  • Tomcsányi Andrea

    2015. december 29. kedd

    Kedves Ágnes!

    A segitségét,tanácsát szeretném kérni abban,hogy a kislányunk 11 hónapos,anyatejes és kb. 6 hós kora óta sürün ébred éjszaka.Ami azt jelenti hogy van amikor óránként is akár,már van 6 foga .Amugy az átlag az a kétóránkénti kelés.Kisebb korában sem volt vmi.jó alvó kb.3 óránként kelt enni,napközben igényszerint etettem az elején óránként kért cict az éjszakát még egyszer sem aludta át .Ha felébred csak cicin alszik vissza ,próbáltam vizzel megnyugtatni és visszaaltatni ez egy kis ideig ment is de csak az elsö ébredésénél ami kb.23 és 24 óra között van.Napközben félóra kétszer vagy háromszor ritka hogy egy órát aludjon egyszerre.
    Napközben szépen eszik kenyeret,zöldséget,gyümölcsöt,de nem az a habzsolós tipus,van amikor csak kb.60-70g.nyi adagot eszik.Cicit napközben csak akkor kap ha nagyon nyügös és már nem tudom mi baja lehet ez.max.2szer szokott lenni,de nem mindennap.
    Vacsira ,kb 19 körül kenyeret kap ,szépen eszik amennyi jól esik neki a tejpépeket nem nagyon eszi meg.20kor fürdünk és utánna kicsi játék ha már nagyon fáradt akkor kap cicit és elalszik de kel is kb.23 fele van amikor hamarabb 22 fele és az éjszaka folyamán igy tovább kb.kétóránként.
    Elképzelhetö hogy most is jön a foga??És az hogy hátul??mert oda rág,piszkál nagyon sokat…osanitot adok neki napi egyszer ,lefekvés elött és éjszaka még egyszer kb.2ora körül.
    Tanácstalanok vagyunk ebben az esetben,kérdezgetünk ismerösöket mindenki mást mondd,de van aki azt mondja hogy anyatejes babáknál ez normális és hogy mig szoptatom ez igy is fog maradni.Tanácsát szeretném kérni ebben az esetben,mert elég fárasztó és nehéz nekünk a sokszori kelések miatt.Nehéz,mert ugy tünik most hogy ez nem fog változni!

    Köszönöm válaszát!

    Andi

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Mivel viszonylag hamar kijött az első 6 foga, elképzelhető, hogy már a rágófogak is beindultak. Kukucskálj be a szájába! Ha hátul duzzadt az ínye, esetleg pirosas-bordós duzzanatot látsz rajta, akkor biztosan ez bántja! Néha ezen segít éjjel lefekvés előtt egy kiskanál Nurofen.

  • klári

    2015. december 25. péntek

    Kedves Ági
    A kisfiam most egy éves,gondolkoztam azon hogy leválasztom.Problémát nekem ebben az jelent hogy nem szereti se a túrórudit egy két mini falat után elutasítja,se a joghurtot az is egy két kanál,teljföltöl meg öklendezik.Nem hiszem hogy tejallergia,ugyanis a krémtúrótól semmi baja azt megeszi.Viszont így izgulok hogy ha leválasztom mivel pótóljam a tejbevitelt?És egyáltalán mennyi tejtermékre van szüksége még egy ilyen korú gyereknek?Válaszod köszönöm előre is!Egy túl izgulós amyuka ☺

    • Vida Ágnes

      2015. december 28. hétfő

      Nem kell aggódnod emiatt. Az ételeibe keverd bele a tejtermékeket pl. a főzelékbe egy kis tejfelt, a rántottába a reszelt sajtot, de készíthetsz sajtmártást a husira, tésztára, a levesbe tehetsz egy kiskanál tejszínt, joghurtot stb. Ha minden nap többször kap tejterméket, nem lesz semmi baja. A szükséges kalcium egyébként kalcium tartalmú zöldségekből is pótolható.

  • Anita

    2015. december 08. kedd

    Kedves Ágnes! Kislanyom 9honapos, 3-4 napja nem hajlando elvenni a cicit,eddig is mar csak reggel és este szopott volt hogy az egyik ki is maradt.Lehetséges, hogy saját magától abbahagyja a cicizest? amúgy jo az étvágya, mindent megeszik, eleg szep adagokban 🙂 esetleg kellene tapszerrel potolnom a szopizast,vagy ilyenkorban már nem kell? Esetleg ihat mar tejet? Tejtermékeket már kap,nincs tőle semmi baja. Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2015. december 15. kedd

      Valószínűleg nem akarja elhagyni, inkább csak „sztrájkol”. Itt írtam erről: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/ehsegsztrajk Lehet, hogy fogzás okozza, ilyenkor szokott segíteni, ha szopi előtt bekened az ínyét fogzáskönnyítő géllel, vagy más testhelyzetben szoptatod, mint eddig. Ha teljesen elhagyja, akkor 1 éves korig mindenképpen kell a tápszerpótlás, 1 éves kor után kaphat rendes tejet, addig nem.

  • Zsoka

    2015. december 03. csütörtök

    Sziasztok,
    en is a tapasztalatomat irnam le.
    18 honapos koraig szopizott a kisfiam, nagyon szerettunk ketten vagy ferjemmel egyutt, 3an osszebujni es ugy szopizott. Eljott egy ido, mikor mar ejjel tobbet kellt fel, mint maskor es a hatam sem birta, pedig fekve szoptattam.
    Jott a nyar, sokat voltunk kint, ott sok erdekes dolog van, lepke, kovek, csuszda, rossz idoben a nagyszulok. Nappal eszebe sem jutott kerni a cicit, este mindig csak azzal aludt el. Mikor teljesen kimaradt a nappali szopi a sok jo idonek koszonhetoen, amit kint tudtunk tolteni, az ejjelirol en szoktattam le. Nem akartam, hogy azt erezze, hogy nem szamithat ram, elso este megoleltem, de cicit nem adtam, odabujt a mellkasomhoz. Sirt 7 percet es ataludta az ejszakat, masnap 5 perc sirt es ataludta, utanna mar nem kert cicit es nem is sirt. Most 22 honapos meg mindig osszebujik a mi kis csaladunk, ugy alszunk el, mesevel, aztan tesszuk a kisagyba. Tudja szamithat rank, de apaval is jol elvan napokig is, mert mar ugy is alakult, hogy muszaly volt csak vele legyen.
    A babaink nagyon erzik mi mit akarunk, ugy velem ok mar a pocakban is tudjak anyanak mi a jo es neki, en mar ott megbeszeltem vele dolgokat. A szopirol leszokast is elmondtam es talan ezert is ment konnyen :-).

  • Zsófi

    2015. november 27. péntek

    Kedves Ági!
    Először is ne haragudj, hogy nem teljes mértékben kapcsolódik ide a problémám. Kisfiam 15 hónapos. Magától hagyta abba a szopizást 9 hónaposan, de a vége felé már előfordult, hogy néha megharapott. Utána abbahagyta a harapást, de kb 3-4 hónapja elkezdte megint. Agresszióból összesen kétszer harapott meg, legtöbbször inkább akkor, mikor odabújik vagy örül valaminek, esetleg, ha izgatott. Amit az erről szóló cikkedben írtál, már mindent megpróbáltunk, egyelőre nem hat. Kérlek, ha van még tanácsod, írd meg, mert tehetetlenek vagyunk. Még egyszer elnézést, hogy ezt nem a fogadóórán írtam meg, de csak jóval később lett időm. Köszönöm szépen előre is:Zsófi

    • Vida Ágnes

      2015. november 29. vasárnap

      Mivel ez nála nem azért történik, mert harapni akar, hanem azért, mert nem tudja kezelni azt a nagy indulatot, hogy ő most nagyon örül, nagyon izgatott, és ilyenkor önkéntelenül jön elő a harapás, csak 2 dolgot tudsz tenni:
      1. Megvédeni magad, amíg ki nem növi ezt az időszakot.
      2. Tudatosítod benne, hogy mit tesz, mert most észre sem veszi, reflexszerűen csinálja. Például azzal, ha egyértelműen és határozottan leteszed ilyenkor és azt mondod, „Nem szabad”.

  • Mónika

    2015. november 24. kedd

    Kedves Szoptató Anyukák! Én is átmentem ezeken a problémákon, ezért röviden leírom én hogy választottam el a kislányomat. Hátha valakinek hasznos. Bár inkább úgy mondanám közös döntés volt és ő is meg volt már azok nélkül a szoptatásoktól amiket elhagytam. Kislányom napi hatszor szopizott 3 óránként újszülött kora óta. 17 hónapos volt amikor elkezdtem elválasztani, és 23 hónapos volt amikor teljesen elhagytuk. Én felváltva etettem egyik alkalom egyik cici másik alkalom másik cici, ezért párosával tudtam csak „elvenni” az időpontokat bár egyik alkalommal sem volt gond amikor már kihagytam. Először az ebéd utánit és a vacsora utánit hagytam el mert akkor úgyis jóllakott, észre se vette hogy kimaradt, kapott friss gyümölcslét. Aztán az alvások utánit tehát a reggeli elsőt és az ebéd utáni elsőt vettem el. Ugyancsak kapott teát vagy gyümölcslét(frissen facsart). Itt sem volt gond, mert ébredés után szomjas volt és elfogadta az innivalót, nem kérte a cicit. Aztán mikor 23 hónapos lett már csak a két altató cici volt este és ebéd után úgy altattam el. Azt hittem nehéz lesz, de mikor azt mondtam elfogyott elfogadta és picit nehezebben de szépen elaludt este megint mondtam hogy elfogyott már nincs. Kapott helyette +12 tejitalt később pedig normál tejet pici mézzel. Most 26 hónapos és várja mindig hogy alvás előtt és ébredéskor megkapja a „tejcsit”. Azért én is megkaptam hogy még mindig szopizik? De lassan fokozatosan 6 hónap alatt elhagytuk. Az összebújást nem hagytuk el magamhoz ölelem elalváskor és pár percig úgy maradunk, és van amikor ő maga bújik be az ágyba mikor már elálmosodik. Remélem valakinek hasznos lesz! Ha nem akkor bocsi elég hosszú lett. 🙂

  • Henna

    2015. november 24. kedd

    Kedves Ági!

    Köszönöm a cikket, nagyon hasznos, és ismét nagyon aktuális! A kislányom születése után, 4,5 évvel ezelőtt azért ostromoltalak, hogy hogyan tudnám őt kizárólag szoptatni. Nagyon el voltam keseredve, mert kevés anyatejem volt. Hála Neked, sikerült őt 4 éves koráig szoptatnom. 🙂
    Időközben megszületett a kisfiam, aki most 2,5 éves, és igen, anno bármit megtettem volna azért, hogy szoptatni tudjak, most pedig azért, hogy már ne szoptassak. Imádom őt anyatejjel táplálni, el sem tudom képzelni, hogy ez lehet másképp is, de úgy érzem, hogy fizikailag nem bírom tovább.
    Arról sehol sem olvastam eddig, hogy milyen hatással van az anyai szervezetre az évekig tartó szoptatás. 2 éven keresztül tandem szoptattam. 2 éves volt a kislányom, amikor a kisfiam született, nem volt kérdés, hogy a lányom is tovább szoptatom.
    Tehát a kérdésem az, hogy nem merül ki nagyon az éveken át szoptató anya szervezete? Vagy nem ettől vagyok kimerült, hanem szimplán attól, hogy van két ördögfiókám? 🙂

    Válaszodat tisztelettel megköszönöm!

    Henna