A kis cseles

Vajon szemünk fénye néhány hónaposan valóban képes csak azért felkelni az éjszaka közepén, mert megszokta? Ugye így leírva nem is tűnik annyira valószínűnek?

A kis cselesPedig hány anyuka jut arra a következtetésre, hogy márpedig az ő babája azért kel fel, mert „megszokta” a felkelést. Sok minden benne van ebben a (teljesen téves) következtetésben:

    – a saját magunkkal kapcsolatos félelmeink: „Jó anya vagyok?” „Biztosan nem én rontottam el valamit?”
    – a másoktól hallott félinformációk: „Ennyi idősen már nem kéne ennie.” „Az én fiam 1 hónaposan már átaludta az éjszakát.”
    – a baba iránti aggódás: „Biztosan nem éhezik?” „Biztos, nincs semmi baja?”

A gond csak az, hogy az igazság nincs benne ebben a félelemben: a baba ugyanis nem azért kel fel, mert megszokta a felkelést és nem is azért, mert felkeléskor mindig cicit kap. Ennek a folyamatnak a megértéséhez azonban ismernünk kell a baba alvási ciklusát: egy újszülött alvási ciklusa 45 perces, ami meglehetősen felületes, ez az alvási ciklus hétről hétre egyre nő, 3-4 hónapos korban már 60 perces.

Mikor is kel fel a baba éjjel enni? Újszülött korban általában 3 óránként, tehát 4×45 percenként, ami 3-4 hónapos kor között nő 4 órás időközökre, tehát 4×60 percre (most már érted, honnan származik az a „szabály”, hogy az újszülöttnek 3, a 3 hónaposnak 4 óránként kell ennie).

Egészen addig, amíg a baba csak anyatejet eszik és ez a fő tápláléka, éjjel teljesen normális, ha 3-4 óránként felkel enni, függetlenül attól mennyi idős és hány kiló (attól, hogy fél évesen 9 kiló, még lehet éjjel éhes, ezek a dolgok nem függnek össze egymással).

Gond akkor van, ha nem 3-4 óránként ébred éjjel, hanem gyakrabban, de ilyenkor sem a szoptatás a „bűnös”. A baba alvásciklusának végén ugyanis a mélyalvás után 10 perc felszínes alvás következik, ha ilyenkor valami megzavarja felébred, segítséget kér, majd visszaalszik. Nagyon fontos rész a „segítséget kér”. Az anyák ugyanis szeretik praktikusan intézni a dolgokat: ha a baba megébred, akkor ugyanúgy reagálnak rá minden esetben és ez az a pont, ahol elrontják!!!

Ha ugyanis a babának a foga fáj, megijedt az utcáról beszűrődő kutyaugatástól vagy a saját mozgása ébresztette fel, akkor nem minden esetben szoptatásra van szüksége. Persze ideig-óráig ez segít, a baba visszaalszik, majd 1-2 óra múlva megint felriad, mert a probléma valódi okát nem szüntettük meg.

Felesleges tehát minden eszközzel leszoktatni a szoptatásról, hátha akkor majd jól alszik, mert ez nem segít. Viszont amikor megébred és fogalmad sincs, mi a baja, teljesen eszköztelen leszel, nem tudod, hogyan altasd vissza. Éppen ezért azt javaslom, először azt próbáld megfejteni, miért ébred fel éjszaka. Ennek konrét oka kell, hogy legyen, a legtöbb esetben pofonegyszerű:

    – éhes,
    – fogzik (a nappali nyálzás és a „mindent a szájába tömködés” ennek biztos jele)
    – fáj a hasa (pl. ha most kezdtétek a hozzátáplálást, ha nincs még 10 hetes, ha új ételt kapott, vagy te ettél új ételt)
    – a saját mozgására ébred (ha mostanában tanult meg átfordulni/kúszni/mászni/felállni vagy járni),
    – túl mozgalmasak a napjai
    – szeparációs szorongás (ha már elmúlt 8 hónapos és nappal is láthatóan „anyásabb”, mint eddig)
    – fülfájás, torokfájás, bedugult orr, reflux – ezek nagyon gyakori okai még az alvászavaroknak

Az a régi városi legendát pedig, ami szerint az anyatejes babák rosszul alszanak, tessék elfelejteni, ez ugyanis csak abból származik, hogy 20-30 évvel ezelőtt még kevesebben szoptattak, hamarabb hozzátápláltak és a babákat hagyták sírni éjjel, ha nem aludtak, így tényleg: a nem anyatejes babák jól aludtak – ez azonban nem jelenti azt, hogy az ellenkezője is igaz…

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

26 Comments

  • Cs. Hajni

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági!

    Az én babám hétvégén lesz fél éves.
    Az óra átállítás óta az ő órája nem állt át és 1 órával korábban kel (6:30) mint eddig, de szerencsére kipihenten. Napközben 3 x alszik 3/4 órát, este pedig 9-kor teszem le. Hogyan lehetne még egy órával elhúzni a reggeli ébredést?

    • Nagyné Debreczeni Tímea

      2010. november 24. szerda

      Hajni!Az én babám 9 hónapos,ő sem”állt át”!Ő is 1 órával hamarabb kel fel!Próbálkoztam azzal hogy hamarabb letettem,de nem vált be!Ez ellen nem nagyon tudsz mit tenni,sőt inkább örülj neki hogy eddig tudsz aludni!:-)A Kislányom este 9 óra, fél 10 felé alszik el,hajnalban 3szor 4 szer,hanem többször is felébred cicizni,rosszul alszik,közöttünk!Reggel 6 kor 6:30 kor már ő is ébren van! 🙁 Jó neked hogy ennyit is alszik egyszerre!:-)Én már 3 hónapja nem alszom rendesen!Üdv nektek!Jó egészséget!

      • Cs. Hajni

        2010. november 25. csütörtök

        Szia Timi!

        Mi is még 2x-3x ébredünk éjszaka, nem egyhuzamban alszik fél 7-ig, de ez nem is baj, csak e mellett néha nagyon nehezen ébredek fel fél 7-kor, de jó tudni, hogy nem csak mi vagyunk így vele 🙂

        • Vida Agi

          2010. november 28. vasárnap

          Ha folyamatosan néhány napon keresztül később fekteted, akkor később is fog kelni és átáll az órája, elsőre ez sosem szokott menni, kell egy hét, mire teljesen átáll a bioritmusa (ez felnőtteknél is így van)

          • Cs. Hajni

            2010. december 02. csütörtök

            Szia Ági!

            Köszönöm a választ, az elején türelmetlenek voltunk, ezért írtam neked, de valóban kell egy hét, 2 napja 1-1,5 órával később ébredünk 🙂

  • Szabó Enikő

    2010. november 10. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 24-én lesz 1 éves és még mindig sokszor szopik napközben. AH eszébe jut jön és kapaszkodik hogy vegyem fel húzza a pólómat . Alváshoz is kéri a cicit. És mivel 6 hós korától velünk alszik így éjszaka is sokszor kiszolgálja magát!
    Rendes ételt elég keveset ezsik főleg most pár napja beteg is fogzik és és szinte semmi szilárdat nem fogad el:( Súlya is már kb 2 hónapja egy helyben toporog. doktornőnk csinált vérképet vizeletet ott mindet okénak látott.
    Normális hogy ennyire szereti még ennyi idősen a cicit..:)? Hogy tudnám leszoktatni erről a gyakori szopiról??

    Köszi Enci

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Igen, ez teljesen normális. Ebben a korban erről leszoktatni már szinte lehetetlenség, csak szép apró léptekben lehet. Először is fokozatosan adj neki egyre több szilárd ételt enni, és nappal hagyjátok el a cicit. Az éjjeli szoptatás elhagyása sokkal nehezebb, mivel együtt alszotok, ezen csak úgy tudsz érdemben változtatni, ha mindig türelmesen elmagyarázod, hogy nincs cici éjszaka, de ebből nagy sírás lesz kezdetben az biztos.

  • buzálné kata

    2010. szeptember 26. vasárnap

    Nálam a következő a gond.11 Hónapos iker lányaim vannak.és 2-3 hete nagy változás lett az éjszakákba. Addig szépen átaludták az estét azóta megébrednek és ugy sírnak hogy szinte alig lehet megnyugtatni. mit tegyek a nyugottabb alvás érdekében? és ne hinném hogy a foguk mert nem látom hogy jönne és ez már tart pár hete.
    köszönöm
    kata

  • Laura

    2010. július 30. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam négy hónapos, már egy ideje gyakorolja a hasról hátra fordulást. Egészen 10 nappal ezelőttig csak anyatejet kapott, majd egy 10 napig tartó kakimentes időszak után a védőnő tanácsára elkezdtem neki naponta 1-2-szer kicsi őszibarackpürét adni. Az éjszakáink úgy néztek ki (kivéve két hónapos koráig, mert addig éjszaka kétszer kelt enni), hogy fél 9-kor letettem és szépen magától elaludt és aludt kb.fél 2-ig, néha 4-ig, fél 5-ig is, majd megszoptattam és újra alvás kb.6-ig. Ilyenkor már nem alszik vissza, indul a napunk. Pár napja azonban felkel már éjfél körül is, majd 4 körül újra és mindkétszer eszik és változatlanul hatig alszik. Próbáltam, hogy éjfél körül nem adok neki cicit, mert ha eddig bírta hajnalig, akkor gondoltam most sem azért kel fel, mert éhes, de mással nem lehet megvígasztalni, így végül cicire kerül sor..Este és éjszaka, ha beteszem az ágyába elalszik, csak néha kell neki egy kis simivel segíteni éjszaka, nappal is többnyire magától elalszik, ha elfárad, ahol éppen van: játszószőnyegen, babapihenőszékben, levegőn. Remélem ez nem baj, de napközben a kiságyba fektetés nekünk nem sikerült.. Napközben kétszer-háromszor alszik kb. 30-45 perceket, néha alszik egyszer akár két-két és fél órát is. A nyálazás és ‘mindent rágás’ már megy több, mint egy hónapja, de az ínye még nincs megduzzadva, tehát a fogak kibújása még odébb van a gyermekorvos szerint is, mert a legutóbbi látogatás alkalmával megmutattam neki kisfiam ínyét és ő ezt mondta. Így most teljesen tanácstalan vagyok, hogy mi legyen ezzel az új éjszakai renddel, nem szeretném rászoktatni az újbóli kétszeri éjszakai szopizásra, márpedig, ha mindig megetetem, akkor tudom, hogy rá fog szokni, de mással nem tudom megnyugtatni és éhesnek is tűnik, bár annyit nem eszik, mint hajnalban. Hogyan tudom visszaszoktatni a régi rendre? Szabad-e ezzel próbálkoznom vagy hagyjam hogy magának szabályozza? Borostyánláncot már vettem neki a fogzásra, de még nem merem abban altatni. Légy szíves adj tanácsot, mert – teszted szerint – Belevaló, a napirendet elfogadó és szerintem kiegyensúlyozott kisfiamat nem szeretném elrontani.
    Előre is köszönöm. Laura

    Válasz: Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. Ráadásul most meleg is van, ezért szomjas is lehet, ez is teljesen normális, hiszen mi felnőttek is iszunk éjjel nagy melegben.

  • Cirok-Szabó Ágnes

    2010. június 25. péntek

    Kedves Ági!

    A kislányom 2,5 hetes, és tanácstalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy ha nappal 1,5 ill. 2 óránként ébred, és enni kér, akkor este 4 és fél óra múlva hogyhogy nem éhes? (Értsd úgy, hogy utoljára 10-11 fele eszik, és fél háromkor, illetve fél négy körül még alszik.) Ébresszem, vagy sem az etetéshez? A mellem ilyenkor ugyanis nagyon feszül, a kis lurkó meg csak alszik édesen. Esetleg le kéne fejnem a tejet?

    Előre is köszönöm a választ, üdv: Ági

    Válasz:Éjjel ne ébreszd az etetéshez, ha magától nem ébred. Örülj neki, ez azt jelenti, tudja mikor van nappal és éjszaka. Ne akarj logikát keresni a viselkedésében, mert az nem mindig van 🙂 Valószínűleg nappal jóllakik, éjjel pedig mélyebben alszik, ezért nem ébred fel. Éjjel, ha nagyon feszül, egy kicsit kifejhetsz kézzel, de ne az egészet, csak annyit, hogy ne feszüljön fájdalmasan.

  • Panni

    2010. január 08. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 9,5 hónapos. Elég érzékeny kisbabaa. Kicsi korában főleg babakocsiban aludt (néha egészen rejtélyes módon a kiságyban is), kezdettől fogva hason altatom. Aztán 5-7 hónapos koráig ringattuk, majd erről sikeresen leszoktattuk. Most úgy alszik el, hogy leteszem a kiságyba, magára hagyom, Ő rögtön hanyatt fordul, mert ugye akkor nem kell aludni és játszani kezd az ágyban lévő barijával. De nem sír, akár fél órát is elvan így. Utána bemegyek, hasra teszem és rázom a popóját. Tudom, elég mulatságos, de nekünk ez vált be. A kérdésem, hogy ez még belefér a „normális” kategóriába, hogy így segítünk neki elaludni, vagy erről is le kellene szoktatni. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy néha bizony 20-25 percig is rázogatni kell, amíg álomba szenderül. A napirendünk kialakult, háromszor alszik napközben 45 percet (percre pontosan), utána evés, játék, végül alvás. Ennyi idő kell, hogy kijöjjenek a büfik evés után, mert azok nagyon zavarják.

    Másik kérdésem az éjszaka. Voltak már jobb időszakok, amikor csak 4-5 óra felé ébredt, akkor szopott, majd visszaaludt 7-ig. Most 3-4-szer is felkel éjjel. Általában 12-kor, 2 körül. 4-kor megszoptatom, de utána is felébred, majd 6-kor kel. 8 foga kinn van, kúszik, ül. Éjszaka ringatással altatom vissza. Ezen érdemes változtatni?
    Túl vagyunk egy 6 napos szopási sztrájkon is, szerencsésen visszaszokott a szopihoz. Lehet, hogy ezért nyugtalanabb most éjszaka? Azóta egyébként szokásává vált, hogy folyton textilpelust töm a szájába és szopcsizza, elalváshoz is. Ennek köze lehet a sztrájkhoz? Én ezt nem tartom károsnak, te mit gondolsz erről?

    Előre is köszönöm a válaszodat!

    Válasz:
    1. Ez még belefér a normális kategóriába. A babának kell segítség az ellazuláshoz, neki ez vált be, miért ne? 🙂

    2. A textilpelus-tömés és a felkelés együtt egyértelműen fogzásra utal, így masszírozza az ínyét. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Szilike

    2010. január 05. kedd

    Kedves Ági!

    Lánykám most lesz 10 hónapos. Szinte egyszerre kezdett el mászni, ülni és állni. Idáig nagyon jók voltak az éjszakáink,de most elromlott. Tudom,hogy a mozgás,szeparációs szorongás és a fogzás is közrejátszik,de kezdek kimerülni. Óránként kel és már nem tudom,hogy mit csináljak vele, azon kívül,hogy megszoptatom! Ha megébred útnakindul az ágyban. Nekimegy az ágy oldalának,amitől valószínűleg meijed és sír. Tudom,hogy nem a legjobb megoldás,hogy mindig megszoptatom,de addig nem nyugszik meg. Mit próbálhatnék még meg? Teljesen tanácstalan és fáradt vagyok!

    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Segíthet, ha nagyobb ágyat kap, mert akkor nem megy neki a szélének és nem sír (tényleg így van, mi is átköltöztettük a kisebbik fiamat a járókába és mintha elvágták volna az éjszakai ébredéseket)

    Ha fogzik, mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Halmainé

    2010. január 01. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 hónapos már tud oldalra és hasra fordulni most próbálkozik a kúszással. Nagyon rosszul alszik este 9 körül alszik el és hajnali 1-2 óra között mindig felébred ekkor meg szoktam etetni (tápszeres sajnos) és általában vissza is alszik de attól kezdve óránként ébred és 5-6 között mikor ébred már nem hajlandó vissza aludni. Ekkor ételt nem fogad el, játszunk kb. egy órát és utána megint alszik de csak 1órát és utána indul a napunk. A napközbeni alvásai sem jobbak általában 30-40 perceket alszik nagy ritkán kb hetente egyszer fordul elő hogy 1-1,5 órát alszik nappal egyhuzamban. Sajnos nem hajlandó csak kézben elaludni erről hogyan lehetne leszoktatni mert már 9 kiló és elég nehéz 20-30 percig folyamatosan ringatni mire elalszik. Mennyit és hogyan kellene aludnia egy 5 hónapos babának?
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: 5 hónaposan éjjel 10-11 órát kell aludnia, nappal 2×1-1,5 órát, vagy 3×30-40 percet. Az éjszakai keléseket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A ringatásról úgy tudod leszoktatni, hogy elalvás előtt egy kicsit meg kell dédelgetni, segíteni ellazulni, hogy ne teljesen éberen kerüljön az ágyba, hanem csak félálomban, majd le kell tenni a kiságyba. Ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik. Ezáltal megtanulja az önálló elalvást. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

  • anita54

    2009. november 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni Tőled. Kislányom másfél éves lesz 1 hét múlva. Soha nem volt jó alvó, de mindig mindent megtettünk, hogy aludjon. Nem sírva hagyással, hanem minden lehető bevethető módszerrel. Még szopizik, nappal is szinte kiszolgálja magát, de nekem ez nem terhes, örülök, hogy így alakítottuk. De éjszaka is, ahogy írod minden alvásciklusa végén sírva megébred és ha nem kap cicit ordít. Próbálkoztunk mindennel, az apja ment be hozzá, simogattuk, énekeltünk, picit hagytuk, h sírjon, ringattuk ( de mivel 16 kiló ez nem lehet megoldás). megpuszilgattam otthagytam, de mindig ő bírja tovább, volt hogy felébredt teljesen és éjszaka játszani kellett vele, mert nem annyira felzaklatta magát. (Ez nem lehet megoldás, mert a férjemnek ki kell aludnia magát, kis lakásban lakunk.) Már teljesen fáradt vagyok, segítségünk nincs, nappal sem tudom kipihenni magam, mert 1 órát alszik , ha nem kap cicit akkor nem alszik tovább, felébred. Egyébként nappal jó kedvű kiegyensúlyozott, okos gyerek nem látni rajta az éjszakai ébredéseket, sírásokat.

    Mit tegyünk? köszönöm

    Válasz: Az éjszakai ébredésnek oka van. Ő megszokta, hogy ilyenkor mindig cicit kap, ha tehát nem kap, akkor követeli, mert ezt szokta meg. De először is az okokat kell megtalálni. Nem lehet, hogy jönnek az őrlőfogai vagy a szemfogai? Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    Ha ennek ellenére is mindig felkel majd, akkor arra lehet gondolni, hogy nappal nagyon túlpörög. Ebben a korban annyit nyüzsögnek, nehezen „kapcsolnak” ki éjszakára. Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nyugtalan, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

    A harmadik, ami látványos javulást hozhat, ha az első ébredése után magad mellé fekteted éjszaka. Mivel most a szeparációs szorongás tombol nála, lehet, hogy csak anyahiánya van. Ha este egyébként az ágyában szokott aludni, és csak az első ébredéskor veszed magad mellé, akkor nem „szokik be” az ágyatokba, és amikor majd már nem lesz miért felkelnie, vígan alszik tovább az ágyában.

  • Timi

    2009. november 19. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nagyon hasznos tanácsokkal látott el az oldal s meg is nyugodtam, hogy nem vagyok egyedül az éjszakázásokkal.
    Timi

  • Eszter

    2009. november 18. szerda

    Kedves Ági!
    A következő kérdéssel fordulok hozzád. Kisfiam 6.5 hónapos,forog, kúszni és ülni próbál, nagyon nyitott, élénk, jókedélyű kisfiú. Az éjszakai alvás többé kevésbé zökkenőmentes, de a nappali alvásokkal „nem tudok mit kezdeni”. Míg kisebb volt, éjszaka megaludta a 12-13 órát, így nappal nem aludt csak 3szor max 40 percet ami igazából érthető ha az éjszakát vesszük figyelembe. Kb egy hónapja az éjszakai alvása lerövidült 10- 11 órára, de a nappali alvása nem változott. Napi 3szor, esetlegesen 4szer fél órát alszik. Szeretném kérdezni, hogy ez vajon fog-e változni?! Tudom, hogy lassan átszokik(?)a 2szeri alvásra, de szerinted akkor is fél órásak lesznek ezek az alvások? Azért kérdezem ezt, mert ugye ott a házimunka, a nagyobbik testvér akivel foglalkozni szeretnék és bevallom őszíntén, hogy ezalatt a 30 perc alatt nem jut idő semmire sem igazán.
    A nagyobbik gyermekem nagyon jó alvó volt, napi 2×2.5 órákat aludt és az éjszakák is nyugisak voltak.Tudom, hogy nincs két egyforma baba, de szeretném kérdezni, hogy neked mi a véleményed, fog e változni a helyzetünk.
    Köszönöm a válaszod előre is.
    Eszter

    Válasz:Igen, fog változni. Amikor áttér a kétszeri alvásra, akkor hosszabban fog már aludni. Nem szabad erőltetni a kétszeri alvást, magától fogja igényelni azt. Ezt onnan tudod majd, hogy egyre később szeretne lefeküdni napközben és 1-1 alkalommal hosszabban alszik majd, így az utolsó rövid alvás elmarad.

  • MaTTi

    2009. november 16. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Ismét a segítségedet szeretném kérni. A célszemély a 13 hónapos „nagybaba” Ádám. Soha nem aludt rendesen, de most egy újabb módját eszelte ki anya és apa leharcolásának. Éjszaka 01:00 és 02:30 között felébred nyöszörögve, majd 1,5-2 órás nem tudok/akarok visszaaludni műsor kezdődik.
    Ezt már jóideje csinálja, ám most ott tart, hogy vegyük fel. Ha nem tesszük, akkor éktelen hiszibe kezd. (abba a fuldoklásos, csulkásos, öklendezés – ig fajulós fajtába.)
    A lényeg. Mivel minden este nagyjából ugyanabban az időpontban kell fel, valószínüleg ezt megszokásból teszi.
    Ha ebből indulunk ki, mit tudunk tenni, hogy ezt a kellemetlen kis megszokást megszüntessük.
    Talán a Suttógóban van egy módszer, hogy ébresszük meg előbb, mert így felborul a ritmus……egy ismerősöm magyarázta.
    Neked van ötleted, mit lehet tenni ez ellen a magszokás ellen?

    Előre is köszönöm:
    Mátyás

  • Marsi Erika

    2009. november 01. vasárnap

    Kedves Ági!
    Köszönöm válaszodat a szept 25. ei levelemre. De érdekes módon a délutáni alvása meghosszabbodott. nem tudom mire vélni. De. úgyanúgy Kb: 1- 1,5 h- t alszik az ágyába kb: 11h körül. /6:30 körül kel fel reggel). délután 16h kor már álmos és az ágyába alszik 30 percet. De véletlenszerűen egyszer úgyhozta a sors hogy vissza altattam a mi ágyunkon és még rá alszik úgy hogy 18h kor már keltegetni kel( tudom nem szép dolog)és 21h kor simán elalszik 10 perc alatt. Ez így van már több mint egy hete. Így alszunk Délután . Ez hiba? valahogy nem alakul ki a napi egyszeri alvás. 13 hós lesz nov 14. -én.Na igen és mostanában kezdte el hogy egy két lépést tesz kapaszkodás nélkül. mit javasolsz. Ne erőltessem? Hagyjam így? vagy du. altassam egyből a nagyágyon. vagy de is? nem fog teljesen beszokni?( ágyunk mellett van az ágya). Köszönöm! Marsi Erika.

    Válasz: Ez egyáltalán nem hiba, ha még visszaalszik, akkor nyilván álmos, hadd aludjon. Ha majd át akar térni az 1x alvásra, azt jelezni fogja. ha de. a kiságyban alszik, akkor ne szoktasd a nagyágyra, de du. aludhat ott.

  • Reni

    2009. október 13. kedd

    Szia Ági!

    Köszönet a fenti cikkért (és a többiért is), valamennyire megnyugtattál. Kislányom mindjárt 7 hónapos. Kb 4 hós koráig nagyon jól aludt (19.00-3.00ig) , aztán kezdett kétszer majd háromszor, stb ébredni. Először azt gondoltam, hogy mivel elmúlt a hasfájás és nappal is többet aludt, már nem olyan fáradt éjjelre, de ez biztos butaság.. Eljutottunk odáig, hogy már 6x kelt, és én mindahányszor megszoptattam ( 6 hós koráig csak anyatejes baba volt, most kezd kóstolgatni). De aztán arra jöttem rá, hogy biztos nem éhes 6x is egy éjszaka alatt! Úgyhogy kipróbáltam, hogy csak símogatom.. Így egy pici sírással, de visszaaludt. Most kb 3-4x ébred.. Általában ebből 1 vagy 2x megszoptatom.. De honnan tudjam, hogy igazából éhes vagy csak szomjas? Lehet, hogy meg kellene kínálnom vízzel? Vagy apa fektesse le, mert kezdek kifáradni.. 🙁
    Mostanában a nappali alvások is kezdenek nehezedni. Eddig letettem, simi, aztán kicsi nyüszögés és alvás. De most, leteszem, más sikít.. Úgyhogy pár napja, mielőtt leteszem, járkálok vele kicsit, amíg ellazul.. csak persze jönnek a rémképek, hogy majd még 2 éves korában is járkálhatok vele, ami tudom, hogy butaság.. Kérlek nyugtass meg, hogy minden ok, s lesz ez még jobb is 🙂
    Köszönöm, szép napot,
    Reni

    Válasz: Éjjel az ébredések lehetnek a fogzástól is. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    Mindenképpen ezen kéne segíteni első körben, ezután következhet csak az, hogy megtanítod önállóan elaludni. Ebben a korban még normális, ha 4 óránként enni akar éjjel és egy felkelés (általában a hajnali) 1-1,5 éves korig megmaradhat, ez tehát nem gond. Ha ettől gyakrabban ébred az annak a jele, hogy valami gond van, pl. fogzik.

    Nappal, a nehéz elalvás annak a jele lehet, hogy még nem elég fáradt és csak fél órával később szeretne lefeküdni. Önmagában teljesen normális, ha segíteni kell neki az ellazulásban, én is ezt javaslom mindenhol, ki fogja nőni.

  • Polgár Kitty

    2009. október 10. szombat

    Kedves Ági!

    Köszönöm a tanácsokat. Sokat közülük kipipálhatok, mert a lánykám hónapok óta teljesen egyedül alszik el nappal és este is sírás nélkül, nem kell ringatni. Ő az a típus, akit nem lehet altatni, csak akkor alszik, ha tényleg álmos, akkor pedig az a módszer a gyors elalváshoz, hogy minden ingert ki kell zárni. Nincs pl. játék az ágyában, nem is ringatom, cipelem, mert akkor csak játszik, nézelődik a vállamon, sőt ki is megyek a szobából, különben velem foglalkozik. Hálózsákban alszik, de így is többször „bejárja” az ágyat egy éjszaka alatt. Nem hiszem, hogy az éjszakai simogatásért kelne fel, mert talán észre sem veszi, nem ébred fel ilyenkor, a szeme csukva. Kivenni az ágyból nem szoktam ilyen esetekben. A szeparációs szorongást sem tapasztalom nála nappal, járunk pl. baba-mama tornára, ott az óra elején elkúszik tőlem, és egy órát játszik más babákkal, egyedül úgy, hogy rám sem néz, nem is keres.

    Talán a mozgásfejlődés lehet akkor az oka (de ez ellen akkor nem sokat tehetek), illetve a fogzás, bár annak meg olyannyira nem látom semmi nyomát, hogy már azon aggódom, lesz-e egyáltalán foga a gyereknek.

    Köszönöm még egyszer a tanácsokat, próbálkozunk.

    Üdv.:
    Kitty

  • Polgár Kitty

    2009. október 07. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom hónapok óta átaludta az éjszakát este 8-tól reggel 3/4 7-ig (sajnos már nem szopizik). Most 8 hónapos lesz, és 3-4 hete többször is felsír éjszaka. Először csak hajnalban sírt fel, többnyire vissza is aludt utána rögtön, de mára éjszakánként 4-5 alkalommal is ébreszt minket. Van, hogy csak felsír, ilyenkor nem rontok be hozzá rögtön, hátha visszaalszik, de van, hogy hosszabb ideig sírdogál. Ilyenkor csendben bemegyek hozzá, és látom, hogy álmában ide-oda gurul az ágyában, a szeme csukva van, cumi a szájában. Annyit tudok tenni, hogy óvatosan simogatom a hátát, ettől többnyire megnyugszik és visszaalszik. Foga még nincs, de nincs is semmi jele, hogy jönne, vagy ez bántaná. Mozgásban sem tanult mostanában semmi újat. Mi lehet az oka? Mit tehetnék?

    Üdvözlettel:
    Kitty

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • szkafi

    2009. október 03. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 13 hónapos lesz …kb 3 hete külön szobába tettük vagyis én költöztem ki tőle….az első 3 nap simán ment minden nem nagyon ébredt szinte végigaludta az egész éjszakát hajnalban kapott tápszert és visszaaludt 8-9 ig viszont kb 1 hete szinte óránként 2 óránként felsír vagy nyöszörög mire bemegyek hozzá (mert a mi hálónk a tetőtérbe van) felül az ágyban és van ,hogy fel is kel …ilyenkor kap egy kis vizet és jó esetben visszaalszik de nem mindig sikerül.Nem tudom mi lehet ez nála érezheti,hogy nem vagyok ott ….vagy fogzás miatt nem tudom …költözzek vissza ?Mondjuk én ilyenkpor mindig kiveszem kicsit ringatom akkor visszaalszik ….ha csak simán visszafektetem akkor felébred.
    A másik dolog nem igazán tudom leszoktatni a ringatásról annélkül nem hajlandó elaludni amint letszem rögtön felül vagy elkezd ugrálni az ágyba …ha kimegyek a szobából vsítva sír amint bemegyek kiveszem megnyugszik…
    Tanácsodat előre is köszönöm

  • Timi

    2009. szeptember 29. kedd

    Kedves Ági!
    Ismételten a tanácsodat kérném.A lányom 13 hó-s örökmozgó,nyughatatlan.7 hó-s kora óta hajnali fél 4 és 5 között valamikor a szeme kipattan és úgy ébred mintha kialudta volna magát.Régebben szopizott,de nem aludt vissza.Ahogy nőtt az ébredés maradt, de már másfél órát tart.Sírva ébred,megitatom,fogát bekenem,átpelusozom ha kell,vissszafektetem,cumit kap, mindezt teljes sötétségben.A kiságy mellé fekszem.ő állandóan feláll,szó nélkül fektetem vissza,dumál,kinevet.Már vissza sem fektetem,nyűglődik és leül.De nem alszik csak szenved.Már a kiságyból sem veszem ki, ha szopizik sem alszik vissza,ugyanígy nyűglődik,ha mellettem fekszik,akkor engem ébresztget.Próbálkozom, hogy más időpontban keltem fel, rossz szokás áthidalása vagy bejön vagy nem.Ha szerencsém van akkor 6 körül mozgolódik, gyorsan félálomban megszoptatom és így vissza tud aludni, és ébred 8 fél 9 felé.Ha nem akkor ébren vagyunk.Persze délelőtt álmos, de ha akkor alszik, akkor délután csak 5-6 felé aludna, de akkor este 11-ig csiripel.Így sakkozom, hogy 1x aludjon fél 2 felé másfél órát, hogy este 3/4 9-kor lefektethessem.És így egy alvással is ébren van éjjel!Ha elalszik a kocsiban 10 percre akkor ki is aludta magát és borul a napirend.Minden nap csinálunk valami programot, pl.:játszótér,séta,vásárlás stb.Már olvastam mindent,suttogó ide vagy oda, vagy én vagyok a béna vagy ő híperaktív,vagy csak ilyen kevés az alvásigénye.Ez csak egy korszak vagy kell alvásambulanciához fordulnunk?
    Köszönettel:Timi

    Válasz: Mivel ez a hajnali dolog már elhúzódott, érdemes lenne alvásambulanciához fordulnod. Szerintem amikor hajnalban megébred, ne csinálj semmit, csak csendben tedd át melléd és aludjatok vissza, ez talán beválik, nem fog annyira megébredni, mintha mindenfélét végigpróbálsz vele.

  • Petra

    2009. szeptember 26. szombat

    Nálunk azóta van nyugalom éjszaka, mióta leszoktattuk Bonca babát az éjszakai szopizásokról. Nem tudom azt gondolni, hogy nem én rontottam el valamit, hiszen amíg éjjel cicit kapott (10 és fél hónapos koráig), minden nap egyre rosszabb és rosszabb lett a helyzet. Jó esetben 3 óránként ébredt, de a leggyakrabban óránként keltünk, ill. a vége felé már akkor felsírt, ha kivettem a mellem a szájából. Ekkor jutottam el (hulla fáradtan, és ez még enyhe kifejezés…) arra az elhatározásra, hogy valamit változtatni kell a rossz szokásokon. Igen, én szoktattam rá arra, hogy ahányszor csak felkel, cicit kap, de kezdettől fogva ez volt az egyetlen, ami megnyugtatta. Mindig volt mibe kapaszkodnom, h túléljek még egy hetet: most éhes, most fogzik, most kezdett forogni/kúszni/mászni/stb. Aztán eljött egy pont, amikor már képtelen voltam elhinni, hogy ez valaha magától rendbe jön. A végső lökést az adta, hogy azt vettem észre, h bármennyire próbálok uralkodni magamon, borzasztóan haragszom a csemetémre. No ennél minden más jobb, gondoltam.
    Végül néhány napos, egyre ritkuló éjszakai sírások árán sikerült visszaállítani a családi békét. Nem hagytam egyedül sírni, felvettem, és minden alkalommal elmagyaráztam neki, hogy mit szeretnék az éjszakáinkon változtatni, hogy miért fontos ez mindannyiunk számára, és h végtelenül szeretem. Aztán addig énekeltem, simogattam, míg nagy nehezen elaludt cici nélkül. Nagy segítségemre volt a férjem, aki végig társam volt mindenben.
    Most általában reggel ötig alszik (akkor már jár egy hajnali cici, de ha előbb ébred, akkor nem), aztán visszaalszik reggel 8-9-ig. Mindannyian sokkal kiegyensúlyozottabbak vagyunk, és úgy érzem, Boncával is jót tettünk.
    Úgy gondolom, hogy mindenki tűrőképességének van egy egészséges határa, amit ha engedékenységből tartósan átlép, megerőszakolja magát, és mártírhalált hal, azzal nem tesz jót sem magának, sem a babájának. Nem kell az elveket feladni, sírni hagyni (én megfogadtam, h nem hagyom, és ehhez tartottam is magam), de a jó anya nem feltétlenül az, aki belerokkan a gyereknevelésbe.

  • Linda

    2009. szeptember 26. szombat

    Kedves Ági!
    Az én babám is 2 hét múlva 1 éves, de még mindig felkel 2-3x éjszaka. Fél éves koráig nagyon jól aludt, akár 12 órát is egyhuzamban, de azóta nem. 3 hónaposan már volt 2 foga, mostanra bújik a 15-16-dik is, gondolom ez is megviseli. Nappal általában még 2x alszik, de és du. Én sem tudom sírni hagyni, ezért általában szopizik, de tény hogy újra felkel amikor csak akar. Nagyon tud sírni az elalváskor, aztán egyszer csak hopp, leteszi a fejecskéjét és már durmol is. Viszont nem szeretem, hogy általában sírva alszik el. Ringatgatom, megnyugszik aztán még ébren teszem az ágyába és mostanában egész szépen elnyugszik, de este bealszik a cicin és úgy teszem át az ágyba. Próbáltam én ébren tartani, de ő szopizás közben pihen a legtöbbet és rögtön elalszik, de közben dolgozik tovább. 🙂
    Tegnap óta totyog is, konkrétan járni tud 7-8 lépést. Szépen eszik már mindenféle dolgot, főleg husit, de azért még nem sikerült minden nappali szopizást elhagyni, mert néha kéri.
    Szerinted várjam ki amíg vége ennek az időszaknak és nyugodtan szopizzon ha akar éjjel? Egyszer majd csak átalussza az éjszakát? 🙂
    Köszönettel, Linda

    Válasz: Ha téged nem visel meg ez a dolog, akkor várj türelemmel és majd szépen kinövi. Önmagában ez nem gond, hiszen sok minden van, ami felébreszti éjjel a babát ebben a korban (fogzás, járástanulás, szeparációs szorongás) ha nektek ez így jó, akkor maradhat.

  • Marsi Erika

    2009. szeptember 25. péntek

    Kedves Ági!
    Anna már 1 éves lesz 3 hét múlva. Azt szeretném kérdezni hogy egy 1 éves baba ha alszik hány perc után kezdődik a mély alvási szakasza? úgyanúgy 20 perc után? és mikor lesz 1,5 h a mélyalvás? Ő délelőtt alszik 1- 1,5 órát(11h körül), de délután egy- két kivétellel mindig 30 perceket alszik.(17 h körül alszik du, és este 8 h körül már nagyon fáradt, és kb 10 perc alatt már el is alszik.)Kb: 4 h -t tud fenn maradni egyhuzamba. Egy 1 éves baba milyen hosszú időt képes fenn maradni egyszerre? Még lenne egy kérdésem : Ő még a mi ágyunk mellett alszik a saját ágyába este. és néha kb: hetente 3-4x felkel és meg nézi meg vagyok-e szeparációs szorongás gondolom). A férjem szeretné, ha már a másik szobába aludna, viszont úgy gondolom ebből éjszakázás lenne. Szerinted várjuk meg amikor véget ér ez a korszak? hány hónapos korban ér véget a szeparációs szorongás? Köszönöm! Marsi Erika.

    Válasz: 1 évesen 4-5 órát legalább fent szoktak lenni, de az esti elalvás előtt akár 6 órát is elvannak. 1 évesen kb. 60 perc az alvási ciklus, ebből kb. 40 perc a mélyalvás és 20 perc a felszínes. 1,5-2 éves kor között lesz 1,5 órás a ciklus, amiből kb. 60-70 perc a mélyalvás. Ha fél óra után felkel, az azt jelenti, hogy valamire felriadt, vagy nem volt elég fáradt. A délutáni alvás ebben a korban általában már csak ilyen rövidke, lassan el is fogja hagyni, ez normális. A szeparációs szorongás 2 éves kor után ér véget.
    Szerintem nem kell átköltöztetni a gyereket másik szobába, ha titeket nem zavar, de át is költöztethetitek, ennek az előnye annyi, hogy később már nehezebb átszoktatni.