A csecsemő súlygyarapodása

Kevés olyan téma van, ami annyi kérdést és ellentmondást indukál, mint a csecsemő etetése, hízása, esetleges fogyása és súlygyarapodása. Az egyik baba túl sokat eszik és hízik, a másik keveset eszik és nem hízik, vagy éppen normális mértékben eszik mégsem hízik. Az anyukák meg mindeközben kétségek között vergődnek, hogy vajon mi okozza a problémát.

 A csecsemő súlygyarapodásaAz első és legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy sohasem a heti hízási és fogyási értékeket kell nézni, hanem mindig a havit. Az átlagos súlyú babák az első félévben megkétszerezik, 1 éves korukra megháromszorozzák születési súlyukat. A 3,5 kilónál nagyobb súllyal született babák lassabban híznak, a 3 kilónál kisebbek gyorsabban, így 1 éves korukra nagyjából hasonló súlyúak lesznek.

Túletetem? Gyakori tévhit, hogy ha egy baba gyorsabban fejlődik, akkor az anyuka túleteti. Amennyiben a baba anyatejes, gyakori, hogy már 3 hónapos korra megduplázza születési súlyát, ezek a babák azonban a második félévben szinte semmit nem híznak. Alapszabláy, hogy anyatejes babát nem lehet túletetni. Ha igény szerint szoptatunk, pontosan annyit fog enni, amennyire szüksége van.
A tápszeres vagy vegyesen táplált babáknál már más a helyzet, őket könnyebb túletetni, de nyilván náluk is fontos, hogy az igényeiket kielégítsük, ne tartsuk szigorúan az etetések közti időközöket ha hamarabb megéhezik a baba.

Miért nem hízik? A kismamákat előszeretettel riogatják azzal, hogy nem hízik eléggé a baba, biztos nincsen elég tej. Ebben az esetben fontos tudni, hogy az első fél évben átlagosan havi 400 gramm a minimális súlygyarapodás, de mindig egy hónap átlagát kell nézni. Gyakori, hogy 3-4 hónapos kor körül 1-2 hétig egyáltalán nem hízik a baba, különösen igaz ez a nyurgább, mozgékonyabb gyerekekre, de azután behozza az elmaradást.

Mértékek Az első 6 hónapban heti 100-600 gramm, a második félévben heti 50-150 gramm közötti értékeket nevezhetjük normálisnak, mindezt a havi átlagból visszaszámolva. Nagyon fontos, hogy a családi méretek sokat számítanak a baba hízásánál, sok esetben a kistermetű szülők gyermeke kevésbé hízékony, míg a termetesebb szülőké gyorsabban hízik. Az is elmondható, hogy miután a baba megduplázta a súlyát (nem ritkán már 3-4 hónapos korban), utána lassabban hízik vagy egy ideig stagnál.

Mikor kell aggódni? Ha a havi hízás az első félévben 300 gramm alatt van, ha egyáltalán nem hízik a baba 1 hónapig, ha kevésnek tűnik a tej, ha a csecsemő étvágytalan, rosszkedvű, aluszékony, sápadt, ha mindemellett ritka vagy nehézkes a székelése, nincs naponta legalább 5-6 pisis pelusa, ha fáj a hasa, ha a lassú hízás mellett rendszeresen sokat bukik, ha nagyon sírós és nem tudjuk miért.
Ha már megkezdődött a hozzátáplálás vagy tápszert kap a baba, a nem megfelelő hízás hátterében tejfehérje vagy gluténallergia is állhat, ilyenkor érdemes alaposabban utánajárni a probléma hátterének.

Mindenképpen fontos, hogy az anyai megérzéseidre hallgass, a legtöbb esetben ugyanis a jókedvű, kiegyensúlyozott babák szüleit riogatják túletetéssel vagy éppen lassú hízással, miközben semmilyen szervi oka nincs az orvos vagy a védőnő által nem megfelelőnek talált súlygyarapodásnak.
Éppen ezért érdemes gyanú esetén másik orvost vagy szoptatási tanácsadót is megkérdezni.

439 Comments

  • Fné Diána

    2011. július 03. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 2 hónaposan 6,4 kg. 3560 – al született és 58 cm-rel. Azt mondják hogy egy kicsit nagy a súlya, jelenleg vegyes tápláláson van de inkább a tápszer van túlsúlyban. Valóban aggódnom kéne a súlya miatt? Igen vidám és a pelusa is mindig pisis mikor etetés előtt tisztába teszem és kb 2 naponta van széklete is.
    Előre is köszönöm a választ

    • Vida Agi

      2011. július 15. péntek

      Semmi gond nincs a súlyával, nem kell aggódnod, jól fejlődik.

  • Kissné Juhász Zsuzsa

    2011. június 30. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiammal eddig semmi probléma nemvolt, cicizik, szépen fejlődik(dött). 3470gr-mal született, az első három hétben 240gr-ot hízott, a következő héten 170gr-ot hízott, majd a 2 hét múlva 230gr-ot hízott, majd most jön a védőnő szerinti probléma a következő 3 hétben csak 110 gr-ot. Kisfiam kiegyensúlyozott, igény szerint cicizik, hozzáteszem van hogy percre pontosan három óra elteltével kezd jelezni, hogy ő éhes. Mivel nappal alig alszik,így éjszaka 6-8 órát simán átalszik. A védőnő azt tanácsolta, hogy 2 óránként cicizzen Levente. Én attól tartok, hogy így nem cicizi ki az összes tejcsit, mivel nem éhes, és így le fog csökkenni a tejmennyiségem. Egyébként mindkét nagypapa nádszálvékony alkatú.. Nem lehet, hogy ezért nem eszik? Csak sírna, vagy nyűgös lenne, ha éhezne, nem?
    Kérem javasoljon valamit, mert nem szeretnék rástresszelni, a végén még az lesz a baj..

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Nem kell foglalkozni vele, hogy egy-egy héten mennyit hízik a baba, a havi hízást kell nézni. Ha megvan legalább 400 gramm és a kicsi kiegyensúlyozott, jól alszik, nem sírós, nem látszik éhesnek, és naponta legalább 5-6 pisis vagy kakis pelusa van, akkor biztosan nem éhes.
      A gyakori szoptatás egyébként kiváló tejszaporító, tehát ettől nem lesz kevesebb tejed, hanem több, de a leírásod alapján nektek nincs szükségetek erre. Ha úgy látod, kevés neki a tej és gyakrabban enne, akkor szoptathatod gyakrabban, de egyébként nincs rá szükség.

  • Máté Edit

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 880gr-mal született 30.hétre,sajnos corpus callosum agnesia-t állapíttotak meg.

    Most 30. lesz 10 hónapos és a súlya csak 4000dkg,infatrinit kapunk kb.2 hónapja ,de így is 2 hetente kb.50gr-t hízik.
    Naponta kb,300ml-t eszik ezt a tápszere teszi ki.Ha főzeléket és gyümit is szeretnék adni akkor abból szinte semmit nem eszik.
    Kérlek adj tanácsot.
    Mit tegyek?
    Edit

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Semmiképpen ne erőltesd a főzeléket, ha nem fogadja el, csak annyit adj neki, amennyit szívesen elfogad és mellette kapjon tápszert szintén igény szerint. Mivel ő korábban született, ezért a hozzátáplálással is haladhattok kicsit lassabban, mint a kor szerint előírt, mert az ő emésztése érzékenyebb lehet.

  • Annus

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ági!

    A kisbabám áprilisban született 3150 gr-mal és 57 cm-vel. 3040 gr-ra fogyott vissza. Az első hónapban nagyon keveset evett, de ezt a védőnő nem vette észre és én sem. Így az első 1 hónapban egy grammot sem hízott. Azóta folyamatos hízókúrán vagyunk, mindig többet is eszik, mint ami a súlya szerint (kg*150gr) kéne neki. Most már szépen hízásnak is indult, de azt az első 1 hónapot nagyon nehéz behoznunk. A védőnő és a gyerekorvos azóta is folyamatosan azt mondja, hogy ugyan szépen hízik, de ez akkor is kevés. Azt viszont, hogy mennyit kéne, hogy egyen, azt nem mondják meg. A jelenlegi súlya közel 4 kg. Tudnál abban segíteni, hogy mennyit kéne ennie ahhoz, hogy behozza a lemaradást?
    Előre is nagyon köszönöm!
    Annus

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      5 kilós testsúlyig testsúlykilogrammonként napi 150 grammot kell ennie, 5 kiló felett 120 grammot, ennyi a napi tápanyagigény, tehát neki naponta 600 grammot kell most ennie ehhez a súlyhoz.

  • V Erika

    2011. június 28. kedd

    kisfiam 35 hetre szuletett csaszarral 3100 gr volt es 50 cm.A korhazbol 2740 el jottunk ki most 2 hetes tapszeres baba.Naponta eszik 5-6 szor 100 ml-t.
    Most a sulya 2 hetesen 2900 gr.
    Ez jo vagy keves.

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Teljesen jó ez a gyarapodás és eleget is eszik a súlyához mérten, tehát nincs miért aggódnod.

  • Julcsi

    2011. június 24. péntek

    Szia Ági!

    Kislányom egy hónapos. Lassan indult be a súlygyarapodása, de kb két hete megvan a heti 150 g-os hízás. Nyugodt baba, nem tűnik úgy, mintha éhezne. 3650 g-mal született, az aktuális ellenőrzésen 3870 g-ot nyomott. A védőnő azt mondta, hogy ez még elfogadható, de mostantól 100 g-okat kellene ennie, hogy megfelelően fejlődjön. Ő nem eszik ennyit, mégis úgy tűnik, hogy megfelelően hízik. Úgy érzem, mindig le vagyunk maradva egy lépéssel. A kórházban azt mondták a 3. nap környékén, hogy 50 g-ot kellene szoptatásonként ennie, de ő csak 30-akat evett, majd a 70 helyett 50-et, most a 100 helyett 70-80 körülieket. Szeretném elkerülni a tápszert, ha lehet. Mit gondolsz, szükséges lesz a pótlás?
    Köszi: Julcsi

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Nem kell emiatt aggódnod. Az átlagos tápanyagigény testsúlykilogrammonként 150 gramm (5 kilóig, utána 120) naponta, azaz neki kb. 580 grammot kell ennie naponta, de nem egyenletes adagokban, reggel általában többet, este kevesebbet szoktak enni egyszerre. Ha 6x eszik, akkor nem jön ki a 100 gramm/ evés. Szerintem ne méricskélj, hanem a babára figyelj. Ha éhes, akkor etesd meg és egyen annyit, amennyit elfogad. Ha úgy látod, hogy éhes még tedd át a másik melledre, egy szoptatáson belül is akár többször is válthatsz mellet, ez a tej mennyiségének is jót tesz majd.

    • Andi

      2011. június 30. csütörtök

      Szia Ági!

      Kisfiam 2 és fél hónapos.Anyatejet kap,lefejve cumisüvegből.3420 grammal született,3300grmmal jöttünk haza, 5780 gramm most.Mennyit kellene ennie,ugyanis a múlt hét közepéig 6x evett 100 és 140 ml közötti mennyiséget,most ezt feltornázta 5x evéssel 140 és 190 ml-re,de az átlag a 160ml.ahogy mérem,most 2 hete 150 g-ot hízik hetente.Ha marad tej az üvegben,próbálom adni,de nem nagyon fogadja el.Sok levegőt is nyel,büfizik közben,sokszor folytatnánk tovább az evést,de nem kell neki.
      Mivel nem mindig úgy van tej,ezért 2-3 naponta tápot kap 1 alkalommal,amit elgogad,de azt sem eszi meg mind.
      Mi az a mennyiség,amit híznia kell,mert aggódom.Egyébként jókedvű baba,érdeklődő.pisis pelus mindig,kaki 2 naponta van.
      Köszönöm a válaszod!

      • Vida Agi

        2011. július 08. péntek

        Testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie naponta és havi minimum 400 grammot híznia, tehát eleget eszik és eleget hízik.

  • Kis-csillag

    2011. június 24. péntek

    Kedves Ági!

    Gyakorlatilag végigolvastam minden Neked intézett kérdést, hozzászólást, de egyikben sem találtam arra utalást, hogy valaki azért fordulna hozzád, mert babája sokat hízik.
    Ikerbabáim most 22-én voltak 6 hónaposak. Születéskori súlyuk 2450gr illetve 2480gr volt. A kislányommal ellentétben, akinek a hízási üteme szerintem pont optimális, a kisfiam még mindig havi 1 kilót hízik, ami valahol érthető, mert születésük óta kellett tápszer, majd végleg tápos babák lettek 2-3 hetes koruktól fogva! Most a fél éves mérésen volt a kislány 7860gr a kisfiú pedig 9600gr!!!. Kb. 2 hete sikerült végre egy étkezést kiváltanom gyümölcsre-főzelékre, de még így is 5x eszik egy nap tápot, általában 180ml-ket, kivétel este 9 körül, akkor 220-230-at, és átalussza az éjszakát. Aktivitás terén kissé el van maradva a testvérétől, mert a kislány már majdnem mászik, forog ide-oda, a kisfiú viszont csak a hasára tud fordulni, vissza nem, meg max. rákban közlekedni hason, de csak rövid ideig, mert nem szeret hason lenni fél óránál többet.
    És akkor a kérdésem: meg fog-e állni a hízás a kisfiúnál hamarosan? A doktornő nem mondta, hogy kövér lenne, egyébként nem az, 70cm, de hurkája alig van, csak én kicsit aggódom, mert biztosan a nagy súly miatt megy neki nehezebben a mozgás. Vajon túl aggódom kisfiam számomra nagynak nevezhető súlya miatt? Előre is köszönöm válaszodat! Tisztelettel: Erika

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Pedig volt már olyan kérdés 🙂 Nincs okod az aggodalomra, az én fiam is 10 kiló volt félévesen, aztán elkezdett mozogni és fél év alatt mindössze 1 kilót hízott.

  • Koncz Terez

    2011. június 23. csütörtök

    Kedves Agi.Kislanyom 14 honapos es eleg rossz evo…4190gr-al es 54cm-el szuletett,most10kg,nemtudom megfelelo-e.mindent ugy kell belekonyorogni,tudom en rontottam el,mert ha mar eloket lat,menekul,de hogyan hozhatnam helyre?mar mindent enne(amit mi),de sokszor kimarad a reggeli,vagy a vacsora.minden mast csinalna csak ne kelljen enni,ha egesz nap nem adnak neki,ugyis el volna…amugy jokedvu,bar eleg akaratos kilany.meg szoptatom,napkozben alltalaban3x,ejjel 2x,3x.de amugy ejjel nagyon sokszor is kel…most jonnek a fogai,mar8kint van,de nem fognam erre,mert kissebbkoratol fogva rossz evo es rossz alvo:-(folyadekot kb2,2/5dl-t iszik.kerlek adj tanacsot,hogyan kedveltethetnem meg vele az evest.elore is koszonom valaszod,udvozlettel:Terez

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      A súlya tökéletes a korához képest. Próbáld meg, hogy nem könyörögsz neki, nem kergeted, hanem amikor pl. reggeli van, akkor bevonod a készítésbe, hozhatja a vajat, ráteheti a sajtot a kenyérre stb. Lehetőség szerint együtt egyetek, amikor eszik, ülj le te is asztalhoz és egyél. Ne te etesd, hanem az ételek nagy részét maga egye meg. Ebben a korban minden érdekesebb, mint az evés, ha érdekessé teszed az étkezéseket, mint tevékenységet, akkor kicsit többet fog enni (de egyébként sem kell sokat ennie, mert a szilárd ételek sokkal laktatóbbak)

      • Koncz Terez

        2011. június 26. vasárnap

        koszonom valaszod,ezt ki is fogom probalni,de sajnos az is gond,hogy eleg valogatos…mar szokott maga enni,de tenyleg legtobbszor az a baj,hogy mast akar csinalni,nem tud odafigyelni es akkor kiveri a hisztit,ha le van allitva es duplan tiltakozik:(sajnos megint csak az en hibambol csak ugy tudok belediktalni neha valamit,ha elterelem a figyelmet(meseskonyv,kockak,stb).hihetetlen mennyire akaratos tud lenni.az nem gond,ha kihagy egy-ket etkezest?pl reggeli,vacsora(uzsonna,tizorai,valamelyik)?bocsanat,lehet,hogy tulaggodom,de mar az idegeimen tancol…koszonom elore is valaszod,udvozlettel:Terez

        • Vida Agi

          2011. július 06. szerda

          Semmi baja nem lesz, ha 1-1 étkezés kimarad. Ne tereld el a figyelmét, inkább mindig egyetek együtt, ha azt látja, hogy ez a szokás, akkor ő is be fogja tartani.

  • Évi

    2011. június 23. csütörtök

    Kedves Ági

    Kisfiam június 28-án lesz 7 hónapos. Jókedvű, mosolygós baba. 1,5 hete felállt és azóta vannak alvási problémáink (pár napja írtam levélben neked). Miután felállt áttért nagyon adagok evésére még éjszaka is evett 2x. Volt itt a védőnő és azt mondta, hogy neki már elég 2x tápszer, nincs cumisüveg és punk tum. Gyümit eszik már 5 hónapos kora óta de tápit általában evett mellé. Most 2 napja reggel eszik 60-90 ml, délelőtt talán fél üveg gyümi de többet kiköp mint amit meghamizik, délben nem egészen fél üveg főzi husikával de azt is kiakarja köpni. Délután benyomta a 180 ml tápikát és késő este 90 ml. Ez nem kevés? Nem izgulok mert jó kedvű baba meg lehet, hogy a nagy meleg is közrejátszik csak kíváncsi vagyok, hogy jó e ez így? Elég sokat szundikál is napközben, ha elkezdjük ringatni akkor szinte bármikor elalszik. Bár amikor fent van akkor dolgozik a felállás tökéletesítésén. Este később ringatjuk és fektetjük le mert így nem ébred csak 1x és a múlt éjjel vissza is aludt a cumikával. Gyümölcslevet is nagyon nehéz megitatni vele.

    Köszönöm válaszod
    Évi

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Ha úgy látod, hogy még éhes, és a gyümölcs után enne, akkor nyugodtan adj még neki tápszert utána, mivel most azért kicsit kevesebbet eszik és a sok mozgás miatt viszont többre lenne szüksége.

  • Erika

    2011. június 21. kedd

    Szia Ági!

    A kisfiam március 8-án megajándékozott egy hatalmas ajándékkal déli 12orakor megszületett:) 4500grammal és 54cm-rel.8-án 3honaposak lettünk megmértem a sulyát ami 8200gramm szerinted jol fejlödik?Elöre is közönöm válaszod

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Igen, nagyon jól fejlődik.

      • Erika

        2011. június 26. vasárnap

        Köszi szépen a választ :-**

  • Dzsini

    2011. június 21. kedd

    Kedves Ági!

    Babócám 4 és fél hónapos, aki 4150grammal és 52 cm-el jött a világra.Jelenlegi súlya 7510gramm.Sajnos nem tudtam szopiztatni, így már az elejétől kezdve tápszert kapott.Jókedvű, vidám baba aki az éjszakát már 2 hónapos kora óta átalussza.Mostanában viszont úgy érzem nagyon keveset eszik.6x kap még tápszert naponta, ám 120ml-nél többet nem hajlandó elfogadni egy alkalommal és van olyan is amikor csak 90ml-t eszik. Mostanában több vizet iszik, amit a nagy melegnek tulajdonítottam ám félek, hogy a sok folyadék (napi 110ml víz) az evés kárára megy.
    Elkezdtem már a hozzátáplálást ám mintha még nem lenne felkészülve az új ízekre, mert meglehetősen elutasítóan reagál.
    A védőnő azt mondja, hogy nem kell aggódnom, mert szépen gyarapszik és a hangulata is jó és tudja Ő, hogy mennyi hamira van szüksége.
    Tényleg ne aggódjak vagy szerinted is nagyon kevés amit eszik?Mit tudok csinálni, hogy visszajöjjön az étvágya?Lehet, hogy jön a foga és azért nem kívánja a kaját?Esetleg tápszert kéne váltani?Próbáljam meg, hogy nem adok neki inni 2 evés között?
    Tanácstalan vagyok teljesen és félek, hogy valami baj van azért nem eszik!
    Előre is köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      4 és fél hónaposan még korai a hozzátáplálás, ezért nem kell aggódnod, még ráér bevezetni.
      A meleg miatt általában csökken az étvágy (felnőtteknél is) ez szintén normális. Ha sokat iszik, annak örülj, mindenképpen add neki, ez nagyon fontos.
      Mivel szépen gyarapszik, jókedvű, ezért nem kell a több evést erőltetni, a napi hatszori igény szerinti etetés megfelelő.

  • Szilvi

    2011. június 17. péntek

    Kedves Ági!

    16 hetes lányom miatt írok, előre is köszönöm a választ.
    újabban nem kell neki a cici, húzza-nyúzza, fájdalmat okoz nekem. sajnos rászoktattam a 2 mellből való szoptatásra, fáj a hónomalja, mert nem szívja ki rendesen egyik mellemet sem. lefejni nem tudom.
    3200gr született, most 6300gr, szépen hízik (most 15 hetesen is 23 dekát hízott). a gondot az okozza nekem, hogy a napi adagja sosincs 500-550gr felett. napközben mérem csak az evéseket. reggel 140 és 230 (-ez eddig 1x fordult elő, pont a héten) között eszik. délután 70et,100at. nem baj ez, ha megfelelően hízik???
    éjjel 2x biztos, de sokszor 3x is kelünk szopizni. ezt már kicsit sokallom és bevallom töredelmesen, hogy nagyon fáradt is vagyok. 🙁 meddig kell egyen éjjel? hogyan érhetem el, hogy nappal többet egyen, hátha akkor nem lenne éjjel olyan éhes? olyan, mintha a kis pocakjába nem férne több tejci. vagy csak ennyi tejem lenne? a védőd szerint 4 hósan kezdjem el a hozzátáplálást, hátha lesz javulás.
    van egy 3,5 éves fiam is, és sajnos a kialvatlanságtól sokszor nem úgy bánok vele, ahogy szeretnék, utána meg persze lelkiismeretfurdalásom van.
    mégegyszer köszönöm a választ!
    üdvözlettel
    szilvia

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Mivel nagyon jól hízik, ezért felesleges mérni az adagokat (egyébként az anyatejes babák általában reggel többet, este kevesebbet esznek, ez normális). Valószínűleg ő kevesebbet tud enni egyszerre, és gyorsabb az emésztése, de 16 hetesen teljesen normális, ha éjjel és nappal is 3-4 óránként eszik. A hozzátáplálás ezen nem fog segíteni. Ami segíthet, ha estefelé gyakrabban szoptatod, akár óránként, így talán jobban jóllakik éjszakára, vagy megpróbálhatod, hogy amikor lefekszel este, akkor megeteted félálomban, így nem akkor fog felébreszteni, amikor éppen 1-2 órája alszol.

  • Noémi

    2011. június 15. szerda

    Kedves Ági!
    A kislányom 8 hetes, 3150el , 53cm-el született, legkisebb súlya 2900 volt. Most 4000 gramm. Ez nem kevés?! Mindenhol azt olvasom hogy havi 600at kell híznia legalább. Egy kicsit ettől elmarad. Csak szopik, mindig mérem (ami már lassan kezd kiakasztani, mert a mérleg mindig mást mutat és ugye 20-30 gramm is számít…), két ciciből eszik, és mindig le is fejem hogy minél több termelődjön. Egy alkalommal 100-120, max 140 grammot eszik, de van ugy hogy 80-90 gramm után már nem akar szopni(ritkán-estefelé) ilyenkor a lefejt 20-30 grammot még odaadom neki. Így egy nap 6-szor eszik,általában 600-700 gramm között, de közelebb a 700hoz, vagy felette. Többször kellene hogy egyen, akkor jobban gyarapodna? Általában este 11kor eszik, majd van hogy 4-kor, 5kor ébred, de utána csak 9körül ébred fel. Szerinted ébresszem fel mondjuk 7 körül és legyen plusz egy étkezés? Ja amúgy minden étkezés után kakil meg pisil. Én aggódok hogy nincs-e valami baja és azért nem hízik jobban, mondjuk én is vékony vagyok, akármennyit eszek, nem hízok….:( Köszönöm válaszod!!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ha te vékony vagy, akkor tőle se várhatod, hogy nagyra nőjön. Ehhez a súlyhoz testsúlykilogrammonként 150 grammot kell ennie, tehát kb. 600 grammot/nap. Estefelé általában kevesebbet szopiznak a babák, de az esti tej zsírosabb, reggel szoktak a legnagyobb adagokat enni, aztán minden étkezésnél egy kicsit kevesebbet. Szerintem semmiképpen nem ébreszd fel, ha ilyen jól alszik. Szoptasd továbbra is igény szerint és a maga tempójában fog fejlődni.

  • Berni

    2011. június 14. kedd

    Szia Ági!

    Kislányom 3100g- mal született,sajnos csak kb 3 hónapig tudtam szoptatni,azóta tápszert eszik.eleinte 2 hetente akár 500g-ot is hízott.6 hónapos vizsgálaton 7,88 kg volt,400g-ot hízott.Ekkor tértünk át a 2-es tápszerre.Azóta keveset eszik(bár lehet nem emiatt)úgy 3-4szer eszik azóta 140,160,200.250ml eszik,van csak 3-szor jóformán.Főzeléket,gyümölcsöt alig eszik,egy-két kanállal.Most voltunk 7 hónapos mérésen 200g-ot hízott.Jó lenne pár tanács hogy etessem,sokszor még a száját sem nyitja ki(főzelék stb),folyadékot nem iszik.Közérzete jó,mosolyog,sokat mozog,de enni (főzelék) nem akar,fog még nem hiszem,hogy jön.

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Fél éves kor után a baba hízása lelassul, akár hetekre le is állhat, mivel ő már jócskán megduplázta a súlyát, és már most akkora mint más gyerekek 9 hónaposan, ezért nem szabad elvárni, hogy továbbra is 400 grammokat hízzon, hiszen 1 éves korára 9 kiló körülinek kéne lennie, és addig még van 5 hónap. Hidd el, hogy ha nem fogad el több ennivalót az azért van, mert tényleg nincs rá szüksége, nem éhes, majd ha éhes lesz enni fog, ha szomjas, akkor elfogadja az innivalót (mivel most meleg van, ezért minden étkezés után és két evés között is legalább egyszer kínáld meg innivalóval, és igyon, amennyit elfogad)

  • Henna

    2011. június 11. szombat

    Kedves Ági!

    Én is a tanácsodat szeretném kérni. Kislányom 6 hetes, 3880 grammal és 51 cm-rel született. A kórházból 3750 grammal jöttünk haza. Még aznap szoptatási tanácsadó segítségét kértem, mert nem lövellt be a tejem, és az ő tanácsát követve, itthon az első 3 napot ágyban töltöttem a babámmal. Sajnos a tejem nem lett több, viszont a kislányom 3 nap alatt fogyott 50 grammot, és sem ő, sem én szinte nem aludtunk semmit.

    A védőnő és a gyermekorvos egyértelmű véleménye az volt, hogy nagyon kifárasztottam a babám, és kezdjem el a tápszeres pótlást, különben kórházba kell mennünk a fogyás miatt. A kislányom annyira fáradt volt, hogy a kanállal, ill. pohárból való etetés reménytelen volt, így maradt a cumisüveg. 3 óránként ébresztettem a kislányom, cicire tettem, majd cumisüvegből lefejt anyatejet adtam neki, és az etetést tápszerrel fejeztük be. Az arány 60% anyatej, 40 % tápszer volt. Homeopátiás szerekkel, és a szaporító fejéssel mára eljutottunk odáig, hogy szinte 100 %-ban anyatejes a pici, és a cumisüveg ellenére nagyon szépen megtanult szopizni!

    A kislányom az 1 hónapos tanácsadáskor 4480 gramm és 54,5 cm volt, most 6 hetesen 4720 gramm. A kérdésem, és a problémám az, hogy a babám ma sem eszik többet napi 500-550 grammnál. Éjszaka 3 óránként felébred, és szépen eszik, 60-80 grammokat, olyan is volt, hogy reggel megevett 110 grammot, de átlagban egyszerre nem eszik meg 60 grammnál több tejcit. Újabban pedig azt csinálja, hogy délelőtt 2 óránként kéri a cicit, 30-40 grammokat eszik, délután pedig óránként, de van olyan, hogy fél óránként szopizik. Ilyenkor nem eszik meg többet 10-20 grammnál. A sűrű mellre tétel ellenére sincs több tejem, tehát ha akarna, sem tudna többet enni a babám. Esténként általában nagyon nyűgös, és szerintem azért, mert éhes. Ma este megkínáltam szopi után tápszerrel, és 60 grammot meg is evett. A pisi, kaki egyébként rendben van, és nagyon élénk, mosolygós baba, sokat gagyog és napközben sokat ébren van.

    Tudsz esetleg valami tanácsot adni a tejszaporítással kapcsolatban, vagy törődjek bele, hogy csak ennyi tejem van? Kínáljam meg minden este tápszerrel? Egy ekkora babának nem kellene többet híznia?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Henna

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Most azért kéri többször a cicit, mert most van nála a 6 hetes növekedési ugrás, szoptasd gyakrabban, akár óránként napközben, ha úgy látod, nem lakott jól két mellből való szopizás után, akkor tedd vissza az első mellre, emellett igyál Laktoherb teát (emellett egyébként szomjas is lehet a nagy meleg miatt, ezért iszik csak olyan kicsiket). A hízása teljesen rendben van, szoptasd igény szerint továbbra is két mellből és jól fog lakni. Hidd el, ha éhes lenne, akkor nem lenne olyan mosolygós baba, ahogy írod.

  • Szoboszlai Marianna

    2011. június 10. péntek

    Kedves Ágnes,
    Kisbabám most volt 8 hetes. 3710 grammal született, de sajnos 3. napján besárgult, igen magas bilirubin értékkel, ezért infuziós és kék fényes kezelésre szorult. Felépülése alatt nagyon nehezen tudtam szoptatni, aluszékonysága miatt. Sajnos a tényleges visszaesési súlyát nem tudom, de egy hetes korában, amikor hazajöttünk 3520 gramm volt. Most 8 hetesen 4320 gramm volt. Ha jól számoltam, akkor ez még épp megfelelő súlygyarapodás, de sajnos túl sokat aggodalmaskodok egyrészt a tej mennyiségén- hogy elegendő-e – másrészt hogy eszik – e, illetve gyarapszik-e eleget. Kb 10 napos kora óta ugymond átalussza az éjszakát, vagyis az esti 10-11 órás szopi után van hogy reggel 6-7 óráig is alszik. Ennek én egyrészt nagyon örülök, másrészt azért elgondolkoztat, hogy nem hiányzik- e neki az éjszakai szopi mennyiség. Mérni már azért nem mérem a szopási mennyiségeket, mert mindig azon idegeskedtem, hogy nem eszik eleget. Egyébként napközben jól elvan, ha fentvan szépen gagyarászik, kommunikál.HA sír napközben, akkor inkább hasfájás miatt, mert inkább feszeng, tekereg. Esténként nehezebb az elalvás, valószínű hasfájás miatt lehet.Felmerült bennem a gondolat, hogy lehet, hogy a kezdeti sárgaság miatti gyatra evések miatt ő azt szokta meg, hogy kevesebbet eszik. Lehetséges ez? Másrészt okozhat-e hasfájást, ha a napközbeni egymelles szoptatás helyett az utolsó szopi két mellből történik – hogy jól lakjon. Válaszát előre is köszönöm! üdv: Mariann

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Nincs miért aggódnod, a hízása eddig tökéletes, mivel elégedett, jókedvű jó alvó baba, és két mellből eszik, ezért biztosan nem eszik keveset és a tej is elég. Az éjszaka átalvása is arra utal, hogy nem éhes (ne aggódj, most már ha éhes lenne, akkor hallatná a hangját éjjel is :))

  • Anya

    2011. június 07. kedd

    Kedves Ági! Héthetes a kislányom, most 3850 g a súlya, de koraszülött volt, 1900 g alatti súllyal született. Egy nap kb. nyolcszor eszik, ebből hatszor női tejet és 1-2-szer kap tápszert. A súlygyarapodása általában napi 50-70 g körül szokott lenni, ma viszont 120 g volt. Nagyon megijedtem, ez nem túl sok? Két napja nagyon nyűgös, vigasztalhatatlanul sír szinte egész nap. Eddig kiegyensúlyozott és nyugodt baba volt. A férjem szerint a hőség az oka, ettől nyűgös. Mit tegyek? Normális ez a nagy ugrás a súlyában? Köszönöm: Anya

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Egyáltalán nem kell aggódnod, örülj neki, hogy ilyen szépen gyarapszik, mivel ő kis súllyal született, 1 hónap alatt akár másfél kilókat is sírhat. A sok sírást okozhatja hasfájás is, de ha úgy tűnik, nincs jól, érdemes lenne orvosnak is megmutatni.

  • Evetke

    2011. június 04. szombat

    Gyermekem 5 hónapos 8.5 kg és nagy gondban vagyok-4 óránként szoptatom,de csak 140 ml-ket eszik, reggel kicsit többet170-180ml,tízóraira-uzsonnára gyümölcsöt kap nagyon szereti,de sztem kevés neki az anyatej,mert kis ideig mindig nyűglődik szopás után-ebbe a hónapba a súlya is csak 400 grammot nőtt,ami persze nem baj,de mégis idegesít hogy éhen marad-mit tegyek?

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Ha úgy látod, éhen marad, akkor a szoptatás végén kínáld fel neki a másik melledet is, így a tej is több lesz és ő is jobban jóllakik.

  • Zsófi

    2011. június 03. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kislányom 3220 grammal született május 23-án, ma június 3-án 3510 grammot mértünk. Kizárólag anyatejet kap, igény szerint cicire van téve ahányszor csak kívánja.
    Nem kell idegeskednem, hogy túl gyorsan gyarapszik? Annyi véleményt hallottam már, a védőnő is heti 400 gramm gyarapodást tart átlagosnak.
    Nem inkább azt kéne gondolnom, hogy minden baba a saját ütemében gyarapszik és anyatejjel nem lehet túletetni egy babát?
    Előre is köszönöm a megnyugtatásod!

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Egyáltalán nem, az első hónapban akár 1,5 kilót is hízhat a baba, ez normális. És valóban nem lehet anyatejjel túletetni a babát.

  • Bartha Vica

    2011. június 01. szerda

    Kedves Ági!
    A kisfiam 4160 grammal 59 cm-el született 38. hétre, tervezett császárral. Kicsit aggódom a súlynövekedése miatt. A kórházban 600 grammot esett a súlya, mert annyira aluszékony volt, hogy szinte nem evett semmit.Amit megevett, azt kibukta.Több vizsgálat is volt, semmit problémát nem találtak, és a 4. nappal szerencsére megindult a súlynövekedése is.A kórházból 3620 grammal jöttünk haza. Jelenleg 11 hetes, most 4600 gramm, és a mostani mérés szerint 57 cm. 5x eszik egy nap, 4-4,5 óránként. Van, hogy ébresztem, mert magától nem kelne fel enni.De ébresztés után már látszik, hogy éhes.Ez mostanában javult, egyre többször kel fel magától. Reggel 160-180 grammot eszik, majd 120-130, és ezt követően már csak 100-110 körül.
    A családom azzal riogat, hogy a gyerek vékonynak látszik, és ez a súlynövekedés nagyon kevés. A védőnőnk még nem hívta fel a figyelmet ilyesmire, rendszeresen írja a pici súlyát. Ön szerint van okom aggódni?
    A választ nagyon köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Vica

    • Bartha Vica

      2011. június 01. szerda

      Kedves Ági!
      Azt elfelejtettem bele írni, hogy a pici csak anyatejet eszik, és egy mosolygós, gőgicsélős gyönyörű babáról van szó. Nekem eszembe sem jutott, hogy baj lehet, amíg a családom nem kezdte mondani, hogy túl vékonykának találják Őt.
      Üdvözlettel:
      Vica

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Nincs okod aggódni, a nagy súllyal született babák általában lassabban híznak. Ha a védőnő sem találja kevésnek a gyarapodását (ő látja a babát személyesen is, ezért ő jobban meg tudja ítélni az általános állapotát, mint én így virtuálisan), akkor nem kell emiatt aggódni.

  • Ezsébet

    2011. május 27. péntek

    Kedves Ági.
    A kisfiam 3 hónapos és két hetes. 3500 grammal és 51 centivel született.Jelenlegi súlya 5340 gramm.Azt szeretném megtudni,hogy elegendő-e a súlya a korához.

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Egy kicsit kisebb volt a súlygyarapodása mint az átlagos, de ha ti is kisebb súlyúak, magasságúak vagytok az átlagnál, akkor ez akár normális is lehet.

  • Gabriella

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam február 20-án született, 2450 gr-mal, 49 cm-vel, 38,5 hétre császárral. kezdettől fogva tápszerpótlást kapott, és 8 hetesen már csak tápszert tudtam neki adni.
    1 hónaposan 3530 gr volt, 2 hónaposan 5050 gr és 57 cm. Most a 3 hónapos vizsgálaton, 6170 gr és 61 cm volt. Rámijesztett a doktornő és a védőnő, hogy túletetem. Olvastam, hogy a tápszeres babát túl lehet etetni, de hogyan? Amúgy egy boldog, mosolygós baba, aki nem szereti a hason fekvést. 2,5-3 óránkét eszik, este 9 körül elalszik, és vagy éjjel 2-kor, vagy hajnali 4-kor ébred fel enni. Tehát éjjel már csak egyszer eszik. Azt modták 3 hónaposan ne keljen fel enni!! Ezért vizet vagy teát kell neki adnom ha éjjel éhes. Sőt 90 ml tápszert ehet egy etetéskor, és ha még éhes/kér enni, akkor vízzel vagy teával kell pótolnom. Így is tettem, most felborult minden, mert nincs jóllakva, folyton éhes két etetés között, ilyenkor issza a teát vagy vizet. De ettől hamar üres a pocak. Mire a következő etetéshez érünk, már nem is eszi meg az adagját, mert előtte ivott vizet/teát. Éjjel most 2X kel fel enni(vizet, teát inni). Folyton sír, nyügös azóta. Előtte sem volt alvásigénye. Naponta 2-3X fél órát szokott aludni(azt mondják ez normális), estére hisztis, nem lehet vele bírni. De éjjel csak enni ébred.
    Aggaszt a dolog, mert túl gyorsan gyarapodik a súlya. De mit tegyek ellene? Megoldás egyáltalán a teáztatás, és vizzel itatás ha még mindig éhes? Beba sensitive-t eszik, mert hasfájós volt.
    Másnak meg az a problémája, hogy keveset gyarapszik.
    Kérdésem az lenne, milyen problémája lehet a gyors súlygyarapodástól? Azonkívűl, hogy túlsúlyos lesz.
    Mennyi lenne nála az ideális?

    Köszönöm válaszát! Nagyon várom.

    Egy kétségbeesett anyuka.

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Szükségtelen kétségbeesned, mert teljesen egészséges a kisfiad, nem eteted túl. Nyugodtan etesd úgy, mint eddig is, és az is normális, ha éjjel még egyszer felébred enni. A teáztatás, a vízzel itatás csak becsapja a babát, de ettől még éhes marad éjszaka. Ehhez a súlyhoz testsúlykilogrammonként 120 gramm a tápanyagigény naponta, tehát ő 6,17*120 grammot nyugodtan ehet, de ha ennél többet kér és fogad el, akkor többet is (a 90 ml-t nem is értem, ebben a korban már 150-200 ml-t szoktak enni a babák, a 90 ml nagyon kevés)
      A súlygyarapodás mértéke öröklött dolog is, vannak az első félévben jobban hízó babák, ők általában a 2. félévben sokkal kevesebbet gyarapszanak, mint a többiek, ennek semmi köze a későbbi túlsúlyossághoz (csak összehasonlításképpen: a nagyobbik fiam 3500 grammal született, 3 hónaposan 7, fél évesen 10 kiló volt, 1 évesen 11,5, 2 évesen 13, 6 évesen 21 kiló, tehát nem lett túlsúlyos)

  • Szilvi

    2011. május 23. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 2820grammal és 51cm-rel született 40.hétre, normál szülésnek induló két kezes császárral, 2620grammal jöttünk haza a kórházból. A 2 hónapos vizsgálaton volt 4440gramm 56cm, 3 hónaposan 5140gramm és 58cm. Csak anyatejet eszik. A gyerekorvos leszidott, hogy nem hízik eleget, ezért kiadta feladatba, hogy minden etetését mérjem. Átlag 600gramm körül eszik egy nap. 5 alkalommal. Éjszakákat végigalussza. Lassan belebolondulok, hogy nem eszik eleget valóban, vagy nincs elég tejem. Az első evésnél 190grammot eszik, aztán 160, 140…esténként viszont volt csak 60-80gramm körül. Egyik héten hízott 21dkg, de volt, hogy csak 2dkg-t, amiért szintén letolást kaptam. Amúgy nagyon vidám, mozgékony, mosolygos baba, sokat gügyög. Viszont nem szeret hason lenni, ezért el kell vinnem neurológushoz, illetve hasi UH-ra. Gyerekorvos szerint refluxa van, de bukni nem bukik semmit se. Lehet kicsit össze-vissza a levelem, de kérdésem az lenne, hogy mikor kezdjek el aggódni a súlygyarapodása miatt? Honnét tudom, hogy nem elég a tejem? Szeretném elkerülni a tápszeres etetést.

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Nincs okod az aggodalomra, gyönyörűen hízott eddig, nem értem teljesen az orvos aggodalmát, ráadásul a súlyához képest eleget eszik (testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie/nap, általában a reggeli adag a legnagyobb, aztán lassan csökken, ahogyan ez nála is így van)

  • Reni

    2011. május 19. csütörtök

    Kedves Agi !!

    Kislanyom 14 hetes , tapszeres baba.3600 gr szuletett52 cm-rel mikor hazajottunk 3480 gr volt.Ma voltunk haziorvosnal meresen es a baba 5800 gr 63 cm.Nagyon mosolygos, aktiv, huncut baba.5-6 eszik naponta 120-150 ml (van mikor 750 -850 ml osszesen).Kerdesem elengendo a kislanyom hizasa? Baratnom kisfia aki egynapon szuletett a kislanyommal 6500 gr.
    Koszonom elore is valaszat.

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Elegendő a hízása, ne hasonlítgasd össze másokkal, a hízás mértéke öröklött, alkati dolog is, vannak az elején gyorsan hízó és később lassan hízó babák és vannak olyanok is, akik fokozatosan híznak, a kislányod ebbe a kategóriába tartozik, az ismerősöd babája pedig a gyorsan hízóba.

  • Berta

    2011. május 03. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam most lesz pénteken 3 hetes.
    Eddig csak anyatejet kapott. Jelenleg a súlya 3930 gramm, a syületési súlya pedig 3660, de csak 3540 volt mikor kikerültünk a kórháyból. Tehát nagyjából 400 grammot gyarapodott ezidáig.
    Ez a mértékű gyarapodás nem is aggaszt, hanem inkább az hogy szerintem keveset eszik. A déli etetéskor, amikor igazán jól kellene laknia csak 80 grammot eszik, vagy 90-et. Ennyi hetes korukban már javában 100 fölött szoktak enni a babák, ha jól tudom.
    Kezdjek el adni neki tápszert? vagy nem kell aggódnom a evett mennyiség miatt?

    köszönöm a segítséget:
    Berta

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Nem délben kell a legtöbbet ennie, hanem reggel ébredés után és utána minden étkezésnél kicsit kevesebbet.
      Testsúlykilogrammonként 150 gramm ehhez a súlyhoz a tápanyagigény naponta, tehát neki kb. 590 gramm/nap, ami 6 étkezésre szétosztva étkezésenként kevesebb, mint 100 gramm. Semmiképpen ne adjál neki tápszert, ha szerinted még éhes, akkor szoptasd két mellből, egy étkezésen belül akár többször is váltogatva a melleket, vagy szoptasd gyakrabban, mint eddig, hogy gyarapodjon a tej.

      • Berta

        2011. május 07. szombat

        Kedves Ági!

        Köszönöm a választ. A több mellből szoptatás időben elhúzódhat akár 40-50 percre. De a gyerekorvosunk azt tanácsolta, hogy ne legyen 30 percnél hosszabb egy szoptatás. Mert a vége csak anyázás és ehhez jó volna ha nem szokna hozzá. Szerinted mennyi idő lenne ideális?

        Másrészről a szoptatást követően szoktam fejni, bár mostanra alig 10-20 milit tudok lefejni egy-egy szoptatás után. (Kezdetben 40 mili volt jellemző.)
        Érdemes ennyit lefejni? Vagy azt hagyjam a következő szoptatásra? A kismamablogon olvastam, hogy egy idő után beáll a kínálat-kereslet arány? Lehet ezért nem tudok többet fejni?

        Köszönöm előre a segítséged,
        Berta

        • Vida Agi

          2011. május 07. szombat

          Ez elég nagy badarság volt, egy ilyen pici babának szüksége van a cumizásra is, erről idővel le fog szokni, viszont ezidő alatt is eszik még, a tejtermelésnek pedig jót tesz. Igen, a kereslet-kínálat aránya miatt nem tudsz már annyit fejni, 10-20 milliket nem szükséges már lefejni.

  • Andrea

    2011. május 01. vasárnap

    Kedves Ági!

    A kislányom 10 hónapos. Eddig nagyon jó étvágya volt, tápszer kapott és főzeléket is 2-szer naponta. Két hete viszont, csak a tápszert eszi csak meg, ha kínálom joghurttal azt is elfogadja, de főzeléket, vagy más jellegű ételt nem fogad el. Már van 7 foga, most is jön neki kettő. Inni iszik, és jó kedvű. Egy hónapja nem hízott csak pár dekát. Lehet, hogy a foga miatt van az étvágytalansága? Esetleg vitamint lehetne adni neki? Vagy forduljak orvoshoz?
    Köszönöm segítséged!

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      A fogzás szokott ilyen jellegű étvágytalanságot okozni. Add neki elsősorban azt, amit elfogad és minden nap kínáld meg más ételekkel is, idővel visszatér az étvágya és elfogadja majd. Ha mégsem tér vissza 1-2 héten belül a rendes ételekhez, fordulj orvoshoz.

  • M. Tímea

    2011. április 13. szerda

    Kedves Ági!

    Van két 18 hetes kisfiam.A születési súlyuk 1990-1920g volt.Most a két gyerek 5350-5250g, tehát szépen híznak, csak anyatejet kapnak. Naponta 650-750g-ot szopiznak, 5x esznek egy nap, nyugodtak, az éjszakát végig alusszák.Az utóbbi 3 hétben viszont csak 80-100g-ot gyarapodtak. Ez egy kicsit aggaszt. Ez normális, hogy ennyire lelassult a hízásuk.
    Ha a tejemmel van baj(zsírszegény lett), azzal lehet valamit csinálni, vagy ezen egyenlőre ne stresszeljek. Tápszerhez kell egyáltalán nyúlni?
    Köszönöm a válaszod!

    • M. Tímea

      2011. április 13. szerda

      (3 hét alatt összesen volt a hízás 80-100g)

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Mivel megduplázták a születési súlyukat, ezért normális, hogy kicsit lassult a hízásuk, 3 hónapos kor után egyébként is lelassul kicsit a hízás. Nem szükséges tápszerhez nyúlni.

  • timcsu

    2011. április 10. vasárnap

    Kedves Ági.Kisfiamnak adhatnák polyvitaplex filmtablettát étrendkiegészitőnek.ja a lényeg másfél éves.

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Nem lehet neki adni, a Junior változat is csak 4 éves kortól adható. Vitaminpótlásra adj neki Cebion Multivitamint.

  • Csizmadia Célia

    2011. április 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem ápr. 09-én lesz 4 hetes a babám. Gondba vagyok a vegyes táplálással. Sajnos nagyon kevés az anyatejem, így tápszert is kap a pici. Ma voltam a védőbe és kiderült, hogy két hét alatt 3620-ról 4440-re hízott a kisfiam. A doki szerint ez elég sok és lehet, hogy túl sok tápot adok neki. Mivel a tejem olyan kevéske, hogy a mérleg sem mutatja ki a mennyiséget, így a két cici után kap annyi tápszert, amennyit a dobozon ajánlanak, de van, hogy nem issza meg mindet. Szóval nem erőltetem én, annyit eszik, amennyit akar. Tény, hogy pár napja előfordult, hogy visszabukott valamennyit, azelőtt ilyen nem volt, nem tudom ez összefügghet-e ezzel..?
    Sokan mondják, hogy erőltessem a cicit, mindig mikor megéhezik, de úgy lehet óránként kellene etetnem, és nem hiszem, hogy annyi idő után termelődne egyátalán tej neki. Teljesen tanácstalan vagyok. Ön szerint túl lehet etetni egy babát? Kérem, adjon tanácsot, mit csináljak, mert kezdek ettől bedepisedni.

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Nem kell aggódnod, vannak olyan babák, akik az első hónapban akár 1,5 kilót is híznak. Mivel te igény szerint eteted, tehát annyit eszik, szoptatás után a tápszerből, amennyit elfogad, ezért nincs szó túletetésről.
      A szoptatással kapcsolatban: a tej a szoptatás közben termelődik. Ha óránként szoptatsz, akkor több ingert kap a mell, ezért több tej termelődik. Tehát az nem jó stratégia, hogy húzod két szoptatás között az időt, hogy túltelítődjön a mell és érzed, hogy húzódik, mert idővel ettől egyre kevesebb tejed lesz. Ha azt szeretnéd, hogy legyen bőven tejed, akkor pár napig szoptass óránként, ettől megnő a tejmennyiség kialakul a kereslet-kínálat egyensúlya (annyi tej termelődik, amennyire a babának szüksége van) és már akkor is megmarad, ha ritkábban szoptatsz.

  • Sziráki Edina

    2011. április 06. szerda

    Kedves Ági!

    Már sok kérdéses esetben fordultam honlapod értő tanácsaidhoz, de most muszáj kérdeznem is – váratlan helyzetbe kerültünk. Kisfiam 35.héten született, 2650 gr-mal, 52 centisen, 1 hétig voltunk kórházban, de egy alkalmat eltekintve szerencsére szopiztathattam – és egészen a mai napig (5 hónapos, illetve korrigáltan 4) csak szopizott.
    A gond az, hogy még december végén csökkent a súlygyarapodás, aminek a hátterében 1 hónapja felderített vírusfertőzés-> májgyulladás állt.
    Minden egyéb lelet negatív, igény szerint szoptattam, de Pocok még mindig csak 3600 gr (bár bájos, figyelmes, nyugodt baba) – így a mai kontrollt követően tápszert is kell adnom. Pontos utasítást nem kaptam, csak hogy napjában többször etessem elő (Infatrini).
    Azt szeretném kérdezni, hogyan állítsam be az adagot,napi elosztásban, hány ml-t adjak egyszerre – váltsak-e ki egy szopit tápszerrel? Eddig 2,5-3 óránként szopizott a kicsi, éjszaka is.
    Esetleg érvényes lehet ránk is az előző 150gr/nap/tsúlykg, merthogy testsúlytól függ, vagy 4-5 hónaposan már nem?

    Köszönöm előre is a segítséged!

    Edina

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      Igen, most még 150 grammot kell kapnia testsúlykilogrammonként. A tápszert mindig szoptatás után add, és annyit, amennyit elfogad. mivel eddig csak szopizott, ezért valószínűleg max. 50 gramm hozzátáplálásra lesz csak szükség szopi után, de ha úgy látod, ilyenkor még enne és éhes, akkor kaphat többet is. Ne váltsál ki szopit tápszerrel semmiképpen, hanem mindig szopi után add. Előtte sose, mert akkor a kicsi hamar leszokik a szopizásról.

  • Lovas Éva

    2011. április 05. kedd

    Kedves Ági

    Kisfiam most mult 7 hónapos és 7020g, 71cm.
    Naponta 5x probálom etetni de nem mindig eszik.Azt mondják heti min.200g kellene hiznia de nem sikerül.Ez a súly elég?
    köszönöm válaszát

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      7 hónaposan havonta minimum 400 grammot kell híznia, de az ettől kevesebb is normális lehet, akár hetekre is leállhat a hízás, a heti 200 meglehetősen soknak számít ebben a korban. A súlya teljesen megfelel a korának.

  • Kati

    2011. április 02. szombat

    Szia Ági!
    Babánk 3,5 hónapos, kislány. 3300gr-al született, most 5,7 kg. Az anyatej mellé néha kap tápszert is (főleg este, nem minden nap, max 200gr-ot egy nap). Éjszakai, és reggeli evése után jóllakottnak tűnik, alszik, 3-4 óra múlva éhezik meg. Délután már 2 óránként enne (egy evése általában egy órás). De utána már rágja a kezét, és irtó éhesnek tűnik. Evés közben ilyenkor tíz perc után tekeregni kezd, sír, böfizés, peluscsere, hasmasszázs, szoptatási helyzetváltás nem segít.. (ez az éjszakai, és reggeli evésnél nincs így) A másik mellből ilyenkor még eszik egy kicsit, de vagy újra tekergés és sírás a vége, vagy elaszik, és egy órányi „evés” után öt perc múlva megint rágja a kezét. Próbáltam 80 gr-os evés után (plusz egy kis játék, ilyesmi) letenni, de egy darabig eszi az öklét, és fél órán belül nagy üvöltésbe kezd. (próbáltam tápszert adni, azt a „tekergős” evései után közvetlenül nem fogadja el, viszont ha várok, fél óra múlva nagyon kiabál, hogy éhes…viszont nem etethetem kettőtől este tízig folyamatosan). Tudnál ebben tanácsot adni? Hagyjuk a tápszert? (hiszen ha kilónként 120gr a jó, annyit körülbelül megeszik anyatejből is…). Nem lenne baj, hogy gyakran eszik, ha azt látnám, hogy etetés után elégedett…
    Előre is köszönöm: Kati

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Ha az lenne a gond, hogy éhes, akkor a szoptatás vagy a pótlás hatására elégedett és jóllakott lenne. Mivel azonban ő ezután is nyugtalan és nem fogadja el az ételt, arra gondolok, hogy nem éhes, hanem valami más baja van, ami a tekergőzésre való tekintettel valószínűleg székelési probléma lehet, esetleg puffadás, levegőnyelés áll a hátterében. Ha azt látod, hogy ilyenkor nyom, erőlködik, akkor segíthet, ha a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted, illetve segíthetnek a különféle hasfájásra adható szerek is a hasfájás enyhítésében.

    • Réka

      2011. május 23. hétfő

      Szia Kati,
      Remélem nem haragszol ha megosztom a tapasztalataimat. Nálam is elő szokott fordulni ez a tekergőzős sírós dolog. Az én kislányom 4.5 hónapos és közel 6 kg, nem hasfájós, s nincsenek székelési problémái. Tápszert NEM kap kizárólag anyatejen növögél! 🙂 Este kb 9 10 körül eszik átalussza az éjszakát és reggel 5-6 körül eszik megint. Délután és kora este Flóra is 2 óránként cicire kéredzkedik. Van hogy ő is egy órát van cicin de az átlag 40 perc az biztos. A kezecskéjét ő is rágja, de nem azért mert éhes, hanem mert jön a fogacskája. Ezt orvos még nem erősítette meg, de mivel nagyon folyik a nyála és nem folyamatos a kézrágás, hanem változó én nem tudok másra gondolni. Van, hogy eszik és egy óra múlva megint úgy tűnik, hogy enni szeretne, de cicire rakom, s az általad említett tekergőzés van, leveszem ciciről, s elterelem a figyelmét, mert valójában nem éhes csak cicizni szeretne vagy aludni, s a cicin akarja magát elaltatni, de nem tud mert jön a tej. A másik ami még zavarni szokta, s tekergőzni kezd, mikor zaj van illetve nem kényelmes neki ahogy tartom. Nem tudom, hogy ti hogy álltok a délutáni elalvással?! El tud aludni magától, vagy csak cicin? Remélem valamelyest tudtam segíteni, vagy legalábbis tudatni veled, hogy nem vagy egyedül 🙂

  • Anita

    2011. március 29. kedd

    nekem is hasonló a problémám, mint az előző hozzászólónak, Krisztinek. Mi még csak a 2. tápszert esszük, az elsőt 2 hó után unta meg, de ezt ma már semennyire nem eszi. most megpróbálunk majd váltani, hátha. nekem csak most töltötte be éppen az 5 hót, így nagyon aggódom, mert még elég kicsi. volt egy 3-4 hetes időszaka, amikor semmit nem hízott, semmit. próbáltuk a sinlacot, de most már azt se fogadja el. már nem hipoallergén folyékony pépet is kap, azt ugyan megeszi, ízesített, de abból se szabad sokat enni. kb. 800 ml lenne a napi adagja ebben a korban, és ma este 7-ig mindössze 280 ml-t evett meg. és másfél hónapja ez megy. éppen annyit hízott az orvosa szerint, amennyi a minimum határérték. el vagyok keseredve, hogy nem kér enni, és akár 6-7 órát is elvan kaja nélkül, utána is nyúlfarknyit eszik. nincs tejem, így a hozzátáplálásban reménykedem, de annak is megvan a maga üteme. eszik főzeléket, egyelőre kb 60 g-ot egyszerre, mellette kevés tápszerrel. el kezdtem a kekeszet adni banánnal (fosfovit), na így bele tudok még varázsolni egy kis gyümit is, esetleg pépet. nem tudom mitől van, de rémségesen elkeserít a nem evése.

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Az adagokat nem korra, hanem testsúly szerint kell számolni, 120 gramm testsúlykilogrammonként a napi tápanyagigénye, tehát pl. egy 6 kilós babának 6*120 grammot kell ennie/nap.

  • Czako eniko

    2011. március 20. vasárnap

    kislanyom 9 honapos .2930gr szuletett es most6800gr.Jo etku de szerintem keveset hizik mozgekony habar meg negykezlab nem megy csak ket labon akar menni nem kuszik .Ez gond lenne hogy nem kuszik?nem azert nem akar menni negykezlab mert gyenge?
    koszonomelore is.

    • kriszti

      2011. március 21. hétfő

      Kislányom 9 hónapos,2700 grammal született most 7200 gramm,anyatejes baba de már szépen eszik,gyümit,főzeléket,pépeket,húsos ételeket,ő mindig is kicsit nehezebben hízik jó evés ellenére jó kedvű mozgékony baba,doktornő mindig kevesli a súlyát,de aztán mondja hogy jó ez így.Szopizik még éjjel-nappal,neki még mindig az anyatej a fő nagyon szereti nekem meg még jó sok van.Szopizon amíg lehet sokat enni másból később is tud.

    • Kovács Erzsébet Zsófia

      2011. március 28. hétfő

      Kedves Ági!

      Kislányom 3500 grammal született, 2 hónaposan 5860 gramm, egy nap 5-ször eszik, cumisüvegből anyatejet. Etetésekként 200-220 ml-t, a napi etetések időpontja 6,10,14,18,22 óra. Arra lennék kíváncsi, hogy ezt a napirendet meddig tartsuk? Ezt a tejmennyiséget szükséges lesz-e még növelni?
      Válaszát előre is köszönöm!
      Üdvözlettel
      Zsófi

      • Vida Agi

        2011. április 03. vasárnap

        A baba számára szükséges tápanyagmennyiség a súlyával együtt nő, tehát ha azt tapasztalod, hogy evés után még kérne és éhes, akkor növelni kell az adagot. A napirendet is ő maga fogja majd alakítani, de mivel most már 5 alkalommal eszik, ezért jelentősen ez már nem fog változni, csak az alvások száma csökken majd.

    • Vida Agi

      2011. március 29. kedd

      Az a gond, hogy mivel sétálgat és így tud helyet változtatni, ezért nem érdekli már a kúszás és a mászás. Az gond, ha ez a kettő teljesen kimaradt, mert a kúszás és a mászás során olyan idegpályák fejlődnek, amire később majd az írás-olvasás tanulás során szüksége lesz, de ha egy darabig kúszott (mondjuk hátrafelé, vagy körbe-körbe), majd magától felállt és menni kezdett, akkor nincs ok az aggodalomra. Ha viszont nem magától sétálgat, hanem kézen fogva veletek, akkor ha ezt elhagyjátok, akkor elkezd majd mászni, mert másként magától nem tud majd helyet változtatni.

  • Kriszti

    2011. március 20. vasárnap

    Kedves Ági!

    Az én kislányom 9 hónapos. Kb. 5 és fél hónapos korig anyatejes volt, nagyon szépen gyarapodott. Aztán jött egyik tápszer a másik után és már a 7 – diket próbáljuk, de az se kell neki. Mostanra nagyon rossz étvágya lett, van olyan nap, hogy szinte alig eszik, tápszerről hallani se akar, csak ordít, ha meglátja. Már megjártuk a gasztrot is, hátha valami érzékenység. Nem igazolt, majd májusban kontrollra kell visszamenni, addig a Pepti 1 – et kellene ennie, de nem megy és félek, hogy nem fejlődik majd eléggé. Így is kis súllyal 2,45 – tel született és alig 7 kg jelenleg.
    Mit javasolsz?

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Mivel a vizsgálatok alapján a kislányod egészséges, valószínűleg arról van szó, hogy nem szereti a tápszert és lassan hízik (ami egyébként normális, mert fél éves kor után lelassul a korábban jól gyarapodó babák hízása is, mert lemozogják, amit megesznek). Megpróbálhatod az ízesített tápszereket is, de ha ennyire nem szereti, akkor nem kell erőltetni mindenáron, helyette egye a korának megfelelő ételeket, kapjon tejtermékeket, kalcium tartalmú zöldségeket, hogy elég kalciumhoz jusson, valamint ha elfogadja, tejpéppel is lehet helyettesíteni a tápszert.

  • szintia

    2011. március 18. péntek

    helló az én babám 3470grammal született és két hét alatt 70dkg ot hízott az jó nálluk vagy rossz???

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Ez nagyon jó hízásnak számít, az első hónapban akár másfél kilót is hízhat a baba.

  • Ildiko

    2011. március 14. hétfő

    Kedves Agi!

    Kislanyom 16 honapos 9500 gr es 76 cm (3600 grammal szuletett es 53 cm), mozgekony, aktiv, jokedvu baba. Kerdesem az lenne megfeleloek-e a meretei (mindig lassan gyarapodott) es hogy megfeleloen etetem-e? espedig: reggel es este szopi (neha ejjel is), reggeli fel 10 korul (mivel keson kelo): kenyer ravalokkal-felvagott, vaj, tojas stb. kb egy kisebb szelet kenyer bele; ebed 2 ora korul -fozelek vagy suru leves, altalaban hussal-150-200 gr., uzsi 17 ora -gyumolcs (nem nagyon szereti), peksutemeny(pl. tehenturos), babapuding -100-150 gr es vacsora 20 ora-fozelek vagy hideg etel -100-150 gr. Delben elalvaskor is szopizik meg, viszont napkozben nagyon keves folyadekot iszik (csak vizet)-100-200 ml. Tudom hogy nem nagyon sok amit eszik, de ennyit fogyaszt szivesen, kulonben boldog, kiegyensulyoztt baba. Rendben van ez igy? nagyon kicsi a sulya? (en is alacsony, vekony testalkatu vagyok). Es gond-e, hogy kimarad a tizorai,a kesoi keles miatt? es az, hogy keves gyumolcsot eszik?
    Elore is koszonom szepn valaszat!

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      Teljesen jó az étkezése és a súlya is, az sem gond, ha kimarad a tízórai. Ha elég zöldséget kap, akkor a kevesebb gyümölcs sem gond.

  • Eszter

    2011. március 05. szombat

    Kedves Ági!
    Az én babám 2010.11.09-én született 3150g-al és 50 centivel az első hónapban 900g-ot hízott a másodikban 870g-ot a harmadikbam 730o-ot de ez a negyedik hónap és csak 250g-o hízott 03.01-ig.De még van egy hetünk a havi hításig.Én nem aggódok mert átalussza az éjszakát 8-9 órákat alszik.De a védőnők írtak ki c-vitamint(cebion)hogy jobban hízzon, ezt azzal indokolták nehogy megálljon a hízással.Nem tudom hogy mit csináljak.Nagyon jókedvű, mozgékony baba.Ha hanyatt fekszik az oldalára fordul.Idáid csak anyatejet kapott de attol félek hogy ha így folytatja akkor kiírnak valami pótlást.
    A másik problémám az hogy ezen a héten egyszer volt széklete.De nem görcsöl feszeng .Ez nagy probléma?Kb 5,6szor eszik 120ml-ert.Előre is köszönöm válaszát.

    • Vida Agi

      2011. március 12. szombat

      Nem kell aggódnod emiatt, az eddigi hízása pont, mint a „nagykönyvben”, az első hónapban nagyobb, aztán hónapról, hónapra kevesebb, 3 hónapos kor után pedig lelassul, ez teljesen normális. Ha igény szerint szopik, jól alszik, legalább 5-6 pisis-kakis pelusa van, akkor nincs semmi baja. Anyatejes babánál teljesen normális, ha csak 7-10 naponta van széklet, mert az anyatej rosttartalma kicsi és a baba ebben a korban már szinte teljesen meg tudja emészteni.

  • Nikoletta

    2011. március 04. péntek

    Kedves Ági!
    Az én lányom most 5 hónapos,és ebbe a hónapba csak 200grammot hízott,kap tápszert,meg főzeléket,gyümölcsöt,ha nem eszi meg az egész adagot adok pluszba tápszert,de max 90ml-t eszik belőle,este a tápszreből megeszik 170 ml-t,de reggel örülök ha 130-at.Az éjszakát általában átalusza.Napi 5x
    étkezik,nagyon jó kedvű,kaki kb 2x van.2350 kg-al született,most 6200kg.Szerinted ez kevés?

    A másik kérdésem szerinted jobb az üveges bébiételek,vagy jó hogy friss zöldségből,gyümölcsből én állítom össze.

    Előre is köszönöm válaszodat

  • timcsu

    2011. március 04. péntek

    Nagyon szépen köszönöm válaszát.Már nagyon vártam.Szép napot.

  • Ágota

    2011. március 02. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4,5 hónapos (7300g) csak anyatejes és csak mellből evett eddig. 1-2 napja nem eszik annyit mint előtt (eddig 800-900g-ot evett) és eddig rendszeresen 3 óránként evett most pedig alig fogadja el a mellem 3 percig eszik utána pedig el kezd ordítani és nem eszik tovább. Eddig minden evés után aludt egy fél órácskát most van hogy 1 órát is alszik. Nem lázas, a kedve se rossz csak ha próbálom erőltetni az evést. Aggódnom kellene vagy ez csak egy átmeneti időszak lehet? Vissza fog állni a régi rendszer? Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Lehetnek olyan időszakok, amikor étvágytalanabb a baba, ezt pl. a kezdődő fogzás is okozhatja. De egyébként is, egy idő után a baba egyre gyorsabban be tudja fejezni az evést, mert már hatékonyabban eszik, ez is lehet az oka. Okozhatja szájpenész is (esetleg érdemes megnézni a száját). Megpróbálhatod félhomályban, fekve szoptatni, nyugodt szobában, hogy semmi ne vonja el a figyelmét, így lehet, hogy hosszabban eszik majd, ha tényleg éhes még.

    • csenge

      2011. március 26. szombat

      Kedves Ágota!

      Ugyanilyen problémám van egy hét híján öt hós babával. Veletek mi lett? Segített valami?

      Csenge

  • Szofi

    2011. február 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hetes, születési súlya 2770 g, távozási súlya 2580 g volt. Első hónapban 860 g-ot, második hónapban 1 kg-ot gyarapodott. Utoljára 02.20-án mértük, akkor volt 4530 g. Néha aggódom, hogy eleget eszik-e és nem alszik-e túl sokat. Kevés anyatej miatt tápszert kap (Milupa Pepti 1), amit sűrítenünk kell (1 kanál Nutriton). 10 napos korában kórházba kerültünk kivizsgálásra, mert a légzésfigyelőnk többször bejelzett naponta. Szerencsére semmi problémát nem találtak nála, a diagnózis az lett, hogy bukások okozhattak légzéskimaradást, ezért jelzett a készülék. Emiatt kell sűrítenünk, bár gasztroenterológus nem vizsgálta és sosem tapasztaltunk nála sem nagy mennyiségű, sem gyakori bukást. Jelenleg 5X eszik egy nap (120-130 g-ot alkalmanként), de az is előfordul, hogy csak 4X. Napközben néha 5 óra is eltelik két etetés között, mert alszik. Éjszaka is gyakran 6-7 órát alszik egyben. Volt már olyan, hogy az esti 6 órás evést követően 8-kor elaludt, és csak éjjel 2-kor ébredt fel, így két etetés között 8 óra telt el. Lehet az, hogy ennyire eltelíti a sűrített tápszer, hogy nem éhezik meg közben? Ébreszteni kellene ilyenkor? Pisi mindig van a pelenkában (napi 5-6), de kaki csak 3-4 naponta, ez is aggaszt. Sokszor sír, talán fájhat a hasa, büdiket pukizik. Mi a véleménye, rendben lehet így az evés és az alvás?

    Abban legyen kedves még segíteni, hogy a tápszert milyen ütemben kell emelni? Hetente mérjük, általában akkor módosítunk az adagján, az aktuális súlyának megfelelően. A tápszer mennyisége minden étkezésnél azonos legyen vagy néha többet, néha kevesebbet kínáljunk? Egyszer kipróbáltam, hogy mennyit enne meg, ha nem én szabályozom a mennyiséget. 170 g volt az üvegben, mindet megette, aztán egy órán keresztül bukott szegény… Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Nincs miért aggódnod, szépen fejlődik és az is normális, ha éjjel már ilyen hosszan alszik, nem szabad felébreszteni.

      A tápszert teljesen jó, ha hetente emelitek. A mennyiség azonban ne legyen azonos, reggel általában több az anyatej, kevesebb pótlás is elég, estefelé kevesebb az anyatej, ilyenkor több pótlásra van szükség

  • Adri

    2011. február 25. péntek

    Kedves Ági!

    A kislányom 7 hetes,3140g volt,amikor hazajöttünk a kórházból. Az első 3 hétben probléma volt a súly gyarapodással,mert nem hízott csak 8-10dkg-ot. Ez megváltozott. Most már ott tartunk, hogy egy héten akár 30dkg-ot is gyarapszik. Jelenleg 4350g. Naponta 6-7x eszik, általában 110-180g-okat. Ebben van tápszer is,napi szinten kb.120-150ml. Az a kérdésem,hogy nem sok ez a mennyiség? Ha kevesebbet adok neki,akkor sír és a kezét tömködi a szájába, van olyan, hogy 1-1,5 óra múlva már éhes. Ilyenkor nem merek adni neki, nehogy túl sok legyen. A védőnő szerint most pótolja be az első hetek kimaradását. Mit csináljak? Nyugodtan adjak neki, amennyit megeszik?
    Előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Egyáltalán nem sok, nyugodtan etesd igény szerint.

  • Németh Ari

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos. 3200 grammal született és 51 cm-rel. Sajnos a legutolsó mérés szerint a havi súlygyarapodása csak 230g volt, most 5380 g. Anyatejet kap. Eddig nem mértük, mert minden rendben volt. Két alkalommal fejek szopás után reggel és este 100-100g-ot. A hossza most 64 cm. Nem túl sok? Viselkedésében nem történt változás, nem értem miért csak ennyit hízott. Mit tehetek, hogy többet hízzon? Ne fejjem a tejet, pótoljak? Hoztunk haza mérleget. Minden evés előtt és után mérjük.
    Köszönöm a válaszodat!

    Válasz: Ha elég tejed van és igény szerint szopizhat a baba, akkor nincs semmi komoly probléma, nem kell pótolni az anyatej mellett (hiszen 200 grammot tudsz még lefejni naponta), legfeljebb gyakrabban etetni (ha elfogadja). 5 kiló felett naponta testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie (tehát most kb. 600 grammot). Ha ennyit megeszik, akkor eleget eszik, felesleges pótolni. Ha ennek ellenére a következő hónapban sem hízik legalább 400 grammot, akkor ki kell vizsgáltatni.

  • timcsu

    2011. február 22. kedd

    Kedves Agi.A kisfiam 2600 grammal szuletett 15 honapos es most 9700 gramm.nagyon elvagyok keseredve a kicsi sulya miatt.mar mindent kiprobaltam etetem reggeltol reggelig. leirom hogyis van ez.reggeli 7-8 korul tapszer mikor mennyi van hogy egy uveg is bemegy de van hogy csak 130ml.tizorai egy uveg bebietel (8-11 honapos kortol) ebedre altalaban leves vagy krumplipure hus.utana joghurt.delutanra szinten fottetel egy kis gyumolcs banan mandarin vacsira egy uveg tapszer.na es kozben egesz nap adok meg valamit neki kekszet piskotat kiflit mikor mit nyomok a kezebe csak hogy egyen a gyerek valamit.amugy egy nagyon nagyon aktiv gyerek ahogy felkell neki mindig dolga van mindent csinalna csak enni ne kellen.

    • timcsu

      2011. február 27. vasárnap

      igen sokaig moderalja a moderator a kerdest! majdnem 1 hetig

      • Vida Agi

        2011. március 05. szombat

        Igen, mert beteg voltam, de igyekszem behozni a lemaradást, türelem.

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      A kisfiad súlya egyáltalán nem kicsi. 1 éves korra a 8 kilós minimum súlyt kell elérni, ő már majdnem 10 kiló és láthatóan eleget eszik, nincs miért aggódnod. Ha nem kéri, nem szeret nagy adagokat enni, nem kell mindenáron erőltetni, tömni, inkább egyen többször kevesebbet, ha úgy szereti. A hízás mértéke (amennyiben a korának megfelelő mennyiségű és minőségű ételt eszik a gyerek) alkati dolog, nem kell minden babának dundinak lenni (különösen ebben a korban, amikor gyakorlatilag lemozogja a kicsi, amit megeszik)

  • Kovács Melinda

    2011. február 22. kedd

    Kedves Ági!

    A kérdésem a következő: 3 és fél hónapos fiam van, aki kizárólag anyatejjel táplálkozik. 2,90 kg és 50 cm született, most pedig 4,60 kg és 62 cm.

    Ez a növekedés megfelelő-e?
    A környezetünkben mindenki azt hangoztatja, hogy ez bizony elég kevés. A gyerköc nagyon élénk, mosolygós, és erős.

    Előre is köszönöm.

    Melinda

    • Vida Agi

      2011. február 26. szombat

      Ha naponta legalább 5-6 pisis vagy kakis pelusa van, igény szerint szopizik, láthatóan jókedélyű, nem tűnik éhesnek, akkor nincs ok az aggodalomra.

  • Judit

    2011. február 22. kedd

    Kedves Ági!

    A babám három hónapos és nem tudom normális-e, hogy csak 4-5 alkalommal eszik egy nap, de akkor 200-250 ml-t. Általában egyszer kell tápszert adni, a többi anyatej. Úgy láttam inkább az szokott lenni a kérdés baj-e ha túl gyakran eszik. Na, ennek az ellenkezője van nálunk…
    (Amúgy 39. hétre született, 3700 g-al.)

    • Vida Agi

      2011. február 27. vasárnap

      Egyáltalán nem baj, sok baba áttér már ilyenkor a nappali 4 órás evésre és éjjel kihagy egy evést, ez egyáltalán nem gond.

      • Anita

        2011. március 05. szombat

        Az én babám is 4 hónapos lesz egy pár nap múlva,és áttért a 4 szeri étkezésre,ami engem is felkavart,mert a védőnő szerint 5*kell ennie egy nap…de ezt olvasva örülök,hogy ezzel nincs gond,és ha jól értem normálisnak számít,és nem kell aggódnom.

        • Anita

          2011. március 05. szombat

          Elfelejtettem írni,hogy tápszeres baba.Szépen fejlődik.

  • Bernadett

    2011. február 22. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom most 2 hónapos, 3190 grammal született.A kórházból 3160 grammal jöttünk ki. Jelenlegi súlya pedig 3720 gramm,hossza 55cm. Eddig kisebb ( hol 40, hol meg 120 gramm)hízások voltak tapasztalhatóak hétről hétre.Mindene jól fejlődik.Csak anyatejet eszik a baba.Nem kevés ez a súlygyarapodás?A védőnő azt mondta,hogy próbáljak meg egyes etetések után adni mellé a fagyasztóból a lefejt tejet vagy ha az elfogy akkor tápszert.Pisi-kaki van normálisan.Férjemmel mindketten vékony testalkatúak vagyunk, nem hízékonyak.
    A baba elég gyakran igényli a szopizást, néha 1,5 óránként ill. elég lusta, ébresztgetni kell szopizás közben.Hogy tudnám a 3 óránkénti evésre rászoktatni?Vagy várjak amíg jobban gyarapszunk és utána próbálkozzam a rendszerezéssel addig meg etessem ahogy igényli?
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm.
    Üdvözlettel: Bernadett

    • Vida Agi

      2011. február 26. szombat

      Tényleg kicsit lassan hízik, de ez alkati dolog is lehet. Egyelőre etesd igény szerint, hiszen, ha igény szerint ehet, akkor biztosan elég lesz a számára az anyatej és biztosan eleget is eszik, de mivel ez tényleg nagyon lassú hízás ebben a korban, ezért először is kezdd el mérni, mennyit eszik egy-egy szopizásra, így biztos lehetsz benne (a napi adagokat összeadva), hogy valóban a súlyának megfelelő (testsúlykilogrammonként 150 gramm) mennyiséget eszik. Ha úgy látod néhány nap eredményei alapján, hogy keveset eszik, megpróbálhatod, hogy evés után lefejt anyatejjel pótolsz. Ha nem fogadja el, nem kéri, akkor nincs rá szüksége, nem éhes, nem kell erőltetni. Az is lehet, hogy a szopási technikájával van valami, ami miatt kevesebb tejet tud csak szopizni, ezen szoptatási tanácsadó tud segíteni, hogy pontosan mi lehet a gond.

  • Katalin

    2011. február 21. hétfő

    Szia Ági!
    Örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, már sok hasznosat olvastam más történeteiből és a rá adott válaszaidból.
    Az én kisfiam most 7 hetes. 3530 g-mal született, most 5,36 kg-ot mértem tegnap. Szoktam percentiliseket nézni http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_6.pdf e szerint úgy gyarapszik, ahogy meg van írva 🙂
    A kérdésem a következő. Egyik legfontosabb, hogy hogyan tudom megállapítani, hogy mikor éhes a kicsi, vagyis mikor tegyem mellre? Gyakorlatilag fogalmam sincs erről, pedig ő már a második gyermekem. Próbálom észrevenni, hogy van-e valamilyen jelzése, de nem veszem észre. Nagy segítségemre volt az az írásod, amiben azt írtad, hogy figyelembe kell venni az alvás-evés-játék ciklust, ha álmosnak látom (ásítozik), akkor ne éhesnek véljem a babámat. Viszont legtöbbször sehogy sem sikerül olyankor lenyugtatni, főleg nem annyira, hogy el is aludjon, így a könnyebb úton járva mellre teszem. Ettől persze vagy elalszik, vagy nem, mindenesetre, ha ébren van, akkor így nagjyából másfél óránként szopik (az utolsó ébredés óta). Helyes-e ez így vagy van-e valami javaslatod, hogyan változtathatnék rajta? Sajnos az altatással is gondjaim vannak. Még ha másfél óra játék után el is alszik, az vagy csak öt perces pihi, jó esetben fél óra. Felébred, sír, nem tudom megnyugtatni, így megint szoptatás lesz a sírásból. Ekkor felébred, és megint következik egy óra ébrenlét. Délutánra jut el odáig, hogy egy nagy alvásban kipiheni magát. Hogyan tudnám visszaaltatni egy ilyen öt perces pihenésből történő ébredés után? Egyáltalán kell-e erre törekednem? Valójában a másfél-két órás szoptatási gyakoriság érdekelne, hogy helyes-e így, vagy meg kellene tanulnom másképp megvigasztalni a kisbabámat, akkor nem szoptatás lenne a sírás végén. Éjjel többnyire nyugodtan alszik, három óránként ébred. Ha nappal is sikerül sokat aludnia, akkor is három órás gyakorisággal kerül mellre.
    Azaz én akkor teszem mellre a babámat, ha nyűgös és nem tudom máshogy megnyugtatni – vajon nem gyakran kerül-e mellre így?
    Köszönöm előre is a tanácsodat, mert szeretném a kisbabámat helyesen gondozni.
    Üdvözöllek:
    Katalin

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Mivel még nagyon picike, ezért nála még normális, ha másfél-2 óránként szopizni szeretne. A rövid alvások azért lehetnek, mert szopi közben is pihen a baba, ez igazából nem gond még ebben a korban. Valószínűleg most az a gond, hogy kicsit még össze-vissza van a napirend, ezért érzed úgy, hogy túl sokat szopizik, de ettől önmagában nem lesz baja.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Amikor már nagyon álmos, próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Tóka Eszter

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!
    Már sok hasznos tanácsot olvastam némelyik kérdezőnél magamra ismertem, de nekem is lenne egy kérdésem. Kisfiam ma 6 hetes, 36.hétre született 2350 grammal, császárral, egy hetet töltött intenzíven. Mivel ott cumisüvegből kapta az anyatejet, nagyon rászokott, de szerencsére néha hajlandó szopizni is. Így maradt a fejés, de legalább eddig nem kellett semmi pótlást adni aminek nagyon örülök, remélem 6 hónapos koráig kitart ez az állapot. Mivel cumisüvegből kap anyatejet 85-95ml alkalmanként, bőven megkapja a testsúly szerinti adagot. Most a súlya 3490. Egyébként viszonylag szerencsések vagyunk 3 óránként eszik, utána alszik és eddig hasfájásunk sem volt, pelus mindig kakis- változó mennyiségben persze. Olvastam, hogy a babák étvágya ebben a korban megugrik. Kérdésem hogy mennyivel fog többet enni a mostanihoz képest? Tudom nem lehet behatárolni, de erről sehol sem olvastam. Illetve igaz az, hogy ha ez az étvágynövekedés megtörténik utána nagyjából 3 hónapos koráig nem változik a mennyiség?
    Köszönettel: Eszter és Kende!

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      5 kilogrammig testsúlykilogrammonként 150 grammot kell ennie/nap, afelett 120 grammot, tehát ennek megfelelően fog változni az étvágya is a súlyának növekedésével párhuzamosan.