A 4 hónapos baba

4 hónapos korára a csecsemők többsége már jó eséllyel megduplázza születési súlyát és ezt követően lelassul a súlynövekedés. A baba lassabban hízik, mint korábban, ami annak is köszönhető, hogy egyre többet mozog.

A 4 hónapos babaMost már stabilan tartja a fejét függőleges helyzetben is, megtámasztva képes ülni, de sok ideig még nem szabad ültetni megtámasztva sem, mert túlságosan megerőlteti a kicsi gerincét. Vannak olyan babafotel, amiben a kicsi háta teljesen meg van támasztva, ugyanakkor 120 fok körüli szögben, félig fekvő helyzetben ülhet benne a baba, ebben jó tud nézelődni, de a hátát sem terheli meg. Hasonló célokat tölthet be a dönthető etetőszék, amit ebben a korban már nagyon szoktak élvezni a babák, mert jól kilátnak belőle, ugyanakkor nem erőlteti a függőleges ülőhelyzetet.

Néhány baba már tud forogni, de ez még egyáltalán nem kötelező, általában 4-6 hónapos kor között jelenik meg.

4 hónaposan a baba már ügyesen kinyomja a felsőtestét a könyökére vagy a kezére támaszkodva, így már jobban szeret hason feküdni, kevesebbet erőlködik.

Így néz ki egy 4 hónapos baba, amikor éppen felkel az alvásból:

Ügyesen megfogja a tárgyakat, pakolássza őket, de ha egy játék eltűnik a szeme elől még azt hiszi, végleg eltűnt. Ha pedig megint feltűnik, azt gondolja az egy másik tárgy. Ha adsz neki olyan játékokat, amiket gombbal irányíthat, azzal nagyon jól és hosszasan elszórakoztatja magát (ha villog és zenél is a játék, akkor teljes az élvezet :))

A kicsi napközben 3szor 1-1 órát alszik, éjjel pedig 10-12-t. Nagyon becsapós lehet, hogy most már hamar elunhatja magát 1-1 játék közben, nemcsak azt igényli, hogy más-más játékokat adjunk neki, hanem azt is, hogy mindig új helyekre menjetek a lakásban, ezért érdemes több helyen játszókuckót kijelölni a kicsi számára. Ha elunta magát a nappaliban, kiviheted magadhoz a konyhába, ha ott is elunta magát, jöhet a gyerekszoba és így tovább.

Szereti a hangodat hallgatni, ezért értékeli, ha mesét olvasol vagy énekelsz neki, ezt arra is használhatod, hogy házimunka közben így szórakoztasd el.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

97 Comments

Comment navigation

  • Reni

    2011. május 29. vasárnap

    Júni 5.-én lesz 4hónapos a fiam!2hónapos kora óta átalussza az éjszakát!nagyon jó baba és teljesen egészséges!Anyatejes de már adok neki almát kekszel+2naponta készíttek még hozzá banánt!Nagyon szereti!!!Ha olyat főzők adok készíttek neki pépesen répát krumplit pici lével!cumisüveg nem kell neki!!!kívánom minden anyának,hogy ilyen jó babája legyen!!!

  • Alíz

    2011. május 25. szerda

    Kedves Ági!
    Június 7-én lesz 4hónapos a kislányom. Kizárólag anyatejes, igény szerint szoptatom, mindig meghízza amit kell neki, jelenleg 6050gramm (2950g-mal született). Most, hogy ilyen meleg van szeretném rászoktatni a cumisüvegre, hogy tudjak neki vizet adni, nem igazán akarja elfogadni, néha megszivogatja, de inkább rágókának nézi. Aventes cumisüvegünk van variábilis cumival. Meg hát az éjszakát sem alussza még át, és már nagyon szeretném ha átaludná, ezért is akarom a vízre szoktatni(mert éjjel csak szomjas) hogy ne kelljen szoptatnom. 20-kor van fürdetés, aztán még játék 21körül etetés és 22körül alszik, aztán hajnali 3-kor felkel, meg utána 4-5-6óra közül valamikor. Hogy tudnék abban előrébb jutni, hogy átaludja az éjszakát? És hogyan tudnám rászoktatni a cumisüvegre? Egyébként több féle cumisüvegünk is van (MAM csúszásgátlós cumis szelepes, DM Babylove, Philips Avent, NUK AntiColic AirSystem).

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Anyatejes babának nem kell az anyatejen kívül más folyadék, nem is kell erőltetni. Ha úgy gondolod, szomjas, kínáld meg cicivel, az anyatej jó szomjoltó. Cumisüvegre később sem lesz szükség, ha már eszik mást is, kaphat itatópoharat vagy rendes poharat is az iváshoz.

      4 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel 2x kel fel enni, nem kell erőltetni a leszokást, ha már nem lesz 2x éhes, akkor magától el fogja hagyni valamelyik szopit.

  • Ibolya

    2011. május 24. kedd

    Szia Ági!

    Az Én kisfiam 4 hónapos.8270 gr és 67 cm.Jó étvágyú erős baba.Fél kézzel kapaszkodva már felhúzza magát és ül.Ami aggaszt,hogy szerintem az átlagnál jóval többet alszik,ami persze nekem nem rossz,mert sok idő jut az iskolás lányomra is.Általában reggel 7 és 8 között kel,1 órát játszik (elég izgő-mozgó,szinte egy percre le nem áll)aztán alszik olyan 11-12-ig,míg ismét eszik,aztán szintén egy óra játék,majd alszik tovább következő étkezésig és ez így tovább vacsiig aztán pancsi és alszik.Szinte végig alussza az egész éjszakát egyszer ébred fel inni és alszik tovább reggelig,de előfordul,hogy fel sem ébred.Egyébként tápszeres baba és már kap gyümölcsöt és zöldséget,napi 5-ször étkezik,nyugodt nem sírós,vidám baba.Amíg picike volt,addig nem foglalkoztam vele,hogy csak evett-aludt,szint soha nem volt ébren,de úgy gondolom,hogy most már többet lehetne fent.Sok mindent próbáltam már,de egyszerűen nem lehet ébren tartani,ha nem hagyom aludni,akkor torkaszakadtából ordít és hisztizik.

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Nem kell aggódnod, vannak ilyen nyugodtabb babák, idővel egyre többet lesz fent, ha megérik rá.

    • Komjáthyné Biró Andrea

      2011. június 03. péntek

      Kedves Ibolya!
      szerintem ne legyél meg rémülve!az én fiam 4260gr-al született most 7960gr és 3és fél hónapos!ugyan ezeket csinálja mint a babád!mi is tápszeresek vagyunk de mivel nagyon szorulásos volt a véddőnő javaslatára 3hónaposan elkezdtük a főzelékeket!6kor ébred 190gr tápszer,8körül alvás 9kor ébred akkor eszik tejberízspépet,11-13ig alvás utána főzelék,kicsi játék alvás a köv. evésig ami gyümölcs!utánna már nem alszik,fél hétkor fürdés,evés (tápszer),alvás,általában reggelig!ritka ha éjjel fel ébred!ha gondolod beszélgessünk a gyerekekről,nekem is van egy sulis lányom,ő 10éves!remélem el oszlott az aggodalmad!
      további szép napot!
      andika1983@citromail.hu

  • kepec lászlo

    2011. május 13. péntek

    A kisfiunk 4 honapós és 10kilo én aszt szeretném,tudni,hogy ez nem baj mert félünk ,hogy valami baja lesz ha igy halad

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Nem kell aggódni, vannak olyan babák, akik az első fél évben többet híznak, aztán meg hónapokig szinte semmit. Ha anyatejes, akkor nem lehet elhízlalni, ha tápszeres, akkor figyeljetek oda, hogy a súlyának megfelelő adagokat egye és tényleg csak akkor kapjon enni, amikor éhes.

  • Iza

    2011. május 03. kedd

    SZIA ÁGI!
    KISFIAM 4 HÓNAPOS ÉS AMIKOR HASRA TESZEM AZ EGYIK OLDALÁRA NEM AKARJA FORGATNI A FEJECSKÉJÉT.
    DE AMIKOR HÁTON FEKSZIK AKKOR ÜGYESEN FORGASSA MINDEN IRÁNYBA.HÁT A FEJECSKÉJE NEM KICSI LEHET HOGY EZ BEFOLYÁSOLJA?
    KÖSZÖNÖM VÁLASZOD ÜDV.IZA

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Mivel egyébként tudja minden irányba forgatni, ezért nem kell aggódnod emiatt, csak arról van szó, hogy hasonfekve még nem tudja átfordítani, mert még nem jött rá, hogyan kell.

      • iza

        2011. május 18. szerda

        Kedves Ági!
        KöSZÖNÖM VÁLASZODAT

  • Judit

    2011. április 27. szerda

    Kedves Ági,

    kislányom 4 és fél hónapos. 2800 grammal született, most 6300 gramm. Az utóbbi hetekben egyre kevesebbet hízik, most 4 hét alatt 35 dkg-át. CSak anyatejet kap, igény szerint szoptatom a következő napirend szerint.
    Reggel 6.30-kor ébred – 180-at eszik
    11 óra – 140-150
    14 óra – 140-150
    17 óra – 100-110
    20 óra – 70-80
    Legkésőbb fél 9-kor elalszik, és végig alussza az éjszakát. A gyerekorvos szerint el kellene kezdeni a hozzátáplálást vagy pótlást adni, hogy többet hízzon, de én úgy gondolom, ha ő nem jelzi, hogy többet szeretne enni, akkor elegendő neki az anyatej. Másrészt szeretném a hozzátáplálással megvárni legalább az 5 hónapot. Jól teszem? Szükség van pótlásra vagy elegendő ennyit ennie? Egyébként egy nagyon nyugodt, szinte mindig jókedvű, mosolygós baba.
    köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 06. péntek

      Egyáltalán nem gondolom, hogy el kéne kezdeni a hozzátáplálást, hiszen jól evő baba, megduplázta a súlyát (ezért hízik most kevesebbet), jókedvű, kiegyensúlyozott baba. Ha emellett nappal legalább 5-6 alkalommal kakil vagy pisil, akkor biztosan eleget eszik, hiszen csak az tud kijönni, ami be is ment.

  • Nagy Dominika

    2011. április 26. kedd

    Helló!Az én fiam 4 hónapos,és 9 kg. nagyon sokat eszik van amikor 1 óránként, hiába játszunk vele, szórakoztatajuk,beszélünk hozzá, felvesszük vagy cumit adunk neki csak a cicire nyugszik meg!Mit tegyünk hogy legalább 3 óránként egyen?És az öklét is folyamatosan tömi a szályába

    • Vida Agi

      2011. május 06. péntek

      Ennek több oka is lehet:

      1. Éhes és kevés neki a tej, az is lehet, hogy növekedési ugrás miatt. Mivel ő nagy súlyú, ezért több tejre van szüksége, naponta testsúlykilogrammonként 120 grammra, azaz több, mint 1 literre naponta!)

      2. Fogzik A nyűgösség és az ökölrágás a kezdődő fogzás jele lehet, ezen homeopátiás szerekkel lehet segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • M. Tímea

    2011. április 20. szerda

    Kedves Ági!

    Két 19 hetes kisfiam van. Az egyik napközben szépen alszik (3x), 1,5-2 órát déletött, aztán 1-1 órát kora- és késő este. A másik pici viszont (3x) 30-45 percet, és visszaaltatni is csak küzdelmek árán lehet max 15 percre. Az éjszakával nincs gond, fél kilenckor indul az alvás, majd ébresztem őket kajcsizni fél 11 és 11-kor és így reggel 7-fél 8-ig bírják.
    Rendben vagy így az alvási idejük, vagy próbáljam tovább az altatást, ha megszokja egyáltalán.

    Köszönöm válaszod

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Ebben a korban 3×30-90 perc a nappali alvásigény, tehát nem kell erőltetni a visszaalvást, ha a baba kipihenten, jókedvűen kel fel.

  • Évi

    2011. április 04. hétfő

    Kedves Ági

    Kisfiam 4 hónapos. 1 hete elkezdtük a hozzááplálást, barack és alma amit már megkóstolt. Barackból már tegnapelőtt tízóraira jól lakott, szépen nyitotta a kis száját aztán meg forgatta picit a falatot és lenyelte. Párszor hörgött közben de amikor köhögött olyan hang volt mintha felszakadna valami a torkáról, mosolygott és hami tovább. Tegnap viszont 3 kanálka után elkezdett sírni nagyon és a tápszer sem nagyon kellett neki. Ma sem vitte még túlzásba a hamizást, sőt reggel 7 óra 150 ml aztán 11.20 70 ml. Pár napja evés közben egyre többet kapálózik (keze, lába jár) és a fejét is forgatja. Nem rendesen szopizik a cuclisüvegből, mellé is folyik a kajcsi pedig eddig nem volt ilyen. Ma már nem adtam neki csak tápit. Tápszeres baba 3 hetes kora óta egyébként. A hozzátáplálástól nem vettünk észre 1 hétig semmi rosszat (széklet, vizelet rendben) nincs kiütés és nyűgösség. Csak tegnap óta vannak ezek a problémák. Mitől lehet? Sokat van friss levegőn is. Szokott tüsszögni de azt születése óta folyamatosan, arra azt mondta a doktornő, hogy a por meg a szöszök miatt. Pár napja megint nagyon szopja az ujjacskáit is. Ja és megtanult sikítozni kb 1 hete, na azóta ez nagyon tetszik neki :-))))
    Köszönöm

    • Adrienn

      2011. április 16. szombat

      Kedves Évi!
      Egy élmény volt végigolvasni, mintha én írtam volna. Bár a hozzátáplálást még csak most fogom elkezdeni, mert kedden lesz 4 hónapos. Sok egészséget és örömet kívánok Nektek!

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      A leírtak alapján valószínűleg fogzik, érzékenyebb az ínye és ezért eszik kicsit nyűgösebben.

  • Brigi

    2011. március 19. szombat

    Kedves Ági,

    Kislányom 4 hónapos és 7,5 kiló! Fele-fele arányban anyatejes, és tápszeres. Napi 5x eszik 150 grammot, úgy vélem ez nem sok a korához képest. Erős, hurkás baba, szeret enni. Bár kissé lusta, sokat nem mozog.
    Nagyon aggódom amiatt hogy túlsúlyos ahhoz képest h még csak 4 hónapos.
    Mi a véleményed? A napi adagját nem szívesen csökkenteném. Mit tudnék tenni?

    Köszönöm segítséged.

    Brigi

    • Vida Agi

      2011. március 29. kedd

      Nem kell semmit tenni, vannak az elején jobban hízó babák (a fiam 4 hónaposan 8 kiló volt, fél évesen 10 kiló), ők általában a 2. félévben már jóval kevesebbet híznak, a csecsemő kori duciságnak nincs köze az elhízáshoz, erre majd akkor kell figyelni, amikor már hozzátáplálod, hogy ne egyen sok édességet stb.

  • Böbe

    2011. március 15. kedd

    Kedvs Ági!

    Kisfiam 16 hetes, 3000 grammal született. Most 4600-4800 gramm között mozog a súlya, viszont az aggaszt, hogy 3 hónaposan is ennyi volt a súlya, vagyis 4 hete nem hízott. Anyatejet kap enni csak. Szerinted ez kevés lenne neki? Adjunk tápszert, vagy valami más oka van? Egyébként nekem úgy tűnik, hogy rendesen eszik, vidám baba, sokat mozog is. Válaszodat előre is köszönöm.
    Böbe

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      3 hónapos kor után csökken a hízás, 1-2 hétre le is állhat, de 1 hónapra semmiképpen sem. Meg kéne nézned, mennyit eszik egy-egy szopizás alkalmával (mivel ő majdnem 5 kiló, ezért testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie/nap), legalább 1 hétig érdemes mérni a mennyiségeket, ebből kiderül, eleget eszik-e a súlyához mérten. Ha egyébként jókedvű, kiegyensúlyozott, naponta 5-6 pisis vagy kakis pelenkája van, akkor valószínűleg nincs semmi problémája, és eleget eszik, azonban ha 1-2 héten belül nem indul el felfelé a súlya, akkor mindenképpen forduljatok orvoshoz.

  • Bea

    2011. március 13. vasárnap

    Kedves Ági,

    Kisfiunk 14 hetes 6500 gramm, és 62 cm hosszú (3280 grammal született, 52 cm hosszúsággal 37.hétre). Az lenne a kérdésünk, hogy hányszor kellene neki ennie és aludnia egy nap?

    A jelenlegi napirutinunk:

    6-6.30 kelés/ első etetés (magától ébred)
    alvás – etetés után elalszik
    9.30 ébredés/ etetés (sokszor én keltem)
    játék
    11 óra körül magától alszik el és kb 30-50 percet alszik
    12 óra körül ébredés/ játék
    13 óra etetés/ büfi/ pici játék vagy mostanában alszik kb 30-50 percet
    14 óra körül kiviszem séta vagy csak kiteszem a teraszra a következő etetésig
    16.30 etetés
    17 körül elalszik és kb 19-ig szundizik, majd játék következik
    20 óra etetés majd játék és néha 30 perc alvás (nyűgös ha nem alszik el)
    22 óra körül fürdés (ezt az időpontot áttesszük most 19,30-ra)
    23 óra etetés
    23.30-45 körül magától elalszik

    Szerinted jó ez a napirend? Azért kérdezzük, mert sokszor mi ébresztjük, pl reggel 9,30 körül tudna még aludni.
    Illetve az lenne még a kérdésünk, hogy este 11-kor ébersszük majd fel enni, hogy tudjon 6-6.30 órát aludni?

    Előre is köszönjük a válaszod!

    Bea

  • erika

    2011. február 11. péntek

    Kedves Agi!

    Kisfiam 14 hetes, 3 hettel korabban szulettet es nagyon kis sullyal, 1.66 kg-mal.(terhessegi preeclempsia miatt) Most 4.8 kg. A problemam, hogy regebben sokkal tobbet evett mint most, neha meg a napi minimumot sem fogyasztja el.(550-650 kozott/nap) Eddig kizarolag anyatejet kapott, de par hete egy kis tapszert is kap.Normalis dolog az, hogy sokkal kevesebbet eszik mostanaban? Raadasul rajott hogy be tudja tomni a kezet a szajaba es gyakran elofordul hogy oklendezik, sot hanyik is tole.Mas kisbabak is csinaljak ezt?

    Koszi,

    Erika

    • Vida Agi

      2011. február 18. péntek

      Mivel a korához és születési súlyához képest nagyon szépen hízott eddig, ezért nincs ok aggodalomra, ugyanis most már testsúlykilogrammonként 120 grammot kell híznia/nap, azaz neki 576 grammot/nap. Ha legalább napi 5-6 pisis vagy kakis pelusa van, igény szerint eteted (annyit és addig ehet, ameddig beléfér és elfogad), ráadásul még pótlást is kap, akkor nem kell aggódni miatta (ráadásul ő nagyon szépen hízik, tehát nyilván nem éhezik)
      Igen, ezt a tömködést más babák is csinálják, nem kell vele foglalkozni, majd leszokik róla.

    • betty

      2011. április 16. szombat

      szia!az én lányom is 4hónapos,ő is tömi az öklét a szájába és öklendezik is tőle.én úgy oldom meg,hogy evés után ne a kezét rágja,hogy játszó cumót adok neki.

Comment navigation