7 tipp hasfájós babákhoz, ha már minden mást kipróbáltál

Hasfájás elleni szerek, pocakmasszázs, rázogatás, büfiztetés, torna – már minden megvolt, de a baba még mindig sír. Vagy az éjszaka közepén hallod, hogy forgolódik, erőlködik, aztán felriadva sír, mert fáj a pocak. Mit lehet tenni, ha a babád hasfájós és már mindent kipróbáltál?

A baba nem tudja még elmondani, pontosan mije fáj és hol, ezért amikor fájdalmasan sír, csak találgathatunk, mi is a baj. Ráadásul a tünetek sem mindig egyértelműek. A tipikus hasfájós tünetek az esti időszakban jelentkező hosszas sírás, a térdek felhúzása, erőlködés és emellett néha még az evés elutasítása vagy az evés közben jelentkező sírás is.

A legtöbb babánál 3 hetes kor körül jelentkeznek a hasfájós tünetek és 6 hetes kor körül csillapodnak. A fiúknál általában gyakrabban, mint a lányoknál. Azonban vannak babák, akik már 2 hetesen is hasfájós tüneteket produkálnak és az is előfordul, hogy még 3-4 hónaposan is szenved éjszakánként a baba 1-1 pukitól. Éppen ezért nehéz kézzelfogható információt találni a témában, mert valójában sokféle ok állhat a hasfájás hátterében:

1. A baba levegőt nyel evéskor: az újszülött még nem tud igazán hatékonyan szopizni, neki is és az anyukának is bele kell jönnie ebbe. A kísérletezés során pedig a baba nem csak tejet nyel, hanem levegőt is, ami feszíti a pocakját. Ez új érzés neki, hiszen az anyaméhben nem tapasztalt ilyesmit, éppen ezért erős fájdalomként éli meg és sír. A büfiztetés azt a célt szolgálja, hogy a bejutott levegő eltávozzon. Azonban vannak olyan babák, akik egyáltalán nem büfiznek és olyanok is, akiket hiába büfiztetsz, a levegő 1 óra múlva távozik csak.

A büfiztetés módja is fontos: a leghatásosabb az, ha a baba pocakja a válladon van, a két karját pedig átveted a válladon és így sétálsz vele, a mozgás finoman masszírozza a pocakot, így ki tud jönni, aminek ki kell jönnie.

A baba emésztése hétről hétre érik, 6 hetes korra általában már nem szokta zavarni a babát a légbuborék, megszokja az érzést, illetve egyre ügyesebben tud szopizni is, ezért már nem nyel annyi levegőt. Azzal is segíthetsz a helyzeten, ha más testhelyzetben szoptatsz, ahogyan hatékonyabban tud szopizni a baba. Gyakrabban nyel levegőt a baba, ha bimbóvédővel szoptat az anya, mert nehezebben tud ráharapni a bimbóvédőre, érdemes tehát elhagyni a bimbóvédőt és rászánni pár napot, hogy megtanuljon a baba hatékonyan szopizni anyamellből (a dörzsölődés, sebesedés természetes a szoptatás elején, az anyamell érzékeny vékony bőrének is “edződni” kell még és a baba sem olyan ügyes még a szopizásban, segít, ha két szoptatás között Bepanthennel kenegeted a melled és érdemes itt is új szoptatási pozíciókat kipróbálni, lehet, hogy más testhelyzetben ügyesebben tudna szopizni a baba).

A cumisüveggel táplált babáknál gyakoribb a levegőnyelés probléma. Ha túl szűk a cumisüvegen a lyuk, akkor azért, mert a baba erőlködik a szíváskor, ha túl nagy, akkor meg azért, mert túl gyorsan jön a tápszer és két korty között nagy levegőket vesz a baba. Néha segít, ha más formájú cumit választunk.

A legtöbb hasfájás elleni szer a légbuborék problémát hivatott megoldani, ha azonban a te babádat nem ez kínozza, feleslegesen adod neki a szert. Ha elkezded adni és 3-4 nap után sem tapasztalsz jelentős változást, felesleges tovább adnod az adott szert.

2. Megviseli a puki és a kaki: még éretlen az emésztése, ezért, amikor feszítik a gázok a pocakot, sír, de még nem tud hatékonyan nyomni, mert hiányoznak a szükséges izmok, ezért csak sír-sír és láthatóan erőlködik. A problémák ilyenkor gyakran már az etetés során jelentkeznek, mert amikor a baba elkezd enni, rögtön a székelési ingert is érzi. Ilyenkor álljatok meg egy kicsit, fektesd hanyatt, a két térdét húzd a pocakjához és lassan kifelé köröztesd a combjait, ez segít a bélmozgások beindításában.

A nehezen kakiló és pukizó babáknál segít a problémák elkerülésére a babamasszázs és a rendszeres tornásztatás, de még a babaúszás is, a mozgás ugyanis beindítja a bélmozgásokat is.

Anyatejes babáknál előfordul, hogy a te ételeid okozzák a hasfájást. Ez egyéni érzékenység függvénye is, amit később általában kinőnek a babák. Jellemzően a puffasztó ételek (hagyma, fokhagyma, K-betűs zöldségek, hüvelyesek, cseresznye), a tej- és tejtermékek és a fűszeres ételek (a főtt ételek mellett a szalámi, kolbász is lehet az ok) szoktak gondot okozni, de lehet más is, ami érzékenységet okoz (nálunk pl. a paradicsom volt ilyen). Ez azonban csak átmeneti, ha pl. az első pár hétben fájt a baba hasa, amikor tejet ittál, az nem utal későbbi tejallergiára, nem kell emiatt később bevezetni majd az étrendbe a tejet. A kezdeti érzékenység általában 6-8 hetes korra elmúlik és fokozatosan visszavezetheted az étrendedbe az ételeket.

3. Székrekedése van: ezt okozhatja nem megfelelő tápszer (túl sűrűre készítetted, vagy valamelyik összetevője nem felel meg a babádnak), a hozzátáplálás kezdetén az új ételek bevezetésekor az, hogy a baba ételei sűrűbbek és a kicsi még nem tudja kinyomni a kakit. Egyes új ételek meg is foghatják a székletet (pl. répa, krumpli). Ilyenkor érdemes jobban pépesíteni és a székletfogó ételekből kevesebbet adni (pl. az almapüréhez csak egy kiskanál krumplit). Vannak olyan jóétkű babák, akiknek annyira ízlenek az új ízek, hogy elsőre nagyobb adagot esznek meg belőle, estére aztán jönnek a kakigondok, mert a sűrűbb székletet nem tudják kinyomni. Ilyenkor ügyelj rá, hogy csak kisebb adagokat kapjon pár napig, amíg a szervezete hozzá nem szokik az új sűrűségű ételekhez és érdemes pár napig inkább csak olyan gyümölcsöket adni, amik lágyabb székletet eredményeznek (őszibarack, sárgabarack és szilva).

A hozzátáplálás kezdetén tapasztalhatod, hogy éjszaka is elkezd gyakrabban ébredni a baba, forgolódik, pukizik éjszaka. Ez elkerülhető, ha az új ételeket mindig kora délelőtt kapja (így délutánra megemészti és nem fog éjjel erre ébredni) és egyszerre az új ételből mindig csak 1-2 kiskanállal. (a székrekedés lelki okairól a kicsiknél itt olvashatsz)

Nem számít székrekedésnek az anyatejes babák ritka széklete. Az anyatej rosttartalma kicsi, a baba képes szinte teljesen megemészteni, ezért teljesen normális, ha akár 7-10 napra is kimarad a széklet. Ha a baba pocakja puffadt, sokat nyom és erőlködik, tornásztatással, masszázzsal tudsz segíteni neki (és jó hatású a babaúszás is, mert ott szabadon mozoghat a kicsi), ha viszont a baba jókedvű, nem kell csak azért szélcsővel vagy más módon megkakiltatni, mert már pár napja nem volt széklete.

4. Refluxos: Ha a baba gyakran bukik, nem csak szájon, hanem orron át is és utána nyűgös, sír, akkor gyanakodhatunk refluxra. További gyanújel lehet, ha a visszabukott étel savanyú szagú és bukás után köhög a kicsi (a gyomorsav marja a nyelőcsövet). Ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz!

5. Nem is a hasa fáj, csak iszonyatosan fáradt már estére: Ha a sírás mindig este jelentkezik és egyébként más tipikusan hasfájós tünetek (térdek felhuzigálása, erőlködés, nyomás) nem tapasztalhatóak, előfordulhat, hogy a babád egyszerűen csak nagyon elfáradt. A fejlődő idegrendszer nagyon sokáig nem képes jól kezelni a fáradtságot. Ahogy a baba szervezete alkalmazkodik a napok ritmusához, kezdi megtanulni, mikor van a nappal és az éjszaka, mikor jön a hosszú éjszakai alvás és azt is, hogy előtte kicsit hosszabban legyen ébren az esti időszakban. Viszont ilyenkorra már nagyon fáradt, hiszen a nappali alvások közel sem olyan mélyek, mint az éjszakai, ezért bár nappal alszik, estére mégis fáradt lehet.

Ilyenkor sokat segít az esték átvészelésében, ha gyakrabban szoptatod (mert szopi közben is pihen egy kicsit) vagy, ha sétáltok egy nagyot.

Mit lehet tenni, ha már minden lehetőséget kipróbáltatok, de még mindig sír a baba esténként?

1. Meleg vizes fürdő

Akár napközben is engedhetsz egy kis vizet, ha nagyon nyűgös a baba. A víz ellazít, ringathatod benne a babát kicsit, vagy kipróbálhatjátok a fürdetővödröt is, amiben magzati pózban tud fürdeni a baba és ez nem csak megnyugtatja, hanem a pocakfájásra is jó hatással van. A fürdés azért is jó hatású, mert a baba szabadabban mozog a vízben, ezért székrekedés esetén is jó lehet egy nagy pancsolás. Ha a baba már szépen emeli a fejét, hasra fordítva is beteheted a vízbe, miközben a két kezeddel a pocakját és a mellkasát támasztod.

2. Hordozás

A befelé fordítva kendőben hordozás megnyugtatja a babát és a mozgás a pocakjára is jó hatással van.

3. Sétáljatok egyet!

A kinti oxigéndús levegő általában jó hatással van a babára és a te idegeidet is kisimítja 🙂 Sok hasfájós baba jobban érzi magát a babakocsiban hasra fordítva, ha pedig még így sem nyugszik meg, sétáljatok kendővel a babakocsi helyett!

4. Hassal lefelé ringatás

Nagymamáink ősi módszere a hasfájós babák megnyugtatására: fordítsd hasra a babát és ringasd így! A pocakfájós babák nagyon szokták élvezni.

5. Szopi

Sokszor javasolják, hogy ne szoptasd a hasfájós babát, mert összekeveredik a friss tej a félig megemésztettel. Ez téves tanács. A kicsit megnyugtatja a szopi, hiszen az anyatejnek fájdalomcsillapító hatása is van, ha pedig az a gond, hogy sok levegőt nyel, kifejezetten hasznos, ha igény szerint szopizik, így javul a szopizási technikája is és a mohósága is csillapodik, mert megtanulja, hogy bármikor hozzájuthat az anyatejhez.

6. Rezgős szék, hinta, lengőbölcső

A rezgés és a mozgás sok babát megnyugtat, ha azt tapasztalod, hogy a babád megnyugszik a popsipaskolgatástól, érdemes beszerezni egy rezgős babaszéket is (de egy kreatív anyuka ismerősöm ezt úgy oldotta meg, hogy a pihenőszék alá betette az elemes nyakmasszírozóját és az is tökéletesen jó volt 🙂 ) A hintáztatás akár ölben, akár hintában szintén nagyon jó hatású, nem véletlen, hogy sok baba szereti.

7. Ne csak te küzdj, kérj segítséget!

Ha a probléma már napok óta tart és minden próbálkozás ellenére nem jutottál eredményre, mindenképpen fordulj orvoshoz! Nem javaslom, hogy mindenféle szerrel kísérletezz, bár sokféle vény nélkül kapható hasfájás elleni szer van, az sem tesz jót, ha egyszerre többet használtok, vagy ha egyik nap ilyet, a másik nap olyat próbáltok ki.
Egy sírós, hasfájós baba mellett nem egyszerű az élet, érthető módon fáradt vagy és nagyon aggódsz, ne szégyellj segítséget kérni! Más is elviheti fél órára sétálni a babát vagy hordozhatja egy kicsit, amíg te kifújod magad. Jobb anyuka tudsz lenni, ha néha engedsz magadnak egy kis pihenőt is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field