Visszaesések a szobatisztaságban

Ahány szülő, annyiféle elképzelés van a szobatisztaságról. Sokan vannak azon a véleményen, hogy időben el kell kezdeni, mutatni kell, gyakoroltatni, ráültetni a kicsit a bilire és majd megtanulja. Mások azt az irányt követik, hogy várnak másfél-2 éves korig és akkor kezdik el kínálgatni a bilit, dicsérni, ha valami belesikeredik. Sok anyukán pedig ott a nyomás, hogy közeledik az óvodakezdés és már bilibe kéne pisilni-kakilni addigra, már csak 3 hónap van, már csak 2…, de a csemetének esze ágában sincs ránézni sem a bilire. Ennél már csak az okoz nagyobb fejtörést, ha a korábban már nagyjából szobatiszta kisgyerek újra bepisil. Mi állhat ennek a hátterében?

A gyerekek többsége magától is szobatiszta lesz nagyjából 3 éves korára (nappalra). Ehhez nem kell gyakoroltatni, tanítani, erőltetni, csupán ki kell elégíteni a természetes kíváncsiságát a téma iránt, hagyni kell, hogy néha utánad totyogjon a mellékhelyiségbe, hagyni kell, hogy kérdezzen, hagyni kell, hogy magától szocializálódjon.

Ahhoz, hogy a kicsi szobatisztává váljék 4 tényező együttállása szükséges:

1. Idegrendszeri érettség
A kisgyereknek tudnia kell szabályoznia a záróizmai működését. Ehhez megfelelő idegrendszeri érettség szükséges, ami az életkor előrehaladtával magától is kialakul, illetve sokat segít ebben a megfelelős testtudat, az, hogy a kisgyermek képes legyen felismerni az egyes testrészeit, izmait és tudatosan szabályozni azok működését. Ezt úgy lehet fejleszteni, ha a fő testrészeit már ismeri a kisgyermek, akkor tükör előtt állva, megtanítjuk, megmutatjuk neki a kisebb testrészeit is és játékosan ösztönözzük, hogy használja, mozgassa őket (pl. kacsintás, szemöldök felhúzása, mozgasd az orrod, a füled, csinálj úgy, mintha mérges lennél, húzd fel a vállad, mozgasd a lábujjaidat stb.)

2. Hormonális érettség
A szervezetben megtalálható az ún. antidiuretikus hormon, amelynek a vizeletet alvás közben besűríti, ezért nem pisilünk be éjszaka vagy a délután alvás során. A csecsemők szervezetében ez a hormon még nem található meg, a megjelenése valamikor 4-7 éves kor között történik meg, éppen ezért előfordulhat, hogy a kisgyermek nappal szobatiszta, de éjszaka bepisil. Előfordul, hogy ez a hormon valakinél egyáltalán nem jelenik meg a szervezetben, ilyenkor a hormont tartalmazó orrsprayvel kerülhető el az éjszakai bevizelés egészen a kamaszkorig, amikor már tudatosan is képes szabályozni a gyermek az éjszakai vizeletürítést.
A már éjszakára szobatiszta gyermeknél is előfordulhat, hogy ha felfázik, vagy nagyon fáradtan kerül ágyba, éjszaka ismét bepisil, ez természetes.

3. Szocializáció

Az emberek ösztönösen szeretnének tartozni valahová, egy közösséghez és ennek az alapja az, hogy felvesszük a közösség szabályait, szokásait. A kisgyermek számára a közösség a család, az ő mintáikat, szokásaikat tanulja el. Ha azt látja, hogy a szülők számára is természetes a mellékhelyiségre járás, akkor az ő számára is az lesz. Ha titokzatoskodnak, nem engedik be a vécébe a kicsit, szégyellősködnek előtte, akkor ő is félni kezd ettől a folyamattól és nem meri leutánozni, vagy a folyamat sokkal lassabb lesz nála.

4. Akarat, odafigyelés

Minden kisgyereknél elérkezik az a pont, amikor már tudja, de nem akarja. A szülői reakció ilyenkor az, hogy „szedd össze magad, pisilj rendesen a bilibe, ahogy eddig”. Bár a gyerekek 4 éves kor után már tudatosan képesek visszatartani a vizeletet, a legtöbbször nem az akarat hiánya miatt pisilnek be. A felnőttek számára persze az lenne a jó, ha a tanulási folyamat sima lenne, ha nem lennének benne megtorpanások és visszafordulások, a gyermek azonban nem érti a kényszert, nem érti, miért kellemetlen ez a szülőnek, de legfőképpen azt nem érti, miért olyan fontos teljesítmény ez a részéről. Minél inkább éreztetik vele, hogy ez egy teljesítmény, hogy akkor „jó gyerek”, ha szépen a vécébe pisil/kakil és mekkora macera elővenni és néha megint ráadni a pelust, annál inkább fog szorongani, tartani a pisiléstől/kakilástól.

Mi lehet az oka, ha a kicsi visszaesik a szobatisztaságban?

1. Túl korai kezdés
A babák már akár 1 éves kor tájékán elkezdhetnek érdeklődni a „pisi-kaki” téma iránt, de vannak olyan kicsik is, akik vígan elvannak a pelenkában és csak 2 éves kor körül kezdik el kifigyelni, mit csinál anya a vécén és „jéé, a Bodri kutya is kakil!”. Másfél-2 éves kor körül már sok anyuka érezni kezdi a nyomást, hogy elkezdje mutogatni a bilit a gyermekének és nyáron pelus helyett csak bugyit adjon rá.

Előfordulhat, hogy egy ideig ez működik is. Nyáron, otthon, egymásra figyelve az otthoni közegben a kicsi szépen ellehet bugyiban is és szól, ha pisilni kell. Vagy előfordulhat, hogy a kicsi a bölcsődében szépen eljár a többiekkel a vécére, de otthon esze ágában sincs (a csoport és az „óránként elviszünk mindenkit pisilni”-hatása).

Azok a gyerekek, akiket hamar kezdtek el szobatisztaságra szoktatni, általában éppen akkorra lesznek teljesen szobatiszták, amikor azok a gyerekek, akiknél megvárták, amíg maguktól megtanulják: nagyjából 3 éves korra. Addig pedig lehetnek átmeneti visszaesések, mert még nem tanulták meg teljesen, hogyan kell szobatisztának lenni.

2. Nyár vs. ősz
Az anyukák meglepődve szokták tapasztalni, hogy a nyáron már tökéletesen szobatiszta gyermek ősszel megint bepisil. Ennek az az oka, hogy nyáron egy szál bugyiban vagy anélkül volt a kisgyerek, azonban a hűvösebb időben, jobban felöltözve már kevésbé érzi az ingert és nehezebb levetkőznie ahhoz, hogy bilire menjen. Különösen fiúknál gyakori, hogy az őszi ismételt bepisilések oka a felfázás. Az is gyakori jelenség, hogy ősszel a kicsi elkezdi a bölcsődét/óvodát és az új helyzet okozta szorongás miatt kezd el megint bepisilni.

3. Nem figyel oda
Amikor a kisgyermek már majdnem szobatiszta van egy olyan átmeneti időszak, amikor már tud szólni, ha pisilni kell, de néha annyira belefeledkezik a játékba, hogy csak későn jut az eszébe és ilyenkor becsurran egy kicsi, ez természetes jelenség, idővel kinövi majd. Segíthet, ha ilyenkor óránként megkérdezed, kell-e pisilni menni, azaz emlékezteted rá, hogy erre neki kéne gondolnia és ha kell, akkor elviszed.

4. Szorongás
Testvér érkezése, nyaralás, elválasztás, bölcsőde/óvodakezdés, költözés, anya visszatérése a munkába – ezek a dolgok még akkor is megviselhetik a kisgyermeket, ha egyébként jól alkalmazkodó, ha hagytatok neki időt a változásra, megszokásra. Változások idején gyakran bepisilhet a kisgyermek, és az is előfordulhat, hogy a pisivel nincs gond, de a székletét direkt visszatartja. Főként azoknál a gyerekeknél fordul ez elő, akiknél erőltették a szobatisztaságra szoktatást.

5. Kakigondok
Nem ritka jelenség, hogy a pisivel nincsen probléma, szépen jár bilire a kisgyerek, de a kakival problémák vannak. Nem akar bilibe kakilni, csak pelenkába kakil, elbújik, amikor kakil, visszatartja a székletét, ha nem kap pelenkát. Ennek az az oka, hogy 2-3 éves kor között megjelennek az ún. irreális félelmek. A kisgyerek úgy érzi, hogy a széklet az ő része és nem akarja elengedni, mert azt hiszi, ezzel egy testrészét veszíti el. Minél természetesebben vesszük ezt a problémát, minél kevésbé erőltetjük, hogy bilit használjon, minél inkább hagyjuk, hogy a maga módján, akár elbújva intézze el a dolgát, annál hamarabb fog megoldódni ez a probléma.

A szobatisztaság kialakítása játékosan – Tanuld meg itt! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

74 Comments

  • Magdi

    2014. január 21. kedd

    Kedves Ági!
    Nagyon sokat olvasom az oldaladat, nagyon sok információt találtam, amit hasznosítani tudtam, azonban most úgy érzem már le kell írnom, és kérnem kell a tanácsod. Kisfiam lassan 3 és fél éves, sajnos kakilni csak és kizárólag a pelenkába hajlandó. 2 éves kora óta a wc-be pisil, magától, éjszaka is ez időtől fogva teljesen szobatiszta, ezt is magától, sohasem pisilt még be, ő közölte, hogy nem kéri a pelenkát. Kaki ügyben olvastam már a tanácsaidat, nem erőltetjük sem a wc-t, sem a bilit, néha kínáljuk neki, de elzárkózik a dologtól.Beengedjük magunkhoz a fürdőszobába, nem csinálunk nagy ügyet a kakilásból 🙂 A wc-re azt mondja hogy fél tőle. Bilit pedig a pisilésre sem használta.
    Voltak szorulásos problémái, de ez is már több mint egy éve volt, ekkor tartott is a kakilástól, de szerencsére ez a félelem már elmúlt belőle. Régebben el is bújt kakilás közben, már ez is megszűnni látszik. Pár napja megpróbáltam ráültetni a wc-re, de annyira sírt, ordított, elhiszem, hogy tényleg fél. Akkor mit tehetnék? Még mindig csak várjak, hogy majd magától alakul a dolog? Gondoltam, hogy majd az óvodában, amikor látja, hogy a társai is a wc-re mennek, akkor megtanulja ő is, de ősz óta sosem kakilt még az oviban 🙂
    Úgy érzem, hogy már kellene tennem valamit, de nem akarok rontani sem a helyzeten. Mit tanácsolsz?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Magdi

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      A kakilás bizalmi kérdés, a kicsi nem akarja elengedni, mert az az ő része, ezért szereti sok kisgyerek inkább a pelusba tenni, mert úgy érzi, hogy nem „dobja el” ilyenkor magától. Kapja egyelőre meg a pelust, minél kevesebb figyelmet kap nála ez a kaki téma, annál hamarabb fogja elhagyni majd.

  • kata

    2014. január 20. hétfő

    Kedves Ági,

    Zsombor a legnagyobb kisfiam 4 éves nappali szobatisztasága ügyében úgy gondolom korához képest jól állunk. Szépen jár pisilni/kakilni a wc-re amikor szükségét érzi. A délutáni alváshoz pár hónapja vettük le a pelust itt nagyon változó, hogy sikerül e szárazon felébredni vagy sem.. természetesen függ a fáradság mértékétől illetve az alvás hosszától; sokszor előfordul, hogy felébred, hogy pisilni kell és szalad is de ugyanígy előfordul az is, hogy teljesen bemegy a pisi. Az éjszakai alvásnál kb 1,5 hete vettük le a pelust az Ő kérésére ugyanis abban maradtunk, hogy amikor úgy érzni, hogy nincs rá szüksége szól és megpróbáljuk. az első este teljes siker szárazon ébredtünk reggel 🙂 azóta viszont minden este bemegy a pisi kivétel ha éjszaka kiviszem pisilni álmában.
    Ma reggel beszélgettünk és azt mondja inkább kéri vissza a pelenkát.
    Kérdés, hogy mitévők legyünk;
    – kapja vissza aztán ha újra eljött az idő majd szól megint?
    – folytassuk pelus nélkül és vigyem ki álmában ? (van ennek egyébként értelme?)

    Azt még fontos tudni Zsomborról, hogy nagyon sokat iszik egész nap (csak vizet => és erről a jó szokásáról igazából nem akarom a pelus kérdés miatt leszoktatni … hisz Feldmár is azt mondja, nincsenek olyan felnőttek akik bepisilnének …
    + olyan mélyen alszik, hogy arra sem éred fel, hogy bemegy a pisi, már csak reggel vesszük észre.. így nem tudom, hogyan várhatnám tőle, hogy magára már az ingerre felébredjen..

    köszönöm;

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Az éjszakai szobatisztaságot az ún. antidiuretikus hormon befolyásolja, ami besűríti a vizeletet, hogy ne kelljen éjszaka vécére menni. Ez a hormon valamikor 5-7 éves kor között szokott megjelenni a szervezetben. Addig is lehet, hogy a kicsi képes tudatosan befolyásolni a vizeletvisszatartást éjszaka, de ha bármi gond van (szorongás stb.), akkor rögtön be fog megint pisilni. Tehát add neki nyugodtan vissza a pelust és majd akkor hagyjátok el, ha azt látod, hogy már huzamos ideje száraz éjszakára.

  • Gál Adél

    2014. január 12. vasárnap

    Kedves Ági!
    Én most tapasztalok óriási visszalépést a kakilás terén és ebben szeretném kérni a tanácsodat. Én lelki okokra gyanakszom. Kislányunk 10 hónapos kora óta jelzett, hogyha kakilnia kellett és onnantól kezdve nem is volt hajlandó pelusba kakilni, csak úgy ha kibontottam és úgy fekve szabadon kakilt. Karácsony előtt (17 hónaposan) teljesen önként egyszer csak szólt, hogy kakilnia kell és mutogatott a WC felé, hogy ő ott szeretne kakilni a bilibe. Azóta ő csak ott volt hajlandó kakilni, sok esetben pisiléskor is szólt, múlt hétvégén már a nagy WC-re kéretőzött és ott kakilt. A történethez hozzá tartozik, hogy férjem ez idő alatt 3 hetes szabadságát töltötte itthon és nagyon összeszoktak, olyan mértékben, amit eddig nem is tapasztaltunk. Hétfőn ismét elkezdett dolgozni és onnantól kezdve kislányunk már nem akart sem a bilibe, sem pedig a WC-be kakilni, csak ismét a pelusba. Ekkor még nem is tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget, mert a blogodon is olvastam, hogy ha valaki korán kezdi, akkor lehetnek visszaesések. Viszont férjem most szombaton (5 nappal később) elutazott munka ügyben és még egy hétig távolt lesz, kislányunk azóta már kakilni sem akar. Szól ugan, hogy kell neki, kibontom a pelusból és amikor már szinte majdnem, hogy kint van visszaszorítja. És ezt játsszuk 20-25 percen keresztül közben kéretőzik a bilire is, ráül, aztán át a nagy WC-re, erőlködik kicsit, aztán ismét kéretőzik vissza a szobába a pelenkázó asztalra, mikor már szinte majdnem kint van ismét visszatartja. Szóval két napja egyáltalán nem kakilt. A történethez hozzá tartozik, hogy férjem 1-2 havonta el szokott utazni pár napra, igen ennyire még eddig nem ragaszkodott hozzá soha. Soha nem erőltettük neki a bilizést, sokat járt velem WC-re és gondolom ezért kezdte el ezt a dolgot ilyen hamar.
    A kérdéseim a következők lennének:
    Lehetséges, hogy férjem ismét munkába állása (3 hét otthon lét után), aztán pedig az elutazás viselte meg ennyire és váltotta ezt ki belőle? Nagyon érzékeny és ragaszkodó típus.
    Mit tegyek, hogy legalább kakilni hajlandó legyen?
    Visszatérhet minden a régi kerékvágásba, ha férjem hazajön?
    Hány napig lehet hagyni beavatkozás nélkül, hogy visszatartja a kakit? Gondolok itt szélcsőre vagy más megoldásra.
    Nagyon várom a válaszod!
    Üdvözlettel: Adél

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      A lányok általában apásabbak, apa kedvéért sok mindenre hajlandóak és érzékenyebben érintheti őket, ha apa elmegy, ezért lehet most ez. Segíthet, ha ilyenkor, amikor apa elmegy, kap egy „apa” babát, amit apa ad oda neki, és akit játékosan „megkér”, hogy vigyázzon a kicsire, amíg ő elmegy. Ez segíthet, hogy ne szorongjon annyira emiatt a kicsi. 3 napnál tovább semmiképpen ne várj a kakival, pocakmasszírozással, szélcsővel segíts neki, mert a beszorult „dugó” a többit is visszatarthatja, akkor is, ha a kicsi már szeretné kinyomni.

  • igigig

    2014. január 05. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3,5 éves. Szeptember óta oviba jár. Előtte stabilan szobatiszta volt, de amióta oviba jár éjszakánként rendszeresen (minden éjjel), van hogy egy éjszaka többször is, bepisil. Ha beteg és itthon van, vagy szünet van pár nap után újra pisimentesek az éjszakáink.
    Tudom, ez az ovikezdéssel járó jelenség, viszont azt szeretném megtudni, hogy ez meddig normális? 4 hónap telt el az ovi kezdés óta. Mikor kell szakemberhez fordulnom?
    A családba hasonló problémára szakember azt javasolta, hogy megadott időpontban vigyék ki álmában pisilni a gyermeket, én viszont azt olvastam, hogy ezt nem szabad. Mi az igazság? Mivel segítek neki jobban?
    És még egy: visszaadhatom éjszakára rá a pelenkát, ha ő is belemegy? Vagy maradjon a bepisilés, amitől reggel sírva kel, mert kudarcnak éli meg?

    Válaszod köszönöm

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Most kezdte az óvodát, ez természetesen szorongást okoz benne, illetve kicsit túl is fárad, ezért nem tudja éjszaka tartani a vizeletet, mert nagyon mélyen alszik. Szerintem add most vissza neki a pelust, amíg kinövi ezt az időszakot.

  • Évi

    2013. december 01. vasárnap

    Kedves Ági.

    A nagy lányom már 5 és fél éves. Kb 4 évesen lett éjszaka is szobatiszta. Kb 4 napja bepisil minden alvásnál. Elsőnek azthittem a betegség/nátha miatt, de sejtem hogy nem mert annyira nem beteg és napközben nincsenek gyakoribb vizelési ingerei.

    Az utóbbi időbben kicsivel több változás történt. Szeptember óta új óvodába jár, elkezdődttek az iskolai előkészít i foglalkozasok (amit egyébként szeret) illetve nekem is elkezdődött a munka. De nagyobb változás nem történt most.

    Amúgy mi 1,5 éve Németországban élünk és itt is szokott le az éjszakai pelusról.

    Mit tegyek most?
    Vigyem orvoshoz? Legyek meg türelmes és várjak?
    Emlékszem nálam is voltak ilyen problémák gyerekként, de nem minden alvásnál. És elég mély nyomott hagyott bennem amikor kivizsgálásra vittek.

    Előre is köszönöm válaszát!

    Évi

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Az éjszakai szobatisztaságot az antidiuretikus hormon szabályozza, ez 3-7 éves kor között valamikor jelenik meg a szervezetben, addig a gyerekek néha bepisilhetnek éjszaka. A felfázás és a szorongás is ronthat még ezen a helyzeten. Ez normális, nem kell foglalkozni vele, magától el fog múlni. Ha még 7 éves kora után is megmarad, akkor az orvos tud adni ADH-t tartalmazó orrsprayt az éjszakai bevizelés ellen.

  • Betti

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Abban az ügyben írok neked, hogy a kislányom még nem teljesen ágytiszta, és nem igazán tudom eldönteni, hogy én segíthetnék e neki ebben, vagy várnom kell még…
    A helyzet a következő: Emma 3,5 éves, és kb. március óta nincs rajta pelus nappalra, és nem sokkal később került le róla a du.i alváskor. Szerintem gyorsan, 3-4 hét alatt beállt, h nem pisilt be a 1,5 órás alvás alatt, viszont ha hosszabbat aludt 2,5-3 órát, akkor igen. Nyáron a nyagy melegekben megpróbáltam levenni róla a pelust éjszakára is, de ébresztgetés mellett is bepisilt. (ami talán természetes, hiszen csak jún.ban múlt 3 éves)
    Szeptemberben elkezdte az ovit, ami úgy indult, h az első 2-3 hétben nem pisilt be alváskor, aztán pedig minden nap 🙁 Így hazahoztam, és délután most itthon alszik. És itthon többnyire nem pisil be, de még most is előfordul, h egy hosszabb alvás alkalmával pisisen ébred.
    A kérdésem igazából az lenne, hogy mennyire függ össze a nappali hosszabb alvásidős bepisilés azzal, hogy éjszaka még van rajta pelenka? Illetve létezik e, hogy neki sosem lesz száraz a pelusa ébredéskor, és nem érdemes erre várnom? Mert a du.i alvásnál sem volt rajta sosem száraz a pelus…
    Meddig várjak az éjszakai ágytisztasággal? Tudok neki segíteni valahogy, vagy csak türelem, és kialakul? Érdemes e ébresztgetni?
    Egyébként nappal semmi gond vele, sőt a hosszabb autóutak alatt sincs, akkor sem, ha elalszik.
    Előre is köszönöm 🙂 Betti

    U.i. Van egy 1,5 éves kisetesó is a képben 🙂

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Az éjszakai szobatisztaságot egy hormon szabályozza, az antidiuretikus hormon. Ez valamikor 3-7 éves kor között jelenik meg a szervezetben, addig éjjel bepisilhet a kicsi.

  • Vivien

    2013. október 29. kedd

    Szia!
    Olyan gondunk van hogy 3 éves lányom az oviba bepisil.Szeptembertől kezdte.Még az elején nem csinálta.Próbáltam gondolkozni hogy miért lehet ez!?De nem tudok rájönni.
    Az oviba arcon harapta egy kislány,nem mer szólni,az oviba elég vissza húzódó.Itthon éli ki magát.Ezekre tudtam gondolni.Viszont már itthon is el kezdte azt hogy ha délután alvás van akkor is bepisil,meg éjszaka is.2 éves korától szobatiszta.Azt tanácsolta az óvónő hogy próbáljak érte menni 1 héten 1-2-szer délben és hátha nem fog bepisilni.Ez sem ment.Mit tudok tenni ilyenkor?Vagy mit csináljak?Próbáltam már erről vele beszélgetni,de nem mond semmit.Néha azt szokta rá mondani hogy azért mert nem szól.Soha nem szidtam meg érte.Köszönöm előre is a tanácsot.

    • Vida Agi

      2013. november 29. péntek

      Az óvodakezdés szorongást okoz, ez természetes. Szeretgessétek sokat otthon, legyetek vele türelmesek és semmiképpen se szidjátok meg, ha bepisil és szépen el fog múlni.

  • Ildikó

    2013. október 23. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom a múlt héten múlt három éves és megkezdtük az óvodát. Óvoda előtt a kislányom önállóan pisilt, kakilt a wc-be, a bölcsiben kiswc volt, azt is elfogadta, használta. Óvodakezdés óta minden megváltozott. A bilit teljesen elutasítja és a mi nagywc-nket is csak ritkán használja (szűkítővel). A pelust sem akarja, ha mégis ráadom néhány perc múlva leveti. Tehát ahol éppen áll ott pisil, a kakiláshoz leginkább elbújik a ruhaszárító alá és bele a bugyiba. Olyan is volt, hogy a bilitől 20 cm-re találtam kakit. Óvodakezdés előtt érezte a pisit, kakit. Most nem? Miért utasít el mindent? (bilit, wc-t, pelust)
    Várom megtisztelő válaszodat!
    Egy aggódó és kétségbeesett anyuka.

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      Most is érzi, de az óvoda szorongást vált ki, és ebben a korban minden szorongás a szobatisztaságban csapódik le. Legyél vele türelmes most, ne szidd le, ne erőltess semmit, szépen magától rendeződni fog a dolog.

  • Anett

    2013. október 07. hétfő

    Szia Ági!

    Az én lányom most lesz 2 éves 10-én. Nyáron elkezdett bilizni és szépen le is szokott a pelenkáról. 2 hónapon keresztül mindig szólt akár a pisinél, akár a kakinál, szaladt a wc-re, éjjel is. De szeptemberben bölcsibe mentünk és ott elkezdődött a becsurgatás. Nem bepisilt csak mindig becsurgott és csak azután szólt. Most ott tartunk hogy teljesen bepisil minden alkalommal és hallani sem akar erről a dolgorol. Nem tudom mit tegyek? Adjam vissza a pelenkát? A családban semmilyen változás nem történt, trauma sem érte…

    KÖSZÖNÖM

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      Még nem érett a szobatisztaságra. Légy türelemmel, idővel magától is elkezd majd bilizni, nem kell erőltetni.

  • H.Orsi

    2013. október 01. kedd

    Kedves Ági!
    Ismét hozzád fordulok tanácsért. Bár elég részletesek és nagyon jók a cikked, és eddig is mindenben segítettek. Most kezdtük az ovit okt.2-án. Eredetileg nov.25 lett volna, de rám szükség volt a munkahelyen így előbbre hoztuk az ovikezdést. Szeptemberben heti 2x, 3x már melóztam addig kisfiam (3 lesz nov.19-én) a mamákra volt bízva, ill. a köztes napokon látogattuk az ovit. Fiam ügyesen mondja mikor lesz pisi, megy a bilire elvégzi a dolgát segítség nélkül. A wc-re felül lépcsővel, de oda nem állna elé. Udvaron ügyesen „locsolunk”, bár nem akarja megfogni a kukiját, így hogy ne a nadrágra csöpögjön Én szoktam fogni neki. Kakiláshoz elbújik, pelusba végzi. Ezzel nem szekálom, mert félek visszatartja. Mióta oviba szoktatom kezd átállni a délutáni, esti kakira. A gond az ovis pisivel van. Ma az első nap nem volt hajlandó pisilni, pedig már látták nagyon kell neki. Azt mondta majd ha anya jön vele pisil. Mivel nem engedett a dadának ráadtak egy pelust hogy pisiljen, illetve alváshoz is, amit tele is pisilt. A mamákkal pisil rendesen. Ha udvaron játszik, sokszor befut hozzám hogy bilire ül. Egyszer elment a sógornőmmel egy napra, de neki is azt mondta majd otthon pisil, így ő is pelust adott aztán, nehogy gond legyen a visszatartásból. Illetve a szomszédból is hazahozták mert csak anyával pisil itthon. Egyébként idegen helyen is simán pisil ha vele vagyok. A napja szuper volt az oviban, mindig mondja nem akar menni, ne hagyjam ott, kis sírás, aztán szerencsére szuperül érzi ott magát. AZ óvónénik áradoznak róla, mintha nem is ma kezdett volna, vagány kis srác. Aztán kérdezték, hogy hogy is vagyunk a pelenkával? Én meg mondtam semmi gond csak kakilni szoktunk bele, meg éjjelre kapja meg, ami már többször száraz volt reggelre. Mondtam neki kisfiam ha pisi lesz szólj a dadusnak, elkísér, vagy kimehetsz egyedül is hiszen itthon is ügyesen pisilsz! Erre azt mondta: de az oviban nem lesz pisi. Lehet hogy pár nap és megoldódik? Nem akarnám hogy visszaszoktassák a pelusra , de az se jó ha sokat tartja a vizeletet. Mivel biztassam, hogy bátran menjen wc-re az oviban? Várom válaszod. Köszönöm. Orsi

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ez idővel magától is ki fog alakulni. Segíthet, ha magával visz egy „pisilős” állatot az oviba, akiről elmeséled, hogy ezentúl ő lesz vele, aki kimegy vele pisilni az oviban, amikor anya nem tud ott lenni. Ez a játékos megoldás segíthet oldani a szorongását.

  • Dóri

    2013. szeptember 23. hétfő

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni. Kisfiam májusban múlt 3 éves, szeptemberben kezdte az ovit, előtte bölcsibe járt.
    Nem sokkal három éves kora előtt alakult ki, hogy napközben wc-be pisil – éjszaka még előfordul, hogy bepisil.
    Kakival viszont gondjaink vannak, elbújik általában valahova, vagy elvonul, négykézlábra áll és bekakil. Már nagyon sok minden kipróbáltunk, szépen, „megvesztegetve”, rászólva, de nagyon kevés sikerrel. Akkor szól, hogy kakilnom kell, ha már a gatyában van. Eléggé el vagyunk már keseredve, mert okos, értelmes gyerek, de erre valamiért nem hajlandó.
    Sokszor inkább napokig visszatartja, ha szólunk neki.
    Mi tudnál tanácsolni Ági, hogy végre wcbe kakiljon.

    Előre is köszönöm válaszod!

    Dóri

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      A kakilás bizalmi dolog, ezért sok kisgyerek szeret elbújni ilyenkor. Segíthet, ha ezt támogatjátok neki, ha kakilnia kell, menjen be a fürdőszobába, vihet könyvet, játékot, bármit, amit szeretne, legyen elől a bili. Ha nem érzi, hogy ez feszültséget okoz bennetek, akkor ő is könnyebben fog kakilni majd.

  • Holdosi Piroska

    2013. szeptember 20. péntek

    Kedves Ági!
    Lányom decemberben lesz két éves és nyár eleje óta szobatiszta.Nem erőltettünk semmit.Anyósom sokat járatta pelenka nélkül,aztán amikor visszakerült rá a pelenka mindig szólt,hogy pisilni vagy kakilni kell.Egyáltalán nem hordott pelust,ha a ház előtt játszottunk és szólt, hogy pisilni kell,akár 3 percig is kibírta,míg elértünk a wc-ig.A délutáni és esti alvásoknál tettem rá pelust,de az esetek 80%-nál szárazon került le.
    A problémám az, hogy ahogy beköszöntött a hűvösebb idő folyton bepisil.(nem felfázás,és nem is bölcsi)Van, hogy csak egy-pár csepp megy be, de olyan is, hogy szó nélkül becsurgat.(a kakinál még minden esetben szól)
    Mit tegyek?Forduljak orvoshoz?Vagy még nem érett rá?(pedig eddig tényleg úgy ment minden,mint a nagy könyvben meg van írva…)
    Előre is köszönöm a segítséget!

    • Vida Agi

      2013. december 01. vasárnap

      Ez normális, hiszen még csak 2 éves. Ilyenkor átmenetileg tud pelus nélkül lenni a kicsi, de még nem teljesen szobatiszta. Ne erőltesd, kapja vissza a pelust, majd legkésőbb 3 éves korára megérik rá.

  • Ági

    2013. szeptember 08. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom most kezdte az ovit, tavaly fél évet már járt bölcsödébe. Nagyon szerette a bölcsit, könnyedén beszokott, imádta a gondozónéniket és mindig örömmel ment. Szobatiszta lett és ügyesen pisilt már egyedül a kis wc-ben, kitörölte, lehúzta egyedül. Öltözni is alig kellett segíteni. Nagyon várta már ovit, lelkesen ment is, de mikor érte mentem, már láttam rajta, hogy valami nem stimmel. Az ovónők is úgy fogadtak, hogy semmit nem csinál önállóan, nem megy wc-re, nem öltözik és mindenre azt mondja, hogy nem tudja. Persze megkaptam, hogy biztos mindent helyette csinálok. Hazafelé beszélgettünk az óviról a kislányommal, aki közölte, hogy nem tetszik neki, nem szereti és nem jön többet. Éjjel rosszul aludt, a hasát fájlalta és másnap nagyon sírt, amikor bement. Az oviban egész nap bepisilt, bekakilt és nem volt hajlandó a wc-re ülni. Itthon nincs semmi gond, nem pisil be és ügyesen, önállóan csinál mindent. Az ovónővel is beszéltem, nem sok sikerrel. Szerinte igenis határozottan erőltetni kell, hogy önálló legyen. Amit látok, hogy sok az elvárás, a feladat és ezzel egy görcsöt idéznek elő a gyerekekben. Az én véleményem, hogy az első héten ismerkedni kellene, játszani, megszerettetni az ovit, nem pedig elvárásoknak kitenni az alig három éves gyereket, aki egy vadidegen helyre csöppen anya nélkül. Talán az én kislányom is fél a kudarctól, hogy nem sikerül megfelelnie az óvónéniknek és inkább nem csinálja. Sokat beszélgetünk, összebújunk, itthon nincs is gond, csak bemennie ne kelljen. Már az is eszembe jutott, hogy átviszem máshova, csak akkor meg megint egy új hely. Eléggé tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek. Főleg így, hogy az óvónővel ennyire nem egyezünk. Mi a legjobb a kicsinek? Köszönöm szépen.

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Egyértelműen az ovival van a baj. Egy kicsi gyereknek még kell az, hogy legyen ott egy felnőtt, akihez kötődhet, egy óvónéni, akiben megbízhat. Ha nagy a csoport, vagy az óvónénik erre nem vevők, az nála szorongást okoz (érthető okokból). Nem kell erőltetni, hogy önálló legyen, segíteni kell megbarátkozni az új hellyel, odafigyelve, szeretettel – és ez az óvónénik feladata lenne, nem a tiéd.

  • Bella

    2013. augusztus 06. kedd

    Kedves Ági!

    A lányom szeptemberben lesz 3 és kezdődik az ovi. Pelenkát már régóta nem hord, itthon már ügyesen szól, de a bölcsiben nem. Ott a gondozó nénik bizonyos időközönként ráültetik a wc-re, így nincs bepisilés, de ez szerintem még nem szobatisztaság. Aggódom, hogy ez majd gondot jelent az oviban.
    Pelenkát már rég nem tűri meg magán a délutáni alváshoz sem, este azért még abban alszik (többször úgy ébredt már, hogy száraz).
    2 hete voltunk nyaralni, jót tett mindannyiunknak, nem erőltettünk semmit, meg is lett az eredménye, szólt ha pisilnie kell, nem csak a kakinál. A héten ment először újra bolcsibe és ott nem szólt, de mivel ráültették a wc-re, nem történt baleset. Tegnap jöttünk haza a bölcsiből, még ott rákérdeztem, hogy kell-e pisilni, azt mondta nem, de itthon a pincében, mikor letettük a babakocsit, szólt hogy pisilni kell, de már csurgott is. Mi ez? Normális, hogy haladunk előre, aztán vissza? Volna valami jó tanácsod erre a helyzetre? Hogyan magyarázzuk el neki, hogy mit kellene tennie? Félünk, hogy ahogy mi mondjuk neki túl nagy nyomást helyezünk rá. Pelenkát május óta nem hord, a bilizést télen kezdtük.
    Ja, hozzáteszem: itthon már maga nyitotta az ajtót, tette fel a szűkítőt a wc-re, mindent megcsinált (még törölt is) csak a wc-t nem tudja még lehúzni. Utazáskor szólt, hogy pisilnie kell, még tudta tartani, míg egy alkalmas helyen megálltuk. Szóval én úgy érzem érett lenne, de mégis itt a megtorpanás. A kakival nekünk sosem volt gondunk.

    Köszönöm a segítséged!

    • Vida Agi

      2013. augusztus 26. hétfő

      Az óvónénik azért láttak már kisgyereket, aki bepisilt, ez nem lehet gond. Normális, hogy csak az utolsó pillanatban szól, most még csak tanulgatja a dolgot, néha későn jut eszébe, de pár hét és egyre jobban fog menni.

  • Évus

    2013. augusztus 06. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam két hónappal ezelőtt töltötte be a 2. életévét. 2 éves korára megtanult bilibe pisilni és ezzel idáig semmi gond nincsen. Nagyon ügyesen ha kakilni kellett neki szólt, hogy pelus kaki. Rá is adtam nem erőltettem semmit, hogy a bilibe tegye a kakit. Nem régen kapott egy wc szűkítőt is fellépővel nagyon aranyos minták vannak rajta gondoltam örülni fog neki, hogy ő is ott wc-het ahol anya meg apa. (Oda is mindig kísér minket soha nem parancsolok rá, hogy ne jöjjön be.) De nem így lett, hát félretettem. Egy héttel ezelőtt elkezdte azt mondogatni, hogy kaka, kaka ráadtam a pelust és semmi. Bementünk a medencébe -ahol eddig nagyon szeretett lenni – és egy perc után szólt, hogy „kaka, kaka menni ki”. Hát kijöttünk a medencéből, de semmi. Pedig a pelust is ráadtuk ahogy szoktuk. Szerinted mi lehet a probléma? Én nem eröltetek semmit, nyár elején levettem róla a pelust nem érdekelt ha bepisilt mert nagyon izzadós és ömlött róla a víz, de nem tiltakozott. Szeret bilibe is pisilni meg a fűbe is. Mért mondja folyton, hogy kaka, kaka kéri a pelust és mégsem tesz bele semmit? Már a medencében sem élvezi annyira a lubickolást mint eddig, elkell terelni a figyelmét amikor rájön ez a kakis dolog, de ugye soha nem lehetek biztos abban, hogy most igazat mond e. Nem szeretném ha visszatartaná és emiatt szorulása lenne, elég sok gondunk volt picinek is a székletével.
    Előre is köszönöm a válaszod!

    Évi

    • Vida Agi

      2013. augusztus 26. hétfő

      Valószínűleg az van, hogy érzi az ingert, szól, de visszatartja. Valószínűleg azért, mert kicsit szorong emiatt, ami egyébként normális jelenség: tudja, hogy ezért dicséretet kap, teljesíteni akar, jól akarja csinálni – és pont ez váltja ki belőle, hogy nem tudja jól csinálni. Próbálj meg minél kisebb feneket keríteni a dolognak, ha szól, hogy kaka, akkor ne rohanjatok azonnal kakilni, hanem mondd neki, hogy ha akar, akkor menjen ő maga. Minél kevésbé érzi ezt elvárásnak, annál hamarabb fog egyedül menni a dolog.

  • Regina & Erik

    2013. július 31. szerda

    Kedves Agi,

    Kisfiam 25 honapos. Par szot mond mar, de egyelore nem erzi, nem jelzi a pipit-kakit. Erdekli a wc es a bili is. Amikor nincs rajta pelus, meztelen, minden gond nelkul a bili fole all es belelpipil. Ha van rajta bugyi (nem pelus), akkora raul a bilire, de nem tolja le a kisgatyot. A bilizes sem rendszeres nala, van, hogy a nagy jatszas kozepette mar nem jut el odaig 🙂 de aranyosan szetterpeszt es kinyomja a csipojet. En nem eroltetem a szobatisztasagot, ugy terveztem, hogy majd jovo nyaron, de megtalalta a bilit es elmutogattam a dolgokat, tetszik neki 🙂 szerinted halasszam el jovore, vagy most kapjunk ra?? Ha az utobbi, hogy hogyan vezessem ra, hogy le kellene tolni a nadragot,bugyit..? 🙂
    Nagyon szepen koszonom elore is szives valaszodat es segitseedet 🙂

    Udvozlettel, Regina&Erik

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      Ráértek még. Ha érdekli és megy a bilire, akkor használhatja, de teljes szobatisztaságot még nem szabad elvárni tőle. Aztán ha magától mégis kialakul, akkor örülj neki 🙂

  • Erika

    2013. július 24. szerda

    Kedves Ági,

    Kislányom 21 hónapos. Már nagyon korán elkezd érdeklődni a pisis-kakis dolgok után. Jött utánunk a wc-re, nézte mit csinálunk. Lehúzta helyettünk a wc-t, adagolja a wc papírt stb. Most már kb. több hónapja csak bilibe/wc-be kakil és ez még akkor is szépen megy neki, ha épp nagyon híg a széklet és a szokásos napi 1-2 kaki helyett 3-4 van. Szóval nem kakil már pelusba, előtte szól. Sőt, már több olyan eset volt, hogy ha bugyiban volt a lakásban, akkor szó nélkül ráült a bilire kakilt és utána jöt szólni az eseményről. A gondunk inkább a pisiléssel van. Pár hétig szinte csak bilibe pisilt, volt már olyan hetünk, hogy egész héten se éjjel, se nappal nem volt baleset (éjjel is felkelt rá és szólt, hogy pisilni kell). Azonban pár hete visszaesett. És hol a pelusba, hol a bilibe, hol a szőnyegre pisil :S teljesen elveszettem a fonalat. Közben nagyon anyás is lett, sőt még 3 szemfoga is épp most jön (1 már áttört). Lehet hogy a fogzás megzavarja és nem tud annyira figyelni a pisilésre? Mert az biztos, hogy a fogzás miatt ennyire anyás, illetve nyűgös, ezt már kitapasztaltuk.
    A pelenkát egyébként már nagyon nehezen akarja elfogadni, gondolom melege van benne és jobb pelus nélkül. A tépőzáras pelus már nem is marad fent rajta, leveszi egyből. De lassan már a bugyipelustól is megtanul megszabadulni. Ezért van az hogy gyakran odapisil a lakás különböző pontjaira. Nem szoktam ilyenkor leszidni, de mindig elmondom neki, hogy vagy pisilünk a bilibe, wcbe ahogy anya meg apa, vagy vegyük fel a pelust. Mindemellett van hogy látom egyhelyben toporog, mint aki mindjárt bepisil, de nem szól, hogy kellene. Viszont ha rákérdezek, kell-e pisilni, akkor fogja a kezem visz a bilihez ráülünk és pisil.
    Szóval tanácstalan vagyok.
    Köszönöm. Eri

    • Vida Agi

      2013. július 26. péntek

      Igen, lehet, hogy a fogzás okozza ezt nála. Legyél türelmes, ha vége a fogzásnak, ez is megoldódik majd.
      Van egyébként olyan bugyipelus, ami mosható, ezért olyan, mint egy bugyi, amiben van egy kis betét, ez is jó segítség lehet ebben az átmeneti időszakban.

  • Virág Andrea

    2013. július 14. vasárnap

    Kedves Ági, Kisfiam 36,5 hétre született 3030g-mal. Most lesz 4 hónapos és idáig anyatejen és tápszeren éldegél. MIvel a másik fiamnál ebben az időben kezdtem el a hozzátáplálást, most is gondolkodom rajta, hogy elkezdem, de mikor is kéne? Szépen fejlődik, most 6.6kg körül van. A kiirt születése szerinti 4 hónapos kort várjam meg, vagy már most is megkinálhatom? Köszönettel, Andrea

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Korababáknál különösen fontos, hogy várd meg legalább az 5-6 hónapos kort a hozzátáplálással, mert az emésztőrendszere csak ekkorra érik meg az anyatejtől/tápszertől eltérő ételek megemésztésére. A túl korai hozzátáplálással csak túlterheled az emésztőrendszerét, ráadásul, mivel nem tud felszívódni a tápanyag, mert nincsenek jelen a szervezetben az emésztéshez szükséges enzimek, ezért a hízás is lelassul. Várd meg legalább az 5 hónapos kort és akkor kezdd el a hozzátáplálást, ha észleled az érettség jeleit: mindent a szájába vesz, érdeklődik az ételek után, a kanalat nem tolja ki a nyelvével, nem elég neki az addigi anyatej/tápszer adag, evés után még láthatóan szeretne tovább enni.

  • Ancsa

    2013. július 12. péntek

    Kedves Ági!
    Mi is éppen a gondban vagyunk,pelusról leszoktatásban.3 hétig voltunk otthon anyukáméknál,és próbálkoztunk a pelenkáról való leszoktatással.Csak polót hagytam rajta és nem adtam rá kis gatyát,na úgy inkább visszatartotta,nem mert,nem akart pisilni.Ha kis gatyát adok rá akkor 5 percenként kell cserélnem,mert egyben nem meri elengedni.Se bilire,se wc-re nem akar ülni.De viszont már a pelenkát is szedné le magáról.Ilyenkor mit lehet tenni?Próbálkozzam,vagy hagyjam még a dolgot?Mielőbbi válaszod előre is köszönöm 🙂

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Hagyd még a dolgot, látszólag nem érett még rá.

  • Mónika

    2013. július 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam,Márk 3 éves és nem hajlandó magától kakilni még 4-5 nap múlva sem. Sajnos fogalmam sincs, hogy kihez forduljak. Úgy érzem már mindent kipróbáltunk.

    2,5 éves kora óta „gyönyörűen” rendszeresen, naponta esetleg 2 naponta kakilt a szűkítős WC-be. Csak néha fordult elő, hogy a pelusba sikeredett.(persze nem csináltam belőle problémát, nem szidtam meg, csak elmagyaráztam, h. a WC-be egyszerűbb).Viszont nem volt hajlandó bilire ülni, illetve a peluson kívül máshova pisilni (WC, v. a szabadban). Nem is erőltettem őszi-téli időszak alatt, mert már van egy 12 éves csemetém, aki nyáron a „kisgatyás” időszakban lett szobatiszta 1-2 hét alatt. Most is erre vártam, hogy jó idő legyen (erről Te is írtál, igyekszem minden tanulmányt, hozzászólást, ill. hírlevelet elolvasni)

    A probléma kb. 2 hónapja kezdődött. Nem tudom igazán semmiféle traumához vagy változáshoz kötni. Igaz a szüleimnél volt, amikor édesapám felhívott, hogy amióta náluk van (4. napja) még nem kakilt. De már nem először volt náluk, mert 1,5 éves kora óta többször volt mindkét nagyszülőnél napokat is (mivel építkeztünk, tavaly júniusban pedig költöztünk) és nem tűnt fel ilyen probléma. Mire a védőnővel sikerült beszélnem (fél nap, mivel mobil számot nem adott, és nincs mindig bent a helyén) addigra a du. alvás után kakilt egy nagyot. Így kezdődött és azóta fennáll a probléma.
    Most 32 hetes terhes vagyok, de már kb. a 16.-18. hét óta (tehát 3-4 hónapja) mondogatjuk neki, hogy a kistesó ott van a pocakomban, illetve baráti körben is vannak pici babák, és ha megkérdeztem azt mondta Ő is szeretne „ilyet”. De lehet, hogy köze van hozzá.

    A védőnő tanácsára először a Laevolac-kal probálkoztam. Azt mondták a gyógyszertárban, elég 2 naponta 5 ml. Az első adagot de. adtam neki, du. már volt is széklete. A második adagot a 2. nap de. adtam, de aznap este 6 órakor elkezdett sírni, h. fáj a pocija. Vigasztaltam, masszíroztam, a WC-re nem is bírtam ráültetni, mert összehúzta magát, annyira fájt neki. Nem tudtam mit csináljak, kihez forduljak ezért este 9-kor adtam neki egy fél Glicerines kúpot, attól 2 percen belül azonnal kakilt, és minden fájdalom elmúlott. Ezért nem mertem neki többet adni a Laevolac-ból. (azt mondták ez nagyon fura, ilyenről még nem is hallottak, mert csak a tejcukor érzékenyeknél lehet ilyen, Ő viszont valószínűleg nem az, mert sosem volt hasmenése semmitől sem)
    Ezért 2-3 alkalommal használtunk kúpot, a 3.-4. napon, nem mertem neki sűrűbben adni, mert féltem, hogy hozzászokik és reménykedtem is, h. magától fog kakilni.
    Az orvos azt mondta étrend váltás és semmi ilyen szerre nincs szükség. Megtettük. Elhagytuk a kakaós termékeket és a banánt (amit nagyon szeretett).Csak nagyon ritkán kap csokit (akkor is túró-rudi, vagy Kinder és nagyon keveset), elhagytuk a kakaót, az üdítőt, csak 100%-os narancsot kap egy keveset, nincs fehér kenyér csak valami félbarna v. teljes kiőrlésű, burgonya és sárgarépa csak egy-két kocka a levesbe, minél több zöldség, joghurtot előtte is rendszeresen ettünk, túrót, tejfölt, tejet még többet eszünk, iszunk. Próbáltam lenmagot egészben és őrölve is, a mézes tejet, a karamellizált cukros-teát. Semmi nem segített.

    Majd a homeopátiához fordultam (gyógyszertári szakértő segítségével). A Nátrium Chloratum 9ch egy hétig segített, 2 naponta volt széklet, majd megint csak a 3. nap, akkor váltottunk, adtunk mellé Aluminium Oxydatum 9ch-t, ez is egy-két alkalommal volt jó, majd megint csak a 3. napon volt, akkor a Natrium Chloratum 15 ch-ra váltottunk, de ez is csak egy-két alkalommal segített. Aztán jött a Hydrastis Canadensis 5 ch ez is csak egy hétig hatott, aztán pedig a Bryonia Cretica ami pedig egyáltalán nem hozott eredményt. Erre azt mondta a homeopátiával foglalkozó hölgy, hogy nem igazán van ötlete, már minden hashajtó szert kipróbáltunk, szerinte szándékosan tartja vissza. Így amikor már 3. nap sem volt neki, akkor a 4. reggel adtam egy fél kúpot, mert nem merek tovább várni, nehogy valamilyen bélprobléma, vagy berepedés, vagy aranyér alakuljon ki. Már egy fél dobozzal elhasználtunk, de félek, hogy függőség alakul ki.

    Próbálkozzam megint a Laevolac-kal, hátha nem fog fájni a pocija?

    Valahogy meg kellene oldanom a problémát, de nem tudom mit tegyek?

    A kakivonatra azt mondja, hogy az nem kakivonat, hanem kaka. Ez a mese nem vált be.

    Viszont időközben 2-3 hete gyönyörűen hajlandó bilire ülni, belepisilni, szinte minden alkalommal szól, hogy pisilni kell, már csal alváshoz kap pelust, de a du-i teljesen száraz, és akkor is jön szólni, hogy pisilni kell amikor van rajta pelus. Ez alatt a 2-3 hét alatt 2-szer csorgott be neki összesen. És szívesen pisil kint a szabadban, ha kint vagyunk az udvaron, még a medencéjéből is kiszáll kb. fél óránként (olyankor csak egy kevéske van). Ellenben nincs kaki.

    Viszont kaki csak egyszer sikeredett a bilibe egy kevéske (akkor is szedtük a homeopátiás „bogyókat”).

    Néha mondja, hogy fáj a pocak, akkor gyorsan bilire vagy WC-re ülünk, de nem történik semmi. max. 1-2 puki, közli, hogy már nem fáj, nem jön a kaka, mehetünk.

    Arra azonban tisztán emlékszem, h. még a probléma kezdete előtt, 1-2 hétig azt vettem észre, h. mielőtt szólt volna, h. jön a kaka borzalmasan nyűgős hisztis lett, és kb. 10 perc után közölte, h. kakilni kell. Egyébként pedig egy kiegyensúlyozott, nyugodt, szófógadó kisfiú (sokszor még a fogorvoshoz v. a vérvételekre is vittem magammal, ha nem tudtam éppen senkire hagyni).

    Talán valamilyen pszichológiai problémáról lehet szó (talán a leendő kistesó, vagy a szobatisztaság miatt), de hogy tudom megoldani?

    Tudnál valahogyan segíteni, valami tanácsot adni?
    Bocsánat, hogy ilyen hosszú a levelem, de gondoltam mindent leírok töviről hegyire.

    Előre is nagyon szépen köszönöm!!!

    Nagyon szuper az oldalad, sok-sok segítséget és tanácsot találok rajta. Gratulálok hozzá! Köszönöm, hogy van!!

    Mónika

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Mint írod a kisfiad nagyon rendes, fegyelmezett kisfiú, és pont az ilyen jól alkalmazkodó kisgyerekek azok, akik teljesítményként élnek meg mindent. Így a kakilást is. És mivel teljesítményként éli meg, ezért szorong, és ezért nem meri elengedni. Itt nem szerek segítenek, hanem az, ha megtanulja elengedni a kakit. Ebben segíthet a kakivonat módszer: azt kell mondani a kisgyereknek, hogy ha kakilni kell, az olyan érzés, mintha a pocakjában jönne egy vonat és még tülkölne is (ez a puki), a végállomása pedig a bili. Ne erőltesd a kakilást, ne ültesd rá mindenáron a bilire, csak meséld el neki a történetet játékosan a kisvonatról és hagyd, hogy amikor jön az inger, akkor alkalmazza.
      Ha ez nem segít – mivel nála már jó ideje húzódó problémáról van szó – forduljatok nevelési tanácsadóhoz.

      • Mónika

        2013. július 22. hétfő

        Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!!
        Időközben, kínomban visszatértem a Laevolac-hoz, mert nem mertem 4 napig várni. Most napi 5 ml-t kap belőle (ez a csecsemő adag, Ö pedig már 3 éves, ezért gondolom, hogy nem sok)és azóta 2 naponta van széklete. Úgy látom a szorongása mintha oldódna, már nem olyan feszült a „dologtól”, ugyan minden alkalommal oda ülök hozzá a WC elé és ha szeretné a kezemet is megszoríthatja. Ha készen van nagyon örül, látszik rajta, hogy felszabadult, boldog, természetesen megnézzük milyen sok „kipottyant” és Ő húzza is le. Remélem haladni fogunk tovább és el is hagyhatjuk majd a szirupot, később pedig a „közreműködésemet” is. Most egy picit várok, és ha nem sikerül tovább lépnünk, akkor természetesen felkeresünk egy nevelési tanácsadót ahogy javasoltad.
        A kakivonatot viszont most nem merem neki erőltetni, (nehogy visszafelé haladjunk) mert már jó pár alkalommal mondogattam, Ő pedig felvilágosított, hogy az nem vonat, hanem kaka.

        Még egyszer nagyon szépen köszönöm, és további sok sikert kívánok Neked!

        Mónika

  • Ildikó

    2013. július 10. szerda

    A keresztlányom márciusba volt 3 éves, szeptemberbe megy óvodába. Pisivel semmi gondunk, de a kakival igen, csak állva kakil és csak pelusba. Ha a bilin vagy a wc-re ültetjük, csak azt hajtogatja hogy nem jön ki, mit tegyünk? Az óvodába nem vihetjük a pelust,meg hát már elég nagy.Válaszodat várjuk, köszönjük előre is a segítséget.

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Ne foglalkozzatok vele, magától el fogja hagyni majd, ha nem erőltetitek. Egyébként az új szabályozás szerint az óvodáknak be kell engedniük a pelusos gyerekeket is, nem zárhatnak ki gyereket a pelenka miatt az oviból.

  • Viktória

    2013. július 05. péntek

    Kedves Ági! Kérlek segíts! Teljesen kétségbe vagyok esve! Több gondom is van.
    Kislányom – most lesz 28 hónapos, okos egészséges, boldog gyermek – negyedik napja nem kakil.
    4 hónappal ezelőtt kapott egy bilit, amivel kezdetben csak játszott, majd bevontuk az esti rutinba: fürdés előtt belepisilt, hogy ne a fürdővízbe pisiljen. Tetszett neki, örült, nem érezte kényszernek, szinte automatikusan ült rá mindig fürdés előtt. Aztán két hónapja reggel mikor felkelt ráültettem, és belepisilt. Ez is tetszett neki. Azóta este és reggel is bilibe pisil. Odáig jutottunk, hogy egy hónapja éjszaka nem pisil be – reggel szárazon veszem le róla a pelust – és a déli alvás után is a száraz pelust veszem le róla, és akkor is bilibe pisilünk. Tehát, naponta háromszor már bilibe pisilt.
    A gondom: júliusba bezárt a bölcsi, gondoltam, ha már ez ilyen szépen megy, próbáljuk meg teljesen elhagyni a pelust. Egy csettintésre sikerült! Szólt, ment, pisilt, húzta a nadrágot, tetszett neki, boldog volt. De az első nap belekakilt a bugyiba a nagymamánál, ami szerintem nagyon megviselte. Második nap ugyancsak minden rendben ment, délután egy diónyi-fél diónyi kaka is sikerült a bilibe. (Le kellett fényképezni, és elküldeni apának, hogy „örüljön”). De azóta semmi. A pisi tökéletesen megy, csak kaki nincs. Nem akar.
    És én rossz szülőként elkövettem minden baklövést, amit csak lehetett: Kezdetben csak kérdezgettem, aztán könyörögtem, hogy olyan ügyes, kakiljon bele, vagy ahova akar. Aztán „zsaroltam”, hogy kap ajándékot, csak kakiljon. Aztán mérges lettem. Ő sírt, én sírtam…. Kérdeztem, kéri-e a pelenkát, de nem kellett, abba sem akart kakilni. Tegnap volt a harmadik nap, hogy nem kakilt. Kapott glicerines kúpot. Semmi nem történt. Lefekvés előtt adtam neki még egy felet, de azóta sincs kaki. Tegnap este sikerült megtalálnom egy biliről szóló könyvet, ami nagyon tetszett neki, legalább ötször el kellett olvasnom neki.
    Most ott tartunk – anyám nyomására -, hogy újra pelenka van rajta, abba pisil. Persze kaka nincs. Mit lehet tenni, ha az ember már ennyire elrontott mindent? Ja, és már enni sem akar semmit.
    Ez pedig a másik gondom: Nem tudom, hogy van-e összefüggés a kettő között, de a héten értelmes étel nem került a szájába, csak ami a fogára való. Semmilyen főtt ételt nem eszik meg. Meg sem kóstolja. Ránéz, és közli, hogy nem kell. Hiába könyörgök, hiába minden. Hasztalan. Ez a gond – mármint az evéssel -egyébként lassan egy éve tart. 15 hónaposan be kellett adnom a bölcsibe, mert a főnököm közölte, hogy vagy megyek dolgozni, vagy keres mást. Addig mindent evett. Felvágottas kenyeret, sajtot, húst, levest, zöldséget. A bölcsiben nem akart mindig enni, ezért ha nem ette meg a főtt ételt, csupasz kenyeret adtak neki, hiába kértem, hogy ha nem eszi meg a gyerek ételt, adjanak neki nyugodtan a felnőttek leveséből, mert azt imádja. Hasztalan volt a kérésem. Azóta nem eszi a felvágottas kenyeret, se a sajtot, a levesekre rá se néz, a húst teljesen elutasítja. Előtte imádta a répát, a zöldség főzeléket, most kiköpi. Viszont a csupasz kenyeret azt mindig megeszi… Teljesen összetörtem, hogy egy szar anya vagyok, aki belökte a gyermekét a bölcsibe. Hiába próbálok ki bármit is, éjszaka alvás helyett a könyveket és a netet bújva, hátha találok valamit, semmi sem segít. Mit tegyek? Gyors válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Nehéz ez így, de nem a te hibád. Most nincs bölcsi, a szobatisztaságot hanyagold kicsit, mert a kislányod teljesítményként éli meg (a lányok nagyon hajlamosak erre, meg akarnak felelni), add vissza a pelust, vagy legyen bugyiban, de nem gond, ha bepisil, bekakil néha. Próbálj meg evésileg is laza lenni, egyetek együtt, nem kötelező a főtt étel, de te edd azt, amit eszel. Sok-sok gyümölcsöt egyél és ő is egyen veled (a kakigondoknak jót tesz) és mindent, ami egészséges és finom. Közösen főzzetek, kóstolgassatok, terítsetek meg, és nagy melegben nem kötelező a főzés sem, elég a nyers étel, amit közösen készíthettek össze. Egy kis nyári lazaság segít mindkét problémát rendezni 🙂

  • Lilla

    2013. július 05. péntek

    Kedves Ági!
    Meg szeretnèm kèrdezni mit gondolsz az asszisztált szobatisztaságròl,ugyanis nagyon jó,pozitìv èlmènyeket lehet hallani,ugyan idõigènyes ès hamar el kell kezdeni a folyamatot,de kimaradnak a pelusról való leszoktatás kellemetlensègei…
    Válaszodat köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. július 05. péntek

      Szerintem jó dolog, nem csak a szobatisztaság miatt, hanem azért is, mert ha ezt csinálod, az minőségi kapcsolatot feltételez kettőtök között. De itt is fontos, hogy a nagy erőltetés, akarás, a teljesítménykényszer feszültséget okoz a gyerekben is, benned is, nem tudsz már úgy odafigyelni, nem tudsz már úgy odafordulni, ami a haladáshoz szükséges lenne. Több szülővel találkoztam már, aki belefogott ebbe, és összességében azt látom, hogy nem lettek sokkal hamarabb teljesen szobatiszták a gyerekek, viszont pelenkamentesek lettek hamar, mert tudták, mikor kell menni. Nyilván ennek vannak kellemetlenségei is, az egyik anyuka pl. elmesélte, hogy a nagymama kevésbé volt együttműködő a témában, viszont pont ő volt az, akire néha 1-1 órára rá lehetett hagyni a kicsit és ez konfliktusokhoz vezetett.

  • Szirike

    2013. július 05. péntek

    Ez éppen jókor jött ez a cikk. Kisfiam 2 és fél éves múlt májusban,csak novemberben tölti be a 3-at, de már szept. közepétől (ha valami csoda történne..) menne oviba, mert okt. közepén érkezik a hugi. Mindíg járt utánunk a wc-re, kíváncsiskodott, mi hagytuk. A bili sosem érdekelte, pár hónapja férjem rátette a wc-re szűkítővel, nagyon nem tetszett neki, hagytuk is. Kb. két hónapja mégis ráült, háromszor volt is kis pisi, mi mérsékelten örültünk, ahogy kell 🙂 Gyorsan vettünk egy lépcsős szűkítőt, hogy nekem nagy pocakkal ne kelljen emelgetni, örömmel felmászik, de azóta pisi sehol. Jelzi ha kell, felül, ücsörög egy kicsit, visszatartja, de aztán nem pisil, mutatja, hogy nem, és leszáll. Kakinál is szól előre egyébként. Én is úgy gondoltam, hogy kicsit hanyagoljuk a témát, viszont az óvodai szülői értekezleten, illetve a védőnő is azt szajkózza, hogy de bizony le kell venni a pelust, pisiljen csak be párszor/sokszor, és majd ezen a nyáron így biztos sikerül. Hát nagy a nyomás mondhatom. Tanácstalan vagyok kissé..

    • Vida Agi

      2013. július 05. péntek

      Sokat segít ilyenkor, ha apa megtanítja állva pisilni, nálunk ez hozta meg az áttörést a témában 🙂

  • Tunde

    2013. július 05. péntek

    Az en kisfiam majusban toltotte 2-evet, de mar marcius ota nappal nincs pelenkank.Van egy 7-eves nagy tesoja es allandoan ot utanozza, alig tudott totyogni, de mar a wc-re akart ulni es azota is…Viszont majusban volt egy lazzgorcse, azt mondtak, mert gyenge az idegrendszere, raadasul meg szopizik…Mi az osszefugges a ketto kozott???

    • Vida Agi

      2013. július 05. péntek

      A nagyobb testvér nagy nyomás, hogy a kicsi is utánozza és hamarabb legyen szobatiszta. De szerintem a lázgörcs és a szoptatás között nincs semmilyen összefüggés.

  • Patrícia

    2013. július 04. csütörtök

    Kedves Ági/És mindenki, aki jár(t) hasonló cipőben és tud valami ötletet…

    Kisfiam szeptemberben lesz 3 éves, akkor kezdené az ovit. Minden téren értelmes gyerek, bár minden nagy fejlődési fokozatot viszonylag későn (de azért nem túl későn) lépett meg. Igazán beszélni is február óta beszél, előtte mindent elmutogatott egy-két szóval kísérve (pl. a NEM nagyon ment már korán).
    Kb egy éve van bilije, el is mondja mire való, de még sosem pisilt bele. Ráülni csak ruhában vagy pelenkában hajlandó. WC szűkítővel ugyanez a helyzet. Este fürdés előtt pedig meztelenül, állva odaáll a WC-hez (mint apa), látszik, hogy koncentrál, de csak eddig egyszer pisilt (kb 4 hónappal ezelőtt). A kádba beülve legtöbbször szinte azonnal pisil…

    Minket, felnőtteket rendszeresen megnéz, hogy mit csinálunk a WC-n. Kakiját is bele szoktuk dobni a WC-be a pelusból, boldogan húzza le egyedül.

    Ha leveszem a pelenkát róla, két órát is tartogatja, ha kérdezem, kell-e pisilni, a válasz nem, de már látszik, hogy kell, toporog, de nem akar sem a bilire, sem WC-re ülni, állva sem belepisilni. Erőszakosan nem akarom persze, de nem tudom, hogy lesz így szeptember 2-án ovikezdés???
    Sajnos napi kapcsolata nincs egykorúval, ha havonta találkozik nagyobb unokatestvérrel, őt is bevonva, mindig megnézi, hogyan pisil.
    Van valakinek ötlete? Egyszercsak majd bele fog pisilni a bilibe/WC-be? Mit tegyek? Már bármire hajlandó lennék.

    • Vida Agi

      2013. július 05. péntek

      Itt a nyár, meleg van: szaladgáljon sokat kisbugyiban, mezítelenül és ha néha becsurog egy kicsi, az sem baj. Menjetek minél többet a szabadba és ott is nyugodtan pisilje le a fák tövét 🙂 Ha először azt tanulja meg, hogy ezek nem „csúnya dolgok”, és el lehet őket engedni, akkor a következő lépés is könnyen fog menni, hogy a vécébe is elengedje őket.

    • Mónika

      2013. július 11. csütörtök

      Kedves Patrícia!

      Nekünk is hasonló problémánk volt. Én mindig visszaadtam neki a pelust, ha kérte, sőt pár napig le sem vettem róla. Aztán egyszer csak megint nem adtam rá reggel, vettem elő neki szép kis gatyuszokat, amik tetszettek, illetve most amióta megjött a meleg kis medencében lubickol a teraszon meztelenül. Így nem is hiányolja a pelust, és ahogy Ági is írta, mindig mondogattam neki, hogy locsoljuk meg a betont, vagy a füvet, ami nagyon gyorsan megtetszett neki. A fürcsizés után pedig nem követelte a pelust, hanem megbeszéltük, ha kell, akkor csak egyszerűen a megszokott helyen „locsolunk”. Ha bejöttünk, akkor pedig felajánlottam neki, h. vagy a bilibe pisilunk, vagy kimegyünk locsolni. Nekem a 12 évesnél is ez vált be, annak idején. Pár hét elég is volt a szobatisztasághoz.
      Sok sikert és főleg türelmet!!

  • Melinda

    2013. július 03. szerda

    Mi az a kakivonat? 🙂

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      Kakivonat=azt kell mondani a kisgyereknek, hogy ha kakilni kell, az olyan érzés, mintha a pocakjában jönne egy vonat és még tülkölne is (ez a puki :)), a végállomása pedig a bili. Játékos módszer és oldja a feszültséget az elengedés körül.

  • Szabina

    2013. július 03. szerda

    Nálunk most lenne aktuális… Vagyis jövő hónapban lesz 2 éves a lányom, és úgy gondoltam (én), hogy talán jó erre a nyár, hogy elkezdjük a szobatisztaságot. De hogyan???? Vegyem le róla a pelust, és tegyem elé a bilit, és mondjam el neki, hogy mire jó? A wc-be mindig utánunk jön, nem tiltottuk sosem, meg is engedtük neki nézni a „végterméket”. Tudja, hogy miért megyünk a wc-be, és mondja is. Ha ő kakil a pelusba, akkor elvonul a lakás egy bizonyos pontjára (nappaliba a kanapé elé), és ott kakil. Utána mondja, hogy kaka. A pisit nem mondja. Ezért is töröm a fejem, hogy hogyan álljak neki ennek a pelenka-nélküliségnek. Azzal tisztában vagyok, hogy bizony lesz olyan, hogy takarítanom kell,mert balesetek előfordulhatnak, ez természetes. De hogyan értessem meg a lányommal, hogy a bilibe kell pisilni/kakilni, nem a pelusba. És honnan fogom tudni, hogy ő a bilit vagy azonnal a wc-t fogja használni (hallottam már ilyen gyerkőcről is). A bilit már odaadtuk neki, elmondtam, hogy mire való, a babáját is megbiliztettük, de ő csak a játékait rakosgatja bele. Néha-néha ráül, de ahogy látom rajta, nem azért, hogy pisiljen/kakiljon. A bili helyett esetleg vegyünk neki wc szűkítőt és egy fellépőt a wc elé? Mivel tőlünk is ezt látja, hogy nem bilibe pisilünk. Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan álljak/álljunk hozzá a lánykámmal a szobatisztaság tanulásához.

    • Vida Agi

      2013. július 05. péntek

      Ne a bilivel kezdd! Kezdd inkább azzal, hogy ha a szabadban vagytok, akkor hadd legyen kis bugyiban vagy anélkül és pisiljen, ahova sikerül. Ha már tudja, mi az, ami kijön, akkor következhet, hogy megtanulja, hova is kéne „tenni” azt.

  • Judit

    2013. július 03. szerda

    Kedves Ági!
    Nálunk is nagyon betalál ez a cikked most! Köszönöm! 2 éves a kisfiam, és 1 hétre teljesen szobatiszta lett, éjjelre és nappalra is. Aztán 2 napot elutaztunk a nagymamájánál volt, akit imád, de még is megviselhette, mert most már nem szól, ha pisilnie kell. Sokszor bepisilt, de kitartottunk hátha visszajön a rutinja, a kakit mindig mondta. Ma már azt sem, uh úgy döntöttem, hogy vissza a pelust. Az érdekes, hogy ha ráültetem a WC-re egyből pisil, de ha mondom, hogy menjünk, nagyon ellenkezik. 🙁
    Jól tettem, hogy visszaadtam a pelust? Mikor próbáljuk meg megint levenni? Meddig jegeljem a témát? Jó lenne még nyáron, a jó időben ismét megpróbálni, de nem akarom, hogy rossz legyen neki. 🙁

    • Vida Agi

      2013. július 05. péntek

      Jól tetted, hogy visszaadtad. Várj egy kicsit most, pár napot, aztán megint le lehet venni a pelust.

  • Márti

    2013. július 03. szerda

    Tényleg igaz, hogy nem szabad erőltetni. A kislányom 2 éves múlt, egyáltalán nem használt bilit,csak játszott vele és szinte egyik napról a másikra szólt, hogy pisilni kell, de most sem erőltetem a dolgot, pelusban viszem bölcsibe, leveszi a pelust és szól, hogy bilire. Remélem a „kakival” is hasonló lesz a helyzet, jelenleg csak pelusba sikeredik. Szerintem meg kell rá érniük.

  • melinda erivona

    2013. július 03. szerda

    Kedves Agi!nekem van egy 12 eves fogadott lanyom,es ejjel meg bepisil sajnos…abszolut mindent kiprobaltunk a ferjemmel,orvosnal voltunk tobbszor is,de meg soha nem beszeltek hormonalis problemakrol…csak azt mondtak,h pszihologushoz jarjunk,17 ora utan ne igyon ne egyen es ejjel ebresszuk fel…semmi nem hasznal.kerdesem az lenne,hogy mi a neve annak a bizonyos spraynek,amit emlitesz?masvalamint a fiam 4 eves szobatiszta,de ejjel meg bepisil,tudom 6 eves korig ez nem gond,de felek,hogy nehogy majd ugy jarjunk vele is ,mint a lanyunkkal(nekem nevelt lanyom,a ferjemnek edes lanya) valaszodat elore is koszonom !

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      Adiuretint tartalmazó sprayt szoktak adni rá, ezt említsd az orvosnak.

    • Erika

      2013. július 04. csütörtök

      Kedves Melinda!

      Nekem kislanykoromban ugyanilyen problemam volt es anyukam elvitt az osszes leheto szakorvoshoz, 12 eves korom korul magamtol kinottem (epp ahogy az orvosok mondtak) nem kell sem pszihologushoz sem mashoz menni, magatol meg fog oldodni a problema.

  • Brigi

    2013. július 03. szerda

    Szia Ági!
    Nekünk egy olyan problémánk van a szobatisztasággal kapcsolatba,hogy a kisfiam Máté (28hónapos)már 2 éves korába elkezdet magától pisilni a bilibe/wcbe!De a kaki nem megy csak a pelusba,de az a baj,hogy nem szól,ha kell neki,hanem meg várja amíg rá adóm a pelust!Csak az a baj,hogy már jó ideje nem nagyon van rajta pelus csak délutáni alvásnál meg éjjel!De nem szeretném,hogy vissza tartsa!Mit csináljak?Szólni nem szól,hogy adjak rá pelust sajna,pedig már mondtam neki,hogy ha kell kakilnija és nem akar a bilibe,akkor szóljon!De sajna csak akkor kakil,ha már rá adóm!:(
    Mit lehet ilyenkor csinálni!Már egyszer kétszer sikerült a bilibe kakilni,de aztán utána abba maradt!
    Most meg már délután se ado rá pelust,lehet,hogy az nem tetszik neki?Lehet,hogy inkább még kéne délutáni alváshoz és éjjel is adni?Vagy ilyenkor mi a jó?És amikor kakiról van szó,olyan mintha nem is hallaná,ha meg kell neki és esetleg a bilibe ment akkor bestresszel!Mondjuk pár alakalommal egész jó ment a dolog,ő mondta,ogy kakilni kell és ment a bilire és utána lehúztuk kimostuk a bilit és nagyon tetszet is neki,de most szerintem talán meg ijedhetett!
    Köszönöm szépen a válaszodat előre!
    Ui:és szeret néha elbújkálni is amikor kakil!Valamikor a wc-be kell bemenni vele vagy a fotel mögé,de van,hogy az ágy végében!De általában az ágy vége!:)
    Ilyenkor mit csináljunk,had menjen oda ahova szeretne!Meg olyan is van,hogy este mindig akkor akar „kakilni” amikor már aludni kéne és akkor ide oda mászkálunk,de kakilni nem kakil!Esti programot csinál ezzel még magának,hogy ne kelljen kakilnia?Vagy ez mi lehet!
    Köszönöm szépen a segítséget!Nagyon várom a válaszod!
    Brigi

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      A gyerekek számára a kaki intim dolog, nem merik elengedni. Ne erőltesd, ha pelusba gond nélkül kakil, akkor add neki vissza ilyenkor, idővel elhagyja majd ezt a szokását.

  • Zsuzsi

    2013. július 03. szerda

    Köszönöm, pont jókor. 🙂 mint ha nekem íródott volna. 🙂 Nálunk a túlságos erőltetésem azt eredményezte, hogy a gyerek gyakorlatilag már a közelébe sem akart menni a bilinek, wc-nek. Közeleg a szeptember, kezdődik az ovi… Elmentem hát gyermekpszichológushoz. Az első tanácsa, hogy hagyjam békén 🙂 Gyakorlatilag fél siker volt. A második látogatásnál a „kaka vonatot” javasolta. (ez hétfőn volt). Tegnap megtörtént az első irányított nagy dolog. A boldogságom határtalan. 😀

    • Brigi

      2013. július 03. szerda

      Szia!
      Nekünk is a kakival van a gond!Az elöbb le is írtam mi a baj!Mi az a kaka vonat?És érdekelnének még tapasztalatok ezzel kapcsolatban!:)
      Köszi szépen!
      Brigi

    • Vida Agi

      2013. július 03. szerda

      Az anyaság szép oldala, hogy az ember már egy kakinak is úgy tud örülni 🙂

    • monic

      2013. július 03. szerda

      Mi az a kaka vonat? 🙂

    • Márta

      2013. július 03. szerda

      Bocsánat, de mi az a „kakavonat”? Hátha nekünk is jól jönne….

    • Judit

      2013. július 03. szerda

      Mi az a „kaka vonat”?

    • Kinga

      2013. július 04. csütörtök

      Kedves Zsuzsi!

      Megosztod velem, hogy mi az a ,,kaka vonat”?
      Előre is köszönöm! 🙂
      Kinga

      • Anita

        2013. július 04. csütörtök

        Ezt már írta Ági 🙂 :
        „Kakivonat=azt kell mondani a kisgyereknek, hogy ha kakilni kell, az olyan érzés, mintha a pocakjában jönne egy vonat és még tülkölne is (ez a puki 🙂 ), a végállomása pedig a bili. Játékos módszer és oldja a feszültséget az elengedés körül.”