Pozitív Gyermeknevelés Tréning Vida Ágival

Amikor a szülő úgy érzi, tehetetlen

amikor a meggyőzés, a fegyelmezés, a rászólás,
a büntetés nem használ

vajon mit lehet tenni?

 

Nevelgetted a gyermekedet szeretettel csecsemőkorától fogva, de néha elbizonytalanodsz, jó irányba haladnak-e a dolgok?
Ahogy a gyermeked nő, a kérdések egyre súlyosabbak lesznek, egyre nehezebbek. Mit lehet tenni?

Hogyan lehet kötődően, pozitívan nevelni a bölcsődés, óvodás, kisiskolás gyermeket?

A probléma ott kezdődik, hogy amikor a gyermeked közösségbe kerül:

fegyelmezés - nem mindig hatásosSokan, akik csecsemőkorban még kötődően neveltek, az óvodáskorra visszatérnek azokhoz a megoldásokhoz, amik zsigerből jönnek, amiket gyorsan lehet alkalmazni. És ezek a zsigeri megoldások jellemzően azok, amiket gyermekkorukban láttak: általában a tekintélyelvű nevelés módszerei. A büntetés, a fenyegetés...

Olykor lelkiismeretfurdalásod van, mert szeretnél kevésbé szigorú lenni, nem akarsz annyi konfliktust, ezért először csak meg akarod beszélni a gyermekeddel, ha valami gond van, aztán igyekszel megállapodást kötni, jutalmat ajánlasz fel, ha együttműködik. De aztán te magad is türelmetlen, belefáradt leszel, egyre ingerültebb, egyre türelmetlenebbül sürgeted a gyermeket, emelkedik a hangnem és következik a kiabálás. Ami után újra lelkiismeretfurdalásod lesz.

Ez talán elsőre eléri a hatását, de ha rendszeresen előkerül, ha a szülőnek már nincs kedve vitatkozni, idővel játszmává alakul és a gyermek már a megemelkedett hangnemre sem reagál.

Miért nem együttműködő a gyermeked? Nem azért, mert rossz akar lenni, vagy mert függetlenségre törekszik. A dacos, akaratos gyerek "rosszalkodása" mögött általában a görcsös kapaszkodás, a kontroll hiánya rejtőzik. Nem érzi magát biztonságban, ezért olyan új viselkedésformákat vesz fel, amivel a szülei figyelmét próbálja megszerezni (húzza az időt lefektetésnél, éjszaka megint felkel, szobatisztasági problémák jelentkeznek, passzív lesz az óvodában, vagy akár pszichoszomatikus tünetei is lehetnek, rendszeresen megbetegszik)

termek Néha tanácstalan vagy, nem tudod, mit tegyél

Szülőként gyakran eszköztelen vagy ezekben a helyzetekben. Fenyegetsz, büntetsz, alkut ajánlasz, megmutatod a következményeket, elbeszélgetsz a gyerekkel, mégis vannak olyan esetek, amikor mindez hatástalan, kifogysz az ötletekből és tanácstalan vagy abban, mit lehet tenni.

vevoszerzesElhatározod, hogy változtatsz, mégsem sikerül

Minden nap azzal az elhatározással indulsz el, hogy ma más lesz, nem lesz vita, feszültség, de vannak napok, amikor ez mégsem sikerül.

vnalzoNem mindig érted a gyermeked viselkedésének az okait

Bár a gyermeked már tud beszélni, remekül megérteti magát, néha nem igazán érted a viselkedését. Például egy óvodai viselkedési problémánál, amikor panaszkodik rá az óvónéni, a kicsi pedig egészen mást mond, mint amit a pedagógus. Ennek az az oka, hogy bár az óvodás korú gyermek már tud beszélni, azonban még gyakran fantáziál, összekeveri az érzelmeit, a gondolatait a valósággal, és nem tudja pontosan kifejezni magát.

raketaA hangnem megváltozik

Ha már régóta tarta a feszültség, mert egy-egy problémát (pl. esti lefektetés előtti időhúzás, parancsolgatás, testvérek közötti veszekedés) nem sikerült megoldani, néha azon kapod magad, hogy a hangnem, amivel a gyermekedhez szólsz, megváltozott, már eleve feszültebb, hangosabb...

Mi a megoldás?

Egy olyan módszer, ami:

Ezt a módszert sajátíthatod el a Pozitív Gyermeknevelés tudáscsomagból Vida Ágival!

Mit tanulhatsz meg a tudáscsomagból?

1. A szülő-gyermek kapcsolatszülő-gyermek kapcsolat

2. Fegyelmezés

3. Az érzelmek kezelése

4. Közösségi élet és alkalmazkodás

5. Biztonságérzet és kontroll

6. Gyakran előforduló óvodás-kisiskoláskori
nevelési problémák és azok megoldásai

érzelmek kezelése

(többek között ezekre is megoldást kapsz majd a tudáscsomagból)

Mit is kapsz, ha megveszed a tananyagot?

JELENTKEZÉS INDUL: 2017. május 2.

 

Hasznos lehet másnak is? Nyomj egy lájkot vagy oszd meg!


Kismamablog Kft. Ügyfélszolgálat | E-mail: megrendeles@kismamablog.hu | Telefon: 06-30-574-72-12