Pozitív Gyermeknevelés Tréning
Vida Ágival

Amikor a szülő úgy érzi, tehetetlen,
amikor a meggyőzés, a fegyelmezés, a rászólás,
a büntetés nem használ:
vajon mit lehet tenni?

Nevelgetted a gyermekedet szeretettel csecsemőkorától fogva, de most, amikor már kicsit nagyobb néha elbizonytalanodsz jó irányba haladnak-e a dolgok?
Ahogy a gyermeked nő, a kérdések egyre súlyosabbak lesznek, egyre nehezebbek. Egyre több az elvárás.
Hogyan lehet kötődően, pozitívan nevelni a bölcsődés, óvodás, kisiskolás gyermeket is, akire már nem csak te és a család van hatással?

Mit tegyél, ha a gyermeked fegyelmezetlen?
Ha nem működik együtt veled?
Ha mindig ellenkezik?
Mit tegyél, ha verekszik a játszótéren?

A dackorszakban egy darabig még úgy véljük, kinövi a kicsi ezeket a szokásokat, de 3-4 éves korban már a legtöbb szülő úgy érzi, ideje lenne változtatni.

A szigor és a fegyelmezés, az elmagyarázás és a büntetés azonban nem mindig működik. Mit lehet tenni? Mi a megoldás? A pozitív gyermeknevelés módszerei ebben segítenek.

a fegyelmezés már nem mindig hatásosOlykor lelkiismeretfurdalásod van, mert szeretnél kevésbé szigorú lenni, nem akarsz annyi konfliktust, ezért először csak meg akarod beszélni a gyermekeddel, ha valami gond van, aztán igyekszel megállapodást kötni, jutalmat ajánlasz fel, ha együttműködik. De aztán te magad is türelmetlen, belefáradt leszel, egyre ingerültebb, egyre türelmetlenebbül sürgeted a gyermeket, emelkedik a hangnem és következik a kiabálás. Ami után újra lelkiismeretfurdalásod lesz.

Ez talán elsőre eléri a hatását, de ha rendszeresen előkerül, ha a szülőnek már nincs kedve vitatkozni, idővel játszmává alakul és a gyermek már a megemelkedett hangnemre sem reagál.

Miért nem együttműködő a gyermeked? Nem azért, mert rossz akar lenni, vagy mert függetlenségre törekszik. A dacos, akaratos gyerek "rosszalkodása" mögött általában a görcsös kapaszkodás, a kontroll hiánya rejtőzik. Nem érzi magát biztonságban, ezért olyan új viselkedésformákat vesz fel, amivel a szülei figyelmét próbálja megszerezni (húzza az időt lefektetésnél, éjszaka megint felkel, szobatisztasági problémák jelentkeznek, passzív lesz az óvodában, vagy akár pszichoszomatikus tünetei is lehetnek, rendszeresen megbetegszik)

Mi a gond valójában?

Néha tanácstalan vagy, nem tudod, mit tegyél

Szülőként gyakran eszköztelen vagy ezekben a helyzetekben. Fenyegetsz, büntetsz, alkut ajánlasz, megmutatod a következményeket, elbeszélgetsz a gyerekkel, mégis vannak olyan esetek, amikor mindez hatástalan, kifogysz az ötletekből és tanácstalan vagy abban, mit lehet tenni.

Elhatározod, hogy változtatsz, mégsem sikerül

Minden nap azzal az elhatározással indulsz el, hogy ma más lesz, nem lesz vita, feszültség, de vannak napok, amikor ez mégsem sikerül.

Nem mindig érted a gyermeked viselkedésének az okait

Bár talán a gyermeked már tud beszélni, ügyesen megérteti magát, néha nem igazán érted a viselkedését. Például egy óvodai viselkedési problémánál, amikor panaszkodik rá az óvónéni, a kicsi pedig egészen mást mond, mint amit a pedagógus. Ennek az az oka, hogy bár a bölcsődés-óvodás korú gyermek már tud beszélni, azonban még gyakran fantáziál, összekeveri az érzelmeit, a gondolatait a valósággal, és nem tudja pontosan kifejezni magát.

A hangnem megváltozik

Ha már régóta tarta a feszültség, mert egy-egy problémát (pl. esti lefektetés előtti időhúzás, parancsolgatás, testvérek közötti veszekedés) nem sikerült megoldani, néha azon kapod magad, hogy a hangnem, amivel a gyermekedhez szólsz, megváltozott, már eleve feszültebb, hangosabb...

Mi a megoldás?

Egy olyan módszer, ami:

  • segít megtartani a korábbi egymásra figyelős, kötődést előtérbe helyező nevelést a hétköznapok, növekvő elvárások sűrűjében is,
  • a kapcsolatra helyezi a hangsúlyt, hiszen az a gyermek, aki biztonságban érzi magát, együttműködőbb a szüleivel is,
  • pozitív, építő nevelési eszközöket alkalmaz, ezáltalán megőrzi a gyermek és szülő közti jó kapcsolatot és bizalmat, motiválja a gyermeket ahelyett, hogy félelemmel nevelne,
  • kereteket, korlátokat ad anélkül, hogy ezt a gyermek veszteségként élné meg,
  • segít megérteni a gyermek viselkedési problémáinak gyökerét és megoldani azokat.

Ezt a módszert sajátíthatod el a Pozitív Gyermeknevelés tudáscsomagból Vida Ágival!

Mit tanulhatsz meg a Pozitív Gyermeknevelés Tréning anyagából?

1. Pozitív szülő-gyermek kapcsolat kialakítása és megőrzése

  • Hogyan változik a gyermeked kötődése csecsemőkortól kamaszkorig és hogyan kezeld őt ennek megfelelően a különféle életkorokban?
  • A szülő-gyermek kapcsolat alakulása felnőttkorig
  • Ha már nem figyel rád a gyermeked: hogyan vedd fel vele a kapcsolatot?
  • A tisztelet kérdése: Miért tiszteletlen a gyermeked? Hogyan érd el, hogy hiteles legyél a gyermeked szemében? Hogyan alakíts ki kölcsönös tiszteletet?

2. A pozitív fegyelmezés módszerei

  • Hogyan tanítsuk meg a gyermeknek a következményeket büntetés nélkül pozitív módszerekkel?
  • Mit tegyél, ha nem együttműködő a gyermeked?
  • És mi a teendő akkor, ha szándékosan pont az ellenkezőjét csinálja annak, amit kérsz? Mi okozza ezt? Mit lehet tenni?
  • Miért viselkedik rosszul a gyermeked? Hogyan segíts neki megérteni, mit csinált helytelenül, min kéne változtatnia? Hogyan tereld más irányba a helytelen viselkedést?
  • Szemrehányás és megszégyenítés helyett bátorítás: Hogyan alkalmazd helyesen?

3. Hogyan tanítsd meg a gyermekedet az érzelmei kezelésére?

  • Hogyan taníts a gyermekednek empátiát?
  • Mit kell tudnia a gyermekednek a türelemről és milyen módon tudod őt türelemre tanítani?
  • Közösségi élet: hogyan segíts a gyermekednek beilleszkedni, másokkal bánni, megértetni az igényeit és figyelembe venni másokét?
  • Ha hajlamos kiborulni: mit tegyél, ha még a dackorszak múltán is visszatérnek a nagy hisztik? Mi az oka ennek és hogyan szoktasd le róla?
  • Feszültség, verekedés, agresszió: Milyen három oka lehet a gyermek agressziójának és mit tehetsz ellene?

4. Hogyan segítsd a gyermeked közösségbe illeszkedését?

  • Hogyan segíts a gyermekednek jól viselkedni a közösségben, ha nem vagy ott vele? Mutatok néhány módszert, ami segíthet ebben
  • Közösségváltás, környezetváltozás: Egy megoldás, amivel felkészítheted a gyermekedet a változásokra és segíthetsz neki, hogy könnyebben, rugalmasabban viselje azokat
  • Alkalmazkodás a közösség szabályaihoz: Hogyan értesd meg a gyermekeddel a szabályokat és azok okait és érd el, hogy a gyermeked elfogadja azokat?
  • Gyakori problémák a közösségben: visszahúzódás, túlságos aktivitás, agresszivitás, szobatisztasággal kapcsolatos problémák, beszédzavarok, szorongás, nehéz elválás, gyakori betegség - mit tehetsz azért, hogy a gyermeked megszabaduljon ezektől?

5. Biztonságérzet és kontroll

  • Miért nem érzi magát biztonságban a gyermeked és milyen jelei lehetnek ennek?
  • Hogyan teremts olyan családi körülményeket, amik akkor is biztonságot adnak a gyermekeidnek, amikor sok változás van körülöttük?
  • Milyen kamasz lesz a gyermeked? Őrizd meg a jó kapcsolatot és a bensőséges légkört akkor is, amikor viharok dúlnak benne! - Megmutatom, hogyan

6. Gyakran előforduló nevelési problémák és azok pozitív megoldásai totyogótól kisiskolás korig

(többek között ezekre is megoldást kapsz majd a tudáscsomag anyagából)
- Nehézkes és hosszú esti lefektetés,
- éjszakai ébredések,
- délután nem alszik az óvodás/bölcsődés,
- visszaesések a szobatisztaságban,
- nehéz etetés, válogatás,
- agresszió, verekedés,
- testvérek közötti feszültségek, testvérféltékenység,
- nehézkes elindulás otthonról,
- szemtelenség,
- szándékosan másként csinálja, mint ahogyan kérted,
- füllentés,
- önállótlanság,
- parancsolgatás,
- sírás, visszahúzódás, félénkség, érzékenység,
- nem akar tanulni, házi feladatot írni,
- nem pakol el maga után,
- nem játszik önállóan,
- és még számos gyakori helyzet a hétköznapokból.

Mit tartalmaz a Pozitív Gyermeknevelés Tréning csomag?

A teljes 2 hónapos tréning anyagát 2CD lemezen, amin a leckéket hanganyag (mp3) és írott anyag (pdf) formátumban egyaránt megtalálhatod, így a leckéket számítógépen, autóban vagy a telefonodra, tabletre másolva is hallgathatod vagy kinyomtatva, tabletre, telefonra másolva is olvashatod - ahogy neked a legkényelmesebb.

A két lemezen összesen 27 leckét találsz mp3 hanganyag és pdf formátumban, a leckék átlagosan 10-15 percesek, pont olyan hosszúak, hogy házimunka vagy utazás közben vagy ha van néhány szabad perced, akkor is kényelmesen meghallgathatod őket.

Feladatokat, gyakorlati útmutatókat, hogy ne csak tanulj, hanem meg is tudd valósítani a hallottakat.

AJÁNDÉK!

Most a tréning anyaga mellé a Pozitív Gyermeknevelés Expo legizgalmasabb előadásainak hangfelvételeit is ajándékba kapod!

Hogyan juthatsz hozzá a hangfelvételekhez? Vegyél egy Pozitív Gyermeknevelés Tréning csomagot és a felvételeket ajándékba adjuk hozzá!
Az előadásokból megtanulhatod a pozitív gyermeknevelés alapjait, a tréningcsomag anyagának segítségével pedig elmélyítheted a tudásodat.

Az előadások egyenként 45-60 percesek, mp3 formátumban töltheted majd le őket. Mellé ajándékba megkapod az előadások diáit is pdf formátumban.

Kérdések a Pozitív Gyermeknevelés Tréningről

Hány éves gyerekek szüleinek javaslod?

Már akkor is megveheted, ha csak várandós vagy, de a legnagyobb segítségedre akkor lesz majd, ha a gyermeked már elmúlt 1 éves.

A kisebbik gyerekem 2 éves, a fiam 5, a lányom már 8 éves, nekik való megoldásokat is találok benne?

Igen, a tréning anyaga óvodás és kisiskoláskorra is tartalmaz megoldásokat.

Nem lesz nagyon elméleti?

Csak annyi "elmélet" van benne, ami segít megérteni a gyermeked viselkedése mögött álló mozgatórugókat és okokat. Szemben egy könyvvel, ami tele van elmélettel, ezek a tréningek gyakorlati megoldásokat tartalmaznak, sok-sok ötletet, hogy mihamarabb nekifoghass a megvalósításnak.

Nem nagyon van időm tréningeket hallgatni. Örülök, hogy élek...

Megértelek 🙂 Az anyagot úgy találtam ki, hogy rövidebb leckékből épül fel. A hanganyagokat akár a mobilodra is felmásolhatod és bárhol hallgathatod, a szöveges anyagokat pedig e-book olvasóra is felteheted vagy kinyomtathatod. Ha nincs sok időd, a CD-n található menüben gyorsan megkeresheted a téged érdeklő kérdéseket, azt, ami nektek a legnagyobb problémát okozza.

Nem egyenmódszerek ezek? Minden gyerek más...

Tényleg mások. Évente több száz babával, kisgyermekkel foglalkozom és ők is mind mások. Éppen ezért a tréningben sok szó esik arról is, hogyan válaszd meg a gyermeked temperamentumához, egyéniségéhez illő módszereket, azt, ami leginkább neki való. És vannak olyan megoldások is, amik a család egységét erősítik, a közösségi szellemet, a testvérek közötti jó kapcsolatot akkor is, ha egyébként teljesen más a szülők természete, mint a gyerekeké, illetve, ha a gyerekek természete teljesen különbözik egymástól.

Nincs CD lejátszóm, mit tegyek?

Ha megrendeléskor a megjegyzés mezőben vagy azt követően emailben jelzed nekünk, a CD-s verzió helyett kérheted a tréning anyagát online tanfolyam formátumban is, ezesetben egy zárt oldalon tudod majd megnézni és letölteni a leckéket.

Külföldről is rendelhetek?

Igen. Ebben az esetben, ha a CD lemezes verziót kéred, számolnod kell kb. 2500 Ft szállítási költséggel is (ez országonként változik, van, ahol kevesebb, van, ahol több, egyeztess rendelés után az ügyfélszolgálatunkkal), vagy kérheted az online verziót is, ebben az esetben szállítási költséget nem kell fizetned.

Mielőtt döntesz, azt még tudnod kell, hogy:

  • Ez nem csupán elméleti tréning vagy könyv: olyan gyakorlati megoldásokat kapsz belőle, amiket könyvekben, internetes oldalakon nem fogsz megtalálni,
  • Ez az oktatócsomagunk nem kapható állandóan, most csak egyetlen hétig érhető el.
  • Összesen 200 példány készült a tudáscsomagból, ha ez elfogyott, a megrendelést lezárjuk,
  • Ha nincs CD lejátszód, jelezd az ügyfélszolgálatunknak és a tréning teljes anyagát megkaphatod online formátumban is (egy zárt online felületen nézheted meg vagy le is töltheted)

A jelentkezés indul: 2021. június 1.