Felfázás és terhesség

A kismamákat gyakran riogatják azzal, hogy a felfázás vetélést okozhat, de ennyire azért nem súlyos a helyzet. A terhesség alatt hajlamosabbak a nők a felfázásra, de az ellenkezője is előfordulhat: ha valaki korábban gyakran felfázott, elképzelhető, hogy a terhesség alatt nem fog felfázni.

Felfázás és terhességDe mi is az a felfázás?
A felfázás fő tünete, a gyakori vizelési inger, a folyás, melynek szaga is van, csípő, viszkető érzés és az alhasi fájdalom. Ilyenkor nemcsak a tünetek enyhítése a feladat, hanem a húgyúti fertőzést okozó baktériumok leküzdése is.

Megelőzés
Nem véletlenül mondják a nagymamák, hogy „öltözzél fel rendesen lyányom”: a felfázás valóban a lenge öltözet miatt jön létre. Hidegben a keringés lelassul, az immunrendszer kevésbé tudja kivédeni a baktériumtámadást, így kialakul a hólyaggyulladás. Öltözzünk mindig rétegesen, októbertől áprilisig ne üljünk le szabadtéren.

Terhesség alatt könnyebb felfázni
A nők könnyebben fáznak fel, mert a húgycső náluk rövidebb, mint a férfiaknál, így a baktériumok könnyebben jutnak célba. Emellett a terhesség alatt a magzat növekvő méretei és a hormonok miatt a húgyvezetékek kitágulnak, ezért a kórokozók könnyebben eljutnak a húgyhólyaghoz, a hólyag a várandósság során egyre nő, valamint egyre feljebb és előrébb helyeződik, és egyre kevésbé tud teljesen kiürülni, és a vizelet összetétele is megváltozik. Ennek ellenére korántsem olyan gyakori a húgyuti fertőzés, az összes terhességnek csak mintegy 2 százaléka, azaz 100-ból két kismama kapja el.

Kockázatok
Vizsgálatok azt mutatják, hogy a kezeletlen húgyuti fertőzés vetélést, koraszülést, illetve kis súlyú újszülöttet eredményezhet, ezért fontos, hogy a tünetek megjelenésekor, ne házi praktikákkal kezeljük magunkat, hanem azonnal menjünk el orvoshoz!

Mit tegyünk, ha gyanús, hogy felfázhattunk?
Ha még nincsenek tünetek, de a hidegben mászkáltunk, fázott a lábunk, vagy alaposan eláztunk átázott a ruhánk, a cipőnk, érdemes elébe menni a bajnak!

  • A vizes ruhákat vegyük le és öltözzünk meleg ruhába!
  • Semmiképpen ne vegyünk meleg fürdőt, ez terhesen tilos, helyette meleg vízbe áztathatjuk a lábunkat. A meleg lábfürdőt cickafarkkal és zsúrlófűvel tehetjük még hatékonyabbá
  • Igyunk sokat! Napi 2 liter víz fogyasztása alapból is javasolt, de felfázáskor ezt kiegészíthetjük további fél liter folyadékkal, ami lehet kellemesen meleg gyümölcstea vagy víz.
  • Visszatérő fertőzés esetén érdemes homeopátiás orvost felkeresni, aki különféle kezelési módokat javasolhat.
  • A homeopátiás szerek közül az alábbiak alkalmasak felfázás kezelésére:
    CANTHARIS 9 CH
    napi 3×5 golyó Csípő vizeletürítés, gyakori vizelési inger. A csípő érzés a vizelés után is megmarad. A gyakori inger miatt a vizelet mennyisége ürítéskor kevés.

    MERCURIUS CORROSIVUS 15 CH
    napi 2-3×5 golyó Csípő, esetleg véres vizelet, gyakori vizelési ingerrel. Éjjel romlik az állapot, az inger sűrűn felébreszti a beteget.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

86 Comments

Comment navigation

  • Holzer Krisztina

    2011. június 04. szombat

    Tisztelt Doktornö!

    16 hetes terhes vagyok. Bakteriális hólyafertözést találtak nálam.
    A vizeletürétéskor nagyon nagy fájdalmaim vannak, az utolsó harmadban és azt követöen is. Elég sokszor kell a mellékhelyiséget látogatnom. Az antibiotikum szedése alatt nem javult a helyzet. Az orvosom pedig csak paracetamolt írt fel,mondván az majd csillapítja a fájdalmam. Sajnos már a terhesség elött is hajlamos volt az ilyen fertözésekre,ezeken viszont gyorsan túl voltam,mivel ciprofloxacin tartalmú több generációs antibiotikumot kaptam. Mivel jelenleg terhes vagyok ezt nem szedhetem. Nagyon elkeseredtem,hiszen már egy hete csak a fájdalomcsillapítóval tudok meglenni.
    Várom tanácsát,hogy milyen antibiotikum jöhetne szóba terheseknél,hogy ne legyen ez égö,hasító fájdalom viezeletürétésnél.
    Válaszát nagyon köszönöm.
    Krisztina

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Konkrétan gyógyszert csak a saját orvosod javasolhat, ezt vele kell megbeszélned.

  • Gigi

    2011. május 15. vasárnap

    Sziasztok!

    Én 4 hetes kismama vagyok és gyanitom hogy fel vagyok fázva. Attól félek hogy elvesztem a babámat az antibiotikumos kezelés során. Rengeteg víet iszom, és szemmi más nem fáj nem csíp meg ilyenek csak zavaros a vízelet. segitsetek mit tegyek kétségbe vagyok esve.

    köszi

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Fordulj orvoshoz mihamarabb.

  • Zsuzsanna

    2011. május 03. kedd

    Kedves Doktornő !

    16-hetes terhes vok ma voltam afp vérvizsgálaton ott mindent rendben találtak . Vittem vizeletet és ott +++keresztes lett az eredményes gennyes a vizeletem . Kaptam rá antibiotikumot Monural 3 g por .Azt szeretném meg kérdezni,hogy milyen teát tudok inni valamilyen homeopátiás készítményeket ?
    Köszönöm a válaszát …
    Ürvözlettel : Zsuzsanna

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Mivel antibiotikumos kezelést kaptál, ezért nincs szükség más kezelésre.

    • Zsuzsanna

      2011. május 12. csütörtök

      Kedves Doktornő !
      17-hetes+2napos terhes vok ma voltam afp vérvizsgálaton ott mindent rendben találtak . Vittem vizeletet és ott +++keresztes lett az eredményes gennyes a vizeletem . Kaptam rá antibiotikumot Monural 3 g por .
      Mitől lehet ez a gennyes vizelet ?
      Kitenyésztették a vizeletemet lehet de nem biztos Ureaplazma baktériumot találtak , azt szeretném kérdezni ez mennyire káros a babámra ? És hogy milyen antibiotikumot fogok kapni rá ? És hogy kaphattam én ezt el ? Legyen szives mielöbb válaszolni ,mert fontos lenne !
      Köszönettel : Zsuzsanna

      • Vida Agi

        2011. május 22. vasárnap

        Egyelőre tartsd az orvos által írt kezelést, ha nem segít, akkor lehet megpróbálkozni alternatív módszerekkel, ennek érdekében keress fel egy homeopátiás orvost.

  • Tiki

    2011. április 18. hétfő

    Szia!
    Ma voltam vérvételen és vizeletvizsgálaton! A vizeletembe baktériumot találtak! Erre valószinű, hogy antibiotikumot kapok? Mert az igazság az, hogy nem középsugaras vizeletet adtam le, mert örültem, hogy legalább 1 kis vizeletet sikerült produkálnom korán reggel! De semmi tünetem sincs, ami igazolná, hogy felvagyok fázva. De az igazság az, hogy 2napja néha a baba ugy fekszik, hogy ugy érzem a ‘vesémet nyomja’. Lehet ez miatt van? 26. hetes vagyok!
    Köszönöm válaszod előre is!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      A baba miatt nem lehet baktérium a vizeletedben, de ennek más oka is lehet. Ha az orvos úgy látja, akkor fogsz kezelést kapni rá. Kis mértékben baktérium normál esetben is lehet a vizeletben.

      • Tiki

        2011. április 25. hétfő

        Köszönöm a válaszodat!

  • Manka

    2011. április 06. szerda

    Kedves Doktornő!
    Kisbabát várok, a 12. hétben járok, múlt hete elkezdtem kicsit vérezgetni, akkor pihenésre elmúlt a dolog, majd a hétvégére ismét kijött, valamivel erősebben és enyhe menzi-szerű inkább feszítés jellegű hasfájással. Ismét pihenés, mire javult a helyzet, de pár napja a relatív ágynyugalom ellenére (egész de. ücsörgök, így igyekszem egész délután feküdni, pihenni) is napi egy-kétszer jön pici vér és a hasam is feszít, főleg koraesténként. Pár napja hasmenésem is van és óránként járok pisilni. Lehet ez felfázás, és, ha igen, mit tudok csinálni a sok folyadékbevitelen és a pihenésen kívül? (a vérezgetésre kb. 1 hete magnéziumot adtak és mondták, pihenjek sokat)
    Köszönettel: egy kissé aggódó kismama

    • Gabi

      2011. április 14. csütörtök

      Sajnos többet nem igazán tudsz tenni, mint pihenni, szedni a magnéziumot, és várni. Remélhetőleg azóta elmúlt már a vérezgetés.

  • Timi81

    2011. március 21. hétfő

    Tisztelt Dr.nő!

    Az lenne a kérdésem,h 20 hetes kismama vagyok és ma reggel vettem észre,h csak pisilés után görcsöl a hasam jobb oldalt ez tart kb.fél órát és elmúlik.De ha megyek pisilni újra kezdődik minden elölről.Válaszát előre is köszönöm,mert nagyon aggódom.

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Ez felfázás lehet, fordulj orvoshoz.

  • erika

    2010. december 29. szerda

    Az a kerdesem lenne hogy miert nem ajanlatos hogy terhes nok ha felfaznak otthon kezeljek magukat? es mi a legjobb gzogzsyer ami nem art a kicsinek sem?

    • Vida Agi

      2011. január 03. hétfő

      Azért nem ajánlott, mert a felfázás baktériumos fertőzéssel is együttjárhat, ami felhúzódva vetélést, koraszülést okozhat, ezért kell orvoshoz fordulni.

  • Natália

    2010. december 27. hétfő

    Sziasztok!
    Az a gynúm, hogy felfáztam, bár a tünetek még enyhék vagyis nem mind jelentkezik pl: folyás vagy véres csipős vizelet. A vizeletemmel nincs semmi baj egyszerűen csak gyakori vizelési ingert érzek szinte már akkor amikor kijövök a WCről, olyan mintha valaki ráült volna a teli hólyagomra. Ez tényleg egy enyhe felfázás?

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Elképzelhető. Gyógyteával, fürdővel segíthetsz rajta. Ha egyéb tünetek is jelentkeznek, menj el orvoshoz.

  • Rita

    2010. december 27. hétfő

    Kedves Doktor/Doktornő!

    Kb. 2 hónapja kezdődött a vizelési ingerem,égő érzésem nincs, általában csak este jön elő, de nem mindig. Alhasi fájdalmaim is vannak, és úgy érzem a nyirokcsomók is duzzadtak az ágyéknál.Voltam orvosnál, írtak hurutra Monuralt, szedtem Walurinált, így elmúlt 1 hétre, utána megint előjött. Újból szedtem a Walurinált,de megint előjött. A vizelet- és véreredményemben nem volt gyulladásra utaló.(orvos mondta)
    Kérem válaszukat, mit ajánlanának!

    Köszönettel: Rita

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Ez nem egy orvosi site, pszichológus vagyok, ezért ebben a témában nem tudok segíteni. Terhesség alatt akár végig lehet gyakrabb vizelési inger, ez teljesen normális. Ha emellett egyéb tüneteid is vannak, akkor az orvossal kell egyeztetned a kezelés módját illetően.

  • H.Eva

    2010. december 25. szombat

    Tisztelt Doktor Nő,
    a kovetkezokkel kapcsolatban szeretnem a tanacsat kerni,hogy mit is tegyek.(13 hetes terhes vagyok.)Mar evekkel ezelott jelentkezett a kov. problemam,pisileskor egeto erzest ereztem-erzek,de csak akkor ha naponta nem iszom meg 2-3 l folyadekot,ha ezt a mennyiseget megiszom,akkor semmit nem erzek pisileskor.Ezzel a problemaval kb 1 eve urologusnal is voltam,aki irt fel antibiotikumot,mert a vizeletemben enterococcus volt,beszedtem ,de semmi kulonbseget nem ereztem,ha nem ittam eleget,csipett,ha ittam ,rendben volt.(ver,genny soha nem volt a vizeletemben,soha nem volt vizelesi ingerem,vesefajdalmam,laz stb.)Akkoriban az utolso laborvizsgalatkor 10 a negyediken volt az enterococcusok szama,azt mondta mar nem kell antibiotikumot szednem.Lehet a babanak barmilyen baja ebbol a problemambol,ha nekem nem sulyosak a tunetek?Termeszetesen volt vizeletvizsgalatom a terhesgondozason , ott megmerik a ph-t,akkor epp jo volt.De nekem ez valtozo,hol jo,hol csip.Meg annyit azt olvastam errol az enterococussrol,szinte kiirthatatlan ,talan kombinalt antibiotikum kezelessel,de az sem biztos,mert annyira rezisztens mindenre.Koszonom valaszat Eva

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Nem kell aggódnod, emiatt nem lesz baja a babának a terhesség során.

  • MimiTimi

    2010. december 02. csütörtök

    Jó napot kívánok
    21 éves vagyok és az utolsó 2 hónapban már másodjára fázok fel.Először a felfázás után jött a Candida is amire megint csak gyógyszer kellett ugyanis az antibiotikumtol Candidám lesz…
    Most is sűrű vizelés ami enyhűl a melegtől,csináltam tea fürdőt,kamilla teával illetve este meleg vizzel telt palackkal alszom a lábam közt így max 1x kell kimennyek a mosdoba éjjel.Fájdalom néha van néha nincs de nem olyan erős.JA és az nem tudom hogy fontos e de 3 éve kb szedek fogamzásgátlót.
    Olvasgattam és azt láttam hogy a Cantharis 15CH jó lehet erre és ezért vettem is.Ma reggel vettem be de azóta megjelent a hátamnál és a hasamnál fájdalom,olyan nyomó érzés.
    Mit kéne akkor szedjek?Milyen tabit?
    Kérem segitsenek nagyon foooontos :((

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Homeopátiás golyótól nem lehet azonnali tüneted. Azt javaslom, keress fel egy homeopátiás szakorvost, ő tud majd segíteni, milyen szert és milyen adagolásban érdemes szedned.

    • Betty

      2010. december 31. péntek

      Szia!Ne próbálkozz tovább semmilyen otthoni praktikával.Hanem irány a doki,mert hamarabb meggyógyulsz.Én is próbálgattam ezt azt,de nem használt,még rosszabbra fordult a helyzet.Aztán rosszabbul lettem,és ki kellett hívni az ügyeletes orvost.A vénás injekció hatott,meg az antibiotikum.Hallgass rám,és ne költs több pénzt feleslegesen.A szakorvos tudja mit kell pontosan szedned.

  • Dóri

    2010. november 29. hétfő

    Tisztelt Dr. Nő! 5 hetes terhes vagyok,és 4ik hetesen hugyuti fertőzésem lett.Külföldön élek pár hónapja és itt kint kaptam rá 3 napos antibiotikumot: TRIMETHOPRIM-ot.Megszünt a nagyon erős alhasi szuró fájdalom,és a pisilési inger is enyhült.De egy nap többször a gyomorszájam és a köldököm környékén olyan fájdalmat érzek,mintha beakarna lyukadni,mintha ráültek volna a hasamra.Ez mitől lehet?Vagy ez normális a terhesség alatt???
    Vérvételt és Uh.-ot csak később csinálnak.
    Köszönettel :Dóri

    • Gabi

      2010. december 01. szerda

      Ha ez a fájdalom nem erős, nem görcsös, és nem állandó, akkor lehet normális is.

  • niki02

    2010. november 24. szerda

    Tisztel Doktornő!

    Lent intim rész környékén néha szúrást érzek.Barátommal még nem voltam együtt.Mitől lehet?

    • Gabi

      2010. november 27. szombat

      Esetleg lehet felfázás, vagy más fertőzés miatt.

  • Adrienn

    2010. november 10. szerda

    Tisztelt Dr. Nő!
    Ez előző hozzászólásomhoz még annyit fűznék volt olyan alkalom mikor együtt voltunk a párommal , hogy hirtelen nyilaló fájdalmat éreztem!
    MI lehet ezeknek a problémáknak az oka?
    Üdv. Adrienn

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Ezt fertőzés vagy gombásodás is okozhatja.

  • Adrienn

    2010. november 10. szerda

    Tisztelt Dr. Nő!

    Mostanában szúrkál a hasam hol jobb, hol bal oldalt és néha belenyilalik. Nem tudom, hogy felvagyok e fázva vagy terhes lennék? Olvastam ,hogy felfázás esetén csíp a vizelet és stb. De nekem a a hasszúrkán kivül más bajom nincs, csak annyi , hogy kicsit mintha bágyadtabb és fáradtabb lennék.
    Babát tervezünk de még megszakítással védekezünk!
    Azt szeretném kérdezni, hogy mi okozhatja ezt a problémát? Ha felvagyok fázva akkor mindenképpen fáj a vizelet ürítés? (még nem voltam soha felfázva szerencsére és azért vagyok ilyen tudatlan)
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv. Adrienn

    • Gabi

      2010. november 11. csütörtök

      Lehet enyhébb felfázás is, ilyenkor nem feltétlen csíp a vizelet. Ha csak megszakítással védekeznek, van esély a terhességre is, kb. 5%.

  • Timmi

    2010. október 18. hétfő

    Szia!
    A napokba felfáztam, a dokim cedax 400- at írt fel.Most vagyok a 18. hétben.
    Szerinted nyugodtan szedhetem?Nem lesz baja a babának?
    Köszi a választ.

    Válasz:Ha orvos írta fel, nyugodtan szedheted.

  • Detty

    2010. október 12. kedd

    Szia!

    Március elején szültem és azóta minden hónapban legalább 1* drámjön hogy fáj a pisilés.Nem egészen olyan mint a felfázás mert nincs csípő érzés csak a fájdalom pisi előtt,alatt, végén és utánna is! Már sokszor jártam a nőgyógyászomnál vele, kaptam rá gyógyszert elmúlik, de csak pár napig, hétig.:( Már teljesen tanácstalan vagyok.Kérlek segegíts mit tegyek! Kihez, hova fordulhatnék? Előre is köszönöm a választ!

    Üdv, Detty

Comment navigation