Vajon székrekedése van?

A babák számos érdekes dolgot produkálnak és bizony nagyon ijesztő lehet, ha napokig nem kakil a kicsi vagy pedig fájdalmasan és keményen kakil. Mi okozza a kicsinél a székrekedést és mit tehetünk ellene?

Vajon székrekedése van?A csecsemőknél székrekedésről akkor beszélünk, ha a széklet száraz, kemény, esetleg bogyószerű és azt nehezen üríti ki a baba, illetve a szokottnál szilárdabb széklet, amit erőlködve ürít és ettől vér jelenik meg a széklet felszínén. Újszülötteknél (6 hetes korig) akkor is székrekedésről beszélünk, ha napi egy vagy annál kevesebb a csecsemő széklete.

Nem székrekedés az, ha az anyatejes baba csak néhány naponta vagy hetente egyszer kakil, ez annak a következménye, hogy a szervezete szinte 100%-ban hasznosítja az anyatejet. Ha csak heti egyszer kakil és az nem fájdalmas a számára, akkor teljesen természetes jelenségről van szó, nem kell foglalkozni vele.

Normál esetben a széklet annyi vizet szív fel a belekből, hogy gond nélkül tud ürülni. Ha ez nem történik meg, annak több oka lehet:

  • nincs elég rosttartalma a székletnek, ezért nem tud elég vizet magába szívni (ezért fontos a rostgazdag táplálkozás),
  • nem elég hatékonyak a bélmozgások, túl hosszan halad végig a bélrendszerben a salak, ezért túl sok vizet veszít (ezért fontos a rendszeres táplálkozás, a sokszor keveset evés)

Miért alakul ki a székrekedés?

  • anyatejről tápszerre való áttérésnél, mert a tápszer sűrűbb
  • a hozzátáplálás kezdetén a szilárd táplálékot nehezebben tudja feldolgozni a szervezet (akár a gyümölcslé is okozhatja, de a szilárd táplálék jellemzően komolyabb problémákat szokott okozni)
  • út ételek, amik megfogják a székletet (ez akár az alma is lehet)
  • túl sok székletfogó ételt eszik a kicsi (keksz, kenyér, csoki, kakaó stb.)
  • keveset iszik
  • kevés rostot fogyaszt (gabonapehely, teljes kiőrlésű termékek, gyümölcsök, zöldségek stb.)
  • szobatisztaságra szoktatás kezdetén előfordulhat, hogy visszatartja a kicsi a székletet, hogy ne kelljen ráülni a bilire
  • lelki okok (pl. óvodakezdet, családi feszültségek) miatt

Mit tehetünk ellene?
Az első és legfontosabb az étkezés megváltoztatása, a sok zöldség-gyümölcs fogyasztása (kerülendő a banán, az alma és a sárgarépa, mert ezek megkötik a székletet), a rostgazdag étkezés (teljes kiőrlésű termékek, főzelékek, lehetőleg nem lisztes rántással, hanem burgonyával vagy gabonapehellyel sűrítve). Székletlazító hatása van a tejtermékeknek, pl. a joghurtnak is, de természetesen ilyesmit csak akkor adjunk, ha már kapott tejterméket a baba. Jó hatással lehet a szilva is.

Nagy gondot okozhat a hozzátáplálás kezdetén az első gyümölcs, aminek gyakran székletfogó hatása van és egyéb emésztési problémákat is okoz. Mivel ilyenkor a baba még nem kapott mást, csak anyatejet, ezért nem szabad másfajta, új ételeket, másik gyümölcsöt adni neki, hanem édeskömény vagy kamillateával segíthetünk rajta (lehetőleg filteressel és ne instant babateával, mert abba sok a cukor, ami szintén fogja a székletet). Érdemes az új gyümölcsöt néhány hétre abbahagyni, és később újra próbálkozni vele.

Sok babánál az alma, a répa és a krumpli okoz székrekedést, éppen azok az ételek, amiket elsők között lehet adni. Ha azt veszed észre, hogy ezekre érzékeny a pocija, kaphat helyettük kevésbé székletfogó hatású gyümölcsöket: őszibarackot, sárgabarackot, körtét, sütőtököt, aztán néhány hét múlva vissza lehet térni az almára és a többire.

Fontos alapszabály, hogy először mindig a táplálkozással próbálj segíteni a kicsin és csak utána kapjon mindenféle szereket, székletlazítókat. 1 éves kor után, makacs székrekedésnél lehet már szilvát, szilvalekvárt is adni, de ezt mindig csak azután, ha a rostgazdag ételek nem segítettek.

Ha anyatejes vagy tápszeres babánál tapasztalsz székrekedést, kemény székletet, akkor nem szabad kísérletezni, mindenképpen kérj orvosi segítséget! A tápszerváltás megoldhatja a gondot, anyatejes baba esetén pedig emésztőrendszer-beli zavar állhat a háttérben, amit ki kell vizsgálni.

Ha a kicsinek napokon át nem sikerül kakilnia, mindenképpen forduljatok a gyerekorvoshoz, mert ilyenkor nagyon gyakran azért nem sikerül kakilnia a kicsinek, mert a kis nedvességtartalmú széklet dugót képez a végbélben, ezért a többi sem tud kijönni.

73 Comments

  • Bogika

    2011. május 29. vasárnap

    Kedves Ági!

    5 és fél hónapos a babám, most kezdtem a hozzátáplálást almapürével. Az elejétől kezdve tápszeres, mivel nincs elég anyatejem ezért csak „desszertként” kapja. Most már alig 100ml naponta.A kakilással elvileg nincs gond, átlag 3 naponta van, kicsit kemény, de nem fájt soha a hasa. Nagyon nyugodt baba. Ezért én nem aggódtam soha a 3 naponkénti kakilás miatt. Remélem nem lesz gond az almapürével sem. Egy ismerősöm azt mondta, hogy náluk a székrekedést a hozzátápláláskor adott 1 csepp olívaolaj oldotta meg. Kérdésem az, hogy lehet-e ennyi idősen adni olívaolajat a babának, hogy ne legyen székrekedése?

    Sajnos teát külön nem akar inni, ezért a tápszerét kamillateába keverve adom. Ez ugye nem gond?

    Mennyi folyadékot kell innia egy 5 és fél – 6 hónapos babának? Babám általában 750-950ml folyadékot iszik. Ez hogy változik a hozzátáplálással? Nehogy a kevés folyadék miatt legyen székrekedése.

    Válaszodat köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      A ritka kakilás nem egyenlő a székrekedéssel. Székrekedésnél keményebb a széklet és fájdalmas a székelés. Anyatejes vagy vegyesen tápszerrel és anyatejjel táplált babánál normális a ritkább széklet és nem kell adni neki semmit a gyakoribb kaki miatt, ha egyébként nem fáj a hasa és nem puffadt. A gyümölcsök, zöldségek bevezetésekor, mivel ezek rostosabbak, a széklet is lágyabb és gyakrabb lesz majd. A folyadékigény változó lehet, anyatej után nem kell megkínálni innivalóval, tápszer után igen és két étkezés között is meg lehet kínálni és igyon annyit, amennyit elfogad, ne teát vagy gyümölcslevet, hanem lehetőleg vizet kapjon. Teára semmi szükség nincs, a tápszerébe keverni sem kell. Ha szomjas, akkor elfogadja az innivalót trükkök nélkül is.

  • Gyöngyi

    2011. május 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom most múlt 4 hónapos. Az utóbbi időben egyre ritkábban kakilt (3-4 naponta), de akkor rengeteget egyszerre. Kb. egy hete a korábbinál kevesebbet eszik, nem kakil, de rengeteget pukizik. Mind e mellett nagyon vidám, sokat játszik és nézelődik. A „nem evése” abból áll, hogy néhány szívás után elkezd bámészkodni, nevetgélni, s nem lehet visszaterelni a cicire. Ma délután újra volt széklete, de a szokásosnál szilárdabb (1 nagyobb szilárd darab volt benne). Leeht, hogy ez az elmúlt hét nem evése miatt van?

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Anyatejes babánál ebben a korban már akár 7-10 napig is kimaradhat a széklet, ez normális, ha nem fáj a hasa és pukizik rendesen, nem kell foglalkozni vele.
      Próbáld meg nyugodt helyen, félig besötétített szobában fekve szoptatni, vagy félálomban, így többet eszik majd.

  • Monika

    2011. május 03. kedd

    Az én kisfiam 1 éves 1 hónapos és borzasztó rég kínlódok a székletével én mar mindent kipróbáltam parafain olaj,narancslé, gyümölcs!Banánt, és murkot nem kapott.4honapos korától tápszeres volt mar rendes tejet kap és ugyan olyan nem változót!krumplipürét, tejbekását,gyümölcsjoghurt is kap.Most aszalt szilvát főztem remélem segít!!Mit tegyek mit próbáljak ki hogy segítsek rajta mert nagyon sír mikor kakál,és néha veres is a széklete!kérem adjon tanácsot!! köszönöm előre is!!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Érdemes lenne ezzel a problémával mihamarabb orvoshoz fordulnotok. Segíthet, ha eleget iszik és sok rostosat eszik (sárgabarack, őszibarack, szilva stb. fehér liszt helyett pedig teljes kiőrlésű)

    • Judit

      2011. május 11. szerda

      Az én kisfiam is ugyan így küszködik a kakival sajnos!
      Én is tanácsot kérek mit tegyek! Köszönöm

      • Vida Agi

        2011. május 18. szerda

        Az előző válaszom rád is érvényes.

  • Annamária

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Ági!
    3 hónapos a kisfiam,anyatejjel táplálom,teázik is,de keveset iszik(menta,kamilla tea felváltva,köménymaggal és ánizzsal,kevés cukorral).Néha 2-3 napig is kihagy a széklete,de egyszer sem kemény,normális.Aggódnom kellene?Mit tegyek,hogy rendszeresen tudjon kakilni?
    Nagyon köszönöm a tanácsát!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Egyáltalán nem, anyatejes babánál akár 7-10 napig is kimaradhat a kaki, ez is normális, nem kell erőltetni.

  • torokboglarka

    2011. április 27. szerda

    sziasztok az en kisfiam 16ho nagyon kemenyet kakil ugy 2 naponta de nagyon megkuzd vele pedig sok gyumit eszik meg iszik is lehetseges hogy jonnek a fogai es azert?

    • Vida Agi

      2011. május 02. hétfő

      A fogzás ritkán okoz székrekedést, inkább figyelj oda arra, hogy sok rostosat egyen (teljes kiőrlésű kenyér, rostos gyümölcslé, zöldségfélék stb.) Ha ez nem segít pár napon belül, forduljatok orvoshoz.

  • Veronika

    2011. április 07. csütörtök

    Sziasztok!

    Az én kisfiam hét hetes, és az utobbi pár hétbe nagyon szenved. Kemény a pocakja és sajnos nem tud kakilni, sokszor a pukizás is alig vagy csak fájdalmasan megy neki. Ráadásul a köldöke is nagyon kint van. Mi Írországba élünk, és itt az orvos az infacolt mondta, de nem nagyon segít. A köldökére pedig azt mondta, hogy köldöksérv ami majd magától elmúlik. Nekem sajnos már nincs tejem, az elején is szopizott a baba plusz tápszert is kapott. Már a harmadik féle tápszert probáljuk. Most laktóz mentes tápszert kap amibe laktoz cseppeket kell tennem. Tegnap kezdtük de még nem látok változást. Nem tudom, hogyan segíthetnék neki.

    A segítséget előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Próbáld meg, hogy amikor kakilni szeretne hanyattfekteted és a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted, ez segíti a bélmozgásokat, a szelek távozását és a kakilást is. Ezenkívül segíthet még a Gripe Water is, valamint ha nagyon nem boldogultok, akkor glicerines kúppal vagy szélcsővel lehet segíteni a kakilást.

  • Berni

    2011. március 29. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos és nagyon ritkán van széklete. Ez kb. azt jelenti, hogy kamilla tea vagy kúp segítségével 2 hetente kakilt. Most viszont se a kamilla tea, se a kúpra nem reagál. A gyerekorvos szerint őszibarack levet adjunk neki, a védőnő szerint pedig laevolac (tejcukor) szirupot. Szerinted melyiket adjam neki?
    Illetve a gyerekorvos szerint 4 hónapos korától kekszet kell neki adni, a legújabb kutatások szerint, így a lisztérzékenység megelőzhető. (eddig csak anyatejet kapott) Mi erről a véleményed?

    előre is köszönöm,
    Berni

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      A szirupot javaslom, az őszibarack levet még nem tudja rendesen megemészteni, ez csak további problémákat okozhat.

      A legújabb ajánlások szerint 6 hónapos kortól lehet adni glutént, de ezt célszerűbb teljes kiőrlésű gabonával elkezdeni, nem pedig rögtön fehér lisztből készült keksszel (ami gyakran tojást is tartalmaz, amit viszont még nem lenne szabad kapni a babának)

  • Judyt5

    2011. március 26. szombat

    Tisztelt Ági.
    Kisfiam 2 hetes.Születése ota tápszeres.Beba 1-es tápszert használunk,kb 2,5-3 óránként eszik 60-70ml.Gondunk az hogy nagyon fájlalja a pociját,széklete napi többször is van csak nagyon kemény és nagyon szenved mig kinyomja.Pukival nincs gond.Mit tehetünk annak érdekében hogy lazább legyen a széklet?Segitségét köszönjük.

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      Lehet, hogy ez a tápszer hibája, érdemes lenne konzultálni az orvossal és tápszert váltani. Valamint segíthet az Infacol is.

  • S. G. Anita

    2011. március 23. szerda

    Kedves Ági!

    A kisfiam 6 hónapos múlt. A hozzátáplálást, – mivel csak anyatejnél is heti 1 kaki volt, és szenvedett, puffadt, rosszul volt-sütötökitallal majd pürével kezdtem, azóta barackot és szilvát kapott (hiszen ugye ezek hajtanak), de 7-8 naponta van csak kaki és iszonyatosan szenved az 5.-6. naptól, puffad is és teljesen belevörösödik akkorákat nyom, mire megjelenik a széklet, ami teljesen kemény, és rengeteg. Látszik, hogy az egész heti „adag” ott volt benne és csak sűrűsödött napról-napra.A múlt héten már csak szilvát kapott (fagyasztottból, tehát nem volt benne semmi rízs) és hozzá Lavolac székletlazítót, és így is csak 8 nap után jött ki belőle, igaz ez nem volt kemény, de rengeteg volt.

    Talán még nem érett meg a bélrendszere a hozzátáplálásra? Mit tegyek, székletlazítón sem élhet?!

    Nagyon aggódom érte, ellentétben a gyerekorvosunkkal.
    Előre is köszönöm a segítségét!

    Anita

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      Ezen segíthet, ha Gripe Watert kap evések előtt, de jó az édeskömény tea is. Valamint nyugodtan elkezdhetitek az almát, az is jót tehet a székletgondoknak. Ha ennyire hasfájós már pár nap után, akkor amikor elkezdődik nála az erőlködés, nyom, de nem tud kakilni, segíthetsz neki úgy, hogy a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted, ez segít a bélmozgások beindulásában, illetve segíthetsz neki glicerines kúppal vagy szélcsővel is. Ahogy egyre több rostos ételt eszik majd, úgy egyre többet fog kakilni (a rizs, a burgonya, a zöldségek és a rostosabb gyümölcsök nagyobb mennyiségben már általában rendezni szokták a kakigondokat)

  • B. Zsuzsa

    2011. március 22. kedd

    Kedves Agi!
    Kislanyunk 3 honapos. Egy par napja a kakija szine megvaltozott, nem olyan aranysarga mint azelott, sargas-zoldes, zold szinu. Laza, hasmenese nincs, 1-2-szer kakil naponta. Anyatejet kap es meg kulon tapszert (hipp)is. Elkezdett nyalazni, es a kis oklet surun a szajaba veszi. Lehetseges, hogy valami virust szedett ossze, vagy a tapszer okozza, vagy hogy elkezdtek jonni a fogai.
    Segitseget elore is koszonom. Udvozlettel: B. Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      Igen, ezek a tünetek egyértelműen fogzásra utalnak így együtt. A zöld széklet lehet attól is, ha túleszi magát a baba, vagy zsírosabb az anyatej, de mivel őnála a nyálzás is elindult, ezért egyértelműen fogzásról van szó.

  • B.Évi

    2011. március 07. hétfő

    Kedves Ági!
    Olvasom a beírásokat és próbálom magam nyugtatni: a probléma hasonló mint sok előttem szólónak: kisfiam nem akar kakit produkálni.
    3 hónaposak elmúltunk, eddig csak anyatejet kapott. Eddig is voltak 4-5 „kakamentes” napok, de a gyerekorvosunk megnyugtatott hogy ez teljesen normális tejes babáknál. Most viszont már 8. napja nincs kaki! Ma délben már bevetettem (orvosi tanácsra) a glicerines kúpot illetve a tejcukros forralt vizet, de eddig semmi…
    A helyzet számomra azért meglepő, mert az elmúlt egy hétben (gyakorlatilag amióta nincs széklet) igen megnőtt az étvágya, alkalmanként 30-50 ml-rel is többet eszik mint előtte (még mindig mérem babamérlegen, ez már egy rossz szokás nálam), de akkor miért nincs kaka??? Szinte „elvész” benne a tejci! Egyébként látszólag semmi baja, nincs hascsikarása, jókedvű, ha alszik nyugodt, ha felébredt vigyorog nagyokat, csak éppen az hiányzik ami nincs már 8 napja….
    A gyerekorvosunk azt mondta, ha holnap sem lesz „eredmény”, menjünk hozzá és megszélcsövezi a kicsit.
    Nem értem hogy jutottunk eddig, hiszen korábban semmi probléma nem volt a széklettel.
    Szerinted a szélcső megoldja a problémánkat? És várható hogy ez az állapot rendszeressé válik és eztán csak ilyen módszerekkel fog tudni kakilni? (már ha tud, mert egyelőre még addig nem jutottunk el)
    Válaszodat köszönöm,
    Évi

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Anyatejes babánál 7-10 naponta is lehet kaki, ez is normális, mert az anyatej rosttartalma kicsi és a baba már szinte teljesen meg tudja emészteni, így nincs, ami kijöjjön.
      Ha nem fáj a hasa, nem puffadt, akkor ezzel különösebben nem kell foglalkozni. Ha nem érzi jól magát miatta, puffad, fáj a hasa, akkor Gripe Watert lehet adni, vagy édesköményteát, esetleg glükózszirupot, a szélcső és a kúp csak a végső megoldás legyen, mert hozzászokik a baba. Általában a hozzátáplálás megkezdésekor ez a probléma rendeződik.

  • szilvia

    2011. március 07. hétfő

    szia az en fiacskam 4 honapos mar vagy 2 hete a szekletebe nyalka van .mitol lehet meg csak szopik es mar gyumolcslevet is adtam neki.nincs rosz kedve jol eszik es laza sincs.

    • Vida Agi

      2011. március 12. szombat

      Ha egyébként jókedvű, nem lázas, nem hány, nem gyakoribb a széklete, akkor ez nem gond, a gyümölcslé is okozhatja.

  • Elvira

    2011. március 05. szombat

    Sziasztok!
    4hónapos kisfiam is székrekedéssel küszködik szerintem (heti 1x de ma már 9.-ik napja semmi),voltunk dokinál azt mondta ne aggódjak.Maszirozzam a pociját esetleg hőmérőzzem hátha könnyebb lesz….Ő csak anyatejen van semmi mást nem kap.Amúgy nyugodt kiegyensúlyozott baba nem tudom mit tegyek?!Vagy tényleg én vagyok para?

    • Vida Agi

      2011. március 12. szombat

      Anyatejes babánál teljesen normális, ha csak 7-10 naponta van széklet, mert az anyatej rosttartalma kicsi és a baba ebben a korban már szinte teljesen meg tudja emészteni. Ha nem fáj a hasa, akkor nem kell hőmérőzni, segíteni neki a kakilásban, idővel magától sikerül majd.

  • Bogi

    2011. február 26. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom elmúlt 5 hónapos, elkezdük a hozzátáplálást már egy hónapja. Természetesen eddig mégcsak gyümölcs formájában. Pár napja nagyon nehezen kakilt,sírt úgy erölködött. Majd másnap is volt széklete ami már laza volt. Azóta vagyis pontosan 3 napja megint nem kakilt. Egyébként ezen kívül csak anyatejet kap. A gondom az, hogy úgy 3 hónapos kora óta nem kakil napi rendszerességgel, míg anyatejet kapott csak, addig nem is aggódtam ezen, de most már gyümölcsöket is adok neki, ezért vagyok nyugtalan -e miatt. Eddig semmi gyógyszert nem adtam neki. Bébidesszertet adok neki mostanában, mert az alma nagyon hamar bebarnul, miután lereszelem. Lehet kerülnöm kéne bizonyos gyümölcsöket egy darabig?
    Segitségedet előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Az alma néha székrekedést okoz, ha ezt tapasztalod, érdemes mellette bevezetni a rostosabb gyümölcsöket is (pl. sárgabarack, őszibarack) és ezeket is adni mellette minden nap.

  • egervari marianna

    2011. február 22. kedd

    Szia!
    3hónapos a kislányom,2 hete tápszeresek vagyunk Beba Sensitivet és minden étkezés elött Grep Wotert kap.Nagyon nehezen megy a kakilás ha van nagyon kemény és zöld.Hogy segíthetnék neki nagyon szenved..Köszönettel Marian

    • Vida Agi

      2011. február 26. szombat

      Ezt valószínűleg a tápszer okozza, konzultálj az orvossal mihamarabb, lehet, hogy másik tápszerre van szükség, vagy tud glükózszirupot adni, hogy könnyebben kakiljon a baba. A szélcső is segíthet a könnyebb kakilásban.

  • Melinda

    2011. január 23. vasárnap

    Kedves Ági,

    A kislányom 6 hónapos és 8 kg, szopizik, jó kedélyű, nyugodt baba. A székletében 3 hete kevés vér volt, majd még kétszer, de az többé nem ismétlődött, a védőnő szerint az erőlködéstől lehetett. 1 hétig csak szopit kapott, ez után jelentkezett szál szerű valami, tele van vele a kaki. Azóta minden kakiban van (naponta 1x kakil), hol kevesebb, hol több. Nem tudom mi lehet, a védőnőnek megmutattuk, szerint emésztetlen szöszök, amiket a játékokról összeszed. Én nem tartom valószínűnek, de nem tudom hogy mi lehet. Vékony, sötét színű szálak, ha megszárad szétfoszlik, szilárdnak tűnik (nem nyák). A kislányomon semmi jele, hogy valami baj lenne, a héten jelent meg az első fog. Születése óta jelen van a kakiban a tejzsír (ha jól gondolom a fehér darabkák azok?!)
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Ha még nincs hozzátáplálás, csak anyatejet kap, akkor érdemes lenne az orvosnak is megemlíteni ezt. Egyébként tényleg lehet szösz, de azért érdemes megkérdezni az orvost is.

    • Henrietta

      2011. március 21. hétfő

      Kedves Melinda, szeretnék érdeklődni, hogy mi lett a székletben található szálakkal? Pár napja én is ugyanezt észleltem 6 hónapos kislányomnál.

      • Melinda

        2011. március 26. szombat

        Kedves Henrietta!
        A szálak a banánból vannak. Kipróbáltam, egy hétig nem kapott, utána újra evett, és egyértelműen a banánból vannak. Azóta is van a székletében, de nem okoz semmi problémát, nagyon szereti a banánt. Ha már eszik banánt a kislányod, akkor Te is próbáld ki, hogy elhagyod. Remélem, hogy segítettem. Ha lehet, majd írj ha valami kiderült.
        Üdv
        Melinda

  • Szilvia

    2010. december 26. vasárnap

    Kedves Ági
    A kislányom 6 hetes, vegyesen eszik, egyszer tápszert egyszer anyatejet 110-130 ml. (azért így mert úgy vettem észre így termelődik elég tejcsi a következő szopizásig, egyébként két mellből sem sikerül 60-at ennie.)Első héten sajnos nem voltunk együtt, így kezdettől tápszert (Milumil HR)kapott pótlásként, császárral született, így ezek miatt később indult meg a tejem. Először Laktoherb teát ittam, pár napja a Naturlandra tértem át, a nőgyógyászom javasolta a Motilium gyógyszert (amitől valóban több lett a tejem, ezt 3 hete szedem). A kislánynak eleinte rendesen volt széklete 2-3 naponta, egyszer fordult elő 3 hetesen hogy bogyós volt, majd most pár napja sokkal szilárdabb neki, naponta (ezért váltottam teát, hátha az okozza). A doktornő azt mondta adjak neki kamilla teát. Amiért írok mert legutóbb diónyi volt neki, kicsit nyákos véres volt, de nem sírt csak nyögdécselt, meg pukizott hatalmasakat. Így hogy ő nem csak tápszeres mi a normális, naponta kellene széklete legyen? Mit tegyek hogy lazább legyen a széklete?

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Ha fele-fele arányban kapja az anyatejet és a tápszert, akkor kétnaponta legalább kéne lenni székletének, de nem ez számít, mert az sem gond, ha csak 3-4 naponta van, ha ez nem okoz nála kemény székletet és pocakfájást. Valószínűleg érdemes lenne elsőként tápszert váltani, mert a tejszaporító szerek biztosan nem okoznak bogyós székletet, ellenben a tápszerek igen. Emellett segíthet a Gripe Water (minden étkezés előtt egy kiskanállal) vagy az édeskömény tea is a székletgondok rendezésében.

  • szundy

    2010. december 15. szerda

    Szia Ági!Írtam már neked pár hetes korunkban a kisfiam nyugtalanságáról,a sok sírásról,kiderült,hogy tejallergiás. Mióta diétát tartok mintha kicserélték volna.3 hete kisebb tályog műtét miatt kórházban voltunk,ahol sajnos nagyon megcsappant a tejem(addig csak szopizott),ott pótolni kellett tápszerrel.A tejem sajna nem nagyon jött vissza,úgyhogy azóta is tápszerezünk,már alig szopizik.Viszont minden hajnalban elkezd szenvedni(nyögdécsel,dobálja a fejét,erőlködik)félálomban a kaki miatt.Hőmérő segítségével tud kakilni,nagyon sűrű kenöcsős állagú zöld kakit(állitólag ezt a táp okozza),nem bírom nézni,ahogy szenved,ezért segítek.Van,hogy egy hétig sem kakil,ami nem zavarna,he nem szenvedne.Laevolac-ot javasolt a doktornő,de nem segített.Kamilla tea sem.Mit tanácsolsz? nem lehetne lazíani valahogy a székletén?Köszönöm a válaszod.Ja,most 12 hetes.És természetesen spéci tápszert kap az allergia miatt.

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Lehetséges, hogy a kórházban a kezelés miatt sérült a bélflóra és ez okozza a problémát, próbáljátok ki a Normaflore-t.

      • szundy

        2010. december 19. vasárnap

        Köszönöm a választ,de a kórház után rögtön csináltunk probiotikum kúrát(protexin)mindketten,úgyhogy ez kipipálva.

    • Lemler Elvira

      2010. december 20. hétfő

      Sziasztok ! Nekem 10 hetes kisbabám van. 6 hetes koráig minden pelenkacsere alkalmával volt széklete. Azután egyszerre csak naponta egy alkalommal. Ez ment 2 hétig és egyszer csak azt vettem észre, hogy napokig nincs széklet. megijedtem .Már egy hét is eltelt.Mivel kilencedik éve a családban van egy áldott jó gyümölcslé – megpróbáltam adni a 8 hetes babámnak. Hadd ne mondjam milyen gyönyörűen meginditotta nála . Azóta minden nap kap egy picunkót ( pedig még gyümölcsöt semilyet nem lenne szabad ) és teljesen helyreállt nála az egyensúly. Nem vagyok tapasztalt az internetezésben, de ugy éreztem, hogy muszaj ide nektek irnom és mindenkinek, aki ilyen problémákkal küzd .Ha bárkit érdekel miről van szó legjobb lenne e-mailben felvennünk a kapcsolatot . Cimem : elviranoni@gmail.com

      Ja és amióta issza nyugodtabb és jól alszik, ami nekünk anyukáknak nagyom fontos 🙂

  • Krizso

    2010. november 27. szombat

    Iker kisfiaim 9 hetesek, 4 és fél kilósak. A szülés (császár) után sajnos olyan gyógyszereket kaptam, melyek elállították a tejemet, így tápszeresek lettek a babák. Mindketten folyamatos székrekedéssel küzdenek. Már az ötödik fajta tápszernél tartunk, a mostani (Milumil HA) nem okoz hasfájást, görcsöket. A gyerekek hasa estére általában kemény, erőlködnek, de kaki gyakorlatilag soha nincs, illetve nagy ritkán egy minimális mennyiség. A gyermekorvos javaslatára szélcsővel, lázmérővel segítünk nekik, hogy ne szenvedjenek, de aggódom. Meddig mehet ez így? Okozhat később problémát ha ebben a korban lázmérőzünk? Mit lehet még alkalmazni ilyen pici babáknál?

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Lehet alkalmazni székletlágyításra glükóz szirupot, édesköményteát és Gripe Watert is. Segíthetsz nekik a kakilásban, ha a két térdüket a pocakjukhoz felhúzva lassan kifelé körözteted őket, ezserkenti a bélműködést. Általában ahogy érik az idegrendszer, ez a probléma fokozatosan elmúlik.

      • Krizso

        2010. november 30. kedd

        Szia Ági,

        Köszönöm a választ. Az édeskömény teától mintha szelesebbek lennének mint egyébként, a hasuk is fáj tőle… A másik kettőt még nem próbáltam, sem ezt a fajta tornát. Kipróbálom, hátha segít! Kb mikor szokott elmúlni? Van jellemző életkor?

        Köszi,
        Kriszta

        • Vida Agi

          2010. december 07. kedd

          A székrekedés többnyire akkor múlik el teljesen, ha már más ételeket is kap a baba, a torna egyébként azonnal szokott segíteni.

  • Adrienn

    2010. november 24. szerda

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni! Kislányom két hét múlva lesz 3 hónapos, csak tápszert kap születésétől fogva. Azt hallottam hogy tápszeres babáknak minden nap kell hogy kakiljanak, de nálunk ez nem megy. Változó, van hogy másfél nap de olyan is volt hogy majdnem három nap után volt kaki. Pukizik sokat, igaz kap Espumisant és néha egy kis Mecsek baby teát. A kakija zöld, nem sír ha kakil csak kicsit erőlködik. Nem látom hogy zavarná a dolog, bár néha azt veszem észre a pukizás az viszont zavarja.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Ha közben pukizik és nem okoz ez neki gondot, a végén nem fájdalmas a székelés a számára, akkor nem gond, ha csak 2-3 naponta kakil.

  • Csilla

    2010. november 22. hétfő

    Sziasztok!

    14hónapos kisfiam 2hete küzd székrekedéssel, előtte volt 1 hét hasmenés aztán egy hét normális széklet és most ez…Pedig a táplálkozási szokásai nem változtak rengeteg gyümit és zöldséget eszik most meg szinte csak ilyeneket!Először duphaston szirupot kapott de nem segített sőtt akkor egyáltalán nem volt kaki.Szilvalekvár és
    narancslé is volt már… Próbáltuk már a glicerines kúpot ami akkor segít de utána megint kezdődik elölről az erőlködés semmi eredménnyel.
    Most a parafinolajnál tartunk de még semmi hatása..A doki már adott neki egy rögtönzött beöntést egy kis fecskendővel sós oldatot hogy ha dugó akkor az feloldja neki+kúp +parafinolaj=volt is kaki.De a széklet állaga nem változott, mit csináljak?Mit adjak még neki?

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      A székrekedésnél ritka és kemény a széklet egyszerre. Ha nála a kemény széklet a gond, az önmagában nem baj, csak akkor, ha nem tudja kinyomni, és fájdalmas a kinyomás a számára, valamint ha napokig nincs széklet. Ha ez utóbbi a helyzet, akkor egy komolyabb kivizsgálás lehet szükséges, mivel már minden mást végignéztetek az orvossal.
      Ha az előbbi a helyzet, akkor érdemes rá figyelni, hogy a megfelelő étkezés mellett eleget iszik-e, ez is okozhat keményebb székletet.

  • Márta

    2010. november 20. szombat

    Szia !

    Olyan problémával fordulok hozzád hogy a 4 honapos kislányunkat elkezdtük hozzátáplálni.5 napja kapja a krumpli répa tápszer keveréket,2 napja nem volt széklete és sírt,erőlködött a déli főzelékevésnél,gondoltuk hogy kakilni szeretne de nem tud,ezért meghőmérőztük,sikerült is,rögtön elindult a kaki de annyira kemény volt(és hosszú) hogy a picike üvöltve sírt,izzadt is,nagyon borzasztó volt,mert legalább egy percig jött a kőkemény kaki,a kis végbele nagyon kitágult vörös lett és egy pillanatra a kis aranyerét is láttuk.Az lenne a kérdésem,hogy lett e valami maradandó baja a kis popsijának????Illetve mit tegyünk hogy ez többé ne forduljon elő????Egyébként még cicizik a védőnő tanácsára kezdtük el a hozzátáplálást(már kapott gyümölcsöket is alma banán,őszi,az is megfogta 3-4 nap után),meg hogy fél évesen abbatudjuk hagyni a cicit. Természetesen hétfőn elvisszük őt doktornénihez,de szeretnék minél több véleményt,tanácsot kérni a baba érdekében! Választ elöre is köszönjük

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Ezért nem szabad korán hozzátáplálni a babát. A krumpli egyébként is székletfogó hatású. Maradandó baja ettől nem lesz, de várjatok legalább 5 hónapos korig a hozzátáplálással és gyümölcsökkel kezdjétek (alma, barack, sütőtök, répapüré), ami mellett adjatok neki édeskömény teát vagy kamillát, hogy ne legyen székrekedése.

  • Pupika

    2010. november 06. szombat

    Szia Ági

    Kislányom 2 és fél hónapos, anyatejjel táplálom. Kb 10 napos koráig teljesen normális (napi 2-3) széklete volt, majd hirtelen teljesen megváltozott.Kb hetente egyszer tud kakilni, akkor is csak glicerines végbélkúppal.egy hónapos kora óta kapja a Gripe Watert,néha Mecsek Baby teát,folyamatosan masszírozom, eredmény nélkül. Amúgy nagyon nyugis baba, de 4-5 kakimentes nap után már sír,ordít próbálja nyomni, nem sok sikerrel. Én pedig már nagyon sajnálom szegényt, és kúpot adok neki. A hőmérőzés sem vált be.A múlt héten 11 nap után kakilt ÓRIÁSI mennyiséget! )természetesen kúppal).A doktornőnk csak a vállát vonogatja és csak azt hajtogatja, hogy ez teljesen normális…Nem igazán szeretném rászoktatni a mesterséges stimulálásra,ezért kérlek segíts, mivel tudnám a kisbabám székletét rendszeressé, gyakoribbá és fájdalommentessé tenni?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Anyatejes babánál teljesen normális, ha csak 7-10 naponta van széklet. Ha viszont ez nála pocakfájást okoz, akkor édesköményteával, Gripe Waterrrl vagy glükóz sziruppal lehet segíteni neki. Ha ez sem segít, akkor sajnos marad a kúp.

  • Yaldi

    2010. november 03. szerda

    Sziasztok!
    KÉt gyekőcöm van, a nagyobb fiú, 25 hónapos. Ő napi két tonna kakis pelust termelt 🙂
    A kislányom 7-én lesz három hónapos.
    Általában 10 naponta van kakija, most 12. napnál tartunk.
    Teljesen jó kedvű, a hasa puha.
    Csak anyatejet kap.
    MIkor legelőször nem volt kakija már 5 napja,akkor adtam neki viburcol kúpot, lázmérő, semmi nem használt.
    A 10. napon teljesen spontán, míg ebédeltem :), ő rottyantott egy nagyot, csendben, minden kínlódás nélkül.
    A következő alkalommal szintén a 10. napon sikeredett kaki (teszem hozzá, hogy normális állagú anyatejes kaki, nem bogyós, nem besűrűsödött, nem büdös), majd másnap mégegy (ekkor oltást kapott, és rá pár órára kakilt).
    Azóta eltelt 11 nap és semmi.
    Holnap megyünk dokihoz oltásra.
    Aggódok, ez már sok. De semmi nem használ, naponta többször masszírozás.
    Ami miatt igazán aggódok, az az, hogy esetleg a bélmozgása elégtelen?
    Vagy egyszerűen olyan, mint az apja? (ő is heti 1x, és nem székrekedés). Nekem ez nagyon furcsa, és más vagyok, és a fiam is.
    Sok érv-ellenérv van a szélcső, lázmérő, glicerines kúp, kamilla tea mellett-ellen.
    Egy hetet még aláírok kaki nélkül és beavatkozás nélkül, de mi már a két hét felé tartunk. Hogy űzzem ki a kakit????

    Válasz: Ha 10 napon belül nincs kaki, akkor muszáj sajnos szélcsővel vagy kúppal beavatkozni. Vannak olyan babák, akik hajlamosabbak erre, náluk a hozzátápláláskor meg szokott szűnni ez a probléma. Napi egy adag Gripes Water is segíthet, hogy gyakrabban legyen kaki.

    • Adri

      2010. november 14. vasárnap

      Szia!

      Az én második fiamnál ugyanez volt. Másfél hetente kakilt(csak anyatejes volt).
      Hasi UH azt mutatta, hogy gázosak a belei. Mi is mindent kipróbáltunk. Gripe water, espumisan, infacol, stb. Semmi nem használt. A hozzátápláláskor beállt a kakilása.
      Most az utolsó 4 négyes foga jön (lassan 2 és fél éves), és 3-4 naponta kakil. Ez viszont fáj neki. Olyan kemény a széklete, hogy gyilkolni lehetne vele. Úgy néz ki, hogy a paraffin olaj segít rajta, de semmi más. (még ez sem 100%)Szerintem a későbbiekben számíthatsz rá, valószínűleg alkatilag ilyenek.

  • Klara

    2010. október 18. hétfő

    Kedves Agi!
    7 hetes kislayom van es 3 napja nincs szeklete kuppal segitettunk neki a doktorno javaslatara. Probaltuk a kamila teat de nem akarja inni se a cumis uvegbol es kis kanalbol adva is kikopi, anyatejes es az utobi hetekbe kevesett alszik es mikor fel ebredt mar sir, hogy tejet adjak neki. Az hogy tobbszor eszik naponta de keveset hozzajarul a szeklet rekedeshez? Es meg lenne valami nem hizott egy het alatt csak 50g 2900gm szuletett es 51 cm most meg 4700 g es 58 cm.Nagyon felek hogy valami baja lenne mert egyszerre tobb gond is felmerult.Kerlek segits.Koszonom

    Válasz: Ilyen kicsi korban még nem igazán kell kamillateát adni, a Gripe Water hatékonyabb. Semmi baja nincsen a kislányodnak, anyatejes babánál akár 7-10 napig is kimaradhat a széklet, mert az anyatejben nincsenek rostok, amik ingerelnék a végbélnyílást.
    De nem emiatt alszik keveset, hanem azért, mert koránál fogva csökken az alvásigénye. Ne altasd el rögtön evés után, hanem maradjon még ébren, nézelődjön és kjb. 45-60 perc ébrenlét után, amikor már nagyon álmos, akkor fektesd le aludni. Ebben a korban maximum 4 (45-60 perces) nappali alvás van, de gyakran már csak 3×1-2 órát alszanak. Egyáltalán nem gond, ha sokszor eszik keveset, emiatt nem lesz baja, a gyarapodása kiváló.

  • Melinda

    2010. szeptember 12. vasárnap

    Kedves Ági!

    Azért fordulok hozzád, mert nálunk is gondok vannak a kaki terén, mióta megkezdtük a hozzátáplálást! Már a legelső almapürével gondunk akadt, csak segítséggel tudott napokkal később kakilni. Amíg csak anyatejes volt, nagyon ritka volt az a nap, amikor nem volt széklete, inkább jellemző volt rá a napi több. Most, hogy 6 hónapos, egyszerűen semmit nem tudok adni neki, mert minden megfogja. Az őszibarack volt, ami úgy tűnt, hogy nem fogja meg, a védőnő tanácsára (és mert egyébként kicsit válogatós is a kisasszony) mindenbe beletettem – de ez sem segített. Kihagyom az almát, a répát, a banánt meg sem kóstoltuk, de a sütőtök és a krumpli is megfogja. Adok neki bőven folyadékot, van, hogy napi 2,5 deci teát is megiszik az 5-6 szopi mellett, de ez sem segít.

    Mit tudnék még tenni, hogy jobb legyen szegénykémnek?
    Előre is köszi a választ!

    Válasz: Kezdj el neki őszibarackot adni minden nap, az megoldja a székrekedési gondokat.

  • magyari etelka

    2010. augusztus 07. szombat

    sziasztok
    kislanyom 14 honapos es 2 honapja lepett fel a szekrekedes problemaja.nagyon kemeny,bogyo formaju es nehezen nyomja ki.mindent kiprobaltunk,de nem segitett.sajnos az etvagya sem az igazi,nagyon gyengen eszik.ami segit a szekleten az a szeklet lazito csepp.csak nagyon felek nehogy megszokja a szervezete.
    mit javasoL? kerem segitsen.

    Válasz: Egyen több rostos ételt, fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kenyeret, sok gyümölcsöt főként rostosakat (szilva, őszibarack, sárgabarack), ügyelj rá, hogy eleget igyon és ne egyen nagyon cukros ételeket, édességet.

  • cserineheni

    2010. július 25. vasárnap

    Sziasztok!

    6 hetes a kislányom, csak anyatejet kap. Az első 4 hétben minden simán ment, kaki is volt rendesen, majd kb 2hete szinte alig van.4 nap után adtam neki fél glicerines kúpot reggel, ettől estére lett kaki rendesen, azóta megint nincs, már megint a 4.napnál tartunk, de nem akarnék kúpot adni, nem akarom hozzászoktatni. Látom, h fáj a pocija, húzgálja a pici lábait rendesen,belevörösödik, úgy erőlködik. Nagyon sokat durrogtat, de kaki az nem jön, néha a durrogásnál pici sárga valami jön ki. Infacol-t adok neki.(Ezt meddig lehet neki adni?)Hogy tudnék neki segíteni, vagy ez még normális?Egyébként nagyon nyugodt, csendes baba.Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Anyatejes babánál akár 7-10 nap is eltelhet kaki nélkül, mert az anyatejnek kicsi a rosttartalma, és a baba szinte teljesen képes megemészteni, tehát nincs, ami kijöjjön. Ha azt látod, hogy erőlködik és van inger, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít a kakilásban. Az Infacolt addig kell adni, amíg fáj a hasa. Ha a kakigondok mellett hasfájós is, érdemes kipróbálni a Gripe Watert, az hatékonyabb.

  • Nagyné Adrienn

    2010. június 04. péntek

    Sziasztok!
    Két hónapos a kislányom és két hete nagyon nehezen megy a kakilás,sajnos a tejem nem elég neki,úgyhogy fele tápszer már!3-4 napja nincsen kaki,aztán negyedik nap nagy nehezen valahogy sikerül,de kegyetlenül sír,az is segítséggel!
    Látom rajt ,hogy nagyon erőlködik,de egyszerűen nem jön neki semmi,próbáltuk a cukros kamillateát(egyszer segített),hőmérőzést,kupot,de sajnos egyik sem segített,pukizni is nagy erőlködés árán sikerül!
    Létszi segítsetek,mi tévők legyünk!

    Válasz: Adj neki minden nap folyamatosan kevés kamillateát és váltsatok tápszert.

  • O Beata

    2010. május 23. vasárnap

    5 honapos babamnak nincs szeklete csak hetente 1 szer , olvastam , hogy ez normalis meeg ijenek de nem ertem ,hogy 9-10-11 -nap utan amikor latom hogy nagyon erolkodik es nyugos segitunk neki miert jon ojan sok hogyha feldolgozza a szervezete ? voltunk dk-nal es aszt mondta nincs meg a reflexe hogy nyomjon ,van ijen ? aszt is mondta hogy kezdjuk meg a hozza taplalast almaval es repaval de alitolag ezek fognak. kerem segitsen

    Válasz: Igen, anyatejes babánál ez tényleg normális. De, ha hasfájást okoz, akkor viszont segíteni kell neki szélcsővel. Az a gond, hogy az anyatejet tényleg teljesen meg tudja emészteni,és mivel nincs rostanyag, nincs ami ingerelje a nyomásra. Az alma és a répa valóban foghat, viszont ezeknek van rosttartalma, ezért tényleg segíthetnek a székelésben. Ami még segíthet, ha az alma után elkezditek az őszibarackot és a sárgabarackot.

  • Hoffbarb

    2010. május 20. csütörtök

    Három hetes a kisfiam, kizárólag anyatejet kap. Az elmúlt 4 napban csak 2szer kakilt, egyszer segítséggel (lázmérő, szélcső). Egész nap nyögve erőlködik. Ennek köszönhetően sokat pukizik, de nincs kaki. Aludni nem tud szegénykém, sem éjjel sem nappal. Bár nem sír, de tényleg nagyon erőlködik.
    Azt szeretném megtudni, hogy mivel segíthetnék neki még jobban, illetve azt, hogy nem lesz e baja a sok erőlködéstől? (aranyér, sérv, ilyesmi?)Ha kamillateát adok neki, abból mennyit adhatok? Igaz az, hogy a császáros babáknál nem alakul ki a bélflóra? Lehet ez az oka az emésztési zavaroknak?
    Ha valakinek van ilyenféle tapasztalata, kérem írjon!
    Köszönöm

    Válasz: Ebben a korban a legtöbb babának (főként a fiúknak) vannak ilyen gondjai a születés módjától függetlenül. Amikor erőlködik a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan körözz velük kifelé és körbe vissza, ez segít kakilni. Baja nem lesz az erőlködéstől. Segíthet még, ha evés előtt kap egy kiskanál Gripe Watert. Kamillateát ne adj még, mert megzavarhatja az evést.

  • Kata

    2010. május 14. péntek

    Sziaztok!
    Kisfiam 8 hetes, anyatejes baba.Nálunk is kaki gondok vannak. Ma 7. napja, hogy várjuk a csodát, már hőmérőztem, tornáztatom, masszírozom, édeskömény teát itattam vele, de semmi. A gyerekorvos és a védőnő szerint – ahogy láttam fentebb is – ez 7-10 napig normális. Lehet, hogy velem van gond és én aggódom túl a dolgot. Igyekszem sok folyadékot és rostos üdítőt inni, aszalt szilvát enni. Múlt héten is 5 napig vártunk, de ez már szerintem kicsit sok. Mit tudok tenni? Tudok egyáltalán tenni valamit?
    Előre is köszönöm a választ és az ötleteket.

    Válasz: Semmit nem kell tenned. Az anyatejes babának 7-10 napig tényleg normális, ha nincs széklete, ugyanis az anyatejet szinte teljesen képes megemészteni, ezért nincs ami kijöjjön. Ha puffad, fáj a hasa, erőlködik, akkor kell csak neki segíteni, egyébként tényleg lehet 10 napig várni. Utána szélcsővel ajánlott segíteni.

  • Ibolya

    2010. április 19. hétfő

    Kedves Ági !
    Kisfiam 6 hónapos, a napi 5x étkezés minden alkalmával szopizik. Kb egy hónapja de és du már eszik előtte gyümölcsöt, illetve főzeléket (krumplis) is, nagy élvezettel és étvággyal. KOrábban minden nap volt széklete, de a főzelékek bevezetése után kb egy héttel kezdődött a székrekedés, előfordul, hogy 2-3 naponta van csak kemény kaki. Először még nem aggódtam, mondván az étkezés átállás természetes velejárója, de a napokban már ott tartunk, hogy szinte csak segítséggel tudja szegénykém kinyomni – torna, felnyomom a lábait, esetleg hőmérő – és közben keservesen sír, amit borzasztó látni. Ezért most délelőtt mindig őszibarackot, szilvát adok neki, és a közben elkezdett tejpép (rizs) bevezetését is felfüggesztettük, illetve én is igyekszem inkább a ‘hajtó’ ételeket, italokat enni, és ami fog, azt elhagyni. Próbálkozom a cukros kamillateával reggel, de a gond, h cumiból sajnos már elfelejtett inni, kanállal, pohárból meg még egy kicsit nehézkes. A tea először még segített,bár akkor csak „bedugult”, nem volt fájdalmas az ürítés. De az utóbbi napokban úgy látom már nem elegendő, a felsoroltak ellenére nem lágyul a széklete. Napközben is látom, hogy többször erölködik, vörösödik szegény kis feje, de eredmény semmi.
    Ha nem muszáj, nem szeretnék neki sem gyógyszert, sem szirupot, stb adni. Hallottam a Mira vízről, de még nem próbáltuk.
    Még egy dolog, hogy a székrekedésekkel párhuzamosan calciumusk-ot kapott a gyermek megfázásra, nem tudom esetleg lehet-e összefüggés.
    Sajnos magam is hasonlókkal küzdöttem baba koromban és néha azóta is, úgyhogy szegénykém valószínűleg nem a legjobbakat örökölte, már ha ez örökletes…
    Segítségedet előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Ibolya

    Válasz: Vezess be az étrendjébe rostosabb gyümölcsöket, pl. sárgabarack, őszibarack, ezek segítenek, hogy ne legyen kemény a széklete.

  • denike

    2010. január 11. hétfő

    Ket honapos kislanyomnak lassan egy honapja,hogy problemaja van a hassikajaval mar mindent ki probaltam tobbfele szirupot,kupot,narancs levet,kamila teat,es semmli sem segitet egy heten egyszer van szeklete es akkor is csak ugy ha segitem lazmerovel,orvosnal is voltunk de semmit sem segitet mert nem tugya,hogy mi lehet a picivel egyaltalan nem gyugos es a hasikaja sem kemeny,hizzni is hizott 2 kg.Kerem segicsetek…..

    Válasz: Anyatejes babánál nem gond a ritka széklet, akár 7-10 naponta is lehet széklete, az sem gond. Ennek az az oka, hogy az anyatej rosttartalmát a szervezete teljesen megemészti, ezért nincs ami ingerelje a végbelet. Néha ennek a hátterében az is lehet, hogy túl sok tejet, tejterméket fogyasztasz, ő pedig laktózérzékeny, vagy túl sok kenyeret, burgonyát, ami fogja a székletet – és közvetve az övét is.

  • Szilvia

    2009. november 11. szerda

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni. Kisfiam 9 hónapos, 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott majd szépen lassan elkezdtük a hozzátáplálást, amivel nincs is probléma szépen eszik mindent, amit már lehet neki és még szopizik is naponta legalább 4x. Az utóbbi napokban azt vettem észre, hogy kemény a széklete. (Nem bogyószerű). Nehezen nyomja ki a kakit, de szerintem nem fáj neki, a feneke egy kicsit piros. Hogyan segíthetnék neki? Azt olvastam, hogy a banán az alma, a krumpli és a répa is fogja a székletet. Banánt épp ezért csak nagyon keveset adok neki, de a többi étellel eddig nem voltak ilyen problémái. Probálom növelni a napi folyadékbevitelét, hátha ez segít, de mit tehetek még érte? És még egy kérdés, most jön a 7. és a 8. fogacska, ez mennyiben érinti a székletét?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: A fogzás okozhat hasmenést és székrekedést is és a popsipirosodás hátterében is állhat. A több folyadék és a több rost mindenképpen segít (rostos gyümölcsök, pl. szilva, barack, 100%-os rostos gyümölcslé, szőlő)

  • iepris

    2009. október 16. péntek

    Sziasztok!
    Egy hetes kislanyomnak nem volt szeklete egy es fel napig. A szekrekedes (ha az), akkor kezdodott, amikor elkezdett anyatejet inni, rogton a magzatszurok kiurulese utan. A gyerekorvos tanacsara glicerines kuppal segitettunk rajta. Viszont azota is csak ugy van szeklet, ha a kupot hasznaljuk, napi egyszer, immar harmadik napja. Nem tudom mitevo legyek, azt viszont nem helyeslem, hogy mindig csak a kup segitsegevel kakiljunk. Lazmero nem segitett. Komenymagteaval es Gripe Waterrel probalkoztunk mar.
    Segitsetek kerlek…

    Válasz:Ha nem erőlködik, hogy kakiljon és pukizik rendesen, akkor nem kell kúpozni. Az anyatej nem elég rostos, ezért nem ingerli a beleket eléggé. Ha ne puffadt emiatt a hasa, akkor lehet várni, mikor kakil magától. Próbálj meg te is több rostot enni (teljes kiőrlésű kenyér, gyümölcsök, zöldségek). Ha így sincs 2-3 napig széklete, akkor segítsetek neki kúppal és vizsgáltassátok ki minél előbb!

  • Annamari

    2009. április 16. csütörtök

    Sziasztok!

    Három hónapos kisbabám eleinte elég jól kakilt, majd hirtelen abbamaradt. Aztán 8 nap után kakilt sárgás-zöldes, elég sűrű színűt, majd 6 nap után élesen sírni kezdett (amilyet még sosem hallottam tőle), hívtam a gyerekorvost, és akkor megkakiltattuk. Nagyon sokat és sűrűt kakilt. Vajon miért nem kakil? Adok neki kamilla teát, de nem kakil, csak ha szélcsövezzük. Van valakinek tapasztalata ebben? Csak anyatejet kap, meg most már kamilla teát is. Vajon én étkezem rosszul?

    Válasz: Nem te étkezel rosszul. 3 hónapos kor körül már annyira jó a baba emésztése, hogy szinte az egész tejet meg tudja emészteni, tehát nem marad vissza annyi salakanyag, ami aztán „kijöhetne”. Mivel nem nagyon marad vissza salakanyag, ezért nincs ami ingerelje a kicsit a kakilásra, ezért ebben a korban már gyakori, hogy a kicsi csak heti 1x kakil. Ez teljesen normális, max. 10 napig szabad várni vele. Előfordulhat, hogy huzamosabb ideig ez így is marad, tehát nem tud magától kakilni, ilyenkor sajnos muszáj szélcsövezni, főként, ha ez már zavarja is. A hozzátáplálás megkezdésével el szokott múlni ez a probléma.

  • Csuti

    2008. november 05. szerda

    Sziasztok!
    MOst fogjuk a három hónapot betölteni. A kis csöppemnek egyre hosszabb ideig nincs széklete. Tápszeresek vagyunk. A vizet nem fogadja el. A babatea pedig nagyon bántja a pociját. MIvel tudnám lazítani a székletét? Azt gondolom a gyakorlatban megtapasztaltak sokkal hatékonyabban működnek, ezért várom a segítségeteket, ötleteiteket!
    Köszike!

    Válasz: Kamillateával. És ha elhúzódó dologról van szó érdemes tápszert is váltani.

  • Melinda

    2008. május 31. szombat

    Sziasztok!
    Az én kisfiam 4 és fél hónapos, anyatejet eszik. Sajnos már 4-5 napja nem volt kaki a csomagban, pedig már őszibarack pürét is ettünk ez alatt a párnap alatt! Kicsit nyugtalannak is érzem a babókámat! Viszont nagyokat és kicsit büdiket is pukizik. Néha látom rajta, hogy erőlködik, már egy kis szösszenet jött is, de én ezt az előbbiekhez képest kevesellem. Kipróbáltuk (védőnő) a kamillás cukros teát, a hőmérőt is! Napközben a meleg miatt HIPP gyermek teát iszik!

  • V. Orsi

    2008. május 29. csütörtök

    Egyetértek azzal amit olvastam a cikkben, a táplálkozás az alfa és omega! Mi ezt még megfejeljük reggelente egy trópusi gyümölcslével, ami rostban is és mindenféle más hasznos tápanyagban gazdag. Azért nagyon jó, mert pici csecsemőknek is alkalmazható és az immunrendszert is támogatja. Nagyon fontos egészségben tartani a bélrendszert, mert a betegségek akár 70%-át is okozhatja bél eredetű probléma! Nagyon sokat olvasok mostanában erről.

  • AB0

    2008. május 27. kedd

    Saját tapasztalat 🙂

    A fiamnak aztán nem volt ilyen gondja, alig győztük pelussal.
    A lányom egész más, egy nap szinte egy pelus.
    Évekkel később olvastam az AB0 könyveket a vércsoportról.
    A fiam AB mint én, azaz válogatós a mai napig.
    A lányom kedvenc étele az evés. Ő egy nulláska.
    Na ők akik a vasszöget is. Ég és föld a két gyerek kaja szempontból.