Baba naptejek tesztje

Itt a tavaszi napsütés és ezzel együtt egyik napról a másikra napi több órát is a szabadban tölt a baba. Összeszedtünk mindent, amit a baba napvédelméről és a naptejekről tudni kell, valamint kipróbáltunk néhány naptejet is.

Baba naptejek tesztjeBármilyen hihetetlen az áprilisi és májusi napsugárzás sokkal veszélyesebb, mint a nyári, ilyenkor van ugyanis a Föld a legközelebb a naphoz. Éppen ezért már az első áprilisi napsugarakkal együtt meg kell kezdeni a gyerekek bőrének kenegetését is. A gyerekkori leégések különösen veszélyesek, mert jelentősen növelik a felnőttkori bőrrák kialakulásának veszélyét! Éppen ezért nemcsak akkor kell lekenni a kicsit, amikor a strandon vagytok, hanem akkor is, amikor reggel a bölcsibe-oviba indul, vagy kimentek a játszótérre.

A gyerekeket legalább 30-as faktorszámú gyermeknaptejjel kell kenni. Fontos tudni, hogy a 30-as naptej a napsugarak 96,7 százalékát szűri ki, az 50-es, pedig 98%-át, tehát nem sokkal többet, viszont ez utóbbiban több a kemikália.

Nem mindegy, mi ellen véd A normál naptejek, amiket SPF jelzéssel láttak el, csak az UVB sugarak ellen védenek, azért fontos, hogy olyan naptejet válasszunk, ami az UVA sugárzás ellen is véd. Ilyen pl. a Vichy Capital Soleil nevezetű napteje, ami egyébként víz és homokálló is (a gyártó állítása szerint).

Vízálló? A vízállóság jó dolognak tűnik: az ember már-már azt hihetné a strandon nem kell majd minden pancsolás után kenegetni a babát, ez azonban tévedés. A vízálló naptejek felülete taszítja a vizet, ezért a vízben nem ég le a baba, azonban amikor ismét kijön a partra, a vízálló naptej már csak 50%-ban védi a kicsi bőrét. Léteznek extra vízálló naptejek is, ezek a vízből kijőve még mindig 80%-os védettséget nyújtanak, ezt tudja például az Eucerin gyermek napteje, amelyet a patikákban vásárolhatunk meg.

Ár-érték arány Lehet naptejet vásárolni pár száz Forintért is, amire az van írva, hogy gyermek vagy baba naptej, én azonban ezt nem javasolnám. A minimum az, hogy olyan terméket vegyél, amire pontosan rá vannak írva az összetevők. Ne várd meg a nyaralást a gyermek-naptej vásárlással, mert a strandon az olcsóbb termékeket is horror áron szerezheted be. A bababoltokban is gyakran magasabb szokott lenni ugyanannak a terméknek az ára. Érdemesebb illatszerboltokban vagy patikában vásárolni, de az Avonos gyermeknaptejek is jó minőségűek. Nagyjából 2000 Forint környékén már lehet jóféle naptejeket venni, 1 csomag általában a nyár végéig kibírja, de ha sokat vagytok napon, akkor lehet, hogy két adagra lesz szükség. A 2000 Forintos árkategóriában jó minőségű a DM Sundance napteje, ami ráadásul extra vízálló (bár elég vastag réteget alkot a bőrön, ezért a kosz, homok és a baba ruhája is beleragad, de pl. fürdőzéshez kiváló választás, mert nem jön le a vízben.
Szintén jó minőségű a Hawaiian Tropic babanapteje, amiről a csomagolása alapján először azt hittem, hogy valami gagyi, aztán kiderült, hogy ez Amerika első számú naptejcsaládja és -miután a saját csemetéken is kipróbáltam- kiderült, hogy tényleg nagyon jó. Itthon bababoltokban vásárolhatod meg.

3-5000 Forint között kapható a Vichy, a Garnier, a Nivea és az Eucerin napteje. Ezek napvédelemből nem tudnak többet, mint olcsóbb társaik, azonban jobb az állaguk, nem fogják össze a ruhát, és vannak köztük kifejezetten érzékeny bőrűeknek készült bőrkímélő anyagokat tartalmazó változatok is.

7 Comments

  • kinga

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves Ági!
    A La Roche-Posay márka Anthelios termékcsaládjára hívnám fel a figyelmet, szerintem ez a TOP ma a magyar piacon! Még napallergiás babák is használhatják, teljes védelemmel:)

    Info:
    http://www.laroche-posay.com/products-treatments/Anthelios/Anthelios-XL-SPF-50-Melt-in-Cream-p3915.aspx

  • bella

    2011. április 20. szerda

    Kedves Ági! most látom hogy nem a megfelelo helyre irtam kérdésemet, ezért elnézésedet kérem, ha lehet mégis kérlek válaszolj a kérdésre! elore is koszonom!

  • bella

    2011. április 05. kedd

    ui: Kedves Ági!
    még annyi hozzáfüznivalóm lene a fentiekhez: a vasszegenység tudtommal fáradékonnyá teszi az embert, ezzel ellentétben nekem rengeteg energiám van, egész napra, estere faradok le, jelentéktelen mértékben! lehetséges hogy ez jelentéktelen mértékű hemoglobin szint csökkenés!
    Köszönöm!

  • bella

    2011. április 05. kedd

    Kedves Ági!
    jelenleg a várandóságom 36.hetében járó, második babáját váró kismama vagyok!
    kérdésem a vérképhez, konkrétabban a csökkent hemoglobin szintemhez köthető: sok helyen olvstam es olvasom hogy a varandosag során higul annyit a kismamákvéra hogy a normál értékekhez képest enyhe csökkenés várható a hemoglobin tartományban! az értékhatárok 120-150 között mozognak, ez nalam pillanatnyilag, azaz egy nappal ezelotti erdemény alapján 111 g/l a minimum 120 helyett, menniyre veszélyes ez és milyen mértékű adott esetben a vérszegénységem, minden lehető természetes móddal próbálom növelni vasháztartásomat de a vastabletták szedésétől kissé tartózkodom!
    azt is olvastam hogy a babát nem veszélyezteti az ily mértékban lecsökkent hemoglomin szintem hiszen a méhlepény megfelelően tartalékol! első gyermekem esetében is hasonlóak voltak az értékek és első gyermekemet is 6 hós koráig kizárólagosan szoptattam illetve 15 hós koráig kiegészitőlegesen! most is hasonlóan szeretnék eljárni, kérdésem csupán az lenne létezik e hogy szülést követően kissé erősödik ez az érték, természetesen vitaminokat termeszetes formaban potolni fogom! valaszodat előre is köszönöm: Üdv

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      A terhesség vége felé a legtöbb kismama vashiányos lesz, ezt leginkább vascseppekkel, vastablettával lehet pótolni. Azért érdemes ezt az utat választani, mert ilyenkor nem csak a saját, de a baba magzati vasraktárait is fel kell töltened, ennek hiányában ő is vashiányos lehet és akkor neki kell adnod cseppeket, az anyatejben ugyanis kevés a vas.

  • Nora

    2011. március 23. szerda

    Kevdes Agi,
    ezek a naptejek mar egeszen kicsiknek is megfelelnek? a fiunk 8 honapos lesz, persze erzekeny,szaraz a bore meg nagyon ,de mar most egesz melegen sut nap.szoval a gyermeknaptejek babaknak is jok? arcra is?mert elsosorban azt suti a nap most.
    koszi
    Nora

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      Igen, ezeket 6 hónapos kortól már mindegyiket lehet használni arcra is.