Baba altató tabletta?

Ha nem alszik a baba és ez huzamosabb ideig eltart, esetleg igen súlyos formát kezd ölteni, akkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a legjobb megoldás lenne, valamilyen hatékony gyógyszerrel, baba altató tablettával, nyugtatóval elejét venni a problémának. Van erre megoldás?

Baba altató tabletta?A hetvenes években az orvosok gond nélkül fel is írták ezeket a szereket az alvászavarral küszködő csecsemőknek, azonban később rájöttek, hogy károsak a kicsi fejlődő idegrendszere számára. A homeopátia révén azonban most van olyan szer, amit szélsőséges esetekben alkalmazhatunk. Előrebocsátom, hogy csak valóban szélsőséges esetekben adjunk gyógyszert a babának, kisgyermeknek. Az, hogy éjszaka egyszer-kétszer felébred, hogy nem alussza még át az éjszakát vagy nappal csak 30 perceket alszik, még nem ok az altató tabletta beadására. Az olyan szélsőséges esetekben azonban, amikor a pici éjszaka félóránként felriad heteken át, vagy nem tud visszaaludni és emiatt ő is fáradt, nyűgös napközben, akkor bele lehet vágni. Hangsúlyozom, hogy az a fontos, hogy az éjszakai nemalvás miatt az ő kicsi élete mennyire kavarodik fel, hogy ő napközben nyűgös, fáradt-e amiatt, hogy nem képes aludni.
A szert akkor is alkalmazhatjuk, amikor elutazunk és a kicsi az új helyen nem tud aludni.

A SEDATIF PC kombinált homeopátiás nyugtató készítmény, mely alvázavarok ellen is hatásos. Lefekvés előtt 1 tablettát kell belőle beadni (vízben feloldva, mert elég nagy a tabletta), és felébredés után rögtön is 1 tablettát kell adni. A baba alvászavarainak hatékony kezelésére való készítmény akár heteken keresztül is alkalmazható, nem tartalmaz nyugtatókat, nem okoz hozzászokást.

Csodákat ne várjunk tőle, nem biztos, hogy mostantól a kicsi 12 órát alszik majd egyben éjszaka, de előreláthatólag ritkulnak majd a felkelések.

A csecsemőkori alvászavarok gyakran fokozatosan alakulnak ki, sokszor annak az eredményeként, hogy a babát valami kizökkentette a megszokott ritmusából (mondjuk egy betegség, napirendi változás, fogzás) és megszokta, hogy éjszaka felkel, gyakran még az időpontok is ugyanazok, amikor felriad. Emiatt nagyon fontos, hogy amikor már a baba az altató tablettának köszönhetően végre jobban alszik, hagyjunk ki 1-1 éjszakát és nézzük meg, magától képes-e már jobban aludni (és valószínűleg ez így is lesz).

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

31 Comments

  • seres attiláné

    2011. május 28. szombat

    hát úgy érzem én már nyugodtan kipróbálhatnám a sedtif pc kis lányom 15 hónapos és eddig 2-szer aludta át az éjszakát,használtuk a chamomillát.viburcolt,nurofent,az apa ment hozzá át éjszaka,aludt hálózsákba és a hálóingemen is anakmár örülök,ha csak 3-szor kel fel van úgy hogy 6-szor vagy óránként 10 fogunk van sőt jön a 11-dik de nem hiszem,hogy minden nap a fogzás ön mit ajánl elkezdhetem már teljesen a kimerülés szélén álok fáj a szívem kávén élek ,segítségre nem nagyon számíthatok köszönöm

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Igen, el lehet kezdeni.

  • Anikó

    2011. április 27. szerda

    Bocsánat, az előbb nagy igyekezetemben elküldtem, mert felsírt a pocok.

    Természetesen válaszodat előre is köszönöm!

  • Anikó

    2011. április 27. szerda

    Kedves Ági!
    A 16 hónapos fiam alvásával kapcsolatban kérném a segítséged. Az alvása sosem volt jó, most viszont már szörnyű lett, és nem tudom, mit tehetnék ellene.
    Egy ideje nem csak megébred éjszaka, hanem fel is ébred. Régen elég volt visszasimogatni, vissza tudtam altatni, most azonban éjszakánkét akár 3-4 órát is eltöltünk ébren, mert nem tud visszaaludni. Sokféle módszert próbáltam a visszaaltatásra, amik ugye addig működtek, de most hatástalanok.
    Felsír, fetreng a kiságyban, igazából nem is jelzi, hogy vegyem ki, csak sír, nyűglődik benn, simogatom, továbbra is csak nyekereg, kiveszem, kb. akkor is, de van, hogy mégjobban elkezd sírni tőle, aztán próbálom a különböző módszerekkel altatni, de van, hogy már azt sem, csak ülök csendben mellette, és miután elcsitult, hulla fáradtan fekszik az ölemben vagy a kiságyban, pár másodpercekre talán elszundítva, ingerülten gyűrögeti az alvóspaciját, néha csak üveges, fáradt kis szemekkel bambulva. Ha a párom megy be hozzá, akkor meg iszonyatosan elkezd sírni, sokkal jobban, mint nálam.
    Én űgy érzem, hogy néha már azért sír, mert aludni szeretne, csak nem tud.
    Persze jön a 9. foga, ami rágófog, de nem nyugtatja le sem a fogra kent akármilyen gél, sem a Cataflam csepp, sem az alvás előtt adott fájdalomcsillapító, sem a Viburcol. A szopit kb. egy hete hagyta abba teljesen, de ez a probléma már előtte is megvolt, nem hiszem, hogy attól.
    Nappal csak néha látszik, hogy nyűglődik az álmosság miatt, de akkor korábbra hozom az ebédet, alszik egyet, és pörög estig. Napközben egyébként 1,5-2,5 órát alszik, a délutáni alvás után simán fent van akár 8 órát is, és még azután is úgy kell lecsitítani.
    Ja, amíg szopizott, olyan 9 – 1/4 10 körül tettem le aludni, és olyan 8 körül kelt, szopi nélkül már csak 10-11 felé tudom lelőni este (mert egyedül nem alszik el, én meg még nem tudom, hogy lazíthatnám el a szopi helyett), reggel viszont néha van, hogy 9-ig is alszik (nem túl sokszor, de előfordult már)
    Ezek után javasolnád a cikkben említett szert?

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Az éjszakai felébredésnek és fennmaradásnak az az oka, hogy a kisfiad túlságosan éber lesz, amikor felébred és nem tud visszaaludni.
      Erre többféle megoldás van. Például az, hogy ha nem sír, akkor fogjátok és alszotok tovább. Nem beszélgettek vele, nem próbáljátok visszaaltatni, mert akkor azt hiszi, éjjel is mindent lehet (tudod, írtam, ebben a korban mindig a határokat tesztelik). Ha azt látja, hogy ti alszotok, akkor ő is el fog aludni, és 2-3 éjszaka után nem ébred már fel többet.

      Segíthet a Rooibos tea is, ami egy enyhe kellemes ízű gyümölcstea és enyhén nyugtató hatású. Késő délután egy csészével igyon meg belőle legalább.
      Ha nagyon túlpörgött nappal, sokat játszik, sok élmény éri, akkor ez is állhat az ébredések hátterében. Ebben segíthet a Coffea tosta 9CH nevű homeopátiás bogyó,amiből este lefekvés előtt 5 golyókát kell elszopogatni (vagy vízben feloldva adni)

  • Clara

    2011. április 13. szerda

    Kedves Doktornő!
    Végső elkeseredésemben fordulok hozzád. A fiam,aki 4 hónapos, nagyon nyugtalanul alszik éjjel, ami azt jelenti, hogy este fél tízkor elalszik, és tizenegy órától meg felsír, szinte öt percenként. Eddig szépen aludt, fél négykor kelt először szopizni, és utána is vissza aludt, reggel hétig. De egy pár napja, nem alszik sem ő, rólam meg nem is beszélve.
    Már mindent kipróbáltam: chamomilla, dentinox, ecsetelő a fogára, rooibos tea, sedatif pc… Egyiktől sem nyugodott meg, sír tovább. A viburcol, ami egy kicsit segít, attól bekómázik akár két órára is… De nem merem azt sem adni neki minden nap, mert félek, megszokja a szervezete, és már az sem fog segíteni.
    A napi rendünk szépen ki van alakulva, napközben nincs sírás, kb ugyanabban az időben alszik, délelőtt két órát, délután kétszer egy órát.
    Nem tudom mi a baj, kérlek adj tanácsot, mit csináljak vele éjjel? A közérzetem is pocsék a nem alvások miatt, már a depresszió kerülget, nincs kedvem senkihez szólni, türelmetlen vagyok a kicsivel is.
    Arra is gondoltam már, hogy ez a sok gyógyszer használna, csak nem jól adom neki.
    Napközben a teát issza, lefekvés előtt kapja a sedatif pc-t, ha felsír, akkor kenem dentinoxal, viburcolt kap utoljára, és napközben ecsetelem a fogát…
    Anyatejet kap, de nagyon keveset eszik, néha csak 50 grammot, jobbik esetben tudok beletömni még 50- et. és ezt csináljuk egy nap hatszor. Ez is borzasztóan aggaszt, mért ennyire étvágytalan? De érzem, a tejem is megcsökkent, valószínű a fáradságom miatt.
    Kélek segíts, adj tanácsot, mit csináljak, hogy az éjjelünk jobb legyen? A férjemmel már azt is kipróbáltuk, hogy hagytuk sírni,hátha elalszik,de egy óra elteltével már nem bírtuk tovább, beraktuk a kocsijába és eltologattuk, ami szintén csak fél órás alvást eredményezett.
    Válaszod köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Először is meg kell nézni, mitől ébredhet fel most éjszaka. Mivel írod, hogy étvágytalan, elsőként arra gondolok, hogy hamar megéhezik éjjel és éhes. Ezen segíthet, ha az első ébredéskor megeteted, illetve érdemes lenne megnézni, mennyit eszik napközben, eleget eszik-e, szükség esetén konzultálj emiatt az orvosotokkal.

      A másik gond a kezdődő fogzás lehet. Fontos tudnod, hogy a homeopátiás szerek nem azonnal hatnak, tehát nem elég csak beadni neki és megnyugszik a baba: 4-5 napon át folyamatosan kell adni, mire hatása lesz. Tehát ha nappal azt látod, hogy nyálzik és mindent a szájába vesz, kezét rágcsálja, akkor a fogzás lehet a gond, ezesetben kezdd el neki adni a Chamomillát, naponta 6×1 golyót legalább 4 napon át.

      Ha ezek ellenére megmarad ez a nagyon gyakori ébredés, forduljatok alvásambulanciához.

  • Zombor Zsuzsanna

    2011. március 07. hétfő

    Kedves Ági!

    1 hónapja kértem segítségét, kisfiam Arnold evés-alvás problémái miatt. A fogzásra gyanakodott, mivel kisfiam akkor volt 4,5 hónapos volt. Azóta ki is bújtak az alsó fogacskái. A Chamomilla volt az ő alkati szere amit most is elkezdtünk, hiszen már a felső fogacskái miatt kezdtek fájdalmai lenni. Viszont az alvási gondjaink ugyan azok, mindentől függetlenül. Születése óta nem alussza át az éjszakát a kisfiam. Egy éjszaka 4-5 alkalommal kel fel. Szinte minden lehetséges zavaró körülményt kizártunk. Elaludni, el tud magától. Csak akkor igényel ringatást ha a foga miatt volt nyűgösebb. Párásítunk, nincs sem hideg, sem meleg, nincs túl pörgetve este (kivéve ha saját magát pörgeti, nevetgél-„beszélget”, de így is elalszik).Pici fény mindig van. Kiságyban alszik, én egy lépésre mellette. Együtt is aludtunk már (főleg a hasfájós időszakban), de ugyanúgy ébred. Már apuka is külön szobában alszik már/ hátha a horkolás miatt :D/. Szopizik minden alkalommal, hol többet, hol kevesebbet, ha többet eszik este akkor is kell 2,5 ó múlva, utána pedig 1,5 óránként. Folyadékot is adok plusz, Hipp alma v. őszilét ill. próbáltunk tejpépet is, de az sem vált be. Fogalmunk sincs mivel próbálkozzunk, homeopátiás szerrel, vagy mással.
    Kérem segítsen valamilyen megoldással.
    Köszönöm!
    Zombor Zsuzsanna

  • Andi

    2011. február 20. vasárnap

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni 14 hónapos kisfiammal kapcsolatban. Soha nem volt jó alvó éjszaka,mert volt,hogy 5-6 szor is felkelt és cicin aludt csak vissza.Aztán jött egy időszak,hogy felébredt éjjel 1-2 körül és nem aludt 2-3 órán keresztül. Nem lehetett vissza altatni, a kiságyban üvöltött majd magunkhoz vettük és itt aludt el 2-3 óra elteltével. Így 12 hónaposan elkezdtem,hogy éjszaka nincs cici és közben adtam neki 4 napig a stramonium 15 ch-t,de sokkal rosszabb lett. Már lefektetés után(ringatva vagy cicin alszik el) 1 órával felkelt ezért többet nem adtam neki. Ezután csoda történt,mert 5 héten keresztül átaludta az éjszaját reggel 7-8 között ébredt. Ha fel is ébredt éjszaka max 1 percig sírdogált,nyöszörgött majd visszafeküdt és aludt. Most ennek megint vége,mert éjszaka 2-3 órát fennt van. A stramonium nem jön most be. Illetve nagyon meg van duzzadva a fogínye hátul,de chamomilla, dentinox ill. nurofen nem segít !
    Napközben vidám nincs vele gond 1x alszik 2-3 órát!
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv:Andi

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Ha napközben is állandóan nyüzsös, nehezen nyugszik le, akkor az ő szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Várnai Csilla

    2010. december 27. hétfő

    Kedves Ági!
    A segítségedet szeretném kérni a 15 hónapos kisfiammal kapcsolatban. Milán kb. egy hónappal ezelőttig egészen jól aludt, este 8-tól reggel 6-ig aludt, általában egyszer felébredt. Ekkor megszoptattam és letettem az ágyába. Szépen, gond nélkül visszaaludt. Az ágya egyébként a mi hálószobánkban van.
    Egy hónapja azonban már nem aludt vissza, vagy ha sikerült is neki, 10-15 perc múlva felriadt valamire és felsírt. Ilyenkor nagyon nehéz volt újra visszaaltatni. Most már ott tartunk, hogy órákig tart visszaaltatni. Tegnap éjszaka három órán át altattuk a párommal felváltva, míg végül közöttünk, negyedszerre is megszoptatva elaludt. De igen nyugtalanul aludt. Úgy vettem észre, hogy amikor végre elszunnyad, hirtelen összerezzen, mintha valami zajt hallana és erre kel fel. Gondoltam a fogzásra is, két rágófoga még csak félig van kint, viszont nem mutatja a fogzás tüneteit (rágás, nyáladzás).
    Napközben vidám, játékos kisfiú, magyaráz, pakol, jön-megy. Feszegeti már a határokat, ha valami nem úgy van, ahogy akarja, tiltakozik. Egyszer alszik napközben 1-2 órát.
    Válaszodat előre is köszönöm,
    Csilla

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Szerintem a fogzás lesz a probléma, a hátsó rágófogak ebben a korban törnek át és ez sok problémát okoz. Próbáld meg, hogy lefekvés előtt kap egy kiskanál Nurofent, ez segíthet.

  • demma

    2010. október 18. hétfő

    Kedves Ági!
    Tanácsodat szeretném kérni. 7 hetes a kisfiam, és borzaszto rossz alvo. Napközben van, hogy összesen 2 orát alszik, azt is borzaszto nehezen, mert már felidegesiti magát, nyugtalan és a kimerültségtöl nem tud elaludni. Van hogy elszunnya, azt hinném alszik, és nem telik el 2 perc, már jár keze lába…
    Éjszaka ugy ahogy jobban alszik, mert szerintem kimerül már napközben. Éjjel 12-1 körül kel , evés után még fenn van kb 1 orát, mire sikerül visszalatatni, majd 3.30-4.30 körül kel, eszik, megint kb 1 ora mire visszaalszik, és aztán még egy orát alszik maximum.
    Hasfájos a pici, sokszor azért is ébred fel mert szenved a hasa miatt és pukizik…
    Mit tanácsolsz? Neki is adhato már ez a homeopátiás szer?

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    Hajnali hasfájás ellen: az éjjeli etetések előtt adj neki Gripe Watert, ez segít a könnyebb visszaalvásban.

  • Oleárnyikné Hornich Melinda

    2010. szeptember 10. péntek

    Kedves doktornő!
    Az szeretném megkérdezni,hogy a kisfiam aki október 21.-én lesz két éves és ritkán eszik darabos ételt, ezért is kell fel éjszaka 3 és fél, négy óránként. Tápszert eszik ha nem adok neki dobálja magát nyűgös, egy fél éve meg csikorgatja a fogát kiabál dobálja magát még ha eszik is nagyon keveset alszik délután is egy órát. Megpróbáltam adni neki datura stramoniumot ami valamikor használ valamikor nem olyan mintha valakihez kiabálna éjjel. Most fogom szoktatni a bölcsődébe is és jó lenne ha kipihenné magát meg persze én is, van egy nővérkéje aki egy évvel idősebb szegényt őt sem hagyja aludni.
    Erre a problémára jó lenne a Sedatif?
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz:
    Valószínűleg az a gond, hogy megszokta, hogy éjjel, ha megébred, akkor enni kap. Nem éhes már, hanem más kelti fel, de csak ez tudja megnyugtatni, mert ezt szokta meg. Több dolog is lehet, ami felébreszti, pl. fél a sötétben (ezen segíthet, ha egy kislámpát felkapcsoltok a szobájában, de egy alvósállatka is segíthet, akit este lefektethet), a másik, hogy a nappali élményeit éli át újra, álmodik és emiatt riad fel (ha éjjel nagyon mozgékony az ágyban, akkor ez a helyzet, ezen segíthet, ha délután 1x és este lefekvés előtt megiszik 1-1 csésze Rooibos teát), és a szeparációs szorongás is okozhatja (ezen az segít, hogy amikor először megébred, akkor magad mellé fekteted és együtt alszotok tovább).
    A fogcsikorgatás feszültséget jelez, emiatt érdemes lenne felkeresnetek egy gyermekpszichológust, de az alvásambulanciákon is tudnak segíteni (Heim Pál Kórház, Madarász utca)

  • Némethné Angéla

    2010. szeptember 07. kedd

    Kedves Ági!

    Kérdezni szeretném, hogy 27 hónapos fiamnak mit adhatnék, ha nehezen viselné a 10 órás repülőutat? Szinte minden helyzetben jól elvan velünk, sokat utazunk. Nagyon mozgékony, ezért aggódom most a hosszú út miatt. Germicid C kúpot vagy Sedatif Pc-t vagy estleg valami mást javasolnál? Illetve melyiket milyen adagolásban lehet adni? Köszönöm

    Válasz: Semmiképpen nem szabad gyógyszert adni a hosszú útra neki. Ha egyébként is szeret utazni, akkor tetszeni fog neki, vinni kell olyasmit, amivel lefoglalhatja magát közben. Ha pedig hány, vagy hajlamos utazás közben rosszul lenni (szédülés, sápadtság stb.), akkor a tabacum D6 nevű homeopátiás szert kaphatja napi 3-4x egy adagot.

  • Nemes Ildikó Eszter

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom 11 hónapos, kb. 2 hete vett fel egy idegesítő és nyomasztó szokást: hason fekve (a kezei és lábai mint egy békának) hintáztatja magát és közben a fejét beletúrja az ágyba, matracba vagy az egyik vékony takarójába. Ezt napjában többször végzi mindaddig (kb. fél óráig) amíg el nem alszik. Nem vagyok biztos abban, hogy ez csak a fogzással hozható összefüggésbe. Eddig 3 alsó foga jött ki és most fog felül jönni egy.
    Ha meg akarom fordítani vagy felvenni, akkor hevesen tiltakozik és amint lehet folytatja tovább. Nekem úgy tűnik, hogy ilyenkor álmos és így ringatja magát álomba. De ez nem káros számára?
    Elég lenne valami homeopátiás szert adnom neki, vagy vigyem orvoshoz?
    Mielőbbi válaszodat nagyon köszönöm.

    Válasz: Ez nem káros a számára, hogy így altatja magát, hagyjad neki és örülj, hogy altatja magát.

  • Szabó Tímea

    2010. május 12. szerda

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 3 éves múlt márciusban. Sosem volt jó alvó. De az elmúlt 2-3 hétben éjszaka elkezd jobbra-balra forgolódni, a lábával rúg-kapál, egy másodpercig sem tud nyugton maradni, ez kb. 1-2 óra hosszáig eltart, majd elalszik, és kb. 2 óra múlva megint kezdődik elölről az egész. Nem tudom, hogy van-e köze ahhoz, hogy hónapok óta a lábát fájlalta (boka,talp,lábujj),ez kb. két hetente szokott lenni, de olyan szinten, hogy keservesen sírt. Már többször voltunk ortopédusnál alaposan megvizsgálta (ultrahang, röntgen) mindent rendben talált. Azóta dr. Leó cipőt használunk és már csak ritkán fájlalja, de már csak a talpát, lábujját. Lehet a forgolódásnak köze a lábfájáshoz? Kérdeztem a gyermeket, hogy fáj-e a lába, és van mikor azt mondja, hogy igen, vagy hogy nem. Gondolom, ha fájna neki, akkor sírna!? Mit lehet tenni ez ellen, mikor lesz, hogy végre végig alussza az éjszakát? Még egy kérdés: ezek mellett még rossz evő is a gyermek. Eddig kapta a bérescseppet, attól nem volt változás. Adhatok-e neki „Béres Aktivál Kid” rágótablettát? Hátha ez egy kicsit meghozza az étvágyát.
    Előre is köszönöm a válaszát.
    Timi

    Válasz: A forgolódásnak nincs köze a lábfájáshoz. Ha nincs vashiánya (ha eddig nem vizsgáltattad ki, akkor érdemes utánanézni), akkor felesleges vitaminokkal tömni a gyereket, a rossz evés, válogatósság inkább rossz szokás szokott lenni ebben a korban.
    Alvás: adj neki délután és az esti alvás előtt egy csésze Rooibos teát, ez segít nyugodtabban aludni.

  • Pagi

    2010. május 03. hétfő

    Szia Ági!
    Ha betegség miatt nyugtalanul alszik egy baba,pl. fáj a torka, sokat köhög, akkor adható neki a sedatif, vagy inkább fájdalomcsillapítót kapjon?
    Kép napon keresztül adtam a sedatif pc-t, akkor szépen aludtak, még enni sem keltek fel, néha kicsit köhögtek. Tegnap viszont nem adtam, hátha már jobban vannak, és persze szinte egész éjszaka fenn is voltam velük. Előtte reggel 8-9 körül keltek, ma már 6 óta fenn vagyunk. Tehát ha úgy tűnik segít, akkor adható? És meddig adjam akkor? Mikor próbáljam ki, hogy nyugodtan tudnak nélküle is aludni? A betegség nélkül is elég nyugtalanul alszik az egyikük (illetve a másikuk is, de ő a szeparációs szorongás miatt, mert egy pelus az én illatommal segíteni szokott neki)
    Egyébként ha nincs benne semmi káros és nem is szokhatnak hozzá, akkor miért nem lehet adni nekik huzamosabb ideig? (nem tervezem, csak azért kérdezem, hogy akkor mégis van valami káros hatása? )
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Ha segít, akkor adható. Nincs semmi káros hatása, lehet huzamosabb ideig is adni, addig add, amíg a kiváltó tényező fennáll, azaz pl. a betegség el nem múlik, a fogacska ki nem bújik, ami miatt az álmatlanság fennáll.

  • Éva

    2010. április 12. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 7 hónapos,és már kezdett beállni hogy nem kel fel éjjel(olyan 5hónapos koráig 1-2szer felkelt enni,de vissza is aludt)és jött egy 2 hétig húzódó megfázása ami megváltoztatta a napirendünket sajnos.Kevesebbet evett nappal,ezért éjjel h felébredt,megetettem.Volt hogy 4-5ször felsírt.Most már napközben is nagyon nehezen alszik el.eddig betettem a kiságyába és szépen elaludt,most sír-sír,kínlódik,forgolódik az ágyban.
    Mi lehet a baj?Jön a kis foga vagy csak a betegség miatt romlott el az alvási szokása?Mit javasolsz?Milyen homeopátiás szert adjunk neki?Válaszodat köszönöm:
    Éva

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Korinna

    2010. január 30. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 11 hónapos, és eddig talán ha kétszer aludta végig az éjszakát. Éjjelente közel 10 alkalommal felébred, és úgy sír, mintha rémálmai lennének, pedig együtt is alszunk. (Próbáltam külön is altatni, de az még rosszabb volt.) December elején az orvosa javaslatára elkezdtük szedni a kalium bromatum 15 ch-t, amitől már „csak” 3-4 alkalommal kelt fel, de amennyiben pár napig nem kapja, a felébredései rosszabbodnak. A gyógyszerész pár napja azt mondta, hogy amennyiben a kalium bromatumtól a tünetei nem múltak el teljesen ez alatt a közel két hónap alatt, akkor váltanunk kellene, és a chamomilla vulgaris 15 ch-t javasolta, mivel épp a fogacskái is jönnek a picinek. Tudom, hogy ez neki nagyon kellemetlen, mert mindig egyszerre jön két-három foga (már 11 bújt ki), de mégsem hiszem, hogy ez állhat az alvászavara hátterében, mert ez nem „egyszer csak elkezdődött”, hanem születése óta jelenlévő probléma. A chamomilla szedése óta egyébként, (két napja ezt kapja a kalium helyett) szinte egyáltalán nem alszik éjjel, fél óránként kel fel sírva. Azt szeretném kérdezni, szerinted melyik megoldás lenne a jobb: Visszatérni a kaliumra, folytatni a Chamomillát, vagy kipróbálni a Sedatife pc-t? A legnyugodtabb éjszakáink egyébként azok voltak, amikor a kalium mellé nurophent kapott a fogzás miatt, de sem a nurophen önmagában, sem a kalium önmagában nem volt elég hatásos.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:Korinna

    Válasz: A Sedatif PC-t nem javaslom, mert nem az a baja, hogy nem tud aludni. Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Szendrei Kriszta

    2010. január 18. hétfő

    Szia!
    2 éves kislányom rettenetesen rosszul alszik, éjszaka legalább egyszer felébred, illetve 1/4 és 4 között ébresztőt csinál. Reggel pedig menni kell a bölcsibe és soha nem piheni ki magát, pedig este 8-kor fektetem le. Sedatif-ot vettem neki, milyen adagolásban használjam?
    Köszönöm, Kriszta

    Válasz: Reggel és este 1 szemet lehet adni neki.

  • Timi

    2010. január 07. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nagyon sokat segítettél már nekünk, és most megint a tanácsodat kérném. 16 hónapos a lányom. 13 hó-s korától aludt nyugodtan éjjel 2 hónapon át, és most újra visszatért az alvásproblémánk.

    Éjjel 1-től 4-ig van kritikus időpontunk, ilyenkor mindig fenn van, és sehogyan sem bír visszaaludni.Külön szobában van,ha leteszem aludni, egyedül alszik el, nappal és este is.Hajnalban viszont üvöltve ébred,bemegyek visszafektetem,ha el is alszik,30-40 perc múlva újra ébred, ugyanígy.Vagy vissza sem alszik,vergődik és a vég, hogy újra üvölt, 1,5 órás műsor.

    Már nem szopik.Szoktam vele itatni kakaót,amit meg is iszik 2 dl-t/vizzel kináltam de az nem fogyott/ritkán válik be.Ha adok nurofent, sem alszik vissza.Ha hagyom sírni, akkor is 1,5 óra,ha visszafektetgetem, akkor is ennyi.

    Reggel fél 8 felé kel,nappal ebéd után alszik 1-1,5 órát.Este fél 9 felé alszik el.Ez volt a rendje a nyugodt két hónapban.Jár, sokat halandzsázik, szavakat próbál utánozni.

    Mostanában nehezebben alszik el este is.Az örlőfogai kint vannak, a szemfogai jöhetnek.Voltunk homeopátiás dr-nél van alkati szere, most újra beindítottam neki.

    Ki kellene jobban tolnom a lefekvést,vagy röviditsem a nappali alvásidőt is, mert nő és nem fárad ki annyira?Vagy elég ha homeopátiázunk, mert a fogai lesznek?
    13 hó-s kora előtt sem volt megoldásom,mikor már nem bírtam , leálltam az éjjeli szoptatásról és elkezdett jobban aludni.
    A nappali alvást sem szeretném tejlesen megszüntetni, gondolom, hatással van az éjjeli alvására is, de lehet hogy kellene?

    Most miről álljunk le?Van ötleted?Vagy ismét 4-6 hónap és kinövi?:(
    Köszönettel:Timi

    Válasz: Az éjszakai felébredésnek és fennmaradásnak az az oka, hogy a kislányod túlságosan éber lesz, amikor felébred és nem tud visszaaludni.
    Erre többféle megoldás van. Például az, hogy ha nem sír, akkor fogjátok és alszotok tovább. Nem beszélgettek vele, nem próbáljátok visszaaltatni, mert akkor azt hiszi, éjjel is mindent lehet (tudod, írtam, ebben a korban mindig a határokat tesztelik). Ha azt látja, hogy ti alszotok, akkor ő is el fog aludni, és 2-3 éjszaka után nem ébred már fel többet.

    Segíthet a Rooibos tea is, ami egy enyhe kellemes ízű gyümölcstea és enyhén nyugtató hatású. Késő délután egy csészével igyon meg belőle legalább.
    Ha nagyon túlpörgött nappal, sokat játszik, sok élmény éri, akkor ez is állhat az ébredések hátterében. Ebben segíthet a Coffea tosta 9CH nevű homeopátiás bogyó,amiből este lefekvés előtt 5 golyókát kell elszopogatni (vagy vízben feloldva adni)

  • Madarász Dóra

    2009. november 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Nekünk egy 10 hónapos babánk van, aki gyakorlatilag 3 hónapos kora óta felsírogat éjszakánként és a napközbeni alvás közben is általában (max. másfél óra de ez változó). Próbálkoztnuk itatni éjszaka mikor felébredt, de nagyon meg volt sértődve miatta, ezért maradt a szoptatás amivel elég gyorsan visszaalszik. Az első 2 foga kb. egy hónapja jött ki és kb. egy hete a szokásos két-három felébredés helyett (ezek is ált. különböző időpontokban vannak) négyszer is felébred akár, majd a végén a mi ágyunkban alszik hajnalban.
    A kérdésem az lenne, hogy indokolt e neki pl. a sedatif pc-vel próbálkozni akkor ha „csak” háromszor-négyszer ébred fel teljesen és párszor felsír ezek mellett? Még nem használtunk az alvására homeopátiás szereket, ezzel a fajtával célszerű e kezdeni vagy az a legjobb, ha felkeresünk személyesen egy homeopátiás orvost aki felméri neki mi a legjobb?
    Válszodat előre is köszönöm!

    Válasz: A babátoknak a fogzás a baja, a Sedatif PC pedig nyugtató, tehát ez nem fog neki segíteni. A legjobban akkor jártok, ha felkerestek egy homeopátiás orvost, de megnézhetitek a homeopátiás alkati szerekről szóló leírást is itt: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Exner Zsuzsanna

    2009. október 31. szombat

    Kedves Ági,
    Én is hasonló helyzetben vagyok, mint azok az anyukák akiknek a leveleit olvasom.
    Kisfiam 7 hónapos és 9 hete alszik rosszul, 3/4 óránként, óránként fenn van. csak mellre téve alszik vissza. Voltam homeopáthiás orvosnál és jelenleg a 2-dik szert szedjük de nem segít. Néha van jobb éjszakánk mikor „csak” 5 ször vagyunk fenn. Közben kipróbáltam a levendulás párologtatást amit még csak két éjszaka alkalmaztam, de csak az első este segített. Tanácstalan vagyok.
    Az első homeopáthiás szer a mercurius volt és most a rutát szedtük. Ha tudsz kérlek segíts.
    Nem ismerem ezt az oldalt ezért leveledet e-mail-ben küld el köszönöm előre is.
    Szia Zsuzska

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Zita

    2009. július 25. szombat

    Kedves Ági!
    Elkezdtük használni a arentula hispana 15ch-t de semmi hatása. Nem javult és nem is romlott a helyzet.Úgyhogy megkérdeztem egy homeopátiás orvost.A Kalium bromatum 15-t javasolta.Ez rémálmokra és sötétben való félelemre van.Egy négy hónapos csecsemőnek lehet rémálma???????????Mitől??????????(neki is írtam hogy mennyi idős)
    Ő csak játszik meg eszik.Igaz fáj a hasa, fokozott izomtónusa van.Lehet hogy én vagyok az oka, mert sokszor sírok, amikor rángatózik.Ilyenkor nem hajlandó sem játszani sem aludni, de még fél napokig enni-inni sem.Tehetetlennek érzem magam.

    Válasz: 4 hónaposan még nem lehetnek rémálmai és nem fél a sötétben sem. A homeopátiás szerek hatása 4 nap alkalmazás után jelentkezik. Ha nincs változás, akkor nem a jó szert szeditek. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találod a fogzásra való szerek leírását, ezek közül érdemes választani babának.

  • Zita

    2009. július 22. szerda

    Kedves Ági!

    Olvastam homeopátiás oldalon a tarentula hispana 15ch-ról.Pont mintha a kisfiamról rták volna…Napközben ideges, nyughatatlan a feszültség miatt. Éjjel sokat forgolódik, gyakran felébred, álmában izeg-mozog, alvása nem pihentető.Ott azt írták, hogy 10 napig elalváskor 1*5 golyócska.
    Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg csak 10 napig kell adni?És utána a hatása megmarad?Ez mindegyik szerre vonatkozik?Én sepia officinast szedek, bevált szülés utáni depresszióra nekem is abba kéne hagynom?
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: Általában addig szoktuk adni ezeket a szereket, amíg el nem múlnak a tünetek, illetve a kiváltó ok (pl. fogzás esetén). A homeopátiás szerek áthangolják a szervezet működését, tehát a szedés után megmarad a hatásuk még egy darabig.

  • Bárkányi Melinda

    2009. február 24. kedd

    Szia Ági! Mégsem mertem kipróbálni a Viburcol kúpot mert Evelin a SEDATIF -tól még annyit sem aludt mint eddig szinte egész éjjel „pörgött”. Úgyhogy szerintem leállunk ezekről a homeopátiás szerekről helyette adtam neki egy Germicid C kúpot és majdnem a fél éjszakát átaludta. Már csak azt nem tudom hogy pontosan miért kell fel ugyanabban az időpontokban 10-kor, éjfélkor, hajnal 2-kor, de szinte minden éjjel pontosan ugyanakkor erre szeretnék még választ kérni ha Te esetleg tudnád vagy hogy hogyan kéne leszoktatnom ezekről a kelésekről.

    Válasz:
    Azért kel fe mindig ugyanakkor, mert az alvási ciklusai azonos hosszúságúak és a felszínes alvási szakaszokban, ha valami megzavarja, felébred.
    Ha Germicid kúp hatott, akkor érdemes azt adni (a homeopátiás szerek az első 1-2 napban ellentétes hatást válthatnak ki, de 3-4 nap múlva már kifejtik hatásukat)

  • Bárkányi Melinda

    2009. február 19. csütörtök

    Szia Ági! Szerettem volna még megkérdezni a véleményedet a Viburcol kúpról már többen javasolták de még nem mertem kipróbálni.

    Válasz: Ez egy komplex homeopátiás szer, több hatóanyag van benne. Azért szokták javasolni, mert ha nem tudod eldönteni, melyik az alkati szere a kicsinek, akkor valamelyik hátha jó lesz a sok közül. Éppen emiatt van, akinek beválik, van, akinek nem. Láz- és fájdalomcsillapító hatású. Folyamatosan adható, amíg nem múlnak el a tünetek.

  • Bárkányi Melinda

    2009. február 17. kedd

    Szia Ági! Köszönöm a válaszodat, eddig is próbáltuk neki a Cammomilla C15-öt adni, de nem sok sikerrel járt. Remélem ha kibújik a többi foga megoldodik a problémánk az alvással.

  • Bárkányi Melinda

    2009. február 16. hétfő

    Sziasztok! Én ma fogom kipróbálni 5 hónapos Evelin lányomnál a SEDATiF-ot hátha ez segít mert már két hete nincs egy normális éjszakánk. Fogalmunk sincs mi történt vele mert eddig szinte végigaludta az éjszakát most meg óránként fent vagyunk és ez már elég fárasztó neki is meg nekünk is. már mindent kipróbáltunk, hátha ez segít. Az igaz hogy most jön az alsó két foga nem tudom hogy e miatt nem alszik.

    Válasz: Ebben a korban a legtöbb baba, mintha felkapcsoltak volna benne egy kapcsolót: hirtelen elromlik 🙂
    Ennek a fő oka a fogzás kezdete. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).