Tud-e már ülni a baba?

Mostanában nagyon sok kérdés kapok nem megfelelően ülő vagy még nem ülő babákkal kapcsolatban, ezért itt az idő erről a témáról is írni egy kicsit. Mikor kell magától felülnie a babának? Mikor kell tudnia támaszték nélkül ülni? Ezekről lesz szó most.

A felülés

A babának még nincs hasizma, ezért nem várhatod el tőle, hogy hasizomból fel tud ülni, az ehhez szükséges izomzat csak 1-1,5 éves kor között lesz elég ahhoz, hogy a kicsi izomból felüljön. A hasizom a kúszástól és a mászástól fejlődik igazán, tehát amikor ezeken még nem esett túl, semmiképpen nem tud hasizomból felülni.

 Tud-e már ülni a baba? Helyette viszont már 5-6 hónaposan megfogja az ujjadat és kézzel fel tudja húzni magát, legalábbis próbálkozik felhúzni magát. A következő fázis az önálló felülésben az, amikor már elkezd kúszni-mászni és a négykézlábas helyzetből képes magát ülő helyzetbe tornászni, illetve térdelésből lehuppanni.

Külön történet az, hogyan tanul meg állásból leülni. Ez a nagyon egyszerűnek tűnő mozdulat neki korántsem annyira egyértelmű: előbb tud felállni, mint felállásból leülni, ezért az állás első öröme után jöhet az aggodalom, mert az első napokban bizony a kicsi meglehetősen nagyokat huppanhat vagy akár hanyatt is vágódhat. Szerencsére pár nap alatt maga is rájön a lecsücsülés trükkjére, innentől kezdve nincs gond.

Önállóan ülés

Ha a baba szépen tartja már a fejét, akkor 3-4 hónapos kor körül már 150 fokban döntött babahordozóban vagy babafotelben is ülhet, illetve vannak olyan etetőszékek is, amiket meg lehet ilyen szögben dönteni, teljesen ültetni viszont még nem lehet.

6 hónapos kor körül már gond nélkül lehet megtámasztva ültetni, de még mindig nem derékszögben, annál kicsit nagyobb szögben, és jól megtámasztva. A babakocsiban fél évesen még ne ültesd fel teljesen, de 120 fokban döntve már nézelődhet.

6-7 hónapos kor között a baba már tud úgy ülni, hogy a két kezén támaszkodik, ez azonban hosszú távon nem egészséges testhelyzet, ezért csak akkor engedd neki, ha ő maga húzta fel magát ebbe a pozícióba.

Ha már ügyesen kúszik vagy mászik és feláll, akkor a babakocsiban is felültetheted, általában ekkorra már ő maga is felhúzza magát benne, ebből kiderül, hogy már érett rá 🙂

Megtámasztás nélkül ülni nagyjából 10 hónaposan tud, de ez nem kőbe vésett szabály, mert ez nagyban összefügg azzal, mennyi ideig kúszott és mászott előtte. Azok a babák, akik később kezdenek csak kúszni-mászni, általában később tudnak támaszték nélkül ülni.

Mire kell vigyázni?

Amíg nem tud magától felülni (értsd: kúszásból vagy mászásból áttornászni magát ülő helyzetbe, vagy kézzel felhúzni magát), addig nem szabad huzamosabb ideig támaszték nélkül ültetni.
Amikor még csak a kezén támaszkodva ül, akkor sem szabad ültetni. Ilyenkor látszik, hogy a háta idővel meggörbül, ahogy ücsörög és ez nagyon megterheli a gerincét.

Ha túl sokat ülteted a babát, az jelentősen lassíthatja a mozgásfejlődését is, mert ülve remekül elfoglalja magát a nézelődéssel, játékkal és ez nem ösztönzi helyváltoztatásra.

A fél év alatti babákat semmiképpen nem szabad ültetni, legfeljebb 150 fokig döntve fektetni. A hosszas ülve babakocsiztatás különösen káros lehet, mert itt nem csak hosszasan fárasztó pózban van a kicsi, hanem a zötyögés miatt további terhelés is éri.

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a mozgásfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

75 Comments

Comment navigation

  • Bea

    2011. március 25. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom március 9-én volt 7 hónapos,3 héttel érkezett előbb. Nagyon mozgékony volt már kezdetektől. 5 hónapos korában fordult hátáról hasára, fordítva már jóval korábban. Egy hónappal később már ide-oda forgolódott. Március 10-én este pedig először ült fel apának, amit annyira élvezett, hogy pár perccel később újra és újra megpróbálta. Onnantól kezdve aztán nem lehet „lelőni”, szinte állandóan ül. Egy héttel később rájött, hogy ő már fel tud kapaszkodni a járóka rácsaiba. Innentől aztán nem volt megállás, az ülés mellett állandóan áll a járókában. Már nem nagyon merjük ott tartani, mert szinte mindig állna. Ha földre tesszük, akkor meg a bútorokba kapaszkodva áll fel. Ez normális, hogy ilyen korban már ilyeneket csinál? Egyik ismerősünknek van egy most már nagy fia, aki szintén mindent ilyen korán kezdett és neki sajnos komoly problémái vannak a csípőjével, fél lábára sántít is. Lehetnek ilyen kilátások a mi Annánknál is? válaszod előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Nem kell aggódnod, vannak gyorsabban fejlődő babák a mozgás terén, ha mindent magától csinál, nem ti ültetitek, állítjátok fel, akkor nyugodtan csinálhatja.

  • Csányi Andi

    2011. március 13. vasárnap

    Kedves Ági!

    Reméltem, hogy van itt a blogon ilyen téma, napok óta próbáltam kideríteni, mikor tud ülni megtámasztva és egyedül a baba.
    A fiam 7,5 hónapos az ujjamba kapaszkodva szépen felhúzza magát, de szinte azonnal el is dől oldalra. A megtámasztást nem szereti és a babakocsiban is a legalsó állás a kényelmes neki, máskülönben tekereg és nyöszörög. Ügyesen forog oda-vissza, körbe kúszik, gurul. Az előre haladás még nem megy neki, lelkesen próbálkozik, de csak pár centiket sikerül.
    Ha nem tud ülni megtámasztva sem, az nem gond még ennyi idősen ugye? (a nagyobbik fiam ilyenkor már tudott rövid ideig)
    Nem erőltetem az ülést, ha felhúzza magát az ujjamba kapaszkodva hagyom, de egyébként hason tölti az egész napot.
    Kommunikációban viszont hihetetlen amit produkál (ebben a tesójára hasonlít), bár nem valódi beszéd, de tökéletesen érthető hogy ha azt mondja ádá-ádá és cuppog akkor enni kér. Amikor engem keres mindig a kezét nyújtja és áná dede-t mondd, ha pedig nem érni el a játékot nyújtózkodik és emelt hangon mondogatja, ide-ide.
    A nagy fiam előbb tudott tőmondatokban beszélni (11-12 hónaposan), mint egyedül járni. Létezik, hogy ennyire el tud tolódni a fejlődés egyik vagy másik irányba? Vagy ez csak nálunk jellemző, hogy korán beszélnek, és mozgásban lassabban haladnak?
    Előre is köszönöm a válaszodat Ági!

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Igazából kúszni 9, felülni 10 hónapos kor körül kell tudnia, tehát nincs semmivel lemaradva. Ebben a korban annyit kell tudnia, hogy az ujjadba kapaszkodva felhúzza magát, talán icipicit már halad kúszva, de még inkább csak a véletlen viszi előre, mint a tudatos és összehangolt mozgás. Ha nem szeret ülni, akkor ne üljön, jobb is, ha nem ül, mert sok baba erre rászokik, és utána nem akar hason feküdni, ami pedig a legfontosabb a fejlődése szempontjából. A beszédfejlődésben tényleg előrébb jár, gratulálok 🙂 Gyakran a 2. gyerekek még az elsőnél is gyorsabban haladnak, mert nagyobb a motiváció (nem igazán van idő azon gondolkodni, mit is akart a gyerek, szóval muszáj megtanulni kifejezni magát)

  • Mariann

    2011. március 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam fél éves. 3 hónaposan fordult hasról hátra, majd 3,5 hónaposan hátról hasra. 4 hónaposan hason kúszva haladt előre, hátra. 4,5 hónaposan négykézlábra állt, pár nap múlva ebben a helyzetben hintázott. 5 hónaposan négykézláb mászott, és felült. Pár napja pedig úgy ül föl, hogy már nem támasztja meg magát kézzel, inkább játékot vesz a kezeibe, a járóka (lejjebb tettük) szélébe megkapaszkodva próbálja állásba húzni magát. Soha nem erőltettünk semmilyen motorikus tevékenységét, viszont rengeteget játszunk, tornázunk vele. Kérdéseim: várható-e, hogy minden egyéb mozgáshoz köthető tevékenységet hamarabb fog végezni, mint a kortársai? Hagyjuk, hogy önállóan üljön, vagy inkább tegyük vissza hasra? A babakocsit, etetőszéket milyen szögbe állítsuk? Káros ez a „koraérettség”? Köszönöm a válaszokat!

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Mivel mindent korábban csinált, ezért várható, hogy járni is hamarabb fog, mint a korosztálya. Mivel magától ül fel, ezért nyugodtan ülhet már, ez nem gond. Önmagában ez a gyors mozgásfejlődés sem probléma, nem káros, általában öröklött dologról van szó (tehát valaki a családban hasonlóan gyorsan fejlődő típus volt)

  • Pántya Emőke

    2011. március 09. szerda

    Szia Ági!

    Azt szeretném kérdezni,hogy mennyi idős kórtól lehet használni a pihenőszéket?Olyan tipusu van nekünk ami teljesen vizszintesig dönthető.Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Ha teljesen dönthető, akkor már újszülött kortól használható.

  • Petra

    2011. február 25. péntek

    Kedves Ági! Már többször kaptam Öntől hasznos választ, ezért ismét bátorkodom kérdezni. Gyermekünk nyolc hónapos, szeret forgolódni, főleg hátról hasra, de visszafelé is produkálta már. Ugyanakkor hosszabb ideig egyik helyzetben sem szeret lenni, háton unatkozik, hason meg mintha elfáradna az erőlködéstől, amit az okoz, hogy próbálna már megindulni a lábaival, de még nem igazán megy neki (kezeivel ki tudja magát nyomni „derékig”). Elég későn kezdett el forogni, a gyerekorvos el is küldte fejlődésneurológiára, de szerencsére majdnem, hogy kinevettek ott és csak annyit állapítottak meg, hogy enyhe alkati hypotoniája van, de nem igényel semmi külön foglalkozást. Ülni szeret, akár a járókában, akár ölben és ha kézzel felhúzzuk, mindig „megragadja” az alkalmat, hogy üljön, de főképp az itt olvasottak hatására hosszabb távon nem akarjuk még ültetni.

    A kérdésem az, hogy fentiek fényében mennyire árt neki, ha fürdetésnél (5-10 perc) már ül a kádban? Csak mert itt is imád ülni, hatalmas röhögések közepette csapkodja a vizet, míg fektetve már eléggé unalmas neki a fürdés.

    Ugyanígy kérdezném, hogy mivel annyira tetszik neki, 1-2 perc ülés így ebben az állapotban okozhat-e neki később gondot, valamint van-e értelme és lehet-e az önálló ülésre/kúszásra motiválni?

    Köszönöm,

    Petra anyuka

    • Petra

      2011. február 28. hétfő

      És mi a helyzet a kézben hordással? Ezt is nagyon imádja, de sokszor van olyan, hogy már alig támaszkodik a vállunkon, csak _ül_ a karomon? Ez nem káros?

      • Vida Agi

        2011. március 06. vasárnap

        Karon ültetni lehet, itt úgysem ül órákat, csak néhány perceket, és ha látod, hogy görbül a háta, úgyis megtámasztod a kezeddel.

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Ha szívesen ül a kádban, és kapaszkodva már felhúzza magát, valamint ha ilyenkor nem a kezére támaszkodva ül, akkor nyugodtan ülhet 5-10 percet már.

      Ülésre nem kell motiválni, az önálló felülés a mászásból adódik majd.
      Kúszni 9 hónaposan kell elkezdeni, ha sokat van hason, akkor idővel elkezdi majd.

  • B-Nagy Kata

    2011. február 12. szombat

    Szia Ági!

    Kislányom 5 és fél hónapos.Az utóbbi időben nem szeret sokáig háton lenni, de hason is hamar „panaszkodni” kezd. Folyamatosan fel szeretné húzni magát és ülni szeretne. Ha felültetjük és kipárnázzuk, akkor nagy mosolyok közepette nézelődik. Ezek mellett nem nagyon tud sem hasról hátra, sem fordítva megfordulni. Korának megfelelő ez vagy valamit másképp kell csinálnunk?

    köszönöm:Kata

    • Vida Agi

      2011. február 18. péntek

      Teljesen jó, amit most tud, átfordulni 6 hónapos korban kell legelőször. Túl sokat még megtámasztva se ültessétek, mert ez ugyan neki nagyon szórakoztató, csak éppen nem motiválja a további mozgásformák elsajátítására.

  • Regina

    2011. február 08. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 9,5 hós. Még nem kúszik, vagy mászik, mert utál hason lenni. Azonban 2 hete, akárhová leteszem (járóka, szőnyeg) azonnal hasra fordul. Egy hete pedig próbál négykézlábra állni (olyan édes). Még nem ül, vagy áll (természetesen, ha leültetem nagyon szépen ül). A járókába állandóan a rács mellé teszem, hogy próbálja felhúzni magát (anyósom szerint így kell), de mindig elrúgja magát és bejárja az egész járókát. Amúgy nagyon erős baba, most az a mániája, hogy az ölemben állva rugózik. Az Adamo hintába is ülve rugózik, nagyon szereti. Nincs lekésve a mozgásfejlődésbe? Előre köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Mivel a járókában már közlekedik és próbál négykézlábra állni, ezért nincs lekésve. Mászni 10 hónapos kor körül kell elkezdeni, ha már négykézlábazni próbál, utána már pár héten belül mászni is fog.

  • Móni

    2011. február 03. csütörtök

    Kedves Ági!

    A következőt szeretném kérdezni. Vannak olyan három részes babakocsik, aminél a sport résznek nem állítható a háttámlája. A fix dőlésszöge kb. talán picit nagyobb, mint a derékszög (de ez csak szemrevételezés). A dőlést úgy lehet állítani, hogy az egész ülést lehet hátrabillenteni, ezáltal a gyerkőc lába is elindul felfelé. Két fokozat van, a másodiknál a baba felső teste szinte majdnem vízszintes és a lába az égnek áll, az első a függöleges és a vízszintes között félúton. (Talán egy picit emlékeztet a hordozóra.) Gondolom ismered ezt a típust. Kérdésem, hogy erre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a dönthetőre? Az én kislányom 6 hónapos múlt, és a mózesbe már eléggé nehezen teszem bele az overállal együtt. Emellett náha azt érzem, hogy amikor felkel (általában séta közben alszik egyet)azért mérgesedik be, mert a mózesből nem lát szinte semmit. Gondoltam, hogy használnám a sport részt, csak nem tudom, hogy ennek a középső állása ugyanolyan, mintha 120 fokban dönteném a támlát? Az nem rossz, ha a lába kicsit felfelé áll? A hordozóról azt írják, hogy nem szabad órákig ültetni benne a babát. Bár ott újszülöttről és pici csecsemőről van szó.

    Válaszodat köszönöm:
    Móni

    • Vida Agi

      2011. február 04. péntek

      6 hónaposan már a hordozóban is ülhet hosszabban a baba. Ha döntve van, és az egész hátát tartja a kocsi, akkor nyugodtan meg lehet dönteni már egy kicsit ebben a korban.

      • Móni

        2011. február 04. péntek

        Kedves Ági!

        Akkor ha jól értem nem baj, ha a kicsi majdnem derékszögben ülő pózban van, de úgy, hogy hátradöntöm, és így nincs olyan terhelés a gerincén? Nyugodtan vihetem így sétálni, aludni?

        Köszönöm:
        Móni

        • Vida Agi

          2011. február 05. szombat

          Igen.

  • Adrienn

    2011. január 29. szombat

    Kedves Ági!
    7 hós kislányom még nem tud ülni ha felhúzom. Eldől. Ez baj?Már 1 hónapja forog össze vissza. De a lábán sem áll meg. Lábujjhegyen van, és előre dől. Ez gond?

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Egyáltalán nem, ebben a korban még nem kell tudnia támaszték nélkül sem ülni, sem állni.

  • Aliz

    2011. január 26. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hónapos. 39. héten született, 3400 g-mal és 51 cm-rel. Most 8240 g és 74 cm. Eleven, kedves, játékos és bújós baba, a mozgásfejlődése azonban aggaszt. Medencevégű fekvés miatt (mint a nővére), császáros baba volt, 2 és 4 hónapos kora között terpeszbetétet kellett hordania és azt is megállapították, hogy intrauterin kényszertartás maradványtünete gyanánt izomtónus regulációs zavara van, amit tornával sikerült orvosolni. Ezen kívül sem a neurológus, sem a konduktor nem mondott mást. Oldalra fordulni 4 hónaposan, ülésbe felhúzódzkodni szintén 4 hónaposan, és mászni 9 hónaposan tudott. Mostanáig viszont nem tud egyedül sem felülni, sem támasztás nélkül megülni, csak néhány másodpercig, utána hanyatt dobja magát. A hordozóban, kb. 120 fokos szögből viszont magától felül. Állni, vagy lépni szintén nem tud. Amit produkál, az annyi, hogy mászás közben oldalra fordul és az egyik kezére támaszkodik közben, illetve felkapaszkodik a tárgyakra, bútorokra és így térdel. Ha ilyenkor kicsit megemelem a hóna alatt, akkor rálép a lábára, de ennyi. A gyerekorvos szerint szépen fejlődik és egyelőre nem kell megijedni, de én egyre kevésbé vagyok nyugodt, főleg, amikor a többi anyuka élménybeszámolóját hallgatom arról, hogy az ennyi idős gyerekük már gyakorlatilag önállóan jár, mi meg…
    Szerinted sem vagyunk elkésve? Mit tegyek, hogy segítsek Neki?

    Előre is hálásan köszönöm válaszodat!

    Alíz

    • Vida Agi

      2011. február 04. péntek

      Nem kell aggódnod. Ne más gyerekekhez mérd a sajátodat, ez sosem vezet jóra. Járni 13-18 hónapos kor között szoktak megtanulni a babák, ne akard siettetni. Vannak olyan babák, akik hosszan másznak, biztosan és ügyesen és csak később tanulnak meg járni, mert a biztonságra törekszenek és vannak olyanok, akik gyorsan letudják a mászást és utána hamar járni kezdenek – mind a kettő normális.
      Ha már feltérdel, akkor ebből hamarosan fel fog állni és ebből következik majd az ülés is (nem hasizomból kell felülnie, ezt csak kb. másfél éves kor körül tudják megcsinálni kapaszkodás nélkül)

  • Zsani

    2011. január 19. szerda

    Kedves Ági.
    Az én kislányom 6 hónapos nem tud még ülni de nem is szeret egyáltalán,a bébihordozóba is csak sír a babakocsiba fekve,játszani is csak fekve szeret,ölbe ülve is kevés ideig szereti.Amúgy aranyos nagyon figyelmes baba szépen tartja a fejét,sokat beszél minden érdekli,jól fejlett erős már 2 pici foga is van és a franciaágyunkon végig gurul van mikor nem szabályosan kicsit jobban oldalra kúszik.Aggódok mit tehetnék,hogy meg szeretessem vele az ülést vagy egyáltalán mikor fog megtanulni ülni? Válaszát előre is köszönöm Zsani!

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Ülni 10 hónapos korban kell tudnia, addig ne akard ültetni, ameddig magától nem próbál meg felülni.

  • Mono

    2011. január 11. kedd

    Szia Agi!
    Nekem csak annyi a problemam hogy a majdnem (21-en lesz) 7 honapos babam, nem hajlando meg csak felhuzni sem magat ulesbe, nem erdekli, ha leultetem, lefekszik es maszik, mar hasznalja a terdet,fekvotamaszba kinyomja magat,mindenhova bebujik,nem jatszik csak ugy hason v hanyat, o egyfolytaban menne,es nem is farad el! Miert van ez? 8-9 honaposra valo ruhat hord, nagyon fejlett, ezt mondtak mar tobben, de en nem ertem h miert nem akar se ulni, se nyugodtan jatszani. Az allast is erolteti, ha a terdemre ultetem addig ficereg amig nem all fel, rugozik,lepegetni probal,ritmusra razza magat! Ez igazabol nem gond, de erdekelne h mivel tudnam lekotni a figyelmet,miert erolteti az allast, a maszast. Kulfolod elunk, itt a vedono nem mond semmit, csak h oruljek neki, meg hagyjam a Picit csinaljon amit akar!! Valaszod elore is koszonom..Mono

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Azért nem akar nyugodtan lenni, mert most jött rá a mozgásra és ezt gyakorolná egész nap, most ez köti le a legjobban, idővel, amikor már nem lesz ekkora újdonság a kúszás-mászás, akkor leköti majd magát másképpen is.

  • Éva

    2010. december 09. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kislányom 7 hónapos tápszeres baba.a cumisüveget az utóbbi időben csak párnának támasztva hajlandó elfogadni az ölben etetés már nem tetszik neki.viszont ebből a helyzetből folyamatosan húzza fel magát ,ülni szeretne.ha megfogtam egyszer kétszer a kis kezét önállóan felhúzta magát ülő helyzetbe. a kérdésem az lenne ,hogy lehet ezt csinálni vagy ez már ültetésnek számít…?
    válaszodat előre is köszönöm.
    üdv: Éva

    • Vida Agi

      2010. december 17. péntek

      Ha felhúzza magát és megtámasztva már ül, ebben a korban már ülhet így.

  • Andrea

    2010. október 08. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom elmúlt 8 hónapos. Kúszik, kutyázik és tegnap kutyázáskor kinyújtotta oldalra mindkét lábát, konkrétan spárgát csinált, majd a kezecskéjével a felső testét teljesen ülésbe tolta. Egyenes derékkal ült és úgy játszott tovább. Először a kiságyban csinálta meg, majd 3-4 alkalommal a habtapin a földön is megcsinálta.
    Ezt lehet nevezni már önálló felülésnek attól, hogy nem mászásból ült fel?
    Ma viszont még egyszer sem próbálta, lehet,hogy ez tegnap csak véletlen volt? (Bár 4-5 alkalommal véletlen nem hiszem)
    Véleménye szerint?
    Köszönöm válaszát!
    Üdv,
    Andrea

    Válasz: Ez már felülés, igen. Azzal nem kell foglalkozni, ha most nem csinálja egy darabig, most a kúszás sokkal érdekesebb neki, az ülés passzív és unalmas, kúszni-mászni érdekesebb.

  • Melinda

    2010. október 02. szombat

    Szia Ági,

    Éppen az ülés foglalkoztat mostanában és tanácstalan vagyok, hogy vajon jól fejlődik-e a fiam.
    Fiam 7 és fél hónapos. Aug. 15-én volt 6 hónapos, és ezen a napon felült a négykézlábas helyzetből, előre dőlve ült, a kezén támaszkodva, nagyokat nyögve, görbén, ezt csak ezen a napon gyakorolta, azóta sem:-) Majd 22-én, kb egy hét múlva elkezdett mászni, majd 9 nap és felállt. Amióta ezeket tudja, a mászáson és az álldogáláson kívül nem érdekli sok minden, most már oldalazva lépeget is, de csak a járókában, mert itt tud a legjobban kapaszkodni. Sőt játszani is állva akar, fél kézzel kapaszkodik, lehajol, felvesz egy játékot, persze sokszor nem sikerül, mert kibillen. Sajnos a lakás nagyon nem úgy van berendezve, hogy kapaszkodni tudjon, így ha nincs járókában, akkor folyton a hátánál vagyok, mert bár sikerül néha a fenekére huppani, de előfordul, hogy hátraesik, esne, ha nem lennék ott. Láttam már őt térdenállásból leülni, vagy állásból leülni, de nem igazán szeret ülni. Ha én teszem ültetve le, kicsit elvan, de már fordul is hasra, vagy áll fel. Viszont egyenes háttal, szépen ül, kezeiben játékok.
    Ami nem világos számomra, hogy ez az egy napi felülés, vajon számít-e? Vagy kimaradt, mint mozgásfejlődés? Az, hogy nem igazán érdekli az ülés, nem baj?
    Drága fiam állandóan menne, mászna, kapaszkodik, táncol zenére.
    Szóval jól fejlődik-e?
    U.i. mielőtt elkezdett volna mászni, megvolt a kúszás is, forgás is stb.

    Köszönöm szépen előre is a válaszod.

    VálaszMost a helyváltoztatás érdekli, nem az ülés. Ez egyébként 10 hónapos korra szokott kialakulni, tehát még bőven van rá ideje, hogy rendszeresen gyakorolni kezdje. A mozgásfejlődése tökéletes egyébként, nincs miért aggódnod.

  • Rita

    2010. augusztus 24. kedd

    Kedves Ágnes!

    Kislányom pár nap múlva lesz 7 hónapos és már a következő mozgásokat gyakorolja:)
    Természetesen forog mindkét irányba, négykézláb mászik (előtte már 6 hós korától kúszott úgy, hogy a bal karján húzódzkodott előre)és amint arra alkalmas helyet talál feláll, úgy tartja magát percekig, még játszik is, ha van mivel. Néha hátraesne, ha nem kapnánk el:) Magától felül, de csak még néha.
    Normális ez az ő korában? Mi a következő „lépés”??

    Válasz: Igen, ez teljesen normális. Most valószínűleg pár hónapig ezt fogja tökélyre fejleszteni, elkezd kapaszkodva járni (vezetgetni nem szabad, csak akkor járjon, ha ő maga kapaszkodik a falba stb., mert úgy ő találja meg az egyensúlyt, míg ha vezetgeted, akkor az egyensúly nálad van, így később tanul meg járni), majd pedig valószínűleg még 1 éves kora előtt járni fog.

  • Viktória

    2010. augusztus 20. péntek

    Kedves Ági!

    6 hónapos lesz a lányom és 1 hete nagyon furcsa dolgot kezdett el csinálni, ami nagyon idegesít. Azt csinálja hogy a kis szemeivel pislog közben csücsörít a szájával és nyújtogatja a nyakát, ezt így egyszerre mind. És nem ő csinálja, tehát nem szórakozik, hanem kényszeres mozgásnak tűnik. Tudom, hogy nem ide tartozik a kérdés, de nem igazán találtam hova írhatnám meg. Nagyon aggódom! Mitől lehet ez? Miért csinálja? Idegrendszeri probléma? Mit tegyek? Válaszod előre is köszönöm!
    Üdv. Viktória

    Válasz: Ha egyébként minden más rendben van vele (eszik, iszik, kiegyensúlyozott, érdeklődő), akkor emiatt nem kell aggódni. Vannak furcsa szokásai a babáknak, játszanak a mimikájukkal stb. de ezeket általában hamar kinövik. Ha nagyon zavar és gyakran előfordul, akkor mutasd meg a gyerekorvosnak, aki szükség esetén neurológiára utal.

  • Leighanne

    2010. augusztus 20. péntek

    Kedves Ági!

    Kisbabám 6,5 hónapos forog, gurul, mindkét irányba fordul, ügyesen tartja a fejét, sőt az ölünkben ügyesen ül, nyúl a játékokért, rázza is őket, jókedvű, vigyorgó, mosolygó, gagyorászó, jól evő baba!
    Meg mintha próbálna kúszni, de még nem megy neki!
    Az lenne a kérdésem, hogy van egy egészségügyi-s ismerősöm, és ő mondta, hogy 8 hónapos kora előtt már ülnie kell! Ez igaz? Meg, hogy a baby komp jót tesz neki?! Én ellenzem!
    Befolyásolja a mozgás-beszéd-értelmi fejlődését, hogy milyen körülmények között született? Császár, ivott a merconiumos magzatvízből, belázasodott, egy kicsi oxigént kapott, 5 napos antibiotikumos kezelést is kapott! Azt is mondta, hogy valahol hátulütője lesz ahogyan született! Csak ijesztget?!
    Árt neki, ha evésnél a hordozóban van, és napi 15-20 percet a babakocsiban egy kicsit megemelve, mintha a hordozóban lenne, úgy nézelődhet?

    Válasz: Kúszni 9 hónaposan, mászni és felülni 10 hónaposan kell. 6 hónaposan a baba már ülhet megtámasztva 30-40 perceket akár etetőszékben vagy hordozóban, de még kicsit legyen hátradöntve. A bébikomp kifejezetten káros, hátráltatja a mozgásfejlődést, mivel nem természetes sorrendben fejlődik a baba.
    A születés körülményei nincsenek befolyással a fejlődésére, ezt elsősorban öröklött tényezők és a környezete határozza meg, csak a komolyabb születés körüli nehézségek (pl. oxigénhiány), koraszülés okozhatnak lemaradást a fejlődésben.

  • Diana

    2010. augusztus 11. szerda

    Szia Agi,

    A kisfiam eppen ma 7 honapos es van egy kis problemank.

    kb. 2 honapja kezdte hatrol hasra fordulast es napkozben szinte mar csak hason van ( addig nem szerette ) viszont amikor megunja es visszafordulna a hatara, akkor nem tud.
    Ugy probal megfordulni, hogy felemeli a ket karjat mintha repulne… de termeszetesen nem megy neki. En probalom mutatni neki, hogyan kellene ezt veghez vinni..
    Ejszaka is mikor alszik, hasra fordul.. es tobbszor is felkelt minket hogy forditsuk vissza, mert o nem tud onmagatol.

    Tudnal esetleg valami tanacsot adni ezugyben? Normalis ez ebben a korban?
    Esetleg szakember segitseget kellene kernunk?
    Nagyon megkoszonom, tisztelettel: Diana P.

    Válasz: Igen, ez normális, nem tud még visszafordulni, de már próbálkozik. Magától rá fog jönni hamarosan.

  • cserineheni

    2010. augusztus 06. péntek

    Szia Ági!

    Kislányom 2hónapos lesz a jövő héten.A hordozóval kapcsolatban lenne kérdésem. Most kezd úgy látni, szeret nézelődni, a mózeskosárban nem igazán van el, onnan nem lát ki, ezért ha megyünk pl. a boltba a hordozóba teszem, csak az a baj, hogy mindig bealszik.van, hogy 3-4 órát is alszik ilyenkor, nem mindig van szívem megbolygatni, hogy átteszem a kiságyba, mert felébred. Káros ez a gerincére? mennyit lehet egyfolytában a hordozóba?Én úgy veszem észre, szeret benne lenni, nem kényelmetlen számára.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Heni

    Válasz:Legfeljebb 45 percet lehet ebben a korban a hordozóban. Tedd át nyugodtan a kiságyba, amikor mélyen alszik, ha szép lassan teszed, nem fog felébredni.

  • csáki zsuzsanna

    2010. augusztus 06. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6,5hónapos 8550gramm 72cm.3naposan emelte e fejét,4hetesen hasrol átfordult,most 4napja négykézláb van,és elöre-hátra hintáztatja magát,majd egyszercsak rúg egy nagyot,és igy probál haladni.valahogy a keze lemarad,mászni is probál van amikor sikerül egy kicsit neki azis.ülni egyedül nem tud,csak ugy ha megvan támasztva a dereka,babakocsiba,etetőszékbe…viszont ujjamat megfogja felhuzza magát,felül.kérdésem az lenne mennyire eröltessem az ülést nála?párnázzam ki és ugy ültessem?nem fog az ülés a mászás rovására menni?mert ugy tervezem,hogy nem ültetem,tanuljon meg mászni,felállni,és felállásbol leülni.jol gondolom igy?
    köszönettel:zsuzsa

    Válasz: Nem kell erőltetni az ülést. Támasztva már ülhet és az se gond, ha néha felhúzza magát és úgy ül, de nem szabad sokat ültetni, mert az a kúszás-mászás rovására megy, lassítja a mozgásfejlődést.

  • Stefibaba

    2010. július 27. kedd

    Mikor fog látni tisztán a kislányom?Ö most 10 hetes lesz szombaton.
    Köszönöm!

    Válasz: 4 hetesen már tisztán kb. 30 cm-re, 6 hónaposan már tökéletes a térlátása és távolra is élesen lát.

  • Major Beata

    2010. június 21. hétfő

    Kedves Agi!Kisfiam 7,5honapos hasrol hatra fordul es vissza is tud de azt nem nagyon szereti,kuszni maszni meg nem tud bar terdelni mar szokot de a kezeivel nem tudja hogy hogy tartsa magat.Meg nem ul magatol soha nem huzta fell meg magat egy kicsit szokot csak emelkedni de konyen fell agya!Ha ultetni probalom mindig eloredol a hasara vagy oldalra nem tudja magat megtartani!Olyan mintha nem erdekelne az ules!Agodnom kellene?Le van esetleg maradva?Nem kover baba se nem sovany 8500gram es 72cm!Amugy gugyoreszni nagyon tud mar mondja azt is hogy hejte!Szoval agodnom kellene?Vagy meg semirol sincs le kesve?Elore is nagyon szepen koszonom a valaszodat!

    Válasz: Egyáltalán nincs lemaradva, kúszni 9 hónaposan, mászni 10 hónaposan kell tudni és az ülés is 10 hónapos kor körül a mászással egyidőben alakul ki.

  • zsuzsi99

    2010. június 19. szombat

    Szia!Az én kislányom 6és fél hónapos,8és fél kiló,72cm.A kezembe kapaszkodva felhúzza magát,és egyedül ül.teljesen egyenes háttal,és kb 10percig,majd mikor elfárad,a kezére támaszkodik,majd ismét felül és támaszkodás nélkül ül.Ha lefektetem,elkezd sírni,és felakar ülni.kb.fél órát van igy,majd elfárad,ás akkor már lefekszik,és úgy játszik!amúgy már forog mindkét irányba,és ha hasra rakom körbe, forog,vagy előre hátra elmozog,nem sokat kb fél métert.Ez már kúszásnak számít?Nagy baj ha így hagyom ülni?Ja,ha a hordozóba ül,már magátol felül benne!előre lendíti magát!Válaszod előre is köszönöm!!!

    Válasz: Ez már kúszásnak számít. Egy kicsit ülhet így, ha ő húzza fel magát.

  • Kriszti

    2010. május 26. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 hónapos, és már alig fér el a mózeskosárban. Az lenne a kérdésem, hogy beletehetem e már a 150 fokba dönthető babakocsiba amíg sétálunk. Mivel csak hason tud aludni, így is beletehetem, vagy csak hanyatt?
    Illetve 2 órás autóútra használhatjuk e már a babahordozót?

    Válaszod előre is köszönöm!
    Kriszti

    Válasz: Igen, 150 fokban már ültetheted ennyi idősen és hordozóban is utazhat. Hasra ne tedd 150 fokban a babakocsiban, csak úgy, ha a baba az egyenes részen fekszik hason és a lábrész előtti „lyukba” már nem ér bele, vagy ezt a „lyukat” betömheted egy takaróval, így vízszintesen tud a pici feküdni.

  • Szatimy

    2010. május 18. kedd

    Szia Ági!
    A kislányom 7,5 hónapos. 5,5 hónaposan átfordult hátáról a hasára, és vissza, valamint elkezdett körbe forogni, majd 6 hónaposan elkezdett kúszni is. Most egy ideje már elég stabilan áll négykézláb, és próbálgatja az ülést. Kézben megtámasztva stabilan ül. Ma este sikerült neki teljesen egyedül négykézláb helyzetből ülésbe tornáznia magát, de igazából a háta kb 45 fokban dőlt előre, és a kezén támaszkodott. Ahogy erősödik a gerince, úgy egyenesedik majd a háta is? Csak azért kérdezem, mert az unokatestvérei később tornázták magukat ebbe a helyzetbe, ill. állásból ment inkább a leülés, ebből (vagy nem ebből kifolyólag) amikor egyedül tudtak ülni, akkor már szinte egyenes háttal csinálták. Ilyen egyedül kézen támaszkodós ülés náluk volt.
    Másik kérdés, hogy attól még, hogy ő ebbe a helyzetbe tudja tornázni magát, én még ne ültessem így ugye? Hiszen a kezén támaszkodik még.

    Válasz: Ha ő ül fel, akkor hadd üljön, idővel egyenesebben fog neki menni, de te ne ültesd támaszték nélkül még.

  • Csilla

    2010. május 07. péntek

    Kedves Ági!
    Már írtam neked az evéssel kapcsolatban, és akkor nagyon jó tanácsot adtál!
    Most a mozgás miatt kérnék segítséget!
    Ma tölti a lányom a 10 hónapot be! Terpeszpelenkája volt 3 hónapos korában több mint 2 hónapig!
    Elég későn kezdett hasról hátra fordulni, de visszafele nem csinálja!
    Nem mászik, nem ül fel, nem áll fel! Nagyon el vagyok keseredve, hogy még semmit nem csinál, csak stabilan ül!
    Mit segíthetnék neki, hogy elkezdjen pl.mászni?
    Járunk babaúszásra, mert azt mondták az segítheti!
    Válaszodat köszönöm üdvözlettel Csilla

    Válasz: Lehet, hogy a csúszás csak a terpeszpelus miatt van, de szerintem vidd el orvoshoz és nézze meg, szükség esetén adjon beutalót neurológushoz, vagy korai fejlesztőbe. Szakszerű segítséget és fejlesztést kaphatsz a Gekko játszóházakban is (http://www.gekkonet.hu/)

  • Böbke

    2010. április 26. hétfő

    Kedves Ági!
    Most is hozzád fordulnék tanácsért (mint mindig, ha gondom van és a sok „jótanács” között elveszem).
    Lehet, hogy nem tudom kivinni a levegőre a kislányomat?Babakocsiban csak akkor marad, ha alszik. Ha fent van, muszáj felültetnem (nem teljesen ülő helyzetbe), különben ordít. Hordozókendőt nem szeretjük. Kenguruban elvan, de csak akkor, ha kifelé fordítom, hogy nézelődjön. Befelé fordítva nem lát ki és ezt nem tűri sokáig (kb. fél percig). A levegőzést ezek alapján nem tudom, hogy oldjam meg? Ami most működik, hogy elindulunk kifelé fordítva kenguruban és amikor álmos, beteszem a babakocsiba – általában 20-30 percnél többet egyfolytában nincs a kenguruban.4 hónapos, szépen tartja a fejét, hátról hasra fordul. Köszönöm válaszod!

    Válasz: Miért ne vihetnéd? A kenguruban már bármennyit lehet és nézelődhet, mert már tartja a fejét, a kocsiban 120 fokban döntve már felültetheted.

  • szilardinho

    2010. április 19. hétfő

    Szia Agi.

    Az lenne a kerdesem hogy a harom es fel honapos kisleanyom folyamatosan fel szeretne ulni. (ugy a hordozoban mint az agyban, olben stb.) emeli a fejet a melkasat is egy picit. Hagyahatom – e vagy probaljam elkerulni valahogy…
    (nem ide tartozik de megkerdem hogy 1 hete latszik az also ket foga nyugos es ugy latom faj neki kb mennyi ido alatt bujik elo ?)
    3500 g – al szuletett es most 6580 g.
    valaszodat elore is koszonom.

    Válasz: Ha ő húzza magát, azt lehet neki hagyni, de erőltetni nem szabad. A fogacska általában 4 nap alatt törik ki, de az előkészület akár 1 hónapig is tarthat.

  • Merci

    2010. április 17. szombat

    Kedves Ági!
    Szeretnék tőled tanácsot kérni. A kislányom 8 és fél hónapos, hátról hasra fordul, de vissza nem. Próbálkozik, de a kezét hátra tartja, néha megijedek, mindjárt kitöri, úgy próbál megfordulni. Miért nem jön rá, hogy előre tartsa a kezét. Kúszni és ülni még egyáltalán nem tud, ha tartom akkor egy pár másodpercig tartja magát. Ha a lábára állítom, akkor azon tartja magát. Tudom, hogy nem szabad összehasonlítani a gyerekeket, de a fiam ilyen idősen már kúszott, 10 és fél hónaposan egyedül járt. Azt mondják, hogy a lányok hamarabb csinálnak mindent.
    A lányom érdeklődő, szépen játszik a játékokkal, értük nyúl és értük evickél a járókában. Nagyon aggódom, hogy miért nem forog rendesen. Sokat ültetem hordozóban, de félek, nem árt-e a gerincének.
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: A hordozó nem árt meg ennyi idősen már a gerincének, viszont ha sokat ülteted, az pont a mozgásfejlődésben gátolja. Ha már egyik irányba át tud fordulni az jó. Kúszni 9 hónaposan, ülni 10 hónaposan kell tudni, tehát még időben van.

  • Ágesz

    2010. április 15. csütörtök

    Szia Ági!

    Kislányom 8 hónapos, nagyon szépen forog hasról-hátra, hátról- hasra és így éri el a kiszemelt játékokat. Ha hason fekszik és úgy szeretne valamit elérni rögtön átfordul a hátára, látom rajta, hogy ez nagyon mérgesíti. Próbálja a lábával lökni magát,de sehogy se halad. Így hát feladja és forogva próbál közelíteni a játékhoz. Az ülést nem is próbálja én meg nem erőltetem, csak a babakocsiba ül, de ott is csak 3/4 részig van megdöntve a támla, és az etetőszékben szokott ülni. Én úgy gondolom, hogy nincs lemaradva a mozgásfejlődésben, de szeretném ha ebben te is megerősítenél. Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Egyáltalán nincs lemaradva, pont azt tudja, amit ebben a korban tudni kell.

  • K. Edina

    2010. április 09. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 és fél hónapos és a pihenőszékében sok időt tőlt. Szereti onnan nézni, ahogy tevékenykedek a konyhába vagy amikor közösen játszunk akkor is ott van, meg ha egyedül is játszik akkor is szokott benne lenni. Szóval elég sok időt tőlt el benne. A pihenőszék kb. 120 fokos szögben van döntve és eddig jól elnézelődött benne nyugodtan. Pár hete elkezdte felnyomni magát a pihenőszékben és az üléshez hasonló dolgot csinál. Én ezt nem nevezném ülésnek, hiszen a biztonsági öv tartja őt, ezért nem dől például előre, meg egyensúlyoz is oldalra magától. Azt vettem észre, hogy nem egyenes a háta közben és ezért nem is tartom ezt az ülést egészségesnek. Meg közben a pociját is megnyomja közben és sokszor bukik egy kicsikét. Próbálom őt dönteni vissza, de persze nem tetszik neki és újra felül. Szerinted ez káros a gerincének? Még érdeklődést egyébként nem mutat az ülés iránt, tehát nem próbálja még kinyomni magát, egyelőre elvan a forgolódással. Van etetőszékünk, ami dönthető és már gondoltam arra is, hogy inkább oda teszem, de az nem inkább az evésre való?
    Válaszodat előre is köszönöm!!
    Edina

    Válasz: Ez egyáltalán nem káros a gerincének és a sok bukással sem kell foglalkozni. Amikor a kicsik elkezdenek többet mozogni, felülnek, kúsznak, többet is buknak, mert a gyomorszáj még nem teljesen zárt (2 éves korig) és könnyebben visszajön az étel. Beteheted az etetőszékbe is, az magasabb és jobban tud nézelődni belőle, miért kéne csak evéshez használni?

  • Adri

    2010. március 31. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hónapos, 76 cm és 9 kg, meglehetősen határozott egyéniség.
    7 hónapos koráig alig-alig fordítottuk a hasára, ugyanis 2-3 perc után torkaszakadtából üvöltött tőle. A háziorvosunk szerint ebből következett az, hogy 6 hónapos korára kicsit megkésett a mozgásfejlődésben, viszont az ölünkben csodálatosan megült és a kezünkbe kapaszkodva könnyedén felült, egyenes gerinccel, biztosan tartotta magát. Ebben a pozícióban 7 hónapos korára sokáig el tudott játszani önállóan is. Ekkor a védőnő és a háziorvos javasolta, hogy forduljunk gyógytornászhoz, mert már rég gurulnia, esetleg kúsznia kéne, és mivel önmagától nem ül fel, nem is ültethetjük.
    A gyógytornász megvizsgálta, fizikálisan és iderendszerileg is teljesen egészséges a lányom, hálisten’ csak a tartós hasonfekvés elmaradása miatt késett meg a mozgásfejlődésben. Azóta is folyamatosan járunk hozzá tornászni (melynek nagy részét végighisztizi a kislányom), de végül rengeteg visítás árán egész jól megszokta a hasonfekvést, megtanult átfordulni mindkét irányban, kúszik, de kizárólag hátrafelé, és 360 fokban forog. Előre egyszerűen nem hajlandó (vagy nem tud?) elmozdulni.
    Most azt a feladatot kaptuk, hogy a négykézlábra állítást gyakoroljuk, de hihetetlen, mennyire ellenáll a lányom, ha gyakoroljuk, az egész napunk odavan, mindentől hisztizik. Kizárólag akkor nyugszik meg, ha leültetem és így játszhat. Látja a gyógytornász, hogy milyen szépen ül, ezért azt mondta, hogy naponta 3x 10 percet ülhet.
    A héten kifejlesztette a kislányom az ülve előrehaladás módját: terpeszben a lábai közé teszi a kezeit és úgy csúszik előre, vagy pedig gyakorlatilag ülve szökdel.
    Kérdésem az lenne, szerinted ez nem tesz rosszat a gerincének?
    Annyira örülök, hogy végre sikerélménye van, végre eléri a messzebb levő játékait és kezdi felfedezni a lakást, nincs szívem tiltani neki ezt a mozgásformát, csak nem tudom, nem ártok-e vele? Mióta így mozog, egész nap vidám, látszik rajta, mennyire élvezi, de ha hasra fektetem, újrakezdi az üvöltést. A felállással egyáltalán nem próbálkozik. (Lányom apukája közel 1 éven keresztül tolatva mászott, és csak másfél éves korában állt fel.)
    Mi a véleményed? Előre is köszi.

    Válasz: Egyáltalán nem gond, ha így közlekedik, gyakran előfordul, ha magától csinálja, akkor hadd csinálja továbbra is.

  • Enikő

    2010. március 23. kedd

    Kedves Ági!

    A fiam most töltötte a 8 hónapot. 73 centi és 9,7 kg. (2,4 kilóval született 5 héttel korábban a kiirt idő előtt) Tanácstalan vagyok, mert egyedül ülni még képtelen (csak támasztással), egyáltalán nem próbálkozik a kúszással, mászással. Körülbelül 6-7 hete fordult hasra, azt néha gyakorolja (de csak a jobb oldalán át tud hasra fordulni). Hasról nem tud visszafordulni.
    Próbálkoztunk, hogy tőle kicsit messzebbre helyezzük el a játékokat, talán igy ösztönözve érzi magát, hogy valahogy elérje azokat, s elkezd valahogy kúszni – de semmi. Hason fekve fél perc múlva óbégat, kéri a segitséget, hogy forditsuk vissza, háton fekve meg hamar elunja magát. Nem tudom, mutassuk-e meg szakorvosnak? A körzeti gyermekorvos kézlegyintéssel elintézett: nagy, nehéz gyerek, majd behozza a lemaradást valamikor. Én nem igy látom a dolgokat. Én tévednék, vagy az orvosnak van igaza?
    Köszönöm a válaszodat.

    Válasz: Igen, ha ebben a korban még nem tud kúszni semmilyen formában, akkor érdemes megmutatni szakorvosnak is.

  • Erika

    2010. március 20. szombat

    Szia Ági!

    Kisfiam 8 és fél hónapos. Már egy hónapja tökéletesen felül önállóan, de előre mászni nem hajlandó. Hátrafelé is csak pár lépést, majd felül. Igazából látom, hogy tökéletesen megfelel neki ez a pozíció. Mivel tudnám arra ösztönözni, hogy másszon? Lassan már inkább felállni szeretne, legalábbis megvannak a kezdő mozdulatai.
    Köszönöm, szia.

    Válasz: Semmivel nem kell ösztönöznöd. Most az a legérdekesebb mozgásforma, amit épp most tanult meg, majd ha ez már nem lesz elég neki, akkor elkezd mászni is.

  • Laura

    2010. március 19. péntek

    Ági lányom 9,5 hónapos. Voltunk neurológusnál már egy hónapja, mert nem tudott ülni és nem is forgott. Nem volt neki baja, az idős doktor néni legyintett, ő is olyan későn fog járni mint én (én voltam a családban a késői mozgásfejlődéses (17 hó) és mászni egyáltalán nem másztam) Sok balkezes van a családban ezt diagnózisként kiemelte, és mivel így a diszlexia és egyéb disz betegségek lehetősége magasabb a kimaradó/elmaradó mozgások hatására ezért gyógytórnászhoz irányított.
    Ezzel nincs is baj, jobb a megelőzés, de engem viszont zavar, hogy a 20 perces gyógytornát Ági végigüvölti. Otthoni gyakorlásnál is sértődött sírás a vége annak, hogy miért fordítom állandóan hasra. Nagyon utál hason lenni, a torna hatására viszont megtanult azonnal visszafordulni a hátára. Mostanra ha érdekes játék van, tud megtámasztás nélkül ülni kb. 5 percet, de ha nem érdekli eléggé az adott játék, eldől, lerúgja magát hátra. A keze lába-mindig jár hátonfekve, összességében érdeklődő (szellemileg 🙂 ), sokat van kézben is. Persze mászásról-kúszásról szó sem lehet, mert azt hason kell. Szerintem egyszerűen lusta arra, ami nem érdekli.
    Kérdés, van-e értelme erőltetni a tornászást? Úszni vagy biciklizni sem lehet megtanulni akarat nélkül, sőt ellenállással.

    Válasz: Ezek a tornák nem csak a fejlesztésről szólnak, hanem arról is, hogy pl. a letapadt izmok helyrejöjjenek. Emellett pedig igen, örökölhető a késői mozgásfejlődés, és én maximálisan annak a híve vagyok, hogy hagyjuk a saját tempójában fejlődni a babát, de egy bizonyos pont után már kell a segítség, pl. azért, mert sokszor izomproblémák, megfeszített testtartás áll a háttérben, szóval olyasmi, amit csak tornával lehet oldani. Sajnos a babák nem szokták szeretni ezt a tornásztatást, de az ő esetében ez szükséges, mivel sokkal el van maradva a korához képest.

  • Gabi

    2010. március 18. csütörtök

    Kedves Ági!
    Mit gondolsz a babahordozókról? Egész konkrétan a mei tai-ról? Fiam 4 hónapos és akarunk neki venni egyet. Mikor nyűgös, elég sokat van kézben (na, nem mintha ettől lenyugodna) és arra gondoltam, hogy az már szinte ugyanaz, mintha egy ilyen hordozóban lenne – ugyanúgy alá van támasztva a feneke és fogjuk a hátát…, csak ott egy idő után leszakad már a karom 🙂 Édesanyám gyógytestnevelő és óva int az ilyentől, mondván, hogy csak nem lesz az jó a gerincének. Értem is, és egyet is értek, de ha kézben van, az sem jó, hanyatt fekve viszont nagyon hamar elunja magát. Imád nézelődni, forgolódni és persze innen fentről sokkal többet lát. Nyilván, nem akarom órák hosszat abban hordozni, csak mikor már minden kötél szakad. Mit gondolsz?
    Köszönöm.

    Válasz:Nyugodtan használhatod. 4 hónaposan már tartja a fejét a kicsi, és a mei tai tartja a hátát is, tehát a gerincének sem okoz gondot.

  • Boglárka

    2010. március 17. szerda

    Kedves Ági!

    A lapot, és az ülés témát olvasgatva egy kicsit megilyedtem. Nekem 9 hónapos a kisfiam, és már 6 hónapos korától – szerintem – remekül ül. Kézbe kapaszkodva felhúzta magát, mi meg nagyon örültünk, milyen ügyes. Hozzátartozik, hogy már négy hónapos volt, amikor a félfekvő babakocsiból, hasizomból felküzdötte magát, úgyhogy nagyon örültünk, mikor sikerült neki. Egyáltalán nem tartottuk korainak, vagy kis ügyesnek, nem vagyunk hasonlítgatósak.
    Azóta mi hagyjuk, hogy támaszték nélkül naphosszat üldögéljen, mert szemmel láthatóan nagyon szereti…annyira, hogy nagyon jól elvan azóta egyedül is. (ha van egy tele doboz játék előtte, amit kedvére rámolhat)
    De mostanában észrevettük, hogy meggörbült a háta, eddig pedig olyan hetykén ült.
    Járunk egyébként gyógytornára, mert se nem kúszik, se nem mászik a fiatalember.

    Szóval az lenne a kérdésem, hogy hogy üljön szerinted, illetve mi a teendő a hátával?

    Válasz: Ha magától húzza fel magát, akkor ülhet. Viszont meggörbült háttal már ne hagyjátok ülni, ez azt jelzi, hogy elfáradt a háta az üléstől.

  • Bursac Dragan

    2010. március 11. csütörtök

    Szia Agi.
    A kis fijunk 1 eves. meg nem tud ulni. mikor szoletet kapat 8.8. csaszar mecise szuletet es okszigent es kapot. Az orvos monta levan 3
    honapot maradava. De kulomben ertelmes ugyes mindenre oda figyel minden erdekli. Megul egy kicsit maga de mikor dol a kezit nem tudja leteni. Mit gondol menji ido kel meg hogy megtanuljon maga szepen ulni?

    Válasz: Ha már tud kicsit maga ülni, akkor egyre javulni fog a helyzet, de az előzményeket figyelembevéve, szerintem érdemes lenne neurológusnak megmutatni és szükség esetén fejlesztő tornára vinni.

  • Bursac Dragan

    2010. március 11. csütörtök

    Szia Agi

  • Linda

    2010. március 10. szerda

    Kedves Ági, kislányom jövőhéten lesz 6 hónapos, 62 cm és kicsivel több mint 7 kiló. Nagy combocskái vannak és még nem fordult meg, eddig az oldalára fordult még, de tovább nem. Egyébként szépen tartja a fejét 4 hós kora óta. Ma voltunk Eszterlánc zenés programon ahol ültetni „kellett” mivel lovaglós mondókák is voltak, illetve játékok a tenyerével. Kérdésem a következő: nem okoz ez gondot a gerincének? Én még nem ültetem, mivel csípőszűrésen azt javasolta az orvos, csak vízszintesen legyen a gerinc fél éves koráig. A hordozót sem használtuk eddig, csak a mózest. MI a véleményed? Elkezdjem ültetni megtámasztással? Köszönöm, L

    Válasz:Megtámasztva ölben már ülhet.

  • Viola

    2010. március 10. szerda

    Kedves Ági!
    Nekem 5,5 hónapos a kislányom. Nagyon szeretne már felülni. Háton fekve a fejét és a lapockáját tudja megemelni. Ha a kezemet nyújtom, akkor abba megkapaszkodva felül. Nagyon szereti ezt a gyakorlatot és sokszor kéri is. Ez káros lehet a hátára? Csak néhány másodpercig szoktam így fogni, amíg egyenes a háta. A másik kérdésem, hogy hason egyáltalán nem szeret lenni. Akármilyen érdekes is egy játék maximum 1-2 perc. És után újra visszafordul a hátára. A születése óta egyáltalán nem szeret hason lenni. Ebben az esetben hogyan indul el a kúszás, mászás? Vagy lehet hogy később több időt fog majd hason tölteni?
    Köszönettel a válaszodért!

    Válasz: Ez nem káros, nekünk pl. az orvos javasolta ennyi idős korban, hogy így tornásztassuk.
    Nem gond, ameddig szeret hason lenni, addig legyen hason, ha majd érdekes lesz neki, akkor többet lesz hason. Most jobban tetszik neki, hogy át tud fordulni és hanyattfekve játszhat.

  • Zsof77

    2010. március 10. szerda

    Kedves Ági! Én azzal a kérdéssel fordulok hozzád, h a kisfiam nemrég volt kilenc hónapos. Hét hónaposan kezdett el kúszni-mászni. Két hétre rá felállt a dolgok mellett. Hamar rájött, h tud térdelésbe visszacsúszni, és abból ismét mászásba átmenni. Azóta ezeket gyakorolja. Viszont az ülés nem igazán megy. Korábban szépen felhúzta magát (ujjba kapaszkodva) ülésbe. Nagy ritkán egyedül meg is ült picit, de egy ideje nem. Egyrészt nem akar, mert amint felül, egyből fordul át kúszásba. Másrészt nem tűnik túl stabilnak.
    Nem tudom, h mivel tudnék gyakorolni vele. Kérlek adj tanácsot. Vagy hagyjam, mert rájön majd magától mikor akar?
    Köszönettel
    Zsófi

    Válasz:Teljesen rendben van a kisfiad mozgásfejlődése, nem kell semmit tenned vagy fejlesztened. Egész egyszerűen most csak izgalmasabb számára a kúszás, mint egyhelyben ülni és ez így van rendjén.

  • Harasztia Judit

    2010. március 08. hétfő

    Szia Ági!
    Kisfiam 8 hónapos,de még nem ül. Vagyis ha kitámasztom akkor igen, max: fél percig aztán lecsúszik és mászik tovább vagy valami érdekes dologért. Ha felhúzom akkor is csak pár másodpercig tartja magat, eldől hasrafordul és halad tovább. Kúszni kúszik, négykézlábra is áll, úgy ringatózik előre-hátra, oldalán is támaszkodik és közben a kezéban fog tárgyakat. Szóval aggódom, hogy miért nem ül? Jogos ez az aggodalom? Vagy csak lassabban fejlődik? Előre is köszönöm a választ: Judit

    Válasz: A kisfiad tud ülni, de nem AKAR ülni 🙂 Nem kell tehát aggódnod, simán csak most nem akar ülni, mert az ülés unalmas, ő pedig menni szeretne, kúszni és a mászást gyakorolni, nem kell aggódnod miatta (ülni egyébként csak 10 hónaposan kell tudni hosszasan megtámasztás nélkül)

  • BogyoApu

    2010. február 26. péntek

    Kedves Agi!

    A mi Pincurunknal picit elrontottuk a dolgot, mert 7 honapos es egyszeruen mashogy nincs el, mint kezben „ultetve”, karban felveve. Azt is eszrevettem, hogy annak koszonhetoen, hogy gyakran van olben ultetve (megtamasztva a hatat amikor hagyja, mert altalaban fogja a kezem es hintazik, meg eloredol) es ezert nem nagyon akar maszkeralni, mert sokkal kenyelmesebb neki ha AnyuApu foglalkozik vele.
    Mondjuk az is teny, hogy 7 honaposan 9,5 kg es 74 cm.
    Lehet valahogy javitani, hogy elkezdjen mozogni? Hogy kesztetest erezzen?
    (Es van-e ra mod, hogy delutan ne azzal teljen, hogy allandoan fel kell kapkodni a Pincurkat, mert ha nem torka szakadtabol uvolt (hisztizik)?)

    Válasz: A megoldás nagyon egyszerű, miután aludt, evett, büfizett le kell tenni és adni valamit, amivel elfoglalhatja magát. Ez max. 5-10 percig fog tartani, utána unatkozni kezd. Ekkor odamész, adsz másik játékot, de nem veszed fel, nem szórakoztatod. Adsz neki másik játékot és elmész. Ha ezt is megunja, kiülteted magadhoz a konyhába mondjuk az etetőszékbe, onnan jó a kilátás és beszélgetsz vele. Ha ezt is megunja vagy végeztél a feladataiddal, akkor leülhettek együtt játszani, de ilyenkor sem ölben fogva, hanem ő a takaróján, te melléülsz és játszotok, beszélgetsz vele stb. 10-20 perc közös játék után megint lehet egy kicsit egyedül játszania, mondjuk egy másik szobában, vagy a szoba egy másik sarkában, az úgy érdekesebb és így tovább, amíg nem jön az alvásidő. Ezzel a módszerrel elérheted, hogy megtanulja önállóan elfoglalni magát egy darabig és ne akarjon mindig kézben lenni.

  • Anita

    2010. február 22. hétfő

    Kedves Ági!

    Az én kislányom most 7 hónapos. Már bő egy hónapja ül teljesen egyedül. Mivel máshogy nincs el, ezért hagyom neki, úgy gondoltam, amit maga csinál, az nem árthat neki, erőltetve sosem volt. Most néhány napja a kiságyban feláll kapaszkodva. Ettől azért tartok még, nem hagyom sokáig álldogálni, de hallottam olyat, hogy valaki már 8-9 hónaposan elindult, ezért olyan nagy gond csak nem lesz belőle. Viszont mászni még nem mászik, ülésből előrehajol négykézláb, és ülésben ugrál előre, és próbál kúszni.

    Válasz: Semmi gond, ha mindezt magától csinálja így, akkor hadd csinálja, nincs ok aggodalomra.

  • Gabryelle

    2010. február 18. csütörtök

    Szia Ági. Nekem 7és fél hónapos al ányom de már 3-4 hete egyedül önállóan ül. Nem kellene hagynom? Símán felhuzza magát ha a kezét fogom és teljesen stabilan ül, sőt már négykézlábra is ereszkedik ülésből. igaz azt nem engedem még neki mert olyankor még remeg a kis izomzata az még neki nehéz. de ülve rengeteg ideig eljátszikn nem úgy csinál mint akinek fárasztó vagy fájdalmas lenne. szóval neki jó hogy ül. és próbál a kiságy rácsába kapaszkodva felállni de persze nem bírja el magát csak erölködik!

    Válasz: Ha ilyen ügyesen tud ülni és felhúzza magát, akkor már ülhet.

  • 2010. február 17. szerda

    Kedves Ági,
    az „ülés” és „ültetés” között nem látom a különbséget. az én babám 7 hónapos és már elég régóta ücsörög a kezünkben. Nem én akarom, hanem ő, felhúzza magát és csak egy ici-picit kell támasztani. (ölben kefve nagyon nem szeret lenni..)
    Ha magától csinálja, az ugye nem árt neki?
    Kösz
    egymásikági

    Válasz: Ha ő húzza fel magát és megtámasztva ül, az nem árt neki. Az ültetés az az, amikor felültetik és megtámasztás nélkül ül.

  • Deé-Kovács Kata

    2010. február 15. hétfő

    Szia Ági!

    nagy segítségre lenne szükségem. A harmadik gyermekem 16 hetes. Az éjszakáim borzasztóak, szinte a 0-val egyenlő, amennyit alszom. Nappal szerintem sokat alszik a kisfiam, mert délelőtt alszik 1 órát, déltől viszont 3-4 órát alszik, és még este is elszenderedik. 8 órakor elaltatja magát szopizás után a kiságyában, de 11 körül már megébred. Az első két hónap teljesen ok volt, 1x kelt. Most viszont 11x. Mit csináljak? Ne engedjem, hogy ennyit aludjon?Előre is köszönöm válaszodat.

    Válasz: Szerintem el van csúszva a bioritmusa. Próbáld meg, hogy délután 1,5 óra alvás után mindig felébreszted. Aludhat napi 3x 1-1,5 órát, de ennél többet ne. Pár napig ébresztgesd délután és ne hagyd ennél többet aludni nappal és helyrerázódik a napirend.

  • Kriszta

    2010. február 14. vasárnap

    Szia!az en kislänyom 3 honapos,de mär 2 honaposan is nagyon szepen tartotta a fejet.nappal sokat „üldögel” a maxi cosi-ban,bejön neki mert onnan mindent szepen lät,a tv-t peldäul,engem takaritäs vagy fözes közben,söt autoban hosszabb utakon elis alszik benne.eddig nemis gondoltam volna hogy ez nem jo neki amig elnem olvastam a cikked.szerinted jobb ha akkor hanyagoljuk a maxi cosi-t es inkäbb hadjam nappal is hanyattfekve ebben a korban?elöre is köszönöm välaszod!szia

    Válasz: A babahordozóban vagy babafotelben ülhet, mert ott nem „ül” igazából, hanem fekszik, csak döntve.

Comment navigation