Mozgásfejlődés: mit ronthatok el?

Minden anyuka legalább egyszer felteszi magának a kérdést: minden rendben van-e a babám mozgásfejlődésével? Hogyan tudnám fejleszteni? De emellett az is legalább ilyen gyakran felmerül: Csak nem rontottam el valamit? Itt az ideje őszintén megmondani, mi az, amivel sok szülő akaratlanul is lassítja a kicsi mozgásfejlődését.

1. Nem tesszük hasra

Minden nagymozgás fejlődése a hasonfekvésből indul ki, ezért születésétől fogva fontos hasra tenni néha a babát. Nem kötelező úgy aludnia és nem kell egész nap hason lenni, de legalább minden nap 4-5 alkalommal 3-4 percet legyen hason. Vannak olyan babák, akik nem szeretnek hason lenni, és manapság a bölcsőhalál miatt sokan egyáltalán nem is teszik hasra a babát alváshoz, ébren pedig sokkal jobban lehet vele játszani és sokkal jobban elnézelődik az 1-2 hónapos baba, ha hanyattfektetik. A gond csak az, hogy a nyak, a gerinc, a karizmok erősödéséhez kell a hasonfekvés, ebből alakul ki az összes többi mozgásforma.

Mit tegyél, ha a babád utál hason feküdni?

  • Az ébrenléti időszakokban 1-2 percre mindig fektesd hasra! Hagyd egy kicsit küzdeni, aztán ha már nagyon unja, akkor fordítsd vissza. Naponta 5-6 alkalommal tedd meg ezt és hétről hétre növeld 1-1 perccel a hason töltött idő hosszát.
  • Félig fekvő helyzetben a mellkasodra fektetve is teheted hasra. Ezt a legtöbb baba könnyebben elfogadja, mert testközelben nagyobb biztonságban érzi magát és, amikor már szívesen és ügyesen emelik ebben a helyzetben a fejüket, könnyebben barátkoznak meg más hason fekvős helyzetekkel is.
  • Itt találsz további gyakorlatokat, amik segítenek megkedveltetni a babával a hasonfekvést.

    2. Nincs helye mozogni

    Manapság számtalan hely van, ahol a babát tartani lehet: hordozókendő, kiságy, bölcső, hordozó, pihenőszék, dönthető etetőszék, hinta, babakocsi stb. Ezek nagyon praktikus eszközök, a baba tud benne nézelődni, a lakásban is bárhova magaddal viheted – csak éppen mozogni nem tud benne a kicsi.

    Az alvással kapcsolatban is okozhat problémákat mindez: ébrenlétben a kiságyba, bölcsőbe, ahol egyébként aludni szokott soha ne tedd be, tanulja meg, hogy az ágy az alvás helye és nem a játéké. Egészen kis korban ez nem okoz problémát, azonban 5-6 hónapos kortól nagyon számítanak az elalvás körüli szokások és ez nem csak a rutintevékenységeket jelenti, amiket az altatáskor végzünk, hanem az alvás helyét is. Ha a baba felismeri, hogy játszani is lehet ott, ahol egyébként aludni is szoktunk, akkor alvásidőben is játszani akar majd. Sok huzavonának veheted elejét, ha nem játszik a kiságyban.

    De térjünk vissza a mozgásfejlődéshez! Ahhoz, hogy a baba rájöjjön hogyan kell átfordulni, elegendő tér kell, ahol ezt meg tudja tenni és motiváció amiért érdemes küzdeni. Elegendő térnek megfelel egy 1×1 méteres járóka vagy a földre lefektetett játszószőnyeg, motivációnak meg olyan játékok, amiket egyetlen átfordulással el lehet érni. Emellett pedig még elegendő időre van szükség, amit a baba szabadon mozgással tölthet, eközben ismeri meg ugyanis a testét, a mozgását, fedezi fel testrészeit.
    Ha mindenhova cipeled, mindig be van zárva a hordozóba, a babakocsiba, akkor lehet, hogy jól elnézelődik, csak éppen mozogni nem tud (és ráadásul az állandóan valamivel elfoglalt, mindenhova magaddal cipelt babákból lesznek az állandóan elégedetlenkedő, unatkozó csecsemők, mert nem tanulják meg, hogyan foglalják el magukat)

    3. Mindenben segítünk neki

    Vanna olyan anyukák, akik állandóan a baba nyomában vannak és mindenben segíteni akarnak neki. „Nem tudod megfogni a játékot, majd én odaadom neked”, „Nem tudsz felállni, majd én segítek” és a többi. A gond ezzel az, hogy a mozgásfejlődés a küzdelemről szól. Ha nem kell erőlködnie a babának, hogy megszerezze a környezetében levő tárgyakat, akkor nem akar majd átfordulni, nem kezd el kúszni, nem akar majd felállni – csak jóval később.

    És ez a folyamat nem áll meg a járástanulás befejeztével: a totyogókat a játszótéren, a kertben hagyni kell próbálkozni. Ő jöjjön rá, hogyan kell felmászni a mászókára. Ő jöjjön rá, hogyan csúszhat le a csúszdán. Ő jöjjön rá, hogyan mászhat ki az alagútból. Ettől lesz erős, találékony, belevaló, bátor kisgyermek és még egy nagyon fontos tulajdonságra szert tesz, ha hagyjuk küzdeni: önbizalomra. Megtanulja, hogy képes egyedül, önállóan véghezvinni dolgokat, elérni célokat és megtanul örülni a saját sikereinek. És ez a cél, nem?

    4. Ültetés: csak óvatosan!

    Erről már rengeteg szó volt itt a blogon: a még magától felülni nem tudó babát nem szabad megtámasztás nélkül ültetni, mert ez túlterheli a gerincét, és például a későbbiekben gerincferdülést okozhat. 4-5 hónapos kortól lehet megtámasztva ültetni a babát, de nem derékszögben, hanem kb. 120 fokban megdöntve. Naponta néhány alkalommal ülhet megtámasztva, pl. az etetés idejére, vagy ha már unja magát a járókában és te még házimunkát végzel, de ne az legyen az általános program, hogy a baba naphosszat az öledben vagy az etetőszékben ücsörög.

    5. Jártatás

    Erről is számtalanszor írtam már: a már állni tudó vagy kapaszkodva lépegető babát nem szabad járni tanítani! Ettől ugyanis nem tanul meg hamarabb járni, viszont mivel nagyon tetszik neki, hogy „szabadon” mozoghat, felveszi azt a rossz szokást, hogy állandóan lépegetni kell vele és kézenfogva sétálgatni. A gond ezzel az, hogy a kézenfogva sétálgatással nemcsak a küzdés örömét veszed el tőle, hanem a helyes járásra sem ösztönzöd, ugyanis ilyenkor nem megfelelő a baba egyensúlya, túlságosan is rád támaszkodik, ezért lassabban alakul ki az önálló járáshoz szükséges egyensúlyérzék.

    6. Holdkomp, bébikomp, „járóka”

    Még ma is sok helyen szokás bébikompba vagy más néven „járókába” ültetni az 5-6 hónapos babákat. Ezzel a szerkezettel a lábukkal lökve magukat tudnak mindenhova elgurulni, ami nagyon szórakoztató számukra, az anyuka pedig örül, hogy milyen jól elvan a baba. Csak éppen ebben a szerkezetben ücsörögve:

      – nem fejlődik a kicsi mozgása
      – nem tud szabadon mozogni
      – nem tanul meg kúszni és mászni, mert nincs ami ösztönözze (és ez hosszú távon diszlexiát, tanulási nehézségeket okozhat)
      – késik az önálló járástanulás, mert a lábbal lökdösés technikája egészen más, mint a járásé

    Ez nem azt jelenti, hogy 1-1 alkalommal ne tehetnéd bele a babát 20-30 percre ebbe a játékba, de órákat ne töltsön el benne, mert ez már bizony maradandó károkat okozhat.

    Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a mozgásfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

    About The Author

    Vida Ágnes

    Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

    79 Comments

    Comment navigation

    • Eni

      2010. december 12. vasárnap

      Kedves Ági!

      A kislányom 4hónapos. A kérdésem ,h még nem forog,hason alvós csak igy tud aludni,és napközben ha játszunk sokszor a hátára forditom,h úgy is legyen kicsit. A súlya 6,67. A dr szerint kövérke igy nehezebb neki minden. Próbáltam a pokrocos átforditást az megy de nem természetes. Hason fekve emelgeti fejét megtartja,és néz minden irányba. A pelenkázón pedig amit művel,hát rugizik alig lehet kicserélni a pelusát. Mit tanácsolsz,a földön jobban menne ez?
      Köszönöm eddigi tanácsaidat,és várom a válaszodat.

      • Vida Agi

        2010. december 16. csütörtök

        Átfordulni 6 hónaposan kell tudnia, tehát még bőven van erre ideje, nem kell erőltetni.
        Ha nagyon mozog a pelenkázón, akkor valóban célszerű a földre letenni.

    • Móni

      2010. november 07. vasárnap

      Szia!Irtad,hogy ha a kisfiam gyakran csinálja hogy megfesziti a fejét,felsőtestét mutassam meg gyogytornásznak.Miért ő mit tud csinálni vele és mitől lehet ez a feszités?válaszod köszönöm!Móni

    • Zita

      2010. november 05. péntek

      Kedves Ági,

      kislányom 3 hónapos, 35. hétre született.
      Nagyon figyelmes baba, a hangra odafordítja a fejét, a játékokat szépen követi.
      A kérdésem az hogy mit kellene most már tudnia a mozgás terén?
      Hason nem szeret lenni, eddig nem is erőltettem, de mostmár tudom hogy mennyire fontos a mozgásfejlődése szempontjából, így már napanta többször hasra teszem pár percre,a fejét ilyenkor emelgeti kicsit, de van hogy csak fekszik, de volt arra is példa hogy a nagy erőlködésében már félig felemelte az egész testét, mintha át akarna fordulni. Amikor a karomban van, vagy büfiztetetm legtöbbször már nagyon szépen tartja a fejét. Ha a kezébe adok pl. a csörgőt akkor néha a kezében tartja azt.
      Az ülésbe húzáskor még sokszor lógatja a fejét, de szinte derékból felhúzza magát ilyenkor. A gyerekorvos a Dévény módszert javasolta mert enyhe fokú hypotoniát állapított meg a nyakában. Mi a véleményed? Ha itthon tornáztatom többször naponta és hasra is teszem az nem lenne elég?
      Válaszodat előre is köszönöm!
      válaszo

      Válasz: 3 hónaposan annyit kell tudnia, hogy tartja a fejét ülésbe húzáskor, valamint próbálja emelgetni hason. Mivel az előbbit még nem tudja, érdemes néhány alkalommal legalább résztvenni a tornán.

    • Móni

      2010. november 03. szerda

      Szia Ági!A kisfiam 5 és fél hónapos és már sokmindent csinál.De van egy olyan szokása,hogy hátrafesziti a fejét olyan mintha épp az adott póz nem tetszene neki de van hogy az egész felsőtestével hátrahajol.Tudom ebben a korban még nem hisztiznek a babák de van hogy ahhoz tudnám hasonlitani-pl:fogom a kezembe és egyszercsak hátrahajtja a fejét vagy az egész felsőtestét és van hogy sir is!Mitől lehet ez?Válaszod köszönöm!

      Válasz: Ez nem hiszti, hanem ez az ún. feszítés, ha gyakran csinálja, érdemes gyógytornásznak megmutatni.

    • Csilla

      2010. október 22. péntek

      Kedves Ági,
      Kislányom 3-dik hónapos (2 hó +1 hét). Sajnos gond van a csipőjével (dysplasia) és hámot visel. Az ortopéd orvosunk azt mondja hogy úgy néz ki be kell gipszelni deréktól lefelé mert instabil a csipője. A dr úr szerint először 1 hó-ra majd ha nem alakul megfelelően, akkor még egyre. De ha sikerül is alakitani rajta a gipszeléssel a hámot azután is viselnie kell még egy darabig.
      Megpróbálunk egy Dr. Bernau – Otto Bock hámot beszerezni és megmutatni a dr-nak, de nagy valószinűséggel gipszelés lesz belőle.
      Ez sajnos azt jelenti hogy nagyon korlátozott lesz a baba a mozgásban.
      Én Erdélyből irok. Magyarországon is használják a gipszelést mint kezelési formát a dzsplasia-ra? Vannak tapasztalatok az Otto Bock hámmal kapcsolatban? Ez jobb opció lenne , mert a baba tudná továbbra is mozgatni a lábacskáját.
      Tudunk valmivel segiteni neki a mozgásfejlődésben amig gipszben vagy héámban lesz?

      Egy másik gond az, hogy a gipszeléshez el akarják altatni. Mennyire veszélyes ez a babára? Amikor utánakérdeztem, azt válaszolták, hogy naponta altatnak babákat. De szerintem jó oka van annak hogy felnőtteket sem altatnak ha nem muszály.

      Előre is köszönom.

      Válasz: Igen, itthon is van, hogy ha a kengyel nem segít, akkor gipszelést alkalmaznak. Emiatt nem marad le a mozgásfejlődésben jelentősen, általában a gipsz levétele után gyorsan be szokták hozni a lemaradást, de előfordulhat, hogy csak néhány hónapos késéssel kezd el mindent a baba.

    • Gabi

      2010. október 11. hétfő

      Kedves Ági!

      Köszönöm válaszod, tényleg igazad lett múlt héten elkezdett kúszni, de csak akkor csinálja ha gurulva túl bonyolult lenne irányba állnia és elérnie az elé tett játékot, akkor előre kúszik érte, a jobb kezével és könyökölve húzza magát a bal lábával pedig löki magát, a jobb lábát nem nagyon használja még, nagyon aranyos ahogy így halad.
      A bébikompba heti 1-szer a nagyszülőknél beteszem most már úgy megy előre mint a golyó,de max 15 pecet hagyom benne mászkálni.
      A fenekét is emelgeti remélem lassan jön a mászás is mert már 9 és fél hónapos.

      Időközben mivel annyira aggódtam bejelentkeztünk a Gézengúz alapítványhoz neurológiai vizsgálatra ami holnap lesz, de úgy vagyok vele azért elviszem hiába kúszik már, legalább mondjanak vmit miért csinál mindent 2 hét késéssel az általad is megadott határidők után.
      Forgás 6 és fél hó
      kúszás 9 és fél hó

      Mi császárosak voltunk mert faros baba volt és a doki azt mondta kevés a magzatvíz így 1 héttel hamarabb kivették mint a kiírt időpont lehet hogy ő még 2 hétig bent lett volna és ezért késik mindennel ennyit?

      Szerinted ez lehet az oka?

      Várom válaszod és köszönöm.

      Gabi

      Válasz: Előfordulhat, hogy a szülés körülményei miatt van ez, attól ugyanis, hogy hivatalosan 36. héttől már nem koraszülött a baba, attól még ha 1-2 héttel korábban születik, mint a kiírás, még valójában korábban született és emiatt lehet 1-2 hetes lemaradás az átlagértékekhez képest. de azért ezek az átlagértékek ÁTLAG -értékek, azaz benne vannak a 4 hónaposan már kúszó-mászó és a 11 hónaposan kúszni kezdő babák is.

    • Viola

      2010. október 09. szombat

      Kedves Ági!

      Kislányom 36 hetes és még nem mászik, de nem is kúszik. Gurulva viszont bejárja a nappalit. Lehet, hogy nem is fog mászni?
      Ha felültetem, akkor szépen ül támasztás nélkül is, viszont felülni egyedül nem tud. (Csak akkor szoktam ültetni, ha fekve már nagyon unja magát.)
      A legjobban az miatt aggódom, hogy ha a hóna alatt megfogom, nem tudja megtartani a súlyát. Leginkább le se akarja tenni a lábát a padlóra, ha mégis, akkor a fenekét úgy kidugja, hogy rögtön összerogyna, ha nem fognám. Mindenhol azt olvasom, hogy ilyet már a 7 hónapos gyerekeknek is tudni kellene.
      Egyébként jó húsban van: több, mint 11 kiló és 77 cm. Lehet, hogy ez miatt kicsit lassabb?

      Válaszodat előre is köszönöm!
      További szép napot kívánok
      Viola

      Válasz: Általában azok a gyerekek, akik rájönnek, hogyan kell gurulni, később kezdenek el kúszni, pláne a nagy súlyú babák. Kúszni 9 hónaposan szoktak elkezdeni, mászni 10 hónaposan, tehát még semmivel sem vagytok lemaradva. A felállást majd magától megtanulja, nem kell erőltetni, megnézni, tudja-e már, ennek semmi értelme, úgyis csak akkor fog állni, ha magától rájön, hogyan kell felállni, ez azonban csak a kúszás és a mászás helyzetéből következik majd.

    • Gabi

      2010. szeptember 26. vasárnap

      Kedves Ági!

      Problémánk a következő kislányom ma 9 hónapos és még csak forogni tud az egyik irányba gurul úgy ér el mindent amit akar a másik irányba hasra fordul, de a jobb kezével 90 fokban kitámaszt és nem tud visszafordulni , a kúszással abszolute nem próbálkozik nem emeli a fenekét és a lábát is csak picikét és csak néha húzza fel, ha felemelem nem rúgozik kézben s nem is próbálja kinyomni magát vagy megtartani a súlyát,ülni nagyon szeret, de magától még nem tud, sajnos hasizomból próbálkozik ha lefogom a lábát már 1-2-szer fel is ül így, pedig ha jól tudom mászásból kéne felülnie.

      Egy ismerősöm mutatott mozgásfejlesztő gyakorlatokat de nem megy neki csak hisztizik, ha felhúzom a lábát térdelésbe és probálom hogy a kezein is támaszkodjon 1 másodperc múlva összecsuklik a keze és leesik a feje, a lábát pedig letolja hasalásba.
      Hason mindig utált lenni sírt.
      Bébikompba már 1-2 szer betettem ott már tud picit közlekedni de ott is inkább oldalra előre nem nagyon.

      Általában az egyik oldala felé gurulva közlekedik a lakásban és semmi több.

      Nagyon el vagyunk késve?
      Mit javasolsz?

      Várom válaszod

      Válasz: Nem vagytok elkésve. A gurulós babák kicsit később szoktak kúszni, mert gurulva mindent elérnek. Ahhoz, hogy kússzon 3 dolog kell: megfelelő karizmok, összehangolt mozgás és motiváció. Neki ez utóbbi nincsen, hiszen gurulva is mindent elér. Ha ezt már nem találja elég hatékonynak, kúszni is fog. Az mindegy, hogyan ül fel, hasizomból nehezebb felülni, mászásból könnyebb, ezért szokták ezzel kezdeni. Nem szabad négykézlábra tenni, ameddig ő maga nem képes erre, úgysem fogja érdekelni, ebből nem jön rá semmire. Amit lehet tenni, hogy hasra fekteted, leülsz mellé és olyan játékokat mutatsz neki, amit csak kúszva érhet el, próbálod rávenni arra, hogy odanyúljon érte (csak 5 centire legyenek a kezétől, hogy egy kis nyújtózkodás is elég legyen) Segíthet a babaúszás is.

    • Gabi

      2010. augusztus 27. péntek

      Kedves Agi!

      Az en fiaim 9 honaposak es ket hetesek.Hamarabb szulettek 4hettel 2100 es 2300 volt a sulyuk.nekem az a gondom,h az egyik kisfiamat egyaltalan nm lehet hasra fektetni,pedig amikor kisebb volt akko eleg sokat aludt hason.jobbra balra fordul de a hasara veletlenul sem.ha hasra teszem nagyon kezd sirni.ulni ul egyedul es a feneken halad pici tavokat a jatekai utan.maszasra es kuszasra egyaltalan nem latok probalkozast.egyedul a hordozoban felul.
      A masik fiam o atfordul hasra es neha neha probalkozik a kuszassal emelgeti a feneket,kihuzza magat.ulni o is ul eleg sokat.ketten eljatszanak.tettem oket jarokaba is vajon ezzel rontottam el?van okom az aggodalomra?mit tegyek?

      Válasz: Nem rontottál el semmit. Mivel korábban születtek, ezért eleve később fognak elkezdeni mindent. Viszont ha 9 hónaposan nem akar hason lenni a baba, az nem jó, mert szinte minden mozgás ebből alakul ki és elképzelhető, hogy ennek a nagy tiltakozásnak izomfeszesség az oka, ezért őt vidd el mindenképpen gyógytornászhoz, hogy nézze meg. A másik kisfiú mozgásfejlődése a korának megfelelő.

    • zsuzsi

      2010. július 10. szombat

      Kedves Ági!
      Kisfiam 13 hónapos. 4 napja indult el, a lakásban már jön megy csak néha csücsül le. Viszont állandóan menne kint is a fűben, locsolgatna a kis kannájával, de mivel ott nem sima a terep, elég „hepehupás”-lejtős is egy kicsit- fogom az egyik kezét.Okozhat e ez valami problémát? Gondolok arra, hogy nehogy megszokja és utána csak így lesz hajlandó közlekedni?
      Válaszod előre is köszönöm!
      Zsuzsa

      Válasz: Nem okoz problémát, néha hagyd egyedül is kísérletezgetni, ne az legyen az alap, hogy kint mindig vezetgeted és menni fog neki. És hagyd mászni nyugodtan a kertben is, ha nem tud ott még menni, ne azt lássa, hogy kint mindig rád van szorulva, ha közlekedni akar.

    • Inci

      2010. június 17. csütörtök

      Szia Ági!

      Lányom 34 hétre született 2 kilóval nagyon szépen gyarapszik, kis figyelmes eleven baba. Most 3 és fél hónapos. Van egy furi szokása, ami nem nagyon tetszik, gyakran feszíti a fejét hátrafelé, ilyenkor csak a popsija van lent, a háta felemelkedik. Nagyon élvezi ezt a pózt, még oldalt fekve is gyakran csinálja. Említettem már a gyerekorvosnak és a védőnőnek, de nem látnak benne semmi rendelleneset. Lehet túlaggódom, de biztosan nem valaminek a jele ez?

      Válasz: Ez egyáltalán nem baj, minden baba csinálja, ettől erősödik meg a háta.

    • Zoltay Lívia

      2010. június 11. péntek

      Kedves Ági!
      A másik hozzászólásomat nem találom, lehet, hogy nem küldtem el, inkább írok még egyszer. Kislányom 35 és fél hétre született, 8 hónapra, normál szüléssel, 2480 grammal, minden rendben volt, még koraszülött osztályra sem kellett vinni. 5 nap múlva lesz 14 hónapos és az a gondom, hogy még nem áltt fel. 3-4 hónaposan támasztotta a felső testét és könyökölt, 7-8 hónapos kora óta mászik, 10 hónaposan ült fel, guggolni és térdelni is tud. Azt láttam már, hogy felhúzza magát a fajárókában (nem hálós!), a törzsét felhúzta, de az a mozdulat, hogy a lábaira ráálljon, még hiányzik és nem látom, hogy próbálná. Nem kellett volna már felállnia? Doktornénink rendszeresen jár hozzánk, 40 éves szakmai gyakorlata van, ő azt mondja, nem kell aggódnunk emiatt. Csak a „kedves”ismerősök kérdései: „még nem állt fel a gyerek?”-kezdenek egy kicsit már idegesíteni. Állítólag én álltam fel későn, 7 hónapra születtem 1800 grammal és állítólag 15 hónapos koromban álltam fel, de azért ezekre a szülői emlékekre én nem vennék mérget. Kérdésem: várjunk még, vagy esetleg vigyük el szakemberhez és ha igen, akkor hová? Értelmi fejlődése egyébként korát maghaladó az orvosunk szerint is: 11 hónapos korában már a „láb” szót mondta éa mutatta a kis lábát, ma már felismeri és megérti a kutya és cica szavakat, utánozza az ugatást és a nyávogást, ha kérek tőle valamit, a kezembe adja, apró tárgyat két ujjal kézbe vesz…stb. Egyedül ez az állás-dolog aggaszt. A szakirodalom 14-18 hónapos kor köztire teszi a járást, de nem tudom, hogy az állást és a járást szinonimaként kezelik -e, a kettő azért nem ugyanaz. Köszönöm válaszát.

      Válasz: Az állás és a járás korántsem ugyanaz, a babák többsége 10-11 hónaposan áll fel, mivel ő korábban jött a világra, ezért ennyivel „fiatalabb” a koránál, tehát 1-2 hónap eltérés belefér. Ennek ellenére, mivel a korának egyáltalán nem megfelelő a mozgásfejlődése, mindenképpen vidd el orvoshoz, mert számos dolog állhat a háttérben, aminek utána kell járni.

    • Melinda

      2010. június 10. csütörtök

      Kedves Ági!

      Kisfiam most tölti a hétvégén a 10.hónapját, de még mindig csak kúszik. Gurulni oda vissza tud, ülni is szépen ül, de felülni még csak egyszer- egyszer láttam. Az esti fürcsinél rendszeresen fel akar állni, de csak a kádban máshol nem igazán. Kérdésem az lenne, hogy nincs-e lemaradva picit a mozgásban? Válaszodat előre is köszönöm!

      Válasz: Nincs lemaradva: ha kúszik, fel tud ülni, próbálkozik az felállással, akkor teljesen időben van.

    • Lincsi74

      2010. május 28. péntek

      Kedves Ági!
      Tanácsodat szeretném kérni. Kislányom ma 4 hónapos. Előírás szerint járunk csípőszűrésre. A 6 hetesen laza volt mindkét csipője. A következőkön a jobb csípő rendben volt, de a bal kötött volt. Tegnap a vizsgálaton eljutottunk oda, hogy az uh. és röntgen után az egyik orvos azonnal (!) kengyelt akart rá tenni. De a leletek alapján a másik orvos meg nem és majd egy harmadik orvos mondja meg hétfőn, mi legyen.
      Kérdéseim amikre kérem segítséged: ha felteszik a kengyelt, hogy fogja befolyásolni a mozgásfejlődést?
      Hogy lehet öltöztetni majd, emlékezni fog-e erre? Az első napokban hogy lehet neki segíteni elfogadni a kialakuló helyzetet? És egyáltalán. Ilyen előzmények után hogy lehet elfogani az orvosok döntését – tudom ,hogy mindez a baba érdeke.
      Köszönöm előre is válaszod. Tisztelettel: lincsi74

      Válasz: A kengyel miatt általában kicsit lassul a mozgásfejlődés, de amikor leveszik, behozza. Az öltöztetést valóban megnehezíti, de meg lehet oldani. Az első napokban nyűgösebb lehet miatta, többet lehet kézben, arra kell ügyelni, hogy ne ez legyen az általános, hanem próbáld meg mással is elterelni a figyelmét.

    • Niki

      2010. május 14. péntek

      Kedves Ágnes!

      Kislányom 8 hónapos.7hónapos kora körül elkezdett próbálkozni a kúszással,anyósomék javaslatára bébikompba raktuk.1 héten belül abbahagyta a próbálkozást a kúszással,azóta nem engedem kompba rakni.Kérdésem az lenne,hogy hogyan tudnám ösztönözni,hogy újra elkezdjen próbálkozni a kuszással.A seggét emelgette,nyujtotta a lábát,és a fejét furta az ágyba,most pedig hisztizik helyette.Forogni szépen forog hasáról a hátára,és vissafelé is.
      Előre is köszönöm válaszát.

      Válasz: Ne rakd kompba, hagyd, hogy próbálkozzon, magától el fogja kezdeni megint. Azért hisztizik, mert kúszni nehezebb, mint a komppal szaladgálni, de muszáj átesnie ezen az időszakon, utána nem lesz gond.

    • Zseska

      2010. május 05. szerda

      Szia Ági. A következő problémákkal fordulok hozzád: Az első,hogy kislányom tegnapelőtt volt 7 hónapos,és még nem fordul át!/első nekifutásból leesett az ágyról arcra,azóta nem próbálja!/ De még csak az oldalára sem fordul,járunk D.A. kezelésre,de én ezt nagyon durva módszernek tartom,a gyerek kék zöld foltos volt az első torna után… Most megyünk korai fejlesztésre,szerinted az is jó? Vagy vigyem úszni? Azt mondják,nem helyettesíti,de egyszerűen nem bírom elviselni,ha látom,hogy fáj neki! Igazából,kis pufi,de egyre ügyesebb,néha már majdnem hídban van,de a „kuffert” akkor sem tudja átfordítani. 🙂 Hason persze nagyon keveset van meg,és a fejét is rövid ideig tartja,kb 10 percig. Le van tapadva az izomzata,csak a D.A. segít? A második gondom,hogy csak a cumisüveggel alszik el,illetve azzal tudom megnyugtatni. A cumit jó messzire elköpi,és csak az segít. Tudom,hogy ez az én hibám,és szeretném róla leszoktatni. Éjjel 3-4szer felébred,és kell neki inni,enni,hogy vissza aludjon. Mit tehetek? Várom válaszod,köszönettel: Zsuzsa.

      Válasz: Sajnos a Dévény torna valóban fájhat, de letapadt izomzatnál tényleg csak ez a megoldás. Az úszás azért jó, mert olyan izomcsoportokat is megmozgat, amit „szárazföldön” nem mozgatna a baba. Ez tehát segíthet a fejlődésében, de a letapadt izmokon nem.

      Az éjszakai ébredésről: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

    • Fazekas Attiláné

      2010. május 03. hétfő

      Kedves Ági,

      Egy kicsit el vagyok keseredve, mert félek, hogy rosszat teszek a kislányomnak. 5 és fél hónapos, nem nagyon szeret feküdni, se háton, se hason, ébredés után van el 10-10 percet fekve. Hátról-hasra és hasról-hátra is átfordult 1x, illetve 3x, de az is úgy történt, hogy nagyon el akart érni egy játékot. Ez már jó 2 hete volt, de azóta semmi, mintha nem érdekelné a dolog. Állandóan állni szeretne, keresi a kezünket, megszorítja, felül, majd állásba húzza magát és így rugózik (legugol, majd felál). olyan erősen tartja magát, hogy akár kapaszkodva is meg tudna egyedül állni rövid ideig. Ülni kitámasztás nélkül is megül, de próbálom nem ültetni. A döntött babakocsiban és etetőszékben is egyenesbe ül. Ami még néha érdekli, a pelenkázóra fektetve felhúzza lábait(megfogja a kezeivel), szájába veszi a lábujját, vagy egész testével jóbbra vagy balra dől. Mi az amivel segíthetem a mozgásfejlődését, és mi az, amit egyáltalán ne engedjek? Milyen játékot vehetek neki esetleg? Olvastam, hogy a bébikompot nem tanácsolod.
      Nagyon-nagyon várom várom válaszodat.
      Babóm egyébként a 37. hétre született, de most már 8 kg, és kb. 70 cm.

      Köszönöm! Anita

      Válasz: A mozgásfejlődése tökéletes, átfordulni csak 6 hónaposan kell tudni és ez nem azt jelenti, hogy onnantól állandóan csinálnia kell, ha már 1x megcsinálta, az elég. Az ülést valóban ne erőltesd, ha néha állásba húzza magát, nem baj, de ne legyen ez az állandó, hogy álldogál a kezeteket fogva. Amit vehetsz neki az a rugós hinta, ha szeret álldogálni, abban naphosszat játszhat, erősödnek a lábizmai tőle.

    • Viki

      2010. május 03. hétfő

      Kedves Ági,

      Kisfiam Dávid éppen ma 7 hónapos. Ő a második gyerkőc a családban (a nagyfiú két és fél éves). A problémám a következő: Dávid nem szeret hason lenni és nem igazán megy neki az átfordulás sem. Korábban úgy 2 hónapja sikerült átfordulnia hasról a hátára néhány alkalommal, de úgy tűnik ezt a mutatványt azóta elfelejtette. Amikor hasra teszem szétcsúsztatja a kezeit, de deréktől lefelé próbálkozik a lábaival átlökni magát és így teljesen kitekeredve (sikerélmény nélkül) sírni kezd, ha segítek maga alá húzni a kezeit akkor is szétcsúsztatja azokat. Hasra egyáltalán nem fordul. A testvére is későn tanult meg hasra fordulni, de ilyenkor már ment neki. Oldalra egyébként szépen fordul mindkét irányba, ügyesen felhúzza a lábait és a lábujjait is a szájába tudja venni. Passzív baba, többnyire csak a hátán fekszik (játékokat felvesz maga mellől) és alvós gondjaink is vannak . . .
      Kérdésem: forduljak-e mozgásfejlesztőhöz?
      Segítségedet előre is köszönöm!

      Válasz: Nem szükséges. Ha már tud oldalra fordulni, ha próbálkozik, akkor pár hét vagy nap és magától rá fog jönni.

    • Tündi

      2010. május 03. hétfő

      A kislányom 11 honapos.És egy olyan probléma lenne hogy nem tud felállni egyedül csak a kiságyban máshol nem.6 honapos kora ota ül de egyedül felülni még nem tud.Mászni csak hátra felé tud.Egy kicsit talán lustának találom.És nagyon akaratos mert ha nem ugy van ahogy szeretené akkor már egybö sír.Voltunk vele egy hölgynél aki ilyen gyerekekkel foglalkozik és azt a tanácsot adta hogy tornásztassuk.Meg is csináltuk de sajnos ö mindig csak sírt és sírt és inkább hagytuk.Nem figyelt arra hogy öneki mit kell csinálni a sírástol.Menni nagyon szeret de az még ugy megy ha fogom akét kezét.Pár lépés már egyedül is megy.Én arra gondoltam talán ha megtanulna menni akkor ezek a dolgok is mennének.Egyedül nem szeret játszani mindig ot kell vele lennem.Nagyon anyás.Kicsit aggodom érte.Tanácsot szertnék kérni hogy mit tegyek.

      Válasz: Ennyi idősen már tudnia kellene ezeket a dolgokat, szerintem forduljatok szakemberhez és valóban szükség lehet gyógytornászra, aki tornásztatja.

    • Ilcsi

      2010. május 02. vasárnap

      Szia Ági!

      A kisfiam 9 hónapos szépen forog, a hasán is, kúszik és tegnap négykézláb állásból önállóan felült. Nagyon szépen ül önállóan, és élvezi, hogy így sokkal többet lát. Nem is vagyok elégedetlen, csak azt szeretném megtudni, hogy a négykézláb mászásnak nem kellene-e megelőznie az ülést? A kisfiam ugyanis négykézláb nagyon szépen áll és billeg előre-hátra, de még nem mászik.
      Előre is köszönöm a választ!
      Ilcsi

      Válasz:Ilyen sorrend nincs: van amelyik baba előbb ül, mint mászik és fordítva is előfordul, erre nincs szabály.

    • Bursac Dragan

      2010. május 01. szombat

      szia Agi mi kisfiunk 14 honapos. Most kezd magatol felulni ha az egyik labacskajat lefogom szoval, segitsegel teszi meg a felulest. Most kezdet atfordulni az egyik felirol a masikra mi ennek is nagyon orulunk az orvosa szerint levan maradva 3 honapot tornara is jarunk.Nem tudom mert csinalja azt ha leteszem probalni hogy jarjon nem nagyon akarja rakni a labacskait vagy meg nem tudja, vagy a3 honap lemaradas teszi ezt.tan tudni fog jarni nagyon agodom teszerinted menyi ido kel meg hogy jarni tudjon pedig mar 14 honaos az orvosok kivizsgaltak semi agyi es szelemi problemaja nincsen . szuleteskor vot egy kis okszigen hiany . letszives ha valamiben tutsz akor segits, mitevok legyunk vagy szerinted masik orvos velemenyet is kerjuk ki udv egy vajdasagi agodo anyuka.

      Válasz:Mivel még csak most ült fel, ezért még korai a járást erőltetni, kb. 3-4 hónap, mire járni fog. Mivel oxigénhiánnyal született, ezért lehet, hogy mindent később kezdett.

    • andi

      2010. április 30. péntek

      szia!A kislányom 3,5 honaposan átfordult hasra,rá 1 honapra vissza.!honaposan kijött 2 foga.6 honaosan ült,és mászni is tanulgat.most 7honapos szépen másuzik,csak néha ugrik a lábával,meg felakar állni.Nem korán csinálja ezeket a dolgokat,és nagyon keveset hizik pár dkgot hetente.ez nem gond?köszi elöre is egy aggodo anya

      Válasz: Tényleg korán kezdett mindent, de ez nem gond, örülj neki 🙂 Ebben a korban már nem kell folyamatosan hízni, a hízás akár hetekre meg is állhat. Nem kell hetente mérni, elég havonta.

    • Helga

      2010. április 30. péntek

      Szia Ági!

      Kislányom 10 hónapos. 35. hétre született. Kissé aggaszt a mozgásfejlődése. 8 hónaposan fordult át, először hasról hátra, majd vissza. Jelenleg is csak bal oldalra fordul. Hátrafelé kúszik. Megtámasztás nélkül ül (ő maga sem támaszkodik), de még nem tud felülni magától, bár nagyon próbálgatja. Tudom, hogy nem szabad hasonlítgatni, de más hasonló korú gyerekek ilyenkor már a felállást gyakorolják.
      A maszíroztatás esetleg segíthet, vagy rendben van ez így?
      Segítségedet előre is köszönöm!

      Válasz: Ez így teljesen rendben van. A mozgásfejlődése még akkor is megfelelő lenne, ha időre születik, de mivel koraszülött, ezért tökéletes, amit tud.

    • Krisztina

      2010. április 30. péntek

      Kedves Ágnes!Köszönjük a leveleket!A kisfiam 6hónaposan derékszögben ült,mászott,mind két oldalára átfordult segitség nélkül!Ma leguggol-feláll,lábujjra emelkedik,bútorokba kapaszkodva lépeget,pár másodpercre elengedi azokat.Az asztalba kapaszkodván kezeivel tartja magát, saját súlyát.A járókát nem kedveli-gátolja a mozgásterét, lépcsőkön ügyesen mászik fel. A labdát dobálja, kisautóit tologatja.Bárkit-bármit utánoz,autót,cicát,kutyát,a magasban keresi a galambot,erőlködve köhög, nevet, kacsint, puszit ad, szeretget. Felszólitásra megkeresi a faliórát,zenére táncol, énekel, kezeivel mulat. Dorgálásra saját nyelvén visszafelesel.Újra és újra próbálkozik a tiltott dolgokkal….Ilyen a Leon baba most, 9 hónaposan.

    • Évi

      2010. április 30. péntek

      Szia! Ági
      A kislányom 10 hónapos és nem akar előre felé mászni csak hátra,de viszont folyton menne persze segítséggel.Egyedül feláll a kis ágyba meg ahol meg tud kapaszkodni.

      Válasz: Ez nem gond, magától meg fogja tanulni majd, hogyan menjen előre.

    • G.Dóra

      2010. április 30. péntek

      Kedves Ági!
      Kislányom ma 12 hetes.Szépen fejlődik,kiegyensúlyozott figyelmes baba.Hátárol fordul jobbra, balra, ha kapaszkodással felhúzom ülésbe, tornáztatom ügyesen tartja a fejét.A napokban voltunk orvosi vizsgálaton, az orvos is azt mondta, hogy szépen fejlődik. Viszont hason nem szeret lenni ezért ezt nem is erőltettük, de ezt nem kérdezte.Néhány napja hallottam, hogy fontos, hogy hasra tegyük a kiegyensúlyozott fejlődés szempontjából, így elkezdtük napközben többször hasaltatni persze nem élvezi. Előbb utóbb sírással végződik, vagy ha nagyon fáradt, akkor elalszik. A fejét csak egyik irányba fordítja meg, és nem igazán tartja. Ha rajtam fekve hasal, akkor mindkét irányba forgatja a fejét és tartja is.A kérdésem az, hogy nem baj, hogy a földön nem forgatja és nem tartja a fejét? Vagy majd megszokja és idővel ott is fogja?Úgy tudom,hogy ilyenkor már 45 fokban felszoktak támaszkodni a babák..ez még nekünk látszólag azért még elég messze van.Nagyon elkéstünk a hasrafektetéssel ?
      Előre is köszönöm a választ!

      Válasz: Egyáltalán nem. Ha most elkezditek, hogy naponta 6-7 alkalommal hasra teszitek pár percre és hagyjátok, hogy erőlködjön kicsit, akkor az segíteni fog a mozgásfejlődésben. Az nem baj, ha a földön nem forgatja és tartja a fejét. 12 hetesen még nem kell feltámaszkodnia, azt 5 hónapos kor körül szokták tudni.

    • Kriszta

      2010. április 30. péntek

      Szia Ági!

      Azt szeretném kérdezni, hogy gond az, ha a 4 hónapos kislányom még egyáltalán nem fedezte föl a kezeit? Azon kívül, hogy a szájába rakja őket, nem csinál velük semmit. Nem nézegeti őket, nem nyúl a játékokért. Fogni, kapaszkodni már tud, de az is még nagyon tudattalan. Mivel tudnám motiválni ennek fejlődésében? És hasra fordulni „kellene” már 4 hósan, vagy azzal még ráérünk?
      Válaszod előre is köszönöm!

      Válasz: Hasrafordulni 6 hónaposan kell tudni. Ha úgy látod még nem fedezte fel a kezeit, akkor mutasd meg gyerekorvosnak, mert ennyi idősen már kéne nyúlnia a játékok felé. Ha nem is mindig, de pl. az ágya fölé lógatott játékokért már nyúlnia kéne.

    • Major Beata

      2010. április 30. péntek

      Szia Agi!
      Aval szeretnem kezdeni hogy en es a kisfiam Romaniaban elunk,nalunk nincsen vedono es az orvosok sem tulsagosan jok.Kisfiam 6 honapos ma.Elso gyerek es en kezdo anyuka vagyok.Segitsegem sajnos nincs es nem igazan tudom hogy Elege fejlet e a babom mozgasa.Sajnos hiaba teszem hasra nem fordul at a hatara sem a hatarol a hasara.Ha megfogom a kezet akkor fellhuza magat de teljesen magatol semibe sem kapaszkodik hogy felluljon.Hason nem nagyon szeret lenni fojamatosan sir.Es en tanacstalan vagyok nem tudom hogy hogy tornaztasam hogy jo legyen neki es hogy eleg eros baba legyen belole.Elore is koszonom a segitsegedet.Udvozletel Reka

      Válasz: Nem kell semmit erőltetni. Játsz vele sokat, lovagoltasd a térdeden, hintáztasd, mondókázz neki, és legyen sokat hason. 7 hónapos koráig át fog fordulni valamikor.

    • M. Ildi

      2010. április 30. péntek

      Kedves Ági!

      Kislányom 7 és fél hónapos, majdnem 8 kiló. 2-3 hónapja pár alkalommal hasról visszafordult hátra, és kb. 1 hónapja hasra fordult 1-2 alkalommal, de többször egyiket sem csinálta. Mindkét oldalra gyönyörűen forog, hanyatt fekve teljesen körbe fordul, a tarkójára támaszkodva, szinte hidat csinálva néha halad hátra felé. A lábujjait mindkét lábán szívesen kóstolgatja. Hason nagyon nem szeret lenni, egy darabig elvan, szépen kiemeli magát, a lábaival csak kalimpál, mintha szaladni akarna, egy picit a játékokkal is játszik, de miután már nem tud mit kezdeni magával borzasztó üvöltésbe kezd. Nem merem sokáig hagyni hogy „küzdjön” a visszafordulással, nehogy ettől még jobban elmenjen a kedve a hasra fordulástól. Normális ez, hogy még nem forog és nem kúszik-mászik?
      Válaszát előre is köszönöm!
      M.Ildi

      Válasz: Ha már képes volt egyszer átfordulni, akkor tudja, és megcsinálta, de ez nem azt jelenti, hogy folyton csinálnia kellene. Kúszni 8-9 hónapos kor között kell elkezdeni, mászni 10 hónaposan. Néha tedd hasra, erőlködjön, próbálkozzon, de ha már sír, fordítsd át. A kúszás a hasrafektetésből fog jönni, ha gyakran van hason, kialakul majd.

    • G.Dóra

      2010. április 30. péntek

      Kedves Ági, a kislányom 12 hetes. Mivel nem igazán szeret hason lenni, eddig nem nagyon tettük hasra.Most hallottam csak, hogy ez nagyon fontos a kiegyensúlyozott fejlődés szempontjából. Néhány napja minden nap többször kb.5percekre hasra fektetjük, amit persze nem igazán élvez. Egyelőre a fejét csak jobbról balra fordítja át, vissza még nem és nem tartja a levegőben. Viszont a popsiját egész jól megemeli, úgy hogy a lábát maga alá húzza. Ha magamon fektetem hasra, akkor ott viszont intenzíven forgatja a fejét oda vissza és szépen homorít közben hosszan tarja a fejét, de a földön nem. A kérdésem az lenne, hogy baj,hogy a földön nem emeli a fejét? Vagy idővel majd ott is fogja? Hanyatt nagyon jól elvan és ha felhúzom a kezénél fogva szépen tartja a fejét.
      Előre is köszönöm a választ!

      Válasz: A másik helyen válaszoltam neked.

    • Krisztina

      2010. április 30. péntek

      Kedves Ági!

      Iker lánykáim kicsit korábban születtek, a 35. hétre, két kiló körüli súllyal. Engem az aggaszt, hogy túl gyorsan fejlődnek. Most 10 hónaposak, és már túl vannak a mászáson, egyedül sétálnak. Nem erőltetem, de nagyon élvezik a mozgást. Nem lesz később ebből a gyors fejlődésből probléma? (Esetleg gerinc ferdülés?)Az igaz, hogy rendszeresen járunk úszni, és soha nem voltak bébi kompban, mert azt én is ellenzem.

      Válasz: Egyáltalán nem gond a gyors fejlődés, ha magától megy végbe, akkor ez nem gond.

    • ilona

      2010. április 30. péntek

      Szép napot! A kérdésem a következő lenne 04.19-én volt embriótranszferem most 28-án vérből hcg nagyon alacsony doki azt mondta nincs terhesség. Csináltam tesztet pozítívat mutat illetve még most sem jött meg. Menjek vissza orvoshoz ha nem jelentkezik hétfőig a menszeszem?, Lehet hogy mégis terhes vagyok?,

      Válasz: Ha pozitív a teszt, és vérzés sem jelentkezik, akkor érdemes visszamenni. Drukkolok!

    • Dóri

      2010. április 30. péntek

      Kedves Ági!

      Lehet-e probléma az, hogy 7 hónapos kislányunk már feláll? Ha beletud kapaszkodni valamibe, mindig feláll és természetesen időnként el is borul, beütve a fejét. 6 hónaposan kezdett el mászni, így bárhová képes eljutni a lakásban.

      Válasz: Egyáltalán nem baj, gyors a mozgásfejlődése, de ha magától csinálja, akkor örülj neki, hogy milyen ügyes 🙂

    • Kopornyikné Faragó Gréta

      2010. április 30. péntek

      Szia Ági!

      Kislányom 8 és fél hónapos. Átfordul,kiemeli magát,kúszik hátra fele,mászó poziciót már gyakorolja. Ami engem idegesít,hogy még nem ül,csak megtámasztva. Azt is rövid ideig. A védőnő szerint vigyem el masszíroztatni,a gyerekorvos szerint minden ok.Mit tegyek? Köszönöm! Gréta

      Válasz: Ez így tökéletesen a korának megfelelő, amit tud, nem kell aggódnod.

    • Evi

      2010. április 30. péntek

      Szia Ági!

      Nagyon orulok a hirleveleknek, mert azt biztosan elolvasom, ha a neten keresgelesre nincs is ido. Es ez nem utolsosorban testreszabott.Tehat koszonom. Annyit szeretnek meg irni, hogy a masodik gyermekemmel vagyok otthon, aki most 9 honapos. Ugyanugy nevelem mindkettot es teljesen masok, ahogy a mozgasfejlodesuk sem egyforma. Nagyobbik lanyom 10 honaposan szedte ra magat az atfordulas muveszetere, n em is tudom, mit csinalt addig:-))). Utana elkezdett kuszni, ezt kb 1-2 napig muvelte, utana megtanult maszni, es ezt a tevekenyseget kamatoztatta egeszen 15 honapos koraig. Hamarabb tanult meg beszelni, mint jarni:-)))Most is ilyen…A kerekparozast is nehezen tanulta, de vegre egyedul is megy neki!!!:-)))Most negy es fel eves. Zsofi lanyom, aki mint emlitettem 9 honapos mar idoben megfordult, kb 2 es fel honapja pedig kuszik elore es hatrafele is.Nagyon megy neki. Most a felallast gyakorolja, de egyelore meg csak a terdelesig jutott el. En is jarokomp (pok) ellenes vagyok, mint tanitono sokat tapasztaltam, hogy az ilyen gyerkocok tanulasi nehezsegekkel kuzdenek. Az anyukak sajnos ezt nem latjak be, hogy ilyen pici korban alapozzak meg a jovojuket. A baratnomnek is tanacsoltam, hogy ne rakja bele egesz nap a gyereket, de hajthatatlan. A gyerek elvan es neki ez a lenyeg.

    • koszegi andi

      2010. április 30. péntek

      Kedves Ági!

      Kislányom 9 hónapos,és előre fele nem akar mászni,hátra felé annál inkább.
      Ülni szeret,az ágyában próbálkozik felállni is.Rendben van ez így???

      Andrea

      Válasz: Igen, ez így tökéletes.

    • D. Barbara

      2010. április 29. csütörtök

      Szia Ági,

      Kisfiam Dávid most töltötte be a 6 hónapot és kicsit bizonytalan vagyok, hogy a mozgásfejlődése megfelelő-e.
      Jelenleg hasról mindkét irányba fordul már, ill hátról hasra, de csak balra.
      Kúszni nem kezdett még el, valamint négykézlábra sem emelkedik.
      Kérdésem még, hogy babajóga, valamint babaúszás fejleszti gyermekem mozgását?

      Válasz: 6 hónaposan csak átfordulni kell tudni, mindegy, melyik irányba. Kúszni 8-9 hónaposan, mászni 10 hónaposan kell tudni, a mozgásfejlődése tehát a korának megfelelő, semmiről sincs lekésve. A babajóga és a babaúszás is fejleszti a mozgást, az úszás jobban, mert a vízben szabadon mozoghat a kicsi, ezért olyan izomcsoportjai fejlődnek, amik a szárazföldön nem.

    • b.nora

      2010. április 27. kedd

      Szia Agi!

      Kislanyom betoltotte az 5 honapot.Azert aggodok, mert egy kicsit lustanak talalom.Egyszer 3,5 honaposan a hasarol a hatara fordult, de azota egyszer sem.Amugy sem szeret hason lenni, hamar turelmetlen lesz es hisztizik.Kuszasrol meg nem is merek beszelni…Amugy a keznezegetesen tul vagyunk, a jatekait megfogja, de nem teszi at egyik kezebol a masikba.
      A labujjait sem fedezte meg fel. Elegge nagy baba, 72 cm es 8 kg.Nem lehet, hogy a meretei miatt megy neki nehezebben a tornaszas? Amugy nyugodt, kiegyensulyozott baba.Ultetni csak 1-2 percre szoktam, ugy, hogy fogom a 2 kezet.

      Válasz: Ebben a korban még nem kell tudni átfordulni a babának, csak 6 hónaposan. Kúsznia sem kell még, csak 8-9 hónaposan. A lábujjal való játék is inkább 6 hónapos kor körül szokott lenni. Ez egy meglehetősen passzívnak tűnő időszak, mert kúszni még nem tud, a hasonfekvést még nem szereti igazán, ezért látszólag nem csinál semmit, de azért fejlődik ő, csak nem olyan szembetűnően. Türelem.

    • Lili Emma

      2010. április 21. szerda

      Kedves Ági!
      Kislányom három hónapos múlt. Mostanában felvett egy rossz szokást,szopizás közben ívben feszíti a testét,(nem tudom magam felé fordítani). Ha leteszem a kiságyba,akkor is feszíti magát de csak a jobb oldalára. Hason utál lenni,erőltetni kell mert a kis fejét fügőleges helyzetben még billegve tartja. Nehezen alszik el,leginkább úgy,hogy belefárad a feszengésbe. Nagyon folyik a nyála,kiütések jelentek meg az arcán és mindent rágcsál,hangos cuppanásokkal,pedig nem éhes. Estére nagyon nyűgös,nem lehet vele bírni. Lehet,hogy a foga jön ennyi idősen?! Én szájpenészre is gyanakodtam,bár a gyerekorvos azt mondta az tejmaradvány…(akkor miért nem tudom letörölni? makacsul van az ajkainál belül,és a pofazacskóban,a széklete szaga is megváltozott és sokat pukizik.) Lehet hasfájás is a feszengés oka?

      Válasz:Nekem úgy tűnik a tünetek alapján, hogy a kislányod fogzik. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    • A.Krisztina.

      2010. április 15. csütörtök

      Szia Ági!
      Nekem koraszülött kislányom van,33. hétre született,most egy éves.Mászik,felül,bútorok mellett feláll oldalazva lépeget.Állásból leguguol tárgyért ,abból a helyzetből vissza feláll.Pillanatra mrgszokott magától is állni,de még nem tud magától lépni.Megfelel ez a mozgásfejlettség a korának?Köszönöm előre is válaszod.

      Válasz: Igen, a fejlődése teljesen a korának megfelelő.

    • Melinda

      2010. április 13. kedd

      Szia Ági!

      Kisfiam 10 hónapos! Forog hasról hátra, kúszik hátrafelé, mászó poziciót is felvesz, de szintén csak hátrafelé indul el. Nem áll fel egyedül még, és csak kis segítséggel ül fel. Sokat van a szőnyegen, de mindig heves hisztibe tör ki, ha nem sikerül vmit megoldania. Egy darabig szoktam hagyni, de egy idő után mindig megsajnálom. Első kisfiam mintaszerűen fejlődött, így nekem furcsa egy kicsit, hogy miért van ez a helyzet. Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám segíteni az önállóbbá válását, és a fejlődését? Kell-e szakemberhez fordulnom?

      Válasz: Minden baba ezt csinálja, ez jó dolog tulajdonképpen, ebből látszik, hogy erős az akarata, de megtapasztalja a saját korlátait is. Ilyenkor kicsit lehet hagyni próbálkozni, aztán meg lehet vigasztalni. Főként fiúknál gyakori ez a dolog, az én fiaim is csinálták, de aztán egyik percről a másikra leszoktak róla.

    • Boglárka

      2010. április 12. hétfő

      Kedves Ági!

      A mi babánk 10 hónapos. Sajnos csak most olvastam a fenti írást a mozgásfejlődésről, és ebből tudom, hogy eddig mindent rosszul csináltunk. Soha nem fektettük hasra, ültettük, és mindenben segítettünk neki.
      Ennek eredményeképpen nem is hajlandó se mászni, se hason feküdni, és ami a legnagyobb probléma, hogy saját erőből nem is akar semmit elérni, hanem hisztizik a segítségünkért. A kérdésem az, hogy, hogy lehetne leggyorsabban helyrehozni ezeket a hibákat, és az, hogy a tanácsaidat miképp alkalmazzam? (pl. hagyjuk sírni amikor szeretne elérni valamit, és mi nem segítünk neki?)
      Előre is köszönöm a válaszodat!
      Bogi

      Válasz: A megoldás az, ha egy kicsit hagyjátok erőlködni és hisztizni, próbálkozni. Ez csak 1-2 napig lesz nehéz,utána rájön, hogy magának kell elérnie a dolgokat.

    • d.

      2010. április 12. hétfő

      szia Agi,
      kisfiam par napja mult 9 honapos, mozgasfejlodese velemenyem szerint abszolut normalis – 6 honaposan atfordult mindket iranyban es vissza, 7 honapos koraban elkezdett korbe forogni, hatrafele kuszni, majd negykezlabra allt es elore-hatra billeg. a gond az, h azota billeg meg mindig, es elindult hatrafele. igy rendesen maszo, valtott mozgassal hatrafele maszik. es mivel igy mindent eler, amit akar (meglat, megfordul, tolat,odaer, megfog), nem nagyon akar elindulni elore… ez gond? miert nem elore maszik?? koszonom.

      Válasz: Hátrafelé egyszerűbb mászni és kúszni is, ezért sok baba így kezdi el, ez nem gond, nem kell vele foglalkozni, majd ő maga rájön, mi a hatékonyabb.

    • Andi

      2010. április 12. hétfő

      Szia Ági!

      Kislányom 7 hónapos és nagyon szépen átfordul hátról hasra de csak az egyik irányba, viszont hasról hátra nagyon ritkán, éppen ha átbillen! Ez nagy gond?
      A másik dolog ami foglalkoztat, hogy pár napja nagyon nyugtalanul alszik éjszaka negyed 1 kor felébred és még negyed 4 kor ébren van, sehogy nem sikerült elaltatni, napközben ugyan ez, nem akar aludni de annyira fáradt, hogy sír! Ez 3 napja van így! Nagyon nyugodt jó alvó kislány! Mi okozhatja?

      Válasz: Semmi gond, ha már tud átfordulni, a technikája teljesen mindegy. Az alvászavarokat a fogzás okozhatja, a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz erre megoldást.

    • szilvia

      2010. április 12. hétfő

      Kedves Ági!
      Egy olyan kérdés fogalmazódott meg bennem, ami a mozgásfejlődéshez kapcsolódik, de nem közvetlenül a cikk tartalmához.
      Mikor érdemes és milyen cipőt adni a babák lábára?
      A fiam 8,5 hónapos, mászik és 7,5 hónaposan felállt. Azóta kapaszkodva araszol is. Eddig egy bársony anyagból varrott, a talpán csúszásgátló kis tappancsokkal ellátott fűzős cipőcskét adtam rá, hogy ne csúszkáljon a parkettán és a kövön, mikor fel próbál állni, de a lábát nem tartja. (Mellesleg a lábujjait még legtöbbször nem nyújtja ki, és a lábfeje is sokszor befelé fordul, még állás közben is).
      Válaszodat előre is köszönöm. Szilvia

      Válasz: Cipő csak akkor kell, amikor már maga kapaszkodó nélkül próbál járni. A lábujjhegyen járást minden baba csinálja, ez majd kialakul magától, ahogy a lábboltozat fejlődik.

    • Eszter

      2010. április 11. vasárnap

      Kedves Ági!
      Köszönöm szépen válaszodat. Sajnos nem nyugodtam meg, ami a neurológust illeti, – reméltem egyszerűbb lehetséges okot- de kérni fogok beutalót a gyermekorvosunktól.
      Üdvözlettel,
      Eszter

    • Eszter

      2010. április 09. péntek

      Kedves Ági!

      Holnap töltjük be pici lányunkkal a 3. hónapot. Tündéri, édes, eddig egész jól aludt, szépen fejlődik, rengeteget „beszél” és igen aktív, amíg a hátán fekszik.
      Hason annyira utál lenni, hogy képes átfordítás után fél órát is méltatlankodva üvölteni. Talán ez abból ered (ez csak az én véleményem), hogy pár hetes kora óta ki nem áll kézben lenni. Ha már a fejecskéjét emeljük meg, torzul a kis mosolygós arca. Felmerült bennem, hogy rosszul tartom, de páromnál, anyukámnál, védőnőnél, és a gyermekorvosnál is ordít, ha kézben van. Van ötleted, hogy mit csináljak? A büfiztetésnél kimondottan nagyon kellemetlen, mert hátrafeszíti a fejét, kifeszíti lefelé a karját és már-már hídba megy hátra. Eleinte még attól is féltem, hogy kiesik a kezemből. Persze addig nem is böfizik, míg bele nem fárad az ordításba. Ha elpilled a szopiban, akkor semmi gond, mert akkor elvan, szinte már alszik és felveszi a „kisbéka” pózt a karomban. Nem kibírhatatlan ez, csak módfelett szokatlan. Úgy elbabusgatnám néha. Mit tehetek az ügy érdekében? Nem probléma ez?
      Válaszodat előre is köszönöm, üdvözlettel,
      Eszter

      Válasz: A legtöbb baba nem szeret ebben a korban ébren hason lenni, nem is kell erőltetni, a fejlődéséhez elég, ha naponta 5-6 alkalommal néhány percre hasrateszed és addig szórakoztatod, eltereled a figyelmét, hogy ne nyugtalankodjon. 4-5 hónapos korára így hozzászokik majd és megbékél vele.
      Az viszont furcsa, hogy nem szeret kézben lenni egyáltalán és feszíti magát. Ez utóbbi azért van, mert a babák úgy általában, ha nem érzik jól magukat, akkor megfeszítik magukat. Ha mindig üvölt, amikor felveszitek, kézben tartjátok, akkor érdemes lenne utánajárni neurológusnál, mi állhat a háttérben.

    • Éva

      2010. április 08. csütörtök

      Szia Ági!

      Bár választ nem kaptam,de esetünkre igaz az idő megoldja gondolat…Ma átfordult a másik oldalára is és ráadásként kétszer a hátáról is átfordult a hasára és fél órán keresztül kúszott, persze pihenőkkel.Szóval minden o.k.
      Nem gondoltam,hogy ilyen rohamosan tud fejlődni…

    • Éva

      2010. április 07. szerda

      Szia Ági!

      Kislányom a jövő héten lesz 7 hónapos.Forog, de csak az egyik oldalra megy neki, illetve csak arra szokott megfordulni a hasáról a hátára. Baj ez, vagy nincs jelentősége? A hátáról a hasára nem nagyon forog, oldalára szokott fordulni, illetve a hasáról feltud emelkedni a két kis kezére, de folyamatában még nem vettem észre az átfordulást. Elkezdett mászni kb. 1-2 hete,de csak 50-60 cm-eket haladt még és az átfordulós teknikáját használva az egyik oldalát tolja csak(ugyanazt).Rendben van ez? A mászást próbáljam ösztönözni nála, vagy hagyjam,hogy ha kedve van?
      Metámasztás nélkül ül, de a fent olvasottak alapján nem tudom,hogy az etetőszékbe szabad- e már ültetni. Ritkán 1-2 percre hagyom, hogy ne dőljön nekem.

      Egy jó játékot, pedig szeretnék megosztani ötletadónak mások számára: a fürdőszobában a tükör előtt tartok egy-két apró dolgot(fogselyem, csatok,kis tubusok), amit kézmosás után(étkezések után) megszerezhet magának és a tükörben együtt örülünk, ha sikerül felvennie a kis zsákmányát.Nagyon tetszik neki.

      Válasz: Nincs jelentősége, ha már át tud fordulni, akkor képes rá. A kúszása rendben van, a mászás még korai lenne, csak 10 hónaposan kell tudni mászni. Etetőszékbe 7 hónaposan már ültetheted.

    • Z. Szilvi

      2010. április 06. kedd

      Szia Ági!
      Először is köszönöm a válaszodat az alvásproblémára feltett kérdésemre. Most abban szeretnék segítséget kérni, hogy kisfiam 8 hónapos kúszott egy keveset, mostmár sokat mászik, feláll és próbál kapaszkodva is tovább haladni, de sajnos még mindíg nem tud a hasáról a hátára megfordulni. Mit tudok tenni, mert most hiába próbálok gyakorolni vele, teljesen ellenáll, mert csak a mászás és a hasonfekvés izgatja? Ez éjszaka is probléma mert mindíg vissza kell fordítani őt. Ülni még nem tud.

      Válasz: Aggodalomra semmi ok. Egyszerűen csak nem érdekli a dolog, ezért nem tanulta még meg. Mivel minden más szempontból a korosztálya előtt jár a fejlődésben, ezért maradt ki valószínűleg ez a dolog, de ezt majd később be fogja pótolni.

    Comment navigation