Mozgásfejlődés: Mindent a maga idejében

A súlyfejlődés mellett másik nagy aggodalma minden anyukának a mozgásfejlődés szokott lenni. Mikor fordul végre át? Mikor mászik már? Mikor fog végre járni? És persze mindig ott lebeg a szemünk előtt a szomszéd gyereke, aki már régen sétálgat, míg a miénk még mindig csak mászni hajlandó.

Mozgásfejlődés: Mindent a maga idejébenPedig a mozgásfejlődés nem gyorsvonat és nem szabad türelmetlennek lennünk, vagy olyan mozgásformát erőltetni, amire a baba még nem érett meg. Az átlag csecsemő 6 hónaposan még nem „akar” állni. Többségük ügyesen kirúgja magát álló helyzetbe, de az igazi állás időpontjának akkor kell elkövetkeznie, amikor már biztosan ül, különben, ha álló helyzetből elesik oldalra fog dőlni, ahelyett, hogy a popsijára huppanna.

A mozgásfejlődés menete

1. hónaposan Fényre, hangra odafordítja a fejét. 1 hónaposan a fejét képes 1-2 másodpercre megtartani.

2. hónaposan A mozgásokat a szemével követni tudja, megmarkol tárgyakat. Képes arra, hogy megfogjuk a kezét és hanyatt fekvő helyzetből ülésbe felhúzzuk.

3. hónaposan A fejét hason fekve képes megemelni. Tárgyakat képes akaratlagosan megmarkolni. Vagy legalábbis tudatosan odanyúl érte. Ha a feléje nyújtott tárgyat nem akarja megfogni, akkor várjunk még 1-2 hetet vele, de ha még 4 hónaposan sem képes erre, mindenképpen mutassuk meg szakembernek.
Ha ölbe vesszük, felemeljük már valamennyire tartja a fejét, de még nem elég stabilan.

4. hónaposan Képes a hátáról az oldalára fordulni. Határozottan nyúl a tárgyakért. A nagyobb, dundibb babák és a lustábbak még nem fordulnak meg ebben a korban, és az is gyakori, hogy csak egyetlen egyszer produkálja az átfordulást vagy oldalra fordulást a baba, aztán hetekig hónapokig nem csinálja. Ilyenkor ne aggódjunk, majd később ha szüksége lesz rá, újra be fogja mutatni ezt a képességét. A lényeg, hogy meg tudja csinálni.

5. hónaposan Egyre összetettebb, határozottabb mozdulatokkal pakolássza a játékait. Megtámasztva meg tud ülni, hason magasra emeli a fejét és a kezére támaszkodik. Ha még mindig nem hajlandó az oldalára fordulni vagy átfordulni, ne aggódjunk.

6. hónaposan Ebben a korban jön el az ideje az első komolyabb helyváltoztató mozgásoknak. A legtöbb csecsemő hasról hátra és hátról hasra fordul, lábujját rágcsálja, és az első kúszómozdulatokat gyakorolja. Gyakori, hogy ez csak hátrafelé vagy körbe-körbe sikerül, de pár hét gyakorlatozás után már kommandós stílusban is képes közlekedni a kicsi. Egyes gyerekek a kúszás helyett az oldalrafordulás tudományát fejlesztik profi szintre és gurulva közlekednek, mások az első kúszómozdulatok után rögtön áttérnek a mászás gyakorlására.

7. hónaposan Egyedül ül, a kezével tartja magát. A legtöbb baba még csak körbe-körbe kúszik, vagy gurul, az ügyesebbek már előrefelé is haladnak. Olykor négykézláb állásba is feltornássza magát, de mászni csak a nagyon ügyes babák kezdenek még ebben a korban. Ha nem tud még önállóan, kezével megtámasztva magát, ülni, ne aggódj miatta és a mászás elkezdése is odébb van még. Ha 7 hónaposan még egyetlen alkalommal sem fordult át, fordulj orvoshoz.

8. hónaposan A legtöbb baba még csak a kúszást próbálgatja, az ügyesebbek már mászni is kezdenek. A kezedbe kapaszkodva fel tud ülni. Ha még nem mászik 8 hónaposan, de már képes helyváltoztatásra, kúszik, vagy gurul, akkor ne aggódj, idővel a mászás korszaka is elkövetkezik majd.

9. hónaposan Legkésőbb ebben a korban elkezd kúszni, a gyorsabban fejlődő babák már másznak és felállnak. Ha a hónap végére sem kezd el kúszni, fordulj orvoshoz.

10. hónaposan A kúszásból fokozatosan mászni kezd, majd önállóan felül és feláll. Ha a hónap végére sem kezd el mászni, kérdd orvos segítségét.

11. hónaposan Olykor 1-1 pillanatra kapaszkodó nélkül is megáll, de előfordulhat, hogy ez csak 1 éves korban vagy azután következik be. Kapaszkodva képes járni a bútorok mentén oldalazva. Képes lépcsőn négykézláb lemenni és a kanapéról is le tud mászni szabályosan háttal, ha megtanítjuk neki. Az első kapaszkodva megtett lépések láttán sok szülő örülni kezd és kézenfogva járni tanítja a kicsit, de ez teljesen szükségtelen: a pici magától is megtanul majd járni, ha eljött az ideje. A kicsik persze élvezik az efféle foglalkozást, de teljesen szükségtelen járni tanítani, sokkal értékesebbek azok a tapasztalatok, amiket a saját erejéből szerez meg.

12. hónaposan A legtöbb baba már rájön, hogyan kell kapaszkodó nélkül felállni és az ügyesebbek már el is indulhatnak egyedül, de a babák többségénél ez csak 12 hónapos kor között következik be. A kicsik előszeretettel kapaszkodnak valami tologatható játékba (pl. kis bevásárlókocsi, műanyag kerti szék, babakocsi) és így sétálnak.

13. hónaposan A csecsemők általában ekkorra jutnak el oda, hogy megteszik első önálló lépteiket. A baba léptei picik és bizonytalanok, a kezével próbálja tartani az egyensúlyát. Az új mozgásformával járó élmények olyan nagy hatással vannak rá, hogy legszívesebben egész nap ezt gyakorolná, hirtelen nincs kedve enni, nem játszik a játékaival, egész nap csak menne, miközben az új mozgásforma lelkileg is megviselheti: nem akar aludni, éjszakai alvása nyugtalanabb lehet. Ez az állapot általában 1-2 hét alatt elmúlik.
A járás minden babánál máskor kezdődik el, az első önálló lépések megtétele akár 18 hónapos korig várathat magára, ha ezután sem jár a kicsi, feltétlenül konzultáljunk szakemberrel!

Kell a tér a mozgásfejlődéshez


A járóka nagyon praktikus dolog, hiszen biztonságos és a baba számára átlátható játszóterületet ad a babának, amikor azonban már megkeződik a kúszás-mászás időszaka, nagyjából 7 hónapos korban, egyre inkább szüksége lesz a kicsinek akkora térre, ahol korlátok nélkül mozoghat. Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól ne legyen a járókába, sőt: éppen most fogjuk igazán hasznát venni, hiszen a kúszó-mászó kicsi mindenhova oda akar majd menni, mindent ki akar próbálni, akkor is, ha éppen nem tudunk odafigyelni rá. A balesetek elkerülése érdekében érdemes járókába tenni a csecsemőt, ha nem tudunk ott lenni vele!

Mozgástérre viszont szüksége van, ezért fontos, hogy napi több alkalommal szabadon mozoghasson a szobában.

Diszlexiás lesz, ha nem mászik?

Miután elkezd kúszni, a baba mintegy önmagát fejleszti a folytonos mozgással, minden mozgás tulajdonképpen edzés a számára, így fejlődik izomzata és idegrendszere az újabb mozgásfajták elsajátítására. Az egyes mozgásformák menetrendszerű elsajátítása hozzájárul a későbbi finom-mozgások fejlődéséhez is, ezáltal fejlődik a beszéd, a ceruzafogás és vezetés is.

Éppen ezért fontos, hogy a baba a saját ütemében fejlődjön és ne maradjanak ki az egyes lépcsőfokok a mozgásfejlődésben, ezért nem szabad kézen fogva vezetgetni a kicsit, amikor magától még nem tud járni, hiszen ebben az életkorban a mászás a legfontosabb a számára, ezáltal sajátítja el a járáshoz szükséges elemeket és fejlődik ki az egyensúlyozáshoz szükséges izomzat és idegrendszer.

Ezért mondják azt a szakemberek, hogy ha valamelyik fázis kimarad a mozgásfejlődésből, akár diszlexiás is lehet a gyerek, ez azonban nem feltétlenül van így minden esetben. Sok baba gyorsan végigmegy az egyes fázisokon, a kúszást 1-2 mászómozdulat követi, de amint rájön a felállás nyújtotta élményekre, ezután inkább azokat gyakorolja, a szülőnek ez úgy tűnhet, hogy kimaradt egy fázis, de voltaképpen a gyermek ebben az esetben csak gyorsan túljutott egy fejlődési szakaszon és továbblépett egy másikra.
Az sem gond, ha nagyon gyorsan, akár már 9-10 hónapos korban elkövetkezik az önálló járás ideje, már amennyiben ez a baba saját fejlődési üteméből adódott így.
Hasonlóképpen azon sem kell aggódni, ha csak jóval 1 éves kor után méltóztatik önállóan sétálgatni a pici.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

72 Comments

  • Adri

    2011. július 27. szerda

    Szia Ági!

    Kislányom 6 1/2 hónapos. Nagyon ügyesen forog, kúszik, néha már 1-2 lépést mászik is. Pár nappal ezelőtt sikerült neki felállni, azóta folyton áll. Elaltatni is nagyon nehezen tudom a kiságyában,vagy a babakocsiban,mert egyből feláll,vagy feltérdel. Nem korai még ez? Nem terheli meg vele a kis gerincét?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Ha magától csinálja, akkor nem korai és nem terheli meg, nyugodtan csinálhatja.

  • Anna

    2011. július 27. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 hónapos múlt, és két-három napja érdekes dologra lettünk figyelmesek. A délutáni etetés után már nem sokat alszik, mindössze fél-háromnegyed órát. Ébredés után nyugodt, majd általában játszunk vele, ő pörög forog az ágyon, próbálja elérni a körülötte lévő tárgyakat. Így azonban estére felpörög, ami abban nyilvánul meg, hogy a fejét rángatja jobbra-balra, sikítozik, néha csak kalimpál, a hátára fordul és járnak a lábai. Próbáltuk már sokféleképpen nyugtatni ilyenkor, de eddig kevés sikerrel. Utalhat ez valamilyen idegrendszeri problémára? Nagyon aggódom, hogy valami egészségügyi problémája lehet. Utána nincsen gondunk, fürdés után vacsizik, és minden gond nélkül elalszik, és reggelig fel sem ébred.
    A másik dolog, hogy két napja az alsó ajkát folyamatosan bekapja, és mintha azt cumizná az ujja vagy a cumi helyett. Ez csak egy szokás, és majd elfelejti? Próbálkozzak inkább nála a cumival?
    Válaszodat köszönöm! Anna

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Ez csak arra utal, hogy már nagyon fáradt, ezért túlpörög, ami teljesen normális jelenség.
      Az alsó ajak bekapása a fogzás miatt lehet, elsőként a két alsó metszőfog bújik ki, ilyenkor pont itt érzékeny az íny, ez okozhatja.

  • TimiK

    2011. július 24. vasárnap

    Szia Agi,

    en mar irtam egyszer, es kaptam is valaszt, amit nagyon szepen koszonok igy utolag is.Az oldaladat nagyon sokat olvasom, igy sok-sok kerdesre mar kaptam ‘valaszt’.Most azonban egy olyan kerdesem lenne, amivel eddigi olvasasaim soran nem talakoztam:kislanyom most 17 hetes mult es kb. 3 hete torticollist diagnosztizaltak nala-bal valla fele donti a buksijat, de mindket iranyba nez,rengeteget van hason is, minden ebrenletkor legalabb 10-15 percet.Eleg ugyesen felemeli mar a fejet,kitolja magat a karjain,mar konyokol, mar pici baba kora ota ha a vallunkhoz emeljuk mereven tartja a fejet. Megis, ha karban tartjuk az olunkben velunk szmben utletve, csak egy par masodpercig emeli es tartja a buksijat fel, majd ‘fejet’ szegve csak lefele nez.Amikor neven szolitjuk,nagy nehezen felemeli a fejet, de utana megint bukik.Lehet ez a torticollis miatt-jarunk fizikoterapiara es itthon is nyujtjuk a nyakizmot-, vagy esetleg aggodjak-e?A gyerekorvost megkerdeztem, szerinte ez meg nem gond,az ismeroseim is es csaladtagok is mind azt mondjak, hogy raer meg(39.5 hetre szuletett 47 cm-rel es 2.62 kg-mal-nagyon kicsi volt)Mit tudnek tenni a hasazason kivul, hogy erosodjenek a nyakizmai , hogy tudja vegre a fejet tartani?
    Elore is koszonom valaszodat.

    Egy aggodo anya, Timi

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Aggódni nem kell. Ha jártok a tornára, és sokat teszitek hasra, valamint végzitek a gyakorlatokat, akkor meg fog erősödni a nyakizma.

  • Csilla

    2011. július 18. hétfő

    Kedves Ági!

    Böngésztem az neten és pár dolgot olvastam ami nem hagy nyugodni. Lányom e hónap 16-án töltötte a 8dik hónapját. Szépen forog és kúszik. Ülni nem tud még de viszont feláll a kiságyában egyedül. Azt szeretném kérdezni, hogy ez tényleg gond, ha ő maga teszi és nincs erőltetve? Olvastam egy blogot ahol azt írták az anyukák, hogy nem egészséges mert az ilyen korú babák nem tudják még megtartani magukat. A kúszása olyan hogy az alkarja nincs kinyújtva de a felkarja igen. Néha amikor úgy gondolja kinyomja magát teljesen de ez csak egy rövid ideig tart. Szerinted ezzel orvoshoz kellene fordulnunk, vagy nyugodjak meg csak én aggódom túl és ez rendben van?
    Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Egyáltalán nem gond, ha magától állt fel, örülj neki 🙂 A felállás nem a kortól függ, hanem a baba fejlettségétől. Akkor tud felállni, ha az idegrendszere és az izomzata érett már rá, ez nem a kortól függ, hanem egyrészt öröklött tényezőktől, másrészt attól, mennyit gyakorolt, mennyit mozgott korábban, amivel ki tudta fejleszteni a megfelelő izomzatot.

  • Edit T.

    2011. július 14. csütörtök

    Kedves Ági,

    Kilsányom 4 hónapos és már a babakocsiban is örökké felüléseket csinál. Imád az ölemben ülni és sokat követeli hogy ülhessen, idönként támasz nélkül.

    Nem árt meg a gerincének hogy ilyen sokat ül az ölemben? Szabad egyáltalán ültetnem őt támasszal vagy anélkül?

    Mikor fekszik a hátán vagy hasán, nem akar oldalra feküdni. Kell őt nekem oldalra fektetnem vagy haggyam hogy magátol tegye ezt meg?

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Még csak 4 hónapos, ráér még átfordulni (ezt csak 6 hónaposan kell elkezdeni). Felesleges fordítgatnod, erre magától kell megérnie és rájönnie. Ebben a korban sok baba próbálja ülésbe felhúzni magát, mert így jobban látnak, ez nem gond, sem az ha az öledben ül néha, de támasz nélkül egyáltalán nem ülhet, támasszal is csak úgy, hogy vagy az öledben ül, vagy 150 fokban döntött háttámlával (így gyakorlatilag majdnem fekszik) Sokat azonban ne üljön, mert ez is lassítja a mozgásfejlődést, inkább legyen minél többet hason.

  • Matotáné Gubcsi Orsolya

    2011. július 13. szerda

    Kedves Ági!
    Kicsit aggódok kislányom mozgásfejlődése miatt.Fél éves kora óta járunk gyógytornára, mert egy picit lazábbak az izmai, de sajnos csak havonta egyszer tud fogadni.
    9 és fél hónapos, és ezeket tudja:
    -kapaszkodva ül, most már csak egy kézzel kapaszkodik vagy az etetőszékben felhúzza magát félig ülőből a tálcához, és így.Illetve a kezére támaszkodva, előre hajolva ül.De magától még nem ült fel!
    -forog már régóta, és kúszik, de ezt is inkább a maga módján.Sokszor ötvözi a kettőt, hogy elérje a játékot
    -feltérdelt már, néha a térdén közlekedik, de a karja lent marad, így még nem mászik
    -ha négykézláb helyzetbe teszem, megtartja 5 percig is, és hintáztatja magát teljesen önállóan, de nem ő áll négykézlábra
    -nem állt még fel, de ezt nem is várom még egyelőre
    Egyébként nagyon okos, értelmes.Megtanult simogatni, pápázni, ha puszit adunk, ő is cuppog.A képeskönyvet lapozza, tárgyakat ledobálja, és keresi.Kukucs játéknál ő maga takarja le és fedi fel az arcát.Egyre változatosabban gőgicsél, vannak már köztük értelmes szó kezdemények is.pl. aja, álmá, ana.Felcsippenti a legapróbb szöszt is a szőnyegről.Minden kiszemelt tárgyat elér, forog, kúszik, körbe kúszik.Az ülés és a mászás késlekedése aggaszt!Van okom az aggodalomra?Tudnál ebben segíteni?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      A korának megfelelő a mozgásfejlődése, kúszni 9, mászni 10 hónaposan kell tudni, nincs lemaradva semmivel. Ülni általában a mászás megkezdése után vagy azzal egyidőben tanulnak meg a babák.

  • Évi

    2011. július 10. vasárnap

    Kedves Ági!

    2 hónapos babám csak egyik irányba tartja a fejét, már el is feküdte és laposabb is az az oldal. Azt tanácsolták, hogy fordítsam meg a kiságyat és a pelenkázót és úgy is tettem kb 3 hete már, de még mindig nem állt be nagy változás. Tud a másik irányba is fordulni kicsit a fejével(nagyon kicsit tovább, mint közép állás), de jórészt még mindig egy irányba tartja a fejét. Azt is mondták, hogy tegyem hasra minél többet, amivel szintén kb 3 hete próbálkozom többet, napi 4-5ször kb, de gyűlöl hason lenni, nagyon hamar elkeseredett sírásba kezd, bár néha-néha viszont meg tudja emelni már a fejét. Azt is próbáltam, hogy magamra teszem(én hátra dőlök a kanapén), és végül is akkor hason van rajtam, csak, hogy legalább megszokja a pózt. Eddig azon is kiborult, ma volt először hogy hosszabb ideig(10-15 percig) hasalt így rajtam kétszer is. Vagy ez butaság és ez nem is segít rajta? Olvasgattam itt a blogon és én tényleg nem akarom semmilyen szempontból sürgetni a fejlődését és értem, hogy majd fejlődik, de ezen a fej tartásán aggódom. Most találtam olyan fotókat is, mikor még 1-2 hetes volt és totálisan a másik irányba fordulva aludt! Ezen még jobban megijedtem, hogy születésekor még képes volt a fejét fordítani, de már nem. Mit kellene tennem? Aggódom!
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Az teljesen jó, ha a mellkasodon teszed hasra, sok baba csak így szereti ilyen kis korban, aztán később már bírják másként is. Minden nap 5-6 alkalommal annyit legyen hason, ameddig bírja, idővel megkedveli majd. A fejforgatás miatt ne aggódj, nem marad emiatt lapos a feje, de ha úgy látod egyik irányba szinte egyáltalán nem forgatja a fejét nem fekvő pózban sem, akkor mutasd meg orvosnak.

  • folti

    2011. július 09. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 12 és fél hónapos. Mindent később csinált, 10 és fél hónaposan kezdett el mászni, és csak 9 nappal a 12. hó betöltése előtt kezdett el először felállni bútorok mellett. Most ezt gyakorolgatja egyre több helyen. Lehetek nyugodt, mert csak később csinál mindent?

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Nincs miért aggódnod, a fejlődés üteme megfelelő, mindent annyival később csinál, mint amennyivel később elkezdett mászni.

  • Boda Dia

    2011. július 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kisfiam 6,5 hónapos most. Nagyon korán kezdett el mozogni. 5 hónaposan már 4kézláb mászott, rá 2 hétre felállt megkapaszkodva. Ülni önállóan nem tud, csak megtámasztva, ami engem aggaszt, hogy egyáltalán nem forog, se hasról hanyatt, se hátról hasra. Próbálom játékokkal motiválni, de nem igazán megy…Veszekszik, hogy nem sikerül, én hiába próbálom irányítani a kis testét, egyedül nem megy neki a forgás. Van 2 nagyobb testvére.
    Szerinted vigyem orvoshoz? A háziorvos azt mondta, a mászás a fontos…
    Ha igen, hova, milyen orvoshoz vigyem? Köszönöm: Dia

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Nem kell foglalkoznod vele, mivel ő sokkal korábban csinált mindent, ezért már régen túlvan a forgás időszakán, most a kúszás, a mászás és a felállás sokkal fontosabb neki, ezért nem akar forogni.

  • tmeli

    2011. július 04. hétfő

    Kedves Ági,

    Kicsi fiam holnap lesz egy éves. Már kézen fogva nagyon ügyesen és lelkesen sétál, egy-két lépést megtesz egyedül, állni is tud önállóan, rövid ideig. Amiatt aggódom, hogy felülni csak úgy tud, ha picit oldalt fordul, és egy kézzel feltolja magát.
    A pelenkázónknak van egy kis kerete, azon próbál a keretbe kapaszkodva hanyatt fekvésből felülni, de csak kb 15-20 cm-re tudja a felső testét megemelni. Próbál szegénykém lendületet venni a lábával, de sikertelenül.
    Gond ez, vagy normális?
    Segíthetek-e neki valahogyan, és ha igen hogyan?
    Vagy hagyjam, hogy magától jöjjön rá.

    Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Ez normális, majd kis gyakorlás után egyre jobban fog menni neki.

  • boribon

    2011. július 01. péntek

    Kedves Ági! Kisbabáám 2500 grammal, 50 cm-rel (Apgar 9/10) szültem a 40 héten, jó állapotban került a csecsemő osztályra. Most 2 hetes, jó étvágya van, rendesen eszik és hízik. Aggódom viszont, mert néha rövid ideig tartó oldalra ugráló szemmozgást veszek észre nála. Ez ilyen korban normális vagy forduljak orvoshoz vele? Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ezzel nem kell foglalkozni, ilyen kis korban még sok furcsaságot csinál a baba. Ha nem múlik el, vagy gyakoribbá válik, említsd meg a gyermekorvosnak az 1 hónapos vizsgálatnál.

  • Emma

    2011. július 01. péntek

    Szia Ági!

    Kisfiam betöltötte a négy hónapot és egy pediátriai vizsgálat alkalmával az orvosnő babatornára küldött, mivel úgy vélte, hogy a fiam túl mereven tartja a kezeit. A gyógytornász diagnózisa: spastic baba, ha jól tudodm izomgörcs a magyar megfelelője. Utánaolvastam a betegségnek, és nagyon lehangoló dolgokra leltem, kétségbeestem. Tény, hogy a szülés nem volt könnyű, de a kórházban nem mondtak semmit arról, hogy a pici károsodást szenvedett volna valamint az Apgar jegye 1 percnél 9-es, 5 percnél és 10 percnél 10-es volt.
    Amióta ezt megtudtam még jobban figyelem a fejlődését. Hátról mindkét oldalára fordul mikor szoizni fekszem melléje, kezeit és lábait folyamatosan mozgatja, ha beszélek hozzá nagyon figyel, huzamosabb ideig is birja, mosolyog, felkacag, rengeteget gügyög, egyedül lefoglalja magát akár 15 – 20 percig is, hason nem igazán szerette eddig, de már kezdi megszokni, fejét tartja és az alkarjára támaszkodva kibir 1 – 2 percet.
    Ami kicsit aggaszt, hogy nem nyúl tárgyak után, bár ha eléje tartok valamit akkor, igaz bizonytalanul, de megfogja azt és azonnal szájához viszi.
    Lábai nem merevek,valószinüleg azért, mert kisebb korában görcsös baba volt, ezért sokat tornáztattuk őket.
    A kérdésem az lenne, hogy a leirtak alapján mennyire lehet súlyos a betegsége, ugyanis csak az orvosi leirását találtam meg a betegségnek, azt nem, hogy egy ilyen betegséggel rendelkező gyermek mire képes és mire nem. Azt is tudni szeretném, hogy mennyire javitható ez az állapot, tudom a betegség se nem romlik, de se nem gyógyitható.
    Megjegyzem a kezeit majdnem mindig ökölben tartja, kivétel mikor fog és mikor szopizik, ugyanis akkor lazák a felső végtagjai is.
    Nagyon várom válaszodat, több szakvéleményre is kiváncsi vagyok.Mivel még csak egyszer voltunk gyógytornán, és akkor a betegséget sem ismertük, nem tudtunk mindenre kitérni, a következő találkozó meg csak a jövő héten lesz.

    Előre köszönöm válaszodat!

    Emma

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ha a feléje tartott tárgy után nyúl, akkor már képes a játékok után nyúlni, tehát nincs lemaradva ezen a téren. A merevebb kéztartást a torna általában hamar oldja, emiatt nem kell aggódnod.

  • Brigi

    2011. május 31. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hónapos, és nem forog hasról hátra, illetve a hátáról a hasára sem. Oldalra szépen elfordul, de tovább nem. Próbálom vele sokat gyakorolni, plédben görgetem, játékokat teszek köré a földön, ilyenkor kurfliba húzza magát, de meg nem fordul. Ha „erőltetem”, akkor ideges lesz, és megfeszíti magát. Számomra olyan mintha nem érdekelné ez a mozgásforma… Azért gondolom ezt, mert ezen kívül szépen csinál mindent, forog körbe, próbálgatja a négykézlábra állást, kinyomja magát, kúszik hátrafelé, közel egy órát eljátszik hason.
    Mit tehetnék? Kicsit már elvagyok keseredve, láthatóan teljesen hidegen hagyja a forgás…

    Köszönöm válaszod.
    Brigi

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Ha már fordul oldalra, akkor hamarosan át fog fordulni teljesen, mivel a kúszás terén már előrébb jár a koránál, ezért valószínűleg ez most sokkal érdekesebb a számára, azért csinálja ezt, és kevésbé érdekes az átfordulás, ezért nem kell aggódnod miatta.

  • Edit

    2011. május 21. szombat

    Kedves Ági!Korábban már fordultam hozzád segítségért teljesen más okból kifolyólag és sokat segítettek tanácsaid. Jelenlegi problémám az, hogy 6 és fél hónapos kislányom, aki egyébként nagyon aranyos, értelmes kisbaba, még fordul a hasáról a hátára, visszafele működik a dolog. 4,5 hónapos kora óta gyakori öklözés miatt Dévény tornát javasoltak, ez hetente egyszer meg is történik, ez a probléma meg is szűnt. A torna előtt kezdett el fordulni hasáról a hátára és fordítva is, de ahogy elkezdtük a tornát, mindkettőt abbahagyta, majd egy idő után kezdett el a hátáról a hasára fordulni, ezt általában olyankor csinálja amikor kimegyek a szobából. Vissza nem fordul, csak sír, én szoktam neki segíteni visszafordulni. Hason fekve fejét jól tartja, de csak az alkarján támaszkodik meg, tenyerén még nem, a gyógytornász ezen dolgozik. Tárgyakat szépen megfog, egyik kezéből a másikba átteszi őket, sokat nevet, gügyög, “dumál”. Hason fekve is megfogja a játékokat, most már időnként a fenekét is megemeli, mintha kúszni akarna.
    Az lenne a kérdésem, hogy ez nagy lemaradás-e, mármint, hogy nem fordul a hasáról a hátára, mert nagyon aggódom emiatt. Nagyon köszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Válaszoltam erre a kérdésre a másik bejegyzésben, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Tóth Gergőné

    2011. május 18. szerda

    Szia Ági!
    Kislányom 8 hónapos lesz 2 hét múlva. Hasáról a hátára visszafordul, de hátról hasra nem , az oldalán sem szeret feküdni, csak ha simogatjuk, vagy csikizzük.Ülni még nem tud egyedül, és a kúszás sem megy, lökné magát, de a hasát nem emeli.Hasra fektetve a tengelye körül tesz egy fél kört. Az orvosunk most küldte el a neurológiára, júniusra kaptam időpontot, elvittem maszíroztatni,és ott azt mondták hogy le vannak tapadva az izmai.Mit tegyek? Válaszodat előre is Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Mindenképpen vidd el korai fejlesztőbe vagy a Dévény tornára, akár már néhány alkalom is sokat segíthet.

  • Móni

    2011. május 17. kedd

    Kedves Ágnes!
    Fiam 14 hónapos. Kb 8 hónapos korától forgott, kúszott, mászott, és 10 hónaposan felállt magától kapaszkodva. Ülni csak 11-12 hónaposan tudott.
    Dévény tornára és TSMT-re jártunk vele, hypotomia és az ülés kimaradás miatt.
    Fal mellett támaszkodva nagyon biztosan áll, megy, szinte fut. Széket tologatva megy előre is, de önállóan nem megy még. Tudom ezzel még ráér. Engem inkább az önálló, szabadon állás zavar, hogy még az sincs. Ezt mikor kell tudnia? Az önálló járást sokkal előzi meg a szabadon állás?
    Vagy türelmetlen vagyok?
    Köszönöm válaszod! Móni

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      A szabadon állás többnyire csak 1-2 héttel előzi meg az önálló járást, tehát nincs miért aggódnod.

  • Eszter

    2011. május 03. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6,5 hónapos. Hasára könnyedén, hátára még nehézkesen, de fordul. Hason fekve szépen kitartja magát, alkartámaszban is szépen tud játszani. Lábait már sokszor maga alá húzza, lassan talán négykézlábra is áll. Ügyesen nyúl tárgyakért, átteszi, átveszi egyik kezéből a másikba azokat. Mindent csinál, amit ebben a korban kell neki….sőt többet is, ezért fordulok Önhöz. Ébrenléti állapotának 80 százalékát már hason fekve tölti a manó. Nem tudom, hogy azért csinálja-e mert elfárad, vagy mert jó játéknak tartja, de „repülőzik”. Olvastam, hogy ez gond lehet, ha ebben a korban még csinálja ezt…de azt is olvastam, csak akkor gond ez, ha mást nem is csinál, csak „repülőzik”. Érdemes emiatt aggódnom?

    Köszönöm
    Eszter

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Nincs semmi gond a mozgásfejlődésével, ha tud támaszkodni az alkarján és sokat van hason, akkor nem gond, ha néha repülőzik. A repülőzés akkor gond, ha csak azt csinálja csak hasonfekve a baba.

  • szabyna

    2011. május 03. kedd

    kedves Ági! Van egy 6hónapos kislányom megfázott köhög folyik a nozija piros a torka voltunk doktornéninél kapott gyógyszereket is. A napokban mikor lázas volt vagy hőemelkedése észre vettem hogy szaporábban vert a szive. a Dokink is észre vette de nem mondott semmit. Aggódnom kéne?

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Ha az orvos is látta és nem vélte problémásnak, akkor nem kell aggódnod miatta.

  • Beata

    2011. május 02. hétfő

    Jo estet kivanok!
    A kislanyom majus 12-en lesz 7 honapos.
    Mar 4 kezlab all es elore hatra billeg,neha hatrafele is megy,osszevissza forog,egyik masodpercben itt van a masikban meg ott.Emeli a fejet,mar nagyon fel akarna ulni.
    az lenne a kerdesem hogy hat honaposan kell egy kisbaba mar uljon?mert sokan azt mondjak nekem hogy probaljam en ultetni,kiparnazzam a hatat hogy ne doljon el.Masok meg azt mondjak hogy ne eroltessem a dologt,amikor o felul magatol akkor jo.
    Akkor most melyik a jo?
    Koszonom elore is valaszat!

    Udvozlettel, Beata

  • Rena

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisbabám 7 és fél hónapos. Hasra fordulni jobbra és balra is hibátlanul fordul és körbe- körbe (lassan de biztosan!) kúszik. Viszont a hasáról nem tud visszafordulni a hátára. Azt nem gondolom, hogy ne lenne motiválva rá, mivel ,ha egy idő után elfárad hason, (vagy megunja) ezt jelzi sírással és úgy hogy betemeti( befúrja) a fejét arccal előre a talajba és „kénytelenkedik” ( én így hívom). Szóval látszik rajra hogy tehetetlen. Ilyenkor segítek neki visszafordulni, közben egy rövid, játékos mondatot mondok, mindig ugyanazt. Ahogy visszaforditom, már nincs is semmi baj, általában már mosolyog is, megnyugszik, és játszik tovább, vagy ismét hasra fordul, nem törődve azzal hogy az előbb éppen azért hívott,(sírt) mert nem akart úgy lenni…
    Naponta többször is elmondom neki ezt a kis mondókát és közben segítek neki át- és visszafordulni, hogy gyakoroljunk, azt remélve ettől hogy előbb- utóbb a mondóka hallatán, késztetése lesz neki is energiát befektetni az ekkor már jól ismert elkövetkezendő mozdulatsorba…
    Megerősítést szeretnék, hogy jól csinálom-e, vagy hagynom kéne, sírni hogy maga jöjjön rá,..mert lehet hogy tudja ha hív, ugy is ottvagyok?
    Nem vagyunk elkésve ezzel a visszafordulás dologgal?
    A másik kérdésem, hogy viszonylag „későn” kezdett a kislányom átforulni ( már 5 és fél hónapos volt mikor először sikerült…rengeteg gyakorlás után),pedig amugy nagyon erős, érdeklődő baba, de valahogy ez a hasra fordulás nem tetszett neki! Ez jelentheti azt, hogy minden újabb mérföldkő a mozgásfejlődésében (mászás, járás…) is későbbre tolódik majd?
    Válaszod nagyon köszönöm! Nagyon tetszik amiket írsz, hasznosak, és az elvárásaid a babákkal szemben is mindig reálisak!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Teljesen jól csinálod, nyugodtan folytathatod ezt tovább. Mivel az átfordulást 6 hónaposan kell kezdeni, ha ő már 5 és fél hónaposan elkezdte, akkor ebben teljesen a korának megfelelő a fejlődése és várhatóan minden mást is normális időben kezd majd el (de ez előre nem lehet megjósolni)

  • Bogi

    2011. április 27. szerda

    Szia Ági!

    Kisfiam 2,5 hónapos,39-ik hétre született 2650 grammal és 49 cm-rel,most 5200 gr és 56cm.Már 5 naposan cumizott,de még nem “fűggő”:)7 hetes koráig szinte csak pólyában volt,azt mondták,hogy ez a gerincének jót tesz.A pólyát most már csak éjszakára használjuk bekötve.Napközben vagy a mi ágyunkon fekszik vagy a babahordózóban,ez utóbbit nagyon szereti,képes benne nagyokat aludni napközben.Hason még nem nagyon szeret lenni csak néhány percet,de akkor szépen emeli a buksiját,meg “repülőzik” is.A kérdésem az lenne,hogy baj,hogy még éjszaka használjuk a pólyát,mert a védőnő szerint úgy nem tud rúgkapálni és fájni fog a hasa(még idáig nem volt has fájós),meg éjszaka csak enni kell fel?A másik kérdésem nem baj,hogy a baba hordózóban van sokat,mert azt mondta egy ismerősömnek(akinek fél éves a fia) a védőnő,hogy csak 20 percet szabad max. benne lennie?Az utolsó kérdésem pedig az lenne,tudom nem ide tartozó téma,de a fiam egyfolytában az öklét rágja,lehet,hogy meg indult a kis foga???Válaszod előre is köszönöm!!

    • Gál Viki

      2011. április 28. csütörtök

      Kedves Ági!

      Kisfiam pár napon belül lesz 8 hónapos. Azért aggódom, mert amikor pelenkázni szeretném és a hátára teszem elkezd sírni és természetesen azonnal forog és egy küzdelem ráadni pelenkát. Valamint az is rendszeresen előfordul, hogy nagyon megmerevíti a lábai és komoly erőfeszítésembe kerül behajlítani, hogy meg tudjam törölgetni, vagy be tudjam krémezni a popsiját. Olvastam az írásaidban, hogy állítsuk az ölünkbe és rugóztassuk. Na ez nálunk nagyon nem megy mert a gyerek gyakorlatilag teljesen merev lábakkal áll, ami hozzáteszem nagyon tetszik neki.Egyébként mind a két oldalra forog, kúszik előre-hátra, (leginkább hátra)valamint négykézláb hintáztatja magát. A kezére támaszkodva pár pillanatig tud ülni. Járunk babaúszásra.
      Van okom aggódni? Esetleg keressünk fel gyógytornászt?
      Előre is köszönöm a válaszod!

      • Vida Agi

        2011. május 02. hétfő

        erről részletesen írtam korábban, szerintem segíthet: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/keptelenseg-bepelenkazni

        A merev lábak azért vannak, mert így áll ellen neked pelenkázáskor, felállításkor pedig azért, mert már állni szeretne (a rugózást inkább korábban szokták csinálni a babák, ebben a korban már az állás szokott lenni az érdekesebb)

    • Bogi

      2011. május 03. kedd

      Kedves Ági!!Köszönöm,hogy az utánam kérdező anyukának válaszolt a kérdésére én meg ki maradtam a körből!!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Erre a kérdésre válaszoltam a másik bejegyzésben, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Berni

    2011. április 27. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom két hét múlva lesz 6hónapos,67cm 7,5kg, még mindig nem fordul hasról hátra vagy fordítva.Kezdettől fogva hason alszik,de napközben mikor hasra teszem azt nem nagyon szereti.Nagyon ügyesen kinyomja magát már régóta bár nem sokáig,mindig csak “repülőzik”.Popsiját emeli felfelé,próbálkozik de nem nagy sikerrel.Általában azt mondják 6hónapos korára fordulnia kell. Ha ő ezt nem tesz el kell vinni szakemberhez?A későbbiekben a felülés,mászás stb is később fog menni neki?

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Átfordulni 6 hónapos korban kezdenek a babák, legkésőbb 7 hónapos koráig várhattok vele, ha még akkor sem tud egyáltalán átfordulni egyik irányba sem, akkor kell szakemberhez fordulni.

  • Szerencsés Dóra

    2011. április 24. vasárnap

    Szia Ági!Az én lányom most 3 hónapos.Nagyon jól tartja a kis fejét ha a karomban van és megfogja maga körül a tárgyakat.Viszont nem szeret hason lenni,hatalmas hisztit csap ha hasra fordítom,és ez által a fejecskéjét sem fordítja el.Koraszülött lett(febr.23. helyett már jan.18-án megszületett császárral).Az orvos azt mondta meg kell neki tanítani,hogy hason feküdjön,de nagyon nehezen megy.Hogyan könnyíthetném meg neki?Köszönöm:Dóra

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Próbáld meg, hogy a mellkasodra fekteted hason, ezt szokták szeretni és gyakorlásnak pont elegendő.

  • Nyuszi

    2011. április 06. szerda

    A kisfiam 6 hónapos és 2 hetes, még nem akar hasra fordulni,a hasról visszafordulás is csak nehezen és ritkán jön össze, viszont körbe körbe már kúszik. Sokat teszem hasra, bár nem ez a kedvenc időtöltése. Pár napja voltunk a 6 hónapos státusz vizsgálaton, ahol gyógytornával fenyegettek, mert nem igazán megy a fordulás egyik irányba se. Gergő 7,5 kg és 71 cm elég nagy korához képest, most aggódunk érte, hogy mi lesz később. Valamit rosszul csinálok?

    • Vida Agi

      2011. április 15. péntek

      Nem kell aggódnod. Ha már egyszer-kétszer átfordult, akkor képes rá, csak még nem használja rutinszerűen, ez idővel kialakul majd. Viszont ha már körbe kúszik, akkor valószínűleg ezért nem izgatja most a forgás, mert a kúszás sokkal érdekesebb. Tedd minél többet hasra (naponta legalább 5-6 alkalommal 5-10 percre, legyen módja sokat mozogni és hamarosan menni fog gyakrabban is az átfordulás.

  • Bence Anita

    2011. február 09. szerda

    Kedves Ági!

    A kisfiam a hétvégén lesz 5 hónapos. Már 3 hónaposan átfordult a hasáról a hátára, 4 hónaposan pedig a hátáról a hasára, a fejét pedig ügyesen tartja hason fekve. Viszont az a problémánk, hogy amikor elfárad, arccal lefelé teszi le a buksiját és csak nagyon ritkán fordítja el oldalra a fejét, inkább a játszószőnyegbe/kiságy szivacsába bújva sír és várja a segítséget, mert olyankor már nem képes arra, hogy visszalökje magát a hátára. Éjjel ez különösen nagy probléma, mert olyankor mégcsak nem is sír, minden jelzés nélkül hagyja a fejét a szivacsban, sőt ha félrefordítom visszafordítja, mintha úgy lenne jó neki, de én meg alig alszom melette, folyamatosan figyelek, nehogy megfulladjon. Van légzésfigyelőnk ami úgy érzi, hogy vesz levegőt a kisfiam, viszont ugyanazt a levegőt szívja vissza mint amit kifúj. Sokan mondták, hogy nyugodtan aludjak majd a légzésfigyelő jelez, de én félek, hogy addigra oxigénhiány lépne fel. Viszont így meg egyáltalán nem pihenem ki magam, ami egyikünknek sem jó.
    Mit tegyek?
    Egyébként is szereti ha az arcában van valami, vagy a textilpelust gyűri oda, vagy belebújik a ruhámba,amikor fogom. Nem értem, hogy ez mért jó, viszont attól félek, hogy veszélyes.
    Várom segítő tanácsát!

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ezt azért csinálja, mert így nyugtatja magát. A légzésfigyelő hamar bejelez, de ez a fajta hasonalvás nem szokott gondot okozni, mert a babának működnek az életösztönei, ha nem kapna levegőt, oldalra fordítaná a fejét, hiszen képes erre.

  • vica

    2011. február 04. péntek

    Kedves AGI! Az en problemam az volna hogy a kislanyom 1 eves es 3 honapos ugyesen maszik barhol felall csak engem az kezd aggasztani hogy meg nem all meg egyedul nincs egyensuly tartasa,mondjuk szinte 1 eves volt amikoe elkezdett maszni es azota csak az erdekli. En mar nagyon meg vagyok ijedve mert mas gyerek ebben a korba mar reg elindult az enyemet viszont nem erdekli a jaras ,kerem irja le mi a teendo a gyerek orvosnak mondtam es o azt felelte hogy aztan majd el jon az ideje mindennek ne eroltessem de engem mar nagyon aggaszt.Amugy nagyon figyelmes kislany minden erdekli egy kicsit duci is hala istennek az etvagyaval nincs baj.Kerem segitsen mert en nagyon felek hogy valami baja van.UDV

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Ha 1 évesen kezdett mászni, akkor még bőven ráér. Átlagosan a felállás után 3 hónappal tudnak a kicsik kapaszkodás nélkül is állni és csak ezt követően indulnak el (de ez nagyon egyedi dolog, hiszen vannak fél évesen már járó, szupergyorsan fejlődő babák is és olyanok, akik csak másfél évesen kezdenek el járni) A teendőd csak annyi, hogy várj türelmesen, és ha másfél évesen még nem teszi meg az első lépéseket, akkor fordulj orvoshoz.

  • V.

    2011. január 04. kedd

    Kedves Ági!

    Először is köszönöm neked ezt a blogot, nagyon-nagyon sokszor találtam már nálad megnyugtatást a szerencsére csak apró aggodalmaimra. Most először kérdeznék is: kislányom január 2-án volt 6 hónapos. Mindig is hason alvó baba volt, és 3 hónapos kora óta hasról hátra fordul, még álmában is képes rá. A hasra fordulást viszont egyáltalán nem csinálja. Többször sikerült neki hátról oldalra fordulnia, de az utóbbi időben már ezt a mutatványt sem gyakorolja. Kell-e emiatt aggódnom vagy ráér még? Segíteni gondolom, nem érdemes neki, magától kell rájönnie, ugye?
    Szoktam egyébként ébren is hasra fektetni, elvan úgy egy darabig, megfogja a játékokat, de max. negyedóra után megunja és a hátára fordul. Baj ez?

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Nem kell aggódnod emiatt, ha már az egyik irányba képes fordulni, később meg fogja tanulni másik irányba is, magától rá fog jönni hogyan kell csinálni.
      Az tökéletes, ha negyed órát képes hason lenni, ennyi elég ahhoz, hogy megerősödjenek a hátizmok, nyakizmok, karizmok és később motiválja majd a kúszásra.

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Edit

    2011. január 04. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon meg vagyok ijedve, mert 11 hónapos kislányom, kb.1 hete a vállait húzogatja.Nagyon remélem,hogy nem idegrendszeri problémája van. Egyébként szépen fejlődik, a súlya, a mozgása, a beszéde, értelmi fejlődése a korának megfelelő.
    Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e ez egy szokás, amit megtanult és most élvezi, hogy csinálhatja vagy forduljak orvoshoz!
    Köszönöm válaszát!

    • Vida Agi

      2011. január 18. kedd

      Valószínűleg csak egy szokásról van szó, amit próbálgat. Ha a vállhúzogatás görcsös, látszólag akaratlan, olyankor is csinálja, amikor nem játszik (pl. alvás közben), akkor kell vele orvoshoz fordulni.

  • Kata

    2010. július 12. hétfő

    Kedves Ági!

    2 hónappal ezelőtt kértem a segítségedet illetve a tanácsodat. Akkor azt írtam, hogy a babám 9 hónapos és még nem kúszik/mászik. Írtad hogy a körbeforgás már kúszás, és abból 1-2 hét után már jön a mászás. Most 11 hónapos a kisfiam, nagyon ügyesen kúszik, gyorsan, mindent elér, amit akar. Szépen ül, viszonylag hosszabb ideig. Viszont a mászásra semmi hajlandósága. Hogy vezethetném rá? Hogy tudok neki segíteni?Állni tanítani meg nem akarom még. Mit javasolsz? Sajnos nincs lehetőség, hogy korai fejlesztőbe elvigyük (védőnő ezt javasolta) vagy babaúszni. Állítólag ha egy baba későnn kezd el bizonyos dolgokat csinálni az azért van mert születéskor oxigénhiány lépett fel. én császárral szültem. Szerinted ez igaz lehet.
    Várom válaszod!
    Üdv.:
    Kata

    Válasz: Segíteni nem kell rajta, ha már kúszik, akkor magától rá fog jönni, hogy a mászás hatékonyabb. legyen sokat hason, játszon sokat kúszva. A mozgásfejlődés üteme elsősorban öröklött dolog, de a külső tényezők is befolyásolják (tud-e eleget mozogni stb.). Az oxigénhiány komoly dolog, annak más tünetei is lennének.

  • Kata

    2010. május 20. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam, 9 hónapos, 10kg-os egészséges baba.37. hétre született. Jobbra-balra gurul (7.hónapra csinálta), most körben forog, mindent elér (ha akar), mert ha nem akkor elég hamar feladja. Nem mászik még, nem is kúszik, és ülni sem ül, kis segítségséggel csak-csak. Hogyan tudnék segíteni? Most vettem neki egy kör alakú játszófészket (játszókuckó, ha így ismered), abba „ültetem” hátha. Egyébként látom jelét, hogy már szeretne ülni, mert nagyon kiváncsi, minden érdekli, és próbálja a fejét, felsőtestét mozgatni

    Válasz: A körbe forgás az már kúszás, csak nem elég hatékony, innen már 1-2 hét alatt magától rájön, hogyan lehet ezt még jobban csinálni. Az ülés a négykézlábas helyzetből fog majd adódni.

  • Kissné Zsuzsi

    2010. május 07. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hónapos múlt május 4-én. A kérdésem a következő lenne:
    körülbelül egy hónapja már teljesen biztosan fordul hátáról a hasára, de fordítva csak elvétve látom. Mindenhol pont az ellenkezőjét olvasom, hogy elsőnek a hasáról kell a hátára fordulnia és utána fordítva. Szerinted rendben van így? Nem gondolom, hogy probléma lenne, csak kívácsi vagyok a véleményedre.
    Köszönöm! Zsuzsi

    Válasz: Ez így teljesen rendben van, ha 1x már át tudott fordulni, akkor képes rá, de egyáltalán nem kell mindkét oldalára fordulnia rendszeresen, ha már az egyikre tud, akkor már képes rá és fogja tudni alkalmazni. Az sem kötelező, hogy melyikre fordul először, a lényeg az, hogy rájöjjön, hogyan kell csinálni.

  • panka0311

    2010. március 22. hétfő

    Szia Ági!

    9 hónapos kisfiam még mindig nem kúszik, helyette gurulva közlekedik, így elég sok helyre eljut, olyan helyekre is, ahova el nem tudom képzelni hogy gurulva hogy fért be (asztal, szék alá) Ha hasán van akkor azon fordul, illetve ha leteszek elé játékot úgy, hogy épp ne érje el, akkor nyúlkál utána, de vagy megunja, vagy átfordul a hátára és gurulva „cserkészi”be. Ha támaszt adok a lábának, akkor néha kirúgja magát, de legtöbbször akkor is kifordul a hátára. Kérdésem lenne, hogy meddig érdemes várni, illetve mikor kell szakemberhez fordulni? Nem használunk egyenlőre járókát a nappalink szőnyege a játszótér, lehet, hogy azért nem kúszik még, mert a szőnyeg tapadása akadályozza? Elég sokszor legurul a padlóra, vagy a kőre (nem szoktam azonnal visszatenni a szőnyegre, csak néhány perc után, sajnos elég hideg a padló), de itt is úgyanúgy mozog, mint a szőnyegen. Az esetleg szerepet játszhat, hogy csak 7,5 kiló? Előre is köszönöm válaszodat.

    Válasz:A súlyának ehhez semmi köze. Vannak olyan babák, akik először gurulnak és csak utána kezdenek el kúszni, majd pedig mászni. Ez egyáltalán nem gond, teljesen normális dolog, 1-2 hónap és megtanul hatékonyabb mozgásformákat is magától. Most elégedett ezzel, de ha már érzi a korlátait a gurulásnak, akkor változtatni fog rajta.

  • Szabó Gabriella

    2010. március 09. kedd

    Szia Ági!
    A kislányom 6,5 hónapos, hasról hátra megfordul ha akar de nem minden nap teszi, oldalára fordul nyúl a játékai után, de nem akar a hasára fordulni. Ha hason van akkor körbe körbe forog, néha egy kicsit még hátrafelé is csúszik, ülni csak megtámasztással ül. A védőnői azt mondta hogyha nem fordul meg hátról hasra a következő havi mérésig akkor el kell vinni gyógytornászhoz. Miben tudnék segíteni neki hogy megforduljon hátról hasra? Vagy csak várjak míg magától rájön hogyan is kell csinálnia!
    Köszönöm!
    Gabi

    Válasz: A kislányod mozgásfejlődése tökéletes, pont azt csinálja, amit 6 hónaposan tudnia kell. Segíteni nem kell és nem is lehet neki ebben, ha érdekelni fogja a visszafordulás, magától rá fog jönni. Nem értem, a védőnők miért ijesztgetik ilyenekkel az anyukákat.

  • Jázmin

    2010. január 16. szombat

    Szia Ági!
    Kislányom 6 és fél hónapos. Hason alvó baba. Kb 1 hete magától ül, nem kell támasztani. A gondom viszont az, h egyáltalán nem forog. Próbálom motiválni, de olyankor általában elsírja magát. Tudnál valami okosat tanácsolni, hogyan késztessem forgásra? Az gond, ha még nem forog ebben a korban, de már ül?
    Ha hasra teszem, akkor egy idő után „repülőzik” és sír.

    Köszönöm. Jázmin

    Válasz: Azért sír hason, mert erőlködik és nem megy neki. 6 hónaposan már kéne forogni, ezért szerintem mutasd meg a gyerekorvosnak, vagy vidd korai fejlesztőbe. Lehet, hogy simán csak lusta, de az is lehet, hogy valami más (pl. merev izomzat) áll ennek a hátterében, amit fejlesztéssel meg lehet oldani. A Gekko játszóházakban is tudnak segíteni: http://www.gekkonet.hu

  • Mamóca

    2010. január 09. szombat

    Kedves Ágnes!

    Kislányunk 6 hónapos (múlt), és picit lassúnak érezzük a mozgásfejlődését. Hasról hátra átfordulgat, de csak véletlenül és nagyon ritkán (heti pár alkalom). Ha háton van, oldalra nyújtózkodik, mondjuk átfordul oldalra, de hasra nem. Igyekezne ő elérni tárgyakat, de legfeljebb a hasán fordul körbe. Rendben van ez így? Lehet valamivel serkenteni a fejlődést (torna? vmilyen célzott játék?) vagy hagyjuk a maga útján?
    Másik kérdésem: szabad felültetni? Nem nagyon erőltetjük, de ha felültetjük, 5-10 percig is el tud úgy játszani.

    Köszönöm segítségét

    Mamóca

    Válasz: Ez így teljesen rendben van (a nagyobbik fiam is ennyit tudott fél évesen, 8 hónapos korában pedig hirtelen mindent egyszerre kezdett produkálni). A hason körbefordulás a kúszás egyik fajtája, az átfordulást már tudja, csak még nem elég érdekes neki, tehát teljesen a korának megfelelő a tudása.

    Ültetni megtámasztva lehet, illetve akkor, ha a kezén meg tud támaszkodni.

  • Niki

    2010. január 02. szombat

    Szia!

    Köszönöm szépen a múltkori evéssel kapcsolatos tanácsod. Lassan megoldódott a probléma. Szalad az idő a kislányom már 9 és fél hónapos és azt hiszem egy kicsit lassan halad a mozgásfejlődése. Az átfordulással minden rendben volt, ezt már 5 hónaposan tökélyre fejlesztette, de azóta nagyon nem sikerült előbbre lépnie. Én nem erőltetek semmit, hagyom hogy fejlődjön magától, Ő viszont elég gyakran frusztrált mert nem tud egyenesen előre haladni és rossz hogy nem tudom hogy segítsek Neki. Nem tud még magától felülni se, viszont ha én ültetem fel akkor elég stabilan ül, támasz nélkül. Nem igazán kúszik hanem jobbra-balra fordulgatva és saját tengelye körül forogva „közlekedik”. Régóta gyakorol, fel tudja emelni a felső és alsótestét külön-külön, de nem tudja összerakni a két mozgást. Szeretne már mászni nagyon, sokszor a hasán feküdve gyorsan kalimpál és rugdalózik egyszerre mintha szíve szerint már rohanna. Elég kicsi baba, még most 7 és fél kiló (én is alacsony vagyok) nem tudom hogy ez hátrány-e. Szóval szeretném kérdezni a véleményed, hogy forduljunk szakemberhez, vagy hagyjuk hagy gyakoroljon még és majd sikerül.? És tényleg nem szabad ülnie támaszték nélkül még? Köszönöm a segítséged előre is

    Niki

    Válasz: Ha körbe forog, az már kúszás, csak nem annyira hatékony, tehát emiatt nem kell aggódnod, majd rá fog jönni, hogyan lehet ezt jobban csinálni. Az ülés a mászásból jönne, de mivel ő még itt nem tart, ha egyenesen tud ülni, akkor ülhet.

  • Zsák Ildikó

    2009. november 06. péntek

    Szia Ági!

    A járókáról és a hintáról szeretnék kérdezni. Járókának megfelelő méret a 85×100 cm-es is, vagy inkább nagyobb legyen? Sajnos kicsi a lakásunk.
    Ma lett 5 hónapos a kisfiam, elég mozgékony, a nagyágy szivacsa tényleg túl puha a számára, de a földre nem akarom még letenni. Nem vagyunk elkésve, hogy megszokja a járókát, vagy ez gyerekfüggő? Szépen forog már a hátáról a hasára, visszafelé még csak egyszer csinálta.
    Próbálgatja az ülést is, nagyon jól tartja magát a karomon. Rugós hintába mikor ülhet? Esetleg kell bele valami, párna, hogy megtartsa?

    Köszönöm
    Ildikó

    Válasz: A járókázás gyerekfüggő. Nem gond, ha 85ös a járóka, 3-4 hónap múlva úgyis mászni kezd majd és nem lesz el olyan hosszan benne.
    A rugós hintát akkor lehet használni, ha megtámasztva már ül, 5 hós kortól ajánlják, nem kell bele párna.

  • Timi

    2009. június 05. péntek

    Kedves Ági !

    a lányom most 8,5 hónapos . Önállóan még nem tud ülni. Babakocsiban , etetőszékben megül. A mászással már próbálkozik , egy kis fokára hasonlít a két lábát húzza maga után. Feláll négykézlábra és rugózik. nincs nagyon elkésve?

    Válasz: Teljesen időben van, pont az életkorának megfelelő, amit tud, néhány hét és mászni fog.

  • Laczkóné Pásztor Tímea

    2009. április 28. kedd

    Szia Ági!

    Az én kislányom 7 hónapos múlt , hátról -hasra ügyesen átfordúl sokat is van így , de a visszafordulás nem mindig sikerül , az egyik kezét mindig ott hagyja és ezért nem tud hasról -hátra visszafordúlni. A másik gondom még hogy nem tud még önállóan ülni , pár pillnatig megül , de ha kitámasztom akkor sem jó neki , a babakocsiba sem szereti ha felültetem mindig lecsúszik és elkezd sírni . Kicsit aggódom emiatt , a gyermekorvosomnak is szóltam erről de ő semmi gondot nem látot de ,hogy megnyugodjak elküldött minket kopony uh-ra. Itt mi derülhet ki ?Lehet ,hogy túl türelemetlen vagyok ?Ne sietessem a dolgokat?

    Válasz: Ha már képes átfordulni, a többire már rájön maga. Lehet, hogy nem szereti az ülést, mert még túlságosan megterhelő a hátának, nem kell erőltetni, ha érdekelni fogja, akkor magától felül majd.
    A koponya UH-t nem értem, miért kell.

  • Csilla

    2009. március 17. kedd

    Kedves Ági,

    Vera lányom múlt héten volt 7 hónapos. már egy jó ideje pörög forog hasról hátra és vissza, nagyon sokat játszik hason, akár fél óra – órát is elvan a habtapin amíg én házimunkát végzek. egyedül elég hosszú időre megül, de nem ül fel egyedül, és egy idő után, ha nem támasztjuk, el is dől, a kezére még nem támaszkodik. viszont egyáltalán nem kúszik és nem mászik. ha valahova el akar jutni, addig gurulgat jobbra balra, míg oda jut, de a kúszáshoz hasonló mozdulatok még nagyon kezdetlegesek. gyakorolgatja, de nem nagyon halad, így inkább odagurul, vagy méltatlankodik. barátnőm kislánya két nappal korábban született, de már legalább másfél hónapja kúszik, és pár napja elkezdett ezerrel mászni. tudom, hogy nagy különbségek vannak, de szerinted kell valamit tennem, vagy beavatkoznom, vagy hagyjam hogy a kis lusta magától rájöjjön mindenre?

    köszönöm

    csilla

    Válasz: Teljesen időben vagytok, nincs miért aggódni.

  • Mariann

    2009. március 09. hétfő

    Szia Ági!

    A fiam 33.hétre született,03.11-én lesz 7hónapos, de ugye ebből le kell vonnom 7hetet, tehát 5hónapos és egy hetes. Voltunk kétszer fejlődés neurológián, még egészen kicsiként. A kontroll vizsgálaton mindent rendben találtak.
    Szépen tartja a fejét a kisfiam, nyúl a játékokért, de nem akar átfordulni hátról hasra. A házi orvosunk meg mindig mondja, hogy most már át kéne fordulnia.
    Baj lehet, hogy még nem fordult át?

    Válasz: Kicsit tényleg el van már késve, mert 6 hónapos kor körül szoktak először átfordulni, de korababáknál lehetségesek ilyen csúszások. Ha nagyon aggódsz miatta, akkor elmehettek pl. valamelyik Gekko játszóházba, ahol szakemberek megnézik, megmondják, ha valami gond van és mutatnak olyan játékos gyakorlatokat, amivel fejleszteni tudod.