Mozgásfejlődés: állandóan gyakorol

Az új mozgásfejlődési állomások megjelenése mindig izgalmas pont a család életében. A baba naphosszat csak az új tudományát gyakorolgatja, és ezzel néhány napra a feje tetejére állhat minden a baba alvási szokásaitól kezdve a megszokott napirendig.

 Mozgásfejlődés: állandóan gyakorolA baba alaptermészetétől is függ, hogy mennyire izgága típus. Az egyik baba ugyanúgy játsza tovább a megszokott játékait is, de a többség, ha megtanul valami újat, akkor hetekig csak azt akarja csinálni. Ha megtanul átfordulni, akkor állandóan csak forog. Játékkal a kezében és játék nélkül, szőnyegen, kiságyban és parkettán és a többi. Ha megtanul felállni, akkor lesz ez igazán kifejezett, hiszen onnantól mindig csak állni akar majd és egyre kevésbé viseli azokat a helyzeteket, ahol neki ülnie vagy feküdnie kell.

Ha felébred az alvásból, azonnal feláll, ha el akarod altatni, nem marad nyugton, próbál felállni. Hatalmas türelemre és kitartásra van szükséged ahhoz, hogy elviseld azt az időszakot, amíg egyetlen mozgásforma meghatározza a gyerek életét. Jó hír azonban, hogy ez a korszak kell, fontos, erre szükség van. Minél többet gyakorol a kicsi, minél több szabad mozgásra van lehetősége, annál hamarabb túlesik ezen a tanulási korszakon és végre megint a te aranyos nyugodt babád lesz.

Mit tehetünk addig? Adjál meg neki minden lehetőséget, hogy az adott mozgásformát eleget gyakorolhassa. Ha az átfordulás az újdonság, akkor ne legyen sokat etetőszékben, hordozóban, hanem elegendő tere és helye legyen az átfordulásra (a kiságy erre nem alkalmas, legalább egy 1×1 méteres járóka kell).
Ha most tanult meg felállni, akkor legyenek körülötte olyan tárgyak, amikbe kapaszkodva könnyen felállhat.
Ha a mászás az újdonság, akkor engedd, hogy szabadon járjon-keljen a szobában. Ettől még használhattok járókát, de legyen lehetősége napi néhány órában a szabad mászásra is.
Ha járni tanul éppen, akkor jól jöhet egy járássegítő. Nem muszáj tízezrekért zenélő csodát venni, sok baba szívesen tologat egy műanyag kerti széket, vagy egy nagy műanyag ládát is maga előtt.

1 Comment

  • Elan

    2009. március 26. csütörtök

    Kedves Ági,

    A 9 hónapos fiam 2 hete tanult meg felállni, de leülni még nem. Egy percre sem merem egyedül hagyni a járókában, kiságyban, mert ha elfárad, elesik, és megüti a fejét, hátát, egyszóval féltem. Meddig tart ez az időszak, és hogyan segíthetnék neki abban, hogy minél előbb megtanuljon leereszkedni, ha elfáradt?

    Köszönöm!

    Válasz: Általában néhány hétig tart ez az időszak. Megtanítani nem tudod neki, magától fog majd rájönni, hogyan kell.