Ingadozások a mozgásfejlődésben

Ijesztő, de teljesen normális jelenség a mozgásfejlődésben, amikor a baba, aki egyszer már megtanult valamit, képes megcsinálni, hirtelen abbahagyja és nem csinálja többet. Ilyenkor az anyuka elgondolkodik: vajon, most elfelejtette a baba, vagy pedig nem is tudta igazán? Akkor most tudja már ezt vagy sem? Hiszen nem használja…

Ingadozások a mozgásfejlődésbenÁltalában úgy szokott kinézni ez az eset, hogy a baba néhányszor átfordul vagy az oldalára fordul, de nem érdekli többé a dolog, ezért néhány hétig nem csinálja. Kigyakorolja, nem eléggé érdekes számára, ezért egy darabig nem használja. De azt már bebizonyította, hogy képes rá, ezért kipipálhatod a listán, hogy ezt már tudja.

Az is előfordulhat, hogy valami csak véletlenül sikerül neki, pl. egyszer át tud fordulni, mert a súlya átlökte a holtponton, de utána egy darabig nem tudja megint produkálni.

Olyan is előfordulhat, hogy hirtelen hízik egy nagyobbat, ezért a már megtanult mozgás a nehezére eshet és néhány hétig megint gyakorolnia kell, hogy ugyanazt képes legyen produkálni, ezért fordulhat elő az, hogy egyik héten még képes átfordulni, aztán pár hétig nem csinálja.

De mi a helyzet a többi mozgásformával?

A legtöbbször ez a jelenség fél éves kor előtt jelentkezik, ez az időszak ugyanis még nem az intenzív mozgásfejlődésről szól, kevésbé egyértelműen következnek egymás után a lépések, azonban a haladás iránya egyértelmű: ahhoz, hogy később kúszni tudjon, először meg kell erősödnie a nyakizmainak hasonfekvésben, ezután a karizmainak (szintén hasonfekvésben a saját súlyát tartva), az árfordulás nem kell a kúszáshoz, tehát lehet, hogy hamarabb tud a baba kúszni, mint átfordulni, vagy a kettő szinte egyszerre jelentkezik.

Gyakori, hogy a kúszásból azonnal megtanul felkapaszkodni és felállni a baba, míg mászni csak 1-2 héttel később kezd el, de ennek sincs jelentősége, ez nem azt jelenti, hogy kimaradna a mászás. Az ülés viszont várathat magára, mert a kicsi számára egy adott időszakban mindig egy adott mozgásforma a legérdekesebb, ezt gyakorolja, fejleszti tökélyre és csak akkor vált a következőre, ha az előzőt már eleget gyakorolta, ezért előfordulhat, hogy megtanul felülni, de nem érdekli eléggé, ezért csak ritkán használja ezt a tudását, vagy egyszer-kétszer feláll, de az adott pillanatban a kúszás vagy a mászás gyakorlása érdekesebb a számára, ezért néhány hétig nem áll fel megint.

Vajon melyik életkorban hol kellene tartania a babádnak a mozgásjfejlődésben és mivel segítheted a fejlődését? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

19 Comments

  • Zsuzsa

    2011. április 20. szerda

    Szia Ági,

    A kislányom 11 hónapos és sajnos még nem kuszik, se nem mászik.Felülni segitséggel tud.Járni is segitséggel tud.Probáltam tanitani mászni, de sajnos sikertelenül.Nem szeret hason lenni.Menni szeret, de segitség nélkül nem tud.Ugy érzem nagyon el vagyunk maradva fejlődésben.Szerinted is?Előre is köszönöm válaszodat.

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Mivel még nem kúszik 11 hónaposan, ezért el vagytok maradva a fejlődésben, fordulj orvoshoz vele.

  • Kisné Király Mónika

    2011. február 15. kedd

    Kedves Ági!
    Az én kislányom most 6,5 hónapos.4 és fél hónaposan fordult a hátáról a hasára,aztán egy hónap múlva már vissza is. Ezt egész nap gyakorolja,viszont mindig csak az egyik oldalra (balra) fordul,aztán onnan vissza.Ha kicsit segítek neki,tudja jobbra is,de sokkal nehezebben megy neki.
    A kérdésem az lenne,hogy ez normális,vagy aggódnom kellene? Egyébként mindkét kezét,lábát egyformán használja.
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ez teljesen normális, az, hogy 6 hónaposan kell tudni átfordulni, nem azt jelenti, hogy tökéletesen kell tudni minden irányba, hanem azt, hogy legalább az egyik irányba egyszer már sikerült.

  • balint nora

    2010. november 27. szombat

    Szia Agi!

    Kislanyom 1 hete toltotte be az 1 evet.10 honapos kora ota jarunk gyogytornara, a kuszas-maszas miatt.Azota megtanult kuszni, egyedul felulni.Most probalkozik a maszassal, egyelore keves sikerrel.felallni, kapaszkodni meg nem akar, de emiatt egyelore meg nem aggodok.A kerdesem inkabb az, hogy kezugyessegben milyen szinten kellene tartsunk most? A pakolaszas olyan szinten erdekli, hogy kipakolni szeret, de bepakolni nem.Epitokockat nem tesz egymasra, de mindent lerombol, amit en epitek.Van formaberako jatekunk, kicsi darabos es nagy darabos is, de hiaba mutatom, hogy a babut be kell rakni a lyukon, nem csinalja.de ha en beteszem, akkor o kiveszi.Ez igy normalis ebben a korban?
    Lehet, hogy tulaggodom a dolgot, de csak az jut eszembe, hogy ha nem hallgatok masra es hamarabb elviszem ideggyogyaszhoz, akkor talan mar felallni is tudna es nemcsak kuszna 1 eves koraban.Amugy nagyon ertelmes kislany,mosolygos, nyugodt, erti amit mondok, kerek tole.Ha kedve van, meg is csinalja 🙂
    Nemsokara vissza kell menjunk ellenorzesre a neurologushoz, ott mindenkepp rakerdezek, csak elotte erdekelne a te velemenyed is.Elore is koszonom a valaszod.

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Formaberakót másfél éves kor körül kezdik el rendeltetésszerűen használni, kockából 1 évesen kettőt tesznek egymásra legfeljebb, viszont nagyon szívesen rombolják le a tornyot, tehát teljesen normális a manuális készségeinek fejlődése.

  • milananyu

    2010. augusztus 31. kedd

    Köszi Ági, csak még forogni se forog csak balra és hasra továbbra is.
    De voltunk gyógytornásznál, mindent rendben talált szerinte is lustaságról van szó.

    Válasz: Ha már egyik oldalra tud forogni, akkor képes rá, csak még a másik oldalra nem jött rá, hogyan kell.

  • milananyu

    2010. augusztus 23. hétfő

    Ági véleményed szerint kisfiamat meg kell e mutatni gyógytornásznak, 7 hónapos s csak hasra s csak balra fordul 6 hós korától.Viszont nagyon mozgékony, hason szeret lenni nagyon szépen tartja magát elér bármihez(ellökdösi magát) a tárgyakhoz, mindkét kezét lábát teljesen egyformán használja, ami az én tippem h egyszerűen lusta, olyan 9.40kg(3.56kg val született) s 75-76 cm…nem kövér de nem is pehelysúlyú:)Hason fenekét már egy ideje húzogatja fel, lábaival is tolja magát(nem kúszik vagy mászik s nem is ül)
    Várom válaszod(amúgy bejelentkeztünk egy gyógytornászhoz már, bár mindenki mondja h nem kell, de azért h megnyugodjak)

    Válasz: Türelem 🙂 Kúszni 9, mászni 0 hónaposan kell, tehát még bőven van ideje.

  • Tünde

    2010. július 02. péntek

    Kedves Ági!

    április 30-án született a kislányom 32 hétre.Mivel 11 évig azt mondták,hogy nem lehet gyermekem nagy az öröm,de talán ezért és mert koraszülött volt valószínű többet aggódom mint kellene.Most 2 hónapos és sosem ott találom meg a kiságyban ahová tettem,az egész kiságyat bejárja.Még a koraszülött osztályon látta gyógytornász(kb.3 hetes korában)és nem volt az izomtónusával probléma.Azt szeretném kérdezni,hogy ez normális jelenség e,úgy értem a többi csecsemő is vándorol az ágyban?Ez ugye még nem kúszás?Ahogy olvastam azzal még jó néhány hónapig ráér.
    válaszodat előre is köszönöm

    Válasz: Igen, más babák is vándorolnak az ágyban, ez még nem kúszás, mert nem akaratlagos, hanem a mozgolódása révén jut el az ágy másik csücskébe, a mozgékonyabb babáknál gyakori jelenség.

  • zsuzsi

    2010. február 13. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos. Nem volt még 7 hónapos, amikor mászott, 7,5 hónaposan kapaszkodva álltt, most már oldalazva lépeget. Ülni azonban csak az egyik kezével támaszkodva tud, ha felültetem néhány másodperc múlva eldől. Normális ez?
    Zsuzsa

    Válasz: Ülni megtámasztás nélkül 10 hónaposan kell tudni, tehát teljesen normális a fejlődése.

  • Móni

    2010. február 10. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 7.5 hónapos, 71cm és 8.5kg. Egyáltalán nem hajlandó hason feküdni. Ha hasra fordítom pár másodpercen belül átfordul. Ha visszafordítom, vagy nem engedem a hátára fordulni, akkor sír. Én minél jobban erőltetném, ő annál inkább nem akar hason lenni. A fürdőkádban imád hason lenni, persze ott sokkal könnyebb. Ott már szinte mászik.
    Mit tanácsolsz? El van maradva a fejlődése?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel Móni

    Válasz: Nincs elmaradva a fejlődése. 7 hónaposan már nem kell folyton hason feküdnie, pláne, ha már át tud fordulni. Kúszni 8-9 hónaposan kell tudni, mászni 10 hónaposan, tehát még bőven ráér.

  • Adri

    2010. február 03. szerda

    Kedves Ági!

    Kicsit aggódunk a kisfiunk mozgásfejlődése miatt. Most 10,5 hónapos, 78 cm és 10,2 kg. 5 hónaposan kezdett hasról hátra forogni és már majdnem 7 hónapos volt, mire sikerült a másik irány, utána gurulva közlekedett, aztán majdnem 9 hónapos volt, mikor elkezdett kúszni. Azóta így közlekedik, így bárhova eljut, de mászni nem mászik, nem áll négykézlábra (néhány próbálkozást láttunk, de kb. 2 mp-ig). Ami miatt a leginkább aggódunk, hogy nem tud felülni. Ha felültetjük, gyönyörűen stabilan ül, de egyedül nem tud felülni.
    A gyerekorvosunk szerint nincs gond, ő mindent később csinál. Mi azért aggódunk. Le van maradva a fejlődése?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Adri

    Válasz: Nincsen lemaradva. Mivel ő elég nagy baba, ezért talán mindent később csinál majd, valamint most egyelőre a kúszás érdekesebb neki, ezért nem mászik. Az önálló felülés a mászásból jön majd, addig nem fog tudni felülni, amíg nem tud mászni, de néhány héten belül ez is kialakul majd. Aggodalomra semmi ok.

  • Vikica

    2010. január 15. péntek

    Szia Ági! olvastam hogy van olyan hogy már egy mozgást megtanul a baba majd elfelejti. nálunk ez nagyon durva szinten történik meg. 10 hós múlt a lányom, gyönyörűen mászik, ül, áll kapaszkodva, lép egy kettőt oldalra, mindenre képes életrevaló eleven kis csibész. De! elfelejtette hogy kell átfordulni. ha hanyatt fekszik pl. éjjel az ágyában vagy pelenkázáskor (máskor sosem), kifeszíti magát, sír, nyög, üvölt amíg valaki meg nem sajnálja és fel nem húzza ülésbe, vagy át nem fordítja hasra.(hason sem marad meg, egyből felül, aludni még sosem aludt hason). valójában nem tudom hogy ez mitől alakult ki nála, egy időben minden pillanatban hasra akart fordulni, lehetetlen volt pelusozni. mindig valami játékot adtam a kezébe,hogy maradjon meg egy percre. de sosem erőszakoskodtam vele emiatt. nappal ritkán kerül a hátára, ha mégis akkor szoktam hagyni próbálkozni, de mintha fogalma sem lenne hogy ebből a helyzetből el lehet mozdulni. amikor nagyon sír tehetetlenségében felültetem és már boldog is indul, mászik továbba dolgára. a gond éjjel van: felébred és nem tud visszaauldni, hanem feszeng ebben a számára kiszolgáltatott helyzetben és sír. megyek, kiveszem, megölelgetem, magamhoz szorítom, és kb. 5 perc múlva leteszem (oldalán alszik) és béke van. ha nagyon nyűgös akkor sajnos újra hátravágja magát és ismételgetjük ezt az egészet amig végre megmarad az oldalán (gondolom lenyugszik, bealszik rajtam). ha mélyen alszik akkor tud forogni egyik oldaláról a másikra (hasra sosem, úgy nem alszik és nappal sem marad meg). Szóval én ennek tudom be az éjszakai nyűglődést is. szerintem ha a hátáról elfordulna és bakapná az ujjacskáját tudna tovább aludni. tudnál valami trükköt tanácsolni amivel kimozdíthatnám „szorult” helyzetéből? rendeződik e ez a dolog előbb, minthogy hasizomból fel tud majd ülni? persze nézhetem a jó oldalát is: ő nem az a kiságyban ugráló randalírozó típus:) köszi ha válaszolsz, nem sürgős. minden jót kívánok!

    Válasz: Hasizomból csak 2 éves kor körül fog tudni felülni, az még egy kicsit messzebb van. Szerintem ez most csak átmeneti helyzet nála és ki fogja nőni. Valószínűleg nem is az átfordulás a baj, hanem megébred (pl. fogzás miatt), megijed, sír, és ebben az állapotban eszébe sem jut átfordulni.

  • Erika

    2010. január 15. péntek

    Kedves Ági! Kislányunk 8,5 hónapos, még nem tud egyedül felülni (megtámasztva üldögél pár percig, támasz nélkül csak pár másodpercig), habár ez nem aggaszt annyira. A „probléma”, hogy nem mászik-kúszik, csak forog hihetetlen tempóban. Fontos infó, hogy 4-6 hónapos kora között Pavlik-kengyelt viselt állandóra, így nem tudott hason feküdni, ezért a forgás is picit később jött, 6,5 hónaposan. Egyébként mosolygós, bújós, kedves, okos baba, szépen gagyarászik, rengeteget rugdos, a hintaszékén őrült tempóban hintázik. Gond lehet ez a kúszás-mászás hinány? Vagy még ne aggódjunk?
    Köszönettel, Erika

    Válasz: Nincs miért aggódnotok, 8-9 hónapos korban szoktak elkezdeni kúszni, de azok a babák, akik forognak, azok néha csak rövid ideig kúsznak és aztán rögtön mászni kezdenek. Ez a pici csúszás lehet nála a kengyel miatt is, de igazából még nincs lekésve semmiről.

  • Ildikó

    2009. december 03. csütörtök

    Szia Ági! Nekem is a kislányom mozgásfejlődésével kapcsolatban lenne kérdésem. Éppen most töltötte be a 9 hónapot a Babuci, és már várom/várnám, hogy helyváltoztatásba kezdjen valamilyen módon. De eddig még csak annyit vettem észre, hogy hason fekve erősen küzd, nyúlkál a játékaiért, de hiába próbálkozik, a lábával még nem tudja magát előre lökni, hogy kúszás legyen belőle, így aztán ide-oda forogva éri el a kiszemelt dolgot.
    Kb. 4 hónapos volt, amikor átfordult, 6 hónapos korára már ügyesen forgott oda-vissza, azóta pedig pillanatok alatt méterekre gurul a szobában. De egyéb felülési, mászási, felállási próbálkozást nem produkált még. Ülni természetesen nagyon szeret, meg is tartja magát hosszú ideig, így játszik. Addig nem ültettem egyedül, ameddig nem láttam, hogy már egyenesen tartja a hátát. (remélem, nem baj, hogy most már engedem ücsörögni)
    Szóval hason fekve megy a küzdés, de még nem nagyon van eredménye. Egyébként érzem, hogy erősödik, az ölemben feltérdel, vagy öltöztetéskor, ha megemelem, simán tartja a súlyát a lábával.
    Siettetni nem akarom, éppen az érdekel, hogy nincs-e lemaradva, kell-e aggódnom..?
    Válaszodat előre is köszönöm! Ildikó

    Válasz: Aggódnod nem kell. Már néhány hétig próbálkozik, aztán egyszercsak sikerül neki. A kisebbik fiam ugyanezt csinálta, erőlködött, dühöngött, hogy nem megy, aztán 9 és fél hónaposan egyszercsak elkezdett kúszni, 1 évesen meg már szaladt 🙂 Szóval nincs ok aggodalomra. Mivel ő most gurulva el tudja érni, amit szeretne, ezért kevésbé ösztönzi a sokkal nehezebb kúszás, aztán egyszercsak majd sikerül neki és elhagyja a gurulást.

  • Doxa

    2009. október 30. péntek

    Kedves Ági,
    Lehet, hogy nem teljesen idevágó a problémám…
    A lányom 9 hónapos és amióta fel tud állni (két hete), azóta maximum 10 percet van el a babakocsiban, ha kiviszem sétálni. Szerintem unja, hogy csak ücsörög.
    Tudsz valamit javsolni, hogy oldhatnám ezt meg?
    köszi

    Válasz: Ilyen időszak mindenkinél van. Én hordozókendőt vittem magammal és amikor megunta a kocsit, áttettem a kendőbe. A kicsivel pedig már kimentünk a játszótérre és ott álldogált a padba kapaszkodva, nézte a gyerekeket, ezzel akár 1 órát is elvolt 🙂

  • Emese

    2009. október 18. vasárnap

    Kedves Ági! Az én kisfiam 8 hónapos lesz egy hét múlva, elég nagy súlyú baba, kb 10, kg, és nagyon lusta. Mindig is utált hason lenni, fél évesen kezdett forogni, 7 hónaposan gurulni, de kúszni még mindig nem tud. Próbálkozik vele, hason nyúl a játékokért, de mintha nem sikerülne összerendezni a kezét és a lábát, úgy tud egy kicsit haladni, hogy kifordul az oldalára, és onnan előrenyúlva visszafordul. Sokszor mivel nem sikerül, inkább visszafordul hasról, vagy sírva fakad. Kicsit aggódunk, nem vagyunk lemaradva? Vajon lesz ebből kúszás? Felülni nem tud, de stabilan ülni igen. Felállással még csak nem is próbálkozik.
    Válaszodat előre is köszönöm,
    Emese

    Válasz:Pont azt tudja, amit ebben a korban tudnia kell. A hason játékért nyúlásból lesz majd a kúszás. Másznia 10 hónaposan, felállnia 11 hónaposan „kell” addig ráértek még.

  • Sziszi

    2009. szeptember 28. hétfő

    Szia Ági!

    Nekem az a kérdésem,hogy kisfiam most 8,5-hónapos és még nem tud egyedül felülni. Ha én felültetem akkor stabilan ül sokáig. Kúszni sem igazán tud most kezd hátrafelé próbálkozni. Meg pár napja próbál felállni ugy hogy belekapaszkodik valamibe. De nem igazán bírja el még a súlyát. De egyébként jókedvű baba.
    Sajnos szoptatni nem igazán tudtam!
    Az a kérdésem hogy nincsen elmaradva egy kicsit? Mit kellene ennyi idősen tudnia?
    Köszönöm a választ

    Válasz: Nincsen elmaradva. Ülni tud, kúszni már tud valamennyire, próbálkozik felállni, pont azt tudja, amit ennyi idősen kell.

  • Anikó

    2009. szeptember 14. hétfő

    Szia Ági!Először is köszönöm az előzőleg írt megnyugtató leveled,azóta nagyon sok változás történt mint írtam a kisfiam csak a kiságyába volt hajlandó mozogni,azóta a földre leterített pléden elkezdett forogni és mászni?vagyis felpúposítja a fenekét és előre löki magát úgy hogy a kezeit előrenyújtja és a hasán csúszik.Én már ennek is nagyon örülök de van egy kérdésem,szerinted hogy segíthetnék neki hogy négykézlábra állva másszon?vagy hagyjam majd rájön magától?Válaszodat előre is köszönöm!Anikó

    Válasz: Nem kell segíteni neki, rá fog jönni magától.