Ejj, ráérünk arra még… (Ráér a mozgásfejlődés?)

Most érkezett ez a hozzászólás, ami elgondolkodtatott: miközben gyakran én magam is nyugtatgatom a gyermekük mozgásfejlődését siettetni kívánó türelmetlen és aggódó anyukákat, hogy „ráértek még”, „ebben a korban ezt még nem kell tudnia”, ugyanakkor vannak olyan babák, akiknek igenis fejlesztésre lenne szükségük, és a védőnő, a gyermekorvos mondja azt, hogy „még ráér Anyuka”, „csak azért nem fejlődik olyan gyorsan, mert nagy baba”… De vajon hol a határ a „ráérünk még” és az „ez most már gyanús, vizsgáltassuk ki a gyereket” között?

Van néhány olyan ok, ami miatt helytelenül mérheted fel a gyermeked állapotát:
– egyrészt elfogult vagy, ami érthető, hiszen nehéz elhinni, hogy pont a te gyerekednek van valamilyen baja, ami miatt lassabban fejlődik
– másrészt láthatsz a környezetedben olyan gyerekeket, akik sokkal gyorsabban fejlődnek és ez megijeszthet, ha a tiéd átlagos vagy valamivel lassabb ütemben fejlődik csak,
– harmadrészt a védőnő és a gyermekorvos is rádijeszthet: vagy azzal, hogy szerintük lassan fejlődik, vagy azzal, hogy szerintük még ráértek, nem kell aggódni.

Ejj, ráérünk arra még… (Ráér a mozgásfejlődés?) De akkor mégis kinek érdemes hinned?

1) Tények Van egy olyan bejegyzésem, amiben leírtam, melyik korban mit kéne tudni és mi az a pont, amikor már aggódnod kell, ezt itt olvashatod el: http://www.kismamablog.hu/mozgasfejlodes/baba-mozgasfejlodes

2) Megérzések Fontos, hogy ne hallgass mások tippjeire, hozzá nem értők tanácsaira, viszont hallgass a saját megérzéseidre. Ha gyanús, hogy a baba a táblázathoz képest túl lassan fejlődik és mintha „valami nem stimmelne vele”, akkor egy kivizsgálást megér az, hogy kiderüljön: van-e például olyan izomletapadása (vagy más problémája), ami miatt fejlesztésre, masszázsra lehet szükség.

Amit semmiképpen nem javaslok: ha egyértelmű, hogy valami gond van vele, akkor ne próbálj házi megoldásokat keresni, házilag tornásztatni, hanem utána kell nézni, pontosan mi a probléma oka (az izomletapadáson kívül más, pl. idegrendszeri okok is lehetnek), vizsgáltasd ki és a számára javasolt fejlesztésre vidd el, illetve ezt végezzétek otthon.

Ezenkívül nagyon fontos, hogy a kötelező vizsgálatokra mindenképpen időben vidd el, sőt ne csak vidd el, hanem győzödj is meg róla, hogy valóban megcsinálták azt. Sokan pl. a kötelező csípőszűrésről megfeledkeznek és csak 3-4 hónapos korában jut el a baba, ha pedig valami gond van, akkor minél előbb derül ki, annál jobb. Kérdezz rá a gyermekorvosnál, minden rutinvizsgálatot elvégeztek-e, ezeknek a felsorolása egyébként a kiskönyvben benne is van, tehát tudsz puskázni. Sajnos előfordulhat, hogy egy vizsgálat véletlenül kimarad, és sajnos volt olyan eset itt a blogon, amikor valaki csak 11 hónapos korban jött rá, hogy komoly gondok vannak a babánál, mert a korábbi rutinvizsgálatok közül néhány kimaradt, és nem jöttek rá hamarabb. Tehát ne bízz 100%-ig az egészségügyi ellátórendszerben sem, hanem figyelj te magad oda arra, melyik korban mit kéne tudnia a babának, és kérj szakszerű segítséget, ha bizonytalan vagy valamiben.

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a mozgásfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

84 Comments

  • Kriszti

    2011. május 30. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8,5 hónapos, nagyon szépen fejlődik. 4,5 hónaposan átfordult, a kúszás ugyan kimaradt, de 7,5 hónaposan mászott, 8 hónaposan felült, és 1 hete fel is állt. Csak azt szeretném kérdezni, hogy beültethetem-e már a biciklisülésbe, mert én nagyon szeretek biciklizni, és jó lenne így közlekednünk. Köszönettel: Kriszti

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Ha már magától felül és támaszték nélkül is tud hosszasan ülni, valamint 3 ponton záródó biztonságos biciklisülésetek van, akkor már lehet használni (fejvédőt mindenképpen használjatok neki is!)

  • Eni

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszodat.
    Üdv Eni

  • Kovács Éva

    2011. május 19. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kisfiam 6 hós (korrigáltan 4 hós)és a kérdésem az lenne, hogy kb. egy hónapja hátról hasra fordult, több napon keresztül, azóta nem akarja ez gond-e? Lábacskáit bekapja, oldalra fordul, viszont teljesen át nem. Ha leteszem a játszószönyegre soha nincs ott, valahogy hátrafelé tolja magát, vagy lehet, hogy ez a kúszás!? Hason is van napjánban 5-6 szor kb. 20 percig elvan, kinyomja magát, szépen tartja a fejét, nyúl játékokért. Mivel koraszülött volt és feszes volt az izomtónusa 3,5 hónapot intenzíven, heti 3x jártunk dévény tornára. Mi az amit még a kisfiamnak csinálnia kellene? Illetve gond-e, hogy azóta nem forgolódik, illetve hátról hasra még nem is sikerült neki soha.Válaszd előre is köszönöm.
    Éva

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Nem, az nem gond, ha nem csinálja az átfordulást folyamatosan, sem az, hogy az egyik oldalra még nem megy, különösen, mert nála a korrigált korát kell figyelembevenni a mozgásfejlődésnél. Ha hátrafelé megy és ezt rendszeresen csinálja, akkor ez hátrafelé kúszás.

  • Eni

    2011. május 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisbabám pár nap és betölti a 9,hót,eddig ülni tud és forgolódni. Aggódom,h még nem kúszik illetve 3napja olyat csinál,h hátrafelé nyomja magát de igy a kezeit használja inkább. Próbálom segiteni ,maszirozás stb,és a védőnőnk szerint le van maradva,illetve felvetette a kérdést,h konduktorhoz kellene őt vinni. Nos van olyan ismerősőm akinek a babája 9hósan fordult meg és másfél évesen kezdett felállni,most szin 5ös tanuló,és semmilyen hátránya nem volt emiatt. Mennyire kell komolyan venni,ezt? Várjak még pár nap alatt is történehetnek csodák nem igaz? A fogacskái alul már 4.hónapos kora óta jönnek de most látni csak két kis fehér csikot és kérdésem,h ettől a babának mehet e el az étvágya annyira,h nem hajlandó enni 2hete szinte csak püréket,és azt is inkább este,napközben cicizik mivel még szopik és bőven van tejcim. Fájni nem fáj a fogija nem sir,nem nyügősködik egyszerüen étvágytalan. Nyálzani sem nagyon nyálzik,de ott a két fehér csik a védőnő is megnézte de kis recéket érezni is lehet. Aggódom ,h nem eszik már stagnál a súlya is egy ideje. Tejterméketm ikor kinálhatok neki? pár nappal ezelőtt kapott mackó sajtot és imádta,persze csak kis csücskét,de még szivesen ette volna. joghurtot ilyesmit tojást? ezek mikortól adhatóak? Mennyi ideig ültethetem mert olvastam,h nem jó ha sokat ül,de evéshez is ül,és a babakocsiban ő maga úgy helyezkedik el,h üljön,ha másként próbálom őt tenni sir,gondolom ő érzi,h jó neki nem? Csak félek a kis gerince nehogy kéaőbb baj legyen ebből. Ne haragudj a a sok kérdés miatt! Nagyon köszönöm válaszodat! Sőt az eddigi majd 9hónapnyi segitségedet!

    • Biczó Marietta

      2011. május 17. kedd

      Szia Eni,
      ha megengeded én leírom az én kislányom esetét, mert sok kérdés nagyon hasonló ahhoz, amit anno én is feltettem magamnak/doktor néninek. A legfontosabb, hogy a sok „tanácsadó” körét próbáld meg a legmegbízhatóbbakra szűkíteni – legyen az doktornéni, védőnő, Vida Ági, szülő barátnő – ezt te tudod. Szerintem ami a legfontosabb legyen egy megbízható szakértő, mert a kontroll vizsgálatok igenis fontosak. Persze rossz ha a védőnő vagy doktor inkább stresszel nem pedig megbeszél veled mindent. Zita kislányom is lusti volt, ő hat hónapos elmúlt mire végre megfordult, utána hason játszott, 9 hónapos koráig csak tolatott, egyáltalán nem mászott/kúszott. De éber volt, figyelt mindenre és szépen játszott. Doktornénink többször is megnézte, akárhányszor kérdeztem és mindig megnyugtatott, hogy semmi baj a picivel, csak „nagy a feneke:-)”Aztán a sok tolatásból 9 hónaposan felült, utána 4 hónapig mászott, aztán szépen elindult. Nincs két éves és most hirtelen nem is tudom mmegmondani mennyi dalocskát énekel:-) A hozzátáplálás ügyében nekem ezen az oldalon leírtak teljesen megfeleltek, tökéletesen követhető volt. Nagyon tetszett amit itt olvastam, hogy amellett, hogy vannak alapszabályok, a legfontosabb, hogy figyeld a babádat – na és a végterméket:-) Az ülésről, pedig nekem azt tanácsolta a doktornéni, hogy semmiképp ne ültessük, majd ha magától felül, mert akkor lesz rá kész a kis gerince. Természetes, hogy ülni akar,mert többet lát és igazad van, ha egyszer ül utána nehéz leszoktatni, de nem jó ha sokat ül addig amíg magától nem tud. A súlygyarapodásról pedig én úgy tudom, az is periodikusan változhat – fejlődési ugrás, fogzás miatt visszaeshet, de az is normalizálódik. Amúgy további sok boldogságot a picihez! Marietta

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Várhatsz még nyugodtan néhány hetet, ha már próbál kúszni az jó, ha gyakorolja, egyre jobban fog menni neki. Ha 10 hónaposan sem kúszik még egyáltalán, akkor kell orvoshoz fordulni.

      Igen, a fogzástól elmehet nagyon az étvágya egy időre. Tejtermékeket 8 hónapos kortól lehet adni.

      9 hónaposan megtámasztva már ülhet, de nem teljesen egyenes háttal, hanem döntve.

  • Adrienn

    2011. április 16. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiunk a 35. hétre született meg, jelenleg 5 hónapos. A kontrollon azt mondták, hogy a kezében van egy kis izomtónus-gyengeség, tornáztatni kell, ha 2 hónap múlva sem fejlődik leget, akkor a Dévény-féle tornára kell mennünk. A kérdésem igazából az lenne, hogy mennyit, meddig és miben számít az, hogy ő koraszülött. Ugyanolyan 5 hónaposnak számít, mint az időre született babák?

    Köszönöm a válaszod:
    Adrienn

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Nem, mivel ő előbb született, ezért koraszülöttnek számít és a korrigált korát kell alapulvenni a mozgásfejlődésnél.

  • Éva

    2011. április 05. kedd

    Kedves Ági!

    az utolsó hozzászóló vagyok. tanácsodat szeretném kérni. időközben kislányom 11 hónapos lett.még mindig csak kúszik ,néha négykézlábra áll,de sokszor hajlított kézzel és pár napja egy dobozra támaszkodva illetve a szekrényben pakolászva feltérdel.
    közben voltunk neurológiai vizsgálaton is ahol megállapították ,hogy a kislányom így áll a leleten a végtagok izomzata AV-i túlsullyal hypotóniás.( nem tudom pontosan mit jelent )
    azonnal mozgásfejlesztést tanácsoltak. közben kórházba is kerültünk más okból ,és az ott lévő neurológus főorvosnő azt mondta semmi baja a gyereknek tökéletesen mozog.
    voltunk már egy konduktornál aki azt mondta kislányom 4 hónappal van lemaradva kortársaitól.szintén a fejlesztést javasolta otthon végezhető gyakorlatokkal,de azzal meg félek mivel nem vagyok szakember ,hogy többet ártok mint használok.( és egyedül nem is tudom mindet megoldani ,sajnos nem mindig van mellettem segítség)
    teljesen tanácstalan vagyok..
    tényleg akkora ez a lemaradás ,hogy 11 hónaposan még nem mászik, és elfelejtettem az elején írni sajnos még ülni sem tud.
    annyira aggódom ..
    előre is köszönöm : Éva

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      A hipotónia izomtónus gyengeséget jelent.

      Az életkori átlaghoz képest csak minimálisan van lemaradva a kislányod és mivel folyamatosan fejlődik magától is, ezért nincs ok az aggodalomra. Itt ez számít a legtöbbet, hogy legyen fejlődés, ő viszont egyre ügyesebb. Mivel már négykézláb hintázik, hamarosan mászni is fog, a térdelésből pedig 1-2 héten belül felállás és ülés lesz.

  • Éva

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 3-án lesz 10 hónapos.37 hétre született. 6 hónaposan átfordult hasról -hátra és vissza is.9 hónaposan kezdett el kúszni ,azt most már szélsebesen űzi. viszont ülni nem tud és még nem is mászik.
    Én sosem ültettem csak a hordozóban amíg etetem ott már húzza magát.Baj ha ülni még nem tud? előre letámasztott kézzel pár másodpercig bírja ,de görbe háttal. ezt csak kétszer megpróbáltam ,hogy vajon megül-e magától.
    előre is köszönöm:Éva

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Nem kell aggódnod emiatt, az ülés a mászásból következik, meg fogja tanulni majd, amikor mászni kezd.

  • Eni

    2011. február 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kisbabám 6hós. Még nem fordult meg ,csak majdnem. Az ülést szereti,egyre inkább az ölemben ülve szeret lenni,érdekli minden nézelődik. Hason megtartja magát kinyujtózik . Reggelre az ágyában is megforul. Kérdésem mennyi ideig húzodhat ez még? szükséges e valami fejlesztés? tornáztatom,naponta maszirozom van kazettánk. Énekelek neki,mondokázunk imádja a baba zenéket,és lassan a fogacskái is kibujnak alul. Mennyire aggódjak ez ügyben? Más ismerőseim babái már hasról hátra,és ülnek,lassan kúsznak is. Mit tehetnék? kicsit úgy érzem le vagyunk maradva?….többet kellene a földre tennem? ott miért tanul meg hamarabb átfordulni?

    • Vida Agi

      2011. március 03. csütörtök

      Kúsznia még nem kell, csak 9 hónaposan. Átfordulni először 6 hónaposan szoktak a babák, ő ezt már az ágyban produkálja, tehát képes rá, ezért nincs lemaradva.
      Ha leteszed a földre, az mindenképpen motiválni fogja, mert ott szabadon mozoghat és kemény a talaj, ezért könnyebb is a mozgás, mint az ágyban (ami még kemény matraccal is süpped egy kicsit)

  • Szila

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nővérem kisfia 11 hónapos de nem akar ülni. Mit lehetne tenni, hogy egy picit ösztönözzük? Nagyon késői már ez az időpont?

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Az ülés a mászásból szokott adódni, a kicsi rájön, hogy ha négykézlábból a popsit hátratolja, akkor le tud ülni. A másik lehetőség, amikor állásból ül le a baba. Ez általában 10-11 hónapos kor körül már sikerülni szokott. Ha ő ezt még nem csinálja, annak több oka lehet:

      1. még nem mászik és nem áll fel – mivel ezt (a mászást) 11 hónaposan már tudnia kéne, ezért forduljatok orvoshoz
      2. nem érdekli az ülés, mert a mászás, felállás, járás jobban leköti a figyelmét – ha arról van szó, hogy ügyesen mozog már, de ülni nem akar, azzal nem kell foglalkozni, mert ha tud mászni, feláll stb. akkor képes felülni is, csak nem érdekli, ezért nem csinálja még.

  • H. Márk

    2011. február 09. szerda

    Kedves Ági!

    Van egy 6 hónapos kislányunk, és aggaszt a fejlődése. A pontosság miatt: augusztus 16-án született.
    Amit csinál: ritkán, ha megfelelő pozícióban volt a karja, hasról hátrafordult. Kezeivel csapkod, fog, egyik kezéből másikba tesz dolgokat, a csörgőt rázza, dobálja. Csipkedve is tud fogni, apró tárgyakat. Sokat nevet, mosolyog, kommunikál, hív a kezeivel, hogy vegyük fel. Mond mássalhangzókat, (mamama) változatosan gagyog, sokat sikítozik, grimaszol, megismeri a nagyszülőket, idegenekkel is barátságos. Néha már követi a szemével az ujjunkat, ha mutatunk valamit, ha megkérdezzük, hol a cica, már keresi a macskát a lakásban.
    Anyatejes, délben kap már egy kis főzelékfélét vagy korának megfelelő gyümöcsöt, mert jelezte, hogy kíváncsi, mit eszünk. Folyton ülni akar, emeli a fejét hanyattfekvésben, és bosszús lesz, hogy nem sikerül neki.

    Viszont: nem akar hátról megfordulni, csak oldalra tekeri ki magát. Hason már többet elvan, mint eleinte, hason is könyököl, játszik, beszélget, de ha unja, ahelyett, hogy megfordulna, segítséget kér. Se kúszásnak, se mászásnak semmi jele.

    Bal csípője kötött, az orvos az enyhe és a közepes közti állapotnak nevezte, javult, legutóbb 0-80 fok az abductio.
    70 cm, 8,2 kg pucéran, de nem tűnik kövérnek.

    Hol maradtunk el, vagy hogy lehetne megtudni, ráér-e még az átfordulás?

    Köszönjük a választ!

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      A leírásod alapján semmi gond a fejlődésével. A 6 hónapos-kori átfordulás nem azt jelenti, hogy 6 hónapos kortól minden irányba profin és gyakran kell átfordulnia, hanem azt, hogy 6 hónaposan fordul át először a baba. Ha hasról már néha hátrafordul, akkor képes rá, tehát nincs lemaradva a korához képest, később, ahogy mozog, egyre finomítani fogja ezt a mozgást. Kúsznia 9 hónaposan, mászni 10 hónaposan kell tudni, tehát ezzel sincs lemaradva.

  • Ancsa

    2011. február 02. szerda

    Kedves Ági!
    A kislányom 3 hónapos, az ortopédián azt mondták, hogy laza a csípője.Hogyan kell tornáztatni, mert az orvos nem volt hajlandó megmutatni, a védőnőmmel meg nem tudok most beszélni. Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy elég ha úgy mozgatom a lábacskáit mintha úszna ezzel a békaszerű mozgással?Valóban elég ennyi, vagy kell még mást is csinálni?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Igen, tényleg így kell tornásztatni, de azért jó lenne egy hozzáértőt megkérni, hogy mutassa meg pontosan hogyan kell, a védőnőt (ha előkerül) vagy a gyermekorvost.

  • Vica

    2011. január 26. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 hónapos és nem hajlandó ülni. Kúszik-mászik-pörög-forog, héha már majdnem feláll, de ülni azt nem hajlandó. Ez nem is zavarna, de a szilárd kajcsizásnál is addig variál, amíg fekvő helyzetbe nem kerül. Ezután fekszik, amíg én lapátolom bele mondjuk pl. a sóskát. A hordozóban is ugyanezt csinálja, meg az ölemben is, meg más ölében is, szóval nem cifrázom: mindenhol. Segíts kérlek, hogyan tudnám rászoktatni az ülve evésre, egyáltalán erőltessem-e, vagy majd csak akkor etessem így, ha már magától szeret ücsörögni? Előre is nagyon köszi a választ!!! Szép napot: Vica

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Nem kell erőltetni az ülést. Az ilyen mozgékony, de ülni még nem szerető kisebb babákat érdemes félig ültetve (pl. hordozóban) vagy ölben etetni, aztán később áttérni az ülve etetésre, amikor már szívesebben ülnek.

      • Vica

        2011. január 30. vasárnap

        Köszönöm! Akkor nem erőltetem, nekem is jobb így, mert rossz nézni, ahogy kínlódik, nem akarom, hogy elmenjen a kedve az evéstől. De a félig ülő helyzetet sem tudom megoldani, mert a hordozóban is levariálja magát hanyattfekvésbe és az ölben ülés közben is felfújt fejjel feszíti magát a fekvő helyzet felé. 🙂 Szóval marad a fekve evés. Végülis, ha a rómaiaknak jó volt úgy… 🙂 Mégegyszer köszönöm! Üdv.:Vica

  • Moncsa

    2011. január 17. hétfő

    Szia Ági!

    Kislányom7,5 hónapos. 5,5. hónapos koráig Pavlik hámban volt. Miután leszedték róla hasról hátra átfordult néhányszor, de azóta nem forog. Hátról hasra nem is próbálkozik. Ettől függetlenül nagyon ügyesen kúszik hátrafelé, és kb. 2 hete rájött, hogy tud felülni. Lehetséges, hogy a forgás „kimaradt” neki, és majd egyszer később megtanulja? Vagy érdemes lenne szakemberhez fordulni?

    Előre is köszönöm!

    Móni

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Ha már néhányszor átfordult, akkor nem maradt ki a forgás, csak rövid ideig használta, mert hamar rájött a kúszásra, tehát nincs ok aggodalomra.

  • Grace

    2011. január 08. szombat

    SziaÁgi! kisfiam 10.én lesz 7 hónapos. Mostanában olyan hangokat ad ki magából mintha nagyon meglepődne valamin, vagy éppen mintha levegőt nem kapna. Ez jellemző rájuk vagy valami nem igazán jó? köszönöm

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Figyeld meg közben a picit, amikor csinálja. Ha ijedt arcot vág és utána gyorsabban lélegzik, akkor lehet szó arról, hogy nem kap levegőt, de valószínűbb, hogy csak a hangjával játszik ilyenkor.

      • Gréta

        2011. február 24. csütörtök

        szia! kisfiam 8 hónapos izomtónus eloszlási zavaros baba. Már sokat fejlődött járunk rehabilitációra, de voltunk neurológiai kontrollon ahol fél perces vizsgálatból leszűrték hogy sokat fejlődött, de nem eleget. Minden csinál amit csinálnia kell ezt mondtam is a doktornőnek. Az önállóan ülésbe „kötött” bele. felültetjük pár perceket, de van hogy fél órát is ülve játszik..de én ezt mondtam is. Azt mondták egyenes háttal kell ülnie, ő meg a kezére támaszkodva kicsit előre görnyedve ül. Nagyon le vagyunk maradva? kösszönöm

        • Vida Agi

          2011. március 03. csütörtök

          Egyáltalán nem, a legtöbb baba ebben a korban még nem tud hosszan egyenes háttal ülni, általában a kezükre támaszkodnak.

        • Grace

          2011. április 15. péntek

          Szia Ági!

          Kisfiam 10 hónapos izomtónus eloszlási zavaros baba. Járunk tornára, masszásra. Szerdán voltunk neurológiai kontrollon ahol mondták hogy kötött még a háta járjunk tovább. kúszik kiül, felül. sokat repülőzik azt mondják a görcsös háta miatt. A kérdésem azzal lenne össze függésben hogy már feláll egy hónapja meg ha fogjuk a kezét megy. Viszont nem mászik és azt mondták ne engedjem neki ha meglátom rántsam vissza mert előbb másznia KELL!! Téleg ennyire nagy baj hogy nem mászik hanem már áll?Írdd meg nekem a véleményed. Köszönöm

          • Vida Agi

            2011. április 24. vasárnap

            Nem az a gond, hogy már áll, hanem, hogy sétáltatod, amit ugyan nagyon élvez, csak éppen így semmi nem ösztönzi a mászásra (a járás érdekesebb), pedig a mászás nagyon fontos izomcsoportokat és az idegrendszert is fejleszti, ami szükséges ahhoz, hogy később stabilan járni tudjon (sőt a mászás során kifejlődő idegpályák az írásra, olvasásra, tanulási képességekre is hatással vannak)
            Tehát az nem gond, ha magától feláll, de ne jártasd kézenfogva.

            • Greta

              2011. április 25. hétfő

              Köszönöm a válaszodat. Azóta már elindult a negykezláb mászás is, egyik napról a másikra elfelejtett kúszni:) Megfogadom a tanácsod es nem járatom kezenfogva. köszönöm

  • Kovács Klára

    2011. január 05. szerda

    Tisztelt Ági!

    Kislányomnál későn, majdnem egy évesen állapították meg, hogy hipotóniája van. Addigra már szépen ült, de nem tudott kúszni, mászni. Már fél évvel korábban jeleztem az orvosnak és a védőnőnek, hogy valami nem stimmel, ( például nem kezdett forogni, utált hason lenni ) de mindenki azt mondta, hogy semmi gond, még ráér a gyerek. Szerencsére nagyon jó helyre kerültünk, 5 és fél hónappal később a lányom elindult egyedül. Bár ő is és mi is nagyon megszenvedtük ezt az időszakot.
    Hanna februárban lesz két éves a mozgásával semmi probléma nincs, viszont nem beszél. Természetesen most is jönnek a – nincs semmi gond, majd fog – mondattal azonban én már nem bízom ebben, a korábbi rossz tapasztalat miatt. A hipotóni szerencsére nála nem járt szellemi sérüléssel, teljesen egészséges.
    A magzatvíz az utolsó két hónapban kicsit kevés volt, és a kiírt időpont előtt egy héttel természetes módon indult meg a szülés, azonban farfekvése miatt császármetszéssel született.
    Jövőhónap elején bölcsibe megy és én aggódom. A környezetében élők nagyon jól megértik a mozdulatati, gesztusait de mi lesz vele egy idegen helyen? Egy éves kora óta járunk Ringatóra, itthon is sokat éneklünk, mesekönyvet nézünk, igaz néha a tv is be van kapcsolva, leginkább az esti híradót szoktuk nézni. Van, hogy ő is bele-bele néz, de különösebben nem érdekli. Ahogy a tv-ben látott mesék sem. Egy-egy szereplő 1-2 percre le tudja kötni, de maga a cselekmény nem igazán. Október óta mondja a mama, baba szavakat de ennyi. Ráadásul ő cumizik is, ha éppen nincs a szájában akkor babanyelven beszél, szótagokat ismétel.
    Őn szerint lehet összefüggés a dolgok között? Hova vihetném el vizsgálatra ahol meg tudnák állapítani, hogy egyszerűen csak később érő vagy tényleg van valami baj?

    Köszönöm a válaszát előre is!

    • Vida Agi

      2011. január 13. csütörtök

      Első gyerekeknél gyakori, hogy később kezdenek folyékonyan beszélni, mivel otthon megértik, amit mondanak. De mivel ő kislány, 2 éves és láthatólag sok mindent tettél, ami stimulálja a beszédfejlődését, ezért neki már nem csak 2 szót kéne mondania. Érdemes lenne megmutatnod logopédusnak és orvosnak is (orvosnak azért, hogy kizárja a szervi okokat)

      (az normális, hogy a cselekmény nem köti le a mesében, ebben a korban a gyerekeket a tárgyak érdeklik és nem a cselekvések, a szavak közül is ilyenkor a főneveket mondják és nem az igéket)

  • Gréta

    2010. december 30. csütörtök

    Szia Ági! Fiam 6 hónapos volt 10.-én kaptunk ma egy bébi kompot. használhatjuk már?köszönöm

    • Gréta

      2010. december 31. péntek

      Szia. Még annyit a kérdésemhez ami a legfontosabb, én vagyok az az anyuka akinek a kisfiának izomtónus eloszlási zavara van.köszönöm

      • Vida Agi

        2011. január 07. péntek

        Nem igazán jó a bébikomp, mert bár szórakoztató a babának, de nem fejleszti a mozgását. Naponta 1-2 alkalommal max. 20-30 percet lehet benne, de ennél többet semmiképpen, mert rászokik és ez késleltetheti a mozgásfejlődését.

  • Gréta

    2010. december 18. szombat

    Szia Ági. Elöször is nagyon köszönöm az eddigi segítségedet. Műsodszor tudom hogy nem itt kellene kérdezni, de nem találtam olyan kategoriát, de az lenne a próblémám, hogy pénteken voltunk tornán a gyerköccel (6 hónapos volt 10.-én) és mondta a rehabosunk hogy nagyon sokat van nyitva a szája a gyereknek.Izontónus eloszlási zavara van azért járunk rehabilitációra és mondta ha visszamegyünk neurológiai kontrollra említsem meg a doktornőnek, mert lehet hogy ott is az izmokkal van próbléma. A sogornőm meg azt mondta hogy lehet azért tartja nyitva a száját, mert nem kap valami okból az orrán levegőt. Lehet neki van igaza? Egyfolytában olyan mintha meg lenne fázva orvosok úgynevezik hogy szuszka az orra. Mindig is látták, hallották mégse küldtek bennünket sehova. Te mit tanácsolsz? Vigyük el fül-orr-gégészhez a pisit hogy nem-e egy polip vagy egy orrsövény ferdülés és azért szuszka állandóan?
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2010. december 25. szombat

      Szerintem a gyereket vigyétek el fül-orr-gégészhez, de kisbabáknál ez gyakran csak rossz megszokás, amit aztán hamar kinőnek, nagyon nem kell aggódni miatta.

  • Jutka

    2010. december 17. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 hónapos, csípője születéskor és azóta is mindig negatív volt, bár csak a gyerekorvos nézte, de most észrevette, hogy combredő-asszimetria van. A kérdésem az lenne, hogy az oldalfektetés okozhat-e csípőproblémát, ezen rágódok, születése óta oldalt fektetem, a csecsemősnővérek és a védőnő is ajánlotta. Persze forgattam, de talán a jobb oldalán többet aludt, most ott hiányzik 1 redő. Szerinted van összefüggés? A védőnő szerint nincs. Januárban megyünk 4 hónapos szűrésre, addig viszont megőrülök a kételytől. Már csak a hátára merem rakni.
    Köszönöm a választ előre is!

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Szerintem nincs összefüggés közte. A legjobb, ha hason van a legtöbbet, de az oldalfektetéssel és a hátonfektetéssel sincs semmi gond, csípőproblémát nem okoz egyik sem.

  • Szick Monika

    2010. december 09. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam pár napja töltötte a 9 hónapot és mozgásban úgy látom eléggé el van maradva: épp 4 hósan fordult hasra, vissza csak 6 hósan kezdett. Hason körbefordul játékért, hason fenekét és két lábát felhúzza picit aztán visszaengedi, néha egyik lábát oldalt felhúzza (mintha kúszni akarna), kb. 2 hónapja csinálja ezeket. Pár hete ül meg egyedül, ritkán eldől még. Mivel tudnám őt kúszásra ösztönözni, vagy segíteni, hogy elkezdje?
    Most 3,5 éves a nővére, ő ennyi idősen már legalább hátrafelé kúszott, ugyan mászni és felállni+egyedül felülni csak 11,5 hósan kezdett (4 alkalom gyógytorna után).
    Lehetséges, hogy ez a késett mozgásfejlődés „családi vonás”?

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Igen, ez lehet családi vonás is. Azonban a körbe forgás is kúszásnak számít, tehát ilyen értelemben egyáltalán nincs elmaradva a korától, legfeljebb még nem túl hatékonyan kúszik, de már próbálkozik vele. Kúszni egyébként 9 hónapos kortól, magától felülni és megülni 10 hónapos kortól kell tudni, tehát még teljesen időben van, nem beszélhetünk késésről.

  • Orsa

    2010. december 07. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6 hónaposan kezdett el kúszni, most 7 hónapos és felhúzza magát állásba, ahol csak lehet. Mászni még nem mászik (bár négykézláb állásban 5 hónapos kora óta hintáztatja magát – azt hittük, mászni fog előbb elkezdeni). Állásban ráadásul elég kitekerten tartja egyelőre a bokáját, ezért próbálom levenni valamennyire a terhet (pl. mellette ülök a szőnyegen, csak úgy engedem félig álló helyzetbe, talán így nem nehezedik a teljes súly a bokájára). Nagyon szeretném, ha inkább mászna még, tudom ezt valamivel segíteni? A 7 hónapos kori felállás amúgy is nagyon meghökkentőnek tűnik, egy 7400 gr-mos, 69 cm-es gyerkőcről van szó…:)

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Orsa

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Nem kell aggódnod, ha magától feláll, akkor hadd gyakorolja. Ettől még fog mászni is, mert állva még úgysem tud olyan gyorsan eljutni új helyekre. A lábtartásra magától rá fog jönni, hogyan hatékonyabb, hagyd nyugodtan gyakorolni.

  • Rozsályi Janka

    2010. december 02. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom december 7.-én lesz 6 hónapos. Az orvos szerint már kellene hasról hátra fordulnia, illetve oldalra. Nos ő nem teszi. Nem szeret hason lenni, de ha hasrateszem szépen tartja magát, mikor megunja visszaengedi magát, és kiteszi oldalra a kezét, és a popsiját kitolva próbál megfordulni, hangos visítás kíséretében. Próbálok segíteni neki, h mikor még nem fáradt kicsit meglököm a fejét oldalra, és akkor át tud fordulni. De szinte rögtön kiteszi a kezét és kínlódik. Szerinted el van késve? Illetve hogyan tudnék segíteni neki, hogyan szerettethetem meg vele a hasonfekvést?

    Köszönöm a válaszod: Janka

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Ha már próbálkozik vele, akkor hamarosan rá fog jönni az átfordulás mikéntjére, nem kell aggódnod miatta, nincs elkésve.
      Minden nap legalább 5×5-5 percre fektesd hasra és legyél ott vele, szórakoztasd olyankor, feküdj te is le mellé, bábozz neki, mutass új játékokat stb., hogy eltereld a figyelmét a hasonfekvés „kínjairól”

  • M.Márti

    2010. november 27. szombat

    kedves Ági, már párszor kérdeztem tőled ezt az, most is kisebbik fiammal kapcsolatban kérdeznék.
    10hónapos s 10 napos szép nagyfiú(10,6 kg, 80cm/3,56kg val született)jól ezsik alszik, viszoint mozgásfejlődésével nem vagyok 100%ig kibékülve.6-8 hónapos koráig csak hasrta fordult s csak balra, 8 hónapos korától fordul mindkét irányba oda vissza gurul, 9 hónapos korától kúszik(jobb kézzel húzza magát-h be van hajlítva karja-bal lábbal tolja magát)nagyon gyorsan közlekedik, négykézláb hinta van vagy csak fel négykézláb nézelődik s vissza kúszásba.7 hónaposan látta gyógytornász azt mondta semmi baj cska lusta.Véleményed szerint el kellene mennünk megint?Védőnő s gyerkorvos azt mondta ne aggódjak, igaz h nekem szoktalan mert a nagyobbik fiam 8.5 hónaposan már állt.Kíváncsi lennék a te véleményedre, minden nap azt várom h mikor kezd mászni mert képes lenne rá, megvan az ereje, jól tartja magát…vagy lehet nem is fog másznmi?Kúszásból pl ülőgarnitúrához felkapaszkodik de nem térdel még fel vagy ilyesmi.
    Bocsi h hosszúra sikerültem, köszi a választ előre is.

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Tökéletes a mozgásfejlődése, ha már kúszik és néha négykézlábra áll, akkor pár hét és mászni fog, türelem.

  • Kaszásné Anita

    2010. november 25. csütörtök

    Kedves Ági! Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Még az lenne a kérdésem , nagy baj az ha a kisfiam nem mászik még?A gyógytornász szerint igen mert ha már felállt akkor szerinte már nem is fog.

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Ezzel nem értek egyet, számos gyereket láttam már, aki kúszás után felállt, majd mászni kezdett, többet között a saját fiam is így csinálta. A felállás jó, de helyváltoztatásra nem alkalmas, a mászás sokkal inkább, ezért idővel ezt is elkezdik.

  • Kaszásné Anita

    2010. november 24. szerda

    Kedves Ági! A kisfiam 9 hónapos. Nagyon ügyessen kúszik ,már 7 hónapos kora óta, két hete már fel is tud ülni., de mászni még nem tud. Amikor elsö nap felült, másnap reggel már a kiságyába állt.Ma voltunk a gyógytornásznál aki azt mondta , hogy korai ez, hogy ő feltud állni. Azt mondta , hogy amikor felkell a kisfiam egyből vegyem ki a kiságyból,hogy esélye se legyen felállni.Te is igy gondolod?Tudnál nekem tanácsot adni?Nagyon szépen köszönöm

    • Vida Agi

      2010. november 24. szerda

      Ezzel nem értek egyet. Ha a baba 7 hónaposan ügyesen kúszik és 9 hónaposan magától fel tud állni, akkor nyugodtan állhat. Ez nem életkor, hanem az idegrendszer és az izmok érettségének függvénye, amit a baba gyakorlás során szerez meg. Ha eleget tud gyakorolni és átment az előző fejlődési szakaszokon, akkor képes rá és csinálhatja.

  • Timcse

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom Lili 6-án múlt 6 hónapos.
    Sajnos még mai napig nem fordult meg egyik oldaláról a másikra. Tudom, mindenki azt mondja, h ne aggódjak, nem kell siettetni, de én úgy látom, h elég lusti. Én magam is csak 9hónaposan kezdtem érdemi mozgásokat csinálni édesanyám elmondása szerint, de ez engem nem nyugtat meg. Tegnap néztem vissza videokat és azt vettem észre, h 3hónaposan hasratéve pl majdnem megfordult. De most hason a fordulással egyáltalán nem is próbálkozik, a két kezével ügyesen feltámasztja már magát elég magasra, magyarán nem csak mellkassal támaszt, de nem is akaródzik megfordulni. Háton pedig sokat forgolódik erre-arra, de teljesen nem fordul át. Ha egy számára elérhetetlen játékot kiszemel, akkor próbálkozik 1-2x, de utána vehemens sírásba kezd, h nem kapta meg. Ilyenkor kellene hagynom továbbsírni, hátha elindul a dolog irányába, vagy nincs értelme. Milyen eszközökkel, játékokkal lehet még ösztönözni őt, a megfordulásra? Létezhet, h elég nagy baba (genetikailag kódolva nálunk ez) 70cm és 9kiló – 6hónaposan, h ez akadályozza őt? Finommozgásokban tökéletes. Apró cérnaszálakat is olyan ügyesen csíp fel és fejlesztő játékoknak is érti már sok esetben az összefüggéseit. (ezt megnyomom, ott csörög vmi…stb)
    Válaszod, előre is nagyon köszönöm!
    Timcse

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Ha már hátról ide-oda forog, akkor hamarosan át fog fordulni. Játsszatok olyan játékot, hogy hanyatt fekteted melléfekszel és mellette mutatsz neki játékot, így kénytelen lesz odafordulni, hogy lássa mit csinálsz, ezzel ösztönözheted.
      Kúszni 9 hónaposan kell csak tudni, tehát erre még bőven van időd.

  • Bubko30

    2010. november 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom november 26-án lesz 6 hónapos.Úgy vettem észre, hogy a jobb kezét többet használja.Pl. ha bal oldalt magasra tartok neki egy tárgyat akkor képes inkább a jobb kezét használni. Körbe mozogni tud de úgy vettem észre, hogy a bal irányba mozdul jobbra nem. Tolatni tud, fordulni, csak hasról hátra azt is inkább balról jobbra. Hasra teszem legtöbbször már elfogadta a helyzetet:)eleinte nagyon sírt de rászoktattam. Amúgy szépen tartja magát, a buksiát a kezeit szinte egyenesre nyújtja. Van, hogy a fenekét is jó magasra emeli a lábait keresztbe rakja közben, azt is inkább a bal oldalra. Amikor a lábait emeli, inkább balra dönti.
    Szeretném megkérdezni, hogy érdemes lenne megnézetni gyógytornásszal? Valamilyen gyógytornát javasolsz?

    Köszönöm szépen segítségedet:

    Krisztina

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Nincs miért aggódnod, a gyermeked jobbkezes, azért használja inkább a jobb kezét, a többi, amit csinál teljesen a korának megfelelő, és az is rendben van, ahogyan csinálja. Általában az szokott lenni, hogy rájönnek a babák egy mozdulatra és azt szüntelen gyakorolgatják úgy, ahogyan rájöttek, mert az már bevált. Ezért esze ágában nincs még kipróbálni ugyanazt a másik oldalra is, mert az egyik oldalra csinálva vált be neki.

  • Brigi

    2010. november 08. hétfő

    Szia Ági,

    olyan kérésem lenne, hogy 2010.szeptember 06.-án 15:36 egy anyuka írt neked. Jusztina nevet használta. Nálunk is hasonló problémák vannak. Nálunk most 6 hónapos a kisfiam, az ő kisfia pedig most töltötte be a napokba a 8. hónapot. Megoldható-e, hogy e-mailen, vagy bármilyen módon felvegyem a kapcsolatot az anyukával, és érdeklődjek, hogy most holt tartanak.
    Köszönettel: Brigi

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      Küldtünk neked emailt.

  • Németh Annamária

    2010. október 30. szombat

    Kedves Ági.
    Többször segitettél már nekem kisfiammal kapcsolatban és mindig igazad volt, még egyszer köszönjük neked. Most lenne egy kérdésem a mozgásfejlődésével kapcsolatban is. Most 5 hónapos két napja hasra fordult jobbra és balra is, ügyesen tolja fel a fenekét ha megtámasztom a lábát el is tudja lökni valamennyire magát. Mindig nagyon utált hason lenni ez most sem változott…azért erőltetem naponta többször is, most állandóan megy a sirás mert élvezi ha hasra fordulhat de sokáig nem birja igy kéri h forditsm vissza.
    Két kérdésem lenne:
    -a könyökén támaszkodik, ha hason van kellene ki is nyomja már magát, h a tenyerén támaszkodjon?
    -amikor feltolja a fenekét, megtámaszhatom a talpát h lökje el magát vagy hagyjam amig magától tudja?
    Előre is köszönöm válaszod.
    Ani

    Válasz:Ebben a korban annyit kell tudni hason, hogy a könyöként megtámasztva tudjon nézelődni, a többire majd rájön magától. A talpát felesleges megtámasztani, ettől nem tanul meg kúszni, erre magától kell rájönnie, egyébként is korai még.

  • Orsi

    2010. október 21. csütörtök

    Kedves Ági! A kislányom pár nap múlva tölti a 4 hónapot. Egy hete meg tud fordulni, csakhogy a hátáról a hasára. Amig ezt nem tudta, addig próbálta mindig így is úgy is, de most már a másik irányba nem is nagyon próbálja. Én mindenhol azt olvastam, hogy először a hátukra fordulnak a babák, úgyhogy aggódom, hogy nem okoz-e valamilyen mozgászavart? A másik kérdésem pedig, hogy hogy lehetne rávenni, hogy a hátára foruljon, mert elméletileg az már könnyű lenne neki.
    Előre is kösz a választ!
    Szép napot!

    Válasz: Nincs miért aggódnod, egyáltalán nem gond, melyik irányba fordul meg először a baba, hasról hátra könnyebb, ezért arra szoktak hamarabb rájönni, de mostanában sok a háton fektetett baba, ők pont fordítva csinálják. Mivel még csak 4 hónapos, átfordulni pedig csak 6 hónaposan kell, ezért még bőven ráér, majd átfordul a másik oldalra is, ha eljön az ideje.

  • Czentyéné Nagy Gréta

    2010. október 20. szerda

    Kedves Ági!

    4 hónapos kisfiamnál izomtónus eloszlási zavart állapítottak meg a neurológián. A nyaki és háti paravertebrális izomzatban, illetve az alsó végtagokban fokozotabb. Feszített nagyon sokat azért vittük el. A katona módszert javasolták, aminek köszönhetően már csak ritkán feszíti hátra a nyakát. Gyógytornát javasoltak fel is vettük a doktornővel a kapcsolatot és megvizsgálta a picit. Amit nem értek az az hogy azt mondta a visuális figyelme csapongó, a hallásmagartartás éretlenebb, haningerre mozgásgátlás történik csak. Azt mondta hogy egy hónap múlva ha nem javul pszichológushoz küldi a picit. Azt se tudom mit tegyek nem is igazán értem mit jelent ez az egész. Segíts nekem! Köszönöm

    Válasz: Valószínűleg semmilyen komolyabb problémáról nincs szó, de ha felmerül a hallásprobléma lehetősége, annak mindig utána kell járni, mert ilyen kis korban még könnyebb segíteni rajta, illetve most még elkerülhetőek azok a hátrányok, amiket a későn felfedezett rossz hallás jelent.

  • milananyu

    2010. október 11. hétfő

    Kedves Ági,kisfiam 9 hónapos lesz a héten, forog mostmár oda-vissza(kb két hete, mert addig csak hasra fordult), gurul, s körbe körbe kúszik, néha prbál négykázlábra állni, húzza a lábát maga alá.
    Kérdésem h ez elég e ennyi idős korban?6,5 hósan voltunk gyógytiornásznál vele, mert akkor még csak hasra fordult, ő megnézte mondta h rendben minden, csak lusta:)amúgy 10,5 kg, 78cm .
    Köszi a választ előre is.

    Válasz: Igen, ez tökéletes, a korának megfelelő, amit most tud.

  • Melinda

    2010. október 10. vasárnap

    Kedves Ági,

    8 és fél hónapos kisfiam nem akar forgolódni. Hason nagyon szépen elvan, kúszik hátrafele, néha előre is tesz egy keveset, a hasához fel tudja húzni a lábacskáit. A lábait fogdossa, a szájába is veszi. 7 hónaposan voltunk gyógytornásznál vele, akkor azt mondta csak lusta. Stabilan még nem ül, imbolyog, nem eröltetem, nem ültetem. Fog vajon forogni? Vagy kimarad?

    Válasz: Biztosan fog még forogni. Mivel már kúszik, most ez az érdekesebb a számára. Ülni csak 10 hónaposan kell tudni.

  • reni8711

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos!Koraszülött baba, 1 hónappal korábban érkezett.
    Gyönyörűen fordul mindegyik irányba, ülni szépen tud ha én felültetem, de nem mászik és nem kúszik.Le vagyunk e maradva a mozgásfejlődéssel?
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Nem vagytok lemaradva, kúszni 9 hónaposan, mászni 10 hónaposan kell tudni. Minden nap tedd hasra minél többet és szépen be fog indulni nála a mozgásfejlődés.

  • enikő

    2010. szeptember 06. hétfő

    Üdvözlöm!
    Az lenne a kérdésem,hogy mennyi az esélye hogy terhes vagyok,ha védekeztünk de elszakadt a gumi,utána abba is hagytuk.és esetleg a petting közben magához nyult a párom.

    Válasz: Max. 1-2%.

  • milananyu

    2010. szeptember 06. hétfő

    Jusztina:)megértelek, nekem a fiam 8 hónapos lesz 17 én s ő meg hason elvan hátról átfordul hasra de csak balra, vissza viszont nem fordul soha:)nem mászik, lábát húzza maga alá hason sztem nemsokára viszont négykézlábra áll, de nem is kúszik s nem is ül…amúgy nekem második babaó, s ültetni nem szabad, csak ha magától felül négykézlábból majd…nekem nagyobbik mindent előbb csinált, viszont kicsi lusta, voltam vele gyógytornásznál, aki mindent rendben talált, meg Ági is azt írta h minden ok…mondkjuk engem is „zavar”bár egyre kevésbbé, úgyis jövőe rohangálni fog:)nekem is van olyan kortársa aki mászik meg áll stb….ők csinálnak előbb mindent, sztem a milyeink főleg a tiéd még kisebb semmiről nincsenek lemaradva.

  • Jusztina

    2010. szeptember 06. hétfő

    Kedves Ági,

    a kisfiam a héten lesz 6 hónapos.
    Aggódnom-e kell amiatt, hogy 1. nem fordul át hasról hátra? Mindig is utált hason feküdni, de azért én próbálkoztam mindennap, annyi ideig, ameddig nem sírdolgált, hogy elég. Most úgy oldja meg hogy ne kelljen hason feküdni, hogy először a fejét, majd a lábát lódítja oldalra, és máris háton fekszik.Továbbá, ha hason van, azonnal ráfekszik a kezére, mintha már nagyon fáradt lenne, nem nyúl a játékokért sem, mászásnak meg híre-hamva sincs.
    2. Csak úgy játszik (háton) a játékaival, ha a kezébe adom,és fogom én is, vagy én szórakoztatom, ha elengedem a játékot, ő már nem játszik vele, nem is keresi. Hogyan ösztönözhetném őt?
    3. Gyümölccsel kezdtem a hozzátáplálást, az autósülésben „ül”, úgy adom neki. Mikor/hogyan ültethető a baba? Mert most már akaratlanul is sokszor ültetjük, ha pl. vizet adok neki, kiszívom az orrát. Ülhet-e esetleg már etetőszékben?
    Megj: ha felhúzom két kézzel ülésbe, kicsit dülöngélve, de ül.
    Nem akarom siettetni a dolgokat, csak ugye a „szomszéd gyereke” már lassan „egyetemet végez”, pedig 1 hónappal fiatalabb.
    Eddig hagytam a saját ütemében fejlődni, csak nem tudom, hogy most esetleg kell-e valami plusz tennem.
    Köszönöm a válaszodat, üdv: Jusztina

    Válasz:1. Nem kell aggódnod. A „nagykönyvben” az van megírva, hogy 6 hónaposan tudni kell átfordulni. De nem mindkét oldalra, hanem csak az egyikre. Ha már ezt tudja, akkor korának megfelelő a fejlődése, a másik oldalra majd rájön magától, megtanítani ezt nem lehet neki.
    2. Sehogy. Háton feküdni unalmas és kényelmetlen, macerás a játékok után is nyúlni, nem kell erőltetni, játsszon inkább hason, ez neki is jobb.
    3. Megtámasztva már ülhet, csak egy kicsit meg kell dönteni a háttámlát még mindenen.

  • Zsubek

    2010. szeptember 06. hétfő

    Kedves Ági! SOkszor olvasgatom az írásod, és a segítséged. Kisfiam 8 hónapos lesz 9-én. 5 hónaposan fordult át a hátáról a hasára, és kb 6 hónaposan fordítva is. Szeret hason lenni nagyon, és úgy játszani. SOkszor repülőzik is. Kúszni csak körbe, körbe tud, mászni egáyltalán. Stabilan ül ha felültetjük. Kb 1 hónapja abbahagyta a forgást is, inkább addig kiabál míg meg nem fordítjuk. (tényleg csak akkor fordítjuk át ha már sokáig sír érte). Most 9,5 kg. Tegnap gyakorolgattam vele a forgást, hogy fogtam az egyikkezét, utána már csinálta is magától sokat. A környezetünkben minden vele egykorú gyerek sokkal fejlettebb nála mozgásban. Mind kúszik, mászik, forog. Járunk úszásra is. Baj, hogy Ő ezeket nem csinálja?

    Válasz: Ne hasonlítgasd a gyerekedet a környezethez, ez sok félreértéshez vezethet. Kúszni 9 hónaposan, mászni 10 hónaposan kell. Ha ő már tud kúszni, akkor előrébb jár a koránál, ráadásul ő egy kicsit nagyobb is, mint az átlag, emiatt is lehet egy kicsit lustább, mint a többiek, de ez nem gond, ha sokat van hason, a korának megfelelően fog fejlődni.

  • Deby

    2010. augusztus 18. szerda

    Kedves Ági!
    Nekem egy kérdésem lenne. Kisfiam augusztus végén lesz 1 éves. Július 5.-én voltunk a doktor néninél, akkor még csak kúszni volt hajlandó, felülni és négykézláb menni egyáltalán nem. Ülni csak akkor ült ha mi felültettük. Inkább mindig csak oldalt ült. A doktor néni akkor tornát javasolt. De mivel tudta, hogy nyaralni megyünk, és valószínű a gyógytornász is, azt javasolta, hogy ha visszajövünk akkor vigyük el. Juli.14.-én mentünk nyaralni, és a múlt hétvégén jöttünk haza. Ezalatt az idő alatt kisfiam önállóan elkezdet felállni, felülni, és négykézláb menni. Szinte állandóan feláll, ha pedig valahova elakar jutni, akkor viszont a mászást választja. Kérdésem, vigyük el azért a gyógytornászhoz, vagy nincsen lemaradva a fejlődésben csak később kezdte ezeket? Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Ha közben elkezdte a mászást és felül, akkor nincs szükség gyógytornára.

  • Gabriella

    2010. július 16. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 9 hónapos és két hetes. Nem mászik és nem is kúszik. Hason fekve csak sír. Próbálkozik a haladással, de csak a levegőben kalimpál a lábaival. Nem fog talajt. A forgással nincs gond. Minden oldalra és hasra is megfordul. Stabilan ül és ha eldől akkor felül, kivéve a hanyatt fekvő állapotból. Felállással sem próbálkozik, de ha tartom akkor mereszti a lábait és ugró mozdulatokat végez.
    Ön szerint gond lehet a fejlődésével,mert nem kúszik és nem is mászik?
    Gabriella

    Válasz: 9 hónaposan még nem kell hanyattfekvésből felülni. Nem szabad jártatni, sem felállítani, ezt majd magától tanulja meg a kúszás és a mászás után. Viszont kúsznia már kellene, ezért érdemes lenne megmutatni egy gyógytornásznak és neurológusnak. Valószínűleg semmi komoly dologról nincs szó, mert a korábbi mozgásfejlődési lépcsőfokok rendben vannak, csak néhány hetet késik a fejlődése. legyen minél többet hason, szórakoztasd addig, játszatok hason fekve, mert ebből alakul ki a kúszás.

  • Gabi

    2010. július 14. szerda

    Szia Ági!

    Kisfiam 1 éves múlt a múlt héten. még nem megy egyedül. probálgat egyedül megállni, de néhányszor elesett és most megtorpant.
    Nem látok rá esélyt, hogy 13 hónapos korára elindul. de egyébként mindenre felmászik, minden mellett feláll, elmegy a bútorok mellett. Vezetgetést nem szereti, inkább leül és ezt nem is erőltetjük.
    Meddig normális, hogy nem indul el? Több gyereket is ismerek, aki 15 hónapos korába indult el egyedül. Köszönöm válaszod. G.

    Válasz: Ha már próbál egyedül megállni, akkor pár héten belül elindul. De egyébként maximum 18 hónapos korig lehet várni vele.

  • Ágesz

    2010. június 19. szombat

    Szia Ági!

    Kislányom tíz és fél hónapos. Egy kicsit aggódok a mozgásfejlődése miatt. Magától még egyáltalán nem ült fel, ellenben ügyesen kúszik – főleg ha van motiváció. Féloldalasan támaszkodik és próbálkozik a négykézlábra állással, amiből nagyon ügyesen kinyomja a popóját, de ilyenkor a fején támaszkodik. Amikor ezt csinálja nagyon szoktunk örülni és megdicsérjük. Előszokott fordulni, hogy elkezd keseregni ilyen esetben, gondolom, hogy nem jut sehova se ezzel a gyakorlattal.Bevallom egy kissé aggódom, hogy még nem ült fel egyedül, próbálom ösztönözni, de eddig még nem sok sikerrel.Mit gondolsz mennyire van lemaradva a kortársaitól?

    Köszönettel: Ágesz

    Válasz: Az ülésre akkor jön rá a baba, amikor már mászni is tud, a négykézlábas helyzetből adódik az ülés, nem kell aggódnod, ha már kúszik és próbál mászni, akkor hamarosan lesz ülés és mászás is.

  • Apuka

    2010. június 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Érdeklődni szeretnék a témával kapcsolatban, kislányunk alig múlt el 1 hetes de alvás közben magától az oldalára fordul, nem csak félig, hanem úgy mint egy felnőtt. Kifejezetten nem aggódunk csak furcsálljuk, hogy már képes erre. Okozhat e ez valamiféle alvás, szervi problémát?

    Válasz: Ez egyáltalán nem okoz problémát, nagyon ügyes 🙂

  • Andi

    2010. június 09. szerda

    Szia Ági!

    Kislányom 9 hónapos és nagyon aggaszt mert még nem kúszik, nem mászik! Nagyon le van maradva? Hogy tudunk neki segíteni! Igazából szakorvoshoz nem szeretném elvinni, mert az orvosa mondta, hogy baj nincs vele, de akkor miért nem akar mászni? Az az igazság, hogy mindent sokkal később csinált forogni is minden irányba csak 8 hónaposan kezdte el, de mostmár nagyon élvezi! Várom válaszodat!

    Szia!

    Válasz:Másznia még nem kellene, kúszni 9 hónapos kor körül, mászni 10 hónapos kor körül kell elkezdeni. Ha már át tud fordulni, akkor 9-10 hónapos kor között el fog kezdeni kúszni is, utána pedig mászni.

  • Gabi

    2010. június 06. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 hónapos és 7 napos, viszont még egyszer sem fordult át, nagyon utál hason lenni, csak úszik oldalt a kezeivel és a fejével kopogtatja a padlót, eddig könyökölve tudott nézelődni, de most már csak úszik és pár perc múlva sír, hogy fordítsuk meg.

    Nagyon aggódom már rég át kellett volna fordulnia.
    Játékokért szépen nyúl és felveszi maga mellől a földről de csak háton, oldalra fordul de nem nagyon marad ott stabilan csak felhúzott lábbal oldalra hintázik és vissza, nem tud stabilan oldalt maradni.

    Nagy baj lehet?
    Mit tudok tenni?

    Várom mielöbbi válaszod

    Gabi

    Válasz: Egyáltalán nem kell tudnia 5 hónaposan még átfordulnia, csak 6 hónaposan kell tudnia átfordulni. Ha már tud a könyökére támaszkodni, az jó, az „úszás” pedig erősíti az izmait, erre szükség van ahhoz, hogy a hátizmai megerősödjenek. Stabilan oldalt maradni sem kell még tudnia, elég, ha oldalra tud fordulni.

  • Aliz

    2010. június 04. péntek

    Kedves Ági!

    A következő problémával fordulok Hozzád:
    kislányom pont ma 16 hetes (ezzel is gondban vagyok, mármint hogy febr. 12-én született, tehát eszerint még csak jún. 12-én lesz 4 hónapos, ugyanakkor ma tölti be a 16. hetet, tehát most 3, vagy 4 hónaposnak számít?). Farfekvéses baba volt, a 8 hetes csípőszűrésen azt mondták, hogy emiatt a jobb csípője kötött, a bal pedig hypoplasiás, tehát 8 hetes kora óta terpeszbetétet kell hordania és még csak másfél hét múlva dől el, hogy szükség van-e erre a továbbiakban is. Azonban szerintem a betét hátráltatja a mozgásfejlődését: a betét hasra fektetve nyomja a pociját, de mivel 24 órában hordania kell, ezért nem tudom túl gyakran hasra fektetni, tehát nem is nyomja ki magát, csak „repülőzik”, viszont ha könyökre segítem, szépen tartja magát és nézelődik. Ha oldalra fordítom, visszagördül ugyan a hátára, de szerintem csak egyszerűen „visszahuppan”, nem fordul rendesen. Magától meg egyáltalán nem fordul még oldalra. Normális ez? Amúgy kedves, élénk baba, vizsgálgatja a kezét, lábacskáit,mosolyog (hangosan még nem kacag)és gügyörészik is. Mit tegyek, hogy segítsek neki?

    Köszönöm válaszodat!
    Alíz

    Válasz: 16 hetesen 3 és fél hónaposnak számít 🙂 A betét csak minimális mértékben lassítja a mozgásfejlődést, de mivel ő már megtartja magát alkarra támaszkodva és repülőzik, ezért egyáltalán nincs lemaradva, ebben a korban pont ennyit kell tudni.

  • M. Márti

    2010. június 01. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 23-án múlott 15 hónapos! Már november óta egyedül feláll és lépeget a bútorok mellett, ennek ellenére rengeteget mászik. Elkövettem sajnos azt a hibát, hogy elkezdtem vezetgetni. 🙁 Május 01-én megtette első önálló lépéseit, azonban azóta sem próbálkozik egyedül járni. (Akkor látszott, hogy nagyon élvezte, nagy kacajjal, sikogatva, felemelt kezekkel ment.) Most is inkább nagyrészt mászva közelit meg mindent, vagy a fal mellett araszolva. Ha felhívjuk rá a figyelmét, hogy tudna már sétálni akkor esetleg elgondolkodik és elindul, de magától nem, legalábbis a szőnyegen nem. (Elég ha csak 1 ujjamat fogja, de szinte csak tényleg fogja, mert egyébként ügyesen, stabilan megy!) Az lett az új „játéka”, hogy a kanapén, franciaágyon gyönyörűen állásba nyomja magát és szintén nagy kacaj közepette SZALAD! az ágyon. Nem értem, hogy miért csak ott próbálkozik, és a szőnyegen ennek jelét sem látom. Mivel lehetne ösztönözni? Az ágyon tett mutatványaiból következtetve úgy gondolom, hogy fejlesztésre nem szorul! 🙂 Vagy mégis? Van bébitaxija, kismotorja, és már mindegyiket ügyesen hajtja is, még a kormányzással vannak gondjai. Bébikompot nem használtunk. Nagyon szereti a babakocsit tologatni, azzal tettem meg első leghosszabb, „önálló” sétáját. Segítségét várva, köszönettel: Márti

    Válasz: Nem kell ösztönözni. A járástanulás nem arról szól, hogy egyszercsak járni kezd a baba és onnantól már mindig tud járni, hanem ez egy átmeneti időszak. Már képes arra, hogy megtegyen lépéseket és gyakorolgatja olyan helyeken, ahol tetszik neki (pl. az ágyon), viszont másutt még jobban szeret mászni. Ezzel nincs semmi gond, fokozatosan abbahagyja majd. Viszont a vezetgetést teljesen hagyd el, mert bátortalanná teszed vele, elhiszi, hogy ő egyedül nem tud járni és ezzel csak lassítod a folyamatot.

  • Bea

    2010. május 28. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom egy hét múlva lesz 15 hónapos. Néhány hete megtette első önálló lépéseit, minden nap megy 3-4 lépést egyedül, de tovább még nem jutott. Kapaszkodva rengeteget jár a lakásban. Ami engem aggaszt, hogy leszokott a mászásról, egy hónapja a fő közlekedési módja a térden járás lett. Amikor önállóan megpróbál lépegetni, akkor is pár lépés után inkább letérdel és úgy folytatja útját. Az a kérdésem , hogy mit lehet, illetve kell-e kezdeni valamit ezzel a térden járás dologgal, vagy várjak türelemmel és magától felváltja a térdelést az önálló járás.
    Köszönöm válaszát:Bea

    Válasz: Az, hogy már tud néhány lépést menni, nem jelenti automatikusan azt, hogy most már csak így fog közlekedni, egy darabig még kombinálja a mászást, a térden járást, a kapaszkodva járást, ahogy egyre stabilabban jár, ez elmúlik majd.

  • Marcsi

    2010. május 21. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 11-én múlt 3 hónapos, 65 cm, 6370 gr. Eddig nem volt semmi gond vele, szépen fejlődött, de most aggaszt valami: 1 hónapos korában már szépen kinyomta magát hason, de mostanában csak fekszik, majd egy idő után kényelmetlenül érzi magát és sír (kivéve, ha aludni készül, mert azt csak hason tud) De ha csak úgy leteszem hasra, akkor vagy hátul vannak a kezei, vagy „úszik”, de nem nyomja ki magát egyáltalán. Ülésben úgy-ahogy már tartja a fejét, de még csak pár másodpercig megy. (kellett is emiatt tornáznunk) Kb 1 hete szépen nyúl a játékokért, de csak (MINDIG) a bal kezével. A jobb keze vagy mellette van, vagy markolja vele pl a ruháját. A jobb keze többet van ökölben, és ha a kezébe adok tárgyakat, akkor megfogja, de sokkal ügyetlenebbül, mint a ballal. Ez azt jelenti, hogy mozgásfejlesztésre van szüksége? Mert eléggé aggaszt.

    Válasz: Nagy gondot ez nem jelent, de szerintem mutasd meg az orvosnak, mert ő pontosan látja, mennyire inaktív a jobb keze.

  • Másik Viki

    2010. május 17. hétfő

    Kedves Ági!
    Azt hiszem az én lánykámmal igazából nincs baj, csak lassan érik az elindulás. Most 15,5 hónapos, kapaszkodva bármi mellett lépeget. Sajnos a nagyival picit rákapott a kézen fogva sétálásra és egyre gyorsabban megy neki. Teljesen egyedül tolja a saját babakocsiját és a játékbabakocsiját is. Egyre többször álldolgáll egyedül, illetve tett már 1-2 lépést is innen valami felé.
    Tudom, hogy a bébikomp nagyon nem tesz jót, nem is látott soha, de mi a helyzet a bébitaxival, illetve a kismotorral? Most kaptunk ajándékba egy kismotort, ami nagyon tetszik neki, löki is magát előre, most persze az időjárás miatt a tárolóban pihen. De az is rossz hatással van az egyedül járásra? Addig ne vegyük elő, amíg nem jár?

    Köszi előre is:
    Viki

    Válasz: A kismotor nem árt egyáltalán, még segít is, mert úgy tudja hajtani, ahogyan járni kell, egyik láb a másik után. Addig egyébként sem tudja majd igazán jól használni, amíg nem tud járni egyedül.

  • Gabi

    2010. május 15. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 10 és fél hónapos.
    10 hónapos kora előtt kezdett el mászni egy hete feláll és körbemegy a kiságyba. Ha hason van vagy mászik, akkor felül, de viszont hagyatt fekvésből abszolút nem ül fel. Megülni már megült magától 7 hónapos kora óta. A bébihordozóba tanult meg megülni, mert ott felhúzta magát ülésbe.
    Valahol mintha azt olvastam volna, hogy hátról felülni csak akkor tudnak majd ha megerősödik a hasizmuk. Kisfiam nincs ezzel elkésve? Köszönettel: Gabi

    Válasz: Igen, hátról felülni tényleg csak később tudnak, 1 éves kor után.