A baba mozgásfejlődése: Mit tehetsz érte?

A baba mozgásfejlődése kapcsán rengeteg tévhit van, amit érdemes eloszlatni. A szülők egyik tábora állandóan aggódik, vajon eleget tud-e már gyermeke, nem kéne-e többet tudnia, mikor kell szakemberhez fordulni, a másik tábor pedig mindent ráhagy a gyermekre, úgy gondolja, majd kialakul magától minden, ha eljön az ideje. És létezik az arany középutasok csapata is, akik nem aggódják túl a dolgot és nem rohannak fejvesztve a gyermekorvoshoz, de azért szeretnék tudni milyen gyakorlatokkal fejleszhetik gyermeküket, hogyan segíthetnek neki, hogy eljusson a következő lépcsőfokra. Ebben az írásban mindhárom tábor találhat hasznos információkat maga számára.

A baba mozgásfejlődése: Mit tehetsz érte?Mostanában sokat foglalkozom a mozgásfejlődéssel, egyrészt mert saját 10 hónapos csemetém is rohamléptekben fejlődik, másrészt, mert rengeteg tévhitet hallok a mozgásfejlődés egyes lépései kapcsán. Látom az ismerős kismamák küzdelmeit és olvasok sokféle tapasztalatot, véleményt, kétséget, amivel e-mailben vagy az Alvásambulancián megkeresnek.

Nos akkor lássuk hát az időtáblát, hogy nagyjából mikor mit kéne tudnia a babának:

    Átfordulás 3-6 hónapos kor között valamikor – Egyes babák egyáltalán nem strapálják magukat ezen a téren, inkább kivárnak, a fürgébbek már 3 hónaposan átfordulnak. Mindegy, hogy hányszor fordult már át a baba, hogy rendszeresen csinálja, vagy csak 1-2 alkalommal fordul át, ha egyszer meg tudja csinálni, akkor azt már tudja, csak nem motiválja semmi arra, hogy rendszeresen átforduljon. Majd, ha szüksége lesz rá, gyakrabban fogja csinálni.
    Kúszás 6-9 hónapos kor között. A kúszás lehet körbe-körbe, hátrafelé vagy előrefelé, mindegy melyiket űzi a baba, csak csinálja, mert ez nagyon fontos a hátizom és a karizom erősödése szempontjából.
    Felülés 8-10 hónapos korban. A felülés nem azt jelenti, hogy támasztva, vagy a kezére támaszkodva meg tud ülni a baba, hanem, hogy teljesen egyedül minden segítség nélkül fel tud ülni és támaszték nélkül stabilan ül (nem borul fel).
    Mászás 8-11 hónapos kor között. A mászás kezdete attól is függ, mennyit kúszott a baba előtte. Vannak olyan babák, akik profin kúsznak, de a mászást csak 1-2 hétig űzik, csupán átmenetként szolgál számukra a kúszás és a járás között, míg vannak olyan kicsik, akik hamar profin megtanulnak mászni és 4-5 hónapig csak másznak, járni egyáltalán nem akarnak.
    Felállás Ha már tud mászni, akkor saját maga, önállóan kapaszkodva pár nap múlva fel is tud majd állni. Az nem számít felállásnak, ha te segítesz neki felállni. A legtöbb baba önállóan kapaszkodva már kb. fél évesen tud állni, de az önálló felálláshoz ennél sokkal több kell: egyensúlyérzet, karizmok stb., ezeket pedig csak a kúszás és mászás által tudja megszerezni a kicsi.
    Járás 10-18 hónapos kor között. Az önálló járáshoz több fokozaton át jut el a baba: először csak felkapaszkodik valamilyen bútorra és oldalazva halad, ezután az egyik bútorról átkapaszkodik a másikra, majd következik az a fokozat, amikor valamilyen nagyobb tárgyat, egy széket, egy kis gurulós bevásárlókocsit tologat maga előtt a baba. Ezután megtanul maga, kapaszkodás nélkül felállni, ezzel az egyensúlyozás művészetét sajátítja el. Végül pedig egyszercsak megteszi az első önálló, kapaszkodás nélküli lépését.

Mikor kell segítséget kérni?
Ha a fent leírt időintervallumokban nem kezdődik el az adott mozgásforma, akkor gondolkodás nélkül érdemes a gyermekorvos segítségét kérni.

Ha még időn belül vagytok, de úgy érzed valami nincsen rendben a gyermek mozgásával, akkor többféle lehetőséged van a fejlesztésre:

  • járhattok babaúszásra, ez nagyban elősegíti a baba mozgásfejlődését
  • a hintáztatás (akár kézben, akár hintán) az egyensúlyérzéket fejleszti
  • a rugós hinta a lábizmokat erősíti és az egyensúlyérzék fejlődését segíti elő
  • ha még nem forog, kipróbálhatjátok azt a játékot, hogy beleteszed egy takaróba a babát és óvatosan átfordítod, ezt nagyon szokták élvezni a kicsik
  • az első fél évben fordítsd nagyon sokat hasra, ez a legfontosabb, amit megtehetsz érte
  • ha már fel tud állni, biztosíts neki olyan helyeket a lakásban, amit könnyen elér és ahol biztonsággal fel tud állni (tévéállvány, dohányzóasztal stb.)
  • ha már tud oldalazva járni, érdemes számára járástanulást segítő játékot venni, de ennek hiányában egy könnyű műanyag kerti szék is megteszi, az elég könnyű ahhoz, hogy tologassa.
  • a különféle lovagoltatós, mondókázós, tornáztatós játékok is nagyon hasznosak
  • Ha már szeretne mindenhová felmászni, és esetleg sikerül is neki, támogasd ebben és tanítsd meg magától lejönni. Ha felmászik pl. a kanapéra, fordítsd meg, hogy ne fejjel, hanem háttal jöjjön le és találj ki valami kis szöveget, amit ilyenkor mondasz neki, idővel összetársítja majd a szöveget és, hogy mit kell ilyenkor csinálni, és megtanul biztonsággal lemászni.
  • Adj neki olyan játékokat, amik mozognak, amik őt is mozgásra késztetik. Pl. Dobhattok vagy guríthattok labdát, kisautót, játszhattok nagy strandlabdával, amit meg kell emelni (amikor már magától áll a baba, de még nem jár – ez az egyensúlyérzék fejlesztése szempontjából nagyon fontos)

Mielőtt orvoshoz rohannál kérhetsz máshol is segítséget, pl. a Gekko játszóházak valamelyikében csináltathatsz egy állapotfelmérést, és eljárhattok a játékos fejlesztő foglalkozásokra is.

Hibák, amiket elkövethetsz

  • Hiába tud már megtámasztva ülni a baba, ne ültesd sokat, mert ezzel passzív testhelyzetbe kényszeríted egy olyan korszakban, amikor a mozgás lenne a legfontosabb. Várd meg, amíg magától fel tud ülni!
  • Ne sétáltasd kézenfogva, amíg nem tud magától, kapaszkodás nélkül járni. Ezzel nem segíted a mozgásfejlődését, hanem késlelteted, mert nem a természetes egyensúlyt szokja meg és bátortalan lesz magától elindulni majd.
  • Ne állítsd talpra, amíg nem tud magától felkapaszkodni. Ennek a legtöbbször az a vége, hogy nem akar magától felállni, hanem tőled kéri majd a segítséget hozzá. Ráadásul, mivel még nem elég erős a karja, sokkal bizonytalanabbul áll és többet esik majd.
  • Ne akard mindenron „megtanítani” semmilyen mozgásformára. Vannak olyan babák, akik rohamléptekben fejlődnek, mások pedig komótosan. Minden mozgásformának megvannak az előzményei. Ha pl.kúszásból már képes felkapaszkodni, feltérdelni, akkor hamarosan képes lesz mászni is, térdelésből pedig nemsokára fel is áll, ha képes az oldalára fordulni, nemsokára át is tud majd fordulni, ha kapaszkodva lépeget, akkor idővel megtanul majd magától is járni.
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

271 Comments

  • kerkrisz

    2011. február 12. szombat

    Kedves Ágnes,
    Kislányunk most múlt 16 hónapos. Természetes szüléssel jött világra, de a szülés kitolási szakasza sokáig, majdnem másfél óráig tartott, s épp hogy elkerültük a császározást. A babánk teljesen jól fejlődik, mindig is rendesen evett, kommunikációs készsége különlegesen jó azt hiszem (bár nem tudom, más babáknál hogy van). Mozgásfejlődése ugyan az átlagosnál jóval lassúbb, viszont eddig minden szakaszon nagyon következetesen és rendszeresen ment végig : hat hónapos kora után fordult meg, kb 9-10 hónaposan kezdett kúszni, ezutan három hónapig csak kúszott és közben vicces repülőmozdulatokat végzett, aztán 12 hónaposan elkezdett mászni, amit mára a tökéletességre fejlesztett. Kb. két hónapja a négykézláb helyzetből térdelő pozícióba szokott átváltani és így kapaszkodik meg az ágy, a székek szélében. Viszont a felállás sokáig egyáltalán nem motiválta. Az utóbbbi hónapban jelentek meg az első jelei annak, hogy ez a testhelyzet is érdeklődésre tarthat számot nála: időnként rám támaszkodva kinyomja magát álló helyzetbe, de sem a rácsos ágy, sem az ágy széle nem jelentenek elég vonzerőt ahhoz, hogy felhúzza magát (eddig még egyedül a kádban, a kád szélébe kapaszkodva próbált egyedül felállni). Egy hete pedig egyszercsak, ahogy állva tartottam elkezdett járni: azóta is imádja, ha a hónaljánál fogva sétálunk a lakásban. Mindeközben elmentünk az ortopedushoz, aki azt mondta, hogy nincs különösebb baj, valószínűleg a lába nem elég erős, illetve hogy a késői mozgásfejlődés egyik oka szerinte a hosszas kitolási szakasz során bekövetkezett részleges oxigénhiány is lehet. Ön mit szól ehhez az elmélethez?
    A doktor ajánlotta, hogy a baba lábát masszírozva erősítsük az izmait – de ez gyakorlatilag lehetetlen, mert a kislányom annyira csiklandós, hogy azonnal elkezd rugdosni, ahogy masszírozni kezdem. Ugyanakkor, ha nem muszáj, szakmasszőrhöz nem szeretném vinni, mert külföldön élünk, és itt az igen költséges lenne…
    Kérdéseim tehát: tudna-e ajánlani nekünk olyan játékos tornát, amivel a lábait ill. az egyensúlyérzékét fejleszteni tudnánk? Gondolja-e hogy a hónaljnál segített járás alkalmas a lábizmok fejlesztésére? Vagy a mi esetünkben is igaz az a javaslata, hogy semmiképpen ne jártassuk a babát igy (illetve csak a lehető legkevesebbet), mert akkor nem fog egyedül menni? S van-e valamilyen ötlete arra, hogy hogyan értessük meg vele, hogy ahhoz, hogy egyedül felálljon, meg kell fogózkodnia valamiben?
    Válaszát előre is köszönöm

    KK

    • Vida Agi

      2011. február 18. péntek

      A jártatás egyáltalán nem hasznos, ilyenkor ugyanis a baba egyensúlya rád is támaszkodik, ezért az izmait sem használja megfelelően és ösztönzést sem kap arra, hogy magától járni kezdjen, mert sokkal biztonságosabb, ha te jártatod (nem tud így elesni stb.) Ami hasznos és erősíti a lábizmokat az a rugóztatás, amire az egyik legjobb eszköz a rugós hinta, valamint fejlesztheti az izmait a babaúszás is.

      Az ő esetében még szó sincs késői mozgásfejlődésről, mivel a járást legkésőbb 18 hónapos korig kell elkezdeni, ezután beszélhetünk csak késésről. Azt, hogy mikor kezdi el befolyásolhatja a környezet (pl. ha sokat volt ültetve, ezért későn kezdett mászni, bébikompot használtatok, kézen fogva jártatták), az öröklött tényezők, a születés körülményei (pl. az oxigénhiány), illetve mozgásszervi problémák, betegségek.

  • Mayer Noémi

    2011. február 11. péntek

    Kedves Ági!!
    Magamat a cikben olvasott arany középutba soronám, akik szeretik tudni, hogy mivel fejleszthetik játékosan a babát. Kisfiam 8 hónapos lesz, kb. 2 hónapja vagy hamarabb kezdett körbe körbe forogni a hasán és hátrafelé, 1 hónapja előrefelé kúszik nagy lendülettel a lakásban a parkettán. Nemrég vettem szőnyeget, mert olvastam, hogy azon könnyebben sajátíthatja el a mászást mint a csúszós parkettán. És valóban, többször áll azóta négykézlábra és ringatja a popsiját :)Kérdésem az lenne, mivel tudom fejleszteni a mászását, milyen gyakorlatokkal, mivel ösztönözhetném! Arany középút!!!! Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Mivel még csak 8 hónapos és már négykézlábazik, ezért nem kell ösztönöznöd, mert innentől általában 1-2 héten belül maga is mászni fog.

  • vica

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves AGI! Az en kislanyom lassan 15 honapos ellege meg vagyok ijedve mert meg nem akar onalloan allni es meg nem tud menni sem , nagyon ugyesen maszik mindenhol felkapaszkodik felall es lepeget is oldalazva ha kapaszkodik , elege keson kezdett maszni is mert szinte mar egy eves volt , a doktorno szerint csak egy kicsit lusta majd el jon az ideje mindennek es ne eroltessem en viszont aggodom mert mas gyerekek ilyenkor mar futnak nem csak jarnak.Kerem irja le mit tegyek amugy nagyon kiegyensulyozott baba etvagya van jol alszik kicsi okos mar mondogat is csak meg nem megy es en emiett nagyon aggodom, egy kicst duci is.Miota megtanult maszni azota csak az erdekli amugy mindent kesobb csinalt mint mas baba es ez engem idegesit mar annyit agottam miata.KEREM SEGITSEN, felek hogy valami baja van .UDV

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Mivel később kezdett mászni, ezért járni is csak később fog, nem kell aggódni emiatt, másfél éves koráig lehet várni vele, ha akkor sem jár még, akkor kell orvoshoz fordulni.

  • Ildikó

    2011. február 05. szombat

    Kedves Ági!

    Az én kislányom 11 hónapos múlt,és kb.1 hónapja aktívan mászik.Amikor elkezdett mászni,pár napra rá fel is térdelt kapaszkodva,de ennél többet nem csinál.Azt gondoltam,hogy a térdelés után nemsokára fel is áll,de már eltelt 1 hónap,és semmi.Hozzá kell tennem,hogy majdnem 10 kiló,és 76 cm hosszú.Elég nagy baba,de nem hinném,hogy a súlya akadályozná a felállásban.Azért aggaszt a dolog,mert még senkitől sem hallottam,hogy térdelésből hamarosan ne állt volna fel a gyermeke.Válaszát türelemmel várom!
    Üdv.:Ildikó!

    • Vida Agi

      2011. február 12. szombat

      Nem kell aggódnod, valószínűleg most a mászás és a térdelés jobban érdekli, idővel fel fog állni. Az orvosnak megemlítheted, de mivel már mászik, valószínűleg nincs semmi olyan mozgásszervi ok, ami miatt nem áll fel, egyszerűen csak most még nem érdekli.

  • Szófia

    2011. február 03. csütörtök

    Kedves Ági!
    Lányom 6 hónaposon fordult hasról a hátára. Most 8 hónapos de még nem fordult meg a hátáról egyszer sem. Hátrafelé kúszik egy kicsit és ül megtámasztva, de magától még nem ült fel.Kérdésem a következő , foglalkozzak azzal hogy még nem fordult meg a hátáról és a hasáról fordulást sem űzi állandóan csak nagyon ritkán. ? A kislányom 8hónapra született kis súllyal, nem tudom hogy ez befolyásolja-e. A doktornő szerint ne aggódjak e miatt.
    Köszönöm válaszát
    üdv
    Szófia

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Nem kell aggódnod emiatt, ha már az egyik irányba át tud fordulni, akkor a másik irányba is képes lesz majd.

  • Kazinczy Diana

    2011. január 25. kedd

    Kedves Ági!

    Ha megengeded, a többi (rendszeres) olvasótársaimhoz hasonlóan én is kérdéssel fordulok hozzád.
    A kisfiam február 11-én tölti be az 1. életévét. 7-8 hónapos kora között állt fel először, persze kapaszkodva. Ez óriási sikerélmény volt számára. Abban az időben már határozottan mászott. Nem sokkal utána a bútorokba, falba kapaszkodva megindult járni. Korának megfelelően fürge, érdeklődő, értelmes baba. Néhány hete próbálkozik az önálló állással, az ágyon. A bátorság-egyensúly próbának a vége az, hogy nevetve elvei magát a puha paplanra. Olyan kis értelmes, hogy előtte felméri a terepet, merre nem ütheti meg magát…
    Az „ülés” miatt viszont sajnos aggodalmaim vannak. Mert hogy ez iránt a tevékenység iránt a korábbi időszakban sem mutatott érdeklődést… A barátnőm kisfia 6 hónapos és valahányszor leteszi anyukája, az az első, hogy ülne fel. Az én csemetémnél ez annak idején, (és ma is sokszor) úgy működött, hogy leteszem feküdni vagy ülni és ő rögtön fordul hasra és már mászik is kacagva… Azt nem állíthatom, hogy az utóbbi időben minden esetben ez a helyzet. Már kb. egy, másfél hónapja tapasztalom, hogy azért tud stabilan is ülni segítség nélkül. De még mindig nem hajlandó a felülést magától kezdeményezni legalább is ami sikerrel járna. A tisztába tevés az egyetlen alkalom, amikor konkrétan próbálkozik az üléssel, viszont akkor nem jár sikerrel. (Egy kis erőbedobás, nem sikerül és annyiban is hagyja, és már fordul is a hasára….)
    Tisztelt Ági, szerinted ez bizonyos huncutság, lustaság jele, vagy forduljunk szakemberhez?

    Tisztelettel. D.

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Nincsen semmi baja, csak nem érdekli az ülés, ő inkább mozog. Tehát szimplán csak huncutságról van szó.

  • Jusztina

    2011. január 20. csütörtök

    Kedves Ági,
    kisfiam 10.5 hónapos,vidám baba.
    Nekem is többfajta kérdésem lenne,de az álldogállásból indul ki.
    1. Kb. 1 hónapja állt fel Marci a kiságyában, és azóta csak állni akar benne. Ezt úgy értsd, hogy a napi alvásaink (2) úgy alakultak, hogy amikor már fáradtnak láttam, beraktam a cumijával meg a zsiráfjával az ágyba és kb. 2 percen belül már aludt is. Hát most amint berakom, azonnal felpattan és énekel,kiabál, sirdogál, kidobálja a cumiját és így néha fél órába is tellik, mire elalszik. Jó ez így? Vagy mit tegyek vele?
    2. Még kétszer alszik napközben 1-2 órácskát. 8-9 között kel (éjszaka egyszer szopizunk, de erről majd később), és 2-3 óra múlva lerakom aludni, majd 12-14 között kel újra, 14-16 között újra alszik és 20-22 között fürdés-alvás-szopizás. Kell-e még neki kettőt aludnia, vagy szoktassam le valamelyikről? És ha igen melyikről? S hány órát kell egyébként ébren töltenie? Én úgy látom, hogy még igényli a kétszeri alvást, de lehet, hogy ha nem erőltetném, nem aludna.
    3. Karácsony előtt nagyon megfázott, alig kapott levegőt, úgy be volt dugulva az orrocskája, az esti szopikkal nagyon gyorsan végzett. Így éjszaka is felkelt enni, s ezen „jó” szokását azóta is megtartja. 3-5 között ébred, szopizunk, visszaalszik, és 8-9 között kel. Szoktassam le róla s ha igen, hogyan, vagy majd leszokik róla?
    4. Ha megfogom állva a kezeit, bizonytalan léptekkel elindul, ha a labda van a közelében, belerúg, és „megy” utána. Ezt inkább ne csináljuk, míg nem tud önállóan járni, vagy néha belefér a játékok közé?
    Tisztelettel várom válaszodat: Jusztina

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      1. Minden baba ezt csinálja, amikor megtanul állni. Kinövi majd 🙂

      2. Ha még úgy látod igényli és könnyen elalszik, akkor leteheted kétszer. Ebben a korban általában már 4 órát simán fentvannak a babák két alvás között. ha ő még nem tud ennyit fentlenni, akkor aludhat még 2x, de ha már nem lehet elaltatni, akkor a délelőtti alvás kerüljön későbbre, így a délutáni elmaradhat.

      3. Egy éjszakai kelés másfél éves korig megmaradhat, tehát ez nem gond.

      4. Néha lehet ilyet játszani, csak ne ez legyen az általános.

  • VIVIEN

    2011. január 14. péntek

    KEDVES ÁGI
    Kislányom hamarosan 11 hónapos lesz.Késön fordult át,7-8 hónapos korában,kúszni is 8-9 hónaposan kezdett,viszont csak hátrafele.Elöre sosem kúszik,kb.két hete megtanult kúszásból felülni,tehát addig tolja hátra magát,mig fel ül,igy már nem sokat van hason sem.Ülésből próbálkozik lemenni mászásba,de nem sikerül.Kérdésem az lenne,le van-e maradva a mozgásfejlődésben,megtanulhat-e ezek alapján mászni,állni?
    Egy másik problémám az altatással van,mivel mellettem alszik a nagy ágyban éjszaka,de szeretném visszaszoktatni a kiságyba,de mindig megébred,és újra ki kell vegyem.Ezt sokszor probáltam,hogy teszem vissza,de már nem mindig birom,hajnali 3ig ezt csinálom,akkor már mellettem hagyom.Igaz cicin alszik el,és mikor felsir,vagy nyöszörög akkor azon megnyugszik.Mit kellene tennem,hogy visszaszokjon a kiságyba?Meddig javasolt a szoptatás,mivel enni sem eszik rendesen,mindig rá vár a szopira?
    A nappali alvással is problémánk van,mivel babakocsiba szokta meg az elalvást,most már nem kezd férni,hogy ott aludjon,meg nem is kényelmes,de ha elrigatom és berakom a kiságyba,vagy rögtön felébred,vagy 20 percet alszik-a kocsiban akár 2 órát is-
    Segitségedet előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Egy kicsit el van maradva, de mivel már tud ülni és próbál mászni, ezért valószínűleg hamarosan mászni is fog, hiszen az előkészületek már megvannak.

      Az a gond, hogy megszokta, hogy mindig segítséggel alszik el, ezért éjjel és nappal is ezt igényli. Ezen csak úgy tudsz változtatni, ha nappal és éjjel is a kiságyban alszik el és lehetőség szerint egyedül magától. Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Edina

    2011. január 14. péntek

    Kedves Ági!
    Utolsó kérdésem óta kisfiam nem kezdte meg a mászást, viszont annál inkább igyekszik magát állásba húzni, ami persze a ?nagy súly? miatt kis segítséggel megy neki. Múlt hét kedden mentünk volna gyógytorna első alkalomra, fiam hétfőn estére belázasodott, majd csütörtöki alkalom alötti szerdán szintén , így doki lett belőle, a torna elmaradt.(Elötte napokban többször említettem neki hogy megyünk) Néhányszor láttam szabályosan négykézlábra állni, kutyázik, tehát meg tudja csinálni, de nem akarja, és nem hajlandó mászni. Napokban nagyon nyűgös,két napig nem evett, csak szopizott, éjjel lábait maga alá húzva hason felszínesen alszik, majd a kimaradt időt nappal pótolja. Mihelyt én próbálom 4kézlábra lerakni hevesen tiltakozik, azonnal állásba emelkedne. Kicsit elbizonytalanodtam, amilyen akaratos és erős személyiségű az én fiam, egy Dévény módszerrel dolgozó gytornász “ráveheti” a mászásra? A gyógytornász válaszát már előre tudom, de a Tiedre vagyok kiváncsi
    Köszönettel H. Edina

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Ha már kutyázik, akkor hamarosan mászni is fog. Amiatt sem kell aggódni, ha hamarabb áll, mint mászik, ez gyakran előfordul, de idővel úgyis elkezd mászni, mert úgy hatékonyabban tud helyet változtatni, mint állásban.

  • bajka adel

    2011. január 08. szombat

    SZia. kislanyom 11 honapos es meg nem all nem maszik .egyebkent kiegyensulyozott eszik alszik nem siros .Aggodom mert a kornyezettunbe levo babak ebben a korban mar masznak allnak akar jarnak is .Nem szereti haon ha probalom hasra fektettni sir .lehet az az oka hogy mindig mellette van valaki es nem kellet kuszni vagy probalkozni ha jatszik a foldon vagy agyba ha ker valamit amit eppen nem er el akkor mi adjuk oda nem neki kell elvenni vagy megkuzdeni erte .ezert gondolom hogy lusta vagy ezert nem probalkozik .jarokaba megy es ugralo hintaba is aktivan ugral .haziorvosunk azt mondta hogy majd csak elindul de en aggodom … mit tegyek ?
    vigyem orvoshoz vagy meg varjak ?
    valaszodat elore is koszonom

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Ha 11 hónaposan még nem kúszik, akkor mindenképpen meg kell mutatni gyógytornásznak és neurológusnak is.

  • eszter

    2010. december 30. csütörtök

    szia Agi!

    mi a pontos definicioja a maszasnak?
    ma voltunk baba jogan, es ott azt mondtak, hogy meg nem kene masznia, 4 kezlabra allnia egy 5 honapos babanak, hanem kusznia…amit tenyleg nem figyeltem meg nala, hanem hernyokent kozlekedik, popsit felnyom, aztan elore, vagy hergergozott regebben hasrol hatra, es ugy haladt, eleg koran mar.
    Mostanaban mar gyorsabban halad, de azert nem futja korbe a nappalit-
    Erdemes aggodnom, vagy csak egyszeruen gyorsan fejlodik?
    Koszi
    Eszter

  • Hilbel Réka

    2010. december 27. hétfő

    Kedves Ági,a véleményére lennék kiváncsi,a kisfiam 38 hétre született,2700grmal,most 4hónapos 6400gr,nagyon síros baba volt,miután kiprobáltunk sok hasfájásra alkalmas készítményeket,a családorvosunk elküldött egy gyermekneurológushoz,aki megállapitotta,hogy erőssen érzékeny a zajokra,idegen helyekre és kordonizacios zavart észlelt(nagyon sír az autóban és a babakocsiba is).a végtagjai erőssen kötöttek és a hátgerince laza.Gyogytornászhoz kell járjunk és a következő gyogyszereket kapja,folyamatosan a Glicerol 50%os oldatot,első 15 nap Tanakant,a második 15 nap Encephabolt.talán már észre is tetszett venni,hogy nem Magyarországról írok,Erdélyből írok és nagyon megköszönném a véleményét!
    Űdv,Réka

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      A gyerekek kb. 20%-a hiperérzékeny, ez tehát viszonylag gyakori jelenség. A gyógytornász mindenképpen sokat fog segíteni a probléma megoldásában.

  • Diana

    2010. december 23. csütörtök

    Szia. Kisfiam 12és fél hónapos múlott nagyon akaratos, hisztis és ha nem az van amit ő akar nagyon ki kell magábol. Egy pár napja elindult egyedül, de azóta nem akar ha megfogom a kezét és elinditom egyedül azonnal leül nemtudom mi változott meg benne ennyire. Az elalvással is nagy problémánk van. Reggel még 6óra sincs de ő már fent van napközben sem alszik sokat na de ha eljön az este nem lehet letenni aludni ordit torkaszakadtából. Játszani pedig egyedül nemakar addig elvan amig én is ott vagyok, de mihelyt engem nem lát azonnal ott hagy mindent és eljön utánnam. Az apjával nemakar lenni pedig sokat szeretne vele foglalkozni csak a fiam nem hagyja. Mit tegyek hogy mindenkinek jó legyen? Mivel próbálkozzak? Válaszodat előre is köszönöm és nagyon várom.Diana

    • Vida Agi

      2010. december 26. vasárnap

      Nem kell erőltetni, ha már egyszer elindult, akkor majd fog menni magától is, ne akard te elindítani, majd ő fog menni magától.

      Ebben a korban napközben 1 alvásra van szüksége a babának, ha 6 körül kel, akkor nagyjából dél felé lesz elég fáradt ahhoz, hogy aludjon, ilyenkor kell lefektetni. Ha 1-2 órát alszik, az már jó, ez az egyéni alvásigényétől függ. Este akkor fektesd le, amikor már legalább 6 órája ébren van (ha pl. du 2-kor kel fel, akkor lehet este 8 körül már lefektetni). A járástanulás időszakában átmenetileg nehezebb lehet lefektetni a babát, de légy türelemmel, érdemes este még kimenni a levegőre, és akkor lefektetni, amikor már nagyon fáradt.

      Nem gond, ha utánadmegy mindig, ez is ennek az életkornak a sajátja, de ilyenkor mondd meg neki, hogy most mit csinálsz, ne akard szórakoztatni, sőt, be is vonhatod a házimunkába, pl. adhatsz neki kislábost, fakanalat, ő is „főzhet” veled, de szokja meg, hogy ottlehet, de nem tudsz csak vele foglalkozni, mert más dolgod van. Ha nem engedsz a hisztinek ilyenkor, akkor megszokja.

  • Noémi

    2010. december 22. szerda

    Kedves Ági!

    A kislányom elmúlt 6 és fél hónapos. Egészséges, szépen fejlődő baba, s fekve sokat is mozog, szinte egész nap tornázik, hetek óta állandóan a lábfejét „rágcsálja”, ha játékok vannak mellette, szépen nyújtózkodik értük hason is, háton is. Viszont fordulni nem akar, emiatt aggódom kicsit. Bő 1 hónapja kétszer egymás után megfordult hasról hátra a pelenkázón, de azóta sem ismételte, s úgy tűnik nekem, nem is nagyon izgatja a dolog, nem próbálkozik. Hason fekve inkább kúszni igyekezne, a lábaival hadonászik a levegőben, de mivel még nem jött rá, hogyan lehetne letámasztani, ezért még egyáltalán nem halad. De úgy tűnik, a kúszás legalább érdekelné, csak még nem megy… Sokat van hason, sokat van a földön, játékok közt, nem a kiságyban tölti a napot. Több ötletem nincs, hogy mivel tudnám inspirálni, hogy forduljon… Azt szeretném kérdezni, hogy vannak babák, akik nem forgással, hanem kúszással kezdik? Lehet, hogy ő kúszni-mászni fog elkezdeni és nem „forog” előtte? Szerinted el kellene vinnem orvoshoz, vagy még nyugodtan legyek türelemmel? (Nagyit megkérdeztem, én pont hat hónaposan fordultam meg:-))
    Előre is köszönöm a válaszod: Noémi

    • Vida Agi

      2010. december 26. vasárnap

      A átfordulás nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve állandóan forogni kell a babának. Ha már néhányszor átfordult, akkor képes rá, csak éppen nem csinálja, mert nem érdekli. Most a kúszást gyakorolja, a forgáson már túlvan, tehát ez nem maradt ki, hanem egyelőre ennyi volt, aztán lehet, hogy ha már kúszik, akkor sokkal többet fog átfordulni is.

  • Melinda

    2010. december 20. hétfő

    Kedves Ági
    A lányom 23-án lesz 6 hónapos, 37.heten 1800 grammal született. Egyáltalán nem fordul át sem hasról hátra sem fordítva és hason nem szeret lenni, mindig sír. Másképp minden jól fejlődik megfog mindent játszik vele a szájába teszi, ha eldobja követi a szemével. A súlyával sincs probléma 6 kiló és már van 2 fogacskája. Mit tegyek hogy a mozgásban is jól fejlődjön?

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Mivel ő kis súllyal született és a 37. héten, ezért nála számolni kell a 3 hetes lemaradással, tehát nem kell aggódni amiatt, hogy még nem fordul át. Amit mindenképpen javaslok, hogy tedd minden nap legalább 5 alkalommal 5-5 percre hasra, addig foglalkozz vele, játssz vele, vond el a figyelmét, mert a nagymozgások (kúszás, mászás) többsége a hasonfekvésből fejlődik ki, ha háton van mindig a baba, akkor jelentősen lemaradhat.

  • mmadacsi

    2010. december 17. péntek

    Keves Ágnes!
    Kérdésem kissé összetett és nem feltétlen csak az alvás problémára vonatkozik. Kisfiam 10 hónapos és a fejlődése a következőképpen alakult: 6 hónapos kora előtt 1 héttel fordult meg (később 1,5 hónapig Dévény féle tornára jártunk heti 1x,mert a hasalással problémái akadtak), 7,5 hónaposan mászni kezdett (a kúszás kimaeadt, helyette 2 hétig négykézláb állt egy helyben) majd rá 1 hétre egyedül felült. 9 hónapos kora óta áll, illetve kapaszkodva oldalazva megy. Az első foga kb. 1,5 hónapja jött ki (azaz 8,5 hónaposan), majd rá 1 hónara a második. A fogzást nagyon megszenvedte eddig, de igyekszem homeopátiás szerekkel kezelni az esti kellmetlenségeket. A kérdésem a következő lenne: Kisfiam napi 2x 20-30 percet alszik , egyszer délelőtt, egyszer délután. A napokban megpróbáltam ,hogy délelőtt ne aludjon, így délután 1 órát sikerült aludnia. Azt gondolom, hogy egy ekkora gyereknek ez igen kevés, főleg, hogy reggel 7.30-8-tól fent van és este sokszor 1/2 10-kor sem alszik. A fürdést este fél 8-kor kezdjük, ami után ő teljesen felélénkül és utána kezdődik a mászkálás, álldogálás huncutkodás (ami egyébként az egész napra jellemző, tehát szinte sosem áll meg egy percre sem). Már sok féle képpen próbáltam elaltatni előbb, de egyszerűen nem megy. Próbáltam ringatni, befektettni mellém, olvasni neki a kiságyban…stb, de semmi eredméyn:( Kérdésem, hogy egy ekkora gyereknek ennyi mozgás után normális-e, hogy csak ennyit alszik, illetve, hogy mit lehetne tenni, hogy eset könnyebben elaludjon? Esetleg mit kéne tennem, hogy még jobban elfáradjon, hogy végre igényelje az alvást?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Melinda

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Ebben a korban általában nappal 2-3 óra alvást igényelnek a gyerekek és két alvás között legalább 4 órát ébren vannak, ezután már nagyon fáradtak. Az esti elalvás előtt viszont legalább 5 órát ébren kell lennie, mielőtt úgy igazán elálmosodik. Ha tehát reggel 7:30-kor kel, akkor vagy 11:30-12:30 között és 16:30-17:30 között kéne aludnia, este így kb. 22:00 körül lehet lefektetni, vagy 1x aludjon csak napközben dél körül kb. 1-2-ig és akkor este már 8-9 között le lehet fektetni. Ami fontos: ha este 9-kor szeretnéd fektetni, akkor 8 felé vacsorázzon, utána rögtön fürdés és lefekvés, nem szabad az esti rutint sokáig húzni, mert akkor csak még jobban felpörög a kicsi. Ne akard mindenáron elaltatni, amikor alvásidő van, akkor szigorúan le kell fektetni a kiságyba, lámpaoltás és kimenni a szobából.

  • edina

    2010. december 10. péntek

    Kedves Ági!

    Fiam karácsonykor lesz 11 hónapos. Nagy baba, 10,5 kg. / hónapos korában forgott, 8 hónaposan kúszni kezdett, és azóta is ezt gyakorolja. Ha a földön párna, takaró van, abba megkapaszkodva térdeit felhúzza, de tenyérre még nem támaszkodik. Véleményed szerint le van maradva? Más oldalakat már nem is szeretek olvasni, mert ugye bár ha 10 hónaposan nem mászik, nem ül fel maga akkor már biztosan nagy a baj.
    Dévényis gyógytornásznál kértem időpontot, legalább nézze meg a gyereket.
    Nem tudom, kell-e aggódnom.
    Edina

    • edina

      2010. december 13. hétfő

      Kedves Ági!
      Teljesen egyet értek Veled, amiket a cikkedben megfogalmaztál. Mindenki a környezetemben nyugtatgat, ráérünk-ráérünk, de a megérzéseim nem csalnak. Pénteken megyünk gyógytornászhoz, remélem minden rendben lesz, és a kis „lustaság” tényleg csak a nagy súlynak tehető be. Ha meg nem így van azt is el kell fogadnom, és megtenni mindent annak érdekében, hogy mozgása az élekorának megfelelő legyen.
      Edina

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Nincs lemaradva, igazából mászni 10 hónapos kor körül kezdenek a babák, mivel ő már 2 hónapja kúszik és felhúzza a térdeit, 1-2 héten belül mászni is fog. A felülés a mászásból alakul ki, tehát ez csak ezután következik.

      • edina

        2011. január 09. vasárnap

        Kedves Ági!
        Utolsó kérdésem óta kisfiam nem kezdte meg a mászást, viszont annál inkább igyekszik magát állásba húzni, ami persze a ?nagy súly? miatt nem megy neki. Múlt hét kedden mentünk volna gyógytorna első alkalomra, fiam hétfőn estére belázasodott, majd csütörtöki alkalom alötti szerdán szintén :-), így doki lett belőle, a torna elmaradt.(Elötte napokban többször említettem neki hogy megyünk) Néhányszor láttam szabályosan Nnégykézlábra állni, kutyázik, tehát meg tudja csinálni, de nem akarja, és nem hajlandó mászni. Napokban nagyon nyűgös,két napig nem evett, csak szopizott, éjjel lábait maga alá húzva hason felszínesen alszik , majd a kimaradt időt nappal pótolja. Mihelyt én próbálom 4kézlábra lerakni hevesen tiltakozik, azonnal állásba emelkedne. Kicsit elbizonytalanodtam, amilyen akaratos és erős személyiségű az én fiam, egy Dévény módszerrel dolgozó gytornász „ráveheti” a mászásra? A gyógytornász válaszát már előre tudom, de a Tiedre vagyok kiváncsi
        Köszönettel H. Edina

  • zsó

    2010. december 06. hétfő

    Kedves Ági!
    Babám most töltötte be a 6 hónapot. Hasára átfordul, nagyon sokat gyakorolja is, de vissza még nem tud fordulni. Ami igazán aggaszt, az a játéka. Még mindig csak ütögeti a játékait, illetve ha középen odanyújtok neki játékot, akkor összecsapja a két kezét. Viszont ha más irányból kínálom neki a játékot, még soha nem nyúlt érte, csak nézi. A kezébe adott játékot megnézi, aztán eldobja, de soha nem vette még a szájába.
    Forduljak szakemberhez?
    Köszönöm a választ előre is.
    Üdvözlettel: Zsó

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Igen, érdemes lenne megmutatni, mert már 3-4 hónaposan meg kell tudni fogni a játékokat, utánuk kéne nyúlnia, 6 hónaposan pedig már kéne játszania velük.

  • Apáti Veronika

    2010. november 28. vasárnap

    Kedves Ági!
    Sokak szerint csak túlaggódom a dolgokat, de engem van, ami aggaszt a kisbabám fejlődésével kapcsolatban. 3660 gr-mal született a 38. hétben 10-10-es apgarral, és már a kezdetektől nagyon jó erőnlétnek örvend. Tegnapelőtt töltötte az 5. hónapot, és már 9800 gr, és 73 cm. Tehát nagyon beindult a növekedéssel 🙂
    Az elején nagyon gyorsan fejlődött a mozgása, már 1 hetesen eltartotta a fejét, ha felvettem. Először csak néhány mp-re, aztán 3 hetesen már meglehetősen hosszú ideig, és az ágyában is felemelte a fejét és kitámasztott a karjával. Aztán valahogy „leállt”. Elkezdte tapogatni a tárgyakat, játékokat, és azóta nem igazán érdekli a mozgás, csak a játék, meg hogy szórakoztassa valaki. Viszont ha hasra teszem körbe kúszik, szinte egy teljes kört leír, viszont se hasra se hátra nem fordul, és hiába „görgetem” pléddel, semmilyen érdeklődést nem mutat ez iránt 🙁
    Járunk babauszira már egy hónapja, de azóta sincs semmi változás. Elvittem konduktorhoz, aki 10-15 percig nézegette, forgatgatta, aztán egykedvűen megkérdezte „…hát, nem volt egy kis oxigénhiány?” Azóta teljesen elkeseredtem… nagyon szíven ütött ez az „oxigénhiány-dolog”. Főleg, hogy mondtam, h 10-10-es apgart kapott.

    Mit tudnék tenni, hogy segítsem a kisbabámat? Egyáltalán
    kell segítenem neki valahogy ebben?
    Előre köszönöm! Vera!

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Átfordulni 6 hónaposan, kúszni 9 hónaposan kell, tehát nincs semmi baja a babádnak, légy türelmes vele.

  • Enikő

    2010. november 26. péntek

    Szia!

    Kislányom 9,5 hónapos , ha felültetem, akkor ül támaszték nélkul – akár egész nap – de egyáltalán nem mászik és a kúszás is elég nehezen megy – nagyon lassan és keveset halad. Felállni még nem is próbálkozott egyedűl. Kezdek aggódni, nincs-e valami probléma a mozgésfejlődésével? Azt szeretném még megjegyezni, hogy én magam is édesanyám mesélése alapján kb. 14 hónaposan kezdtem el lépegetni és a felülés sem ment időben. Lehet -e ennek az öröklése az oka a kislányomnál?
    Köszi, Enikő

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Igen, ezek a dolgok öröklődnek. Ha már kúszik az jó, ezt kell 9 hónaposan tudni, mászni és felülni 10 hónapos kor körül vagy utána kicsivel, tehát nincs elmaradva még semmivel.

  • Péter

    2010. november 26. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kislányunk egy hét múlva lesz öt hónapos. Nagyjából 1-2 hónapja tűnt fel nekünk először, hogy akár hason, akár háton fekszik, sokkal jobban szereti a fejét egy bizonyos oldalra fordítani. Hasra fektetve 99%-ban jobbra nézve rakja le a fejét (az a bal arcfelén fekszik) és ha átfordítjuk, az első adandó alkalommal visszafordítja, még alvás közben is. Sőt, ha ébren van, akkor erős nemtetszésnek is hangot ad ilyenkor.

    Háton fekve annyiból jobb a helyzet, hogy nem ennyire “ragaszkodó”, de ott is jobban szeret jobbra fordulni, azaz ilyenkor a jobb arcfele van lefele.

    Születésétől fogva figyeltünk rá, hogy sűrűn váltogattuk a fekvésirányát, mert az ágy egyik fele falnál van, de ennek ellenére kialakult ez a szokása. A gyerekorvos egy kis kötöttséget vélt felfedezni a nyakában, voltunk vele gyógytornásznál is, ő meg semmi különlegeset nem látott, csak általánosságban javasolt torna/masszázs gyakorlatokat.

    A kérdésem, hogy mennyire problémás ez a jelenség ilyen korban és mit lehet vele kezdeni?

    Köszönöm válaszát!

    • Péter

      2010. november 26. péntek

      Az előbb rosszul írtam: háton fekve jobban szeret balra fordulni, azaz ilyenkor a bal arcfele van lefele.

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Tényleg nem problémás ez a jelenség, szinte minden babának van kedvenc oldala, idővel ki fogja nőni.

      • Péter

        2010. december 07. kedd

        Köszönöm a választ.

        Leginkább a többi, hasonló „problémával” szembesülő szülőnek írom, hogy a hozzászólásom elküldése óta már gyakorlatilag ki is nőtte: hason is váltogatja az irányt, meg háton is.

        Nem tudom, a babaúszás segített-e (1 hónapja járunk – nagy az öröm), vagy enélkül is elmúlt volna.

  • csillag19

    2010. november 25. csütörtök

    Sziasztok!
    Én 27 éves vagyok és az első bébinket várjuk a férjemmel, de nagyon!!1 év 2 hónapot kellett rá várni, holott teljesen egészségesek vagyunk.Sajnos a 12 héten bevéreztem (ezt csak azoknak írom, akik szintén ebben a cipőben járnak), de semmi komoly dolog nem volt, egyszerűen nem jól tapadt a kincsem.5 nap fekvés után máig minden rendben.15. héten olyan érzésem volt, mintha halacska úszna odabenn, most 18 hetes vagyok és rendszeres, néha tapintható mozgásokat érzek.Reggel 6:00 körül és délután 16:00-kor szinte biztosan! :)Jövőhéten reméljük megmutatja, mi rejtőzik a lábai között! 🙂 Jó babavárást (tervezést) Nektek!

  • W Mariann

    2010. november 24. szerda

    Szia Ági! Az én aggodalmam oka, hogy 6 hónapos kisfiam nemhogy nem fordul át, de még az oldalára sem. Egyébként a mozgásfejlődése minden más téren „papírforma szerint” alakul. Rengeteget van hason, onnan már egyszer átfordult a hátára. Azonban, mikor a hátán fekszik, nem strapálja magát a forgással.Csak akkor hajlandó az oldalára fordulni, ha mellé fekszem, hogy fekve szopiztassam. Akkor is inkább kézzel húzza magát oldalra, a ruhámban megkapaszkodva. Már hason „lassan, de biztosan”, nagyokat nyögve kúszik előre, körbe is és háton pedig a lábával tolja magát a feje irányába, tekeregve, mint egy kígyó. Elég nagy súlyú baba. 75 centi és kb 9 és fél kiló. Járunk babauszira és jógára is. Aggódnom kellene, vagy várjak még? Válaszodat előre is köszönöm! Szép napot! Mariann

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Nem kell aggódnod, 7 hónapos koráig várhatsz vele, különösen, ha egyébként szopizáskor képes oldalra fordulni és már kúszni próbál, mert ez azt jelzi, hogy semmiben nincs lemaradva, csak most momentán nem érdekli az átfordulás, mert nincs rá szüksége.

  • Zsófia

    2010. november 19. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 hónapos,42.hétre született.Az első kérdésem az lenne, hogy sajnos nem marad meg egyedül,nem játszik egyedül mindig ott kell lennie mellette vkinek ha otthagyjuk keservesen sír.Lehet ezen változtatni,mit tehetek?A másik kérdésem hogy 8 hósan kúszik de csak ritkán(kicsit lusta baba) ez úgy néz ki,hogy 4kézlábra áll meglendíti magát és így jut előre.Szintén nem sokszor 4kézlábra áll és lengeti magát előre-hátra.Szóval mikor kezdjek el aggódni ill orvoshoz fordulni hogy nem ül fel a kislányom?Lehet az is a baj hogy nem marad meg egyedül így nem tud fejlődni?Esetleg a babaúszás az segítene rajta?csak én félek a fertőzésektől a medencében …nem lehet baja a picinek?
    Köszönöm Válaszod előre is.

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Ezen fokozatosan tudsz változtatni, mindig egy kicsivel hosszabb ideig hagyd ott, és mindig olyasmit adj neki,ami új és leköti. Néha legyen ott melletted, amikor dolgozol, de ne ugorj minden szóra, ne vedd fel mindig. A mozgásfejlődése korának megfelelő, nem kell orvoshoz fordulni. Kúszni 9 hónaposan, mászni 10 hónaposan kell tudni, ezt követően kell orvoshoz fordulni.
      A babaúszás teljesen veszélytelen, speciális fertőtlenítővel fertőtlenítik a medence vizét, komoly ÁNTSZ szabályok és rendszeres ellenőrzések vannak. Én mindkét gyerekkel jártam és soha semmi bajuk nem volt tőle.

  • Aniko

    2010. november 06. szombat

    Kedves Ági!

    Unokám 7 hónapra született 1,47 kg-al . Most 7 hónapos, 7 kg, de még nem fordul se hasra, se hátra magától.Kezével már mindent fog és játszik a tárgyakkal(főként szájba veszi) Az a kérdésem, hogy nagyon le van maradva a mozgás fejlődésében? Ha igen, mit lehet tenni?
    köszönettel:Anikó

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Mivel ő korábban született, ezért a mozgásfejlődésében a korrigált korát kell figyelembevenni (5 hónap), tehát ennyivel mindig le lesz majd maradva, de 3 éves korára teljesen behozza majd a lemaradást.

  • Anna

    2010. november 02. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 10 hónapos,9 hónapog szopott, szépen fejlődik kedeves barátságos baba…csak egy kicsit keveslem amit alszik.Reggel már 4 óra után ficánkol és nem hajlandó aludni, 6 óráig allig lehet az ágyban tartani. 9-fél 10 körül alszik a babakocsiban de csak 30 percet.Aztán kb 1 órán keresztűl kedves és aranyos majd elkezd nyűglődni…aztán 12-fél 1 körül nagy duzzogva szunyókál még fél órát aztán este 8 ig derbi. Éjszaka kb 12-1 óráig egyhuzamban alszik de aztán csak szunyókál megszakitásokkal.Tanácstalan vagyok mert nem szeretném őt éjszakákon át siratni a kiságyban,mert nem tartom helyesnek.de látszik rajta hogy nem pihen eleget és őszintén szólva énis a tűréshatárom szélén járok.Tehát kérlek adj tanácsot mivel vehetném rá hogy kicsit többet aludjon.

    Válasz: Ebben a korban napközben 2 hosszabb alvás szokott lenni (45-90 percesek). Nála az lehet a gond, hogy fél óra után valamire felriad, és ezért fáradt utána már olyan hamar. Valószínűleg ezt a fogzás okozza és az éjszakai ébredéseket is. Ha még nincs legalább 6 foga és nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • F Noémi

    2010. október 26. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 hónapos (33. hétre született) és még nem fordul csak oldalra. Oldalra fordul alváskor is. Napközben sokat fordítom hasra és már kezdi szeretni (az elején sírt amikor hasra fordítottam). Egy ideje kúszik is, inkább hátrafelé, körbe (előre kevésbé).
    Járunk neonatológiára, ott a doki azt mondta ne aggódjak, mert ő koraszülött később fog fordulni és mivel nagy baba (9380 g) ezért is megy neki nehezebben.
    Tényleg ne aggódjak?

    Köszi a választ!

    Válasz: A korábban született gyerekek általában le vannak maradva a mozgásfejlődésben, ezzel mindig számolni kell, általában 2-3 éves korra már nagyjából utolérik a kortársaikat minden tekintetben.

  • Lovasné Pápai Éva

    2010. október 26. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam 10hónapos lesz nov.6-án. Még nem mászik,de kúszik körbe-körbe,és forog inkább a tárgyakért.Ha négykézlábra teszem,a lábait egyből kinyújtja,de a kis kezével szépen kinyomja magát,és oldal fordulva eggyik kezén támaszkodik a másikkal a játékot az égbe tartja,a térdét felhuzza,de még mindig nem mászik. Kicsit aggodom ezért! Szeretném megkérdezni,hogy forduljak-e orvoshoz,vagy várjak még vele?
    Egyébként használjuk a rugós hintát,ill. a játszótéren is sokat hintázunk.
    A választ előre is köszönöm!

    Válasz: Ha már kúszik és forog, idővel magától is rájön majd a mászásra, nem kell négykézlábra tenni, ezzel nem tudod ösztönözni, magától kell annyit mozognia, hogy kifejlődjenek azok az izmok, az a mozgáskoordináció, ami a mászáshoz szükséges. Ha 11 hónaposan sem mászik még, akkor viszont mindenképpen vidd el orvoshoz.

  • Vincze viktória

    2010. október 22. péntek

    Kedves Ági,
    Köszönöm szépen a választ.
    Azóta beszéltem egy doktornővel,Ő azt mondta vigyem el úszásra és tornára.
    Valószínünek tartja, hogy a bal oldala gyengébb ezért nem kuszik úgy ahogy azt kell.
    bár úgy döntöttem egyszer elmegyünk meglátom mennyire elönyös ez a mozgás terápia.Köszönöm szépen még 1x.
    Minden jót.
    Viki.

  • Krisztina

    2010. október 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kisfiunk tegnap volt 3 hónapos. Úgy érzem, hogy szépen fejlődik (36. hétre született), hasaltatjuk naponta többször, most már sokkal türelmesebb, nem sír, csak ha elfáradt, szépen emeli a fejét. Büfiztetés közben is nagyot tornázik a vállamon, mert szeretne visszakerülni a tejcsi közelébe 🙂
    Ami viszont aggaszt egy kicsit, hogy egyáltalán nem nyúl a játékok után. Ha néha (nem sűrűn, hogy ne ez legyen a baj) a kezébe adunk pl. egy csörgőt, akkor azt fogja, emelgeti egy darabig, vagy gyűrögeti a pelenkát a feje alatt. A hallása és a látása is rendben van, éberen figyel hangra, látnivalóra egyaránt.
    De még sohasem nyúlt magától semmiért.
    Meddig érdemes várnunk, mikor nyúlnak először a babák a játék után? Vagy már szakemberhez kellene fordulnunk? Mit javasolsz?
    Köszönöm! Krisztina

    Válasz: 4 hónapos korig lehet ezzel várni, de mivel ő kicsit korábban született, ezért pár hetes csúszásban lehet majd a mozgásfejlődése a vele egykorúakhoz képest.

  • Vincze viktória

    2010. október 15. péntek

    Kedves Ági,

    A kislányom most 8 hónapos.A mozgása eddig nagyon jól haladt,viszont most aggaszt kicsit amit csinál. Elkezdett előre felé kuszni, amit elég furcsán old meg, a bal kezét behjlítja majd a bal lábát befeszíti és a jobb kezével és jobb lábával tolja magát,aztán mikor a kiszemelt célhoz érne elöre ugrik inkább és így eléri amit akar.
    Voltam már 3-szor neurológusnál, a doktornő azt mondta minden rendben van Vele.Elég aggodalmas anyuka vagyok,így minden pici eltérés miatt inkább viszem a kislányomat,sajnos elég sok rossz tapasztalatom van.
    Kérdésem az lenne, hogy a fent leírtak,mennyire normális mozgás szempontjából egy 8 hónapos kisbabánál?,-felülni még nem tudd egyszer sikerült neki,de akkor mérges volt és álmos, akkor egyik-percről a másikra hirtelen felült.4 kézlábra áll hátra felé tesz ugyan néhány lépést aztán összecsuklik,álltalában ringatozik mikor 4 kézlábra támasztja magát.
    A babakocsiba nem hajlandó feküdni felkapaszkodik és felhuzza magát.
    Légyszives írj, esetleg ez problémát jelent?-vigyem el egy másik neurológushoz is?
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdvözlettel:Viki

    Válasz: Semmi probléma nincs a mozgásfejlődésével, tökéletes minden 🙂 Felülni 10 hónaposan kell tudni, erre még ráér, a többi teljesen a korának megfelelő (kicsit még előrébb is jár, mint a kora)

  • A.Andrea

    2010. október 12. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 10 hónapos, kúszik, mindkét karjával, de csak a bal lábával húzza magát, a jobbat nem használja. Még nem ült és nem is térdelt fel, a kúszással mindent elér.
    Kérdéseim: nem gond, hogy még nem mászik?

    Nem gond, hogy még nem ült fel?

    Probléma, hogy a kúszásnál csak a bal lábát használja?

    Kb. 7hónaposan voltunk egy nagyon jó gyermekneurológusnál, mert késésben volt a mozgásfejlődése (akkor fordult csak meg először hátról hasra), aki azt állapította meg, hogy alkati hypotóniás, és ennek megfelelő lassúbb mozgásfejlődés van a kislányomnál, tehát nyugalom, türelem, mert mindent fog csinálni, csak egy kicsit később, mint a nagy átlag. Akkor meg is nyugodtam teljesen, de ez a fél lábas kúszás egy kicsit aggaszt….gondolom, ez nem következhet az alkati hypotóniájából….Szerinted el kellene hordanom valahova gyógytornára?

    Előre is köszönöm válaszod!

    A.Andrea

    Válasz:A felülés a mászásból adódik, amíg nem mászik, addig nem fog felülni sem (persze ha nagyon ügyes, lehet, hogy rájön előbb is) Nem gond, hogy így kúszik, mindenkinek megvan az egyedi technológiája. Ha már kúszik, akkor hamarosan mászni is fog, ha 11 hónapos koráig nem kezdi el, akkor vidd el gyógytornászhoz.

  • NR Kriszta

    2010. október 11. hétfő

    Kedves Ági!
    Lányom 8 hónapos stabilan ül,önállóan,mászik,feláll.
    De a mászása olyan fura. Az egyik lábával térdel a másikkal meg nyujtott lábbal (nem mindig)tolja magát,hogy bármikor leülhessen.
    Normális ez?
    Köszönettel :
    Kriszta

    Válasz: Igen, ez normális 🙂

  • Tandi

    2010. október 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 és fél hónapos. A vártnál 5 héttel korábban jött világra 2750 gr volt a születési súlya. Jlenleg 7,5 kg.
    Úgy látom szépen fejlődik viszont sem hasról hátra , sem hátról hasra nem forog. Oldalra kb 2 hete, és ezt már „rutinszerűen” csinálja, de teljesen men fordul meg. Próbáltam játékokkal ösztönözni de nem nagyon sikerült.
    Az is baj hogy nem nagyon szeret hason feküdni – és én ezt a dolgot eddig nem is nagyon erőltettem. A gyermekorvos javaslatára egy takaróra fektetve próbálom „segíteni” a felfedezésben.
    Azt szeretném kérdezni hogy ez a jelenség ad e okot aggodalomra, illetve mi az az utolsó életkor amedig megfordulhat, amíg még nem kell szakorvoshoz fordulni, és ha kell milyen szakembert kell keresnem?
    A válaszokat előre is nagyon köszönöm!!!
    Köszönettel: Tóthné Jenei Andi

    Válasz: Ha már tud oldalra fordulni, akkor hamarosan rájön az átfordulásra is. Ezzel 7 hónapos koráig érdemes várni, utána érdemes gyógytornászhoz fordulni. A hasrafektetés szükséges rossz, még ha a baba nem is szereti, akkor is kell, mert enélkül nem fejlődnek ki azok az izmok, amik az átfordulásban, kúszásban a segítségére lehetnek.

  • b.nora

    2010. október 06. szerda

    Agi!
    Koszi szepen a jotanacsokat! Azota sikerult talalnunk egy neurologust, a biztonsag kedveert elvittuk, hogy nezze meg.O is megnyugtatott, hogy nincs nagy gond, de jo lenne, ha kicsit „megnoszogatnank”a leanyzot. Ajanlott egy nenit, aki segit majd nekunk egy kis tornaval.Igy most mar teljesen megnyugodott a lelkem.Csutortokon kezdjuk az edzest :))

  • Ilona

    2010. október 03. vasárnap

    Kedves Ági! Egy számomra nagyon fontos kérdéssel fordulok hozzád!Azt szeretném kérdezni, hogy a 18 hónapos kislányommal van, e valami mozgásfejlődési rendellenesség, ugyanis nagyon mindent, nagyon ügyesen csinál, amit kérek tőle, szerintem igen ügyes mindenben, de nagyon gyakran elesik. akár, a saját lábaiban is! Nagyon köszönöm a válaszod előre is, amit nagyon nagyon várok!! Üdvözlettel: Ilona

    Válasz A gyakori elesés előfordul ebben a korban, mert a gyerek nagyon mozgékony, de még nem elég ügyes és nem tökéletes az egyensúlyérzéke sem. Ez utóbbit fejlesztheted hintázással.

  • Horváth Orsi

    2010. október 03. vasárnap

    Szia Ági,

    november 19-én lesz kisfiam 11 hónapos.Az elején(kb. 4 hónapig) szenvedtünk az alvással: nem akart elaludni, sokszor felébredt, nehezen lehetett visszaaltatni.
    Aztán ez váratlanul megszűnt. Már kibújt 4 fogacskája, stabilan áll, kúszik, négykézláb mászik, stb,nagyon kiegyensúlyozott baba.
    Viszont kb 2 hete egyfajta „regresszió” zajlik: újra elkezdett éjjelente felkelni, eleinte csak egyszer, most már rendesen 3-4 óránként, és éhes…
    Fogzási gond mégis?(első 4 már megvan, pikk-pakk kijöttek,gond nélkül)
    Aggódom, mi lehet a háttérben,kérlek segíts.
    Köszi.
    H.Orosz Orsi

    Válasz: Ennek 3 oka lehet:
    1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

    2.Fogzik Amíg nincs kint 6 foga, addig ez mindig gondot okozhat, mert feszítik az ínyt.

    3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

  • Andrea

    2010. szeptember 28. kedd

    Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszod!
    Azóta a kislányom, már nem csak körbe-körbe kúszik, hanem előre is. Úgy kotor a lakásban, mintha hajtanánk:)
    Nagyon örülök neki, hogy igazad lett és minden segítség nélkül maga rájött az „igazi” hatékony kúszás technikájára.
    És már kutyázik is olykor-olykor.
    Lenne még egy kérdésem:
    Stabilan, minden megtámasztás nélkül ül.De egyedül még nem tud felülni.
    Persze nem szoktam ültetni. Ez jelent majd a későbbiekben valami hátrányt számára az egyedüli segítség nélküli felüléssel kapcsolatban?
    Köszönöm válaszod!
    Andi

    Válasz: Nem. Amikor magától felül majd (ez a mászásból következik, abból fog rájönni, hogyan kell), akkor majd fog üldögélni is.

  • b.nora

    2010. szeptember 27. hétfő

    Szia Agi!
    Korabban irtam mar neked a problemankrol egy masik topicban, akkor megnyugtattal, de azota eltelt egy kis ido es semmi nem valtozott.
    Kislanyom betoltotte a 10 honapot.Hasan forog korbe, de elore nem halad a kuszassal.Maszni nem tud, felulni sem(,de ha felultetem, ugyesen ul es eljatszik).Mintha nem akarna felhuzni a terdet.Pedig hajlekony, ugyes baba, csak kicsit nagy, 11 kg.Neha eljarunk uszni, nem oktatohoz, mert nalunk nincs, hanem csak ugy.
    Mit tehetnek, hogy fejlesszem egy kicsit?Mikor van az a pont, amikor igazan aggodnom kell, ha nem kezd el maszni vagy felallni? Elore is koszonom a valaszod!
    –Erdelybol irok, a kornyekunkon nincs babagyogytornasz.A csaladorvos szerint meg nincs gond, csak tenyleg lassu egy kicsit

    Válasz: Mivel nagyobb babáról van szó, ezért nem kell aggódni. Ne ültesd sokat, mert ezzel ellustul és ez is lassítja a fejlődését. Menjetek sokat úszni, mert ott szabadon mozoghat és olyan izomcsoportok is fejlődnek, mozognak, amiket egyébként „szárazföldön” nem használ. Jótékony hatású a hintázás is.

  • Évi

    2010. szeptember 26. vasárnap

    Szia Ági!
    Az én kisfiam 3,5 hónapos. Még nem forog, de hátról hasra mntha próbálkozna. Hason néhány mp-ig megtartja a fejét, de hamar elfárad és sír. A kezeit csak néha viszi előre. Ha a kezénél fogva ülésbe húzzuk, nem elemli a fejét, a fenekét emeli. a gyerekorvos beutalt fejlődésneurológushoz, aki azt mondta, hogy centrális koordinációs zavara van, enyhe baloldali felsővégtag elmaradással. Javaslata: gyakoroljuk vele az ülésbe húzást és minden pelenkázásnál kendővel gördítsük hasra, és várjuk meg, míg kiszabadítja az alulmaradt kezeit. De ő ezt nem szereti, mindig sír, és annyira sajnálom, mert amúgy olyan mosolygós és boldog baba! Szerinted tényleg szükség van ilyen „kínzásokra”? Nem lehet, hogy ő később fog rájönni ezekre a dolgokra? Amúgy 1 órát alszik hason, és persze néha tesszük hasra, de nagyon sajnáljuk, amikor sírva fakad 5 perc után. 6 kg és 62 cm.
    Várom válaszod!
    Köszi: Évi

    Válasz: Ezeket a gyakorlatokat gyakran javasolják, ebben a korban már lehet próbálkozni velük, de a legjobb gyakorlás a hasrafektetés. Ha minden nap legalább 5 alkalommal 5-5 percre hasra fekteted ébren is, akkor idővel fogja emelni a fejét és megerősödik a háta is.

  • Magdi

    2010. szeptember 24. péntek

    Kedves Ági

    Kislányom 7 hónapós.Gyönyörüen forog minden irányba.Az oldalán fekszik,illetve könyököl,közbe integet a másik kezével.Nagyon gyorsan tud kuszni.Nekem az a gondom hogy a doktornöm szerint már ülnie kellene,és másznia.De ö eggyiket sem akarja.Viszont álni,azt már nagyon szeretne.Ha megfogom a két kis kezét hogy üljünk fel,már tolja is fel magát és áll.Van valami torna amivel feljeszthetem,vagy bizzam az idöre a dolgokat.A kuszásbol 2 hétig csinálta ezt a kutyus pozos rugozást,elöre hátra de már nem csinálja.
    Elöre is köszönöm válaszát.

    Válasz:A babának ülnie 10 hónaposan kell tudni, mászni szintúgy. Nem kell fejleszteni meg tanítgatni, mert még nem érett meg arra, hogy ezeket csinálja. A kúszással is már előrébb jár, mint a kora, mert kúszni 9 hónapos kor körül kell elkezdeni. Éppen ezért, minden mást is sokkal hamarabb fog kezdeni, csak ki kell várni, nem szabad siettetni, mert az egyes mozgásformák elsajátításához az kell, hogy az előzőt tudja gyakorolni a kicsi, ezáltal fejlődnek ki azok az izomcsoportok, amik a következő mozgásformához kellenek.

  • Andrea

    2010. szeptember 22. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 hónapos lesz jövő héten.
    Amit már csinál:
    forog hasról hátra(4 hós kora óta)

    hátról hasra (5,5 hós kora óta)

    körbe-körbe kúszik (6,5 hós kora óta)
    de valahogy mégis megoldja, hogy ne csak körözzön, mert ha leteszem a habtapira pár perc múlva már a parkettán van, de látványosan nem tud előre kúszni.

    stabilan ül (de ezt nem én erőltetem neki, hanem az etetőszékben és a babakocsiban is ő maga húzza előre magát, kipróbáltam habtapin is és ott is stabilan csücsül, de nem erőltetem)
    Kérdéseim:
    1.) miért nem tud még látványosan előre kúszni és ez mekkora gond az ő korába?

    2.) mit tehetnék, hogy ne csak körbe-körbe kússzon a kislányom, hanem előre is? (már minden praktikát kipróbáltunk) mivel ösztönözhetném?
    Minden jó ötletre vevő vagyok, csak sikerüljön rájönnie, hogy hogyan kell használnia a karjait, hogy előre is haladjon.

    Előre is köszönöm válaszát!

    Válasz: Kúszni 9 hónapos korra kell tudni. Ő már tud kúszni, de még nem elég hatékony. Nem tudsz neki ebben segíteni, magától rájön majd a hatékonyabb kúszás titkára.

  • Georgiu Athéne

    2010. szeptember 22. szerda

    Kedves Ági!
    Újra a segítségedet szeretném kérni.
    Kisfiam 9 és fél hónapos, nagyon eleven, örökmozgó. Szinte egész nap beszél a maga kis nyelvén. 3 hónapja kúszik, sokszor olyan gyorsasággal, hogy alig érem utol. (bár a bal lábát nem is használja) Kb. 1,5 hónapja kezdett kutyában ringatózni, és olyan 3 hete feltérdel mindenhova/mindenkire amire/akire lehetséges. (Ha a földön fekszem, átmászik a lábamon, vagy a fejemen.) Ma felállt a kiságyban. A gondom az lenne, hogy nem ül. Nem szoktam erőltetni semmit, így nem is ültetem direktben (kivéve etetéskor vagy ha valamiért az ölembe ül, mert az adott szituáció nem engedi meg hogy lerakjam kúszni). Néha megpróbáltam, hogy megülne-e ha nem támasztanám, de előre dőlt, úgyhogy nem próbáltam tovább. Olvasom fentebb, hogy 10 hónapos korára ülnie kéne. Bár még van 2 hetünk, szerintem „kifutunk az időből”, mert eddig jelét sem adta, hogy ülni szeretne.
    Mit gondolsz, mit kéne tennünk?
    Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm!

    Válasz: Azért nem ül, mert még nincs itt az ideje (10 hónapos korban szokták elkezdeni), valamint mert sokat mozog és az érdekesebb. Nincs miért aggódnod, magától rá fog jönni a módjára pár héten belül, most minden más érdekesebb a számára.

  • Erika

    2010. szeptember 20. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 7 hónapos, 3300 g-al született és most 11 kiló. 6 hós koráig (10kg) csak anyatejet kapott, nemrég kezdtük a hozzátáplálást.
    Kérdésem az lenne, hogy aggódnom kellene-e a súlya miatt? illetve, azért mert még nem forog. Ülni tud, meg oldalra fordulni, de mást nem csinál, hason nem szeret lenni, de minden nap van hason is.
    Attól félek, hogy későbbiekben gondot okoz, hogy kimaradt a forgás a fejlődéséből.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdv, Erika

    Válasz: Nem kell aggódnod a súlya miatt, vannak olyan babák, akik az elején ilyen szépen híznak, ők később kevesebbet fognak hízni. Valószínűleg ezért mozog kevesebbet is, emiatt nem kell aggódnod. Ha már tud oldalra fordulni, hamarosan át is fog fordulni.

  • NR Kriszta

    2010. szeptember 18. szombat

    Kedves Ágnes !

    Még az lenne a kérdésem,hogy 7 hónapos kislányom lábait maga alá húzva hasról felült.Ezt tekinthetem felülésnek?De ha háton van sír mert nem tud felülni,emelgeti a fejét erőlködik.:(
    Még nem mászik csak hintázik.
    Valamint ha elméletileg felült akkor a hordozóból át lehet tenni autósulésbe (9kg-36-ba)
    mert már kényelmetlen neki a hordozó. Egyébként 7,5kg.

    Köszönettel:Kriszta

    Válasz: Igen, ez felülés. Hasizomból még nem tudnak a babák felülni, mert még nincs nekik, erre csak másfél éves kor körül képesek. Igen, ha már tud ülni, akkor ülhet 9 kilós autósülésbe.

  • NR Kriszta

    2010. szeptember 10. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kislányom 7 hónapos.A gondom az lenne, hogy mindent ülve akar csinálni.
    Ülni stabilan ül már 1 hónapja,kúszni csak hátrafelé,de azt is ritkán.Inkább ülésből négykézláb löki magát hintázik,néha előreszökell majd amikor hasracsúszik sír,mivel nem mindig tudja visszatolni magát. Forogni forog.Ez normális?
    Valamint ha magasba emelem arccal felém nem mindig feszíti ki a lábait hanem lógatja.
    Lehet vmi baja?Nem kéne már a kúszás jeleit mutatnia?Vagy csak én vagyok túl aggódós?

    Válasz: A mozgásfejlődése rendben van, sőt még kicsit fejlettebb is a koránál, mert kúszni csak 9 hónaposan kellene, ő pedig már tud hátrafelé kúszni. Ha tud négykézlábra állni, az is nagyon jó, hiszen abból hamarosan mászás következik. Az üléssel csak annyiban kell vigyázni, hogy ne csak üljön egész nap, mert ez egyáltalán nem ösztönzi mozgásra, viszont nagyon jól elfoglalja így magát. Tehát csináld azt, hogy két alvás között az ébrenléti idő felében tedd hasra is, játszatok így is, így egyre ügyesebb lesz ebben is.

  • Adri

    2010. szeptember 05. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam most 6 hónapos. Nálunk nem a mozgás késésével van gond, hanem épp ellenkezőleg.
    2 hónaposan fordult meg először,
    3 hónaposan ide-oda forgott,
    4 hónaposan négykézlábra állt, majd
    4és fél hónaposan elkezdett mászni,
    5 hónaposan ül támasztás nélkül,
    5 és fél hónapos volt, amikor először felállt és ma már lépeget oldalra, egykézzel kapaszkodik, néha pillanatokra elengedi a támasztékot. Tehát nagyon gyorsan csinál mindent. Később nem okoz ez nála problémát, értem itt az egyensúlyérzéket, stb. A csontozata nem túl gyenge ehhez? Látszik rajta, hogy még olyan nagyon picike az álláshoz és, hogy még a lábának erősödnie kellene.

    Válasz: Ezek a dolgok nem a kortól függnek, csakis a gyakorlástól. A forgás során fejlődnek azok az izmok (és mellette az idegrendszer), amik a kúszáshoz kellenek, a kúszás során készül fel a mászásra az izomzat és a mászás során az állásra. Majd pedig sokat kell álldogálni és mászni, hogy az izomzata megerősödjön és megtanuljon járni. Tehát nem túl kicsi még ehhez és a későbbiekben semmilyen gondot nem fog okozni, hogy hamarabb indul el nála a mozgásfejlődés.

  • Krisztina

    2010. szeptember 02. csütörtök

    Kedves Ági!
    Szeretném a segítségedet kérni. A kisfiam lassan 9 hónapos lesz és nagyon rossz szokása lett. Minden ok nélkül mar, karmol vagy ha épp nemet mondunk neki akkor még harap is.
    Szerinted ez elmúlik?
    Mit csináljuk?
    Válaszodat előre is köszönöm

    Válasz: Igen, ez teljesen normális és el fog múlni, itt írtam róla részletesebben: http://www.kismamablog.hu/a-baba-fejlodese/anyanak-faj

  • Annamari

    2010. szeptember 02. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam koraszülött, 24 hétre született. Jelenleg 13 hónapos, korrigáltan 9. Egy hónapja mászik és kapaszkodva vagy fél kézzel támaszkodva térden áll. Viszont még nem állt fel, meg sem próbálta. Ha le szeretném állítani van, hogy felhúzza a lábait, nem teszi le, de van, hogy kitámaszt és megáll. Magától ülni sem tud még. Ha előre vagy oldalra támaszkodik akkor nem dől el, de hátrafelé elborul mint a krumpliszsák. Mivel egyenes háttal nem marad ülő helyzetben, nem is erőltetem. TSMT tornázunk itthon, az I.-es tréninget csináljuk. Szerinted nem kellene még magától ülnie vagy felállnia?

    Annamari

    Válasz: Ne akard állítgatni, ha ő magától még nem tud állni, hasonlóképpen, ne is próbáld meg ültetni sem még támasztás nélkül. Koraszülötteknél mindig a korrigált kort kell figyelembe venni a mozgásfejlődés szempontjából, ebből a szempontból teljesen korának megfelelő a fejlődése. Ha már mászik és feltérdel, akkor 1-2 hét és fel fog állni. A támaszkodva ülés is megszűnik majd, amint megtanulja a helyes egyensúlyt.