A baba mozgásfejlődése: Mit tehetsz érte?

A baba mozgásfejlődése kapcsán rengeteg tévhit van, amit érdemes eloszlatni. A szülők egyik tábora állandóan aggódik, vajon eleget tud-e már gyermeke, nem kéne-e többet tudnia, mikor kell szakemberhez fordulni, a másik tábor pedig mindent ráhagy a gyermekre, úgy gondolja, majd kialakul magától minden, ha eljön az ideje. És létezik az arany középutasok csapata is, akik nem aggódják túl a dolgot és nem rohannak fejvesztve a gyermekorvoshoz, de azért szeretnék tudni milyen gyakorlatokkal fejleszhetik gyermeküket, hogyan segíthetnek neki, hogy eljusson a következő lépcsőfokra. Ebben az írásban mindhárom tábor találhat hasznos információkat maga számára.

A baba mozgásfejlődése: Mit tehetsz érte?Mostanában sokat foglalkozom a mozgásfejlődéssel, egyrészt mert saját 10 hónapos csemetém is rohamléptekben fejlődik, másrészt, mert rengeteg tévhitet hallok a mozgásfejlődés egyes lépései kapcsán. Látom az ismerős kismamák küzdelmeit és olvasok sokféle tapasztalatot, véleményt, kétséget, amivel e-mailben vagy az Alvásambulancián megkeresnek.

Nos akkor lássuk hát az időtáblát, hogy nagyjából mikor mit kéne tudnia a babának:

    Átfordulás 3-6 hónapos kor között valamikor – Egyes babák egyáltalán nem strapálják magukat ezen a téren, inkább kivárnak, a fürgébbek már 3 hónaposan átfordulnak. Mindegy, hogy hányszor fordult már át a baba, hogy rendszeresen csinálja, vagy csak 1-2 alkalommal fordul át, ha egyszer meg tudja csinálni, akkor azt már tudja, csak nem motiválja semmi arra, hogy rendszeresen átforduljon. Majd, ha szüksége lesz rá, gyakrabban fogja csinálni.
    Kúszás 6-9 hónapos kor között. A kúszás lehet körbe-körbe, hátrafelé vagy előrefelé, mindegy melyiket űzi a baba, csak csinálja, mert ez nagyon fontos a hátizom és a karizom erősödése szempontjából.
    Felülés 8-10 hónapos korban. A felülés nem azt jelenti, hogy támasztva, vagy a kezére támaszkodva meg tud ülni a baba, hanem, hogy teljesen egyedül minden segítség nélkül fel tud ülni és támaszték nélkül stabilan ül (nem borul fel).
    Mászás 8-11 hónapos kor között. A mászás kezdete attól is függ, mennyit kúszott a baba előtte. Vannak olyan babák, akik profin kúsznak, de a mászást csak 1-2 hétig űzik, csupán átmenetként szolgál számukra a kúszás és a járás között, míg vannak olyan kicsik, akik hamar profin megtanulnak mászni és 4-5 hónapig csak másznak, járni egyáltalán nem akarnak.
    Felállás Ha már tud mászni, akkor saját maga, önállóan kapaszkodva pár nap múlva fel is tud majd állni. Az nem számít felállásnak, ha te segítesz neki felállni. A legtöbb baba önállóan kapaszkodva már kb. fél évesen tud állni, de az önálló felálláshoz ennél sokkal több kell: egyensúlyérzet, karizmok stb., ezeket pedig csak a kúszás és mászás által tudja megszerezni a kicsi.
    Járás 10-18 hónapos kor között. Az önálló járáshoz több fokozaton át jut el a baba: először csak felkapaszkodik valamilyen bútorra és oldalazva halad, ezután az egyik bútorról átkapaszkodik a másikra, majd következik az a fokozat, amikor valamilyen nagyobb tárgyat, egy széket, egy kis gurulós bevásárlókocsit tologat maga előtt a baba. Ezután megtanul maga, kapaszkodás nélkül felállni, ezzel az egyensúlyozás művészetét sajátítja el. Végül pedig egyszercsak megteszi az első önálló, kapaszkodás nélküli lépését.

Mikor kell segítséget kérni?
Ha a fent leírt időintervallumokban nem kezdődik el az adott mozgásforma, akkor gondolkodás nélkül érdemes a gyermekorvos segítségét kérni.

Ha még időn belül vagytok, de úgy érzed valami nincsen rendben a gyermek mozgásával, akkor többféle lehetőséged van a fejlesztésre:

  • járhattok babaúszásra, ez nagyban elősegíti a baba mozgásfejlődését
  • a hintáztatás (akár kézben, akár hintán) az egyensúlyérzéket fejleszti
  • a rugós hinta a lábizmokat erősíti és az egyensúlyérzék fejlődését segíti elő
  • ha még nem forog, kipróbálhatjátok azt a játékot, hogy beleteszed egy takaróba a babát és óvatosan átfordítod, ezt nagyon szokták élvezni a kicsik
  • az első fél évben fordítsd nagyon sokat hasra, ez a legfontosabb, amit megtehetsz érte
  • ha már fel tud állni, biztosíts neki olyan helyeket a lakásban, amit könnyen elér és ahol biztonsággal fel tud állni (tévéállvány, dohányzóasztal stb.)
  • ha már tud oldalazva járni, érdemes számára járástanulást segítő játékot venni, de ennek hiányában egy könnyű műanyag kerti szék is megteszi, az elég könnyű ahhoz, hogy tologassa.
  • a különféle lovagoltatós, mondókázós, tornáztatós játékok is nagyon hasznosak
  • Ha már szeretne mindenhová felmászni, és esetleg sikerül is neki, támogasd ebben és tanítsd meg magától lejönni. Ha felmászik pl. a kanapéra, fordítsd meg, hogy ne fejjel, hanem háttal jöjjön le és találj ki valami kis szöveget, amit ilyenkor mondasz neki, idővel összetársítja majd a szöveget és, hogy mit kell ilyenkor csinálni, és megtanul biztonsággal lemászni.
  • Adj neki olyan játékokat, amik mozognak, amik őt is mozgásra késztetik. Pl. Dobhattok vagy guríthattok labdát, kisautót, játszhattok nagy strandlabdával, amit meg kell emelni (amikor már magától áll a baba, de még nem jár – ez az egyensúlyérzék fejlesztése szempontjából nagyon fontos)

Mielőtt orvoshoz rohannál kérhetsz máshol is segítséget, pl. a Gekko játszóházak valamelyikében csináltathatsz egy állapotfelmérést, és eljárhattok a játékos fejlesztő foglalkozásokra is.

Hibák, amiket elkövethetsz

  • Hiába tud már megtámasztva ülni a baba, ne ültesd sokat, mert ezzel passzív testhelyzetbe kényszeríted egy olyan korszakban, amikor a mozgás lenne a legfontosabb. Várd meg, amíg magától fel tud ülni!
  • Ne sétáltasd kézenfogva, amíg nem tud magától, kapaszkodás nélkül járni. Ezzel nem segíted a mozgásfejlődését, hanem késlelteted, mert nem a természetes egyensúlyt szokja meg és bátortalan lesz magától elindulni majd.
  • Ne állítsd talpra, amíg nem tud magától felkapaszkodni. Ennek a legtöbbször az a vége, hogy nem akar magától felállni, hanem tőled kéri majd a segítséget hozzá. Ráadásul, mivel még nem elég erős a karja, sokkal bizonytalanabbul áll és többet esik majd.
  • Ne akard mindenron „megtanítani” semmilyen mozgásformára. Vannak olyan babák, akik rohamléptekben fejlődnek, mások pedig komótosan. Minden mozgásformának megvannak az előzményei. Ha pl.kúszásból már képes felkapaszkodni, feltérdelni, akkor hamarosan képes lesz mászni is, térdelésből pedig nemsokára fel is áll, ha képes az oldalára fordulni, nemsokára át is tud majd fordulni, ha kapaszkodva lépeget, akkor idővel megtanul majd magától is járni.
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

271 Comments

Comment navigation

  • G. Szilvi

    2010. április 16. péntek

    Szia Ági!

    A kisfiam 9 és fél hónapos.5 cm és 8100 g.Minden irányba gyorsan kúszik, rugózik előre-hátra. Ülni már nagyon régóta, hasizomból szeretne, mostanában oldalt fekve, könyökölve próbálja magát felnyomni, de nem sikerül. Hogy tudok neki segíteni? Etetőszékben ill. félig fekve sportkocsiban , ölünkben megül, játék közben ritkán ültetjük le, hogy ne erőltessük. Nincs elkésve a felüléssel?

    Válaszodat előre is köszönöm

    Válasz:Nem kell neki segíteni, a mozgásfejlődése a korának megfelelő, minden másra rájön majd maga. Felülni csak 10 hónaposan kell tudni.

  • Lili

    2010. április 15. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 hónapos. Súlya 6750 g, hossza 66 cm. Fejkörfogata 42 cm. Még nem fordult hasra, ezért tegnap a doktorunk beutalta a neurológiára. A beutalóra azt írták, hogy mozgásfejlődés elmaradás. Időpontot csak május közepére kaptunk. Kérdésem az lenne, hogy addig mit tehetnék a fejlődése érdekében? Bár mindenhol azt olvasom, hogy 6 hónapos korukra kell átfordulniuk. Lehet, hogy addig meg is teszi. Egyébként szeret hason lenni, a fejét szépen tartja, oldalra ügyesen fordul. Amíg a beutalót meg nem kaptuk, nem aggódtam, hiszen úgy voltam vele, hogy van még egy hónapunk. De most kicsit rámhozták a frászt. Remélem csak elővigyázatosságból küldtek el minket!
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Lili

    Válasz: Átfordulni nem kell tudni 5 hónaposan, csak 6 hónaposan, tehát egyáltalán nincs elmaradva, nem is értem, miért írták ezt. Addig annyit tehetsz, hogy ébrenlétben gyakran hasrateszed, de minimum napi 5-6 alkalommal néhány percre. Ha már tud az oldalalára fordulni percek kérdése mikor fog hasra is fordulni.

  • Panna

    2010. április 13. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 és fél hónapos.Már két hónapja forog mindkét oldalra és kb. egy hete magától kapaszkodva feláll a dohányzóasztalnál és pár napja oldalazva lépeget hármat-négyet. Nagyon meglepődtünk, kicsit korainak találtuk. Ülni egyedül nem ül fel, de ha hasra teszem, egyből kúszik, pillanatok alatt az asztalnál van és már áll is. Pavlik kengyelt viselt 3 hónapig és mikor levette az orvos, azt mondta, hogy nem szabad siettetni a járást. Mi nem tettünk semmit, ő maga fedezte fel a dolgokat. Nem kellene megnézetnünk újra az ortopéd orvossal a lábát. Attól félek árt neki a sok állás. Én próbálom hasra fektetni, hogy inkánbb másszon, de ő fél órákat is ácsorogna.
    Köszönöm

    Válasz: Nem kell aggódnod, ha magától állt fel ilyen ügyesen az csak jó, örülj neki. Nem kell tiltani neki és lefektetni, ha magától csinálja, hadd gyakorolja.

  • reni8711

    2010. április 11. vasárnap

    Szia Ági!
    Köszönöm a válaszodat. Mióta írtam neked azóta eltelt 1 hét és semmi sem változott.Ugyanúgy nem emeli a fejét a kisfiam és nem nyúl tárgyak után. Az a baj, ahogy én észreveszem, hogy nem is igazán érdeklik a tárgyak, inkább csak az emberi arcok érdeklik.Elfelejtettem neked leírni,az előző levelemben, hogy a kisfiam 36. hétre született és a rövid köldökzsinór miatt az utolsó percben megcsászároztak.Ez befolyásolhat valamit?Plusz még refluxos is a kisfiam és hát a hasa is szokott fájni.Egyszóval nagyon sírós.Elég sokat alszik nappal 1-2 órát van fennt és 2-3 órát alszik.Éjszaka nagyon jól alszik ehhez képest mert este 7-8 között elalszik és reggel 7 körül kel fel és csak 1x kel fel enni éjszaka.Nagyon be vagyok pánikolva hogy nem csinálja azt amit kellene.A Tv-ben láttam ,hogy ez az idegekkel is összefügghet. Segíts kérlek, vagy szerinted még korai aggódnom. Most 3 hónapos.

    Válasz: Mivel 36. hétre született papírforma szerint már nem koraszülött, de valójában ilyenkor nem teljesen érett még a baba, amikor megszületik, emiatt is le lehet maradva a korától a mozgásfejlődésben. Korai még aggódnod, mert semmiben sincs lemaradva.

  • Judit

    2010. április 09. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam most 8 hónapos. 6 hónaposan kezdett kúszni kb. 2 napig, utána mászott, 7 hónaposan pedig felállt.Soha semmivel nem erőltettük, magától tett mindent.
    Most kapaszkodva lépeget ami mellett feláll. Ülni még nem tud, soha nem ültettük. Ha popsira esik, rögtön hasra fordul, nem tetszik neki.
    A védőnő szerint nagyon hamar felállt és ez gond lehet a későbbiekben, nem elég erős még a babák izomzata ehhez 7 hónaposan.
    Nagyon aggódok, hogy nem baj-e, hogy viszonylag hamar csinált mindent.
    Forogni nem nagyon forgott, mert ha letettük hátra azon nyomban hasra fordult, mert kicsi korától előszeretettel hason volt.

    Köszönöm válaszodat,
    Judit

    Válasz: Egyáltalán nem baj, hogy mindent hamar csinált, nem értem, miért kell ezzel riogatni titeket :S Ha magától fel tud állni, akkor már elég erős az izomzata, ez csak azon múlik, hogy mennyit mozgott előtte és milyen alkat. Aggodalomra tehát semmi ok, örüljetek, hogy ilyen ügyes 🙂

  • reni8711

    2010. április 06. kedd

    Szia!
    Az én kisfiam most lesz 3 hónapos és nem emeli még a kis buksiját és tárgyak után sem nyúl, bár az ágya felett lévő zenélő, forgó állatok lekötik a figyelmét.Mit tegyek, hogy emelje a kis buksiját?
    Nem nagyon szeret hason, bár ahogy egyre többet fektetem hasra egyre kevesebbet ellenkezik és sír.
    Elég kis gombóc baba mert 57 cm és 5700gramm.
    Leírnál egy pár hasznos tippet hogyan tudnám ösztönözni a feje megemelésére és arra hogy a kis kezecskéjét észrevegye?

    Válasz: Amiben segíteni tudsz: naponta 5-6 alkalommal tedd hasra pár percre, ameddig bírja. Ha nagyon sír, fordítsd vissza, ez a gyakorlás bőven elég ahhoz, hogy pár hét alatt megszokja a hasonfekvést. Amikor hason van, tegyél elé érdekes játékokat, csörgess neki csörgőt úgy, hogy csak akkor láthassa, ha megemeli a fejét. A kezét majd észreveszi magától is hamarosan. Amikor együtt játszotok,mutass neki játékokat, tárgyakat, nyújtsd felé, keltsd fel a figyelmét, pár hét és nyúlni fog utánuk.

  • niki

    2010. március 28. vasárnap

    Kedves ági!
    Azzal kereslek meg hogy kisfiam most 6 hónapos és eddig csak 2 szer fordult át,a kezdetektől csak hason hajlandó aludni már elég korán kinyomta magát és most már kúszik hátrafelé.Az a kérdésem hogy nem gond hogy eddig csak 2 szer fordult át?
    A választ előre is köszönöm

    Válasz:Ha már kétszer átfordult, akkor képes rá, csak nem érdekes neki, ezért nem gyakorolja. Hamarosan jobban fogja érdekelni és akkor gyakrabban forog majd.

  • Koncz Ágnes

    2010. március 10. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom március 14-én lesz 5 hónapos, szép nagy baba már 7,6 kg a súlya. Soha nem szeretett hason lenni, ennek ellenére a gyermekorvosunk tanácsára naponta többször is hasra tettem. Ennek köszönhetően gyönyörűen tartja a fejét, mellkasát kinyomva nézelődik, de 3-4 perc után sírni kezd és fejét lefektetve inkább boldogan szopizza az ujját. Kb. egy hete megtanult a hasáról átfordulni a hátára, aminek hihetetlenül örültem, de ettől a pillanattól kezdve már egyetlen percet sem hajlandó hason eltölteni, ahogy leteszem rögtön vissza is fordítja magát. Akár tízszer is próbálkozhatok, ő azonnal visszafordul. (tetszik is neki :)) Tudom, hogy rendkívül fontos lenne a továbbiakban is a hasonfekvés az izmok fejődése szempontjából és azt is megértem, nem szabad semmit siettetni, de mivel lehet ösztönözni egy olyan babát a hátról hasra fordulásra, aki nem szereti a hasonfekvést? Ha játékokat rakok köré, addig piszkálgatja a kis ujjaival, amíg el nem éri, ha viszont túl távol van inkább feladja a „küzdelmet” semmit mozdulna utána, még oldalra sem hajlandó fordulni.
    Előre is köszönöm a válaszod.

    Válasz: Ha már magától át tud fordulni, akkor nem kell erőltetni a hasonfekvést. Most érdekesebb a számára az átfordulás, aztán pár hét múlva majd már vissza is fordul, mert akkor a kúszás érdekli majd. Nem kell semmit tenned az érdekében, teljesen normális a mozgásfejlődése.

  • Szidonia

    2010. március 06. szombat

    Sziasztok l …….az en fiam Máté most 11 honapos es 8.5 kg szerintetek ez normalis ? nem kevés? segitsetek

    Válasz: Nem, ez egyáltalán nem kevés, 1 évesen 8-10 kiló közötti a babák átlagsúlya, ezt kell elérni.

  • Borika

    2010. március 03. szerda

    Szia Ági!
    Az én kisfiam 4 hónapos, de 6 hónaposnak látszik. Nagy baba, már 8 kg. Még nem fordult hasra, de nem is nagyon szeret a hasán. Ha hasra teszem, akkor legtöbbször az öklét rágja (a lányom ennyi idősen, már rég megfordult). Ülni nagyon szeretne, a bébihordozóban is nyomja fel magát. Oldalra elfordítja magát, ha valami érdekli, a tárgyakért nyúl. Próbálom minél többször az oldalára fordítani. Mit tegyek még, hogy fejlődjön?

    Válasz: Semmit nem kell tenned, hogy fejlődjön, fejlődik ő magától is 🙂 Átfordulni 6 hónaposan kell tudni. Ülni 9-10 hónaposan. Megtámasztva már üldögélhet, ha szereti és tartja a fejét. Nem kell fejlesztened, hagyd, hogy magától felfedezze a világot, fejlődjön.

  • R.Kriszta

    2010. február 10. szerda

    Kedves Ági.
    Elsö gyermekem 4 és fél hónapos.Óriási problémánk hogy a kisfiam utál hason feküdni.Ha hasra forditom maximum 5 percet bir,de azt is keservesen.
    A védönö mondta hogy ez igy gond lessz,és gyakorolnunk kell.Probálom minden hogy,ha játék közben elfárad és elalszik a kezemben akkor hasra teszem le az ágyába,azt igy birja mig fel nem ébred.
    Amugy oldara fordul,tartja a fejét,szeretne sokat ülni,de hason feküdni azt nem.
    Kérem adjon tanácsot hogy szerettessem meg vele.Tudom hogy fontos lenne a fejlödéséhez.
    Válaszát elöre is köszönöm.Tisztelettel.
    R.Krisztina

    Válasz: Nem kell megszerettetni. Néha legyen hason 1-1 percre, ameddig bírja, amíg jólesik neki. Ha már nem tetszik neki, akkor fordítsd át. Minden ébrenléti időben 1-2x csináljátok ezt meg, pár hét múlva megszokja és megszereti, hidd el.

  • Gizella

    2010. február 05. péntek

    Szia Ági!!
    24-én tölti a kislányom a 7 hónapot. Hátáról hasra fordul vissza nem. Hason lenni nem szeret, csak néhány másodpercig tudom húzni.Ha nyújtom felé az ujjaimat, elkapja húzza magát. Alig tudom ültetni, ha sikerül rövid ideig és csak ha megtámasztom.
    Nem baj, hogy ennyi idősen nem ül meg??!!
    Mit csináljak??????????

    Válasz: 7 hónaposan még nem kell ülnie, csak 10 hónaposan. Ha húzza magát, az más jó, majd ha már tud mászni, akkor fog tudni igazából megülni is.

  • Dóra

    2010. február 02. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam 7 és fél hónapos. Ritkán, de átfordul a hasára, viszont onnan a hátára már nem tud visszafordulni. Nagyon érdeklődő, de gyorsan megun mindent. Hason fekve nagyon szeret lenni, szépen emelgeti a medencéjét, körbe-körbe kúszik, de előre nem és még nem is mászik. Egyedül még nem tud felülni,de nagyon próbálkozik, viszont ha én felültetem, stabilan tartja magát.
    A kérdésem az lenne, hogy kell-e aggódnom amiatt, hogy nem fordul vissza a hátára, vigyük-e el mozgásfejlesztőbe vagy én tudok-e segíteni neki ebben?Lehetséges-e az, hogy nála a hátrafordulás kimarad?

    Nagyon köszönöm a választ!

    Válasz: Nem fog kimaradni a hátrafordulás, csak most még ez nem érdekes neki. Tökéletesen a korának megfelelő a mozgásfejlődése, nem kell aggódnod. Felülni csak akkor fog tudni, ha már mászik, vagy kúszásból térdre fel tudja magát húzni.

  • Márti

    2010. január 15. péntek

    Sziasztok!
    Koraszülött kisfiam most egy éves,gyönyörűen forog ,bárhová eljut de ennyi.Segítséggel felül feláll,úgy érzem ennyi elég is neki nem érez más késztetést.Talán vmilyen segítségre lenne szüksége ? Nem tudom.Igaz nagyon nyugodt .

    Válasz: Ha koraszülött volt, akkor kicsit késhet a mozgásfejlődése, de mivel már 1 éves, érdemes lenne korai fejlesztőben is megmutatni, hátha a koraszülöttség miatt fejlesztésre szorul.

  • Réka

    2010. január 10. vasárnap

    Kedves Ági nagyon szépen köszönöm a választ!
    Réka

  • Réka

    2010. január 06. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 hete múlt 8 hónapos, és nem hajlandó kúszni. Ha hasra teszem kicsit méltatlankodik, majd hanyat fordul és így játszik tovább. Próbáltam motiválni de ahelyett, hogy kúszna inkább gurulva éri el a tárgyakat. Ha leteszek elé valamit nyújtózkodik, és ahogy próbálkozik mindíg hanyatfordul, majd vissza és így éri el a tárgyat. Ülni a kezembe kapaszkodva felül, és így nagyon sokáig eljátszik, előredől aztán visszaül láthatóan nem okoz neki problémát az egyensúly megtartása. Kérdésem az lenne, hogy kóros-e, hogy még egyáltalán nem kúszik, és hagyjam-e neki az ülést, vagy ne segítsek neki.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Nem gond, ha gurulva közlekedik, ez a babák egyötödénél előfordul, idővel áttér majd a kúszásra és a mászásra is. Ha magától tud ülni és tartja magát, akkor ülhet.

  • szin csilla

    2009. december 11. péntek

    Kedves Ági nagyon szépen köszönöm a választ!!!!

  • szin csilla

    2009. december 10. csütörtök

    Sziasztok csak annyit szeretnék ,hogy a kisfiam most7-hónapos, és már tárgyakba kapaszkodva lépked nálunk a fellálás is korán 5-és fél hónaposan már ment
    egyedül már tőkéletesn ül .Remélem ez normálisnak mondható?!

    Válasz: Igen, ez normális. Gyorsabban fejlődik, mint az átlag, de ez nem gond.

  • Anita

    2009. december 07. hétfő

    Kedves Ági!

    Köszönöm az eddigi segítséget, bár most kicsit szomorú vagyok, hogy elkövettem ezt a vezetgetős hibát.Első gyermekem, én is fiatal vagyok és sajnos hallgattam a nagyszülőkre.
    Hogyan hozhatnám helyre ezt a vezetgetős hibát?Egyáltalán helyre lehet hozni?Ha nem járkálok vele kézen fogva akkor hisztizni kezd és képes akár hányni is, ezt már párszor eljátszottam vele.
    Mit javasol, mi tévő legyek ezek után?
    Előre is köszönöm a válaszod!!

    Válasz: tereld el a figyelmét ilyenkor valamivel, vagy adj neki valamit, amit tologathat (kis műanyag vagy fa gyerekszék, járássegítő pl), mutasd meg neki, hogyan lehet tologatni (tologassátok együtt), ez tetszeni fog neki és ezzel a valódi járáshoz szükséges egyensúlyt tanulja meg.

  • Anita

    2009. december 06. vasárnap

    Kedves Ági!

    Köszönöm a segítséget!!
    Arra lennék még kíváncsi, hogy ha kézen fogva járkálok a kisfiammal azzal ártok-e neki?Képes lenne egész nap így járkálni.Bébi kompot nem használunk, a bútorok mentén egyedül közlekedik de nagyon igényli, hogy vezetgessem.Helyes ez így?
    Köszönöm a válaszát előre is!

    Válasz: Nem igazán jó, ha vezetgeted, mert nem tanulja meg a megfelelő egyensúlyt, ha mindig rád támaszkodik és nem motiválja megfelelően az önálló járásban sem, ezért nem szabad vezetgetni.

  • Anita

    2009. december 03. csütörtök

    Sziasztok!
    Az én kisfiam pár nap múlva lesz egy éves.A mozgása szépen fejlődik,segítség, kapaszkodás nélkül felül, fel áll, viszont kapaszkodás nélkül nem tud megállni, szépen mászik. A bútork mellett kapaszkodva járkál, viszont ha meglát engem akkor csak kézen fogva hajlandó menni.Ha fogom a kezét, szépen sétál, sőt szalad de nagyon bátortalan.Hogyan bátoríthatnám, segíthetnék neki, hogy próbáljon egyedül menni?
    Köszönöm a válaszát előre is!

    Válasz: Nem kell, sőt nem szabad neki ebben segíteni. Ez egy fejlődési folyamat. Sok-sok kapaszkodva lépegetés és kísérletezés után érik meg az idegrendszere arra, hogy magától is elinduljon. Ebben nem szabad segíteni neki, ki kell várni, mire magától rájön. Olvasd el ezt a cikket is erről, itt láthatod, milyen fázisokon kell átmennie: http://www.kismamablog.hu/mozgasfejlodes/az-elso-lepesekrol

  • Noémi

    2009. december 02. szerda

    Kedves Ági

    Már sokszor segitettél, gondoltam itt is megkérdezlek.

    Kisfiam 4 hónapos lett, nem forog, nem fordul át, hason alszik, fejét emelgeti és forditgatja, viszont ha a dölt szögű kis billegőjébe teszem, úgy tesz mintha fel akarna ülni, és amikor az ölömben van akkor is az ülő poziciót veszi, kérdésem, hogy, hagyhatom, hogy ebben a pozicióban legyen amikor az ölömben felkunkorodik, feje ilyenkor eléggé bizonytalan. Hason szereti, de nem ordul semerre, éjjel is úgy alszik ahgyan leteszem (hason)
    Hogyan tegyem le, milyen pozicióban, hogy jó legyen neki???,

    Jó ez ebben a korban?
    Másik kérdésem az lenne, hogy jelent valamit az, ha a combján a bemélyedések (hurkák) nem egyformák?

    Köszönöm válaszodat

    Válasz: 4 hónaposan még nem kell tudnia forogni, csak 6 hónaposan, tehát ezzel még ráértek. Megtámasztva 150 fokos dőlésszögben, tehát nem teljesen egyenes háttal már ülhet, de azért ne órákig, csak legfeljebb 20 percet egyhuzamban. A hason fektetés azért jó, mert így erősödik a nyaka, a háta, a karizmai, ha szereti, akkor lehet mindig így.

  • Polgár Kitty

    2009. november 29. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom majdnem 10 hónapos, de még nem mászik és nem ül fel. 6 hónapos kora óta gyönyörűen kúszik, másfél hónapja felhúzza magát fekvésből ülésbe (babakocsiban, kádban), azonban önállóan nem ül fel. Üldögélve (babakocsiban, illetve ha állásból véletlenül ülésbe esik) amúgy szépen eljátszogat hosszan, ügyesen tartja a hátát. Mászni sem tud, kúszás közben néha emelgeti ugyan a popóját, illetve korábban néhány napig „kutya pozícióban” rugózott, de most szinte soha nem áll négykézlábra. Két hete elkezdett bútorokba kapaszkodva felállni is. Legtöbbször itt is kimarad a feltérdelés, inkább hason fekve homorít, és jó magasan megkapaszkodva felhúzza magát állásba.

    A problémám, hogy az állásból nem tud lejönni, mert hiába mutatom, nem hajlandó visszatérdelni, vagy a fenekére lehuppanni, inkább megfeszített testtel, kimerevített lábbal „szeret” hátra esni. Hogyan taníthatnám meg a „biztonságos esésre”?

    Hogyan serkenthetném a felülésre, illetve a mászásra? Okoz-e majd gondot a későbbiekben, ha kimarad a mászás?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Üdv.:
    Polgár Kitty

    Válasz: Kedves Kitty! A kislányod minden szempontból jól fejlődik, nincs vele semmi gond. Önállóan felülni ennyi idősen csak kapaszkodva kell tudni, a segítség nélküli felüléshez ugyanis hasizom kell, ami most még nem igazán van neki, majd 1 és másfél éves kora között fog tudni majd kapaszkodás nélkül felülni. A felállást követően a legtöbb baba nem tud leülni magától, de néhány héten belül rájönnek erre maguktól is. A mászás most nem érdekes neki, mert most tanult meg felállni, ez egyelőre érdekesebb, de majd elmúlik az újdonság varázsa és elkezd mászni is, nem kell siettetned.

  • Giczi Péter

    2009. október 16. péntek

    Szia Ági!
    Babánk 4 hónapos kort tölti pár napon belül, már a kezdetektől szinte kizárólag hason szeret aludni, a fejét is hamar át tudta fordítani egyik oldalról a másikra, most viszont, ha nem alvás céljából a kiságyába tesszük hason, akkor sírni kezd és nem is próbálkozik azzal, hogy kitolja magát. Ha a mellkasunkra hasaltatjuk, akkor a fejét szépen emeli, viszont a kezét nem használja segítségként. A szakirodalom helyenként többet vár egy ennyi idős gyermektől, mi pedig már kezdünk enyhén begyulladni! Még nem is fordul át másik oldalára sem, és csak reflexesen fog meg tárgyakat, konkrétan még nem nyúl semmiért, az ágyikójába lógatott játékokat inkább csak piszkálja, vagy ütögeti, de azért leköti a figyelmét. Szerinted várjunk még az egyéni fejlődésre, vagy forduljunk szakemberhez? Mi nagyon érdeklődőnek látjuk, csak a mozgása miatt aggódunk kissé!
    Válaszod, köszönjük előre is!

    Válasz: Ennyi idősen még nem kell a kezére támaszkodni (az én fiaim sem csinálták, csak 5 hónapos kor körül). Az, hogy értenyúl a fellógatott játéknak, az már nyúlás, ennél nagyobb kézügyességet még ne várjatok el tőle, az majd fokozatosan alakul ki.

  • Kónya-Sebe Emőke

    2009. október 07. szerda

    Kedves Ági!
    Én egy érdekes dologgal kapcsolatban szeretném kérni a véleményedet. Anna lányom 15.-én lesz fél éves, s tegnap, okt. 6.-án már felkapaszkodott az ágyába , lábra állt. Kb egy hónapja ült fel egyedül, semmi segítség nélkül, utána kezdett kúszni , s most , ha olyan tárgyat lát meg,ai érdekli, pl papucsot, elég gyors iramban odamászik.
    Tegnap óta a szekrénybe, s még a lábamba is akar kapaszkodni, feltérdel ahol csak tud és fél kézzel kapaszkodik., másikat meg kitartja egyenesen. Sajnos szerintem túl hamar csinálja ezeket, nem szeretném ha rossz következményei lennének: görbe láb, v gerincproblémák. Az a kérdésem, hogy mit tehetek?Megjegyzem, h kb 2 hónapos volt, amikor állandóan kucorodott, mintha ülni szeretne, de nem hagytuk, úgy fordítottuk, hogy ne tudjon. 5 hónaposan volt az, h naponta egy-két alkalommal ülő helyzetbe húztuk, de 3-5ször legtőbb. Tehát eröltetve nem volt. amióta felült, ülve játszik, most már mászik a játékok után. Hátra is, nem tudom volt e 5 alkalom h esett az ülő helyzetből, tehát elég jó az egyensúlyérzéke.(megj. hogy naponta hintázunk egy hinaszékben, pici kora óta, sőt terhességem közepétől )Annyit tettünk, korábban, hogy sokat volt hasra téve, játékokkal körbevéve, azzal jól elfoglalta magát.
    Az aggodalmam tehát az, hogy nehogy gond legyen amiatt, hogy ő felállt, s kérdésem, hogy mit tehetek, hogy ne azzal foglalkozzon, hogy kapaszkodik?
    Köszönöm előre a segítséged.

    Válasz: Nem kell semmit tenned, ő ilyen gyorsan fejlődő baba, nagyon ügyes 🙂 Hagyd, hogy a maga tempójában fejlődjön 🙂

  • Anikó

    2009. augusztus 28. péntek

    Szia Ági!Nagyon tetszik a honlap,megnyugtatott hogy nem csak az én kisfiam „küszködik”a mozgással.Egyébként kisfiam 9 hónapos,9150gr és a kiságyába forog négykézlábra állva hintázik,inkább hátrafele tolja magát,de előre csak nyújtózik és ha nem ér el valamit nagyon nem erőltetei meg magát akkor másfele kezd érdeklődni.A kiságyába nagyon ügyesen mozgolódik de szinte csak ott,ha a földre teszem hasra éppen a hátára fordul de ennyi utána sirdogál,már próbáltam kicsit sírni hagyni de pár percnyi sírás után megsajnáltam és felvettem.Szerinted kellene valamit erőltessek hogy ne csak a kiságyába legyen ilyen aktív és ha igen mivel tudnám ösztönözni?Van még egy kérdésem a kisfiam este 9 órától másnap reggel hétig alszik,általában 10órát,és de.is és ebéd után is szokott aludni kb.2-2 órát.Szerinted befolyásolja a fejlődését,egyébként nagyon nyugott baba.Válaszodat előre is köszönöm!Anikó

    Válasz: Semmi gond nincs a kisfiaddal, tökéletesen jó a mozgása, csak még fél a szokatlan, ismeretlen tereptől. Megpróbálhatod fokozatosan az idegen terephez is szoktatni, pl. úgy, hogy a szőnyegen párnákkal körbeveszel egy szűkebb területet és ott játszotok együtt, egyik oldalán egy kanapé lehet, mert abba bele tud kapaszkodni és ott zártabb lesz a tér a számára. Vedd ilyenkor az öledbe, játszatok először úgy, aztán fokozatosan kerüljön le a földre és tereld el a figyelmét arról, hogy most hol is van. Minden nap barátkozzatok egy kicsit a hellyel, aztán ha már kezdi megszokni, akkor tágíthatod a teret.

    Az alvása tökéletes, mint a nagykönyvben 🙂

  • Betty

    2009. augusztus 05. szerda

    Sziasztok! Szia Ági!
    Többször nézegettem már ezt az oldalt, és sok megnyugtató dolgot találtam. Az én kislányom most töltötte be a 3 hónapot, és azon aggódok, hogy túl sok mindent csinál amit szerintem még nem kéne. Már több mint két hete egyedül hasra fordul, és vissza. A hátán már egy hónapos kora óta elkúszik. Amióta megtanult hasra fordulni ha meg tud kapaszkodni valamibe, vagy a lábát valahova ki tudja támasztani húzza- löki magát a játékáért. A kiságyba se lehet egyedül hagyni, mert teljesen körbeforog és fennakad. Ezen kívül ami a legjobban idegesít, hogy hetek óta fel akar ülni. Fogja a ruháját, a kocsi csörgőjét és húzza fel magát. Nem túl korai? Mit tudok vele csinálni, hogy leszokjon róla? Lehet, hogy kicsit túlaggódom. Első baba.
    A választ előre is köszönöm.

    Válasz: Túlaggódod 🙂 Ebben a korban már persze, hogy fel akarja húzni magát, de még el fog telni némi idő, mire sikerül is neki 🙂 A körbeforgásnak csak örülj, ez szuper! Egyre ügyesebb lesz és nem fog már fentakadni, ezt neki kell megtanulnia 🙂

  • k.nicole

    2009. augusztus 04. kedd

    Szia ÁGI!!!
    kislányom 6nap mulva 6 honapos lesz.
    kérdésem:sokat forog ,hason is szeret lenni söt már ki is nyomja magát , hintáztatja is magát.szeret ülni és egyre többet probál állni kapaszkodva.MENNYIRE TERHELI EZ A GERINCÉT?de hozzá teszem semmit sem eröltetünk mindent magátol csinál.
    válaszodat elöre is köszönöm.

    Válasz: Ha magától csinálja, akkor nem terheli.

  • Barbi

    2009. július 30. csütörtök

    Szia Ági!
    Az én kisfiam 7 hónapos lesz a jövő héten. Körbe körbe nagyon szépen forog, sőt már próbálja a mászást is. Maga alá húzza a lábát, de még nem jött rá hogy kell előre haladni. A játékokat szoktam elé tenni, hogy nyújtózkodjon. Egy darabig próbálja de aztán vagy megunja és tovább fordul, vagy elkezd hisztizni. Ez utóbbi azért a gyakoribb. Nekem az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor oda adjam neki a játékokat, vagy sem? Ha odaadom akkor nem fog ellustulni? Vagy egyszer odaadjam, másszor ne? Nehéz kérdés…

    Köszönettel Barbi

    Válasz: Ha már nagyon erőlködik és nem éri el, akkor add oda neki, nem fog ellustulni, idővel magától el fogja érni őket, ez benne van az ösztöneiben.

  • Krisz

    2009. július 17. péntek

    Sziasztok! Az én kisfiam 6 hónapos méreteit tekintve egy 1 évesnek felel meg. Nagyon szeret háton feküdni jobbra balra dölöngél, de hasra ritkán fordul. Ha hasra teszem nagyon nehezményezi. A karjával nem tudja teljesen kitolni magát, viszont a térdeit felhúzogatja és körbe-körbe forog. Nagyon érdeklődő mindent meg akar fogni és szeret ülni, de csak segítséggel tud. Szeretném tudni, hogy jó úton halad-e a testi fejlődésben és hogy nem gond-e, hogy nem tudja kitolni magát hasonfekvésben? Mit tegyek ennek elősegítésésben?

    Válasz: Tökéletesen jól halad. A körbe-körbe kúszás pont az, amit ebben a korban tudnia kell. Ebből 1 hónap múlva hatékonyabb kúszás, majd 8-9 hónapos kor körül mászás lesz. Ha gyakran teszed hasra, akkor a karja is erősödni fog.

  • Váradi Ibolya

    2009. július 06. hétfő

    Szia Ági!

    Tanácsodat kérném abban , hogy mit tegyek a kislányom 9 hónapos múlt két napja és sajnos nem akar mászni és kúszni sem. Tudom hogy hol rontottuk el, hamar akart csücsülni, mi pedig ezt engedtük és ki is támasztottuk párnával segítségül, valamint szinte soha nem volt hason, mert nem tetszett a dolog neki. Most ott tartunk hogy állandóan csücsül és így játszik a köré rakott játékokkal. Felülni még nem tud magától. Mostanság már próbálkozom a hasra tevéssel, feltolom a lábát, de nem tud a helyzettel mit tenni, tartja a karján magát egy ideig aztán nyöszörög, mert úgy látom hogy nehéz tartani magát. Álldogálni szeret és azt várja hogy segítsek neki, valamint vigyem a lakásban ide oda. Olvasgattam és sokan a rúgós hintát ajánlják, de nem nagy már ehhez 9 kg, ezek a hinták pedig 12 kg-ig jók. Mi a véleményed mit tegyek mert nagyon szeretném megtanítani mászni. Már próbálkoztam a játékok odébb rakásával is, egy ideig nyújtozkodik érte, de aztán feladja és inkább nyöszörög hogy segítsek, néha hasra billen, de azt tapasztalom , hogy az eséstől is fél.

    köszönöm , Ibolya

    Válasz: A hintától nem fog megtanulni mászni, és nem is javaslom már megvenni, mert már 9 hónapos és gyorsan ki fogja nőni, másfél éves kor körül legkésőbb már meg szokták unni a gyerekek. Próbáld minél gyakrabban hasratenni és úgy játszani vele, ameddig bírja, ezzel ösztönözheted. Ezenkívül elviheted a Gekko Játszóházak valamelyikébe (gekkonet.hu), ahol szakemberek tudják felmérni, el van-e valóban maradva és tudnak segíteni benne, hogyan lehet fejleszteni.

  • Anita

    2009. június 09. kedd

    Kedves Ági, kedves anyukák!

    Én is nemrég írtam ide, hogy az 5,5 hónapos babám nem forog. Na azóta behozta a lemaradást. Most 7,5 hónapos, de már mászik is, úgyhogy van még remény, tényleg csak türelem kellett hozzá.
    Egyúttal volna egy kérdésem is: Az felülésnek számít e, ha a gyerek segítség nélkül úgy ül fel, hogy feltérdel, a sarkára ül és a kezével maga mellett támaszkodva előre húzza a lábait? Közben nem kapaszkodik semmibe és mi sem segítünk neki. Vagy csak az a felülés, ha hanyatt fekvésből magától felül?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Egy baba még nem tud hanyattfekvésből felülni, mert szinte nincs hasizma, az csak a kúszás-mászás során fejlődik ki. Tehát csak úgy tud felülni, hogy feltápászkodik valahogy, illetve felhúzza magát.

  • MÓNIKA

    2009. június 05. péntek

    SZIA ÁGI
    NEKEM VAN EGY 4ÉSFÉL HÓNAPOS KISLÁNYOM.KEZDEK AGGÚDNI HOGY VALAMI BAJ VAN A FEJLŐDÉSÉVEL,MIVEL CSAK SEGITSÉGGEL TUD MEGFORDULNI HÁTÁROL HASRA. EZ A SEGITSÉG ANNYI HOGY BIZTATOM ÉS ÉRINTGETEM A COMBJÁT ÉS IGY ÖSZTÖNZÖM ARRA HOGY MEGFORDULJON. IGY SIKERÜL.REPÜLŐZIK.ÉS HA A BABAKOCSIBAN FÉLIG ÜLŐHELYZETBEN VAN AKKOR ELELI A FEJÉT,DE NAGYON.AZT HOZZÁ KELL TENNI HOGY PANNA 8-8-AS APGARRAL SZÜLETETT. ÉS 1 HÓNAPOS KORÁIG SÁRGA VOLT ,MAGAS VOLT AZ ÉRTÉKE,300 FÖLÖTTI. MOST 7.10 KG ÉS CSAK SZOPIZIK NÉHA MEGKINÁLOM ALMÁVAL ,DE AZ NEM TETSZIK NEKI ADTAM MÁR RÉPÁT ÉS ÖSZIBARACKKAL ÉS AZÓTA NINCS SZÉKLETE EZ PEDIG 4.5 NAPJA VOLT .NEM BAJ EZ ? ADTAM NEKI KAMILLA TEÁT IS ,MEGHŐMÉRŐZTEM DE SEMMI HATÁSA. MIT TEGYEK????A COMBJÁN MEG EGYFORMA A HURKA KICSIT VASTAGABB AZ EGGYIK A LÁBÁN. MIT TEHETEK A MOZGÁSA FELŐL? HOGYAN SEGITHETEK NEKI?
    NAGYON KÖSZÖNÖM A VÁLASZODAT MÓNIKA

    Válasz: Megfordulni 6 hónaposan kezdenek a babák, úgyhogy még teljesen időben vagytok.
    Anyatejes babánál a heti 1 széklet teljesen normális, ha amikor jön, rendesen, fájdalommentesen tud kakilni és egyébként nem erőlködik miatta. Ha igen, akkor kamillateát vagy édesköményteát kaphat, egyébként meg akár 10 napig is lehet várni és ha nem jön a kaki, akkor lehet neki szélcsővel segíteni. Ilyenkor már szinte teljesen megemészti az anyatejet a baba, azért van ez a probléma.

  • winicica

    2009. június 04. csütörtök

    Kedves Ági, és aggódó Anyukák! 😀

    Én most csak azért írok, hogy tudassam mindenkivel….van remény :D….Májusban írtam ide, hogy nem akar mászni a lányom, csak kúszik….Na! Pár hete elindúlt..:) eleinte nekem kellett alá rakni a térdeit, de egy pár nap után már magától behúzta őket, és már a kövön se csúszik ki…..sőtt! Ha oda mászik(de jó leírni 😀 ) az ágyhoz akkor fel is áll, de ha elfárad akkor leül….:D Hát szóval csak ennyit akartam….Köszönöm, hogy meghallgattatok..:)

  • Luca

    2009. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom hét és fél hónapos. Néhány napja felállt a kiságyában. Azóta nem létezik számára semmi, csak a felállás. Rendkívül büszke magára, amikor megkapaszkodik valamiben és felhúzza magát. Önállóan ül akár fél órát is, de felülni nem tud, nem akar hason lenni ezért igazából kúszni sem szeret. Próbálkozik ő, de néhány perc múlva jelez, hogy neki ez nem jó. Fordult már át, de egyáltalán nem alkalmazza, hogy változtasson a helyzetén. Szóval számomra fura ez a felcserélt sorrend. A felállás számára úgy élvezetes, ha berakom a kiságyba és ülő helyzetből hagyom, hogy a rácsokon felhúzza magát. Közben azt nézem, hogy mennyire balesetveszélyes, mert állni ugye még nem tud. Hogy kerek legyen a sztori azt tudni kell, hogy hatalmas baba. 10 kg és 75 cm. Feltételezem ez lehet az oka, hogy a földön és fekve szinte csak pár percig van el. Nehéz forgatni a csöpp testét 🙂 Próbálom motiválni közös illetve különböző játékokkal, de nem hagyja magát. Szóval a kérdésem az lenne, hogy most hogyan tovább? Mert amióta felállt folyamatosan nyűgös. Állandóan állni akar, nekem meg görcsöl a derekam. Nyilván változni fog ez is, de egy magát még megtartani nem képes csecsemő nem állhat non-stop… Vagy igen?

    Válasz: Ha magától felhúzza magát, akkor nem gond, hogy már áll. Az is érthető, hogy most más nem érdekli, hiszen most ez az új ezt kell gyakorolni. Ez a helyzet 1-2 hétig tart, aztán egyre ügyesebb lesz és már nem kell folyton figyelni mikor esik el, mert megtanul magától is lecsücsülni. Változó, hogy a nagy babák mit mikor csinálnak, az az általános tapasztalat, hogy a nagy súly nem akadály semmiben, ha a baba már megérett rá, de vannak olyan nagy babák is, akik lassabban csinálnak mindent (a nagyobbik fiam fél évesen 10 kilós volt és 8 hónaposan már ő is mászott és állt, a kicsi 8 kilós volt és csak 9 hónapos korban kúszott)

  • Krisztina

    2009. május 21. csütörtök

    Sziasztok!

    Sára lányom most 6 hónapos és igazi kis vasgyúró, 8kg és minden érdekli. A forgás csak akkor megy ha ő akkarja, de nagyon szeret ülni. És ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Sára már 4-5 hónaposan ha párnával megvolt támasztva nagyon erőlködött, hogy felüljön.Akkor segítettünk neki! Most 6 hónaposan csak üllni szeret, úgy nagyon jól elvan , játszik a köré rakott játékokkal, csak nagyon ritkán dől el. Ő saját magától nem tud még felülni csak ha mi rakjuk le. Ha hasra rakom kb 3 percet bír ki utána elkezd sírni. Kérdésem, hogy rosszul csinálok valamit vagy nem ártok így neki, a gerincét nem terhelem meg és mit lehet tenni?
    Köszi:Kriszta

    Válasz: Fél évesen már ülhet megtámasztva, vagy a saját kezére támaszkodva, ha tud. A hasratevést nem kell erőltetni, de néha tedd hasra és amikor megunja, nem tetszik neki, akkor segíts neki átfordulni, ezt csináljátok meg naponta többször.

  • winicica

    2009. május 14. csütörtök

    Sziasztok!

    Nekem olyan problémám van, hogy a lányom most 9 hónapos, k.b. egy hónapja kezdett el kúszni, de nem próbálkozik a mászással….sajnos hasaltatni nem sokat hasaltattam kicsinek, de most már Ő maga fordul hasra éjszaka. Viszont sok babánál láttam azt, hogy hason alvásnál maguk alá húzzák a lábukat, és úgy alszanak…nálunk nem volt ilyen…..mennyi időnek kell eltelni kúszás és mászás között?? És tényleg igaz az, hogy ha nem mászik a gyerek, akkor diszlexiás lesz??

    Válasz: Egy vizsgálat kimutatta, hogy ha egy babánál teljesen kimarad a kúszás és a mászás is, akkor nagyobb a diszlexia lehetősége. De az, hogy már 1 hónapja kúszik és még nem mászik, semmit nem jelent, a kúszás után a mászás fog következni, mert a kúszással valójában a kicsi felkészíti az izomzatát a mászásra. (az is lehet, hogy előbb fog kúszásból felállni, mint mászni, de a mászás nem fog kimaradni, ne aggódj :))

  • Anita

    2009. április 02. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam most múlt 5 hónapos, de nem nagyon akar forogni. Inkább a kúszással kacérkodik, de még igaziból az sem megy neki. Ha hasra fektetem, akkor két változat lehetséges. Ha van elérhető távolságban valami játék, akkor megfogja és az alkarjára támaszkodva rágcsálni kezdi. Ha nincs, akkor kinézi hol van a tárgy, majd leteszi a fejét és a lábával meg a kezével kapálózik, hogy közelebb kerülhessen. Néha a fenekét is felemeli és maga alá szedi a lábait. Egy idő után megint feltápászkodik az alkarjára és megnézi, meddig jutott. Persze haladnia még nem sikerült így, ezért leteszi a fejét és kezdi elölről. Ezt kb. 3-4szer csinálja egymás után, majd már nem mozdul és sírni kezd. Mivel tudnám még ösztönözni, hogy vagy forogjon vagy a kúszás jobban menjen neki?

    Válasz: Nem kell ösztönözni, pont azt tudja, amit életkora alapján kell neki, a többire rájön majd magától. Hogy legyen egy kicsi sikerélménye, néha közelebb teheted a játékokat valamivel, hogy el is tudja érni a nagy erőlködésben, de ez a gyakorlás része ez ezzel jár, el kell fogadni.

  • Bölcsföldi Andi

    2009. április 01. szerda

    Sziasztok!
    Az én kisfiam 7 hónapos és négykézláb teker (2 hete) valamint ahol csak lehet feláll. Most mindenki azzal ijesztget, hogy túl korai ez még. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a kisfiam nem egy nagydarab muksó (mindössze 6,5 Kg) és egy igazi sajtkukac. Az ide-oda forgást is elég hamar elkezdte. A kúszást meg nem tudom, hogy csinálta-e? Ha visszagondolok az elmúlt hónapokra, akkor igazából minden játékot elért, amit el akart érni…de látványosan nem igazán kúszott. A négykézláb mászást megelőzően úgy 4 hétig ment a négykézláb hintázás. Ilyenkor persze többnyire hátrafelé tolatott. Ha nagyon el akart érni valamit maga előtt, akkor előre „vetette” magát. Most akkor ez jó, vagy sem? És azt sem értem, hogy mi az hogy túl korán csinál egy baba valamit? Mindent magától kezdett el…
    Kíváncsian várom a véleményeteket.
    Üdv: Andi

    Válasz: Egyáltalán nem korai, pláne, hogy előtte 4 hétig hintázott, tehát tökéletesen jól halad minden, csak egy kicsit korábban van, mint a többi babánál (az átlag 8-9 hónapos korban kezd el mászni vagy még később, de kicsi babáknál teljesen normális, hogy hamarabb kezdik el, hiszen nekik könnyebb)

  • TIMI82

    2009. március 22. vasárnap

    SZIASZTOK.AZ ÉN KISFIAM TEGNAP VOLT 8-HÓNAPOS ÉS KICSIT AGGÓDOM MERT MÉG NEM ÜL MIKOR KELLENE NEKI ÜLDÖGÉLNI?HA FELÜLTETEM AKKOR SE SZERETI INKÁBB ELBORUL.KÖSZÖNÖM

    Válasz: Még nem kell magától ülnie. Ezt 10 hónapos korban kell tudnia.

  • Niki

    2009. március 18. szerda

    Sziasztok!
    Az én kisfiam pár nap múlva lesz 4 hónapos. Már pár hetes kora óta szépen tartja a fejét hason, egy darabig szeret is hason lenni, de amikor megunja, sír. Háton a kiságyat teljesen körbejárja éjszaka, ha a lábát leszorítja a földre kinyomja a fenekét, félülő helyzetből felhúzza magát ülőbe és bólogatás nélkül tartja a fejét. Ha az oldalára fordítom és keresztezem a lábait akkor felemeli a fejét és hasra fordul. De egyedül nem akar forogni, akkor sem ha játékokkal körbe pakolom. A játékokat ügyesen megfogja és nyúl is értük, de csak ha nincs messze és eléri, nem küzd érte, hogy elérje. Engem az aggaszt, hogy még egyáltalán nem fordult meg egyik irányba sem. Ez normális?

    Válasz: Igen. Pontosan ezt kell tudnia ebben a korban. Körbeforogni majd 6 hónapos kor után kell tudni neki.

  • Nelli

    2009. március 12. csütörtök

    Sziasztok!

    Szeretnék egy kis segítséget, tanácsot kérni…
    A fiam lassan 8 hós lesz és nem kúszik, nem mászik, viszont rendkívül stabilan ül és fel tud állni (kiságy rácsába kapaszodva, saját erőből). Sajnos mindig is utált hason lenni, forogni is azért tanult meg -közel 7 hós korában-mert folyton hasra tettem. „Gurulva” közlekedik, de amint megszerzi a kiszemelt tárgyat rögtön hátára is fordul. Egyébként a kezecskéivel is nagyon ügyesen bánik, folyton pörgeti az újjával a játékáit, összeüti azokat, stb. Tehát az lenne a kérdésem,h hogyan tudnám őt rávenni a kúszásra, mászásra?. (Ha csak egy játékot teszek ki neki forgással nehezen megközelíthető helyre, akkor hiszti van.) Esetleg gyermek neurológus segítségét kellene igénybe vennünk?

    Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz: Sehogy. Most ez az érdekes neki, ami megtanult, ezt gyakorolja, a legtöbb baba 9-10 hónaposan kezd el mászni, addig ráértek ti is vele.

  • Horváth István

    2009. február 22. vasárnap

    Szervusztok!Szia Ági!

    Segítségeteket szeretném kérni holdkomp/bébikomp témakörében.Mi a véleményed róla,hasznos-e,vagy inkább ártalmas,lehet használni,de csak rövid időszakokra,vagy inkább a hinta a jó megoldás a fejlesztéshez(a baba szórakoztatásához,lefoglalásához)?Úgy gondolom nagyon sok mai eszköz,játék felesleges ill. káros a normális fejlődés terén,csak arra jók,hogy a szülőt tehermentesítsék.9 és fél hónapos a kisfiunk,én Angliában dolgozom(élek)feleségem Budapesten a kissráccal.Feleségem mindenáron szeretne kompot venni,csak tudományosan alátámasztott
    véleménnyel tudom lebeszélni(ha valóban káros,ahogy sokhelyütt olvasom).
    Előre is köszönöm
    Hováth István,kispapa

    Válasz: Valójában a holdkomp nem káros, de ha sokat teszik bele a babát, akkor káros lehet. A normális fejlődés ugyanis úgy néz ki, hogy a kicsi kúszik, ezzel kifejlődnek azok az izomcsoportok, képességek, amik a mászáshoz és az álláshoz kellenek, majd a mászással és az állással fejleszti ki a járáshoz szükséges képességeket, izmokat. Ha kompba teszik, akkor olyasvalamit tanul meg, amire nincsen szüksége, ha pedig túl sokat teszik bele, akkor egy fontos mozgásfejlődési szakaszban, ahelyett, hogy gyakorolná, ami számára valóban szükséges, kompozik, és ettól megkéshet a mozgásfejlődése.
    A rugós hinta egészen más, fejleszti a limbikus rendszert, az izomzatot, kifejezetten hasznos dolog, elősegíti a mozgásfejlődést is.

  • Judit

    2009. február 19. csütörtök

    Szia Ági!

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy mennyire terheli meg egy 7 hós baba csontozatát az állás? Kb. 1 hónapja kezdett el magabiztosan forogni a fiam(már 3 hósan ment a hasról hátra forgás és nem volt még 5 hós amikor 2x észrevettem, hogy hátról hasra fordult, vmint karácsonykor, már négykézláb hintáztatta magát), és 1 hét múlva már kúszott körbe körbe és felült magától. Már 1 hete mászik nagyon szépen, de általában csak a legközelebbi „tereptárgyig” vagy emberig megy, ott kapaszkodva feláll. És boldog. De én nagyon aggódom, hogy a csontjai, izületei mennyire bírják a terhelést, mert relatív nagy baba (több mint 9 kg és 73 cm). Engedhetem állni, vagy inkább fogjam vissza és tegyem le négykézlábra? És ettől nem fogja abbahagyni a próbálkozást?
    Amúgy nagyon tetszik az oldal, jó hogy mindenre találhatok megoldást.
    Előre is köszönöm.

    Válasz: Ha magától már fel tud állni, akkor nyugodtan állhat. Alapszabály, hogy semmilyen mozgásformát sem szabad erőltetni, ha magától még nem tudja (pl. felültetni, amíg nem tud még magától ülni), de ha magától fel tud állni, akkor nyugodtan álldogálhat, amennyit csak akar. Ne tedd vissza, úgyis fel fog megint állni 🙂

  • Viki

    2009. január 26. hétfő

    Szia Ági!

    Olvasgatom a honlapodat, a mozgásfejlődést általában is, és a véleményeket egyaránt. És kezdek aggódni… leírom miért:
    Kisfiam most lesz (2 hét múlva) 9 hónapos. Sokat ül már, egészen ügyesen, nagyon ritka hogy valamit nagyon szeretne elérni és akkor elborul. Általában ügyesen megtámasztja magát. Nem volt erőltetve az ülés, az elején még próbálkozott, de egy ideje már nem teszi. Nem is nyújtja a kezét, nem húzza fel magát, de ha fektettem, akkor hasra fordul és így hisztizik. Csak az a jó, ha felülhet, de Ő maga nem sokat tesz érte. A kúszás és mászás pedig nagyon nem jellemző. Az igaz, hogy soha nem szeretett hason lenni, pedig sokak tanácsára próbálkoztam… nagyon sokat. Most ritkán már körbefordul saját tengelye körül, de semmi egyéb. De amint írtam mindig csak ülne. Nem gond, hogy nem akar önállóan felülni? Nem teszek vele rosszat ha én rakom ülő pozícióba?
    Mostanában próbálom már azt is, hogy minden ölbe vétel előtt a kezeinél fogva húzom fel ülésbe, hogy érezze hogyan is kellene. Ezt szabad?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Szabad a kezénél felhúzni, nekünk a gyerekorvos kifejezetten ajánlotta. A többi miatt ne aggódj. Most az ülés érdekes neki, pár hét múlva meg az ülés nem érdekli már és a kúszás lesz az érdekes.

  • Kati

    2008. december 07. vasárnap

    Sziasztok! Szia Ági!
    Kislányom 7 hónapos és 3 hetes. 6 hónapos kora óta forog mindkét irányba. Forgását olyannyira tökéletesítette, hogy az egész szobát így közlekedi be, szinte mindent gurulással ér el.
    Kb. 2 hete kezdett el kúszni, de EGYOLDALASAN, azaz: jobb kezével húzza magát, bal lábával tolja magát. Bal oldalra ugyanezt nem hajlandó megcsinálni, még akkor sem, ha hason a jobb lábát kitámasztom – akkor is a jobb kezével (tehát nem az ellentétes kézzel) húzza magát.
    Mit tehetnék, hogy ez a féloldalasság megszűnjön és váltott kézzel/lábbal kússzon? Volt már vkinek hasonló gondja? Elmúlik/várjak még vagy irány a gyógytornász? Úgy olvastam, nagyon fontos a váltott kéz-láb használat az agyféltekék normális fejlődése végett.
    Ági, mi a te véleményed erről?

    Köszönöm, Kati

  • Niki

    2008. november 15. szombat

    Sziasztok!
    Először járok ezen az oldalon, de nagyon tetszik, sok hasznos infót találtam itt.
    A mi kislányunk 3 hónapos. Az elé tartott csörgőt célirányosan megfogja, a szájába teszi, de ezt csak oldalirányba csinálja az egyik kezével. Ha középre tartok elé csörgőt, azt figyeli, de nem nyúl érte és a feje elé középre magától nem emeli a kezeit. Egyébként nagyon figyelmes, sokáig képes koncentrálni, gagyarászik és oldalra fordul, hason a fejét szépen tartja, kinyomja magát.
    Kérlek, segítsetek, jogosan aggódom-e.

    Köszönöm, Niki

    Válasz: Az aggodalmad nem jogos 🙂 Ebben a korban nagy eltérések lehetnek a babák között. Van, amelyik még semmi után nem nyúl, van amelyik meg már mindent megfog, ti egy köztes stádiumban vagytok, 1-2 hét múlva ez jelentősen megváltozhat. Vannak a fejlődésben ilyen érdekes állapotok, amikor valamit csak egyféleképpen csinál a baba néhány hétig, de aztán innen mindig továbblépés szokott következni.

  • Vida Agi

    2008. szeptember 19. péntek

    Barbara, Mano, van egy olyan korszak, amikor a gyerekek imádnak már segítséggel járni. Ez a segítség lehetsz te, de lehet más is. Pl. egy tologatható járássegítő játék, de nálunk pl. egy kis műanyag szék volt az, azzal sétáltak mindenfelé a lakásban (ez így stabilabb is volt, jobban rá tudtak támaszkodni, nem gurult el). Ismertem olyan gyereket, aki egy nagy szatyrot telepakolt lábosokkal meg fedőkkel a konyhában és azt tolta maga előtt, így közlekedett a lakásban – én voltam az 🙂

    Barbara, abban igazad van, hogy amikor ő már magától is megtesz 1-2 lépést, akkor nem gond a sétáltatás, a gond az, amikor az anyuka erőlteti mindenáron a sétáltatást a járni még nem tudó gyereknél.

  • Mano923

    2008. szeptember 17. szerda

    Sziasztok!

    Barbara kérdéseire én is kívánvsi lennék, mert az én kisfiam most lett 9 hónapos és már egy ideje állandóan menni kell vele! Én igyekszem, hogy ne kerüljek olyan helyzetbe, hogy vezetgetnem kelljen, de (nem túlzok) 5 percenként jön oda és nyújtja a kezét. Ha felveszem, van hogy belenyugszik, de legtöbbször akaratoskodik és a végén csak sétálnunk kell! A figyelmét se lehet elterelni sok ideig, mert aztán hamar ráun a játékra és megint jön, feláll a nadrágomba kapaszkodva és fogja a kezemet!
    Ez ellen lehet tenni valamit, vagy hagyjam hisztizni és akkor se sétáljunk, vagy azért lehet valamennyit sétáltatni, ha ennyire akaratos?

  • Barbara

    2008. szeptember 05. péntek

    Sziasztok!Szia Ági!
    Régóta meg szerettem volna kérdezni, egy írástudótól, hogy akkor most hogy is van ez ezzel a sétáltatással, vezetgetéssel?
    Kislányom korán felállt, hamar oldalazott, most lesz egy éves, és ott tartunk, hogy engem maga után húzva rohangál, vagyis Ő VEZET ENGEM A KEZÉN. De tényleg. Soha nem állítgattam, sétáltattam, ezt is ő kezdte el, nyúl a kezemért és indul.Mindemellett ettől nem lassult a járárstanulása, mer a kb. két hete tartó maga után húzogatás után most már. Pl. ha kimegyek a szobából, utánam jön egyedül, meg ilyenek.Nem mondom, hogy ide-oda rohangál, de már önállóan is bátorkodik menni.Szóval szerintem ( és ezt nem csak a mi házi tapsztalatink alapján, de más ilyen korú „sétáltatott” babák láttán is mondom) a baj nem az, hogy ha az egy éveskor körüli , már egyedül próbálkozó babát vezetgeti az ember, hanem ha a fejlődést siettettve, vagy mert mondjuk anyuka már járt 10 hónaposan az arra még nem kész babát léptetjük, felállítjuk, stb.Sokszor lehet látni ugye erre is példát, hgy a gyereket a nyújtott karjánál fogva kb. emelve löki előre az anyukája, hogy jár a baba jár.
    Na, ezt csak azért írtam, mert én pl. tök kömolyan vettem a sétáltatástilalmat, meg a bébikompstoppot(ezt még most is), és nem értettem, hogy miért van az, hogy kislányom újabban annyit ácsingózik felém nyújtott karral, mint nyolc hónaposan, amikor mindig fel kellett venni.Aztán rájöttem, hogy nem ölbebújásra vágyik, hanem menne.És most megy.
    Ági, Te ezt hogy látod?

Comment navigation