Mikor mászik a gyerek?

A babák többsége 6-7 hónapos kora körül már képes a kúszásra, de ez általában még inkább véletlenszerű, mint céltudatos. 1-2 hónap alatt tökélyre fejlesztik a technikájukat, majd ezt követően kezdenek el mászni, nagyjából 8-10 hónapos kor között. De hogyan motiválhatjuk a mozgásfejlődést és milyen tényezők miatt késhet a mászás?

Mikor mászik a gyerek?Ültetni tilos!
Az anyukák általában nagyon örülnek, amikor a baba végre már tud ülni támasztva és innentől fogva lelkesen ültetik a picit, aki pedig nagyon élvezi ezt, hiszen teljesen új szemszögből nézheti a világot. A mászást azonban hátráltatja az ültetés, hiszen amikor ül a pici, passzív tevékenységet végez, és ez nem motiválja az önálló mozgásra (legfeljebb a kézügyessége fejlődik általa).

Ültetés helyett inkább sokat feküdjön a baba, hol hason, hol háton, mindkettőre szükség van. Amikor fekszik, tegyünk érdekes játékokat a közelébe, amiket átfordulva, vagy kicsit odébbmozdulva képes elérni, ezzel is mozgásra, önálló felfedezésre serkentjük, de ne legyen túl sok játék sem körülötte, egyrészt a bőség zavara miatt, másrészt, mert maga alá sodorja őket, és ez zavarja majd.

Legyen elegendő tere a mozgáshoz! Amikor nem tudunk mellette lenni, akkor legyen mindig járókában, ahol kedvére játszhat, de nem tud bajba keveredni (az állás elsajátításához pedig kifejezetten jó segítséget nyújthat majd neki a járóka, mint kapaszkodó), azonban amikor ott tudunk lenni vele, akkor tegyük játszószőnyegre vagy habtapira, ahol kedvére mozgolódhat. A habszivacs puzzle vagy habszivacs lap (másnéven habtapi) különösen jó, mert alulról szigetel, így nem fázik fel a kicsi a hideg padlón, másrészt a csúszós felületen könnyebben tud kúszni a baba és nem tudja maga alá gyűrni sem a próbálkozások közepette.

Holdkompot ne!
A holdkomp már egészen kicsi korban megadhatja a babának az önálló közlekedés élményét, hiszen könnyedén hajthatja benne magát a kicsi, a baj csak az, hogy a kúszáshoz mászáshoz már így nem lesz kedve a csecsemőnek, hiszen a holdkomppal enélkül is eljuthat bárhová. Ez is késleltetheti a mászás és a járás kialakulását.

Amivel segíthetünk

  • Babaúszás: számos vizsgálat kimutatta, hogy a babaúszás jó hatással van a mozgásfejlődésre. A babaúszásra járó babák hamarabb kezdenek mászni és járni, a kisebb neurológiai problémák kezelésében is jó szolgálatot tehet. A gyorsan hízó lustább babákra különösen jó hatással lehet a babaúszás.
  • Rugós hinta: a rugós hinta fejleszti az egyensúlyérzetet és erősíti a lábakat, a babának pedig remek szórakozás, viszont nem hátráltatja a mozgásfejlődést, mint pl. a holdkomp.
  • Babamasszázs: az izomfejlődést és a testérzetet elősegíthetjük babamasszázs segítségével.
  • Ritmikus játékok, mondókák: a közösen végzett babatorna, az éneklés, ringatás egyaránt jó hatással lehetnek a mozgásfejlődésre.
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

84 Comments

  • kata

    2014. június 14. szombat

    Kedves Ági!

    A kisfiam 10 hetes és kb. egy hete egyre aktívabban mozgatja a kezeit és a lábait. A héten már hason fekvésbôl úgy nyomta ki magát, hogy percekig tartotta is a fejét és a felsôtestét.Két napja pedig elôszeretettel gyakorolja a hasonfekvésbôl átfordulást néha az oldalára, de van, hogy a hátára.Sokat nyög és nèha sír is hozzá, de, ha a hátára fordítom, akkor ordít.Amikor tartja magát, azt láthatóan élvezi és az átfordulást is mosollyal nyugtázza néha.A nyögések ellenére úgy veszem észre, h élvezi a kis gyakorlatait 🙂 A probléma viszont az elalvás és az alvás.Azóta, h elkezdte az átfordulást, szinte lehetetlen letenni aludni, bármilyen fáradt is, a hasára, ugyanis azonnal elkezdi átfordítani magát és, amikor a hátára kerül ordít. (hason alszik a kezdetektôl, háton nem bírt, a folyamatos moro-reflexek felébresztették illetve még most is felébresztik) Az éjszaka folyamán is sokszor sír, nyög, felébred az új tudományát gyakorolva.Eddig öt körül ébredt elôször, most kettôkor és utána óránkènt..A kérdésem az lenne, h rendben van-e, h ilyen korán elkezdett forogni és hogy mit tudnék tenni azért, h nyugodtabban aludjon.

    Válaszod elôre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. június 15. vasárnap

      Előfordulhat már ebben a korban is, hogy a baba át tud fordulni, nagyon ügyes 🙂 Sajnos az átfordulás megkezdésekor nehezebben megy az alvás, de ez csak átmeneti, csak addig tart, amíg a kicsi megszokja az új mozgásformát. Segíthet, ha hálózsákban altatod, mert úgy nehezebb átfordulni, de tényleg csak néhány napig tart az újdonság varázsa.

  • Ágnes.

    2014. június 14. szombat

    Kedves Ági!

    A lányom 9,5 hónapos,8kg. (37 hétre született)félek le van maradva a mozgásfejlődésben. mászni nem akar,ülni nem ül,a kúszás nagyon lassan megy, inkább forog.Egyébként ügyes,figyelmes baba. Ma kezdte el maga alá húzni a térdeit és hintázik. de a fejecske lent van és mintha a lábát nézné. Jelent ez valamit? Mit gondol? Köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. június 14. szombat

      9 hónaposan kúszni kell tudnia a babának, mászni 10 hónaposan kell elkezdeni, tehát ő teljesen időben van, nincs miért aggódnod. Ha már maga alá húzza a térdeit és hintázik, hamarosan mászni is fog.

    • Ágnes.

      2014. június 14. szombat

      még annyit hozzátennék, hogy ha felültetem stabilan ül és próbálkoztam már állítani, igyekszik megtartani magát.(természetesen nem állandóan csak kíváncsiságból állítottam el e bírja magát.)köszönöm

  • Kerekes Tímea

    2014. március 18. kedd

    Kedves Ági.

    A kisfiam most 8,5 hónapos.
    Szépen forog oda-vissza, bejárja az egész szobát így forogva,a pocakján körbefordulva. Viszont nem üll önállóan, nem kúszik, nem mászik.
    Körölöttünk minden ismerős baba ilyenkorban üllt, màszott.
    Van miért aggodnom.
    Amúgy boldog, érdeklődő, nyitott babànak mondanám.
    Már van 5 foga. Azzal is szenvedünk nem alszik nyugodtan folyton felsír éjszaka, nehezen nyugszik meg. Majd 3 cumisüvegnyi vizet iszik meg èjjel, úgy nyugszik csak meg ha iszik.
    Mit tudok tenni a mozgàsfejlődése érdekében, valamint a nyugodt éjszakákért?
    Köszönöm vàlaszod.
    Timi

  • Marietta

    2014. március 14. péntek

    Az én kisfiam 7,5 hós. Járunk baba úszásra és már régóta kúszik, forog, és egy hete felül magától és ezt gyakorolja, és próbálkozott már az állással is. Nem gond, hogy mászni viszont még nem akar? Nagyon gyorsan kúszik, egész nap megy valahova, majd felül pihenni és megy tovább. Sokat van szabadon a lakásban, a járókába nagyon ritkán rakom. Mikortól kell aggódni, hogy nem mászik? Köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2014. május 26. hétfő

      Ha 11 hónaposan sem mászik, akkor kell szakemberhez fordulni.

  • Kinga

    2014. január 15. szerda

    Kedves Ági!

    A Kisfiam 7,5 hónapos. 4,5 hós kora óta forog (hasra és vissza), körbe-körbe kúszik, begurulja a szobát, de még a klasszikus ún. kommandós kúszást nem produkálja. Ez baj lehet?

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Egyáltalán nem baj. A kúszásnak több fokozata van, a körbekúszás, a tolatás és ezután, ahogy a kicsi kigyakorolja a megfelelő mozgást, szokott következni a kommandós kúszás.

  • Margit

    2013. december 17. kedd

    Kedves Ági!

    Olyan kérdésem lenne, hogy kislányom 10 hónapos és még nem ül, de feláll (kapaszkodva), mászik, a bútorok mentén kapaszkodva sétál nagyon mozgékony eddig minden mozgásfejlődési szakaszt időben, vagy kicsit előbb csinált és semmi nem maradt ki. Nem szoktam ültetni, ha még is kicsit fektetve, soha nem 95 fokos szögben.

    Amikor játszik és használni akarja mindkét kezét egyszerűen hanyatdobja magát és úgy játszik. Állásból ha lehuppan a fenekére, rögtön eldől és már áll is fel újból. Dérdelve szokott játszani akkor a sarkaira leül, de általában egyik kezével kapaszkodik valamiben..

    Nagyon kíváncsi, jókedvű sokat gügyög és már utánoz is minket, de annak jelét se mutatja, hogy ő ülni fog egy-két héten belül..

    Lehet valami probléma, vagy legyek még türelemmel??

    • Vida Agi

      2013. december 19. csütörtök

      Ha feláll magától, térdel, akkor nincs semmi gond a mozgásfejlődésével, egyszerűen csak most az állás érdekesebb a számára, nem akar ücsörögni.

  • Mjudit

    2013. december 04. szerda

    Lányom lassan 4 hónapos, de a védőnő és a gyermekorvos elmondása szerint kissé le van maradva. A fejét szépen emeli már, de sajnos a kezét nem tartja ki ha hason van, a keze is ökölben van szinte mindig, görcsösnek tűnik. Emellett pedig feltűnő h.inkább a jobb oldalát „részesíti előnyben”, általában jobbra néz a hordozóban ha kézben van szinte csak jobbra fordul. Szükségünk van gyógytornászra, vagy várhatok még pár hetet?

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Nagy gondot ez még nem jelent, de érdemes megmutatni szakembernek, mert ha korán észreveszik a gondot, gyorsabban meg lehet szüntetni a problémát.

      • Mjudit

        2014. január 14. kedd

        Köszönöm Ágnes! Bár problémánk megoldódott magától, szinte egyik napról a másikra, már fordul és kúszik is.
        Üdvözlettel: Judit

        • Mjudit

          2014. március 29. szombat

          Kedves Ágnes!
          Mostani problémám viszont az h. lányom nagyon gyorsan felállt, alig a kúszás/mászás után. Normális h. 7 hónaposan, áll és megtesz néhány lépést kapaszkodva? Köszönöm.

  • Zsanett

    2013. november 05. kedd

    Kedves Ágnes!
    Olyan kérdéssel fordulok hozzád, kislányom 9 hónapos még nem tud felülni, mászni, ha felültettem stabilan ül és már négykézláb hintázik és gurulva közlekedik, érdemes lenne megmutatnom orvosnak vagy én izgulóm túl? Egyébként vidám, mozgékony baba!
    Előre is köszönöm
    Zsanett

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      Még időben vagytok, nincs lemaradva semmivel.

  • Timi

    2013. szeptember 29. vasárnap

    Kedves Ági,
    most volt 8 hónapos a kisfiam, de még egyáltalán nem tud kúszni, sem mászni. Sőt, a hasára átfordul, de onnan vissza még nem. Ül, ha ültetem, feláll ha a kezét fogom, de még inog össze-vissza. Egyébként kis súlyú, a súlygyarapodása elég lassan halad. Aggódok, hogy rendben van e a mozgásfejlődése. Nyugodt baba, nem sírós, és az éjszakát is végigalussza.

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Kicsit le van maradva a korához képest, mutasd meg orvosnak mindenképpen.

  • Bognár Anikó

    2013. szeptember 18. szerda

    Szia Ági!

    A rugós hintából melyiket ajánlod, amelyik beülős, olyasmi, mint egy etetőszék, tehát van baba körül egy műanyag tartó rész, vagy azt, amelyik inkább olyan, mint ha egy kenguruban ülne a baba?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdv: Anikó

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      A kengurus jobb, mert az a baba formájához igazodik, ezért jobban tartja.

  • Steinmüller Izabella

    2013. július 25. csütörtök

    Szia Àgnes!

    Nekem gond nélkül megnyíltak az oldalak amiket küldtél, el is olvastam őket. Örültem,hogy hasonlóan jàrok el ösztönből mint ahogy Te egy szakember javasolja. 😉
    Tulajdonképpen tudatos szülőnek vallom magam,rengeteg szakkönyvem is van a jàtékos nevelésről,a gyermekek fejlődéslélektanàról…igyekszem nap mint nap boldoggà tenni a kis lurkómat.
    Van màr egy 19 éves fiam is, vele is nagyon őszinte és mély kapcsolatot àpolok…mindent megbeszélünk,mert hiteles maradtam a szemében. Baràtok is vagyunk ugyanakkor tudja,hogy hol a hatàr, tisztel is. Őt is úgy neveltem ahogy szerettem volna ha kisgyermekként engem úgy nevelnek. 3x kapott a fenekére egészen idàig és 5 éves koràig velem aludt. Nem zavart egyàltalàn.
    A most 17 hónapos kisfiam is velem alszik a születésétől fogva és cicizik is még. 😉
    Vele az egyetlen problémàm,hogy így is nagyon rosszul alszik…tudom,hogy a szopizàs miatt ébred fel éjjel 4-5x is..nah meg a fogzàs…de olyan cici függő,hogy ha nem adom neki éjjel akkor vagy keservesen bömböl vagy egyàltalàn nem alszik vissza. Napi 2-3 óra alvàssal vegetàlva igen nehéz kiegyensúlyozottan szerveznem a fiúk napjait. A férjem Franciaorszàgban dolgozik tehàt segítségem nincs. Ötlet vagy trükk van-e a tarsolyodban erre az esetre??;D

    Üdvözlettel: Steinmüller Izabella

    • Vida Agi

      2013. július 26. péntek

      Nem a szopizás miatt ébred fel éjszaka gyakran. Valami más miatt ébred fel (pl. fogzás) és mivel azt szokta meg, hogy cicin nyugszik meg, ezért azt kéri. De ez természetes. Mint ahogyan az is, hogy ha nem kapja meg, akkor sír, mert kéri.
      Tehát elsőként azt az okot kéne kezelned, ami miatt felébred. Kukucskálj be a szájába, lehet, hogy látszik is, milyen duzzadt az ínye, ha ezt látod és/vagy nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, megrág, az ínyét piszkálja, akkor biztosan a fogzás a gond, és ezt kell kezelni (pl. homeopátiával)

    • Hohner Erika

      2013. november 29. péntek

      Szia Izabella! Nem szeretnélek zavarni csak szeretném megkérdezni hogy felvehetnénk e a kapcsolatot gyereknevelés kapcsán… Örülnék ha válaszolnál… Egy gyermekes anyuka vagyok és Ausztriában élek és sajnos semmi segítségem nincs és sokszor vagyok nagyon tanácstalan…
      Köszönöm előre is válaszod!

      Hohner Erika

  • Kinga

    2013. július 24. szerda

    Sziasztok!
    Olyan kérdésem lenne,hogy nem-e baj,hogy az 5 és fél hónapos kisfiam,már mászik.A kúszást is 3 és fél hónaposan elkezdte,az átfordulásokat 2 hónapos kora óta.Nagyon aktív baba,próbáltam lekötni a figyelmét fekve,nehogy megerőltesse magát,de nem marad meg egy helyben. Elképzelhető,hogy hiperaktív (ettől tart a párom)?

    • Vida Agi

      2013. július 24. szerda

      Egyáltalán nem baj. Ha magától kezdte el és magától csinálja, akkor hadd gyakorolja. Ez nem a hiperaktivitás jele, az viszont biztos, hogy a kisfiad alapból ingerkereső típus, aki aktív és minden érdekli, valószínűleg sokat kell majd utána szaladgálnod a játszótéren 🙂

  • erika

    2013. március 16. szombat

    szia azt szeretném kérdezni nekem két ikerlányom van 7és félhonaposak de nem nagyon másznak inkább hátrafe menek.probálkoznak felulni de meég kisebb nagyob sikerel megy.hogy menyi idösen szoktak általábba az iker babák mászni?

    • Vida Agi

      2013. április 01. hétfő

      Kúszni 9, mászni 10 hónaposan kell elkezdeni, ha ők esetleg korábban születtek a vártnál, akkor a korrigált kort kell figyelembevenni a mozgásfejlődésnél is.

  • Betti

    2012. november 19. hétfő

    Kedves Ági!

    Kérdésem az lenne,hogy hány hónapos kórtól javasolt a rugós babahinta használata?
    Illetve van-e valami olyasmihez kötve,hogy pl.már stabilan tudjon ülni a baba,amikor beletesszük?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv,
    Betti

    • Vida Agi

      2012. december 12. szerda

      Nem. Mivel a rugós babahintában nem ül, hanem félig-meddig áll a baba, viszont a háta meg van támasztva és nem kell a saját súlyát tartania, ezért ezek már 5 hónapos kortól használhatóak (típustól is függ, természetesen)

  • Melinda

    2012. július 09. hétfő

    Kedves Ági!

    10 hónapos babám van, ő a negyedik gyermekem. A problémám az, hogy kúszni (inkább csúszni) hátrafelé szokott, négykézlábra állva pedig azonnal felül.Mivel a vissza négykézlábra még nem működik, nem is mászik.Egész játszóidőben csak ülne ha engedném, de lefektetem és minden kezdődik elölről. Próbáltam a dolgokat messzebbre tenni, de így popsin csúszva éri el a játékait. Tudom, hogy ez is mulandó és lehet, hogy holnap egyik percről a másikra mászni kezd, de én akkor is nyugtalan vagyok miatta. Mit tudnál tanácsolni…? Egyébként egy sokat alvó kisgyerek, szerintem ez is hozzájárul a lassított mozgásfejlődéshez.Köszönöm válaszodat. Melinda

    • Vida Agi

      2012. július 12. csütörtök

      Válaszoltam neked erre a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Kriszti

    2012. június 05. kedd

    Érdekes dolgokat láttam már ezen az oldalon és szinte semmi nem úgy történik történt ahogy Ön leírja. Nekem nagyon de nagyon nem tetszik az oldal több szemszögből is összehasonlítottam más oldalakkal, a védőnő és az orvos beszámolóival tanácsaival, és a saját tapasztalataimmal.
    ez olyan kezdő szülőknek jó akik teljesen bizonytalanok semmi önbizalmuk. (elnézést a kismamáktól) (saját tapasztalat)
    ja és nagyon nagyon sok felesleges dolgot találtam az oldalon!
    azért akinek tetszik jó szórakozást!

  • Balogh Annamária

    2012. május 12. szombat

    Szia.
    Kislányom 10 hónapos és még nem akar mászni, a kúszás már megy neki játékokért eltud kúszni hogy megszerezze. Mondjuk elég nagy a súlya 11kg nem tudom hogy ennek van e köze hozzá , hogy kicsit lusta.
    Lábait már próbálja felhúzni a hasa alá de nem igazán akar elindulni mászásba.
    A lábra áltatást mennyire lehet neki „gyakorolni” ?
    Válaszod köszönöm.
    Annamária

    • Vida Agi

      2012. május 20. vasárnap

      Mivel nagy súlyú baba, ezért előfordulhat, hogy emiatt megy nehezebben a mászás, ez nem gond, ha kúszni már tud, akkor idővel mászni is fog. Álltatni, jártatni nem szabad, ez csak késlelteti a mozgásfejlődést, ha eljön az ideje, magától is menni fog neki.

  • Viki

    2012. május 02. szerda

    szia Ági!

    A kisfiam ma 7. hónapos, de ,,sajnos” még nem áll, csak ha felállítom percekre, nem ül stabilan csak billegve, és nem is kúszik csak hátrafelé tolja magát! Mivel és hogyan ösztönözzem a mászásra, és hogyan tanítsam meg felkapaszkodni ha nem szeret a kiságyban lenni!
    alvási problémáink is vannak, éjszaka min. 2* eszik + teázik szóval kel szinte 2-3 óránként! az tanácsolták már hogy hagyjam sírni és leszokik a ,, hisztiről” de én sajnálom síratni!
    mit csinálok rosszul??????????

    • Vida Agi

      2012. május 05. szombat

      Támaszték nélkül ülni 10 hónaposan, mászni 10 hónaposan, felállni 11 hónaposan, kúszni 9 hónaposan kell tudni. 7 hónaposan, ha hátrafelé már kúszik, az a korának megfelel, felállítgatni, ültetni nem szabad, ameddig magától nem tudja megcsinálni. Ha nem szeret a kiságyban lenni, tedd játszószőnyegre a földre, vagy egy nagy takarót teríts le neki, ahol szabadon mozoghat.

      ALvás: 7 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként kel éjjel a baba, ez nem hiszti, hanem éhes, meg kell etetni.

  • Kovács Krisztina

    2012. április 24. kedd

    szia!
    a kisfiam 9,5 hónapos és kb két-három hete felül és feláll egyedül. ügyesen kúszik, de nem akar mászni sőt még négykézlábra sem tud állni! próbálkozik régóta de mindig visszacsúszik és sehogyan sem sikerül neki, ha segíteni próbálok akkor sírni kezd. attól félek ha nem fog mászni később gondjai lesznek. sajnos én régebben sokat ültettem(amikor még nem tudott egyedül felülni) aztán amikor rájöttem hogy nem szabad azonnal elkezdtünk a földön játszani. sokat van hason a földön, de mindig az a vége hogy felül vagy feláll valami mellett! tudok neki valahogy segíteni hogy elkezdjen mászni? Gond hogy még nem mászik? Fog egyáltalán még mászni?
    válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2012. május 05. szombat

      Nem kell aggódnod, ha ügyesen kúszik, felül és feláll, akkor idővel mászni is fog. Gyakran előfordul, hogy kúszásból először feláll a baba, de aztán rájön, hogy ezzel nem tud nagy távolságokra eljutni, ezért a kúszását továbbfejlesztve mászni is elkezd. Nem kell neki segítened, ha hagyod, hogy szabadon mozogjon, idővel elkezd majd mászni is.

  • Szabó Ivett

    2012. március 23. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 7 hónapos és nagyon szépen megy hason előre, mindent amit el akar érni már el tudja. Odakúszik és elveszi. Nagyon szépen ül, de magától még nem tud felülni, de a babakocsiba mindig felül, kapaszkodva felhúzza magát. Kérdésem az lenne, hogy fog ő négykézlábra állni és mászni? Mert ismerőseim azt mondják, hogy nekik először négykézlábra áll a gyerkőc és utána indult el a mászás. Viszont mivel a kislányom már hason kúszik eszért nincs motivációja hogy négykézlábra álljon.
    Köszönöm válaszát.
    Ivett

    • Vida Agi

      2012. március 28. szerda

      Nem kell aggódnod, vannak olyan babák, akik kúszásból felállnak és csak később kezdenek el mászni, ez nem gond, általában pár héttel a felállás után rájönnek a mászásra is.

  • Pyry

    2012. március 15. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    10 hónapos a kislányom, de sem ülni, sem mászni nem akar/tud. Forog, és kúszik, de ennyi. Picit aggódom, hogy normális ütemben halad-e? A kúszást kb egy hónapja csinálja, most úgy, hogy a jobb oldalára fordulva a lábát felhúzva löki magát. Minden játékot elér így amit akar, de ha segítek neki felhúzni magát négykézláb, azonnal visszanyújtja a lábait és hasra fekszik. Kicsit gyengének gondolom az izmait, így sokat van hason, hogy erősödjön. Tehetek még valamit, hogy fejlődjön a mozgása?

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Ha kúszik és forog, akkor hamarosan fog mászni is. Most egyelőre a kúszást érzi hatékonynak, ha sokat van hason és sokat kúszik, idővel megtanul majd mászni is.

  • Véghné Veronika

    2012. február 27. hétfő

    Szia!

    Kisfiam 2 hét múlva lesz 10 hónapos.7 hós kora óta kúszik,de mászni semmi pénzért nem akar.1 hónapja elvittem már egy Dévény-tornászhoz,aki azt mondta,hogy semmi olyan baja,nincs,ami miatt nem mászik.Nem vittem többet,mondván hátha magától mászni kezd.Azóta annyi történt,2-3x négykézlábra állt pár másodpercig,meg néha próbálkozik berakni maga alá a lábát,de nem sikerül Ha segíteni akarok neki,akkor rögtön hiszti van,nem engedi…Nagyon aggódom,vigyem vissza és kezdjük el a tornát?
    Köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Ha a Dévényes szakember szerint nincs semmi baja, akkor nem kell elkezdeni a tornát, hagyd, hogy hadd gyakoroljon, hiszen a próbálkozást már elkezdte, ha szabadon próbálkozhat (nem ülteted sokat, van helye mozogni), akkor el fogja kezdeni magától.

  • Eszti

    2012. február 14. kedd

    Sziasztok!
    kislányom most lesz 6 hónapos, és tökéletesen mászik. Már 5 és fél hónaposan felállt, és minden mást is korán kezdett, már 2 hónapos korában kezében tartotta a csörgőit, és a szájába vette, 3 hónaposan fordult át, stb.) De ez nem túl korai, ettől nem lesz baja? Hogy még nincs felkészülve a gerince és a lába sem az állásra. Nem lesz gerincferdülése? nem lesz O lába?
    köszönöm: Eszter

    • Vida Agi

      2012. február 20. hétfő

      Nem kell aggódnod, ha ezt teljesen magától csinálta, akkor érett rá és nem lesz tőle semmi baja.

  • Ani

    2012. január 12. csütörtök

    Kedves Ági.

    Kislányom 8 hónapos lesz napokon belül,de nem mászik.Aggódok mert bár még nincs elkésve,de szerintem nem is fog,mivel utál hason lenni,akárhogy próbálkozom amint hasra rakom már fordul is hátra.Ha nagyon nem hagyom hogy megforduljon (amiből sírás lesz általában) akkor is max. kúszik picit hátrafele.Mit csináljak???Tényleg annyira veszélyes az,ha kihagyja?Köszönöm válaszod előre is.

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Mászni 10, kúszni 9 hónapos kortól kell elkezdeni, türelem. Tedd néha hasra, ha most átfordul az se baj, most a forgás érdekesebb neki. Játssz vele úgy, hogy hasrateszed, te is lefekszel elé hason és labdát gurítasz felé, kéred, hogy gurítsa vissza.
      Ha kihagyja a baba a mászást, akkor nem fejlődnek ki bizonyos idegpályák, amik később az írás-olvasásnál szükségesek lehetnek majd. De sok eset van, amikor nem mászik egy baba és mégsem lesz semmi baja később ebből, egyébként szükség esetén megfelelő tornával be lehet ezt még pótolni. Nálatok szó sincs erről, hiszen még 2 hónapja van addig, ha van módja mozogni, idővel megjön a kedve majd a mászáshoz is.

  • Bea

    2011. június 22. szerda

    Szia!!
    Az én kislányom 7 hónapos múlt 19-én,szépen forog hátról hasra,vissza is tud ,már láttam,de nem gyakorolja sűrűn!!Kúszni kúszik,de a mászás nem megy még ami nem baj,mert próbálkozik!!!A gondom az,hogy lersakom a földre,játékokkal….,de ő azonnal hasra vágja magát,és egész álló nap megy a hiszti!!Mivel tudnék segíteni,mert ki tudja magát nyomni szépen,sőtt a lábát is néha húzza maga alá,de ezt a kettőt nem egyszerre!!!Amikor megunja hintázik a hasán,és sípol!!!!!Ez általában gyorsan bekövetkezik!!!!Nem tudok semmit csinálni tőle!!!!Nagyon akaratos!!
    Segítségedet köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Ez gyakori ebben a korban. Általában néhány hétig meg a nyafogás hason, aztán rájönnek, hogyan kell kúszni és utána a hangját sem hallod majd. Próbáld meg váltogatni az egyéni és a közös játékot, ne rohanj azonnal hozzá, ahogy elunja magát. Ha sok munkád van és ő már unatkozik, vidd magaddal hordozóban, beszélgess vele. Szokták szeretni a gombnyomogatós játékokat is hason, mert addig sem erőlködnek, amíg azokat nyomogatják, de a lapozgathatós babakönyvekkel is el tudják kicsit foglalni magukat. Az is jó játék lehet, ha köré érdekes tárgyakat teszel, amit, hogy megnézzen, elérjen, egyiktől a másikig kell fordulnia, ez ösztönzi a körbekúszásra.

  • Varga Krisztina

    2011. május 01. vasárnap

    Kedves Ági!

    Az én kislánykám 7 hónapos volt 22én, és ami aggaszt, hogy a doktornő mindig azzal piszkál minket, hogy a kicsi nem mozog rendesen! Pedig hasról-hátra fordul és vissza már rég, ülni is ül, de még nem ül fel egyedül( ugyebár ez még majd később). Azt mondja a védőnőnk és az orvosunk is, hogy már másznia kellene! Hason kúszik, meg csuszkál. Kicsit pufók, mert 70 cm és 8,8 kg. Kérdésem az lenne, hogy tényleg el van maradva a mozgásban? Már sokszor gyomor idegem van, ha tanácsadásra megyünk!

    Üdvözlettel: Krisztina

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Egyáltalán nincs elmaradva, kúszni legkésőbb 9, mászni 10 hónapos korban kell tudni, mivel ő már kúszik, ezért kicsit még előrébb is jár a koránál.

  • Kriszta

    2011. április 14. csütörtök

    szia Ági!

    Nekem 7 és fél hónapos babám van, már 1 hónapja szépen megtartja magát ülésbe csak ülve szeret játszani. Nem erőtettem az ülést ő maga húzta fel magát a babahordóba ami az autóba való. Szépen fordul mindkét irányba nagyon mozgékony háton löki magát előre vagy oldalra kicsit féloldalasan fekve. Néha megemeli a fenekét beakasztja a lábát a gyerekágyba és a fejét az ágyba dugja. Nem szeret hason leni. Ha hason van nagyon sír, vagy fogja magát és átfordul, bár az utóbi időbe hasra fordul és 1-2 percig ott van. Kérdésem megfelelően fejlődik-e baba? Lesz ebből valaha mászás? Mit tegyek annak érdekében, hogy jobban fejlődjön. Köszönöm válaszát várom mihamarabb. Üdv: Kriszta

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Nincs miért aggódnod, a leírásod alapján a korának megfelelő a fejlődése.

  • Müller Beáta

    2011. március 23. szerda

    Kedves Ági!
    11 hónapos múlt a kisfiam, és még nem ült fel magától, illetve nem mászik (kúszik sokat), viszont felkapaszkodik, kapaszkodva áll, ha két kezét fogjuk, szépen lépeget előre. Oldalazva még nem lépett, pedig szeret pl. a dohányzóasztalnál is álldogálni, pakolgatni. Kérdésem, hogy mivel segíthetném, hogy magától felüljön (már nagyon közel van hozzá, szerintem csak az utolsó mozdulat hiányzik …). Sokat van négykézlábon is, de ha haladni akar, akkor a kúszás mellett dönt. Viszonylag nagy baba, az új doktornénink 2 évesnek nézte. Összességében nem aggódom nagyon, mert mozgékony baba, csak a „tankönyv szerinti” mozgásfejlődésnek nem felel meg. Megköszönöm véleményedet! Üdv: Bea

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      A felülés a mászásból következik, tehát ezt majd akkor fogja elkezdeni, amikor mászik és rájön, hogy csak hátra kell tolni a popsiját négykézlábból és már ül is. Most egyébként is inkább a járást gyakorolja, de hamarosan mászni is elkezd (amikor már néha négykézlábazik a kicsi, hamar rájön, hogy így könnyebb haladni és lecseréli a kúszást erre)

  • halkirálynö

    2011. február 10. csütörtök

    Sziasztok.

    A kisfiam február 11.lesz 7 hónapos. De nem fordul át önállóan hasról hátra, oldalra is csak úgy fordul hogy a kiságy rácsába kapaszkodik. Illetve ha hason van, úgy fordul hogy én segítem,hátról hasra ott is fordítanom kell a fejénél tolom, s úgy követ és fordul akkor. Ha játékkal próbálom fordítani csak a kezét nyújtja, de nem ösztönzi fordulásra. Hason sem szeret lenni 2 percig élvezi, majd a fejét lerakja s sír. Nem emeli ki magát. Próbálja a lábát kúszásra lökni hason, de az nagyon gyenge. Ülni sem tud csak ha fogom. És mikor felemelem, hogy nyújtsa ki a lábát, és érintse a talajt mintha járna. Mindig maga alá húzza a lábait. A doktornő azt mondta hogy csak lusta. De ez normális? Minden ismerősöm babája fejlettebb mozgású, fordulnak, kúsznak.
    Köszönöm.
    Krisztina

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Kúszni ráér még, ezt csak 9 hónaposan kell tudnia, ülni is csak 10 hónaposan kell tudni. Fordulni 6 hónaposan már kell tudni magától, ami azt jelenti, hogy legalább egyszer már megcsinálta valamelyik irányba. Mivel ő nem igazán szeret hason lenni, ez lehet a lassabb fejlődés oka, érdemes lenne ezügyben felkeresni egy gyógytornászt, mert akár már 1-2 alkalom is beindíthatja nála a forgást.

      • halkirálynö

        2011. február 13. vasárnap

        Köszönöm szépen a megnyugtató választ. Hason lenni azért nem szeret valószínűleg mert oesophagus atresiával született. Nyelőcső elzáródás. Újszülött korában megműtötték. Gondolom nem kényelmes hason. Mert mikor karban tartom akkor is ellök magát egy idő után, s oldalt kell fognom.

  • Szasza17

    2011. január 25. kedd

    Szia!
    Fiam 8 hónapos már a felüléssel már több mint egy hónapja próbálkozik és már kissé bizonytalanul,de már sikerül neki 2hete a járókában feltérdelt és rá 2 napja fel is állt.Már egész ügyesen le is tud ülni,bár még sokszor koppan nagyokat.
    Kaptunk egy holdkompot,ami átalakítható hintaszékké is és akkor nem ér le a lába,mert egy anyag van kifeszítve közé,3 napja használja és azóta az egyensúly érzéke is jobb és kevesebbet borul a járókában. A kérdésem: ez esetben naponta többször rövid ideig használhatja hintaszékként????
    Erre az oldalra most találtam rá és olvasom,hogy ártalmas.Válaszodig mellőzöm a használatát.
    Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Igen, pihenőszékként lehet használni.

  • Kata

    2011. január 07. péntek

    Bocsi!
    Az előző kérdező vagyok!Kiegészítésként írom.
    Azt elfelejtettem írni,hogy a sarkán és a fejbúbján támaszkodva dobálja arrébb magát és úgy közlekedik a szobában.Meg szinte hidat csinál.

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      Igen, ez gyakori olyan babáknál, akik sokat fekszenek hanyattfekvésben, de ez nem számít kúszásnak és az a gond, hogy ha nem fekszik hason és nem kúszik hason, akkor nem fejlődnek azok az izomcsoportok, amik utána a mászáshoz, felálláshoz, járáshoz kellenének.

  • kissné varga noémi

    2011. január 03. hétfő

    Sziasztok! nekem 6 hónapos babám van aki már mászik,lassan egyedül felül.ami a gondom,hogy babakocsiról hallani sem akar és a hordozókendőről sem.ebből fakad hogy egész nap ölben van és minden érdekli mindent látni akar.de lassan 9 kiló és nagyon nehéz.ha tudtok segítsetek hogy picit ,lerakjam édes terhem’. köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      Egyszerűen: ne vedd fel. Nem az a baja ugyanis, hogy kézben akar lenni, hanem hogy az eddigi tevékenységei már untatják, már programra vágyik, unatkozik. Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla. Mivel már 5 hónapos, kaphat etetőszéket is, amiben megtámasztva ülhet, ebbe is teheted a hordozó helyett, mert itt magasabban van és többet lát.

  • Klara

    2010. november 12. péntek

    Kedves Agi!
    A kislanyom 3 honapos es mikor hasra fektetem loki elore magat es mindenbe kapaszkodik bele h huzza fel magat akar ulni:) par hetesen mar tartotta kis fejecskejet es mostansag egyenesen tartsa a hatat is amikor olben van.Normalis ez h ilyen picin ezeket teszi. Ezeket levonva szerinted mikor kezd majd ulni magatol ?elore is koszi a valaszt.
    Udv.

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Az ülés még messzebb van, ezeket a dolgokat 3-4 hónaposan már tudni kell a babának, 4-5 hónaposan már ülhet megtámasztva, de a valódi felülésre 8-10 hónapos kor között kerül sor, eddigre már tudatosan képes rá.

  • Farkas Gabriella

    2010. október 31. vasárnap

    Sziasztok!

    Az én kisfiam 9 hónapos,még nem mászik,de ügyesen kúszik és már a lábait is próbálja felhúzni. 3 hónapos kora óta járunk Dévény tornára mert nem mozgatta a nyakát. Csak az egyik irányba. Még most is észreveszem,hogy csak az egyik irányba fordul hasra legtöbbször. Elég neki ez a torna van még több segítség kellene neki? Pl. úszás? Aggódom,hogy nem fog rendesen fejlődni. És lemaradunk. Előre is köszönöm a válasz!!!

    Válasz: Nincs semmivel lemaradva és önmagában az egy irányba fordulás nem jelent semmit, csak azt, hogy ez már bevált neki, ezért ezt használja, tehát emiatt nem kell plusz fejlesztést igénybevennetek. Ennek ellenére az úszás jótékony hatású, tehát járhattok rá, ha szeretnétek.

  • sziszi

    2010. július 10. szombat

    Szia!tudom hogy nem mászik akkor nem fog fel állni de járunk dévényire de ök azt mondták hogy fog mászni és fel fog állni csak kicsit késöbb fogja csinálni ,de akkor most mint csináljak hisz már az egész életemet oda addnánm csak járni lásam!!!mi orosháziak vagyunk nagyon messze vagyunk a petö intézetöl és korai fejlesztésre is járunk akkor most milesz a gyerköcömel?kérdem én!!!!kérem válaszolni köszönöm

    Válasz: Vedd fel a kapcsolatot a Pető Intézettel. Van olyan programjuk, ahol felmentek 1-2 hétre Pestre és azalatt megtanítják járni a kicsit. Ismerek olyan nyírbátori kislányt, aki így tanult meg járni 2 évesen.

  • sziszi

    2010. július 06. kedd

    szia!azt szeretném megkérdezni hogy mi 2évesek vagyunk és még nem másszik és nem is kuszik és miért van az hogy nem indult be neki a másszás?tudom hogy nála találtak gondot az emerin de azt is tudom hogy akkor is már kellene neki másszni és járunk dévényire de még min dig nem csinálja és félek hogy nem is fogja van olyan gyerek hogy nem másszik vagy még furcsa hogynem is akkar fel állni!!szeretném a válaszát kérni

    Válasz: Ha nem kúszik, akkor nem is fog felállni, mert ahhoz, hogy felálljon, kellenek azok az izmok, amik a kúszás során fejlődnek ki. Érdemes lenne elmennetek a Pető Intézetbe, számos esetet ismerek, aki ott tanult meg járni.

  • Nóri

    2010. május 17. hétfő

    Szia Ági!

    Az utolsó hozzászóló vagyok / 2010.05.17. Nóri/ nem írtam le, hogy a kisfiam 5 hónapos.

  • Nóri

    2010. május 17. hétfő

    Szia Ági!
    A véleményedre lennék kíváncsi, kisfiam mozgásfejlődésében látok elmaradásokat, de lehet, hogy csak túl aggodom. Az egyik, hogy kiskora óta inkább mindíg balra néz és jobbra ritkábban és nem olyan szögben fordítja a fejét balra mint jobbra, egyébként alvás közben is balra fordítja a fejét, és ez kicsit a fején már látszik is, erre nyaktornát csinálunk amit gyógytornász ajánlott,már javult a helyzet, viszont nem tudom nem -e ebből adódik, hogy mikor hason fekszik és elfárad egyszerűen leejti a fejét, aminek az a vége,hogy megüti a homlokát és sírni kezd, még mindíg nem jött rá ha oldalra fordítja a fejét meg tud piheni, ha megpróbálom ilyenkor oldalra fordítani a fejét nem engedi. / a hason fekvést is csak kb 1 hónapja viseli el nagy küszködések árán/ . Forogni még nem tud, és oldara fordulni is csak néha fordul, azt is inkább csak balra, de szerintem azt sem úgy csinálja , ahogy a legtöbb baba, nem a lábát emeli és döl oldalra, hanem elfordítja a nyakát a felső testét, és onnan húzza maga után az alsó testét. Ülni viszont már ülne ha hagynám, karban döntött helyzetből minden gond nélkül felül, és játszani is inkább így szeretne mint fekve de nem engedem neki. Egyébként nagy baba /8kg/ lehet, hogy ez is lassítja a mozgásfejlődését. A kérdésem, hogy nem kéne neki már legalább rendesen tudni oldalra fordulni, vagy forogni, illetve a fejét oldalra lerakni, ha hason van? Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Forogni 6 hónaopsan kell tudni, tehát nincs elmaradva semmivel. A nyakát tornásztassátok továbbra is, ez segíteni fog ezen a kis nyakproblémán.

  • Anna

    2010. május 14. péntek

    Kedves Ági!

    Véleményedet szeretném kislányom mozgásfejlődéséről. 9 hónapos múlt nemrég, kiskorától nagyon szeret hason lenni. Nagyon gyorsan, szépen tartott, kinyomta magát. 4-5 hónaposan kezdett körbe kúszni, de csak 8 hónaposan kezdett előre kúszni. Ezt már szépen csinálja, bár a lábát még mindig csak kicsit használja. Ülni tud támaszték nélkül, de fekvésből még nem tud felülni (csak pl a hordozóban húzza fel magát). Kérdésem az lenne, hogy nem gond, hogy még nem mászik?

    Előre is köszönöm segítségedet!
    Anna

    Válasz: Teljesen jó helyen tart a mozgásfejlődésben, mászni csak 10 hónapos kortól kell tudnia, fekvésből felülni sem kell még tudnia (ez egyébként a mászással együtt szokott kialakulni)

  • Eszti

    2010. február 18. csütörtök

    Sziasztok!
    Az egyik ismerősöm kisfia 8hónapos, és nem mászik,viszont ül és ha fogják meg is tud állni! A védőnő szerint ez nem normális,mármint az hogy nem mászik a baba! Nektek mi a véleményetek?

    Válasz: 8 hónaposan még nem kell másznia, 9-10 hónapos kor körül kell elkezdeni, tehát még van ideje. Az viszont tényleg nem normális, ha állítgatják, amikor magától még nem tud felállni, ezzel feleslegesen terhelik a gerincét.

  • eszti

    2009. december 20. vasárnap

    Sziasztok!!!!!!

    Régóta kinéztem már a kisfiamnak a rugós hintát.viszont hallottam róla pozitív és negatív dolgokat is. A kisfiam 9 hónapos ülni magától nem tud, de ha az etetőszékben van ott rendesen ül.Kúszik és forog oda-vissza. Nektek mi a véleményetek erről a hintáról?Melyik márkát érdemes megvenni??
    sziasztok eszti

    Válasz: Nekünk Neonato volt, szerettük. 9 hónaposan már érdemes megvenni, de azt azért tudni kell, hogy másfél éves kor körül kinövik általában, tehát nem érdemes halogatni.

  • Vica

    2009. október 11. vasárnap

    Sziasztok!

    A kisfiam,aki most 3 hetes nagyon sokszor ha a mellkasomon hason van, rugózó mozdulatokkal mászik feljebb az arcomhoz.Valamint mióta megszületett, azóta nagyon sokat emelgeti a fejét, s 2 hetesen már magától meg tartja egy kis ideig is.Kicsit félelmetesnek és nagyon korainak tartom.Valamint nagyon sokat fordítgatja a fejecskéjét, ezt persze nem bánom, mert nem fekszi el legalább a buksiját.
    Mikortól lenne normális elkezdenie mászni, illetve a buksiját megtartania?
    Köszi
    Üdv Vica

    Válasz: Ez még nem igazi mászás, hanem egy veleszületett reflex, ami minden babában megvan. Az újszülött is képes az anyja hasára helyezve felkúszni a mellhez, ez még nem „igazi” tudatos kúszás. A fejmegtartás rövid időre már előfordul, ez is normális, emiat nem kell aggódnod. A fejecske megtartásában az első lépés az szokott lenni, hogy a mellkasodra fektetve felnéz rád és emelgeti a fejecskéjét, ezt ennyi idősen már el szokták kezdeni az érdeklődőbb babák.

  • Kinga

    2009. szeptember 26. szombat

    Sziasztok!
    Szerintetek hogyan lehetséges az, hogy a 4 hónapos kislányom mászik? Még sehol sem hallottam ilyenről, nagyon örülök neki de hihetetlennek találom. A nővére csak 5-6 hónaposan kezdett el mászni, Linda viszont 2,5 hónaposan már kisbéka pózban rugózott.
    A védőnőnk azt mondta, hogy ha ezt egy fórumon olvasná nem hinné el, a doktornőnk pedig azt mondta, hogy „jaj anyuka ez még korai…” – igen szerintem is az, de vajon hogy lehet hogy mégis?

    Válasz: Valószínű, hogy öröklött dologról van szó, mert a másik gyerek is korán kezdte, a második gyerekek pedig általában kicsi előrébb szoktak lenni. Gondot nem okoz, hiszen magától fejlődött ilyen gyorsan.

  • Szilvi

    2009. július 01. szerda

    Kedves Ágnes!
    Segítségét szeretném kérni.Nyolc hónapos kisfiam már mászik és sokszor kapszkodva feláll, viszont elég sokszor el is esik. Sajnos nem minden alkalommal tudom elkapni. Amikor a hátára esik akkor nem fordul meg, hanem addig sír ameddig meg nem fordítjuk. 6 hónaposan kezdet forogni,de csak pár alkalommal láttuk.Tudna olyan technikát mondani amivel újra ösztökélhetem a forgásra,hogy ne magatehetetlenül feküdjön a földön?
    Köszönettel.

    Válasz: A forgást „tanítani” nem lehet (kivéve azokat a szakembereket, akik erre szakosodtak), de rá tudod vezetni, hogyan kéne. Pl. ráfektetheted egy nagy takaróra és a takaró végét megfogva óvatosan gördítheted, ezt szokták szeretni. Amikor így elelesik és át kell fordítani, akkor ne úgy fordítsd meg, hogy felemeled, hanem a kezeddel tolva a földön hengergesd át és közben magyarázd el neki nyugodt hangon, hogy „látod így kell ezt csinálni”, ezzel a fejében sok gyakorlás után rögződik majd, hogy mi a teendő ebben az esetben.
    Most a felállás gyakorlása fontosabb neki, ezért nem akar átfordulni, aztán 1-2 hét múlva már nem lesz olyan érdekes a felállás neki és akkor majd más mozgásformák felé irányul a figyelme.

  • Tzotya

    2009. február 25. szerda

    Hali kicsink Gréti 3 hónapos kora után felült , azután csak így volt hajlandó lenni hason nem maradt egy percig sem, nem mászott. Tegnap „8 hónapos”segítség nélkül felállt a kiságyban, ma kapta meg élete első járművét a „holdkompot” alig lehet őt kivenni belőle jön megy élvezi ! Az itt leírtakat olvasva holnap bepörgetem a kicsit ! 🙂 De sajnos így a mászás kimaradt ez a későbbiekben gond lehet? Üdv tzotya

    Válasz: Elvileg azt mondják, gond a mászás kimaradása, de sok baba később bepótolja (előbb megtanulnak állni, és utána másznak stb.)

  • Kriszti

    2008. december 17. szerda

    Sziasztok!
    Az idegrendszer fejlődését, érését nagyban elősegíti a hintázás, pörgés. Az a gyerkőc, aki sokat hintázik illetve pörög, az hamarabb tanul meg járni, beszélni. A fiam pl. 10 hónaposan tette meg első önálló lépésit és 2 évesen már rövid mondatokban beszélt.
    Nálunk bevált a rugós hinta, de ne ajtófélfára tegyétek, az veszélyes! Mi sima kampókat tettünk a plafonra és karabínerre lógattuk le elérhető magasságig, majd újabb karabínerrel lehet rögzíteni a hintát.
    Harmadik gyerkőcünk most 4 hónapos és már nagyban gyűri a nálunk teknős hintának nevezett Wingbo hintát. Ezt már 6 hetes kortól lehet használni, mert hason fekszik benne és saját magát löki benne! Mostmár nagyokat tud lökni rajta. És ezt is a plafonra függesztettük, nem a mellékelt alacsony műanyag keretre. Az a legjobb, ha ez csak egy ponton van függesztve, mert így tud vele forogni is! Nagyon élvezi.
    Szóval minél hosszabb kötélen van a hinta annál jobb és az ajtófélfát felejtsétek el! Szerintem balesetveszélyes és nem ad elég mozgásteret.
    Ha van kérdésetek ide írjatok: basak@freemail.hu
    Üdv, Kriszti

  • Ági

    2007. december 07. péntek

    Én sokat használtam a kendőt, a nagyobbik fiam imádta. Bevásárolni szinte csak úgy tudtunk menni, mert vásárláskor utált babakocsiban lenni, a kendőt viszont élvezte, mert mindent látott belőle. A kisebbik fiúnál egészen pici, 2-3 hetes korában használtuk már, hatalmasakat aludt benne.
    A nagyfiamnál kirándulni is voltunk kendővel.
    1-2 alkalommal házimunkához is kipróbáltam, amikor hasfájósak voltak a fiúk, a kendőben rögtön megnyugodtak én meg kedvemre teregethettem.

  • Ottófiné Tarró Zsuzsanna

    2007. december 07. péntek

    Sziasztok!

    Szerintem ami még jó a mozgásfejlődésnek az, ha hordózókendőbe rakod a babát egész kicsi korában,amíg még nem tud mászni. Persze nem egész napra, csak pl egy séta erejéig. Szerintem az egyensúlyérzékét jól fejleszti, együtt mozog az anyával és más szemszögből lát dolgokat mint a babakocsiból. A kislányom nagyon szereti érzelmileg is sokat ad neki.
    Kíváncsi lennék arra másoknak mi a tapasztalata a hordozókendőről bármilyen téren, nemcsak a mozgásfejlődés szembontjából!
    Sziasztok
    Zsuzsi