Kúszás vagy mászás? Mindegy!

A kúszás és mászás megjelenése nagy felfordulást okoz a család életében: a baba, akit eddig a lakás bármely pontján biztonsággal otthagyhattunk, egyszercsak útra kél és fokozatosan elkezdi felfedezni a lakást, minden nap többet és többet. De mi a helyzet, ha még 9-10 hónaposan sem akarózik elindulni? Vagy ha pár nap kúszás után azonnal a felállással próbálkozik? És mikor fog már végre mászni a baba?

Kúszás vagy mászás? Mindegy!A mászás nagyon fontos mozgásfejlődési fokozat: erős karizmok, jó egyensúlyérzék, összehangolt kar- és lábmozgás szükséges hozzá. Mindezt a megelőző hónapokban kellett kialakítani a babának, így mire a baba mászása kialakul már egész sor másféle mozgással kellett megedzenie magát. A sok hasonfekvéssel a karjait, a hátizmát, a nyakizmait, a hátról-hasra és hasról-hátra fordulással az egyensúlyérzékét fejlesztette. A hasonfektetésből tehát értelemszerűen következik a kúszás, és ne csodálkozzunk, ha az állandóan hanyattfektetett vagy támasztékkal ültetett baba csak később kezd majd kúszni és mászni. Persze a baba nagyon élvezi, ha felültetjük, mert úgy mindent lát maga körül, azonban így nem fejlődik az izomzata.

A mozgásfejlődés bizony kemény dolog: a csecsemőnek a saját akaraterejéből kell felépítenie a mászáshoz, majd végül a járáshoz szükséges izomzatot és ez bizony nagyon fárasztó dolog. Nem véletlen, hogy nagyjából fél éves kortól, amikor a baba már sokkal többet mozog, a hízás lelassul, gyakran meg is áll.

A baba mászásának van egy szükségszerű velejárója is: mivel ezt a fejlődési fokot ő a saját erejéből és akaratából érte el, és mivel most végre szabadon csatangolhat, elkezd ellenállni mindennek és mindenkinek, aki ebben megakadályozza. Az akarat első megnyilvánulásai először csak a pelenkázón, majd etetés közben jelentkeznek, és ezek vezetnek oda, hogy hamarosan megjelennek az első igazi hisztik. Azt sem szereti, ha korlátozzák mozgásában, ő most gyakorolni akar, minél többet, hiszen olyan izgalmas ez az egész, és hát a baba a mászásért dolgozott születése óta. Sok baba annyira örül a mászásnak, hogy hónapokig nem akar majd mást csinálni, a járás egyáltalán nem érdekli, csak amikor már megunta a mászást, akkor akar majd járni.

De térjünk vissza az eredeti témára: a szülők aggodalmaira.
Miért nem akar még kúszni-mászni a gyerek? Ez a fentiekből következik: nincs még itt az ideje:

  • Nem elég fejlettek még a szükséges izmok (talán már nem volt elég lehetősége gyakorolni, mennyit volt-van hasonfektetve a baba?)
  • Nem elég fejlett még az idegrendszer (ez a gyakorláson és öröklött tényezőkön is múlhat)

Kúszik már, de még nem mászik, miért? A fejlődés szempontjából tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy kúszik-e a baba, vagy mászik. A mászás praktikusabbnak tűnik: a kicsi nem törli fel a padlót a ruhájával és csak a térdét koptatja le, míg a kúszásnál az egész test állandóan dolgozik, így sokkal fárasztóbb. Mégis vannak babák, akik a mászás helyett ezt választják. A fejlődés szempontjából teljesen mindegy, hogy a baba

  • csak kúszik és szinte teljesen kihagyja a mászást,
  • rövid ideig kúszik, aztán megtanul mászni

A kúszás formája is mindegy: sok baba először körbe-körbe vagy hátrafelé indul el, majd később jön rá az előrehaladás fortélyaira. Az ügyesebbek azonban köszönik szépen, nem haladnak előre, őket inkább a mászás érdekli.

Ha kimarad a mászás, akkor nem marad ki egy mozgásfejlődési lépcsőfok? Nem lesz diszlexiás a gyermekem? Nem feltétlenül. Mindegy mennyi ideig műveli a baba a mászást, hogy csak 1-2 napig kúszik-e, esetleg a kettő közül valamelyik szinte teljesen kimarad: ha bármelyiket gyakorolja a baba, már elsajátítja azokat a fogásokat, megerősödnek azok az izmai, megtanulja azokat az egyensúlyi helyzeteket, amik az álláshoz és majd később a járáshoz szükségesek. Az írás-olvasás tanuláshoz a két agyfélteke összehangolt munkájára van szükség. A kúszás és a mászás során ezt fejleszti, gyakorolja a gyermek, hiszen itt felváltva kell az egyik kezét, másik lábát használnia az előrejutáshoz, ezért fontos, hogy legyen módja gyakorolni ezeket a mozgásformákat.
Tudni kell, hogy a látszólag kimaradt mozgásformák sem maradnak ki teljesen. Ha a kicsi tud kúszni, és elkezd felkapaszkodni, hogy fel tudjon állni, 1-1 alkalommal négykézláb is van, csak éppen ez nem érdekli annyira, ezért szépen visszafekszik a megszokott pózba, tehát ilyenkor is képes a mászásra, csak éppen nem érdekli – ez nem jelenti azt, hogy kimaradt volna a mászás, később még visszatérhet rá.

Mikor forduljunk orvoshoz? Ha a baba 8 hónaposan még semmilyen irányba nem próbál kúszni (körbe-körbe, hátrafelé, előre), kérjük szakember segítségét. Speciális tornával, masszázzsal, babaúszással lehet segíteni neki.

Mit tehetünk otthon?

  • Ne ültesd sokat megtámasztva (vagy ha már tud, támaszték nélkül), csak amennyit feltétlenül szükséges (pl. evéshez)!
  • Fektesd sokat hasra!
  • Játszatok olyan játékokat, amik ösztönzik a mozgásra: pl. 6-7 hónaposan már meg lehet tanítani rá, hogy gurítsa vagy dobja vissza a kislabdát, ezzel kénytelen az egyik kezét elemelni a földről és közben a másikra támaszkodni. Guríthattok kisautót is.
  • Vegyetek rugós hintát, ebben ugrálva erősödik a lába és fejlődik az egyensúlyérzéke!
  • Ne tedd bébikompba, mert ez meggátolja abban, hogy magától, segédeszköz nélkül akarjon haladni.
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

153 Comments

Comment navigation

  • Klaudia

    2011. augusztus 02. kedd

    Kedves Ági!
    Olvastam, hogy nem probléma ha nem mászik a kislányom. Most 7 hónapos és már egy hónapja kúszik és 2 nappal ezelőtt felállt. Azóta természetesen csak a felállás érdekli. Kell-e aggódnom, hogy kimaradt a mászás? Egyébként felhúzza maga alá mindkét lábát és hintáztatta is magát, de inkább lerakta a hasát a földre.
    Köszönettel:
    Klaudia

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Attól, hogy kúszásból felállt a baba, még nem maradt ki a mászás, csak most az állás érdekesebb a számára, hamarosan fog mászni is, mert az hatékonyabb mozgásforma, mint a kúszás, állva pedig nem tud sehova eljutni.

  • Marika

    2011. július 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az lenne a kérdésem,hogy a kislányom 9 hónapos és másfél hete felállt és lépeget a kiságyban,de nem kúszik,és nem mászik,csak lemegy kutyapózba és ringatja magát,elindulni nem akar.Baj-e,hogy kimarad ez a mozgás?A doki szerint valószinű,mert őt jobban érdekli az állás.Válaszod előre is köszönöm!

    Marika

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Attól, hogy a feláll a kicsi, még nem marad ki a mászás. Mivel állva nem lehet eljutni sehová, általában néhány hét állás után mászni kezd a baba, mert az hatékonyabb. Ha kutyapózban ringatja magát, akkor hamarosan mászni is fog, mert ezzel kezdődik a mászás.

  • Monika

    2011. július 27. szerda

    Kedves Agi!
    Mar kaptam Toled jotanacsokat, ezert most ujra hozzad fordulok.
    Kisfiam 8 honapos. Most mar szepen ul, igaz, meg el-eldol, es meg csak most tanul ulo poziciobol messzebb levo jatekok utan nyulni. Hason nem igazan szereti mar, egy kis ideig felhuzza magat, aztan meg leteszi oldalra fejet es befalja hulvelykujjat (most a fogakkal is kuzd). Azt hiszem, kisse lusta. Hason forog mar, de meg nem kuszik, maszasrol szo sincs. Viszont nagyon orul, ha par percre labra allitom, habar meg nem tudja tartani magat (nem is eroltetem). En probaltam „beka” pozicioba tenni a labait amikor hason fekszik, de o nem igazan engedi, hogy behajlitsam oket, hanem megfesziti, amikor meg sikerul, akkor nem halad elore, hanem esetleg vissza, vagy ujra kinyujtja a labakat, a kezeivel meg nem tud mit kezdeni. Inkabb az agyon jatszik es ha valamilyen jatekot el akar erni, akkor a pokrocot huzza es igy a jatek is „kozeledik”. A kerdesem az lenne, hogy hagyjam amig magatol elkezd maszni – ha elkezd – vagy osztonozzem valamifelekeppen. Koszonom!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Kúszni 9, mászni 10 hónaposan kell tudni, nem kell erőltetni semmit, még van ideje. Legyen sokat hason, ez fejleszti a legjobban.

  • Adrienn

    2011. július 19. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiunk 35. hétre született, most 8 hónapos. Kúszott, most már mászik, viszont ülni még nem ül fel, sőt, ha felültetjük sem tudja megtartani magát: eldől. Ez normális? Természetesen nem erőltetjük az ültetést, csak kipróbáljuk néha, hogy meg tudja-e már magát tartani. A rugós hintát használhatjuk már, vagy csak akkor ha már biztosan tud ülni?
    Köszönettel: Adrienn

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ez normális, felülni általában 10 hónaposan tudnak, addig nem szabad támaszték nélkül ültetni.
      A rugós hinta viszont már használható, mert abban meg van támasztva a baba.

  • Rea

    2011. július 18. hétfő

    Kedves Ági!
    kisfiam 10 hónapos lesz. Kb. 8 hónapos kora óta tud egyedül ülni. Soha nem erőltettem, magától ült fel… Viszont azóta csak ülni akar. mászni már nagyon tud. Fel is áll és kapaszkodva lépeget. Ha a kezét fogom sétál velem… A gondom az hogy nagyon görbe háttal ül. Nem mindig de sokszor. Miért lehet ez? Lehet hogy túl korán kezdte az ülést, állást, sétát? Lehet baja a gerincének vagy normális hogy a babák ülnek görbe háttal is??? Köszi!!!

Comment navigation