Az első lépésekről

A baba első lépései nem mindig olyan szabályszerűen történnek, mint gondolnánk, ezért nem tudok eleget írni róla, és gyakran kérdezitek is, ezért ismét írok néhány gondolatot ezzel kapcsolatban. A fejlődés menete általában a következő:

1. A kicsi megtanul felállni (előfordulhat, hogy ez a kúszás után következik és csak utána tanul meg mászni, ez nem probléma, ha magától tanulja meg, hogyan kell felkapaszkodni, nem te húzod fel állásba)

Az első lépésekről2. A kicsi megtanul leülni. Ne gondold azt, hogy ha már fel tud állni, akkor le is tud ülni 🙂 Először inkább csak elvágódik hanyatt, mert nem tudja, hogyan kell leguggolni állásból, ráadásul ehhez combizmokra is szükség van, amik éppen az álldogálás révén fejlődnek.

3. A kicsi kapaszkodva lépeget. Először csak a bútorok mentén kapaszkodik, többnyire oldalazva, majd egyre bátrabban lépeget egyik kapaszkodótól a másikig. Ennek végkifejlete, hogy valamit tol maga előtt és úgy sétálgat, innen már csak egy ugrás, hogy magától járjon, azonban egyvalami még hiányzik:

4. A kicsi kapaszkodó nélkül fel tud állni és képes kapaszkodás nélkül egyensúlyozni és egyhelyben állni. Ez az egyensúlyi helyzet kell ahhoz, hogy később ebből el is tudjon indulni. Gyakran erre úgy jön rá, hogy valamilyen nagyobb tárggyal együtt megpróbál felállni, azt hiszi kapaszkodik (a tárgyba), pedig azt ő maga tartja.

5. A kicsi megteszi az első önálló, kapaszkodás nélküli lépéseket, többnyire két pont között 3-4 lépés erejéig. Ez már önmagában örömre adhat okot, azonban ilyenkor még sokat esik, kell néhány hét, amíg begyakorolja a lépéseket.
Gyakran az első lépéseket lábujjhegyen teszi meg, és még néhány hétig így jár, ez azonban magától elmúlik, ahogy megtanulja, hogyan egyensúlyozzon a talpával.

A járástanulás időszaka lelkileg is megviseli a babát, mert az idegrendszer ilyenkor rohamos fejlődésnek indul, hirtelen sok inger éri, amit fel kell dolgozni, a járás összetett folyamat, egyensúlyozni kell, sokat esik, megterheli a szervezetet, ugyanakkor azzal is jár, hogy rohamosan kezd a kicsit elszakadni tőled, hiszen most már mindenhova eljuthat. Ez növeli benne a dacosságot, önállóbb és akaratosabb lesz, ugyanakkor gyakran szalad oda hozzád egy kis babusgatásért, esetleg szopizni.

Találtam erről egy aranyos videót is, ahol jól látszik, milyen szorgalmasan és kitartóan próbálkozik a baba az első lépésekkel:

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a mozgásfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

26 Comments

  • Szekeres Kata

    2011. április 10. vasárnap

    Kedves Ági,
    kisfiam, Marci 13 hónapos. 10 hónapos kora óta mászik, mindenhol feláll, kicsit oldalazva lépeget. Itt megállt a fejlődés, nem értem miért nem erősödik, ügyesedik..
    Türelmetlen lennék, normális ez? Nem kéne már pár lépést önnállóan is megtennie? Vagy legalább kapaszkodás nélkül állnia pár másodpercig?
    Az udvaron, kertben, játszótéren csak mászva közlekedik, még a felkapaszkodást sem gyakorolja, ülve játszik.
    Válaszodat köszönöm: kata

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Ez teljesen normális (az én fiam ugyanezt csinálta, 5 hónapig csak mászott és kapaszkodva járt, de menni nem akart). Nem arról van szó, hogy nem fejlődik, hanem arról, hogy nem olyan látványosan fejlődik most, mint eddig, most a mászást, felállást gyakorolja, tökéletesíti, közben fejlődnek az izmai, az egyensúlyérzéke és majd egyszercsak megtanul magától, kapaszkodás nélkül állni, majd utána el is indul, ez általában 13-18 hónapos kor között valamikor bekövetkezik, nem kell (és nem szabad) siettetni.

    • Nagy Orsolya

      2011. június 02. csütörtök

      Kedves Ágnes!
      Gyerkőcöm 13 hónapos,és kb. másfél hónapja űzi a járás tudományát egyedül.
      Viszont azt vettük észre hogy magától teljesen egyedül nem áll fel,csak ha talál magának mászva valamit amin felkapaszkodik.
      Ez normális?
      A korabeli vagy legalábbis hasonló szintű gyerkőcök úgy állnak fel hogy fel-fel lökik magukat kézzel terpeszből.
      De Ő még csak hasonlót sem csinál…
      Ez gond lehet vagy csak egyszerűen ezt majd később sajátítja el?
      Esetleg segíthetek neki valahogy ebben?

      • Vida Agi

        2011. június 08. szerda

        Általában az egyedül felállás megelőzi a járást, de semmi problémát nem okoz, ha ő fordítva csinálja, mivel ő jóval korábban kezdett el járni, mint az átlagos.

  • SZ.Bea

    2011. április 07. csütörtök

    Hello!Azt szeretnem kerdezni a kisfiam 8 es fel honapos meg ott tartunk hogy hason csak forog de nem maszik gond lehet vagy csak meg nem jott el az ideje hogy masszon es probaljon felallni?Orulok hogy megtalaltam az oldalad sokat segitenek a valaszaid azert kerdezek sokat mert a haziorvosom nem olyan kozlekeny.Nemtudom mit tegyek a jarokaval mert a haziorvos ellenzi es nemtudom hasznaljuk e vagy sem?Koszonom valaszod.

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Türelem. Kúszni 9 hónaposan, mászni 10 hónaposan, felállni 11 hónaposan kell tudnia, nem kell aggódnod miatta, ebben a korban ezt kell tudnia, amit most csinál. A járókát (bébikomp) én sem támogatom, mert lassítja a mozgásfejlődést. Naponta 10-20 percet lehet használni, de nem szabad beleszoktatni a babát, ne legyen órákat benne.

  • Andrea

    2011. március 22. kedd

    Kedves Ági!
    a fiam 1éves múlt,még nem jár magától és nem áll fel kapaszkodás nélkül,és csak ritkán látom hogy kapaszkodás nélkül áll,ha észreveszi gyorsan megfog valamit.A vezetgetést nem erőltetem,esténként a fürdőszobába szoktunk elsétálni,ott emgállitom az ajtóba ,magától áll,és várjuk hogy apa kinyissa az ajtót.A problémám az hogy amint látom ennyiből,a jobb lába szépen előre áll,de a balt egész combtól olyan csúnyán kifelé dobálja,hogy rossz nézni.Az már nem zavar,mert olvasom természetes hogy lábujjhegyen jár,bár 1-2 alkalom már talpon is ment.Ez még javulhat,vagy szerinted van valami gondja?tanácsadóba legközelebb 15 hónaposan kell menni oltásra,addigra már saját lábán is mehetne akár,de félek hogy van valami a bal lábával,kérlek segíts,köszi
    Andrea

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      Valószínűleg ártalmatlan dologról van szó, és csak az egyensúlya megtartása miatt megy így, de mutasd meg korai fejlesztőben, vagy gyógytornásznak, vagy akár a gyerekorvosnak, mert ezt így látatlanban nem lehet megmondani.

  • Mariann

    2011. február 01. kedd

    Kedves Ági!
    A honlapod eddig nagyon sokat segített a kislányom mozgásfejlődésével és alvásával kapcsolatban., valamint a hírleveleket is köszönöm.
    A hozzátáplálással kapcsolatban lennének kérdéseim.
    A lányom közel 9 hónapos. Még szoptatom. Próbálom igény szerint szoptatni, bár ez nálunk oly formában működik, hogy megszoptatom, amikor én gondolom, mert Ő nagyon ritkán jelzi, hogy mikor éhes. (nem sír, nem keresi a mellemet stb.)
    Nagyon jó és nyugodt baba. 6 hetes kora óta általában átalussza az éjszakákat, kb. este 9-től reggel 6-ig, vagy este 10-től reggel 7-ig.
    Általában szoptatok: reggel 6-7, délelőtt 10-11, délután 13-14, délután 16:30-17:00, este 20:00 (+ az utóbbi 1-2 hétben este 20:00-kor (fürdés után) eszik valamennyit, majd még játszunk a szobában, és amikor kezd álmosodni (kb. 21:30) , akkor visszamegy a mellre és kieszi mindkettőt + elalszik a mellemen).
    6 hónapos kora után elkezdetem a hozzátáplálást. Először a délelőtti szoptatás után kínáltam meg, majd kb. 7 hónapos volt, amikor áttértem a szoptatás előtti (délelőtti) kóstolgatásra. Általában 20-30 grammot evett/ eszik azóta is, ritkán eszik 50-60 grammot. Amikor már nem kell neki az aktuális püré, olyan érzésem van, mintha azt mondaná: „Jó, jó anya, ezt megkóstoltam, de nekem inkább a tej kell”.
    Eddig kapott bébiételt is, mert nincsenek betárolt gyümölcs és zöldség készleteink, és én is szoktam neki készíteni, abból, ami van itthon (almát, sütőtököt, zellert, burgonyát stb.).
    Kb. 8 hónapos kora óta jobban érdekeli, hogy mit eszek reggel, vagy délben és szeretné megvizsgálni, és megkóstolni az ételeket. Általában hagyom, de sok olyan van, amit Ő még nem ehet.
    A saját ételeinkből eddig nem nagyon mertem Neki adni, a só és a fűszerek miatt. Reggel, amíg reggelizem, néha kap száraz korpás kiflit, amit szívesen eleszeget. Kezdetektől próbál önállóan enni, fogja a kanalat és Ő veszi a szájába + mióta hazahoztuk a kórházból, segítséggel pohárból iszik.
    Jelenleg csak délelőtt, ha felébred (10-11:30 között) kap vagy gyümölcsöt/ főzeléket és néha reggel kiflit.
    Már volt, hogy amikor este vacsoráztam, kapott Ő is kiflit/ reszelt almát (mert megfogta az egész almát és próbálta megenni), de ekkor este nem volt, éhes, nem ette ki a melleimet és éjszaka felébredt enni.
    Szeretnék 2 szoptatást (lehetőleg a délelőttit és a délutánit) kiváltani, és szeretném legalább 1 éves koráig szoptatni. Nem tudom, hogy ezt hogyan tudnám elérni. Számomra a szoptatás nem teher, de szeretnénk majd kistestvért is + 9 hónaposan már mást is kellene ennie.
    Amikor elkezdtük a hozzátáplálást, úgy gondoltam, hogy ha sikerül kiváltani a délelőtti szoptatást, akkor majd próbálom kiváltani a délutánit is és így tovább.+ Minden ismerős azt mondta, hogy majd megjön az étvágya. – azonban ez 3 hónap alatt nem történt meg.
    Egyik ismerősömmel beszéltük, hogy én nem biztos, hogy ki tudom váltani bármelyik szoptatást, lehet, hogy mindig is kérni fogja a tejet az egyéb étel után is.
    Szerinted mit kellene tennem? Délelőtt 10-kor gyümölcsöt adnom, délután pedig főzeléket és egy idő után már nem fogja kérni a tejet?
    Az látszódik, hogy amikor én eszem, akkor Ő is szívesebben eszik. Gond lehet-e belőle, ha délben mindig megkínálom, amikor én is eszek?
    Mostanában (mint általában) változó napokat élünk, a szoptatási idők csúszkálnak. Néha eszik reggel 7-kor, és utána csak 11:30-12:00 körül, amikor felébred. Érdemes-e a délelőtti hozzátáplálást pl: 10-kor tartanom, vagy érdemes a szoptatási időhöz kötni?
    Előre is köszönöm a válaszodat
    Mariann

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Ha már ilyen szépen eszik egyedül is, akkor nyugodtan megpróbálhatod elhagyni először az egyik (mondjuk a délelőtti) és utána, amikor ez már sikerült, a délutáni szopit is elhagyni. Szerintem a délelőtti szopi helyett nyugodtan adhatsz gyümölcsöt már, és a gyümölcs után még innivalót, de tejet semmiképp.
      A hozzátáplálást a szoptatási időhöz kösd, hiszen ilyenkor éhes a baba, és ilyenkor szeretnéd elhagyni a szopit majd.
      Nyugodtan megkóstolhatja délben a te ebédedet is.

  • Juhás Annamária

    2011. január 21. péntek

    Kedves Ági.
    Niki lányom 13és fél hónapos. Mászni azt nagyon tudunk, bárhova, akármilyen magasra felmászik. Menni is már tud egyedül csak az a probléma hogy lábujjhegyen megy, szinte fut. Ha áll akkor szépen leteszi a talpacskáit de mikor elindul lábujjhegyen megy. Nem tudom hogyan szoktassam le róla. Olvastam hogy majd leszokik róla de már lassan 1,5 honapja csak igy megy. Akár egyedül megy akár kézen fogva akkor is lábujjhegyen. Valahol olvastam, hogy vannak ilyen gyerekek és majd leszoknak róla de azt is olvastam, hogy ez láb probléma és forduljak vele orvoshoz. Mit tegyek kedves Ági? Várjak? Majd idovel megtanul rendesen menni? Köszönöm Anna

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      Ez nem gond, sok baba kezdi így a járást, mert így jobban tudja tartani az egyensúlyát, ezt magától elhagyja majd másfél éves koráig, neked nem kell és nem szabad leszoktatnod róla, mert ez függ a talpizmok fejlődésétől, a limbikus rendszer fejlődésétől egyaránt.

      • Juhás Annamária

        2011. február 01. kedd

        Kedves Ági. Nagyon szépen köszönöm a választ:) Anna

  • Kitty

    2010. december 07. kedd

    Kedves Ági!

    14 hós kislányom egy-két hete kezdett el önállóan lépegetni, de kizárólag úgy, hogy kapaszkodótól kapaszkodóig. Kapaszkodó nélkül rövidebb ideig tud csak önállóan állni (viszont így is gyönyörűen elkezd lépegetni), ill. a felállás is csak úgy megy, hogy a fenekével mondjuk a szekrényt támasztja (tehát a 4. lépcsőt még nem teljesített). A problémám, hogy nem tanult meg esni, úgy mint a fenti videófilmedben, viszont akár 3 métert is képes egyre magabiztosabban (és sokszor sietve, előredőlve) lépkedni mondjuk a szekrénytől a kanapéig. Így állandóan a nyomában kell lennem, ha elindul valamerre, mert képes orra esni. Esetleg én rontottam el valamit, amikor elkezdtem vele játszani, „ki jön anya házikóba?”, és a kinyújtott kezembe lépkedett egyre messzebbről és messzebbről. Meg kell tanítanom esni, vagy ez majd magától kialakul?

    Köszönöm válaszodat.

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Nem kell megtanítanod neki, ez pár nap alatt kialakul magától.

  • Zsuzsa

    2010. október 08. péntek

    Kedves Ági!
    Azért keresnélek, mert kisfiam (10,5 hónapos) állás közben a jobb lábfejét derékszögben kifelé tartja a balhoz képest (az jól, egyenesen áll).
    Kisfiam viszonylag korán megtanult ülni (magától csak úgy ül fel, hogy hasról hátra fordul, és felnyomja magát ülésbe, de csakis bal oldalra képest ezt megtenni, ha bal oldalán akadály, pl. fal van, meg se próbálja jobbra a fordulást, csak sír…)mindenhol feláll már, nagyon erősek a lábai, nem húzza, hanem tolja magát.

    Anyósom sajnos elkezdte hetekkel ezelőtt járatni, merthogy mennyire élvezi ezt az unokája (tényleg élvezi, és nagyon szépen, ügyesen teszi a lábait egymás elé), lehet, hogy ez a gond? (Amióta rászóltam anyósomra, nem csinálja ezt.)

    Gyerekorvos azt mondta, várjuk meg, amíg magától elindul, ha akkor is így tarja a lábfejét, akkor el kell vinni ortopédiára. De én félek, hogy akkor már késő lesz, illetve tovább tart a „gyógyulási” folyamat.

    Még egy gondom van, hogy aludni is csakis a bal oldalán szokott (meg hason, háton), de jobb oldalon nem, egyszerűen mintha fizikailag képtelen lenne jobbra fordulni. Ha segítek neki, akkor át tud fordulni, de ahhoz szabályosan át kell „tolni”.

    Előre is köszönöm válaszodat!

    Válasz: Emiatt nem kell aggódni, sok baba kifelé fordítja a lábait Chaplinhez hasonló módon, amíg járni tanul, ez később a talpizmok fejlődésével eltűnik. Nálunk mindkét fiam Chaplin-módon járt az első hónapokban, de ezt hamar kinőtték.

  • Szvetek Ivett

    2010. szeptember 28. kedd

    Szia Ági,

    az én kislányom pár nap múlva lesz egy éves. Ő kapaszkodva áll és lépeget a bútorok mellett, tehát a járástól még picit távol vagyunk, de engem igazából az érdekelne, hogy mi a véleményed az első cipőről. sok és eltérő véleményt olvastam ezzel kapcsolatban: vannak a kemény kérgű, talpú pártiak és vannak a kifejezetten puha talpú cipőt kedvelők stb. Itthon viseljen cipőt vagy szandit, vagy ne? esetleg ha erről tudnál írni pár szót, megköszönném.

    üdvözlettel
    Szvétek Ivett

    Válasz:Otthonra elég a zokni, utcára hordjon cipőt.

  • Netti

    2010. augusztus 16. hétfő

    Szervusz!
    Kislányom most 9,5hónapos.nagyon ugyesen mászik, és feláll egyedul, fôleg a kiságyban, majd leul, ujra felul és feláll. Viszont nagyon aggódom, mivel lábujjhegyen jár, ha vezetem. korai még a vezetgetés?de ugy érzem ô szeretne már lépkedni, csak nagyon lábujjhegyen.ha megáll akkor a talpára lép szépen. Kérném a tanácsodat. és még a cipô segít ebben ?vagy inkább mezítláb???
    Aggódom a lábujjhegyen menésén, mivel a fiamnál ezt nem tapasztaltam.
    Kôszônôm és minden jót kívánok.

    Válasz: Ne vezetgesd egyáltalán, ettől a rossz egyensúlyt tanulja meg. A legtöbb baba lábujjhegyen kezd járni, ha mezítláb jár kezdetben, az a jó, idővel ez elmúlik majd.

  • A.Krisztina.

    2010. május 20. csütörtök

    Szia Ági!
    14 hónapos a kislányom(koraszülött baba),múlt héten kezdte el,hogy magától tesz 3-4 lépést,sőt van amikor többet.Engem csak az zavar hogy rengeteget esik és azóta sem változott az egyensúlyérzéke(1 hét alatt),öt nem zavarja a popsira esés.Nem baj ,hogy sokat esik? Mennyi időnek kell kb eltelnie,hogy stabilabban járjon?Vagy csak én aggódom túl a dolgot,az is lehet.Köszönöm előre is válaszod.

    Válasz: Teljesen normális, ha még sokat esik, ahogy egyre többet gyakorolja, egyre kevesebbet fog esni, 1-2 hónap és el is felejtitek ezt a sokat esős időszakot 🙂

  • zsuzsi99

    2010. május 15. szombat

    Sziasztok!kislányom 5 hónapos,már majdnem 9kiló!Boldog,kiegyensúlyozott baba.5óránként szopiztatom,de néha olyan,mintha bírná még tovább!Hány óránként kell etetni egy ekkora babát?A napirendünk:6.30kor kel,szopi,utána alszik 8.30-ig.10körül kap egy kis gyümit,alszik,11.30kor szopi!16.30kor megint szopi,utána max 1óra alvás.20kor fürcsi,21kor vacsi aztán alvás.Ez így jó,vagy kevesebbszer szopiztassam??Válaszát előre is köszönöm!!

    Válasz: 5 hónaposan általában már 4 óránként esznek a babák, naponta általában 5 alkalommal, az ő napirendje tökéletes így.

  • Vikica

    2010. május 15. szombat

    Szia Ági! 14 hónapos múlt a lányom, még nem tud egyedül járni. A fent leírt állomások már mindegyikén átment, 8 hósan állt fel, leülni egyből tudott. Kapaszkodva nagyon keveset lépegetett, inkább leült és továbbmászott a következő felállási pontig. Kapott járássegítő kisautót is, de nem nagyon érdekelte. Azt hiszem félt tőle, veszélyesnek érezte. Egy éves körül volt, mikor először sikerült tolnia néhány lépést egyedül. Ekkortájt kezdte próbálgatni a kapaszkodás nélküli felállást is, de csak a kanapén és a franciaágyon mintha tudta volna, hogy ott nem fáj az esés. De csak 1-2 mp-ig állt. Pont 14 hós volt mikor hosszabb ideig állt és állva mutogatott hogy mit szeretne. Rá két napra 2 kezében 2 tobozzal lépett kb. 3-4-et. aztán esett. Azóta nem próbálkozik semmivel. Azt hiszem érzi hogy a vége esés lenne, így inkább még vár vele. Hozzátartozik a történethez, hogy kb. 11 hónaps kora óta térden állva jár. Mivel mászásnál nem tudott jól cipekedni, kitalálta hogy felegyenesedik. Azóta itthon ezt kombinálja a mászással. Kb. 2 hete veszem rajta észre, hogy bátrabban lépeget kapaszkodva is, konyhaszekrény mellett, vagy ha ülve játszok vele, engem körbejár. Hagyom hadd fejlődjön a maga ütemében. A gond a szabadban van. Imád kint lenni, tereken, parkban, játszótéren és akkor ki kell szállni a babakocsiból. Párat lép pad mellett kapaszkodva, tudja tolni a babakocsiját, így halad. De kézen fogva is szoktam menni vele, amióta engedi. (kb. 1 hónapja, addig olyan volt mint rongyláb, nem akart így lépegetni) Elhatároztam pedig hogy nem leszek vezetgetős, de már annyira türelmetlen vagyok, az összes nála kisebb gyerek ott futkoz körülötte, rám meg minden anyuka olyan lesajnálóan néz, hogy itt ez a nagy gyerek, nagy pufi arccal és nem tud járni. Anyukám is nyaggat, hogy mi már 10 hósan egyedül mentünk be a bölcsi ajtaján. Szóval elkezdtem vele járkálni, igyekeztem minél kevesebbet, de állandóan nyújtja a kezét. Most elértem azt, hogy már csak az egyik kezem kell neki és bár így lassabban tud menni, mert nehezebben egyensúlyoz, de elfogadja így. Szóval az a kérdésem hogy ez is vezetgetésnek számít? Mit csináljak vele a szabadban, nem hagyhatom a kavicsban mászni, mert szopja az ujját, meg hát egyébként sem kéne az utca porán mászni vagy kitérdelni az összes gatyót. (jó időban de-du 2-2 órát kint kell lennem vele). Azok alapján amit írtam kb mikorra várható hogy kicsit bátrabban próbálkozzon, menjen? Ha jól tudom 18 hós kor után kell szakorvoshoz fordulni ha még nem jár? Nagyon várom válaszaid, előre köszi: egy türelmetlen anyuka.

    Válasz: Tényleg nem kell türelmetlennek lenned, már mindent tud, ami a járáshoz kell, próbálkozgat is, 1-2 hét és megindul magától. Ha viszont vezetgeted, akkor nem mer majd maga elindulni, ezzel pont hogy lassítod a folyamatot.

  • Móni

    2010. május 12. szerda

    Szia Ági,

    Kislányom 14-én lesz 11 hónapos, kb 10kg. Négykézláb mászni nem hajlandó. Kutya pózban ringatja magát, majd hasra vágódik és kúszik. Így nagyon gyorsan és ügyesen elér mindenhová, de mászni nem hajlandó. Egyedül felülni még nem tud, de ülésből térdelésbe húzza magát. Felállni sem tud még. Úgy veszem észre kicsit lusta, és mindent egy kicsit később csinál, a hasra fordulás is elég későn, 8hónapos korában ment csak neki. A kérdésem, hogy izguljak-e? El van-e maradva szerinted a fejlődésben?

    Köszönettel
    Móni

  • Ildi

    2010. február 08. hétfő

    Hello Ági!

    Kisfiam egy éves, már teljesen egyedül tud menni. Eddig itthon mindig csak zokni volt a lábán, csak kintre húztunk cipőt – a védőnő is ezt tanácsolta. Az egy éves orvosi vizsgálaton viszont azt mondta a doktornő, hogy adjunk rá itthon magas szárú, betétes cipőt. Vettünk is neki, rá is adtam, de nem tud benne menni! Két lépés után rögtön elesik, és inkább négykézláb mászik. Megsajnáltam, levettem róla a cipőt. Több cikket elolvastam, mindenhol azt tanácsolják, hogy ne adjunk otthonra cipőt a gyerkőcre. Viszont a bababoltban azt mondták, hogy ez a cipő kifejezetten járástanuláshoz lett kifejlesztve, és kell hogy valami tartsa a gyerek lábát. Neked mi a véleményed? Kell otthonra cipő, vagy sem?

    Válasz: Erről valóban megoszlanak a vélemények. Egyes szakemberek szerint a lábboltozat és a talp izmainak kialakulásához kell a mezítláb járás, cipőben nem érzi annyira a talajt a kicsi, ezért nehezebben jár, nem fejlődnek az izmok. Más szakemberek szerint pedig kell a cipő, mert az otthoni padló nem egyenetlen, ezért nem tesz jót a lábnak az egyenesen való járás.
    Én az előbbieknek hiszek, és a saját gyermekeimre nem adtam itthon cipőt, csak akkor kaptak, amikor már maguk tudtak járni és kimentünk a lakásból, de pl. a kertben a füvön hagytam őket mezítláb szaladgálni, mert az nagyon egészséges.

  • Gabi

    2010. február 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem az lenne a kérdésem, hogy mi az a kor a babáknál, amikor már tudnia kell állni, felülni, mászni.
    Kisfiam 7 hónapos múlt, forog mindkét irányba, döntött helyzetből felül, megül, hason kinyomja magát, fejét szépen tartja. Tudom ez minden jó. De viszont a kúszás jelét nem is mutatja ha valamit nem ér el hason ott hagyja, keres mást magának. Kiságyba se próbál felállni, feltérdelni. ÉN csak lustának mondanám.
    köszönöm válaszod

    Válasz: Semmi baja a kisfiadnak. 7 hónaposan forogni kell tudni. Kúszni 8-10 hónapos kor között valamikor (addig csak legfeljebb körbe-körbe szoktak, de nem szabályosan, vagy gurulni), mászni 10 hónaposan, felállni 11 hónaposan, járni 13 hónaposan. Ülni megtámasztva 5 hónaposan, 6-7 hónaposan ha felülteted a kezével meg tudja tartani magát, de magától felülni csak akkor tud, amikor már mászni is (tehát 10 hónapos kor körül)

  • Melinda

    2010. január 06. szerda

    Szia Ági!

    Nagyon kétségbe vagyok esve,mert van egy 10és fél hónapos kislányom,aki még nem tud felülni,felállni,viszont ha az egyik kezét fogjuk,napról-napra ügyesebben megy.Van még rajta kívűl egy nagyobb gyermekem is,ő viszont ilyenkor már mindent tudott,amit a kicsi még nem.Tudom,hogy nincs 2 egyforma gyerek,de nem valami fejlődési probléma az,hogy még nem tud felülni és felállni?Az,hogy kb.3 hete nem kap Vigantol olajat,az nem játszik szerepet a fejlődésében?Várom válaszodat!

    Üdv.:Melinda

    Válasz: Ne jártassátok a kezénél fogva, mert az csak megzavarja őt, nem akar majd ülni és magától állni, pláne nem mászni, ha sétáltatjátok, ez késlelteti a mozgásfejlődését. A Vigantolt 1 éves korig télen-nyáron kell adni, mert az egészséges csontfejlődéshez szükséges. 1-3 éves kor között csak télen kell adni. A mozgásfejlődést 3 hét kihagyása nem befolyásolja.
    A felülést és felállást már kéne tudnia, konzultáljatok orvossal ezügyben.

  • kata

    2009. november 30. hétfő

    Szia Ági!
    Mi most múltunk 14 hónaposak, és kb. 1.5 hete kezdett el járni a kisfiunk, de csak pár lépést talpon, önmagától. Ezt naponta gyakorolja, de sose ülésből áll fel, hanem már áll vhol és onnan indul el egyedül tovább. Ahogy az átlagot nézem, mi kicsit levagyunk maradva, de elvileg 17-18 hónapos koring nincs gond. Azt kérdezném hogy ugye nem vagyunk lekésve illetve hogy innen még mennyi idő mire csak járni fog és már nem mászni? Válaszodat előre is köszönöm!
    Kata

    Válasz: Egyáltalán nem vagytok még elkésve. Innentől általában még van 3-4 átmeneti hét, amikor a kétfélét kombinálja egymással, aztán már a mászást egyre inkább hanyagolja majd.