Az 5 hónapos baba

5 hónaposan a baba már bámulatos dolgokat tud: az ügyesebbek maguktól felülnek, kúsznak, de a lustábbaknál is látványos fordulatokat vesz a mozgásfejlődés.

Az 5 hónapos babaA legtöbb baba
ebben a korban kezd el átfordulni, először hasról hátra, aztán hátról hasra. Egyes babák csak ritkán lepik meg a szüleiket átfordulóművészetük bemutatásával, mások új tudományuknak megörülve egész nap csak forgolódnak körbe-körbe.

A másik új mutatvány a kúszás, ami most még csak egészen kezdetleges formában jelenik meg. A baba először csak annyit tud, hogy könyökére támaszkodva nézelődik hasonfekve, utána már a tenyerére támaszkodik, majd pedig elkezd először a saját tengelye körül körbe vagy hátrafelé kúszni. A „kommandós” stílusú kúszás csak ezután következik, néhány hét szorgalmas gyakorlás után.

Más téren is változások következnek be. A baba egyre jobban figyel és egyre gyakrabban utánoz minket. Utánozza a mimikánkat, a beszédünket, a mozdulatainkat, például azt is, amikor eszünk. Lassan megérik a hozzátáplálára is. Érdeklődve figyeli, amikor eszünk, már nem nyomja ki a nyelvével a kanalat, amikor megkínáljuk 1-1 falat gyümölccsel vagy gyümölcslével. Ha azonban még nem érdeklik az ételeink, ha a falatot kitolja a nyelvével és még elég neki az anyatej, akkor nem kell erőltetni a hozzátáplálást, idővel magától megérik rá.

A legtöbb babánál a fogzás is megkezdődik. Általában több hét nyálazás és 1-2 hét nyűgösködés után bújik ki az egyik alsó metszőfog, majd 2-3 héten belül a másik alsó metszőfog. Gyakran ez a nyugodt éjszakák végét is jelentheti egy időre.

Szoptatási problémák is jelentkezhetnek. A babát már annyira érdekli a világ, hogy szopizás közben elkezd nézelődni, abbahagyja, beszélget, mosolyog. Ha ezt tapasztalod, akkor érdemes nyugodtabb helyre átköltözni a szoptatások idejére. Furcsa szokásokat is felvehet a baba ebben a korban, ezek pedig a fogzás miatt jelentkezhetnek: tépi a cicit, harapdálja, tekergőzik szopizás közben – ilyenkor minden anyuka elsőként arra gondol, hogy biztos kevés a tej, a valóság azonban az, hogy ahogy áttörtek a fogacskák, elmúlnak ezek a nehéz szopik is.

A baba egyre jobban szeret egyedül játszani, felfedezni a körülöttel levő világot és a kúszás erre remek lehetőséget nyújt. Ha még csak körbe-körbe tud forgolódni, akkor elég ha elérhető helyre leteszel köré játékokat, amikkel játszhat, és máris remekül elszórakoztatja magát azzal, hogy egyik játéktól a másikig halad. A másik remek dolog, hogy már megtámasztva ügyesen ül (sőt az ügyesebb babák már maguktól is felülhetnek ebben a korban), ezért nagyon szeret ilyen helyzetben is játszani, illetve üldögélve nézelődni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

45 Comments

  • Pozsgai Ildikó

    2011. június 04. szombat

    Az én kisfiam 5 hónapos 2 napos hátról hasra 4 hónaposan átfordult,de hasról hátra még nem,vagyis csak a fenekét emelgeti nagy ritkán!Ülve szeret lenni,de nem szereti ha a mellkasunkhoz támasztjuk,mindig előre dől,a babakocsiba is ülve támasztott háttal szokott lenni,de ott is emeli a fejét előre!Remélem a gerincének ez nem gond?köszönettel,az előbb rosszul írtam

  • Pozsgai Ildikó

    2011. június 04. szombat

    Az én kisfiam 5 hónapos 2 napos hátról hasra 4 hónaposan átfordult,de hátról hasra még nem,vagyis csak a fenekét emelgeti nagy ritkán!Ülve szeret lenni,de nem szereti ha a mellkasunkhoz támasztjuk,mindig előre dől,a babakocsiba is ülve támasztott háttal szokott lenni,de ott is emeli a fejét előre!Remélem a gerincének ez nem gond?köszönettel

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Átfordulni csak 6 hónaposan kell tudni, tehát nem gond, ha 5 hónaposan még nem csinálja minden irányba, még bőven van erre ideje. Ha magától még nem ül fel, akkor megtámasztva se üljön, legfeljebb 150 fokban megdöntött babakocsiban lehet, de teljesen felültetni itt még nem szabad, mert a hátizmai még nem elég fejlettek ahhoz, hogy hosszasan megtartsák.

  • bea

    2011. április 02. szombat

    szia!

    21 hetes kislányom már 4 hete nagyon erőssen nyálzik, mindent rág,fehér alul az ínye nyűgös főleg esténként de nappal is kicsit és most a napokban hasmenése is van!Azt szeretném tudni mikorra várható az első fogacskája!?Válaszod előre is köszönöm!

  • Bernadett

    2011. február 16. szerda

    Kedves Ági!
    Végig olvastam a blogodat, így én is mondhatom hogy számomra is hasznos volt. Viszont nem sok étkezési kérdés volt benne így én nekem is lenne egy kérdésem. A kisfiam Bence 11-én volt 5 hónapos. Eddig csak anyatejet kapott, és amennyire tudom 6 hónapos koráig nem is kell hogy mást kapjon, így kisebb lesz az allergia esélye. Bence túl van a 8 kg-n, eleget eszik és az étkezések után még mindig marad tejem. A családtagok nyüstölnek folyamatosan hogy egy kis gyümölcs vagy valamilyen püré csak jót tesz neki. Én kiállok abban a hitben hogy az anyatejben mindent megkap amire csak szüksége van. Mi a véleményed róla? Köszönettel Bernadett

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      6 hónapos kor előtt nem érett a baba emésztőrendszere arra, hogy az anyatejen kívül mást megemésszen. Egyáltalán nem tesz neki jót semmilyen püré ebben a korban, csak rosszat tesz, ugyanis túlterheli az emésztőrendszerét, ami később táplálékallergiát okozhat.

  • Sára anya

    2010. december 20. hétfő

    Szia.

    A kislányom 23-án lesz 5 hónapos. 67cm és 8kg. Egyszer ugy kb 2,5 hónaposan úgy találtam,hogy az oldalán aludt. Azóta sem. Kb. 2hete nagyon erőlködött az oldalra fordulással,majdnem sikerült is neki,komolyan egy kis pöccintés kellett volna… Szépen tartja a fejét,sőt a kúszással is próbálkozik,minden nagyon érdekli,szépen fog mindent a kezébe,sőt egyikből átveszi a másikba is a dolgokat. Aggódnom kellene azon,hogy nem forgolódik? A doktornőnk szerint kicsit túlsúlyos és azért van.

    Köszönöm:Julcsi

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Átfordulni 6 hónaposan kell tudni, ha már most próbálkozik az nagyon jó, de nem kell siettetni, ráér még 1 hónapig, de a leírásod alapján addigra már úgy forog majd, mint a ringlispíl 🙂

  • Zsuzsi

    2010. december 03. péntek

    Szia Ági!

    A mi kisfiúnk 2-hét múlva lesz 5-hós.Nagy (8,50kg, 67cm) egészséges fiú, ügyesen tartja a fejét, sokatt síkongat, gyakran mosolyog ránk. Viszont, még nem forgolódik,-viszont egyre ügyesebben ül- ami még nem is annyira nyugtalanít,mint hogy az, hogy nem szeret önállóan játszani. Mikor leteszem,akkor igen hamar elkezd sírni s nem figyel a körölötte lévő játékokra ,az ölemben nagyon szeret lenni, onnan nagyon is érdeklődöen nézelődik.
    Sokáig, hordozgattam az ölemben, vagy hordozókendőben, s míg jó idő volt nagyon gyakran sétáltunk az erdőben….
    Azt hiszem nem tanulta meg egyedül elfoglalni magát,már 1-hete ,tanulgatja az önálló játékot, de minimális sikerrel, szinte sokkal többet hisztizik, mint nem.. 🙁
    Hason sem szeret lenni-de minden nap gyakorojuk,egy kicsit- ,ha az ölemben üldögél s ott adom a kezébe a játokokat, akkor párszor megfogja majd ismét jön a hüppögés, nagyon nehezen tudom lefoglalni, pedig ebben a korban már ügyesen kellene egyedül is játszania..
    Ott rontottuk el, hogy mindenhova vittük a kis popsiját? Hogy tudonám megtanítani arra, hogy egyedül is tudjon játszani??
    Aggódom, hogy ezen a téren ennyire passzív, (vagy csak kis lusti-musti??)
    Gyakoroljunk tovább türelmesen,vagy forduljunk szakemberhez?
    Ennyi idős korban, kb mennyi idő alatt tanul meg egyedül játszanni?

    Válaszod előre is Köszönöm!!

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Forogni csak 6 hónaposan kell tudni, ezért nincs ok az aggodalomra.
      Nem az a baja, hogy kézben akar lenni, hanem hogy az eddigi tevékenységei már untatják, már programra vágyik, unatkozik. Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla. Mivel már 5 hónapos, kaphat etetőszéket is, amiben megtámasztva ülhet, ebbe is teheted a hordozó helyett, mert itt magasabban van és többet lát.

  • Szilvi

    2010. november 25. csütörtök

    Szia Ági!

    Kisfiam 1 hét múlva lesz 6 hónapos. 67 cm, 8,5 kg, erős, izgő-mozgó, jókedvű kisfiú, de még nem forog. Ugyan a hasáról a hátára már többször átfordult, de csak ritkán. Hátáról a hasára pedig egyáltalán nem fordult még meg. Hason nem is szeret, igaz 3 hónapos koráig nem nagyon erőltettem, mivel mindig sírt. Azóta viszont próbálom naponta 4-5 alkalommal hasra fektetni, de 10-15 perc után mindig elfogy a türelme. Emellett egy lepedőre fektetve át is szoktam fordítani a hasára, amit szeret is, egészen addig, amíg egyből utána vissza is fordítom… A tárgyakért hason is nyúl, ki is nyomja magát, és próbálkozik a kúszással is, ami leginkább körbe-körbe sikerül még csak.
    A kérdésem az, hogy kell-e aggódnom az átfordulás miatt. Tudom valahogy segíteni még ebben, vagy érdemes inkább szakember segítségét kérni?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Szilvi

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ha naponta 5-6 alkalommal legalább 5-5 percet hason van, akkor hamarosan át fog fordulni. 7 hónapos korig lehet várni ezzel.

  • Niki

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!

    Tanácstalanságomban fordulok Hozzád!
    Kisfiam bő egy hét múlva 5 hónapos lesz, közelíti a 9 kilót.
    4 hónaposan kipattant mindkét alsó metszőfoga, ezzel egy időben elkezdett forogni mindkét oldalára, majd ezt követően négykézláb állt, és most kúszni próbál.
    Naponta legalább 3x-4x van kakis pelenkája.
    A „problémám”, hogy kb. egy hónapja minden másfél- két óránként felébred, cicire kéretszkedik. Én, hogy ne kelljen nekem sem kikecmeregnem az ágyból, az első felsírás után, magunk mellé veszem az ágyba, és csak hajnalba teszem vissza, de akkor is csak 2 órát alszik magában.
    Nem tudom, hogy én rontottam e el, azzal, hogy a közös ágyba vettem?
    Vagy csak most a fogzás miatt ilyen?
    Most nappal is elég sokat alszik, ma pl. 4x 1-1, 5 órát.
    Az esti rutinunk fürdetés, egy kicsit még játszunk, majd cicire teszem, és megpróbálom még félálomban ágyba tenni, hogy ne szokja meg, hogy kézben alszik el.
    November elején voltunk a szüleimnél (Budapesten, mi Kölnben élünk), majd mikor hazajöttünk, egy hét pihi volt, és aztán 2 hétig folyamatosan vendégeink voltak. (itt alvósok)
    Lehet, hogy ez zavart be neki? A környezet változás és a sok „idegen”?
    Kérlek segíts, mert nem tudom, hogy át kellene e szoktatom őt, vagy ez változni fog, vagy ez most „segélykérés” részéről?!
    Válaszod előre is köszönöm!
    Üdv, Niki

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      A sok változás a környezetében okozhatja ezt, de emellett ebben a korban egyébként is sok babánál jelentkeznek alvászavarok a fogzás miatt. Nem te rontottad el tehát, hanem ő „romlott el” magától a fogzás miatt. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).
      Mivel nála hamarabb jött az első két fog, ezért várhatóan a többi foga is hamarabb fog jönni, mint az átlagos.

      • Niki

        2010. december 01. szerda

        Köszönöm szépen!
        Eddig Osanitot adtam neki, de ellenőrzöm, hogy ez megfelelő lenne e egyáltalán neki.
        Ma éjjel fél óránként kelt… én egyre kevésbé bírom ezt. Lehet a tejem kevés neki?

        • Vida Agi

          2010. december 07. kedd

          Ebben a korban előfordulhat, hogy gyakrabban ébred éjjel a baba enni, mert nappal nem szopizik eleget (nincs hozzá türelme), illetve a súlya már elég nagy és ezért nappal nem tud annyit enni, hogy éjszakára elég legyen. Mivel ő 9 kiló, ezért kb. 900 gramm tejet kell ennie ahhoz, hogy jóllakjon. Ha úgy látod, éhes, akkor megpróbálhatod lassan elkezdeni a hozzátáplálást.

  • Netty25

    2010. október 31. vasárnap

    Köszönöm válaszod! Ha kitámasztom, mindíg előre dől, de a feje nem lóg csak nézelődik és izeg-mozog.

  • Netty25

    2010. október 27. szerda

    Szia! Kisfiam 4,5 hónapos. Alig 3 hónaposan oda vissza forgott, most 4,5 hónaposan mászik. Ha a hátán fekszik és belekapaszkodhat vmibe (pl pihenőszék csatjába) önállóan felül. Napközben is csak akkor nyugodt, ha ülhet és ha hason lehet. Én viszont nagyon féltem a gerincét, nehogy deformálódjon. Szabad ültetnem, okozok ezzel problémát?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz:Ha magától felül, akkor üldögélhet, de csak akkor, ha nem görbe háttal ül. Ha a kezén támaszkodva görbe háttal ül, akkor ne ültesd, csak megtámasztva.

  • Vikus

    2010. október 26. kedd

    Szia Ági!

    Kislányom november 4.én tölti be az 5.hónapot.
    Ha nem nyűgös, akkor nagyon elvan, lefoglalja magát a játékaival, cumival,pelussal,amit talál, vagy beszélget… ha rossz kedve van, akkor viszont van hogy le sem lehet tenni, vagy ha foglalkoztatnám(hasra fordítás,gurítgatás, hintáztatás stb.)mindenért sír,nyűgösködik… lassan készülődik kifelé a fogacskája,így ez is rá tesz egy lapáttal… de néha úgy érzem azért sír mert nem csinálok valamit jól, és az nem tetszik neki… magától még nem fordul át hátról hasra(védőnő javaslatára takaróval, 1x-1x gurultatom az ágyon… hason nem igazán szeret lenni, max. 5 percet van el… ha elé hajolok rám néz, 1et vigyorog és kész..zavarja a hasalás..ha hason rakom elé a dolgokat ránéz, de nem nyúl érte…a támaszkodásra koncentrál.. amúgy nagy súlyú baba, már több mint 7 kiló… így a védőnő azt mondta nem baj, ha még nem csinál mindent, átfordulni még nehéz neki(amúgy próbálkozik, mert ha háton fekszik és tőle messze lerakok 1 játékot akkor nyúl érte, így a felsőtestét fordítja érte, részben a derekát is, csak a feneke visszahúzza…
    de olyan rossz olvasni h ezt meg azt kellene már tudnia csinálnia a babának.. tudom minden baba fejlődési üteme más, de nem szeretném hogy nagyon elmaradjon… játszanék én vele mindent amit lehet, csaknem tudom mit lehet… nem igazán segít nekem senki, egyedül pedig elég nehéz kitalálni… neten pedig minden félét lehet olvasni, 1000 különböző dolgot… ezért arra gondoltam megkérlek segíts nekem,mit tudok én az 5 hónapos babámmal játszani, ami a mozgását,és az értelmi fejlődését is segíti?
    Előre is köszönöm!
    Üdv: Vikus, 1 fiatal anyuka

    Válasz: Ebben a korban pont ezt kell tudnia a babának és nem többet. Átfordulni 6 hónaposan kell tudni, kúszni 9 hónaposan, tehát még semmivel nincs lemaradva. Sok mindent lehet már játszani: mondókázni, énekelni, tornásztatni, színes könyvet nézegetni vele, érdekes tárgyakat adni a kezébe, pl. habverő, dobolni, labdát gurítani stb.

  • Anna

    2010. október 14. csütörtök

    Szia Ági!

    Kisfiam öt hónapos lesz pár nap múlva. Születésétől fogva nagyon mozgékony baba. Hason alvós. Nagyon korán (1,5 hós) balra átfordult a hátára. Azóta járunk gyógytornára, mert állítólag ez nem teljesen normális. Nyaki-háti hypotóniát állapítottak meg nála. Szorgalmasan tornászunk, szépen fejlődik, forog már jobbra is, de hasról vissza még nem. Elaludni a kezdetektől fogva egyedül szoktattuk. Viszont egy ideje, kb 1 hónapja, amikor letesszük aludni , általában 8 órakkor, bármennyire álmos is, egyből átfordul a hátára, és sírni kezd. Bemegyek, visszafordítom, simi, puszi… ezt eljátszuk vagy háromszor, mire álomba szenderülne. Éjszaka változó, van hogy kétóránként, de általában 3-4 óránként ébred. Hanyat fordul, és nem tud visszaaludni. Ez is kb 1 hónapja tart. (Korábban csak egyszer kelt, 4-5 körül)Reggel ritka, amikor kipihentnek látom. Az a gond, hogy vissza még nem tud fordulni? Vagy szokatlan neki a már tudatos elfordulás? Persze arra is gondolunk (már mindenre… :))hogy jön a fogacskája.
    Köszönettel.

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

  • Brigi

    2010. október 10. vasárnap

    Szia Ági!

    A fiam ma 5 hónapos.
    Nagyon aranyos baba. Több dolog is aggaszt.
    Az egyik, hogy elég sokszor ha beszélek hozzá elnéz mellettem, nem tart szemkontaktust velem.
    A másik, hogy nála nincs gügyögés, inkább csak sikongatások.Azt sem felém, hanem a fényt szereti nézegetni.
    A mozgásával sincs minden rendben szerintem, mert nem fogja meg a játékokat,nem nyúl feléjük, még akkor sem érdekli, ha a kezébe rakom. Nem is játszik vele.
    Hason sem szeret lenni nem kötik le a játékok amiket köré rakok. Pár perc után sír, hogy fordítsam vissza.
    Várom válaszod.

    Válasz: Mivel a viselkedése egyáltalán nem a korának megfelelő, javaslom, hogy mihamarabb vizsgáltasd ki, valószínűleg fejlesztésre szorul.

  • Viki

    2010. július 17. szombat

    Szia Ági!

    Kisfiam 6 hós lesz 28.-án. 7 hetes korában fordult először hasról-hátra,akkor hosszú ideig rendszeresen gyakorolta,kb. 1 hónapja hátról-hasra is fordul ezt aztán megállás nélkül…Viszont azóta nem hajlandó a hasáról a hátára fordulni.Ha megunja magát, inkább sír,így jelez hogy fordítsam vissza.Tudom hogy ez nem baj, csak érdekelne miért van így.
    Előre is köszsönöm:Viki

    Válasz: Ez csak egy szokás, nem kell aggódni miatta.

  • Noémi

    2010. július 13. kedd

    Szia! 5 hónapos a kislányom. Nagyon ügyesen felhúzza magát ülő helyzetbe,de a fejét aztán mindig lefelé tartja. Egyből a lábikóit figyelgeti. Ez mitől lehet? Nem probléma? Amúgy imád hason lenni,ha megfordítom egyből visszapördül. Nagyon ügyesen tartja magát. Előre is köszönöm a választ!

    Válasz:Ez azért van, mert a feje sokkal nehezebb még és nehéz megtartani. Lehetőleg ne üljön még, ne ültessétek, ha magától húzza fel magát (nem a te ujjadba, hanem, pl. ágyba kapaszkodva), úgy ülhet, de megtámasztás nélkül ilyenkor se nagyon üljön, pláne lógó fejjel. Ha a fejét egyébként ölbevéve már tartja, akkor nincs gond, ha olyankor is lelógatja, akkor vigyétek el gyógytornászhoz, mert már tartania kéne hosszabb ideig a fejét.

  • Judee

    2010. június 15. kedd

    Kedves Ági!
    Imádom ezt az oldalt hónapról-hónapra olvasgatok. Kislányom 2 nap híjján lesz 5 hónapos. Elkezdtük a gyümölccsel, bár még van elég tejem neki de már annyian nyüstöltek (főleg a nagyszülők), hogy megkóstoltattam vele. Természetesen imádja így minden nap este felé kap gyümölcsöt. (7,80 kg és 67 cm)A kérdéseim: megfelelő ha estére kb 6 óra tájban adom neki a gyümölcsöt, vagy lehet már napi 2-szer is??? Mennyit ehet egyszerre? Az átfordulás már nekünk is megy 🙂 DE ha hasra rakom 2 percig jól el van, utána jön a sírás. De annyira sír, hogy csak cicin nyugszik meg. Mintha fájna neki. Én észre vettem, hogy babszemnyi csomó van mind 2 mellében (megnézte a védőnő azt mondta az anyai hormonok miatt lehet). Nem lehet, hogy ezért fáj neki a hason lét? Vagy csak szimpla hiszti??Válaszodat előre is köszönöm.
    Judit

    Válasz: 5 hónaposan még elég a napi 1 kanalazás. Egyszerre 200-250 grammot is megehet, illetve, amennyit elfogad. Ilyen csomó a mellben tényleg előfordulhat a hormonok miatt, nem kell miatta aggódni. A hasonlevés azonban nem emiatt nem tetszik, hanem azért, mert még nem elég erős, ezért erőlködnie kell, hogy megtartsa magát hason. Próbáld ilyenkor szórakoztatni, játszani vele, elterelni a figyelmét, hogy ne csak erőlködjön, amíg hason van, hanem élvezze. Ha 5 percet kibír így, az már jó.

  • Eme

    2010. május 21. péntek

    Kedves Ági!
    Az én kislányom nemsokára 5 hónapos lesz.
    3 hónapos koráig nagyon hasfájós volt és most újra az lett… Biztos vagyok benne, hogy hasfájás, mert összerántja magát tekereg, és, ha kijön egy puki valamennyire megkönnyebbül. Mit tehetnék, hogy segítsek neki, tornáztatom olyankor, hogy segítsek neki, a szelek távozásában.
    Elvigyem esetleg gasztroenterológiára?
    A védőnő és a doki a hozzátáplálással biztat, hogy akkor elmúlik. Tényleg elmúlhat? A gyümölcsöt most fogjuk kezdeni.
    Egyébként tápszeres.
    Milupa Milumil HA tápszert kap, de ettől függetlenül lehet, hogy laktóz-intolerancia?
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Nem gondolnám, hogy a gyümölcsöktől elmúlna, sőt azok még inkább megterhelik az emésztőrendszerét. Viszont valóban okozhatja a tápszer, szerintem vizsgáltasd ki.

  • Puszmóka

    2010. május 18. kedd

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 16-án múlt 5 hónapos, nagyon szeret hason lenni, csak az a gond, hogy étkezés után még két-három órával (akkor teszem először hasra), visszabukja a tejet. Gondoltam refluxra, de nagyon szépen fejlődik és ha nem teszem hasra, akkor nem bukja vissza a tejet.
    Szeretném hasra tenni, mert tudom, hogy ez fontos a fejlődése szempontjából. Kit tegyek?

    Köszönöm válaszát!

    Válasz: Semmit. Vannak bukósabb babák, de ilyenkor nem a teljes tejmennyiség jön vissza, csak az, ami többlet volt, tehát emiatt nem lesz éhes, hogy bukizott. Tedd nyugodtan hasra, akár 1 órával az etetés után is. Lehet, hogy többet fog bukni így, mert sokat erőlködik hason, de a fejlődésében ez nem okoz problémát.

  • Szilvia

    2010. május 18. kedd

    Sok érdekes dolgot olvastam a többi szülő által. Az én kisfiam 15.én volt 5 hónapos. nagyon aktív baba. Ő már szeretne menni,de még korai:-) Nagyon szeret hason lenni és már átfordulni és ülni is nagyon szeret.A fogacskái is nemsokára kibújnak:-) . Nagyon jókedvű és folyton mosolyog. Nekem csak egy olyan kérdésem lenne,hogy a gyermekorvos ajánlotta a baba úszást. Elvigyem a fiamat vagy inkább hagyjuk ki?

    Válasz: A babaúszás nagyon hasznos, alaposan átmozgatja a babát olyan helyeken is, ahol magától még nem tudna mozogni, és ez fejleszti a mozgását, tehát érdemes elvinni.

  • Böbemami

    2010. május 15. szombat

    Szia Ági!

    Köszönöm a gyors és megnyugtató választ. Tanácsoltad, hogy altassam hason, ha úgy is van légzésfigyelő. Én próbálom, de abban a pillanatban kinyomja magát, felemeli a fejét és sasolja a környezetét. Akár milyen fáradt, feküdni nem hajlandó hason. Próbáltam úgy is hason altatni, hogy előtte a kezemben aludt el és utána tettem hason az ágyacskájába, abban a pillanatban felébred és kezdtük előröl az altatást. Ezt napközben is próbáltam, de ilyenkor általában ő kint alszik babakocsiban a friss levegőn. A babakocsiban is fektethetem hason? (Nem baj, hogy ott elég kevés a hely neki?) A hason altatást meg fokozatosan szoktassam rá? Egyszer csak megszokja, hogy hason is jó aludni? (újszülöttként mindig úgy aludt, de hasfájós lett és azóta nem szeret hason aludni.)
    Köszönöm előre is a választ!

    Válasz: Ha nem szeret hason aludni, akkor ne erőltesd a hasonalvást, akkor aludjon nyugodtan továbbra is háton.

  • Böbemami

    2010. május 08. szombat

    Szia!

    Eddig szinte minden hónapot végig követtem a blogodon, nagyon jó olvasni más szülök problémáit és a rá kapott válaszokat. Én is rengeteget tanulok belőle.
    Nekem is nem rég lett 5hónapos a kisfiam. Ő a 37. hétre született, császárral és nem indult be a szülés. Az utolsó ultrahang vizsgálaton derült ki, hogy kevés a magzatvizem (elszivárgott). Még aznap a kórházban úgy döntöttek nem lehet várni és nincs idő sem beindítani a szülést. Így született meg a kisfiam 2kg-mal és 47cm-el. A koraszülött osztályon voltunk 2hétig.
    Sokan írták félelmükként, hogy még nem fordult át a babájuk, illetve nem szeret hason lenni. Mi már 3hete járunk gyógytornára és a dévényi módszert alkalmazzák. Azóta Manónak a hasa lement, a köldöke visszahúzódót, és van mikor fél órát is elvan hason. Nagyon szeret most már ülni, igaz még magától ez nem megy. Ha hason van egy idő múlva felmérgeli magát, mert már mászna, csak hát ez neki még odébb van 🙂
    Az én problémám a fejének az ellaposodása. Sajnos látszik. Este nem merem hason altatni, mert sokan nem is tanácsolják, a fulladás veszélye miatt. Ő még most is légzésfigyelővel alszik, ez engem is megnyugtat, mikor felébredek este és látom a kicsi zöld fény villogását. Mit tudok tenni annak érdekében, hogy ez a fej lapossága visszafelé forduljon? Eddig mindenki azt mondta, hogy amint ülő baba lesz rendeződni fog. Azért a félelem bennem van, hogy maradandó lesz számára. Mit tehetek, hogy ez ne így legyen?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ha légzésfigyelővel altatod, nyugodtan aludhat hason, hiszen ha gond van, a készülék úgyis jelez. De ha továbbra is háton alszik, akkor is, amikor már napközben szinte egyáltalán nem lesz háton, mert felül, mászik stb. magától el fog ez múlni.

  • zsuzsi99

    2010. május 01. szombat

    Sziasztok!!Az én kislányom Nóri,most lesz 7-én 5 hónapos!!Nagyon aktiv baba,ahhoz képest hogy már 8kiló!Már 1hónapja megfordult,de ő a hátáról a hasára,kezembe kapaszkodva felhúzza magát,sőt sokszor már felakar állni!Kérdésm az lenne,hogy baj-e,ha felállitom(nem sokat!!)És hogy nagy baj-e,ha nincs el hason!Vagy kimarad mászás?Semmit nem csinál ugy,csak sir!!Előre is köszönöm válaszát!

    Válasz: Ha néha felállítod az nem gond. Az viszont baj, ha nincs hason és kimarad a mászás, mert a mozgásfejlődés nem csak arról szól, megtanul-e a gyerek bizonyos dolgokat, hanem közben az idegrendszer is fejlődik, és ha kimaradnak egyes szakaszok, akkor az idegrendszerben sem fejlődnek ki az adott szakaszok, ami később pl. az írás-olvasás tanulásnál okozhat gondokat, amikor pont ezekre a képességekre lenne szükség. De nem kell megijedned: az, hogy most állni akar (mint minden gyerek ebben a korban) nem jelenti azt, hogy nem fog mászni. Attól, hogy tud állni, még fog mászni, mert így juthat el egyik helyről a másikra. Tedd naponta legalább 5-6 alkalommal hasra és hagyd, hogy erőlködjön. Igen, ilyenkor sír, erőlködik, kínlódik… de másképpen nem tanulja meg.

  • Lakastosné Mustos Adrienn

    2010. március 12. péntek

    Kedves Ágnes!

    Nagyon tetszik a blogod nekem is!
    Noémi lányom most 5 és fél hónapos. 10 nappal a kiírt időpont előtt született, 2760 grammal, természetes szüléssel, problémamentesen, egészségesen. Lehet, hogy aggodalmaskodom, de megnézte egy Doktornő közel egy hónapja és mondta, hogy a kis mozgásokban előrébb van a koránál, de a nagy mozgásokra figyeljek, és ha 6 hónapos koráig nem fordulgat át, hívjak Dévényi módszerrel dolgozó gyógytornászt hozzá, mert neki a súlyából ítélve 3 hete is lett volna és ezért lehet, hogy le van maradva. Most egyébként néha hason találom, oldalt szokott aludni, meg néha körbeforog, egyébként nagyon élénk, érdeklődő, Buddha típusú baba. Magam is gyógytestnevelő vagyok, szoktam tornáztatni, meg addig nem igazán foglalkoztatott a dolog ameddig ez a Doktornő nem mondta.

    Szerinted meg fogadjam a tanácsát, vagy bízzam Noémire a dolgot, hiszen azt tudom, hogy ő tudja mikor erős ezekhez a mozgásokhoz, és siettetni nem szabad. mert csak ártunk vele neki!

    Válaszod előre is köszönöm!

    Adrienn

    Válasz: Átfordulni 6 hónapos korban kezdenek a babák átlagban, 4 hónaposan ez még ritka, tehát nem kell sietettni a dolgot.

  • Vera

    2010. február 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
    Napközben folyik a nyála és a keze állandóan a szájában van,
    szoktam neki dologéllel kenni.
    De éjszaka megfeszíti a kis testét és erőlködik, ebből következtettem arra, hogy a pocakja fáj.
    Azt hallottam, hogy a fogzás is okozhat hasfájást, ez igaz?

    Üdv,

    Vera

    Válasz: Nem, a fogzás nem okoz hasfájást. A dologél hatása kb. 5 percig tart, próbáld ki a saját ínyeden, ez legfeljebb arra elég, hogy ha fáj az ínye és sír, akkor megnyugszik tőle, de jobban aludni biztosan nem fog.

  • Vera

    2010. február 19. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretnék segítséget kéni.
    Kislányom 5 hónapos lesz 23-án.
    3 hónapos koráig nagyon hasfájós volt, aztán ez elmúlt.
    Kb. 3 hete azonban minden hajnalban felébred arra, hogy fáj a hasa.
    Pedig minden evés után büfizik, az esti evéskor kap infacolt és a D vitamint is a délelőtti evéssel kapja, mert azt olvastam, hogy az is okozhat pocakfájást.
    Van valami ötleted, hogy tudnék rajta segíteni?
    Annyira rossz látni, hogy fáj neki, és megfeszíti a kis testét…
    Mivel csak anyatejet kap, szerinted érdemes babáknak való probiotikummal próbálkozni?

    A másik, hogy észrevettem, hogy szopizás közben meg-megremeg a kis szája.
    Tudom, hogy újszülötteknél a szájremegés normális, de Hanna már 5 hónapos.
    Utalhat ez valami bajra?

    Egyébként szépen fejlődő, jókedvű baba (8100 gramm, 68 cm).
    Forogni még nem forog:-((((

    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    Baráti üdvözlettel,

    Vera

    Válasz: Biztosan a hasa fáj hajnalban? Ebben a korban a kezdődő fogzás szokott ilyen plusz hajnali felkeléseket okozni…
    Forogni 6 hónaposan kell csak tudni, emiatt nem kell aggódnod. A szájremegés idegrendszeri dolog, el fog múlni, nem kell foglalkozni vele.

  • Andi

    2010. február 16. kedd

    Szia!

    Nagyon jó a blogod!

    A kislányom 5 hónapos és nem akar forogni, nem nagyon szeret hason lenni! Ez nagy baj? Hogyan tudok segíteni a kislányonak?

    Válasz: 5 hónaposan még nem kell forogni, az első forgás általában 6 hónapos korban van. A hasonlevést nem kell erőltetni. Néha tedd hasra, ha megunja, fordítsd vissza. Ezt csináljátok meg minden ébrenléti időben 2-3szor. Tegyél elé valamilyen érdekes tárgyat, ami elvonja a figyelmét pár percre, hogy csak később unja meg a hasonfekvést.

  • MSE

    2009. augusztus 29. szombat

    Nagyon köszönöm a válaszodat!

  • MSE

    2009. augusztus 28. péntek

    Szia Ági!
    Az én kisfiam jövő héten lesz 5 hónapos.Oxigénhiányt kapott születésekor,kivizsgálták (2 hétig volt kórházakban),és „csak” feszes izomtónust állapítottak meg nála,egyéb problémá nem.Járunk gyógytornászhoz,és nagyon szépen kilazult már.A mozgásfejlődése nagyon gyors.Már 10 hetes kora óta forog mindkét irányba,12 hetesen állt először négykézlábra,17 hetesen kezdett kúszni,és 19 hetes kora óta felül.Ami engem kicsit aggaszt,az az,hogy másokra (apán,anyán kívül) nem nagyon mosolyog.(Minket elég ha meglát.)Illetve van olyan akire egyből mosolyog,de általában el kell telnie valamennyi időnek.Vagy ha megtalálják a módját,akkor akár kacag is másnak (pl.ha énekelnek neki,vagy kukucs játékot játszanak).Ez lehet a születésekor történtek miatt?Vagy egyszeűen csak típus kérdése?Vagy a mozgástanulás annyira leköti?Amúgy nagyon érdeklődő,mindenkinek a szemébe néz,mindenkit méreget,megfogja az arcát bárkinek és itthon egy vigyorimanó…
    Eőre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: A babák különfélék, mindegyik más-más természet. A mosolygás az első kommunikációs eszközök egyike a babánál. Néhány baba mindenkire mosolyog, viszont ahhoz, hogy mosolyogjon az kell, hogy teljesen felszabadult legyen. Az idegenek jelenléte viszont némely babát feszültséggel tölti el, nem feltétlenül az idegenek miatt, hanem azért, mert ragaszkodik a megszokott helyéhez, és érzi, ha mások is ott vannak, ezért ilyenkor feszültebb és nem mosolyog. Ebben a korban még nincs külön anyának szóló mosoly, az csak fél éves kor után szokott jelentkezni, és 9 hónapos kor körül már felismeri azt is, kire mosolyog (Anyát persze már korábban is, de pl. Apát, testvéreket)

  • Psyche

    2009. augusztus 25. kedd

    Köszönöm:)

  • Psyche

    2009. augusztus 24. hétfő

    Még valami: míg a fiam eddig két hónapos korától fogva átaludta az éjszakákat (9-10 órát gond nélkül!) – igaz, nappal meg kínok kínja volt az altatás, nem bírt volna elaludni, mindenre felriadt – , addig az utóbbi napokban rendszeresen felébred éjjel, van, hogy négyszer is egy éjszaka (és jön az ujjszorongatás ismét, hogy vissza bírjon aludni). Elképzelhető, hogy ezt a fogzás okozza? – nagyon türemkedik már kifelé négy foga is, de még egyik sem törte át teljesen az ínyét…

    Válasz Igen, elképzelhető. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Psyche

    2009. augusztus 24. hétfő

    Szia!
    Nagyon jó olvasmány ez az oldal!:)
    Az én kisfiam most négy és fél hónapos, már legalább egy hónapja folyton gyakorolja az átfordulást, megy is neki oda-vissza, kis segítséggel fel tud ülni, szintén kb. egy hónapja csak ülve szeret tartózkodni, babakocsiban is csak akkor marad meg, ha teljesen ülőre állítom. Erre nekem azt mondták, hogy ne nagyon ültetgessem, míg teljesen magától nem ül fel, mert nem jó a gerincének – de tényleg csak így szeret… – egész nap ülve akarna nézelődni! Illetve sokszor leültetni se tudom, csak szelíd erőszakkal, mert folyton rúgná ki magát, lábon akarna állni… A mászás viszont nem igazán érdekli (mindent meg tud szerezni így is, amit akar, és – bár egyre jobban viseli – nem túlságosan szeret hason) – az okozhat gondot, ha kimarad…? Úgy értem, annyira húzódzkodna fel, állna lábra, lépegetne már most, hogy könnyen el tudom képzelni, hogy ez a projekt jobban leköti, mintsem megtanulna mászni…
    A másik, hogy lélekben mintha kicsit „koraérett” lenne… Több oka is lehet: egyedül nevelem, meg mostanában a fogzási nyűglődések meg egy csúnya hasmenéses nyavalya miatt még többet foglalkozom vele, szinte össze vagyunk nőve – de az biztos, hogy ha csak valami nem köti le a figyelmét, legtöbbször egyáltalán nincs el nélkülem, még ismerősökkel, nagyszüleivel sem, akiket egyébként nap mint nap lát, rögtön sírva fakad, ha kimegyek a szobából… Egyre többször reagál rosszul idegenekre is. Elaludni is leginkább rajtam tud csak, illetve újabban bevezette, hogy amikor beteszem az ágyába este, megfogja erősen az ujjaimat, és még álmában is szorítja, nehogy „lelépjek” mellőle… Ha mégis otthagyom, mikor elalszik, szinte azonnal felsír újra, és csak úgy tudom kicselezni, ha a kedvenc plüssjátékát odateszem a markába, hogyha felriad, azt szorongathassa – így vissza tud aludni magától…
    – Mennyire lehet szó átmeneti jelenségről? Vagy ez már a nagy anya-szerelem, idegenfélelem, szeparációs szorongás és hasonlók kezdete lenne…? Mit tehetek, hogy kicsit könnyebben viselje a távollétemet, hogy akár a nagyszülők társaságában meglegyen nélkülem? – mivel egyedül élek/élünk, nagy szükség lenne rá, hogy rövid időkre másokra tudjam hagyni…
    Köszönöm!

    Válasz Ha maga fel tudja magát húzni és tud már önállóan, a két kezével megtámasztva ülni, akkor ez nem gond. Kicsit talán még korai, de vannak gyorsabban fejlődő babák, ezért kell megnézni azt, hogy magától mire képes, mert ha már maga fel tud kapaszkodva ülni és tartani magát kézzel támaszték nélkül, akkor a gerince is elbírja ezt a terhelést.

    A „sírva fakad az idegenekre” nem azért van, mert annyira hozzád nőtt, hanem azért, mert most kezdi megtanulni, hogy vannak mások is a világon rajta kívül – ez természetes életkori jelenség. Mivel még csak 4 hónapos, sokat ezen a téren nem várhatsz tőle, még leginkább rád van szüksége, de fokozatosan szoktathatod másokhoz is és szép lassan maga is egyre jobban megérik rá, hogy másokkal legyen, ez azonban hosszú folyamat, tulajdonképpen 3-4 éves koráig gondot okoz a gyereknek ha más vigyáz rá, ennek mindig vannak jelei, legfeljebb néhány gyereknél nem olyan látványosak.

  • Niki

    2009. július 07. kedd

    Szia!

    Az én kisfiam 10-én lesz 5 hónapos, de hason abszolút nem szeret lenni, aludni is az oldalán alszik. Ha hasra rakom kb. 10 másodperc múlva elkezd üvölteni és addig teszi, amíg máshogy nem fordítom. A fejét sem emeli egyáltalán, nem csinál semmit, csak sír. Járunk DSGM terápiára is, mert 33 hétre született, de szerencsére nincs semmi gond, csak ez a hason fekvés és a fejtartása, illetve nem tartása. Hogyan tudom fejleszteni, hogy erősödjön a karja, válla, nyaka? Nagyon aggódom miatta


    Válasz:
    Mivel korábban jött világra, ezért rá még nem az 5. hanem a 3 és fél hónaposok szabályai érvényesek, tehát mindent később kezd majd. 3 hónaposan még a legtöbb baba nem szeret hason lenni. Mivel koraszülött volt, érdemes lenne hozzáértő fejlesztést igénybevennetek, illetve megnézetni a fejlődését pl. a Dévény alaptványnál (www.deveny.hu)

  • Ancsa

    2009. május 10. vasárnap

    Szia!
    Az én kislányom holnap lesz öt hónapos.Nem forog még,és nem is kúszik!
    Nem szeret egyedül,ezért ha nem alszik mindig kézben van,mert különben nagyon sír!
    A babakocsit utálja,ezért kész tortúra,ha ki kell mozdulni itthonról! Próbáltam hasra tenni a kocsiban,mert mindig így alszik,de ez sem vált be!
    Kérdésem az lenne,ha mindig kézben van hogyan fog megtanulni forogni?

    Válasz: Ne aggódj, idővel elmúlik ez az időszak. Fél éves korban a baba már annyira kíváncsi a világra, hogy nem akar majd folyton kézben lenni. Egyébként 5 hónaposan még nem kell sem forognia, sem kúsznia. Forogni átlagban 6 hónaposan kezdenek és az első kúszópróbálkozások is ekkorra tehetőek, de ez akár 8-9 hónapos korra is eltolódhat.
    Ha ébren van, adj neki olyan játékokat, amik lekötik. Ha unatkozik, ne vedd fel azonnal, hanem kösd le a figyelmét, játsz vele, vagy vidd át másik helyiségbe, mert ebben a korban ezt már nagyon élvezi, és nagyon érdeklik a lakás újabb helyiségei. Egyszerűen csak tedd át egy másik szobába és játsszon ott is. Ha unatkozik, játssz vele 15-20 percet, aztán kapjon másik játékot és megint magára hagyhatod egy rövid időre (5-10 perc maximum, utána már unatkozni fog).
    Beteheted a hordozóba is, onnan is nézelődhet. A babakocsiban már félig ültetheted ebben a korban, 150 fokosra állíthatod a dőlésszögét a kocsinak, így kilát majd belőle és ezt biztosan jobban élvezi majd.

  • gyöngyi

    2009. március 08. vasárnap

    kisfiam 5 hónapos nagyon ügyes és erős már 3 hónapos korban átfordult most kezd felülni, majdnem tud mászni is ismeri a játékokat is,nagyon szeret zenét hallgatni.

  • Melinda

    2009. március 02. hétfő

    Szia!

    Nagyon jó a blogod!

    Az én kislányom most 5 hónapos, de még nem akar átfordulni. Hason csak nagyon rövid ideig szeret lenni, így inkább többször rakom hasra. Szoktunk mi is „gurigálósat” játszani, azt nagyon szereti.
    Remélem,hogy nem vagyunk elmaradva az átfordulással, mert már kezdek aggódni.

    Válasz: Ne aggódj. A legtöbb baba 6 hónapos kor után kezdi.

  • Kati

    2009. január 13. kedd

    Szia!

    Nagyon sok mindent tanulok a blogodból :)!

    Következő lenne a kérdésem. A kisfiam 5 hónapos hihetetlenül élénk baba, már születésétől fogva igazi kis ficánka. Minden érdekli mindent megfog mindent megfigyel és már stabilan fordul mindkét oldalára de nem hajlandó átfordulni! Egyébként a hátán fekve pörög minden irányba csak ezzel az átfordulással küzdünk. Mikor az oldalára fordul picit meglököm és máris hason van, amit nagyon élvez, ilyenkor hangosan sikongat. Rendszeresen „gurigázom” is vele, amit szintén hangos nevetéssel nyugtáz. Egyébként kb. 1 hónappal ezelőtt a hasáról már átfordult a hátára kétszer de azóta semmi. Tudnál tanácsot adni hogyan segítsek neki vagy aggódjak-e emiatt

    Válasz: Egyáltalán nem kell aggódnod. Gyakran előfordul az ilyen, most éppen az átfordulás nem érdekes neki, aztán majd egyszercsak érdekes lesz és akkor egész nap gyakorolja majd.

  • Barbianyu

    2008. december 09. kedd

    Szia Ági!

    Először is gratulálok a blogodhoz, nagyon szeretem olvasgatni! Sok megnyugvást és lelkesítő választ találtam különböző kérdésekre!
    Nekem tulajdonképpen nincs problémám, kisfiam -Doron- nagyon szépen fejlődik. Szerintem…
    Ma pont 5 hónapos. Már átfordul a hasáról a hátára és nagyon sokat fekszik az oldalán, megkönnyítve ezzel a játszást magának. Doron nyugodt babának mondható, nem sok mindent csinál, szíve szerint egész nap csak feküdne a hátán és szopizná az ujjacskáját. Mind emellett ha hasra teszem elvan, ha játszom vele aktív, de magától meg nem mozdulna, pedig szerintem többre képes mint amit mutat. /anyai megérzés :-)/ Ha ölbe veszem nagyon szeret nézelődni, de a fejét nem tartja magától, inkább nekem dől és elkényelmesedik. Néha bosszantóan inaktív tud lenni és nem tudom, hogy jól van-e így? Járunk úszni és Gekkoba is, rendesen végig csinálja az edzéseket, nem sír, sőt, néha szemmel láthatóan unatkozik. Sokat foglalkozom vele itthon is. A kérdésem, hogy mivel tudnám őt egy kicsit jobban aktivízálni? Egészséges dolog, hogy nem akar tevékenykedni?

    Válasz: Ennyi aktivitás éppen elég neki, minden baba más típus, ő ilyen nyugodt, nem kell erőltetni nála a több mozgást. A nagyfiam épp ilyen kis lusta volt, ő még megfordulni sem szeretett, aztán 7 hónapos korában egyik pillanatról a másikra mozgékony lett és pillanatok alatt megtanult kúszni, mászni, felállni, forogni, mindent.