A mozgásfejlődés miatt nem alszik a baba?

Amikor a baba alvásáról van szó, gyakori érv a nemalvás mellett, hogy a mozgásfejlődés állhat a háttérben. Ráadásul a gyakori ébredések gyakran pont akkor kezdődnek, amikor a baba mozgásfejlődése látványosan beindul, tehát logikus lenne az ok-okozati összefüggés. De vajon tényleg az? Azért ébred fel a baba, mert felül vagy azért ül fel, mert felébredt? Ennek járunk most utána.

Az újszülöttek már alapjáraton is elég mozgékonyan tudnak aludni. Ez általában úgy néz ki, hogy mélyalvásban meg se moccan a kicsi, de a felszínes alvási szakaszban cuppog, a fejét forgatja, a karjaival hadonászik, de akár még sírdogál is. Mivel az első pár hétben még főként csak felszínes alvási szakaszok vannak, ezért értelemszerűen nagyon sok forgolódást, csapkodást és kevesebb nyugodt alvást tapasztalhatunk.

Olyan is előfordul, hogy ilyenkor valóban a mozgásával ébreszti fel magát. Többnyire a hanyattfekve alvó babáknál fordul elő, hogy félálomban csapkodni kezdenek és ezzel felébresztik magukat vagy a hirtelen mozdulattól fellép az ún. Moro-reflex (ez az ún. ölelő-reflex, ilyenkor a baba hátrakapja a karjait, keresi azt, akibe kapaszkodhat, nagyon ijedt arcocskát vág, egy pillanatig nem vesz levegőt, majd sírni kezd). Ennek az elkerülésében segíthet, ha hálózsákban vagy egy nem túl szoros, rugalmas pólyában altatod, amiben nem tud ilyen hirtelen mozdulatokat tenni (és amiatt sem kell aggódnod, hogy lerúgja álmában a takarót).

Amikor beindul a mozgásfejlődés, akkor kezdődnek az újabb kalandok

1. Altatásnál ezeket tapasztalhatod:

– amikor leteszed az ágyba, rögtön átfordul és vissza kell fordítani, különben sír, mert még nem tud visszafordulni
– amikor leteszed az ágyba, rögtön felül vagy feláll és vissza kell fektetni, mert még nem tud magától visszafeküdni.

Ez általában azért van, mert amikor valami újat tanul a baba, akkor eleve éberebb és mivel éberebb, nem tud olyan könnyen ellazulni elalvás előtt, mint korábban. Ha eddig letetted és szépen elaltatta magát most átmenetileg ez nehezebb lehet. Itt is segíthet a hálózsák használata, illetve átmenetileg szükség lehet arra, hogy segíts neki az ellazulásban szopival, simogatással, popsipaskolással vagy akár esti mesével (minden babánál más az, ami működik). Néha az is segít, ha csak mellette maradsz és nem hagyod, hogy felálljon/felüljön, a kezed a hátán tartod.

2. Éjszaka kényelmetlen testhelyzetbe kerül:

Például álmában átfordul és nem tud visszafordulni, ezért téged hív, vagy bekúszik a kiságy sarkába és felriad, mert nem tud továbbkúszni. Ez utóbbin néha segít, ha átköltözteted egy nagyobb ágyba (egy 1×1 méteres kemény aljú járóka jó erre a célra), ahol nagyobb tere van álmában forgolódni.

Ez a probléma többnyire átmeneti, általában az új mozgásforma megjelenése utáni 1-2 hétben „gyakorol” éjszaka, a felszínes alvási szakaszokban is a baba, utána ez alábbhagy (ha ezt követően is ébred, szinte biztos, hogy valami más is áll a háttérben)

3. Valami más miatt kel a baba, de ha már felkelt, mocorogni kezd:

A babák általában a felszínes alvási szakaszokban ébrednek fel. Ha pl. a foga jön vagy éhes, akkor lehet, hogy amikor felriad, rögtön fel is áll (vagy ül) és úgy hív. Ilyenkor tehát nem a mozgása miatt ébred fel, hanem felébred és azért ül/vagy áll fel, mert hatékonyabbnak érzi, ha így hívhat téged.

4. Fel tud állni, de nem tud leülni:

Az intenzív mozgásfejlődés időszakában, amikor éppen valami újat tanult meg a baba, gyakori, hogy ezt még nem tudja tökéletesen és ezért folyton tőled kér segítséget. Egyik ismerős anyuka babája, például 6 hónaposan rájött, hogyan tudja magát állásba felhúzni, de csak álldogált ott akár órákig is és nem tudott leülni, amikor már nagyon fáradt volt a lába, elengedte a kapaszkodót és emiatt hatalmasakat esett. Idővel persze a baba rájön, hogy ilyenkor mindig jön anya és megmenti őt 🙂 Ezt a tudását pedig éjjel is kamatoztatja: a felszínes alvási szakaszba érve felül vagy feláll (vagy az átfordulás tanulásának időszakában átfordul), de még nem tud visszamenni, ezért segítséget kér.

A visszafordulás elsajátítását tanítani nem igazán lehet, de gyakorolhatjátok úgy, hogy egy takaróra fekteted és óvatosan görgeted benne a babát hátról hasra és hasról hátra a takaró két szélének segítségével, ez rávezeti, hova is kéne tenni a karját ilyenkor, hogy ne legyen útban, ne szoruljon maga alá stb.

Segíthetsz neki megtanulni állásból leülni is. Ilyenkor általában az a gond, hogy a baba befeszíti a térdét, hogy stabilabban álljon és emiatt nem tud aztán leülni. Tehát, amikor már látod, hogy szeretne lecsücsülni finoman nyomd meg mindkét térdhajlatát az ujjaddal, így érezni fogja, mit kéne csinálnia ilyenkor és hamar rájön, mit kéne ilyenkor tennie.

A mozgásfejlődésre akkor „foghatjuk rá” az alvásproblémákat, ha a problémák csak átmenetileg állnak fent és tényleg az elmúlt pár napban sajátította el a baba az új mozgást. Ha már 2 hónapja felül magától, akkor biztosan nem emiatt ébred. Gyakori, hogy a mozgás csak melléktünet és valami más miatt éberebb, nyűgösebb a baba éjszakánként, ilyenkor a fő okot célszerű megtalálni és azt orvosolni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.