Változik az ízlésük

A gyerekeknek 6 éves korig folyamatosan változik az ízlésük. Ennek megfelelően kisgyermekkorban meglehetősen hektikus a gyerkőc ízlése, egyes ételeket hetekig eszik, aztán meg egyáltalán nem. Ezalatt a mi célunk ne az legyen, hogy mindent megetessünk vele, hanem, hogy a nagy szélsőségektől tartsuk távol, egyen minél változatosabban, egészségesebben és helyes szokásokat alakítson ki. Mindezt a dackorszak kellős közepén megvalósítani nagy kihívás, de nem lehetetlen 🙂

Változik az ízlésükA fő szabály, hogy ne erőltessünk semmit, az evés legyen öröm és élmény a kicsi számára. Hagyjuk érvényesülni az ízlését, de ne mindenáron.

Főként 2 éves kor körül szokott előfordulni, hogy a gyerkőc áll a hűtőnél és üvölt, ha nem kapja meg az általa kigondolt ételt. Az anyukák meg belesétálnak a csapdába és odaadják neki, „legalább eszik a gyerek (és nem üvölt)”-alapon. Szerintem nincs benne semmi probléma, ha a gyerek kiválasztja magának az ételt (mondjuk uzsonnára, tízóraira), vagy ha megéhezik két étkezés között (ha annyit szaladgálnék, mint ő én is megéheznék :)), de ha folyamatosan mindig ugyanazt a nem túl egészséges ételt akarja enni (csoki, édesség, chips), azellen fel kell lépni, mégpedig megvonásos alapon. Egész egyszerűen nem kell olyan ételt venni néhány hétig és kész. Az első két alkalommal még meg kell majd neki magyarázni, hogy nincs, elfogyott, de meg fogja érteni és elfelejti.

Ami a válogatást illeti.
Nem gond, ha nem akar megenni egy ételt, vagy ha néhány napig csak egyfélét akar enni, de a „Petike csak a levest eszi meg tésztával” típusú szélsőségeket nem szabad hagyni elszabadulni. Nálunk is előfordul, hogy pár napig vannak kedvenc ételek, de folyamatosan megkínálom őket mással is, és ha valami nagy szélsőséget látok, akkor hagyom, hogy elfogyjon az adott dolog és nem adom többet.

Az nem gond, ha egy gyerek
nem eszi meg pl. a paradicsomot, nem szabad erőltetni, mert idővel majd megkóstolja és megeszi. Az idénygyümölcsök, -zöldségek esetében pl. ez mindig így szokott lenni: az évszak elején még furcsa nekik a meggy, a cseresznye, a barack, aztán idővel mégis elfogadják.

A leges-legfontosabb, hogy mutassatok jó példát! Ha te sosem eszel gyümölcsöt, akkor a kicsi sem fogja megenni, míg ha te mindennap eszed, akkor idővel ő is kíváncsi lesz és megkóstolja. (Nálunk így lett utált gyümölcsből nagy kedvenc a mandarin :))

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

  • Éva

    2010. február 14. vasárnap

    Szia Ági
    Kisfiam 18 hónapos, 1 éves kora óta tehéntejet iszik, és azt eszi amit mi, reggel, délben este is. Kb egy hete nem kéri a tejet, mindegy hogy készítem ,kis cukorral, vagy kakaóval, nem kell neki, eddig ivott belőle pár kortyot, de már 2 napja semmit, ha más üvegbe tettem, akkor se ,beleiszik, és mondja, hogy nem jó. Eddig pedig reggel és este is kb 2 dl megivott.
    Ez még igazán nem is zavarna, ha mellette enne rendesen, de fele annyit se eszik, mint korábban. Eddig reggel 7 körül megitta a tejcsit, 9 kor reggeli, legalább egy fél szelet kenyér valamivel, meg gyümölcs déig. A déli menüt végigette, 4 kor egy kis uzsi este 7 kor vacsi, és lefekvés előtt a tejcsi. Most ebből annyi maradt meg, jó ha egy pár falat lemegy reggelire, – de még azt se tehetem, hogy egyen édességet, ha mást nem, mert az sem kell neki.- délben se eszik meg mindent, a gyümölcsöt azt általában elfogadja. Egy a lényeg alig eszik. 16 foga már kinnt van, és nem érzem, hogy jönne neki az utolsó négy.
    De ez még mindíg nem minden, nem is alszik este. Vagyis elalszik, de éjjfél körül – +- fél óra-
    mindíg felkel, még ki se nyílik a szeme, és már nagyon sír, van hogy ez csak egyszer történik meg egy este, de van hogy 3-4 alkalommal is. Velünk alszik egy szobában,de a kiságyában. Nemis tudjuk megoldani egyenlőre a különhelyezést. Nem tudom tehát miért nem alszik, és főleg miért nem eszik, pedig kertes házban lakunk, minden nap kinnt van- ha nem esik az eső- legalább egy órát. Mit tegyek, hogy javuljon a helyzet?
    Válaszod előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Éva

    Válasz: A tej nem gond, kapjon helyette tejtermékeket, sajtot (pl. reszelt sajt formában, a gyerekek nagyon szeretik), joghurtot, túrót stb.

    Az étvágytalanság és az éjszakai nemalvás így együtt nekem valamilyen betegség előszelének tűnik. Nem lehet, hogy fáj a torka? Vagy a füle? Nincs megfázva? Ezek lehetnek a háttérben… Vagy mégiscsak a hátsó 4 fog készülődik kibújni…

  • Márti

    2009. október 19. hétfő

    Szia Ági!
    hosszú leszek, ne haragudj, és előre is köszi, hogy végigolvasod 🙂

    Másfél éves kisfiam eddig tökéletes evő volt, ám egyik napról a másikra nem hajlandó megenni a főtt ételt. Miért lett ilyen, hogyan szoktassam vissza?
    Reggelire mint mindig, tejet kap, majd kicsivel ezután kenyeret (szalámit, vajat nem tehetek rá, mert úgy nem kell neki) vagy sajtos péksüteményt (pogácsát, ilyesmit). Tízóraira csak gyümölcsöt adok, eztunán szokott aludni. Korábban ebédre bármit főztem neki külön, vagy kivettem a miénkből, megette. Ügyesen, sokat. De kb 2 hete egyszerűen nem kell semmi. Sőt meg se nézi, mi van a tányérban, tolja el. Uzsira a joghurt mindig kell, de a vacsinál megint löki el a kaját. És kéri a tejet.
    Eddig a következő tanácsokat fogadtam meg (nem váltak be):
    -ne adjak neki semmit a főtt kaja helyett ha elutasítja, a következő kajaidőig várni kell. Ennek az lett az eredménye, hogy egész nap hallgattam, hogy kaját kér (tej, kenyér, joghurt) vacsikor már nagyon éhes volt, de pár kanál után mégis eltolta a kezem. Ezt 2 napig bírtam, de nem fogom éheztetni, ezért inkább adtam neki, amit kért.
    -meg se kínáljam főtt étellel, csak ültessem oda a székébe mikor mi eszünk és ne érdekeljen, ha kér, adjak neki az én kajámból. Semmi eredmény.
    -újra és újra tegyek elé főtt kaját, ha ebédre nem kér, akkor uzsonnára is, stb, míg el nem fogadja. Ennél a módszernél már az első uzsiidőben előhozott ebédtől hisztizett, mellesleg meg is értem, már végső kétségbeesésemben próbáltam ezt ki.

    Azt is leírom, hogy nem, nem érte trauma evés közben, sose szóltam rá, nem büntettem, még csak meg se égette a száját a kaja, nem jön a foga (mind kint van), nem volt mostanában beteg, nem adok neki 2 kaja között nassolnivalót, eleget iszik, de csak és kizárólag vizet (meg reggel és este tejet), szóval már tényleg nem tudom, miért csinálja. Valaki azt mondta, most épp ilyenje van, nem kívánja a főtt kaját. De hát szüksége lenne rá, nem?? A túrógombócot megette a múltkor, meg bármi ilyet, amit kézzel foghat és haraphat, de csak a „száraz” érdekli, főtt krumplit, húst nem hajlandó megfogni a kezébe! Mit adjak neki?

    Válasz: Tanítsd meg neki a villa és a kanál használatát, hagyd, hogy egyedül egyen. Minél önállóbban ehet, annál lelkesebben fog enni. Zöldségeket nem csak főzelék formában, hanem pl. tésztára szószként is lehet adni, vagy rántott zöldég formájában, illetve felfújtként kis kockára szelve. Átmeneti étvágytalanság fogzás miatt is előfordulhat.

  • Agnes

    2009. július 23. csütörtök

    Szia Ági!

    Kérdéssel fordulok hozzád. Kisfiam jövő héten lesz 11 hónapos, 3040 grammal született, jelenleg 8450 gramm körül van. Tejallergiája van, így allergénmentes (Pregomin) tápszert kap, azonban nagyon keveset fogyaszt el belőle. Az utóbbi időben már csak reggel és este kapott tápszert, kb. 140-140 ml-eket fogyasztott belőle. Tízóraira gyümölcsöt kap, ebből megeszi a 230 grammot is. Ebédre főzeléket eszik kb. 240 grammot, uzsira gyümi, vagy tejmentes pép, amiből szintén 200 gramm fölöttieket eszik. Tegnap óta már vacsorára is főzeléket kap (szintén 200 gramm fölötti adag), ugyanis napok óta hajnalban kelt. Védőnő ismerősöm tanácsolta, hogy estére is főzeléket kapjon. Így az alvással nem is volt gond, azonban elalvás előtt már csak 50 ml tápszert evett (vacsora 8 órakor volt, elalvás előtti tápszer 9 órakor). Ma beszéltem a védőnőmmel is, aki először azt mondta, hogy a kisfiamnak még szüksége lenne a napi 500 ml körüli tápszer mennyiségre, majd azt mondta, hogy ha más ételekből megvan a megfelelő mennyiségű tápanyag-bevitel, úgy is rendben van. Azt is mondta, hogy tegyek a tápszerébe gyümölcscukrot, vagy kakaót(?), mert valószínűleg unja az ízét és hátha így szívesebben fogyasztja. Nem igazán tudom mitévő legyek, nem szívesen ízesíteném effélékkel a tápszerét, vagy ne aggódjak emiatt. Tanácsolta, hogy a doktornőnkkel egyeztessek, hogy esetleg másik tápszerre áttérhetünk-e, de a doktonő csak augusztus végén rendel ismét (addig helyettes van), addig nem tudom mitévő legyek. Helyes így a napi étrendje a 4x-szeri szilárd étkezéssel? Tápszerből valóban szüksége lenne a napi 500 ml-re? Nagyon elbizonytalanodtam.
    Nagyon köszönöm a segítséged.

    Válasz: Nem javaslom, hogy ízesítsd a tápszerét, esetleg felírathatsz neki olyan tápszert, ami eleve ízesített, de valósíznű, hogy csak arról van szó, hogy a többi étel már jobban ízlik neki, mint az ízetlen tápszer. Szerintem ha mindent változatosan eszik, akkor nem kell erőltetni az 500 ml tápszert, főként, ha már tejtermékeket, illetve hüvelyeseket is kap, mert ezek is tartalmazzák a megfelelő mennyiségű kalciumot.

  • Zsuzsa

    2009. április 30. csütörtök

    Kedves Ági!
    A fiam 8 hónapos múlt, eddig szoptatás mellett szépen evett bébipapikat, de most gondolt egyet és szinte semmit sem hajlandó enni, csak szopni akar. A lehető legkisebb adagokat megpróbálom vele megetetni, de az etetés kész cirkusz. Viszont néha elfelejti hogy nem enné a bébipapit és akkor eszik. Egyszer hányt, – azóta nem hányt többet- és azóta nem tetszik neki a tejcsimen kívül semmi, – kivéve mikor elfelejt ellenállni.
    Mit tegyek? Eddig olyan jó evő volt, nem volt gondom az etetésével, mindig szeretett enni.

    Válasz: Ez átmeneti dolog, valószínűleg a fogzás okozza (mivel néha aztán mégiscsak eszik, ebből is lehet következtetni rá). Türelmesen kell várni és mindig kínálgatni, ahogy kibújnak a fogak, egyre jobb lesz.

  • Csilla

    2009. március 10. kedd

    szia Ági,

    két kérdésem is van. 7 hónapos lányom tízóraira már csak gyümölcsöt eszik, illetve gabonapelyhet meg ilyesmit, de már nem szopizik. ebédnél most kezdtük a főzelék bevezetését. nagyon élvezi, mindent megeszik, de néha úgy érzem, nem elég neki a kb. 1,5 -2 dl adag. olyan mintha még enne, bármennyit, amíg adom. mellette szopizik i egy nap 4x, változó intenzitással. növeljem az adagját, vagy dúsítsam valami töményebbel? pl. tésztát mikortól kaphat? sima durumtésztát vehetek és turmixolhatom pl. husival?
    másik kérdés: az esti utolsó szopinál mindig olyan érzésem van, mintha nem lenne elég a tejem. a szopi se megy olyan jól, türelmetlen is a lányom, és mindig arra gondolok, hgoy azért hagyja abba, mert nem jön belőle. szerinted adhatok valami pótlás félét esténként? régen a tejbegrízt adták ilyenkor, nem? én mivel pótoljam? vagy hagyjam? igazából nem tűnik éhesnek utána, és simán elalszik, átalussza az éjszakát is, de azért mégis aggódom…:-))
    nagyon köszi a segítséget

    Válasz: Nyugodtan egyen annyit, amennyit szeretne (1 teljes adag egyébkén 250 ml, ennyi van a bébiételekben is). 8 hónapos kor alatt ne adjál tésztát, ezután is csak durumtésztát, viszont adhatsz pl. több burgonyát a főzelékekhez vagy gabonapelyhet (pl. kukoricapehely vagy Milupa Hétgabonás pehely)

  • Móni

    2009. február 15. vasárnap

    Szia Ági!

    Köszönöm a megnyugtató választ!:)

  • Móni

    2009. február 14. szombat

    Szia Ági!

    7 hónapos kislányom eddig szépen evett. Napjában 5-ször. 3x szopi+tápszer vagy lefejt anyatej, 1x szopi+főzelék, 1xgyümölcs. Az elmúlt héten egyszer 39 fokos láza lett. Semmi egyéb tünete. (Ill. a foga biztos jön, egyszerre talán 5 is!)Azóta láztalan, kicsit folyik az orra. Azóta nem akarja elfogadni a cumisüveget. Sem anyatejjel és főleg nem tápszerrel megtöltve. Aggódom, hogy nem elég neki így a folyadék, amit elfogyaszt egy nap, mert szopizni biztos keveset szopizik, nincs már elég tejem. Félálomba próbálok minél többet belediktálni (tápszert cumisüvegből). A gyümölcslevet viszont szereti kanállal vagy pohárból inni(ezt még most tanulja, hogyan is kell). Csak persze, amikor pohárból iszik nehéz követni, hogy mennyi az a mennyiség, ami nem csurog mellé, amit tényleg le is nyel. Szerinted mennyi az a min., amennyit innia kellene egy nap és még nem fenyegeti a kiszáradás? Illetve mit tehetnék annak érdekében, hogy ismét hajlandó legyen bármit is inni cumiból, merthogy abból még a gyümölcslevet sem issza meg(gondolom azt hiszi tápszer van benne)? Vagy lehet, hogy a foga miatt nem szeret cumiból inni? Bár a játszócumival meg semmi baja… Bocsánat, lehet, hogy kicsit nehéz megérteni, amit írtam, de egy kissé bonyolult a helyzet! Remélem, azért a lényeg érthető. Válaszodat előre is köszönöm! Móni

    Válasz: Dehogyis fenyegeti kiszáradás. Felesleges a mennyiséget mérned, mert amennyire szüksége van, annyit úgyis iszik majd ciciből és kanálból összesen. Nem gond, hogy leszokott a cumisüvegről, ha közben kanálból és pohárból elfogadja az innivalót, nem kell erőltetni a cumisüveget. Lehet, hogy kicsit fáj a torka, azért nem tetszik neki a cumisüveg most.

  • Csilla

    2009. február 03. kedd

    szia Ági,

    6 hónapos kislányom tízóraiját pár hete kezdtük gyümölccsel kiváltani, de nagyon nagy kínban vagyok mit adhatok neki és mit nem. alma megvolt, nem tudott két napig kakilni, úgyhogy valamivel keverve adom mindig. de mi ez a valami? a banán tiltólistán, szintén nagyon megfogta, a meggy, amit mindenki ajánlott nagyon meghajtotta, sütőtököt nem merek mert állítólag az is fog, a körte azt mondják még korai, a citrusfélékről mindig ellentmondásokat olvasok, hogy lehet -e vagy sem, és így tovább…
    van valami egyértelmű szabály, mit mikor mivel lehet vagy javasolt adni? és mennyi idővel a tízórai kiváltása után kezdjem a főzelék bevezetését?

    Válasz: Próbáld meg a sárgabarackot, őszibarackot. először magában, aztán almával, sütőtökkel kombinálva. Ezek nem fognak. Új étkezést mindig akkor lehet bevezetni, ha már legalább 1 teljes adagot megeszik az előző ételből (200 gramm körül van egy teljes adag), régebben azt tanácsolták, hogy 2 hetente váltsunk ki egy szopit, de szerintem ez túl gyors tempó, érdemesebb a saját igényeiteket figyelembe venni.
    köszönöm a segítséget

  • VERESSNÉ PANIGAY ILONA(CILI)

    2009. január 13. kedd

    Szia Ági !

    Hány hónapos korától adhatok húst a 6 hónapos fiamnak?Azt olvastam,hogy a csirke és borjuhús glutént tartalmaz,ezért két éves korig inkább a tyúk és marhahús fogyasztását ajánlják a szakemberek.Neked erröl mi a véleményed,mit tanácsolsz?
    Köszi,hogy meghallgattál
    CILI

    Válasz: 6 hónapos kortól adhatsz neki. Nyugodtan adhatsz csirkét is, borjút is, egyedül a pulykával kell vigyázni, mert magas a hormontartalma, de van, aki szerint ezzel sem kell foglalkozni.

  • Vida Agi

    2009. január 10. szombat

    A heteket úgy számolják, hogy az utolsó menstruáció első napját veszik alapul. A szülés kalkulátorral ki tudod számolni: http://www.kismamablog.hu/szules-kalkulator

  • Bee

    2009. január 09. péntek

    Szia Ági! Köszönöm a válaszod, abban is tudsz segíteni,hogy a hetek számítása hogyan történik? Egyébként volt egy másik táblázat,de ez nem az. Már bánom,hogy akkor nem mentettem el, biztos itt olvastam nálad. 😀

  • Vida Agi

    2009. január 08. csütörtök

    Bee, az ultrahang kiszámolóval kiszámolhatod, mekkora a babád, de ez nem ad 100%-os eredményt. A 12. hétig nagyjából egyformán fejlődnek a babák, tehát a 12. heti méretek alapján számolt terhességi kor nagyjából pontos, viszont utána már nagy egyéni eltérések lehetnek a szülők testalkata, az anya életmódja, genetikai dolgok egyaránt befolyásolják, mekkora lesz végül a baba. Itt a kiszámoló: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kiszamolo.html

  • Bee

    2009. január 08. csütörtök

    Szia Vida Ági!
    Egyszer olvastam valamelyik cikkedben, hogy milyen módon számolják a terhességi heteket, a betöltött hetet mondják, vagy valami hasonló. De találtam egy olyan cikket is régebben,ami szerint napra pontosan egy táblázatban,meg lehetett nézni, mennyi idős az ülőmagasság alapján a baba. Szerintem ugyanis elszámolták a heteket nálam, és már lehet,hogy több hetes vagyok,mint eddig mondták. Köszönöm a válaszod!!! Láttad,hogy Editnek elment a babája? Nem tudom mennyire követed az eseményeket, majd jelentkezz, mert kíváncsiak vagyunk rátok is,hogy hogy vagytok!