Válogatós totyogók

Nagyjából akkortájt, amikor elkezd járni, sok baba hirtelen megváltoztatja az étkezési szokásait is: kevesebbet eszik, válogatós lesz, játszik az étellel. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni?

Az okok

1) Önállóvá válás Amikor a baba elkezd járni, egyre önállóbb lesz, felfedezi önmagát és azt, hogy ő egy különálló személyiség, ezt pedig minden helyzetben, mindenféle módon ki is nyilvánítja. Például azzal, hogy ellenáll mindennek (ha már beszél, akkor talán még mondja is, hozzá, hogy „nem”)

Ezen a helyzeten segíthet, ha hagyod, hogy ő válasszon ételt (ne azt kérdezd „Mit szeretnél enni?”, hanem azt: „Spenótot vagy tökfőzeléket kérsz?”), így bevonod őt is a folyamatba és teret engedsz az önállósági törekvéseinek. Emellett teret engedhetsz az ízlésének is, de csak korlátok között. Sok anyuka annyira aggódik, hogy nem fog eleget enni a gyerek, hogy enged az ízlésének, inkább csak azokat az ételeket adja neki, amiből sokat eszik meg, vagy amik a kedvencei, ezzel gyakorlatilag leszoktatja a „rendes” ételekről, amin utána nagyon nehéz lesz változtatni.

2) Nem ér rá enni Bizony, ebben a korban annyira elfoglalt a kicsi, annyi felfedeznivalója van, hogy nincs türelme megülni az etetőszékben, nincs türelme kivárni, amíg megeteted.

Segíthet, ha az étkezések többségében nem te akarod etetni, hanem maga ehet, ezzel lefoglalja a kezét és elfoglalja magát, valamint ha nem az etetőszékben eteted, hanem kis széket, kis asztalt ad, ahol úgy ehet, mint a nagyok és nincs lekötve (sok totyogót ebben a korban zavar, ha „muszáj” nyugton maradnia)

3) Emlékezet Te meg akarod etetni a megszokott időben, a megszokott módon, ő pedig erről másként gondolkodik (igen, ebben a korban már önálló gondolatai is vannak): „Úgyis minden nap többször kapok enni, ha most nem eszek, később lesz még rá módom”

Éppen ezért nem kell nagy feneket keríteni az étkezési időpontoknak: míg a csecsemőnél fontos, hogy rendszeresen mindig ugyanabban az időpontban egyen és a kellő adagot kapja, addig a totyogó étkezése ezen a téren már közelebb áll a felnőttekhez: lehet, hogy még nem éhes pontosan az uzsonna megszokott időpontjában, de 1 óra múlva már megéhezik, semmi nem történik, ha csak kicsit később (vagy ha éhes, előbb) eszik, mint a megszokott.

Ne erőltesd! Számos tanulmány bebizonyította, hogy az egészséges totyogók, akik annyit ehettek, amennyit maguktól elfogadtak, nem erőltették beléjük az utolsó falatot is – nem szenvedtek emiatt hátrányt a fejlődésben, sőt azok a gyerekek, akiknél nem erőltették az evést ritkábban alakítottak ki rossz táplálkozási szokásokat és kevesebb gond volt a hízásuk mértékével is.

Változó étvágy Ebben az életkorban (1-3 éves kor között) jellemző, hogy a kicsinek egyik nap farkasétvágya van, a másik nap pedig csak eszeget. Ez összefügghet a fogzással, de növekedési ugrásokkal is. Lehetnek olyan időszakok is, amikor fokozottabban kíván bizonyos ételeket (pl. tejet, sajtot, húst, gyümölcsöt stb.), ez teljesen normális jelenség, ilyenkor általában a szervezetének szüksége van valamilyen tápanyagra, ezért kéri gyakrabban az adott ételt. Gyanakodj azonban rossz szokásra, ha állandóan édességet, süteményt kíván, vagy ha ezek mellett mást egyáltalán nem eszik meg.

Mit tehetsz, ha már kialakult?

Ha a gyermeked csak néhány-féle ételt eszik meg, válogat, az új ételekkel elutasító, hisztit rendez, ha mással szeretnéd megetetni, akkor többféle lehetőséged van erre. Fontos tudnod, hogy ebben a korban sok kicsi elutasító az új ételekkel szemben, ezért minden új ételt (akár már kóstolta korábban, kisebb korában, de aztán leszokott róla, akár valóban új ételről van szó) legalább 15 alkalommal kell megmutatni neki (ez nem légbőlkapott szám, a Pennsylvania University 2010-es kutatásában áll).

Amit még tehetsz:

– Kezdd kicsiben! Az új ételből csak egy egészen kicsit tegyél a tányérra, ha ugyanis sok van rajta, az ijesztőbb, úgy gondolhatja a kicsi, hogy ő ennyit úgysem tud megenni.

– Tedd az új ételt a kedvenc mellé a tányérra (de csak egy kicsit), ez kíváncsivá teheti a babát

– Egyetek gyakran együtt, a közös evés a legjobb példamutatás a kicsi számára: lám-lám, anya milyen érdekeseket eszik!

– Játsszatok konyhásat! Ha van egy nagyobb testvér, akivel lehet ebédet játszani, az még jobb: a nagyobb felszolgálhatja a kicsinek az ételt, megetethetik egymást stb. Ez segíthet nyitni a kicsinek az új étel felé.

– Főzzetek együtt: vond be a kicsit a feladatokba, mutasd meg neki az alapanyagokat, hagyd, hogy megkóstolja az ételeket.

– Akkor etesd, amikor éhes! Sok anyuka szigorúan ragaszkodik a megszokott etetési időpontokhoz, pedig lehet, hogy a kicsi akkor még nem is éhes. Viszont ebben a korban már el tudja mondani, mikor éhes, tehát meg is kérdezheted tőle! Ha nem mindenáron óra szerint etetsz, hanem akkor, amikor a kicsi tényleg éhes, akkor kevésbé lesz gond a válogatással és a túlságosan kis adagokkal.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

60 Comments

  • Bea

    2012. január 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Hozzátáplálással és napirenddel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni Tőled.
    A kislányunk 1 éves, nem tudtunk kiváltani egyetlen evést sem (tápszeres). Mindent megeszik, de pár falat után közli, hogy nem kér többet. Minden nap próbálkozunk, most, hogy elmúlt 1 éves már mindent adhatunk neki. Nagyon kevés dolog van, amit nem szeret, de sajnos nem jutunk előbbre. Legalább a felét megeszi a tápszer adagjának a szilárd étel után.
    Leírom egy napunkat:
    7:00-kor kel, kicsit hagyom ébredezni, beszélgetni
    8:00 körül kb. 200-230 ml tápszer
    9:30 krémtúró, vagy joghurt
    10 körül alvás- nagyon váltózó, hogy mennyit alszik ( 1, 1,5, 2,5 óra)
    Ebéd ébredéstől függően: főzelék, vagy husi körettel + tápszer
    Kb. 2 óra elteltével megint elálmosodik- délelőtti alvástól függ, hogy mennyit alszik ( 1, 1,5 óra)
    uzsonna: szendvics, stb. + tápszer
    vacsi: tápszer
    Két evés között megpróbálok még gyümölcsöt is adni neki.
    Az éjszakát átalussza 5 hetes kora óta, csak akkor kel, ha vmi baj van.
    Mit csinálok rosszul? A védőnő és a doktornő is azt mondja, ez így jó, majd eszik, ha akar. Szeretném a te véleményedet is kikérni. Csináljunk vmit máshogy? Mindig ugyanabban az időpontban legyenek az evések, vagy igazítsam az alvásaihoz? Természetesen nem kelteném fel evés miatt. Csak arra vagyok kíváncsi, hogy tartsam magam ahhoz, hogy 4 óránként egyen, vagy ne?
    Illetve a nappali alvásával kapcsolatban. Kb. 2 óra ébrenlét után megint elálmosodik (ásítozik, dörgöli a szemét, nyűgös), leteszem, de mostanában kb. 1 órát még beszélget az ágyában. Mit csináljak?
    Köszönöm a segítségedet: Bea

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      nem csinálsz semmit rosszul. Egyetek minél többet együtt, hogy lássa, ti hogyan esztek és ha akar, akkor ehessen a tiétekből is, és egyen minél többet önállóan, csipegetve az ételt, idővel megjön majd a kedve és többet eszik majd.

      Ha nem sír, csak eljátszik magában, aztán elalszik, akkor nem kell vele foglalkozni. De mivel már 1 éves, ezért valószínűleg az a gond, hogy még nem igazán álmos, ezért nem tud elaludni. Próbáld meg, hogy még egy fél órát játszol vele, hogy elfáradjon és utána fekteted le.

  • Andrea

    2012. január 08. vasárnap

    Kedves Ági!
    Ujra Önhöz fordulok tanácsért!
    Kislányom 15honapos,3kiloval,54centivel született!Tápszeres baba volt,1 éves kora ota tejet iszik!
    Soha nem volt jo evö,de mostanra már odaig fajultak a doldok,h.szinte semmit nem kér!Jelenleg 75cm,és 8.70 a sulya,szoval elég kis vékonyka!Amikor orvoshoz viszem,azt hiszik eltulzom a dolgokat,de nem igy van,vérvételen voltunk,11honaposan,akkor minden rendben volt,azota orvos nem hajlando utalot irni,h.kivizsgáljak!
    jelenleg igy néz ki egy napunk:
    reggel 9kor tejci változo 50ml,és 100ml között van
    uzsonna szinte semmi,pici gyümölcs 2falat babán,v.alma,ilyesmi!
    12orakkor ebéd,amit hiaba fözök,beleül a székbe,és amint a kanalat felé nyujtom,rögtön elutasitja!
    15orakkor ujra probalkozunk,fözelékekkel,leves,husi..hát…15kiskanállal talán lecsuszik neki!
    18orakkor gyümölcs,kb.fél almát kér,v.gyümölcsjogurtot,ilyesmit!
    20orakkor vacsora,változo,van,h.megeszik egy szelet kenyeret,de álltalában 5kis falatot sikerül lenyelnie!fél 10körül alvas,akkor megiszik 200ml.tejet!Az egésztöl eltekintve nagyon aktiv baba,okos,ügyes,vidám,kis sajtkukac!!én mégis aggodom érte!
    Kérem adjon tanácsot,h.mit tegyek,mert szerintem ez nincs rendben!!!!
    Válaszát elöre is köszönöm!!!
    Üdvozlettel Andrea Vajdaságbol!

    • Andrea

      2012. január 08. vasárnap

      Elfelejtettem megkérdezni,h.15honapos babanak hányszor kellene ennie naponta?kb.hány oránként?Kislányomnak,ha egész nap nem adnák,fel sem tünne,nemtudom,h.mi lenne a megoldás!!?mar arra is gondoltam,h.nem kinálgatom,hanem kivarom,h.hátha kér!de attol félek,h.eszébe sem jutna kérni az ennivalot!

      • Vida Agi

        2012. január 16. hétfő

        Ebben a korban 3 fő étkezés és emellett 1 vagy 2 kisebb étkezésre van szüksége kb. 4-5 óránként, de ez a napirendtől is függ.

        • Andrea

          2012. január 19. csütörtök

          Köszönöm a válaszát,azota ujra elmentünk orvoshoz,sikerült kikönyörögnünk egy vérvételt,amiböl kiderült,h.kislányom vashianyos,és vérszegény!kaptunk gyogyszert,meglátjuk mi lesz!remélem minden helyre áll!

  • csviki

    2011. december 25. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 10,5 hónapos. kb. 2 héttel ezelőtt az alvási problémájára ajánlottad, hogy vezessek be a vacsira a szopi mellé valamilyen kaját. Megtörtént, az első 3 éjszakát végigaludta, vagy ha felkelt vissza tudtam altatni. Az egyik kérdésem az lenne, hogy egyszer csak úgy tudtam visszaaltatni, hogy 1 órát játszottam vele. Ez normális? Erre rá tud szokni? Aztán azóta meg megint nem alszik rendesen, hajnalban felkelt, semmi nem jött be csak a szoptatás. Sajnos közben kiderült, hogy meg kell műteni, így a szopit februárban be kell fejeznünk (ekkor lesz 1 éves). Azóta próbálom kiváltani az ételeket. Viszont azt vettem észre, hogy elkezdte ellökni magától az ételeket. Egy napi evése a következőként alakult:
    Hajnalban (ha felkel) szopi,
    7 körül:szopi + valami reggeli (kenyér, szalámi, zöldség, joghurt).
    10 körül: gyümölcs
    12-13 körül: főzelék (190-200 gramm) plusz egy kis víz
    16 körül: 200 gramm tejpép
    19 körül: 160 gramm főzelék + szopi
    és fürdés után még egy nyugtató szopi.

    Kérdéseim még: Az miért van, hogy a banánon kívül alig hajlandó valamilyen gyümölcsöt enni? És lehet, hogy azért löki el magától a kaját, mert sok neki? Vagy éppen azért kel fel hajnalban, mert sok neki az ennivaló? Illetve a hajnali keléskor nem jó neki a víz, csak a szopit hajlandó elfogadni, s félek, ha már nem tudom szoptatni, mit adok majd neki?

    Válaszaidat előre is köszönöm:
    csviki

    • Vida Ági

      2012. január 07. szombat

      Az nem normális, hogy 1 órát kell játszani vele. Ennek az az oka, hogy túlságosan éber lesz, amikor ébred és nem tud visszaludni. Segíthet, ha magad mellé fekteted és együtt alszotok tovább, vagy este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.

      Szerintem eleget eszik, nem kell aggódnod miatta. Az ízlés nagyon változó ebben a korban, egye a banánt és azért kínálgasd még mással is, hogy szokja az ízeket, de csak annyit egyen mindenből, amennyit elfogad.
      Hajnalban sok minden miatt kelhet: mozgásfejlődés, napirend elcsúszása (ha nappal is sokat alszik, akkro lehet, hogy ilyenkorra már kialussza magát), szeparációs szorongás, fogzás.
      Hajnalban sok baba eszik még másfél éves korig is akár, szopi helyett kaphat majd tejet, hiszen addigra már 1 éves lesz.

  • Özvegy Csabi

    2011. december 14. szerda

    Szép Napot Kedves Ágnes!

    Csak megkérdezném, hogy megkapták-e a kérdésemet? Pár napja küldtem és ez érdekelne.
    Köszönöm!
    Tisztelettel: Csabi

  • Jamika

    2011. december 13. kedd

    Szia Ági!
    Már mindenfelé keresgéltem,de sehol sem találtam valami információt a „problémánkra”,ennyire ritka dolog lenne?!
    Kisbabánkon 1hónapos kora körül véleményünk szerint barna „pigmentfolt” jelent meg,ami a pici testéhez képest elég nagy terjedelmű.Az álla alatt a nyakától kezdődik és lehúzódik a jobb válla felé valamint a fél mellkasára.
    Igazából sem az orvosunk,sem a védőnőnk nem tudott választ adni a kérdéseinkre.
    Mi lehet ez valójában?A pigmentfolt ilyen hamar jelentkezik a bőrön?Mitől lett, a családban senkinek nincs ilyen?Segíthetünk e valahogyan rajta?
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. december 20. kedd

      Szerintem bőrgyógyásznak kellene megmutatnod.

  • Kismókus

    2011. december 13. kedd

    Szia Ági!

    Kisfiam 20 hónapos múlt és 14kg. 16 hós koráig szopott, mostanra rendes ételeket eszik, tápszert egészen kicsinek kapott kiegészítésként.

    Kérdésem a következő: 1-2 hónapja nagyon egysíkú lett a táplálkozása, szinte csak a tejtermékeket eszi. Kaukázusi kefir, joghurt (natúr és gyümölcsös), túró minden mennyiségben. Próbálok a joghurthoz gyümölcsöt és müzlit keverni (ebben teljes kiőrlésű gabona és szárított gyümölcs van), eszeget még banánt, almát, babakekszet, ilyen abonett jellegű lapos rozskenyeret, ilyeneket.
    Korábban szeretett ételeit elutasítja, főzelék, csirkehús, sonka, meleg ételek szinte egyáltalán nem kellenek neki.
    Illetve megeszi a palacsintát, túrógombócot, sütiket, pogácsát.

    Általában együtt eszik a család, néha etetőszékben ül néha nagy széken de onnan el-elmászkál. Ilyenkor már nem adunk neki többet.

    Hogyan tudnám visszaszoktatni a „rendes” ételekhez?
    Illetve tehéntejet nem ivott még, mivel rengeteg tejterméket fogyaszt, várnék vele 2 éves koráig vagy már adhatok neki?

    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. december 20. kedd

      Nem kell aggódnod, sok kisgyereknél van ilyen időszak, amikor elsősorban a tejtermékeket eszi, mert a szervezetének erre van szüksége, általában másfél-2 éves kor körül szokott jelentkezni ez az időszak, aztán magától elmúlik majd.

  • Szilvi

    2011. december 04. vasárnap

    Kedves Ági!!
    Nagyon neki vagyok keseredve:a kisfiam egy éves.6 hónapos korától kezdtük el a hozzátáplálást,addig anyatejes volt.Mostanában nem akar pár kanálnál több ebédet elfogadni,volt pár kedvenc,de mostanában az sem nagyon kell.Egy vívódás,kitalálni,h mit főzzek Neki…..viszont rengeteg vizet iszik,kb 1 liter/nap.Mást nem is iszik csak vizet.Estére szopizik egy keveset.Általában 5x étkezik egy nap:reggeli:banános -kekszes turmix;tízórai :egy krémtúró;ebéd:főzelék,husi,vagy leves(de kevés max.1-1.5 dcl)uzsi:egy gyümölcsös babadesszert,vacsi:tejpép(1-1.5dcl)alvás előtt szopi(de szerintem ez már nem a mennyiségről szól,hanem a kötődésről:-) )
    Bocsánat,ha bő lére eresztettem a mondani valómat,de tényleg el vagyok keseredve……..legutóbbi mérésnél 20dkg-fogyás mutatkozott!!!!!!
    Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
    Üdv:Szilvi

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Ezt általában a fogzás szokta okozni, vagy valamilyen betegség előjele is lehet (fáj a torka pl.) Add neki a megszokott ételeket, egyen amennyit elfogad, de ne erőltesd a mennyiségeket, annyit egyen, amennyit elfogad.

      • Szilvi

        2011. december 11. vasárnap

        Kedves Ági!!
        Köszönöm szépen a válaszodat,sajnos kifogytam az ötletekből,h mit enne meg a kisfiam szívesen———az eddig kedvencek sem kellenek.A kanáltól nem tudom,miért fél,szinte semmi nem kell amit evőeszközről kínálunk Neki…….

        üdvözlettel:Szilvi

        • Vida Agi

          2011. december 20. kedd

          Esetleg megpróbálhatnál olyan ételeket, amiket maga csipegethet fel tányérról (kenyérkocka, kölesgolyó, péksüti, banánkarika stb.)

          • Szilvi

            2011. december 20. kedd

            Kedves Ági!
            Köszönöm szépen a segítséget.
            üdvözlettel :Szilvi

  • Szalai Viktória

    2011. szeptember 28. szerda

    Kedves Ági,

    Kislányom 8 és fél hónapos, 6 hónaposan kezdtük el a hozzátáplálást (4 hónapig szopizott, azóta tápszert kap).
    Sajnos semmilyen zöldséget nem hajlandó megenni, csak a húsos-gyümölcsös bébiételeket és a gyümölcspépeket (ezeket nagyon szereti). Emellett csak a sinlacot (tejpépet vagy tejberizspépet sem). Reggelire és vacsorára tápszert kap, illetve már néha-néha elrágogat egy kiflicsücsköt.
    Elegendő ez? Mit tehetek?

    Válaszodat előre is nagyon köszönöm.
    És már így is sok hasznosat olvastam az oldaladon, ez a legmegbízhatóbb oldal a gyermeknevelés témájában!

    Üdv,
    viki

    • Vida Agi

      2011. október 01. szombat

      Ebben a korban még normális, ha inkább az édes ízeket kedveli. Próbáld meg, hogy a kedvenc gyümölcsét kevered zöldséggel, először csak kb. 1/4 legyen a zöldség és a többi gyümölcs. Ha ezt elfogadja, akkor következő nap kicsit több legyen a zöldség és így tovább növeld az arányokat, amíg meg nem szokja.

  • Andrea

    2011. szeptember 27. kedd

    Kedves Ági!
    Már én is többször fordultam hozzád kérdéssel, most megint ezt teszem.
    Kislányom lassan 20 hónapos, de az étel rágásával nagyon sok problémánk van.
    Ha csokiról, kekszről, vagy egyéb nyalánkságról van szó akkor természetesen meg rágja a finomságokat.
    Mihelyst rendes ételről van szó, szendvics, főtt étel tészta nem hajlandó rágni és egészben lenyeli a falatot. Persze poci fájás is van.
    19 fogacskája van, így gondolom már rágni kellene a kis hölgynek:)
    Mit tegyek a ” lustaság” ellen? Már nekem kellemetlen, hogy még mindig pépes ételt eszik!
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Andrea

    • Vida Agi

      2011. október 01. szombat

      Ez szerintem nem lustaság, hanem válogatósság, ebbe az irányba kell elindulnod. Ne adj neki édességeket egy darabig, csak rendes ételeket, és hagyd, hogy maga próbálkozzon vele, maga egye meg, idővel „sikerülni fog” ezt is rendesen megenni.

  • Bernadett

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Kedves Ági!
    A fiam 21 hónapos.Kb.4-5 hónapja kezdődtek nála a problémák.Azóta nem eszik szinte semmit.Ha étellel kínáljuk ssikítva elrohan, de mostanában már olyan sírást lerendez ha kiejtjük azt hogy enni, eszel, étel vagy ha étellel vagy evőeszközzel közelítünk felé mintha megvertük volna(nagy könnyek,orrfolyás rendesen zokog).Előtte sem volt nagy étvágyú, de legalább valamit evett.Most jelenleg reggel felkelünk megiszik egy pohár teát tízóraira egy kis kekszet(kb.4-5 szemet), lefekvés előtt csinálok neki egy turmixot(ami gyümölcsből és joghurtból áll legalább így egyen egy kis gyümölcsöt),uzsonna ismét egy kis keksz vagy kölesgolyó és lefekvéskor ismét egy kis turmix(zöldség(répa,cékla stb. és tápszer).Szereti a palacsintát és a nudlit azt szoktam neki néha csinálni.Régen szerette a rakotast, rizses húst egy két levest, de már azt sem eszi.A védőnőm azt mondja erre mindig amikor mondom neki a problémám, hogy ne erőltessem, majd ha járni fog, majd ha fut akkor éhes lesz és enni fog, de ez nem következett be.Sose erőltettem semmit, de mit csináljak hiszen ennie kellene rendes ételt is és nem csak turmixokat.Amúgy az apja is ilyen volt kicsiként, de most már nem azt látja nálunk, hogy válogatunk.Lehet ezt örökölni?Amúgy mi már kiprobáltunk minden módszert amit leírtál, de egyik sem vált be.Nem értem ezt az ellenállást az étellel kapcsolatban.Kérlek ha tudsz valami jó tanácsot vagy valami nyugatatót írni, hogy ez természetes és legyek türelemmel várok minden írást.Már eléggé el vagyok keseredve.

    • Vida Agi

      2011. szeptember 19. hétfő

      Ha a hízása, súlya egyébként rendben van, akkor nem arról van szó, hogy nem eszik, hanem csak arról, hogy válogatós. Aminek esetleg utána lehetne nézni, hogy nincs-e vashiánya, ami étvágytalanságot okoz nála, de ha ez is rendben van, akkor arról van szó, hogy válogat. Egyetek minél többet vele együtt, és mindig ő egyen önállóan. Nem kell erőltetni semmit, se tukmálni az ételt, de ne engedj mindig az ő akaratának a menüt illetően, próbáld azokat, amiket elfogad új ételekkel kombinálni. Ne kapjon babás ételeket, turmixokat most már, hanem mindig szilárdat, amit maga meg tud enni.

      • Zsuzsa

        2011. szeptember 19. hétfő

        Kedves Ági,

        bocsánat, h nem kapcsolódó kérdést teszek fel, de a címoldalon ez volt a legfrissebb hozzászólásod, ennek kapcsán merült fel bennem: most akkor mégiscsak válaszolsz itt is a kérdésekre, nem csak a fogadóórán?

        Én nagyon örülnék neki, és biztos sokan mások is, kéthetente egy-egy óra elég szűkös, nem biztos, h pont gép előtt tudunk lenni, vagy hogy egyáltalán befér az egy órába minden kérdező. A Goldenblogos győzelmedhez is nagyban hozzájárulhatott szerintem, hogy a hasznos cikkek mellett volt lehetőség közvetlenül tőled kérdezni, ha valami nem érthető, vagy tippeket kérni, hogyan alkalmazzuk a leírtakat.

        Nekem eddig nagyon sokat segítettél (sokszor a másoknak adott válaszokkal is), mostanában viszont egy csomó kérdés ragadt bennem egy-egy cikk kapcsán, merthogy „itt már nincs válasz”.

        Előre is köszönöm, ha erre most válaszolsz :), és további sok sikert!

        • Vida Agi

          2011. szeptember 21. szerda

          Az a gond, hogy ez spontán alakult ki, hogy mindenki idejárt kérdezni. Hetente kb. 600 kérdést kaptam, és egyedül vagyok, lassan már a normális életvitelt is lehetetlenné tette, hogy mindenkinek mindenre válaszoljak, és ráadásul sokan köszönetképpen még kritizálták is a válaszaimat. Ezért van most a fogadóóra. Aki mégis kérdez itt, vagy a Facebookon, mert tényleg sürgős neki, annak természetesen válaszolok.

          • Zsuzsa

            2011. december 15. csütörtök

            Ó, ezt a választ csak most láttam, köszönöm 🙂

  • V-né Mariann

    2011. augusztus 05. péntek

    Kedves Ági!

    Lányom 14 hónapos. Eddig hipoallergén tápszert ivott (sajnos nem volt tejem) gond nélkül. A gyermekorvos tanácsára áttértünk a nem HA-s tápszerre de ezt határozottan elutasítja. Többfélét kipróbáltunk már de nem issza meg. Tehéntejet egyelőre nem szeretnék adni neki. A doktornő elutasítja, a védőnő engedné… Tejen kívül csak vizet fogad el, az étvágyával nincsen gond. 500 ml az ajánlott mennyiség naponta, ezt elég ha másféle tejtermékkel pótolom és változatos ételekkel a vitaminok miatt?
    Mit tanácsolsz?
    Előre is köszönöm a választ!
    Mariann

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Elég, ha tejtermékkel és kalcium tartalmú zöldségfélékkel (pl. spenót, hüvelyesek) pótlod.

  • Samuné Andi

    2011. július 23. szombat

    Kedves Ági!

    Állandó olvasója vagyok az írásaidnak és nagyon sok hasznos, jó ötletet sajátítottam már el tőled. Most egy kedves barátnőm nevében kereslek. Második kislánya 8 hónapos, mindig is egy kis izgő-mozgő gyerkőc volt, hamar kialakult önálló akarattal. Az éjszakákat kiskora óta nem alussza át, de már olyan rossz a helyzet, hogy óránként kel éjszaka.Az evészete is eltér a megszokottól, mert szinte csak hajlandó megenni, amit a szülők saját maguknak készítenek. A tápszert elutasítja, több félével is próbálkoztak már. Mit tehet azért, hogy a minimális tápszer mennyiséget elfogadja a kislánya és az átaludni kívánt éjszakákat hogy érheti el?

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Ha nem szereti a tápszert, nem muszáj erőltetni. Helyette lehet adni tejtermékeket, tejpépet, vagy meg lehet próbálni az ízesített tápszereket (banános, vaníliás, epres), ezeket általában jobban el szokták fogadni a babák.

      Az éjszaka átalvásánál azt kell először megállapítani, miért ébred fel a baba éjszaka. Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Ani

    2011. július 19. kedd

    Kedves Ági!
    Tápszeres, kislányom 11 hónapos és oda jutottunk, hogy gyakorlatilag semmit sem eszik.
    A hozzátáplálás kezdetekor nagyon szerette a sütőtököt, almát saját készítésű keksszel, eszegette a vajas kenyeret. 8 hónapos korában 8 kg volt, és azóta is annyi maradt, megnyúlt(79 cm) de a súlya egyáltalán nem gyarapodott.
    Amikor ennivalóval közeledek hozzá elkezd hadonászni, verekedni, megkóstolni sem hajlandó.
    Amúgy életvidám, egészséges baba, eddig meg sohasem volt beteg.
    A vitaminokat, étvágygerjesztőket sem fogadja el. Tápszert reggel és este kap, kb. 160-180 ml iszik meg. Este, ha épp olyan kedve van megeszik egy icipici tejbegrízt. Nagyon el vagyok keseredve.Nem tudom, hogyan „vehetném rá” az evésre.
    Köszönöm szépen a segítséget előre is!
    Üdvözlettel:Enikő

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ha tényleg csak 2×16-180 gramm tápszer eszik, akkor ez nagyon kevés, vidd el orvoshoz.

  • Nikita

    2011. július 17. vasárnap

    Azt még hozzá szeretném tenni,hogy mikor a boltba jön velem,rögtön az első h csokit kér,amit persze nem kap vagy veszek de csak reggeli után eheti meg,ott van előtte,de akkor se eszi meg a reggelit,de az édesség az menne neki.Szóval lehet ez egy rossz szokás meg válogatós is meg beteges is,de ugy érzem akkor is sok ez hogy 2-3 falatnál többet nem eszik,és ez is most van 1 napja csak.Várom válaszod.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ez a betegség miatt van, ha majd jobban lesz, többet fog enni. Ügyelj rá, hogy eleget igyon.

  • Nikita

    2011. július 17. vasárnap

    Szia Ági!
    A problémánk egyre rossabb,már nem tudom mire vélni a dolgot.Evés terén ugy állunk,hogy gyakorlatilag SEMMIT nem eszik már egész nap.Közben beteg is lett,és a torka volt kicsit piros,de kapott gyszereket,viszont ez is lejárt már,és amugy nem tűnik már betegnek,de nem eszik.
    Főztem a kedvenceit,de semmi,1-2 falat max és semmi nem kell.Inni azért iszik,kb 6-7 dl egy nap,tudom ez se sok,de ő rossz ivó is….
    Már nagyon kivagyok borulva,néha kér vmit enni,akkor rögtön adom neki,de egy két falat és nem kell,és mutatja hogy jaaj,fáj a pocakom…
    Arra gondoltam most már elviszem és kérek neki egy teljes kivizsgálást,mert ez igy nem mehet tovább,és az oké,hogy a meleg miatt nem esznek annyit,na de semmit??
    És látom hogy gyenge,rosszul néz ki,a hasát fájlalja.Nagyon beteges,minden hónapba kb 3x megyünk dokihoz,és kap is vmit.
    Sztem a gyomra már tönkrement a sok gyszertől,vagy nem tudom…mert adom neki mellé mindig a Normaflore-t.
    2 és fél éves és 11 kg már egy jó ideje,szóval soványka nagyon,sápadt,gyenge,nagyon félek hogy mi baja lehet,mert azért válogatós az volt,az igaz,de ilyen nem volt még hogy nem evett semmit napok óta,és ez már majdnem az 5. nap.
    Várom válaszod,már nagyon tanácstalan vagyok.Köszönöm

  • Linda

    2011. július 05. kedd

    Szia Ági!
    Ismét hozzád fordulok segítségért.Petrám 10 hónapos múlt.Reggelire rendszerint kenyeret eszik valamilyen „feltéttel”-ezzel nincs semmi gond,nagyon ügyesen fogja és felügyelet mellett elég szépen tud enni.A probléma a főétkezéssel van.Nem igazán fogadja el a darabos ételeket.Pár napja fele-fele arányban adom neki a 6-és 8 hónapos főzeléket mert magában a 8 hónaposat -tehát a darabosat- egyáltalán nem eszi.Kilöki és még akár öklendezni is képes.A probléma hogy nem akar enni.Reggel elég bőségesen reggelizik 7 és fél8 között.Tízórait nem igazán fogad el,bár amikor úgy gondolom hogy kevesebb volt a reggeli gyümölccsel kínálom.Nem tudom mi lenne a helyes.Ne erőltessem mert ha éhes lesz úgyis enni kér, vagy még most is van meghatározott időszak amikor igenis enni kell a babának.
    Válaszodat köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Próbáld meg, hogy nem főzelékeket adsz neki ebédre, mert mivel ő már szépen eszik mindent, ezért kaphatja a ti ételeiteket is és maga eheti meg őket felkockázva, feldarabolva kézzel, illetve a kanalat és kis villát is adhatsz neki próbálgatni.
      Semmi baja nem lesz, ha nem eszik tízórait, hidd el, ha éhes lenne, akkor enne. Ráadásul most a nagy meleg miatt kisebb lehet az étvágya is, a felnőttek sem kívánják ilyenkor úgy az evést, mint máskor.

  • Éva

    2011. június 25. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 14 hónapos és a darabos ételekkel még mindig hadilábon állunk. mostanában a babakekszet és a kukit szépen megeszi a banánt ő maga harapja ,de kb. ennyi.
    együtt próbálok vele étkezni mindig de a mi ételeinkből szinte semmit nem fogadd el,de olyan szinten ,hogy meg se kóstolja.amint nyújtom felé vagy ha elé is rakom ,hogy ő csipegessen eldobja vagy ha a szájába is veszi azonnal kiköpi.
    pár napja nagyon étvágytalan is bár rövid időn belül volt 2 betegségünk hasmenés hányásos ,és egy tüszös mandulagyulladás.ez állhat az étvágytalanság mögött?szinte semmit nem eszik 1-2 keksz ,1 joghurt és semmi mást nem fogadd el.
    mit tegyek ,hogy felkeltsem az érdeklődését a mi ételeink felé?
    sose volt egy nagyon jó evő inkább töbször eszik keveset . 8 kiló jelenleg amivel már többen piszkálnak ,hogy hát már 10 kilónak kellene lennie, de mit tegyek megtömni azért nem lehet.
    kenyeret kiflit és semmi kenyérfélét nem eszik meg kiköpi.gyümölcsöt ha én veszem szintén kiköpi csak a pépes bébiételben eszi meg.főzelékben is válogat mindennek répa krumpli az alapja és ahhoz csempészek bele pici mást ,mert egyébként nem eszi meg??
    annyira tanácstalan vagyok…
    elöre is köszönöm .éva

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      A betegség szinte mindig étvágytalanságot is okoz, hiszen a kicsi számára kellemetlen a nyelés a betegség alatt és ezt az élményt el kell felejtenie, ez általában 2-3 hétig is eltarthat.
      Az ételeknél próbáld meg, hogy minél többet egyen ő egyedül. Próbálkozzon a kanállal, ne te akard mindig etetni, amit már maga megeszik darabosan azt kapja továbbra is, amit nem szeret még darabosan, azt is próbálja maga enni.
      Amikor főzöl, akkor vond be őt is a munkába, ez felkelti a kíváncsiságát az ételek iránt.
      Egyél te is gyümölcsöt, úgy, hogy ő is ott van, ez is meghozza majd a kedvét.
      És legyél türelmes vele. Ezek a dolgok idővel minden kicsinél kialakulnak, csak hagyni kell, hogy a saját kíváncsisága és az alkalmazkodni vágyása vezesse.

  • Nicky22

    2011. június 22. szerda

    Annyit még hogy sokat beteges,és most is 10 és fél kiló kb.-kis soványka nagyon.
    Van egy 7 éves tesója,,ő is amugy válogatós,meg az voltam én is,szóval családban marad…meg is kapom sokszor.
    De ettől még ehetne egyedül,és nem kéne ennyit dacolnia velem…….nem tudom meddig birom….

  • Nicky22

    2011. június 22. szerda

    Szia Ági!

    Kissé kusza a problémám,ezért is irok neked,mert már nem tudom lassan mi a helyes….Kisfiam 2 éves és 4 hónapos,egy hónapja jár bölcsibe,de…..én is megyek vele minden nap,hisz én ott dolgozom.
    Nem vagyunk ugy együtt,én egy emeleti csoportban vagyok,ő meg lent a földszinten,de ez egy légtérben van.Tudja hogy anya „fenn dogozik”,és ő lent kell maradjon,de nem tetszik neki persze.Egyre több a probléma ebből.Ugye most jó idő van,sokat vagyunk az udvaron,és az ugye közös,igy ott együtt vagyunk.Hát ő nem játszik,sir,vagyis nyüszit egész nap a sarkamban van,nem tudok lépni sem tőle.Nagyon nehéz nekem is igy dolgozni,meg sztem neki is nehéz,hisz elválni se tud tőlem,mert aztán megint lát.Mikor külön vagyunk jobban elvan,nem hisztizik.Ez nekem szól,tudom.
    A gondom az hogy mindent elutasit,sajnos az ételt is.Itthon is válogatós,kevés az amit megeszik,és sokszor kér édességet de nem szoktam adni csak ha jól evett,evés után kaphat 2-3 gumimacit,ennyi.
    A bölibe nem is ül le sokszor enni az asztalhoz,ha meg leül,nem eszik 2 falatnál többet.Folyton törölgeti magát,és nem hajlandó megfogni a kenyeret mert olyan lesz a keze,vajas….igaz sokáig etettem,koraszülött volt,és mindig az volt bennem hogy jaaj csak egyen,csak hizzon!!
    Az egész életem már lassan az evés körül forog,és ez nagyon rossz nekem hogy szinte egész nap nem eszik semmit,és du megyünk csak haza.Otthon falatokra téptem neki ia kenyeret,de most mondtam elég volt,nagy már,egye egyedül,és igenis fogja meg,nem érdekel ha maszatos lesz.
    De ő inkább nem eszik,várja h etessem vagy olyat eszik meg amitől nem lesz olyan maszatos,pl. virsli.
    Nagyon válogatós,és mostanában nagyon hisztis,kezelhetetlen lett itthon is.Nemcsak evés terén,alvás terén is,eddig pl. egyedül elaludt,most nem enged ki a szobából,üljek mellette mig elalszik,de nem akarom erre most szoktatni,mikor én is fáradt vagyok estére,vagy ez most annak szól,hogy bölibe jár,és fél este is hogy nehogy elhagyjam??
    Éjjel is ujabban felkel és képes 1-2 órát nyüsziteni hogy „anya” és csak ezt mondja…ha bemegyek hallgat,ahogy kijövök ordit.
    Már nem tudom mit tegyek,nem birom türelemmel se erővel,a férjem külföldön dolgozik,egyedül vagyok.
    Ez a sok minden csattan rajta most hogy anya is melozik,meg apa elment meg böli….vagy számithatok egyáltalán javulásra?
    Nem akarok engedni a hisztiknek.Ennie viszont kell,és szerintem egyedül.
    Várom válaszod…..
    Egy elkeseredett anyuka
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Az a gond, hogy mivel eddig te etetted, ezért belenevelted, hogy az evés maszatos dolog és szépen kell enni. Ő viszont úgy még nem tud, ezért inkább nem is akar. Ezen csak úgy tudsz változtatni, ha az evés körüli feszültségeket oldod. Te se legyél feszült az etetés miatt, így ő sem lesz feszült. Ülj le mellé és egyetek együtt, de ne etesd. Mutasd meg, hogy te is maszatos szoktál lenni, amikor eszel (pl. vajas lesz a kezed, ha megfogod a kenyeret, de le tudod nyalni, meg tudod törölni a kezed, adj neki is szalvétát, amibe megtörölheti) Emellett, ha jobban szeret nem olyan maszatos ételeket enni, akkor kapja azokat, hogy sikerélménye legyen, a kenyeret is meg lehet enni vaj nélkül stb.

      Ha éjjel megébred, akkor engedd, hogy melléd feküdjön. Ez most nehéz korszak neki sok változással, bölcsőde, Apa elment stb., ezeket mind meg kell szoknia, ezért nyűgösebb éjjel is, ha magad mellé fekteted, akkor megnyugszik majd és legalább mindketten jól alszotok.

  • Éva

    2011. június 12. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 13 hónapos.kb. 1 hónapja tökfőzelékkel kínáltam nem kérte.
    pár nappal ezelőtt újra próbálkoztam ,de ujra elutasította . gondoltam majd később megpróbálom mégegyszer .épp hogy a kanalat belemártottam a főzelékbe és megnyalta mindent kihányt.
    aztán lett egy hasmenéssel hányással járó betegség.azóta minden főzeléket elutasít a kedvencét is.
    csak gyümölcspürét és tápszert hajlandó szinte enni.
    tanácstalan vagyok hogy a tök vagy a betegség vagy közben 4 fogacska jön,
    az e az oka.
    ezenkívül nem eszik kenyérféléket sem kiköpi vagy öklendezik tőle.
    a tojással ugyanez a helyzet.
    illetve próbáltam neki adni barackot cseresznyét stb.
    azt is kiköpi.
    új ízeket teljesen elutasít.
    mit tegyek??
    darabosabban az ételt is elutasítja.
    babakekszet kölesgolyót elrágcsálja illetve szintén pár napja a főt répát felkarikázva is megeszi.
    ennyire válogatós lenne a kislányom vagy én rontottam el vmit….?
    tanácstalan vagyok.
    előre köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      A betegség kellemetlen élmény volt neki, ezért most erre emlékszik, ezért nem eszik most szívesen. Várj néhány napot, hagyj neki időt, hogy elfelejtse a rossz élményt, addig egye azokat az ételeket, amiket elfogad.

  • Dualla

    2011. június 11. szombat

    Kedves Ági!

    Nagyon nagy és tartós problémával fordulok hozzád!
    Kisfiam 2 éves 7 hónapos magánbölcsis 9 hónapja. Nagyon nagy problémám, hogy kisfiam nem eszik szinte semmi húst, illetve lassan most már semmilyen normál kaját. A történet elejéhez tartozik, hogy 3 hónapos korától tejcukor érzékeny volt, amit közel 2 éves kora előtt nőtt ki! Első két évében tejcukormentesen, eleinte még tejfehérjementesen is táplálkozott, azaz nem evett sajtot, s semmi felvágottneműt igazán. Olyan margarint amit szabadott, majd olyan párizsit, illetve virslit, de ezeket sem igazán ette meg. Viszont turmixolva minden húst, levest, paradicsomos kajákat, fasírtot, egyszóval a májon zöldbabon kívül mindent megevett. A súly is mindig az átlag fölött volt, kis pufi kisfiú volt. Aztán a darabos ételekkel kűzdöttünk, de az is alakult! Ahogy bölcsibe került, ott eleinte az üres zsemlén kívül semmit sem evett meg, aztán fokozatosan ebédelt, levest mindig többtányérral, de a húst nem igazán akarja megenni. Volt, hogy a párizsit elfogadta, a vajat is, de ma már semmit! Üres kifli, üres zsemle, puding, joghurt, lekvár, méz és leves illetve péksütemények és spenót. Ez az eledele. Nem hajlandó semmi mást megenni. Semmilyen zöldséget, semmi húst, tésztát, vajat, sajtot, semmilyen felvágottat, virslit nem eszik. Minden nap kap almát, banánt, Cebion multit.
    Kérdésem hová fordulhatok segítségért, mert a bölcsis nénikkel is akik magánbölcsibe kiemelt figyelemmel odafigyelnek hozzá, hogy valamit egyen, mindent megtettünk, de elkezd sírni s nem megy a dolog. Minden trükköt bevetettem már, a zsarolástól az éheztetésig, a szép szótól a mesétől a játékosságig, de egyszerűen nem eszik meg a fent felsoroltakon kívül semmit. A húst a spenótba beleturmixolom, hogy mégis valamennyi fehérjéhez vashoz jusson, mert ennek nem lesz jó vége. A gyerekorvos azt mondta, adjak neki amit szeret majd alakul. Ha sokáig fennáll max. vetet vért, megnézze nehogy hiánybetegsége legyen. Erőltetni nem szabad, látom az első falatnál, hogy könnyezik, forgatja az ételt a szájában, ezt nem hagyom!
    A bébikaják közül még párat megeszik, na de az már nem igazán fedezi a szükségleteit szerintem. Amúgy életerős, csupa energia, csak nem tudom miből? Napi 2szer 2,7 deci kakaót még fogyaszt!
    Na de mitévő legyek, mert a probléma lassan sok hónapja fennáll!Kérlek adj tanácsot, mig még nem késő!!!
    Sokáig 15 kg volt sőt már 2 évesen, most sokat nőtt, mégis 15 kg továbbra is!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Tényleg nem kell erőltetni. Minden gyereknek vannak olyan korszakai, amikor bizonyos ételek kedvencek, mivel ő többfélét eszik, tehát nem az a gond, hogy mondjuk csak az édességet eszi, hanem eszik zöldséget is, gyümölcsöt is, szénhidrátot, húst turmixolva stb. ezért nem lesz semmi baja tőle, egyszerűen csak most ezeket az ételeket kívánja (nálunk is volt hasonló időszak, amikor a fiam csak tejterméket, 1-2 féle gyümölcsöt kért és esetleg még húst, de semmilyen szénhidrátot, viszont literszám kérte a tejet, aztán egyszercsak kinőtte) Nyugodtan add neki, amiket megeszik, hiszen így is megkap minden tápanyagot (vas van a spenótban, fehérje a tejben stb.)

    • Nicky22

      2011. június 22. szerda

      Szia Dualla!

      Az én fiam 2 éves és 4 hónapos,és szintén bölis.Az asztalhoz se ül le,igaz csak 1 hónapja bölis.Ő semmit nem kér,semmit nem szeret.Volt hogy se ebéd,se uzsi nem kellett neki.Otthon is válogatós nagyon,mióta bölis sokkal jobban és hisztisebb is lett.
      Ő meg amugy 10 és fél kiló,ugyhogy sztem a 15kg az nagyon szép suly,és ha ennyi mindent kap,nem lehet baja.De én is aggódom,ez van,nem lehet őket megtömni.

  • Király Katalin

    2011. június 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Szeretném a segítségedet kérni, mert a kislányom 22 hónapos kora óta eszelősen válogatós.Addig mindent evett és szoptattam is mellette.Most 3 éves és néhány kisebb sikeres naptól eltekintve ,csak kevés ételt eszik meg.Szoptatás továbbra is megmaradt,de mellette mindig az édességet követeli.Elkövettem az összes hibát amit leírtál, lehet ezen még segíteni??Sokat segített az egyik segítő csomagod amit vásároltam abból tudom,hogy a szétválasztása az összetett ételeknek nem probléma.Azt mondják,ha óvodába kerül sokat javul a helyzet!?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Az óvodában valóban sokat javul a helyzet, de ha csak az édességeket eszi meg az semmiképpen sem számít normálisnak. Ezen csak úgy lehet segíteni, ha nem engedsz a hisztijének és nem kap édességet egyáltalán. Lehet, hogy így néhányszor majd nem eszik, de ettől semmi baja nem lesz. A legjobb, ha nem is tartasz otthon édességet, így meg lehet neki mutatni, hogy tényleg nincs.

  • Móni

    2011. május 31. kedd

    Kedves Ági!
    Az én kislányom nemsokára 15 hónapos. Szintén nem tud megülni csak pár percig hogy egyen. Amikor már nagyon nem tud megülni befejezzük az evést de van hogy kiszalad és jön is vissza kéri újból, egy falat és megy tovább. Jól van ez így? Kaphat így enni? Mindig mondtam nővéremnek amikor ő rohangált a lánya után a kanállal hogy én nem fogok, de már lassan én is ott tartok. Elég keveset eszik de tudom hogy akár a dupláját is megtudja enni.

    • Vida Agi

      2011. június 10. péntek

      Az asztal körül ne kergesd, viszont próbáld ki, hogy nem etetőszékbe lekötözve eszik (ehhez most túl mozgékony korszakát éli), hanem kap egy kisasztalt, kis széket és ha nagyon nem bír mellette ülni, akkor akár állva is ehet. Valamint nagyon fontos, hogy ne egyedül egyen, te is egyél vele, így idővel megtanulja a szokást, azt, hogy hogyan szoktunk enni.

  • Zsuzsa

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági,

    lehet nem jó helyre írom a kérdésem, de nem találtam jobbat. A hozzátáplálással egész jól haladunk. Szépen csúsznak a zöldségek, csirkehusi. a Kérdésem a fagyasztással kapcsolatos lenne. Szépen simára pépesített főzeléket fagyasztottam le, ami felolvasztás után már nem tartotta meg pépes állagát. A víz különvált tőle és a szárazanyag kicsit olyan darabos szerű lett. A kérdésem, hogy van e bármi mód arra, hogy pépes maradjon a lefagyasztott a főzelék, vagy ez már csak ilyen.

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Ez általában ilyen szokott lenni, jól össze kell keverni.

  • moncsi

    2011. május 19. csütörtök

    Kedves Agi!

    bar az en manom mar idosebb, 20honapos, van egy kis gondom vele, remelem tudsz valami hasznosat mondani.
    mar megszoktam, hogy hol tobbet, hol szinte semmit sem eszik, es neha szaladgalni kell a kanallal utanna, de azzal nem tudok semmit sem kezdeni, hogy ha az etelben tobb minden van (teszta zoldseggel, rizotto, levesek) nem hajlando enni csak az egyik osszetevot. peldaul imadja a sima, ures tesztat, de a spagettit mar nem eszi, kikopkodi, mert a feltetben „sok minden” van.
    igy pont az osszetett etelek finomsagat, meg persze a legfontosabb dolgokat (zoldsegek) hagyja ki.
    elotte nem volt ilyen problema, nem tudom miert alakult ki.
    probaltam ugy is, hogy nem keverem ossze neki az alapanyagokat, elkulonitve raktam a tanyerjara, kulon a hus, kulon a krumpli, meg repa, de akkor is kivalogatta, hogy neki csak a hushoz volt kedve, es a tobbit otthagyta.
    mit lehetne tenni? van valami otleted?
    koszonom a valaszod elore is.

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Nem kell aggódnod, ez a fajta válogatás gyakori ebben a korban (pl. szendvicset szétszerelik csak a kenyeret, vagy csak a húst eszik meg. Próbálj meg minél összetettebb ételeket készíteni, hogy ne lehessen szétválogatni (pl. zöldséges felfújt, így a zöldséget is meg kell ennie), illetve nyugodtan ehet mindent külön kis tányérokon. Idővel elmúlik majd ez a hóbort és szépen megeszik mindent egyben is. Egyetek minél többet együtt és hagyd, hogy maga egyen, ne kergesd az asztal körül. Ha nem kap akkora figyelmet az evése, akkor kevesebb buta szokást alakít ki majd emiatt és jobban fog enni is.

  • László-Szűcs Ágnes

    2011. május 19. csütörtök

    Kedves Ági,

    Az én lányom még csak 6 hónapos, de a fenti tünetek közül némelyikkel találkozom mostanában, mi lehet a baj?
    A változás néhány hete kezdődött, a korábban megszokott mennyiségnél jóval kisebb adagokat eszik. Korábban az átlagos adag 140-165 gr is volt, de előfordult, hogy akár 260 gr is elfogyott. Ezzel szemben most van úgy, hogy csak 50-60 gr-ot eszik. Ha kivárom, hogy sebaj, legközelebb éhesebb lesz, az szintén semmi „eredményhez” nem vezet, van úgy, hogy két, három egymást követő étkezésnél is csak ilyen keveset fogyaszt el. Ezzel párhuzamosan elkezdett éjszaka többször is felébredni, korábban már tendencia volt, hogy időnként átaludta az éjszakát, most van, hogy kétszer is felébred. Egész adagokat azonban ilyenkor sem eszik, ezért a napi összes fogyasztása sokszor még a 700 gr-ot sem éri el. Nagyon nehéz etetni is, a figyelme rettentő könnyen elterelődik. A hozzátáplálást már elkezdtük, most ott tartunk, hogy tízóraira megeszik egy negyed almát (kb. 40-60 gr), ebédre pedig tejpépet, de abból sem egy egész adagot (kb. 130 gr-ot). Ismerkedünk már a sárgarépával is, de egyelőre nem sok sikerrel. Lehet a fogzás a probléma hátterében? Vagy egyszerűen vannak ilyen korszakok és nem kell aggódni?
    A kislányom súlya az 5 hónapos mérésnél 7080 gr volt (3260-al született), 5 és fél hónaposan 7260 gr-ot mértünk, a jövő héten megyünk a 6 hónapos felmérésre, de azért tartok tőle, mert a helyzet az utóbbi hetekben picit még rosszabb is lett. Hallottam már róla, hogy a születési súly megduplázását követően a babák „visszavesznek” egy kicsit, de lehet ekkora a változás? És mit lehet ilyenkor tenni? Vagy csak elmúlik majd magától?

    Köszönöm szépen a segítséget előre is!
    Üdvözlettel:
    Ági

    • Györgyi

      2011. május 22. vasárnap

      Igen, csökkenhet ennyire a súlya, amikor elkezdődik a hozzátáplálás. Gondolj csak bele: az eddigi tápláló és könnyen fogyasztható anyatej/tápszer helyett, most teljesen más ízű, állagú és bevitelű dolgokkal kellene megbarátkoznia, amiknek a tápanyagtartalma sem mérhető a korábbival. Nem véletlen,hogy a nappali kieső ennivalót éjszakaival kell pótolnia. Plusz ilyenkor már van fogzás, ami csökkentheti a étvágyat, ill. a mozgás is csökkenti a súlyt.
      Az én kisfiam több, mint 4kg-mal született és 6 hónapos korában, ahogy nálad is, elkezdett jóval kevesebbeket gyarapodni, ami természetes. Amit tanácsolhatok, hogy légy türelmes: előbb-utóbb megszeret más ételeket is és hozzájuk is szokik. Nem verseny ez, a baba diktálja a tempót.

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      A duplázás után tényleg lelassul a hízás mértéke, akár hetekre meg is állhat, ez normális. Az egész gyerekkorra jellemző, hogy egy darabig nem nő és nem hízik a gyerek, aztán hirtelen hízik egy nagyot, vagy hirtelen nő néhány centit, aztán megint semmi.
      Az étvágytalanság és az ébredések hátterében a fogzás állhat.