Szülinapi torta érzékeny babáknak

Szerencsére manapság egyre több szülő odafigyel arra, mit ad a babának, és mindenki igyekszik lehetőség szerint elkerül a táplálékallergiák kialakulását, ezért aztán sok baba nem kap idő előtt tejet, tojást és -ha a kicsi arra érzékeny- lisztet tartalmazó ételeket sem. Az első születésnapi torta elkészítése ilyenkor komoly fejtörést okoz, mert szeretnénk örömet szerezni a babának, és a vendégeket is megkínálnánk valamivel. Ételallergiás kicsiknek való tortarecepteket gyűjtöttem most egycsokorba.

Szülinapi torta érzékeny babáknak Tej és cukormentes torta

Hozzávalók: 25 dkg mazsola 2 közepes nagyságú alma 7 dkg finomliszt, 7 dkg grahamliszt, 1 teáskanál sütőpor, késhegynyi fahéj, 2 tojássárgája, 1 dl étolaj

Elkészítés: A mazsolát forró vízbe áztatjuk, majd ha megpuhult, lecsöpögtetjük és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a kétféle lisztet, a sütőport és a fahéjat. Külön tálban krémesre keverjük a tojássárgáját és az étolajat, majd hozzáadjuk a reszelt almát. A kétféle keveréket a végén összekeverjük egymással.
Kikenjük a tortaformát (ez az adag egy 24 centis tortaformához elég), beleöntjük a keveréket, lesimítjuk a tetejét és kb. 30 percig 200 fokos sütőben sütjük. Tűpróbával nézzük meg, megsült-e már.

Tej, tojás és gluténmentes gyümölcstorta

Hozzávalók: Tej, tojás és gluténmentes kekszpor (Fosfovit – nagyobb bababoltokban kapható), baracklé vagy körtelé, 1 db öszibarack vagy körte

Elkészítés: 1 csomag kekszport kevés gyümölcslével összegúrunk úgy, hogy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk és a feléből kerek tortát formázunk, majd a gyümölcsöt apró darabokra vágjuk és a felével díszítjük, utána pedig a tészta másik feléből ugyanolyan méretű lapot nyújtunk, ráterítjük és a tetejére a gyümölcs maradékát tesszük rá.

Tej, tojás és gluténmentes rizstorta

Rizstorta egyéveseknek

Hozzávalók: Negyed kiló rizs, alma, banán, cukor

Elkészítés: A rizst puhára főzzük vízben, majd belereszelünk egy fél almát és ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot teszünk bele. Egy kerek tálat kibélelünk banándarabokkal, majd belelapátoljuk a rizst és 1 napra a hűtőbe tesszük. Másnapra a rizs összeállt és az egészet kiboríthatjuk a kerek tálból.

Tej és tojásmentes répatorta

Hozzávalók: 25 dkg liszt (ha speciális gluténmentes lisztet veszünk, abból is elkészíthető, így lisztérzékeny babának is adható), 1,5 dl víz, 5 dkg margarin, 25 dkg nyers, reszelt répa, 10 dkg cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, 1 narancs vagy citrom héja

Elkészítés: A cukrot kikeverjük a margarinnal, majd lisztet, vizet, szódabikarbónát adunk hozzá és egyenletesre keverjük, a végén hozzáadjuk a citromhéjat és a répát is.
A masszát jól kikent meglisztezett tortaformába öntjük és 200 fokon kb. 30 percig sütjük (tűpróba!).

És a Nagy Babaszakácskönyvet letöltötted már? Kattints ide és töltsd le most ingyen!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • V. V. Szilvi

    2011. február 09. szerda

    A tej-. tojás mentes répatortát próbáltam ki gluténmentesen. Ha valaki más is ígyszeretné csinálni és még nincs a gluténmentes liszttel tapasztalata, annak jelzem, hogy a receptben szereplő 1,5 dl víz nem elég, majdnem 2 dl szükséges, ill. én növényi tejszínt raktam a vízhez. Így finomabb lett!

  • Tothne Bartos Klaudia

    2008. november 28. péntek

    Kedves Agi!

    Engem nagyon erdekelne egy szulinapi tortarecept, am nem erzekeny babaknak valo. Mivel sok idom nincs, ezert olyat szeretnek a lanyom 1 szulinapjara sutni, amibol mindenki tud enni. Lenne otleted? dec. 8.-a a nagy nap.

    A receptes konyvedhez pedig ket dolog erdekelene engem:
    – gyumolcsos receptek, amit telen is el lehet keszíteni ( sajnos en nem eszem egyaltalan gyumolcsot, ezert kitalálni sem tudok ra semmit )

    – elsosorban olyan receptek erdekelnek, amit lehetoleg sz egesz csalad ehet, nem muszaj ketfelet fozni, mert erre nem nagyon van idom.

    Üdv

    Klaudia

  • Bee

    2008. november 11. kedd

    Köszönöm szépen Ági! 😀

  • Vida Agi

    2008. november 11. kedd

    nem ártottál neki, de azért máskor ne fürödjél meleg vízben, a meleg víz ugyanis alhasi vérbőséget okoz (akkor is, ha a hasad nincs a vízben, csak beleülsz), ami vetéléshez vezethet (de az azonnali lenne, tehát most mondhatni „megúsztad”).

  • Bee

    2008. november 11. kedd

    Vida Ági!
    5-6 hetes kismama vagyok és szeretném a tanácsodat kérni.
    Tegnap este hiába tekertem fel fűtést, nagyon fáztam és úgy gondoltam veszek egy meleg fürdőt. Folyamatosan engedtem magamra a vizet, de nem a hasamra. Aztán addig engedtem a kádat vízzel,amíg a hasam még ki volt belőle és csak a kezemmel lötyköltem a hasamra vizet. Csak mikor kijöttem,akkor döbbentem rá, hogy vajon ezzel ártottam-e a babának. Neked mi a véleményed?
    Köszönöm