Olajos dolgok

Sok tévhit és félreértés van azzal kapcsolatban, kapjon-e növényi olajakat, olajban sült ételeket a baba. Ezért készítettem el ezt az összefoglalót az olajakkal kapcsolatban.

Olajos dolgokA különféle növényi olajok jó vitamin- és tápanyagforrások, ezért nélkülözhetetlenek a baba étrendjéből. A napraforgó-, kukorica- tökmag- és búzacsíraolaj például rengeteg E-vitamint tartalmaz, de nemcsak emiatt fontos résztvevői a baba étrendjének, hanem azért is, mert segítenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, védik a belső szerveket, és még a testhőszabályzásban is résztvesznek.

Milyen olajakat adjunk és hogyan?

Szakemberek azt ajánlják, hogy 7 hónapos kortól naponta egy kávéskanálnyit tegyünk a baba főzelékébe az olajakból, de ne hevítve, mert így sokat veszít az értékéből, hanem hidegen.

Nem egyszerű kiválasztani, milyen olajat adjunk a babának. A hagyományos étolajok tele vannak vegyszermaradványokkal, sőt néha még benzint is találnak benne. Ugyanez igaz a hidegensajtolt olajokra is, amelyekben benzint és vegyi anyagokat ugyan nem, de vegyszermaradványokat még mindig találhatunk.

Ha van rá mód, inkább bio olajakat válasszunk, ami lehet hidegen sajtolt napraforgóolaj, szójaolaj (csak olyan babának adjuk, aki nem hajlamos az allergiára), repceolaj (ennek nagy előnye, hogy a többi olajnál olcsóbb még a bio változat is és nem allergizál) vagy olívaolaj (oda kell rá figyelni, hogy ez valódi olívaolaj legyen, ne higított változat).

Nagyon finom és egészséges a jellegzetes ízű tökmagolaj, ami ráadásul hazai gyártmány, főzelékekhez és salátákhoz adhatjuk, olcsóbb, mint a többi olaj, viszont főzni nem lehet vele.

Az olajok mellett dietetikusok hetente egyszer ajánlják 7 hónapos kortól az állati zsírok fogyasztását is. Persze ez nem azt jelenti, hogy adjunk zsíroskenyeret a babának, hanem, hogy egy kevés nem füstölt szalonnát kaparjunk a főzelékébe, de ez megoldható kevésbé macerásan is úgy, hogy a főzelékbe turmixolt húson rajta hagysz egy darabka zsírosabb darabot is heti egy alkalommal.

Olajban sütött ételeket ne?

A zsírban, olyajban sütött ételeket sokan nem ajánlják 1 éves korig mert:

  • a hevítéstől csökken a zsírsavak biológiai értéke,
  • valamint a benne sütött hús, zöldség értékes zsírban oldódó vitaminjai is elvesznek

Tehát nem azért nem ajánlják a zsírban/olajban sütést, mert az káros lenne a babára nézve, hanem azért, mert mondjuk a rántott brokkoli tápanyagokban kevésbé gazdag, mint a brokkolifőzelék vagy a párolt brokkoli. Ha tehát azért nem adtál eddig néhány szem sült krumplit a babának, mert azt hallottad, 1 éves korig ne adj, akkor ezt a „jótanácsot” elfelejtheted, mert semmi baja nem lesz tőle, ha megkóstolja a sült krumplit vagy a rántott csirkét.

Ha nagyon ódzkodsz az olajos ételektől és szeretnéd a családot is egészségesebben táplálni, vagy pedig egész egyszerűen csak utálod az odaégett olajat kapargatni a fritőzről, akkor most érdemes olyan olajsütőt beszerezned (pl. Tefal), ami egyetlen kanál olajjal süt, az ételek mégis ugyanolyanok lesznek, mint az olajban sültek.

Elakadtál a hozzátáplálásban? A Nagy Babaszakácskönyv segít! Töltsd le most ingyen >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Anett

    2010. június 04. péntek

    Kedves Ági!

    Az elején említetted a búzacsíraolajat. Adhatok olyat is a 9 hónapos kisfiamnak? Ilyenből van bio otthon, de nem merem vélemény nélkül adni neki.
    Előre is köszönöm a válaszod,

    Anett

    Válasz:Nyugodtan adhatod neki.

  • Niki

    2009. augusztus 05. szerda

    Kedves Ági és Mindenki!

    A kérésem nem annyira témába vágó, de biztosan van valami jó ötleted / ötletetek! A kislányom vasárnap lesz 1 éves és szeretnék neki valami finom tortát készíteni, ami könnyű, nem túl édes és viccesen dekorálható.
    Előre is köszi!

    Niki

    Válasz: Írtam már korábban szülinapi torta recepteket itt: http://www.kismamablog.hu/nem-kategorizalt/torta-a-babanak

    és itt: http://www.kismamablog.hu/nem-kategorizalt/szulinapi-torta

    és itt: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/szulinapi-torta-erzekeny-babaknak

  • Vida Agi

    2009. augusztus 03. hétfő

    kata, jó a kérdés 🙂 az olajnak nem az a lényege, hogy magában egye, hanem, hogy a főzelékben található zsírban oldódó vitaminok hasznosuljanak, ehhez pedig bele kell keverni a főzelékbe.

  • kinga

    2009. augusztus 03. hétfő

    szia Agi!
    kislanyom 7,5 honapos anyatejes baba, 2750g-al szuletett es jelenleg 6300g. napi 5xeszik a kovetkezokeppen: 7kor anyatej, 11korul gyumolcs gabaonapehellyel(kb. 50g)+szopi, 15 ora:fozelek(husival is, kb 100g)+szopi, 18,30:szopi, 21,30 szopi es alvas kb reggelig. a problemam az lenne, hogy szerintem kis mennyiseget eszik meg es habar mar 2 honapja kezdtuk kb a hozzataplalast sehogy sem sikerul kivaltanom etkezest es az elfogyasztott szilard kaja mennyisege sem no es a baba sulygyarapodasa is kifejezetten lelassult. sosem szopizott sokat(6 hos koraig mericskeltem), de most nem tudunk kivaltani etkezest. szerinted osszefuggnek a dolgok(sulynovekedes lelassulasa es a keves elfogyasztott szilard etel?/ hogy tudnam elerni, hogy legalabb a delelotti gyumolcsbol tobbet egyen es ne akarjon szopizni, mert vissza kell mennem delelott par orara dolgozni?elore is kosz

    Válasz: Nem függnek össze. 6 hónapos kor, illetve a születési súly megduplázása után minden babánál lelassul a hízás üteme, gyakran meg is áll 1-2 hétre. 7 hónaposan teljesen normális, ha nem eszik még teljes adagokat. A jó az lenne, ha nem is erőltetnéd, hanem a maga tempójában hagyná el a szopikat. Ha mégis dolgoznod kell menni, akkor inkább lefejt tejet vagy ennek hiányában tápszert kapjon délelőtt, ha még nem eszik meg egy teljes adag gyümölcsöt.

  • Judit

    2009. augusztus 03. hétfő

    Kata!

    Nem értem. Miért gondolod, hogy jobb így? Én úgy tudom, hogy azért kell a főzibe tenni az olajat, hogy a zsírban oldódó vitaminok kioldódjanak benne. A gyomorba érve meg már nem hiszem, hogy annyira ki tudna oldódni, mert ott a gyomorsav… persze ez csak az én véleményem. Szerintem keverd nyugodtan a főzelékbe. Judit

  • kata

    2009. augusztus 03. hétfő

    Szia Ági!

    Csupán az lenne a kérdésem, hogy én az olajat (kendermag) nem a főzelékébe keverem, hanem az étkezés közben kiskanállal beadom neki, szerencsére simán veszi. Ez így jó?