Mit igyon a baba?

Már számtalanszor leírtam, de nem elégszer: a babának nincs szüksége teára. Nem tudom, ki volt az a hozzá nem értő, aki kitalálta a teáztatás intézményét, de tévedett. A legjobb ital és a legjobb szomjoltó a víz, adjunk hát vizet a babának!

Mit igyon a baba?Anyatejes babát fél éves korig nem kell itatni. Nagy melegben 1-1 korty babavizet vagy forralt vizet kaphat kiskanálból, de ilyenkor is inkább szopizzon, ha szomjasnak látod.

Tápszeres babáknál fél éves korig a tápszer után kell a folyadék, erre én a vizet javaslom, mert ez a legjobb szomjoltó.

Amikor megkezditek a hozzátáplálást, akkor evés után mindig megkínálhatod egy kiskanál vízzel és kezdheted kínálgatni az itatópohárral vagy akár rögtön a rendes pohárral is. Ha eddig nem kapott, akkor ezután sem szükséges rászoktatni a cumisüvegre.

A pohárból való ivás sajnos azzal jár, hogy néhányszor lelocsolja magát, mire megtanul inni belőle. Az is igaz, hogy kezdetben csak keveset iszik és több megy mellé, mint a babába, de emiatt felesleges aggódni: kb. 9-10 hónapos korra meg fogja tanulni az evés mellett a hatékony ivás művészetét is.

Az itatópohár használatát úgy tudod neki „megtanítani”, ha napközben is többször odateszed neki ahol játszik és hagyod, hogy kísérletezzen vele. Idővel magától rájön, hogyan működik.

Mit igyon?

Az alap a víz legyen, ezt szokja meg, mert ha azt szokja meg, hogy az innivaló mindig valami édes dolog, akkor később is csak az üdítőitalokat fogja inni, ami egyenes út a fogromláshoz. Már az első fogacskákat is tönkreteszi a cukros tea, a cukrozott gyümölcslé!

Ha változatosságra vágysz, akkor 9-10 hónaposan már néha kaphat kevés 100%-os (a legjobb, ha te facsarod) gyümölcslevet vagy ízesítetlen gyümölcsteát.

Ami pedig a vizet illeti: fél éves korig csak forralt vizet vagy babavizet kapjon. Fél és 1 éves kor között kaphat már szénsavmentes ásványvizet is, 1 éves kor után pedig akár csapvizet is ihat.

Vajon eleget eszik a babám? Hogyan taníthatnám meg önállóan enni és inni? Hogyan szoktathatnám a szilárd ételekre? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

36 Comments

  • Erika

    2011. május 22. vasárnap

    Szia Ági!

    Az én kisfiam 4 és fél hónapos, anyatejes baba. Sem vizet, sem teát nem fogad el, így nagy melegekben többször mellre teszem, hogy oltsam a szomját. Mindenhol azt olvasom, hogy fél éves koráig nem is szükséges a plusz folyadék, én mégis azon aggódom, hogy ha hozzátáplálunk, akkor sem fogad majd el semmilyen folyadékot. Vagy kár ezen előre aggódnom? a másik probléma, hogy ha úgy adódik, hogy nincs velem 1-1 szoptatási időben, a lefejt tejet sem fogadja el cumisüvegből, bár ilyen alkalom nagyon ritkán van, azért jó lenne, ha akkor sem maradna étlen- szomjan…
    Szerinted mit kellene tennem, ha majd másfél hónap múlva sem kell neki a víz?
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 28. szombat

      Kár ezen aggódnod, mert a baba ösztönei tökéletesen működnek ebből a szempontból: ha szomjas, és nem elég az anyatej, vagy a hozzátáplálás mellett az anyatej, akkor elfogadja az innivalót. Amikor megkezditek a hozzátáplálást, minden evés után kínáld majd meg egy kis vízzel, az itatópohárra szoktatás mikéntjét a Nagy Babaszakácskönyvben pontosan leírtam, ha még nem töltötted le, tedd meg itt: http://www.kismamablog.hu/konyvek

  • Eriberi

    2011. február 08. kedd

    Kedves Ági!Kislányom 9 hónapos, naponta 5x szopizik(délben már nagyon keveset) és 4x eszik szilárd kaját( 160-200g). De inni nem nagyon hajlandó. Próbálkoztam csörös pohárral, kispohárral, kiskanállal. De úgy túnik elfogadja a vizet, de utána szépen visszaköpi. Szerintem azt hiszi játék, mintha élvezné. Gyümölcslé sem ízlik neki, teát nem szeretnék adni neki. A nyelve néha fehér, tehát nyilvánvaló, hogy többet kellene innia. Kb. mennyi folyadékot naponta?
    Előre is köszönöm szépen válaszod.

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Mivel még napi 5x szopizik, ezért ez a folyadékigényét nagyjából kielégíti. Emellett egyelőre elég, ha kínálgatod és annyit iszik, amennyit elfogad, nem kell erőltetni. A baba ösztönei ilyen szempontból jól működnek, ha valóban szomjas, akkor iszik.

  • Dórika

    2011. január 28. péntek

    Szia Ági!

    Az alábbi dologgal kapcsolatban szeretném a véleményedet kérni.
    Kislányom 6 hónapos, 5 és fél hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott, az utóbbi két hétben kezdtük el a gyümölcsöket, amiből kb fél adagot eszik meg napi szinten.
    Aggódom, hogy elegendő folyadékhoz jut-e. Az utóbbi hetekben azt tapasztaltam, mintha kevesebb lenne a pisis pelus, főként éjjel. (Nappal 4-5x van.) Volt olyan, hogy a hajnali szopinál szárazon vettem ki. Ez azt jelenti, hogy nem jut elég folyadékhoz? Aggódom emiatt, nehogy baja legyen. Egyébként a hízása rendben volt eddig, tehát gondolom elég volt a tej. Próbálom most már kínálgatni vízzel vagy almalével, de nem nagy sikerrel.
    Köszönöm szépen a válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Nem kell aggódnod, ha napi 4-5 pisis pelusa van, akkor elég folyadékhoz jut. Ahogy nő a baba, lesznek olyan időszakok, amikor már nem pisil annyit , illetve a székletek száma is csökken, ez normális.

  • Zsuzsi

    2010. december 10. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 11 hetes, születésétől kap tápszeres kiegészítést, 7 hetes kora óta pedig csak tápszeres (Humana HA LC-PUFA, a Beba HA-t kihányta). Aggódom, mert széklete sötétzöld mióta LC-PUFA-ra (HA-ról) váltottunk, erre viszont azért volt szükség mert rendszeresen szorulása volt. Sajnos így is előfordul , hogy nincs 1 napig széklete, másnapra sikerül de sokat küzd vele szegény, pedig széklete nem kemény. Ez is szorulás? Miért zöld színű? Eleinte azt gondoltam a tápszer váltás miatt, no de ennek már több, mint 2 hete. Nem jó a tápszer? Mikortól lazíthatnám székletét gyümölcslével? És mivel? (Most vizet és babateát felváltva iszogatunk)A hozzátáplálást mikortól érdemes kezdeni? Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      A tápszer valóban okozhat zöld székletet, nyilván, ha folyamatosan ezt a tápszert eszi, akkor attól folyamatosan zöld lehet a széklet, ez nem jelent különösebb problémát. A nehéz székelésen viszont segíteni kell. Ez nem igazi szorulás, abban az értelemben, ahogyan a felnőtteknél lenni szokott, és emiatt nem is válnak be a szorulásoldó technikák, mert nem kemény a széklet. Segíthet, ha minden nap iszik kevés édesköményteát, de a Gripe Water napi 2×1 kiskanállal is segíthet megkönnyíteni neki a kakilást.

  • Kata

    2010. december 03. péntek

    Kedves Ági!

    12 hetes a kislányom, a 3. héttől tápszeres (Beba HA Start Pro). 3480 grammal született, most 5200 g körül van a súlya. Átlagban napi 750 ml-t evett eddig, napi 7 evéssel. A napi összmennyiségek és a napon belüli egyes étkezések között nagy volt a szórás (80 és 140 között/étkezés, 620 és 820 ml napi evés).
    A múlt héten, 1 héten belül átállt az 5 evésre (5 napig evett 6x, majd vasárnap váltott 5x-ire), tk. 4 óránként fogad el ételt, 3 óránál heves tiltakozásban tör ki. A napi elfogyasztott mennyiség kicsit emelkedett (100-140 ml, és a szórás is csökkent), de nem nőtt olyan ütemben, hogy fenntartsuk a korábbi napi mennyiséget, így most 600-650 ml-t eszik vasárnap óta. Az elmúlt hónaphoz képest a gyarapodása lassult novemberben, az októberi 200-250 g/hétről a felére leesett, szurkolok, hogy a 400 g havi gyarapodás meglegyen a 3. havi kontrollon. Naponta van széklet (1x) és pisi rendesen (5-6 peluscsere), bár a kakilást jellemzően nagy nyögések kísérik és sűrű krémes állagú. Anyatejet pár napja már nem kap, ő utasította el.
    A kérdésem, hogy
    – nem túl drasztikus ez a csökkenés?
    – szükséges vizet adni neki?
    – ha eddig nem adtam, okozhat ez gondot?
    – időnként pulzál a kutacsa a feje tetején- ez mit jelent?
    – mi történt: étvágytalanság vagy a növekedés lassult?
    – okozhatja vashiány?
    – összefügghet a kombinált 2. havi oltással (nov. 11.)?
    A mostani mennyiség elfogyasztása viszonylag hosszadalmas etetéseket jelent, jellemzően 100ml-t eszik/befal első körben, aztán a következő 30-40 ml 30-40 perces szünet után (büfi, puki, pihenés stb.)

    Előre is köszönöm a segítséget.
    Üdv, Kata

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Ebben a korban testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie, tehát most a súlyának megfelelő mennyiséget eszik.
      Adj neki vizet, illetve kínáld meg minden evés után és két evés között is legalább 1x, igyon annyit, amennyit elfogad.
      A kutacsa normális így, ilyenkor még olyan vékony a bőre, hogy minden átlátszik rajta.
      Ez nem étvágytalanság, egész egyszerűen csak 3 hónapos kortól lassul a hízás üteme.

  • Gabi

    2010. november 30. kedd

    Kedves Agi!!
    Az en fiam egyeves es naprol naprol napra tobbet teazik…ejjel is felkek,pedig mostanig jo alvo volt.tea nelkul nm alszik..eleinte vizet adtam de nm fogadta el.csak teaval alszik el..mit tegyek,h ne igyon rengeteg sok teat???

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Ha pár éjszakát rászánsz és következetesen csak vizet adsz neki, akkor leszokik a teáról.

  • Rádi Ildikó

    2010. november 16. kedd

    Kedves Ági és Kismamák!
    Értetlenül olvasom az ivásról irottakat, különösen Ági részéről.Az anyatejes baba egy külön kategória, de tápos és már főzelékes babánál elengedhetetlen a folyadékbevitel, anyagcsere /széklet ne sűrűsödjön be/és egyáltalán a szervezet vizháztartásának egyensúlya miatt is. A tévhit az lehet, hogy nem az agyoncukrozott „babateákban” kell gondolkodni, hanem az egyszerű, már adható gyógyteákban cukor, méz nélkül, pl. gyenge hársfa, néha kamilla vagy csipke, vagy-amit lehet kapni- cukor nélküli csipke-kamilla-hibiszkusz és egyéb összeállitású babatea /akár DM-ben, gyógyszertárban kapható/.Ezekről nem tud senki? A baba majd kiválasztja, hogy édesités nélkül melyik izlik neki. Irom ezt azért, mert nem mindegyik baba hajlandó vizet inni, s a kezdő szülőknek megtiltják az itatást/csak a viz jöhet szóba/, igy már a főzelékadásnál sem jut eszükbe ez a fontos dolog, pedig, mint tudjuk egy felnőtt napi folyadékfogyasztása 2-3 l kellene, hogy legyen /vajon miért?/, akkor egy kisembernek is szükséges a neki megfelelő mennyiségű, NEM CUKROS folyadékbevitel, pl. teában, ha a viz nem megy.Vagy a babáknak elég csak enni, s ha valami bajuk lesz a folyadékhiánytól majd a szakemberek azt mondják, a szülőknek kellett volna tudni a teendőket?

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Olvastad a cikkben ezt a mondatot? „Tápszeres babáknál fél éves korig a tápszer után kell a folyadék, erre én a vizet javaslom, mert ez a legjobb szomjoltó.”

      Nem javaslom a kamillateát, mert hashajtó és allergizál. Lehet ízesítetlen babateákat adni, de miért szoktassuk hozzá már az elején ahhoz a kicsit, hogy az innivalónak mindenképpen íze is van? A babák ösztönösen elfogadják az innivalót, ha szomjasak, ezért minden étkezés után meg kell kínálni a kicsit, sőt tápszeres babánál, valamint a hozzátáplálás megkezdése után az anyatejes babáknál is, két étkezés között is legalább egy alkalommal meg kell kínálni (a legjobb, ha eleve kéznél van neki az innivaló és ő ki tudja szolgálni magát)

  • Jauer Gáborné

    2010. november 09. kedd

    Kedves Ági!
    Unokám 20 hónapos, teljesen rászokott a teázásra. Óriási mennyiségű teát iszik meg, lassan már enni sem nagyon akar, csak teázni. Csak úgy tud elaludni, ha egy egész cumisüveg teát megiszik. A gyermekorvos azt mondta, hogy rendkivül káros a fogaira ez az állandó cumisüvegből való teázás, s csak vizet adjon neki a lányom. Mondanom sem kell, hogy nem kell neki a viz. Annyira de annyira sajnálom, ahogy követeli a teáját!!!
    Kérdésem: hogyan tudjuk leszoktatni a teáról? Most már nem is eszik, meg nem is iszik!
    Üdvözlettel:
    egy aggódó nagymama

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Azért iszik annyi teát, mert szomjas és a tea nem oltja a szomját, ezért folyamatosan kívánja az innivalót, ez egy ördögi kör. Ha néhány napig következetesen, akár mi történjék is, csak vizet adtok, idővel el fogja fogadni.

  • kovacs gabriella

    2010. október 21. csütörtök

    Kedves Ági! Másfél éves fiam nem nagy étkü de rengeteget iszik.Napi 1,800-2 liter között, tejel,vizzel és néha mikor beteg adok mézes teát is.Közbe érzem,hogy acetonos a lehelete,igaz most beteg és lehet azért. Agodom nehogy valami betegsége legyen.Vigyem el vérvétere? Nem sok egy ekkora gyereknek ennyi folyadék? Köszönöm válaszodat.Üdv.Gabi

    Válasz: Egyáltalán nem sok ez a folyadék. Betegség alatt normális az acetonos lehelet, de ha normálisan is az, akkor menjetek el orvoshoz.

  • zsuzska

    2010. július 30. péntek

    Szia!Kislányunk 23 hónapos és csak tápszerrel alszik el,próbálom leszoktatni de nem megy.Probléma ez vagy majdcsak kinövi??

    Válasz:Most már nehéz ezen változtatni, mert már nagy és akaratos, de ha jól és gyorsan elalszik tőle, akkor ez nem olyan vészes szokás, ás kinövi majd.

  • Melinda

    2010. június 29. kedd

    Szia!Elöször is köszönöm válaszod!Azt szeretném még kérdezni h. pickwick kamilla teát adhatok e a 10 hetes babának?és miért nem lehet bele cukrott tenni (egy kevesett kb kávés kanál)???

    Válasz: Kamillateát 6 hónapos kor alatt az allergiaveszély miatt nem szabad adni. Cukrot azért nem szabad bele tenni, mert az íny alatt levő fogak szuvasodhatnak tőle.

  • Melinda

    2010. június 25. péntek

    szia!Kislányom 10 hetes!Tápszert kap, nem issza meg a baba vízet és a teát is csak akkor ha éhes!mit csináljak vele? ha nagyon meleg van akkor kéne neki valamit inni nem? mikortól adhatok neki gyümölcsleveket vagy almapépet?vagy valami más kiegészítőt?? Elöre is köszönöm válaszod!Melinda

    Válasz: Gyümölcsleveket és almát tápszeres babának 5 hónapos kortól lehet adni, de náluk is jobb megvárni a 6 hónapos kort, addig ugyanis nem tudja teljesen megemészteni, túlterheli az emésztőrendszerét. Tápszer után és két evés között mindig kínáld meg egy kis vízzel, de csak annyit, amennyit elfogad, nem kell erőltetni, ebben a korban, ha egy kortyot iszik, az már elég neki.

  • Anita

    2010. június 09. szerda

    Szia Ági!
    Az én kisfiam 11hetes és nagyon jó étvágya van.Csak szopizik és mást nem is akar elfogadni.Cumisüveg nem kell neki, a vizet kiköpi.Nagyon sokszor szopizik és sokáig,de nem tudom eldönteni ebben a melegben, hogy azért szopizik, mert éhes vagy azért mert szomjas.Én nagyon szívesen megszoptatom, de vannak/lesznek olyan helyzetek a nyáron amikor jó lenne ha a víz lenne a szomjoltó és lenne nekem is egy kis „szabad terem”.Mit tegyek?Válaszod előreis köszönöm.

    Válasz: Is-is: mivel meleg van, ezért hol azért szopizik, mert szomjas, hol, mert éhes. Általában, ha szomjas, akkor csak rövidebb ideig szopizik, a vizesebb első tejet szopizza csak ki. 11 hetes még csak, egyelőre ne erőltesd a szabad teret sem a cumisüveget. A cumisüvegtől cumizavar alakulhat ki, ami elrontja a szoptatást, elapadhat a tej. Szabad tér: ez fokozatosan kialakul majd, ha 4 óránként eszik a baba, akkor egyértelmű lesz már, hogy amikor nincs etetési idő, akkor biztosan szomjas.

  • vlad katalin

    2010. május 10. hétfő

    5 hetes a kisfiam es tapszert kap.menyi teat vagy vizet kell igyon egy nap.koszonom a valaszt

    Válasz: Amennyit elfogad. Nincs kötelező mennyiség és nem kell erőlteteni. Minden evés után kínáld meg és evések között is legalább 1 alkalommal.

  • Eme

    2010. május 07. péntek

    Köszönöm a választ!
    A legkisebb lyukú cumiból kapja, amit találtunk, de ezt is nagyon megtudja szívni…
    Viszont kipróbáltam, hogy nem szobahőmérsékleten adom, hanem egy kicsit rámelegítek, és úgy néz ki így jobb. 🙂
    Azt kérdezném még, hogy kamilla teát adhatok-e neki folyamatosan? (Természetesen ízesítés nélkül).

    Válasz: Szerintem ne add a kamillát folyamatosan, mert kicsit hajt, tehát hasmenést okozhat. Jobb, ha ahhoz szokik, hogy ha szomjas, akkor vizet iszik.

  • Eme

    2010. május 06. csütörtök

    Kedves Ági!
    Én most kezdtem el itatni a kislányom, aki 4 hónapos, mert elfogyott a tejem és tápszeres lett. Kamilla teát vagy vizet adok neki. A problémám az, hogy pár korty után görcsbe rándul és elkezd sírni, nem mindig, de általában. Látszik, hogy szenved. Mitől lehet? A tápszer evése közben ilyen nincs.
    Légyszives segíts ha tudsz!
    Köszönöm.

    Válasz: Lehet, hogy a sűrű tápszer után furcsa neki a víz, ami hígabb, ezért gyorsabban jön a cumisüvegből és többet nyel le belőle egyszerre. Próbáld meg nagyon szűk lyukú cumiból adni vagy kiskanállal a vizet.

  • andilevai

    2010. április 29. csütörtök

    Szia!Az én kisfiam sajnos már két hetes korától tápszert kap mert nem volt tejem.Próbálkoztam mellette teával.először a Mecsekkel, de én úgy vettem észre hogy attól még jobban fájt a hasa.
    Amióta csak babavizet adok neki megszűntek az erős hasfájásai.Úgyhogy én is ,,vízpárti”vagyok.

  • Kriszta

    2009. november 09. hétfő

    Kedves Ági, az én fiam hasfájós volt, és igazából a kamillatea vált be nála, így szerencsére két és fél hét alatt túlestünk a hasfájós időszakon:) Azóta is szereti a teát, és időnként kéri is, Mecsek bébiteát szokott kapni, ha kér, minden ízesítés nélkül. Nem csinálok a teával nagy bajt, ha nincs ízesítve, ugye?
    A válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ha nincs édesítve, akkor nincs gond.

  • Évi

    2009. augusztus 09. vasárnap

    Szia Ági!Köszönöm a válaszod.Tényleg sokat szopizik még a fiam, ugyanis a gyümölcsökből csak az őszibarack (esetleg alma) a favorit, a zöldségeket viszont egyáltalán nem kedveli egyenlőre….nagyon várom már, hogy megjöjjön hozzá a kedve:)Évi

  • Évi

    2009. augusztus 04. kedd

    Szia Ági!Kisfiam 7 és fél hónapos, elkezdtük a hozzátáplálást, egyelőre még csak a gyümölcsökkel (tízórai szopi után kapja), a többi étkezés még kizárólag anyatej. A meleg napokban többször kínáltam vízzel de nem hajlandó meginni. Most a csőrös pohárral próbálkozom (abba öntök babavizet) de azt még csak játéknak tekinti. Van valami ötleted, hogy hogyan tudnám rávenni az ivásra?Vagy ha szomjas lenne akkor elfogadná?Előre is köszönöm a válaszod!Évi

    Válasz: Próbálgassátok, ha csak játékosan is, meg fogja inni, ha már kell! Ha még ilyen sokat szopizik, abból elég folyadék jut neki. A kizárólag szoptatott babák sem kapnak plusz vizet nyáron sem.

  • Szilvi&Gábor

    2009. július 26. vasárnap

    Tamás kisfiunk 9 hónapos. Fél éves koráig nem ivott mást, csak anyatejet. Mióta hozzátáplálunk, és ezek a nagy melegek vannak, 100%-os gyümölcslé (cukor nélkül) 1/3, és forralt víz 2/3. Ebből sokkal többet iszik, mint a vízből.
    Sz&g

    Válasz: Persze, mert íze van 🙂

  • Picúr

    2009. július 22. szerda

    Szia Ági!

    Az én kislányom 5-hós és elég izzadós baba. Mikor bejöttek ezek a melegebb idők mondta a védőnő szoptassam sűrűbben ha ugy látom szomjas. Ez meg is volt csak sajnos hasfájos lett pedig elötte sose fordult elő! És akkor már 4-hós volt. Akkor mondta probálkozzunk vizzel. Elöször csak kis kanállal adtam de amikor már izlett neki tettem cumisüvegbe. És szereti inni főleg ha nagy meleg van napi kb 1-1 1/2-dc vizet is megiszik. De ettöl nem szopizik kevesebbet általában 3-óránként még mindig. (csak szopizik) A súlya elérte a születési dupláját 7-kg. Utolsó egy hónap alatt olyan 300-400g hízott. A kérdésem hogy akkor ne adjak neki ennyi vizet? Majd ha már nagyobb lesz? Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Ha szomjas, akkor miért ne adnál neki vizet? Igyon amennyit csak akar, ettől nem fog hízni. Igyon, amennyi csak jólesik neki.

  • Vica

    2009. július 18. szombat

    Szia Inze! Olyan jó olvasni, hogy más is van így! Nekünk sem volt cumisüvegünk, egyből csőrös pohárral kezdtük, Ági tanácsainak köszönhetően, és 11 hónaposan már gyönyörűen iszik pohárból. Hozzátenném, hogy a víznek van még egy nagy előnye – ha nyakonönti magát a picúr próbálkozás közben csak kiülünk a napra és folt-nincs 🙂

  • Ildikó

    2009. július 18. szombat

    Szia Ági!Ki szeretném egészíteni avval a cikkedet hogy mindenféleképp eröltessük a babáknak a más ízvilágot mint a sima víz mert úgy jártok mint én sajnos beteg lett a baba 8 majd 12 hósan és a kanalas gyógyszereket nem issza meg mert csak vizet kapott eddig sajnos.A többi fajta ivólevet nem hajlandó meginni még most sem,mondjuk még szoptatom így nem tartottam fontosnak hogy mást is igyon,de sajnos tévedtem.Így harc a gyógyszer beadás pedig „Jó” íze van,de médis más mint a víz.Ha tudnál erre valami megoldást azt megköszönném.

    Válasz: A gyógyszernek semmi köze nincs az itatáshoz. Az enyémeknek is volt olyan időszak, amikor semmilyen kanalas gyógyszert nem szerettek, de ennek nincs köze a víziváshoz és igen: sokáig egyik sem itta meg sem a kakaót, sem az ivólevet, de erre nincs is szüksége egy babának, csak anyatejre és vízre. Másfél-2 éves koruk között már megitták ezeket is.
    A gyógyszerbeadásra jó megoldás a Nurofenhez adott gyógyszeradagoló, amit a szájába tudsz tenni és belenyomni a gyógyszert. Kicsinként kell adagolni, hogy ne köpje ki, de így nincs olyan, hogy a kanál láttán már tiltakozik.

  • Anikó

    2009. július 17. péntek

    Talán akkor alakult ki a teázás, teáztatás, amikor a bölcsik, ovik intézményessé váltak, amikor a nőket a gyárak foglalkoztatták? Nem tudom, de érdemes elgondolkodni rajta.

    Mi teáztunk, persze odafigyelve. Iszonyat mennyiséget képes volt meginni a kicsi. Most mégis inkább vizet iszik akkor is, ha a család többi tagja teát vagy tejet fogyaszt.
    Rendes gyerek:) Vizet kér.

  • inze

    2009. július 09. csütörtök

    A kicsi fiam hat és fél hónapos. 3 hete kezdtük el a hozzátáplálást, addig csak szopizott. Gyümölcspüréből már egész adagot eszik, a főzelék bevezetésével még az elején tartunk. Ma volt az első alkalom, hogy a gyümölcspüré után nem szopizott, hanem először kapott inni csőrös pohárból, eddig kanalaztuk a vizet. El is csodálkoztam, hogy első alkalommal milyen ügyesen „kezeli” a poharat.
    Kissé bizonytalan voltam a baba szomjúságával, itatásával kapcsolatban: hogyan, mikor, milyen módon, mennyit igyon, stb…, így nagy segítséget nyújtottak a fent leírtak. A picikém még cumisüveget nem látott és már korábban is gondoltam arra, hogy talán nem is szükséges megismerkednie vele. Ebben is megerősítést kaptam.
    Köszönöm Ági!

  • barbi

    2009. július 08. szerda

    Ági Köszönöm! A napokban gondoltam rá, amikor azok a nagy melegek (mellette nagy páratartalom) volt, hogy mi legyen. A rokonság női tagjai állandóan a teát forszírozzák, meg hogy miért nem adok neki vizet. Megerősítettél! A baba még csak négy hónapos :-)) Mi a véleményed a babateákról?

    Válasz: A babateák általában cukrosak és mindenféle adalékot tartalmaznak, ezért nem ajánlom őket.

  • gyongyver

    2009. július 08. szerda

    SZIA!AZ EN KICSI FIAM AKI MOST 10HO.NAGYON SZERETI A VIZET ES SOKAT MEG IS ISZIK,NAPONTA 0.5-1.LITER VIZET!ES MEG SZPIZIK IS EZ MELLETT!VAJON EZ JO A BABANAK VAGY AZERT ISZIK MERT NEM LAKIK JOL?ELORE IS KOSZI A VALASZOD!GYONGYVER

    Válasz: Ez nagyon jó, ezért iszik, mert szomjas, ez így rendben is van!