Mikor egyen?

Melyik szopizást váltsuk ki legelőször és mi jöjjön utána? Legyen-e reggeli? Mikor ebédeljen? A hozzátáplálás bevezetésekor számos kérdés merül fel az anyukákban. Lássuk a válaszokat!

Mikor egyen?Az első falatokat, kóstolgatást érdemes a déli órákra időzíteni, olyankorra, amikor a baba nem túl fáradt és nem jóllakott, két szoptatás között, így az az 1-2 kiskanálnyi püré vagy gyümölcslé játéknak tűnik a számára. Amikor már többet eszik a gyümölcsből, mint 1-2 kanálnyi, akkor eldöntheted, hogy mikor szeretnéd hozzátáplálni. Erre 3 féle módszer létezik:

  • Ha hamar szeretnél kiváltani egy szoptatást, akkor a szoptatás előtt egyen a baba és utána szopizzon, így nagyjából 2 hetente marad el egy szoptatási alkalom.
  • Ha sokáig szeretnél szoptatni, akkor szopi után kínáld meg gyümölccsel, így az első időben valószínűleg nem lesz nagy kedve enni, hiszen előzőleg az anyatejjel már jóllakott, de fokozatosan egyre jobban igényli majd a szilárd ételt is és egyre kevésbé az anyatejet, ami már nem táplálék többé a számára.
  • Köztes megoldásként két szoptatás között kaphat enni a baba, így a szoptatás szerepe is megmarad és az evéshez is hamar megjöhet a kedve a picinek, idővel pedig maga hagyja majd el a szoptatási alkalmakat.

Milyen gyakran egyen? Mire fél éves lesz a baba, a legtöbb pici már 4 óránként eszik, de akadnak olyan csecsemők is, akik csak a szilárd táplálékkal együtt állnak át a 3 óránkénti evésről. A szilárd étkeknél is nagyjából be lehet tartani a 4 órás időközöket, idővel azonban a napközbeni alvások száma lecsökken, így egyre nehezebb ezeket az időközöket betartani.

Amikor a kicsi már csak egyszer, hosszabban alszik, felborul a rend. Ilyenkor érdemes már áttérni a napi ötszöri étkezésre. Bőséges reggeli, tízórai (ami gyakran a reggeli után csak 2-3 órával következik és leginkább gyümölcs vagy tejtermék lehet), ebéd (ez lehet az alvás előtt is, de gyakori, hogy csak utána éheznek meg a gyerekek, illetve túl fáradtak már az ebédhez), kevés uzsonna (szintén gyümölcs vagy tejtermék), vacsora.

Nem muszáj délben ebédelni. A babák többsége -ha csak egyszer alszik- ebédidőben már nagyon álmos, ezért a legtöbben szívesebben ebédelnek felkelés után. Lehet, hogy erre csak délután 4 óra körül kerül sor, de ez egyáltalán nem probléma. Bőségesebb tízóraival pótolhatjuk a hiányt, illetve ha van rá mód, ki lehet hagyni a tízórait és helyette adni az ebédet.

Némelyik babának sok az 5 étkezés, a napirend is gyakran úgy adja ki, hogy csak négyszer egyenek és a legtöbbször nem is éheznek meg ilyen gyakran. Ez egyáltalán nem probléma, a baba ösztönei jól működnek, ha megéhezik, akkor biztosan jelzi majd, ha pedig nem éhes, akkor nem szabad az evéssel nyaggatni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • Kádi-Burján ESzter

    2011. április 19. kedd

    Kedves Ági,

    Kislányom 5,5 hónapos.
    3,5 hónapos kora óta tápszerrel táplálom, mert nem tudtam megszaporítani a tejemet annyira h a megtorprant gyarapodásunk újra nekilóduljon…bár abszolút szoptatáspárti vagyok, el kellett hogy fogadjam hogy velünk ez most sajnos így alakult. A hozzátáplálással kapcsolatos a kérdésem.
    A napirendünk kb úgy néz ki, hogy

    7-kor eszik kb 100 ml tápszert (egy adagra ennél többet ritkán fogyaszt, nem kevés ez?),

    aztán 10-11 óra körül gyümölcspürét kap (ebből kb. fél bébiételes üvegnyit fogyaszt) aztán már csak 10-20 ml tápszert eszik (ez elegendő?)

    13-14 óra körül kb 100 ml tápszer

    17 óra körül főzelékpüré (szintén fél kis bébipürés pohárnyi) plusz 10-20 ml tápszer

    és este 20 körül kb 100 ml tápszer.

    összességében tehát 2 x félpohárkányi pépet és kb. 600 ml tápszert fogyaszt. Ez elegendő egy ilyen korú 5,5 hónapos babánál? Folyadék tekintetében is? Nem szüksége smég pluszként vízzel itatnom?

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      5 kiló felett testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie a babának/nap, ezalapján könnyen kiszámolhatod mennyit kéne ennie. Minden étkezés után kínáld meg vízzel, ha szomjas, akkor el fogja fogadni.

  • Ancsi

    2011. április 13. szerda

    Kedves Ági!

    10 hónapos kisfiammal így alakul a napunk:

    6 körül ébred – szopi
    9 körül reggeli (200 ml)gyümölcs/gabonapép
    11-12 alvás
    12.30 ebéd (200 ml) főzelék
    16-17 alvás
    17 vacsora (200 ml) főzelék)
    20-21/ esti szopi 200 ml anyatej

    A kérdésem az lenne, hogy jól csinálom-e most, ill. amikor elhagyja majd a reggeli / esti szopit, addigra a napközbeni etetések mennyiségét hogyan növeljem? Reggel már többször éreztem, hogy alig szopizott valamit.

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Teljesen jól csinálod most. Ha a hajnali szopi után fel is ébred, úgy úgy látod, hogy már nem igazán szopizik ilyenkor, akkor azt lassan kiválthatod már reggelivel. Az esti szopit idővel magától elhagyja majd, illetve délutánra 5 felé az eddigi vacsorát felválthatja az uzsonna, és este 8 felé, a szopi elé be lehet vezetni a vacsorát.

  • Évi

    2010. június 10. csütörtök

    Szia Ági,

    Kérlek segíts megmondani,hogy hogyan kezdjem el elhagyni a szopikat. Most a helyzet így néz ki 8 és fél hós kisfiamnál:
    kb 6:30 kelés,szopi
    8:30 2 dl gyümi
    09:30-10:30 alvás
    10:30 szopi
    12:30 2 dl főzelék
    13:30-14:30 alvás
    14:30 szopi
    17:30 szopi
    19:30 altatós szopi

    Hajnalban 2-3 szor felkel (9. foga jön, szep.szorongás,költözés,felállás,minden van:)), de nem mindig eszik,ha igen akkor is egyszer.
    Ha teljesen kiváltok egy cicit,akkor hogyan néz ki a napirend? nem fog délelőtt közben enni hanem csak pl felkelés után? Nem fogja hiányolni?
    Most már úgy érzem, egyet legalább kiválthatnánk, aztán 3 hetente még egyet.

    Köszi előre is
    Évi

    Válasz: Mivel már ilyen szépen eszik, ezért a reggeli felállás maradhat hajnalban szopi, az alvás előtt valamivel tízórai. Az utána következő szopi viszont már elmaradhat, és ebédidőben lehet a főzelék, tehát ha 9 körül eszik tízóraira gyümölcsöt, utána alvás, aztán játék és fél 1-kor a főzelék. A következő menet maradhat ugyanaz, mint eddig. Aztán később elhagyhatod az ébredés utáni szopit és felcserélheted uzsonnára, később pedig a későbbi szopi helyére bevezetheted a vacsorát. A hajnali és lefekvés előtti szopi megmaradhat, ezeket magától hagyja majd el.

  • kinga

    2010. április 30. péntek

    Kedves Ági!Lányom 6 és fél hónapos, és mi a védőnő tanácsára szopi előtt kezdtük adni neki az ételt (tízórai idejében kap még kizárólag). Szívesebben adnám neki 2 étkezés között, de most még megváltoztathatom? Már 1 hónapja kap kanalas ételt, főként almát, néha 1-2 meggy levét keverek bele, barackot. Egész sokat meg is eszik kb fél barack és fél alma keverve pl., és kezd egyre kevesebbet szopizni utána. Szeretném, ha inkább ő hagyná el a szopit, de azért túl sokáig sem szeretném húzni, szóval a köztes evés tűnik legjobbnak, hiszen még sok a tejem is.
    A másik kérdésem, hogy mennyi lenne egy tízórai adag? Mármint nem grammban értve, mert azt nem tudom hogyan mérni, hanem pl hány alma, barack, stb.
    Illetve hogy kell-e megkínálnom vízzel tízórai után, ha nem szopik akkor?

    köszönöm előre is!

    Válasz: Egy adag kb. egy 2 decis pohárnyi pépet jelent (nálunk ez kb. másfél almából jött ki) Megkínálhatod már vízzel, hogy szokja, de még csak 1-1 kortyot fog inni vagy annyit sem.

  • Marcsi

    2009. február 23. hétfő

    Szia Ági!
    Kérdésem a következő:
    5 hónapos lesz a fiam pár nap múlva. Egy hete próbálkozunk a szilárd táplálékkal, de egyáltalán nem akarja befogadni. Addig tartja a szájában, míg fel nem hígul nyállal, aztán kilöki ill. hagyja kifolyni. Fintorog neki, volt hogy sírva is fakadt, akkor rögtön abba is hagytam, tartottam egy nap szünetet. Eléggé cici párti, ugyanis korábban az esti szopit próbáltam volna tápszerrel kiváltani, hogy ne kelljen másfél óránként kelnem éjjel, de a cumisüveget sem fogadja el… Így marad az igény szerinti szoptatás. Van valami ötleted, mivel ill. hogyan tudnám elérni nála, hogy legalább egy kanálnyi mennyiséget elfogyasszon? NEm is adok neki teljes kanálnyi mennyiségeket egy-egy falatnak, csak épp a kanál végére, mert ha nagyobban kap, öklendezik. Várom a tanácsod! Köszönöm

    Válasz: Ha ezt csinálja, akkor egész egyszerűen nem érett még rá, hogy kanállal egyen, ezért ne is erőltesd. Várjál 1 hetet, aztán próbáld meg megint. Ha megint nem megy, akkor ismét várjál egy hetet és így tovább. Idővel el fogja majd fogadni.