Hozzátáplálás táblázat

Többféle hozzátáplálás táblázat kering a sajtóban, szakkönyvekben, interneten arról, mikor milyen ételt kaphat már a baba. Azonban tudni kell azt is, hogy az ajánlások országonként is eltérhetnek egymástól, hiszen éghajlattól függően mások a szezonális zöldségek-gyümölcsök, azonban a hivatalos ajánlások egyetértenek abban csak egyes allergénekkel (tej, tejtermék, mogyoró, glutén stb.) kell nagyon vigyázni, valamint az első gyümölcsöket-zöldségeket jól megválasztani, a többi hétről-hétre fokozatosan bevezethető. Lássuk hát a hozzátáplálási táblázatot és hozzá a magyarázatot!

FONTOS! A hozzátáplálási táblázatot rendszeresen frissítjük az aktuális ajánlások alapján!
Az utolsó frissítés dátuma: 2021. szeptember

 Hozzátáplálás táblázatElsőként 5-7 hónapos korban, amikor a baba már érett a hozzátáplálásra (tud fogni, érdeklődik az ételek után, az emésztőrendszere képes feldolgozni az ételeket, tehát nem „köszön vissza” a székletében egy az egyben, amit megevett, valamint elérkezett egy növekedési ugrás, amit 3-4 napon át gyakrabbi szoptatással vagy -tápszeres baba esetén- alkalmanként 220-250 ml tápszerrel sem tudsz kielégíteni), el lehet kezdeni a legártalmatlanabb gyümölcsökkel, zöldségekkel a kóstolgatást. Lehet gyümölcsleveket is adni, de kezdheted azonnal pépekkel is, de létezik olyan irányzat (BLW) is, ami szerint rögtön lehet kicsit darabosabb ételekkel kezdeni a kóstolgatást (párolt, villával összetört ételek, puha gyümölcsök, amiket a baba maga kóstolgathat meg). A legkevésbé ártalmatlan az alma és a krumpli, de mindkettő foghatja a székletet, ezért ha ezt tapasztalod, érdemes kipróbálni az őszibarackot. Egy-egy új ételből először mindig csak 1-2 kanállal adjál, másnap már kaphat 10 kanállal, harmadnap pedig egy egész adagot megehet, ha nem jelentkeztek rajta allergiás tünetek (hasfájás, kiütés, nyugtalan alvás, nyűgösség).

A hozzátáplálási táblázatban található ételek ennek megfelelően fokozatosan vezethetőek be, a hónapokat sem kell nagyon szigorúan venni a zöldségek-gyümölcsök esetében, inkább csak az első két hónapban kell fokozottan óvatosnak lenni.
Amire viszont vigyázni kell, azok az ételféleségek, amik allergiát, súlyos allergiás tüneteket okozhatnak:

  • tejtermékek (sajt, túró, kefír stb.) – 6-7 hónapos kortól adható kis mértékben (1-1 kiskanál, a tejtermékek kis mértékben való korai bevezetése csökkenti a tejallergia kialakulásának kockázatát, a késői, 1 éves koron túli bevezetés növeli)
  • tej – 1 éves kor után el lehet kezdeni (amennyiben nincs tejallergiás a családban és nem áll fent tejallergia gyanúja
  • méz – 1 éves korig a botulizmus fertőzés miatt kerülendő
  • kifli, kenyér – bár a glutén bevezetését az jelenleg érvényes ajánlások alapján már 5-7 hónapos kor között meg lehet kezdeni, a kenyérrel, péksüteményekkel érdemes várni 8-9 hónapos korig (emésztési problémákat okozhatnak)
  • tojás sárgája – 10 hónapos kortól adható, tojás fehérje – 1 éves kortól adható,
  • aprómagvas gyümölcsök (eper, szeder, áfonya, ribizke stb.) – ha éppen szezonja van, már 1 évesen megkóstolhatja, de inkább várj vele másfél éves korig
  • dió – csak 1 éves kor után (allergizál és félre is nyelheti), az amerikai mogyorót 2 éves kor után adhatod, mert súlyos fulladásos allergiás reakciót okozhat!!!
  • földimogyoró – a jelenlegi ajánlások szerint az allergiára való hajlamnak megfelelően kell bevezetni. Ha nagy az allergiás hajlam (ekcémás, kiütéses a baba), akkor 4-6 hónapos kor között, ha közepes (vannak bőrtünetek, de nem súlyosak), akkor 6 hónaposan, ha nincsenek allergiás tünetek, akkor a család életódja szerint később is be lehet vezetni. Az allergiára hajlamos gyerekeknél a mogyoró korábbi bevezetése csökkenti az allergia kialakulásának kockázatát.

Fontos, hogy a tejtermékeket, tejet csak akkor vezessük be a táblázatban előírt időpontokban, ha a családban nem fordult elő tejallergia, egyéb esetben konzultáljunk a gyermekorvossal a bevezetés időpontját és módját illetően.

Amennyiben külföldön éltek a hozzátáplálási ajánlások eltérhetnek a hazaiaktól. Ennek az az oka, hogy a táblázat figyelembe veszi azt is, hol milyen gyümölcsök, zöldségek teremnek meg, éppen ezért a mérsékelt égöv alatti országokban (mint amilyen Magyarország is), nem ajánlják túl korán bevezetni a déligyümölcsök és nem itt termett zöldségek-gyümölcsök bevezetését (pl. banán, narancs, mangó, avokádó), mert azokat a szállítás során vegyszeresen érlelik. Ha olyan országban éltek, ahol megterem a mangó, a banán vagy az avokádó, ezeket az első ételek között adhatod a babának.

És most álljon itt a részletes hozzátáplálási táblázat:

6 hónapos kortól adható
alma, őszibarack, meggy, gesztenye
burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla
gabona-pelyhek, rizs, búza, zab

A glutént legkésőbb 7 hónapos korig be kell vezetni kis mennyiségben, a Magyar Védőnők Egyesületének hivatalos ajánlását erről innen tudod letölteni..

7 hónapos kortól adható
banán, körte, narancs, citrom, szőlő (héj és mag nélkül)
paradicsom, cukkini, saláta (főzeléknek elkészítve), brokkoli,
fehérrépa, pasztinák, zeller, spárga, tök, uborka (sütve vagy főzve),
passzírozott zöldborsó (héj nélkül), tökfélék, kukorica
hús: csirke, pulyka
tejtermékek: joghurt, kefír
étolaj : 1 kávés- kanál / 1 dl főzelék petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma

8 hónapos kortól adható
kenyérhéj, kifli
szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye
zöldborsó, karalábé, kelkáposzta, karfiol, csicsóka,
vörös- és fokhagyma (sütve vagy főzve), spenót,
sóska, lencse, sárgaborsó, felesborsó, bab
hús: marha, sertéshús, hal, csirkemáj legfeljebb heti 1 alkalommal
Ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés: kefír,
natúr joghurt, túró, sajt, kis mennyiségben, főzelék vagy gyümölcs kiegészítéseként
árpa, rozspehely
bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán
gyümölcsteák

10-11 hónapos kortól adható
káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold
főtt tojássárgája heti 1-2 alkalommal

1 éves kortól adható
uborka nyersen vagy savanyítva (reszelve), retek,
vöröshagyma és fokhagyma nyersen,
szójatofu, szójatej, csicseriborsó, szójabab, paprika
tehéntej, vaj, tejszín, tejföl, kecsketej, és kecskesajtok,
juhtúró, juhsajt
teljes kiőrlésű gabonák, köles, hajdina
méz, tojásfehérje, mandula, napraforgómag,
tökmag és egyéb olajos magvak
gyógynövényteák (menta, cirtomfű, csalán)

Másfél éves kortól adható
kiwi, ribiszke, feketeribiszke, szeder, egres,
csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca,
déligyümölcsök (ananász, mangó, grapefruit stb.)

2-3 éves korig jobb várni vele

Ide olyan ételek tartoznak, amik bár nem feltétlenül allergizálnak, azonban a baba egészséges táplálkozási szokásainak kialakításában fontos, hogy az ételek természetes ízét ismerje meg és egészségesen táplálkozzon. Éppen ezért lehetőség szerint minél később kapjon:
– szénsavas üdítőitalokat, cukros gyümölcsleveket
– édességeket (csokoládé, cukorka, nyalóka), egészségesnek tűnő, de valójában cukros édességeket (túró rudi, cukros joghurtok, fagylaltok, tejszelet stb.)
– péksüteményeket.

A jelenlegi hivatalos ajánlások a csecsemők hozzátáplálásához, amik alapján ez a cikk is készült:

A Magyar Védőnők Egyesületének ajánlása
ESGPHAN ajánlás (Európai Gyermekgyógyászok és Gasztroenterológusok ajánlása) (2020)
WHO ajánlás



Teljeskörű hozzátáplálási kalauz és receptek a babának az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

176 Comments

Comment navigation

  • zsuzsi

    2010. október 13. szerda

    kedve Agi, en 2 hete adok a most 6 honapos kisfiamnak alma-banan-barack kevereket, szerintem nem allargizal, de nem tudom . Miutan megeszi ra 1 1.5 oraval mar kakal is, ez rendjen van igy? ez utan adhatok neki vmi fozeleket , vagy menjek vegig a gyumolcsokon ,es csak utanna, a fozik? kulfoldon elek , milyen tejpepeket adhatok neki, es pl; adhatnam neki ,h meg csak,alma barack banant evett meg? masik kerdesem azt olvastam 1 eves kortol adhato a tej, de megis tejpepeket is olvasok, h nagyon szeretik a 6 hos babak, hogy van ez? nem ertem , bocsi a tudatlansagomert, elore is koszonom a valaszokat. szep napokat

  • csáki zsuzsanna

    2010. október 08. péntek

    Kedves Ági!
    ismét tanácsot szeretnék kérni.
    kisfiam 8,5hónapos virusos torokgyulladása volt.ekkor semmit nem evettmég cicizni se akart.most ott tarunk,hogy délbe kicsi fözeléket eszik,de se gyümölcs,se tejpép nem kell neki,csak cicizés.beteség elött szépen evett,délbe fözelék,délután gyümölcs,este tejpép,alváshoz cicizés.
    szerinted visszafog állni a régi rend?talán nincs mégy étvágya?mit csináljak?
    köszönöm.

    Válasz: Betegség után kell 1-2 hét, mire visszatér az étvágy és teljesen fájdalommentessé válik a nyelés, addig légy türelemmel. Fokozatosan elkezdheted kínálni neki a megszokott ízeket, de ha nem fogadja el, akkor szopizzon helyette egyelőre.

  • Andrea

    2010. október 06. szerda

    Kedves Ági.

    Kislányom 4 hónapos és 2hete kezdtük a hozzátáplálást . Egyébként születése óta tápszeres. Már eszi az almát ( nem igazán ízlik neki), barackot és krumplit is, és persze ezeket keverve. Ezek után mit adhatok neki?
    Nem tudom hogy jól csinálom- e a kostólgatásokat.
    Mert igazából a napunk és az étkezések ebből állnak:
    Hajnal 3 ébredés és 150 ml tápi, alvás
    6-8 körül ébredés 150 ml tápi játék, alvás
    12 körül kostólgatás és tápi, alvás
    16 körül kóstólgatás és tápi, játék, alváo
    18 körül kostólgatás és tápi, játék
    20körül fürdés és tejpép—alvás.

    A köztes időkben nem éhes, maximum inni iszik egy picit. Csak az a gond hogy így nincsen tízórai, vagy a déli evés a tízórai?
    Melyik étkezést váltsuk ki először főzivel, vagy gyümivel?

    Köszönöm Előre a segítséget.
    Andi

    Válasz: Elsőként a tízórait lehet kiváltani, mivel nálatok ez délben van, ezért ezt válthatjátok ki. A 6 hónapos korban adható ételeket adhatod (a Nagy Babaszakácskönyvben megtalálod ezeket: http://www.kismamablog.hu/konyvek)

  • Pancsa

    2010. október 04. hétfő

    Szia!!
    Kérdés: Te melyiket ajánlod? a szopi előtt vagy szopi után a hozzátáplálást??

    Ha pl: 200ml. szopizik,elkezdem a h.táplálást és eszik 1dl.almát akkor mennyit fog még szopizni?? 100ml-t???

    Kisfiam még messze van etől (3.hós)de kiváncsi vagyok 🙂 Az én védőnőm 4.és6. hós kortól mondják a h.táplálást! bevallom 4.hóstól el akartam kezdeni az almát! Ezek szerint ne tegyem????

    Köszi a választ itt is!!

    Válasz: nem javaslom a korai hozzátáplálást, mert semmi értelme, ha van elég tej, akkor a baba hadd szopizzon, nincs szükség arra, hogy túlterheld az emésztőrendszerét mással, amit még nem tud teljesen megemészteni.
    Egyiket sem ajánlom 🙂 Az, hogy hogyan kezded el attól függ, mi a célod: ha valami miatt szeretnéd mihamarabb elválasztani, akkor kezdd szopi előtt, ha sokáig akarsz még szoptatni, akkor kezdd szopi után, ha mind a kettőt utálja, akkor etesd két szopi között. Ha előbb kapja az ennivalót és utána szopizik, akkor annyit szopizzon, amennyit elfogad, nem kell méricskélni.

  • Gabi

    2010. október 01. péntek

    szia Ági!

    Az lenne a kérdésem, ha már eszik a 6 hós baba gyümit és főzeléket (utána még szopival megkínálom), célszerű-e egyéb innivalóval (vízzel) is kínálgatni mondjuk 2 szopi közt? Sajnos elég tanácstalan vagyok, mert nem cumizik, a csőrös pohár se jött be eddig, nyáron is csak kiskanállal tudtam neki egy kis vizet adni. Mit tanácsolsz, hogyan lehetne őt itatni (ha ez szükséges)?

    Válasz: Ha eszik és utána szopik, akkor valószínűleg nem szomjas, de 1-2 óra elteltével meg lehet kínálni kevés vízzel, ha szomjas, akkor elfogadja majd, ha nem, akkor nem. Cumisüveget felesleges adni neki, ha szopik, kezdhettek rögtön csőrös pohárral. Legyen mindig elől, kéznél, ahol ő is eléri, hagyd, hogy ha kíváncsi rá, megfogja, játsszon vele.

  • Nóra

    2010. szeptember 30. csütörtök

    Azt elfelejtettem írni, hogy pótlás tejet/tápot egy lyukú cimusüvegből kapja, de sosem zavarta meg, ugyanúgy szopizik is.

  • Nóra

    2010. szeptember 30. csütörtök

    Szia!

    Kisbabám 2 hét múlva lesz 4 hónapos, eddig csak anyatejes volt. A gond az, hogy 1 hónapja el kellett kezdeni napi kétszer cumisüvegből fagyasztott tejjel pótolni a szopit, mert a délutáni és esti szopi már nem volt elég neki (hiába raktam gyakrabban cicire, behergelte magát, hogy nem jön a tej, és keservesen kereste az ennivalót…) Napi átlag 150 ml pótlást kapott 2 részletben, de sajnos elfogyott a fagyasztott lefejt tejem. A védőnő ezért azt javasolta, hogy ne tápozzam, kezdjük el hamarabb a hozzátáplálást. Közbeszólt viszont egy vírusos megbetegedésem, ami miatt a tejem hirtelen apadni kezdett, és muszáj volt a táphoz nyúlnom. Mára visszaállt a tejem, de a napi kétszeri össz. max 200 ml táp (szopi után) maradt. Mi lenne a jobb? Mit adjak a babának, ha szopi után láthatóan éhes (és ez biztos, hogy éhes, mert megismerem, hogyan sír ilyenkor, és hogyan, mikor álmos). Egyébként szépen fejlődik, kiegyensúlyozott, jól alvó baba (már majdnem két hónapja átalussza az éjszakákat – magától, nem szoktattam). Ha a hozzátáplálás elkezdését javaslod Te is táp vagy tejpép helyett, akkor mivel kezdjem, és hogyan (estére kevés neki a tej).
    Köszönöm válaszod!

    Válasz: 4 hónaposan, ha kevés az anyatej, akkor tápszerrel kell pótolni, a hozzátáplálás itt is csak 5-6 hónapos kor között javasolt, amikor a baba már láthatóan megérett rá (érdeklik az ételek, a kanál, szeretné megkóstolni a ti ételeiteket, ha kanalas ételt adsz neki, nem tolja ki a nyelvével a falatot) Tápszeres babáknál 5 hónaposan már el lehet kezdeni egy alkalommal tejpépet adni tápszer helyett, így megszokják a kanalazást.

  • Zsófi

    2010. szeptember 26. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányunk 8 hónapos és napközben is nagyon nehezen alszik el, jóesetben 2 x 30 (max.40) percet. Rendkívül érdeklődő, mozgékony, jókedvű és vidám baba, de éjszaka is sokszor felsír. Este általában 9 körül fürdetünk és utána szopizás,alvás majd általában éjféltől óránként, kétóránként fájdalmasan felsír és legtöbbször csak szopizással nyugszik meg. Próbáltuk az Ön által ajánlott módszert, hogy megnyugtatni és úgy visszatenni a kiságyba, de nem működik, a baba nem nyugszik meg, hanem elkezd marni, karmolni és egyre erősebben sírni. Hogyan lehet egy ilyen habitusú babát önálló alvásra szoktatni?
    Fogai még nem jöttek ki, de már 2 hónapja küzdünk a tünetekkel. Adunk neki Chamomilla CH15-öt, Dologélt a cumijára, és néha Viburcol kúpot is, de nem igazán nyugtatja meg…Van-e bármilyen egyéb ötlete, módszere, javaslata?
    Előre is nagyon köszönöm válaszát!
    Zsófi

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Vanda

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    Egy ismerősömnek javasolta a védőnője az alábbiakat hozzátáplálás elkezdéséről:
    „először a főzelékeket javasolta olyan formában, hogy krumpli és sárgarépa vagy sütőtök….és ezt 2-3 hétig.
    érdeklődve kérdeztem, hogy miért nem almával vagy barackkal kezdünk és azt mondta, hogy az felfújhatja a babát illetve székrekedést okozhat….. ”

    Ő megszeretné fogadni ezt a tanácsot, függetlenül attól, hogy soha senkitől hasonlót még nem hallott.

    Mi a véleményed?

    Köszönettel:V

    Válasz: Az a véleményem, hogy a krumpli is fog, komoly székrekedést okozhat. Az alma azért jó, mert nem fúj fel (az első gyümölcsök, zöldségek közül egyik sem fúj fel, nem is értem, miért mondta ezt a védőnő), viszont sok vasat tartalmaz, és a hozzátáplálást azért kezdjük el, mert a magzati vasraktárak kiürülnek 6 hónapos korra, az anyatej pedig nem tartalmaz elég vasat. Viszont az alma igen, ez a legkevésbé ártalmasabb az összes gyümölcs közül.

  • tomianyu

    2010. szeptember 22. szerda

    Nagyon jó, hogy végre találtam egy összefoglaló anyagot. Kisfiammal júniusban kezdtük a hozzátáplálást. Sajnos allergiás lett (hosszú vizsgálatok után találták meg, hogy tejcukor allergiája van). Az orvos utasításait betartjuk, így egyenlőre csak üveges bébiétellel (Univer – abszolút allergénmentes) etetem kisfiam. Amikor kiderült a betegség nagyon elkeseredtem, de azt kell mondanom egyre több fórumon találkozok a hozzátáplálás fontosságával. Amíg nincs baj a baba egészségével, nem is tudjuk milyen fontos az ételek minősége.

  • Gabi

    2010. szeptember 19. vasárnap

    szia Ági!

    kisfiam 5,5 hónapos, most kezdtem neki almapürét és barackpürét adni. Egyenlőre az ebédes szopi előtt adok neki, de utána nehezen szopizik. kérdésem, hogy meddig vigyem fel a mennyiségeket és hogy szopi előtt vagy után vagy között célszerű ezeket adni? Illetve, ha majd már zöldségeket is kap, akkor a gyümit délelőttre célszerű áttenni? sok helyen olvastam, hogy tízóraira adják, de nálunk általában hajnal 4-5 körül és reggel 8 körül van szopi. akkor adjam 8-kor vagy lehet két szopi közt 10 körül?

    köszönöm
    gabi

    Válasz: attól függ mit szeretnél. Ha szeretnél mihamarabb elhagyni 1-2 szopit, akkor előtte hagyd. Ha még nem szeretnél elhagyni szopit, akkor utána. Ha ezt a kettőt nem szereti a baba, akkor közötte. Az első alkalommal 1-2 kanállal kapjon 3 napig, ha nem lesz tőle semmi baja, akkor megehet annyit, amennyit elfogad. Egy teljes adag kb. 200 gramm (egy kétdecis pohárnyi), ha ennyit megeszik, akkor el lehet hagyni a szopit, de többet is ehet, ha szereti és kéri. A hajnali szopi nem reggeli. A reggel 8 órás szopi a szopi, eközött és az ebéd között lehet félúton egy tízórai.

  • csáki zsuzsanna

    2010. szeptember 13. hétfő

    Kedves Ági!

    Ezelötti hozzászolásomra még nem kapatam választ.Joghurttal kapcsolatban kérdeztem.Ha idöd engedi megköszönném a tanácsodat.Valamint azt szeretném kérdezzni,hogy 8hónapos kisfiamnak a fözelékeit krumplival süritettem,süritem.rántással….mikortol lehet,vagy mit ajánlasz?
    köszönettel:zsuzsa

    Válasz: Rántást 10-11 hónapos kortól lehet bevezetni, ha kapott már lisztes ételeket (pl. kifli) és nem okoztak problémát.

  • Sárgabarackocska

    2010. szeptember 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 hónapos és addig amíg nem adok neki az anyatejen és a tápszeren kívül mást szépen eszik. Két etetés között naponta 1x szoktam adni neki gyümölcsöt, hogy szokja az ízeket. De utána borul minden. Össze vissza jelzi, hogy éhes és ha eszik is akkor csak 40-60ml. Gyümölcsből van, hogy megeszi a 60-80ml is de utána nem fogad el tejet. Igazából nem tudom, hogy jó-e ez így vagy adjak neki többet gyümiből?
    Köszönöm válaszodat.

    Válasz: Mivel még csak 5 hónapos, ezért ne adj neki többet gyümiből. Ha a gyümi után nem fogad el szopit, akkor rá 1-2 órára (ahogy napirend szerint kijön), szoptasd meg, majd pedig szoptasd 3-4 óránként.

  • Vanda

    2010. szeptember 05. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hós és kb 1,5 hónapja forgatja a fejét hajnalban. Kezdetben egy kis simivel, teával tudtuk orvosolni. Mostanra rosszabbodott, hajnal 1-kor ébred és reggel hatig „szenved”. A szeme csukva van, folytonosan nyöszörög, ha nem simogatom és nincs cumi a szájában felébred és sír (egyébként nem cumizik). A férjem már nem alszik a velem, hiszen pihennie kell, a kiságy az ágyhoz van húzva. Én nem tudok így aludni. Van megoldás? Van kihez fordulni? A gyerekorvosok nem tudnak mit mondani.

    Köszönöm!

    Válasz: Valószínűleg éhes. Próbáld meg, hogy nem simogatod, hanem megeteted, valószínűleg utána már jobban fog aludni.

  • csáki zsuzsanna

    2010. szeptember 05. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8hónapos,és szeretném megkérdezzni,hogy milyen joghurtot ajánlasz neki elsőnek?laktozmentes?reggel,meg délelött szopizik,délbe szépen eszi a fözeléket,délután gyümölcsöt,vacsira rizspépet,fürdés után szopizik.gondoltam tizóraira,vagy délutánra joghurtot,kefirt adni neki.ezekbe valamit keverjek?szerinted mikor adjam neki ezeket a dolgokat?
    köszönöm segitségedet.

    Válasz: 8 hónapos korban, ha nem vagytok allergiásak és ő sem az, akkor kaphat rendes joghurtot és kefírt is. Gyümölccsel, gabonapéppel lehet keverni.

  • Geiger Diána

    2010. szeptember 04. szombat

    Kedves Ági!

    Hamarosan 10 hónapos kisfiam étkezésével kapcsoltban szeretnék Tőled segítséget kérni.
    Kb 8 hónapos korában kezdtük el a hozzátáplálást. Szépen folyamatosan a Babaszakácskönyv szerint igyekeztem mindent csinálni. Szépen elfogadott mindent.
    A napirendünk a következő:
    Reggel kb 7 órakor ébred szopizik és alszik még utána.
    9 órakor eszik babakekszet, vagy kölesgolyót, vagy gabonapelyhet gyümölccsel.
    11 órakor szopizik és alszik egy kicsit.
    majd kb 12-13 órakor szoktam neki adni főzelékfélét.
    Majd alvás.
    Ébredés után vagy szopizás, vagy gyümölcs kölesgolyóval, rizspehellyel.
    17 órakor szopizás
    19 ótakor szopizás
    Utána zabpehely gyümölccselvacsorára (ahogy korábban tanácsoltad)
    20 órakor fürdés
    Pici szoizás játék, majd kb 21-22 órakor alvás cicin.

    Napok óta azonban nem hajlanó elfogadni ebédre semmit. Próbáltam pépesre, próbáltam darabosabbra, hígabbra, szilárdabbra, egy két kanál után elfordította a fejét és nem kért többet. Ha kivettem az etető székből, akkor sírva fakadt, az ölembe véve egy-két kanállal elfogadott még, de a korábbihoz képest jóval kevesebbet evett.
    Súlya szépen gyarapodik, sőt a védőnő szerint már most 1,5 évesnek megfelelő a súlyunk és a hosszunk. (kb 12 kg és 80 cm, no de 4,64 és 64 cm volt a születési paraméter és kb 8 hónapos koráig csak anyatejen élt)
    Ma már felfedezte a tányérunkon a rántott csirkét is, kellett adni a húsból (persze panír nélkül) amit vidáman elcsemegézett. Csak tátotta a csepp kis száját és hamizta a be a kis husi falatokat! Tegnap pedig a rizst szúrta ki, amit evett már egyébként, de neki külön elészítve vízben megfőzve.
    Mi történhetett, valamit rosszul csináltam, vagy már megúnta a püréket és azt szeretné enni amit mi?
    Rosszabbul is alszik mint korábban, többször felébred éjszaka és sír.
    Lehetséges hogy jön a következő fogacskája? (2-2 van már alul és felül)
    Lehetséges, hogy mindez természetes folyamat, de mint első gyermekes anyuka nagyon aggódom.
    Várom mielőbbi válaszod, köszönettel
    Geiger Diána

    Válasz: ha a többi étkezésnél rendesen eszik, akkor valószínűleg nem a foga miatt nem eszik főzeléket. Viszont ha ilyen szépen eszi a darabos ételeket, akkor a déli főzelék helyett már kaphatja ezeket.

  • Zsu

    2010. szeptember 04. szombat

    Szia Ági!
    Lehet, hogy buta kérdés de muszály megkérdeznem azt tudom, hogy tejet nem szabad adni csak 1 éves kor után de tejbegrizet lehet mert hát abban is tej van? A kisfiam 9 hónapos még mindig szopizik és szinte semmit sem fogad el csak a banánpépet és a baba kekszet, kenyeret, almapépet, piritott grizzel már próbálkoztunk de az nagyon nem jött be neki ezért próbálnánk meg a tejbegrizet de csak ha lehet! Előre is köszönöm!!!!!!

    Válasz: Igen, tejberizst és grízt sem szabad adni 1 éves korig, legfeljebb csak anyatejjel elkészítve.

  • Zsófi

    2010. szeptember 03. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretném a segítségedet és a tanácsodat kérni.Imádott kislányom 7 hónapos,eleven,nagyon mozgékony,akaratos,kicsit „görcsös”,de általában jókedvű baba.Súlyra,hosszra szépen fejlődik.Fél éves koráig csak anyatejet kapott,azóta általam készített pépesített ételeket eszik.Először csak gyümölcsöt,jelenleg már délben csak zöldségpépet és vizet kap.Délután egy kis gyümölcsöt adok neki,de ahhoz még szopizik.Azonban amióta elkezdük a hozzátáplálást megszaporodtak az északai ébredéseink,függetlenül attól,hogy mit és mennyit eszik.Úgy tapasztalom,hogy nehezebben távozik a szél és a széklet,aminek az állaga sűrű.Éjjel,amikor felébred hangosan felsír és bántja a szél,nagyon nehezen tudom visszaaltatni előfordul,hogy egy-másfél óra kell hozzá.Gondoltam a fogzásra is,mert még egy fogacskája sem bújt ki és mindent a szájába vesz,de nem vagyok biztos benne,mert nincs megduzzadva az ínye.Lehetséges,hogy érzékenyebb az emésztőrendszere és érdemes lenne megvizsgáltatni,vagy ezek az ébredések inkább a fogzás jelei???
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!!!

    Válasz: Nem kell aggódnod, nem a hozzátáplálás okozza ezek a gondokat, hanem a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    P. Zsófi

  • Vanda

    2010. augusztus 27. péntek

    Kedves Ági!

    Kisbabám 3 és fél hós. 1 hónapja minden hajnalban sokat forgatja a fejét. Néha rugkapál is, látszik, hogy nyugtalan. A gyerekorvos refluxra gyanakszik, azt javasolta azonnal kezdjem a hozzátáplálást almával, majd banánnal, hogy mihamarabb ehessen krumplival besűrített főzeléket.
    Egyáltalán nem bukik, majdnem mindennap csuklik. Eszik rendes adagokat, látszólag semmi baja. Okozhatja reflux a fejforgatást? (Néha órákon át, kisebb-nagyobb szünetekkel)

    Köszönöm!

    Válasz: nem hinném, hogy reflux csak fejforgatást okozna, ennek vannak más tünetei is, és erre semmiképpen nem az alma a jó megoldás, ami ráadásul még további emésztési gondokat is csinál. Az igazi refluxra nem krumplit szoktak ajánlani, hanem gyógyszeres kezelést. A refluxnak azonban más tünetei is lennének, pl. a bukás.
    Ez a hajnali nyugtalanság inkább az éhség jele lehet, vagy azé, hogy felébredt, de nem tud visszaaludni, de akár a kezdődő fogzás jele is lehet. Ha nem sír, csak a fejét forgatja, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Móni

    2010. augusztus 24. kedd

    Szia!
    Azt szeretném kérdezni hogy mikortól ehet kölest, hajdinát és most találtam még egy egészségest quinoa-t?
    Esetleg ha nem ismered itt tudsz utána olvasnihttp://antalvali.com/quinoa_az_inkak_szent_gabonaja_a_magok_anyja
    A másik kérdésem hogy mi hamarabb kezdtük a hozzátáplálást (5hó) akkor most két hónapig a 6 hónaposoknak valót kapja és várjuk így be a 7 hónaposokat vagy 6 hónaposan adhatom lassan a 7 hósoknak valót? Köszönöm.

    Válasz: Igen, attól, hogy korábban kezdtétek, nem lehet korábban adni a többi ételt.
    Kölest 6 hónapos kortól már lehet, hajdinát is.
    Quinoa 8 hónapos kortól adható.

  • helga

    2010. augusztus 19. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az lenne a kérdésem, hogy a lencse sárgaborsó néhány helyen később 1 éves kortól szerepel,és a sóska és spenót is később 10hó -tól, heti egy alkalommal, miért? Akkor mikortól lehet adni?És miért nem gyakrabban?
    Köszi a válaszod:Helga

    Válasz: Sóskát, spenótot 8 hónapos kortól adhatod hetente többször is.
    A lencsét, borsót úgyszintén. A heti 1 alkalom nem erre vonatkozott, hanem a csirkemájra.

  • zsuzsi

    2010. augusztus 10. kedd

    Kedves Ági, 4 hos a kisfiam es ram szoltak a rokonok, hogy meg nem adok neki semmit, se tea,se gyumolcs, -anyatejes 4.35kg al szuletett, most 7.50kg es sokat eszik, kell -e neki adnom teat cumisuvegbol, vagy kezdjem el etetni-hisz meg ulni se tud,nem tudom tanacstalan vagyok, kerem a segitsegedet,elore is koszi.

    Válasz:Nem kell semmit adnod neki, anyatejes babának 6 hónapos korig csak anyatejre van szüksége.

  • csáki zsuzsanna

    2010. július 22. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam betöltötte a 6.hónapját.anyatejes baba.4hete elkeztük a hozzátáplálást.pici korába hasfájos volt.egy hete nagyon nyügös,csak kézbe van el.eddig nagyon ügyesen eljátszott mindenhol.nem tudom mi baja.forgolodni tud,de az ugy látom unalmas neki.mászni akar,de még nem tud,és nagyon nyügös.egy hónapja kijött a foga alul kettő.most nem tudom mi baja van.foga jönne neki?vagy nem tud mászni az a baja?vagy fáj a hasa a hozzátáplálástol?hajnal 5kor szopizik,majd 7kor,majd 10után,délbe fözeléket eszik,2kor szopizik,5kor gyümölcs,este 7kor fürdés és szopizás,és alvás.két naponta van széklete,erőlködik de kijön neki,zöldes barnás szinű,állaga sűrű.közbe kamillateát kap.teábol nagyon kevesett iszik,pár kortyot,főleg ebédnél.nem tudom már mit csináljak vele.tudsz valami tanácsot adni?köszönettel:zsuzsa
    nem tudom már mit c

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Ági

    2010. július 15. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az én kislányom 6hónapos(5800g) és már elkezdtük a hozzátáplálást:alma,őszibarack,répa krumpli,sütőtök…stb.Vele elég sok baj volt a hízása miatt.
    A reggel és a tízórai tápszer 150-170ml.Az ebéd már főzelékekből áll kb.több mint egy 1/2 üveg bébiételt eszik meg.Uzsonnára tejpépe,abból 150ml-t,a vacsi meg tápszer.Az lenne a kérdésem,hogy elegendő-e neki ez a mennyiség,illetve hogy a főzelék után kell e még adnom tászert a megfelelő fejlődés és a súly érdekében?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz:Elegendő ez a mennyiség, nem kell a főzelék után tápszert is adni, csak akkor, ha nem eszik meg egy teljes adagot belőle (200 gramm, kb. egy pohárnyi)

  • Kamilla

    2010. július 12. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagyon tanácstalan vagyok a 9 hónapos kislányom táplálásával kapcsolatban. 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott (vizet és teát sem), nagyon nehezen akar szilárd ételt enni és inni sem igazán akar, ha éhes, ha szomjas cicizni akar. Már 3 hónapja próbálkozom a hozzátáplálással de eddig nem sok sikert értünk el, az általam készített főzelékekből alig 1-2 kanállal eszik meg, a bolti bébiételekből ami a kedvence is csak max. fél üveggel, és ennyi a napi szilárd tápláléka. Folyadékból is talán 2-5 ml-t sikerül megitatnom vele, a nap további részében igény szerint szoptatom. A gyermekorvos szerint szépen fejlődik ezért elég neki ennyi (3350 g-al született és jelenleg 8050g). Bár tejem van elég én azért szeretném, ha lassan leszokna a cicizésről hiszen 1 éves kora után szinte mindent ehet a baba ha jól értem. Előre is köszönöm a véleményed és a tanácsod.

    Válasz: Mivel szépen gyarapszik és kóstolgat is, ezért nem kell erőltetni mindenáron a szilárd táplálékot, sem az ivást. Adj neki annyit, amit elfogad, és fokozatosan kínálgasd neki azokat, amiket életkora szerint már etetne. Egyik napról a másikra többet fog enni belőlük, meglátod.

  • melrosp

    2010. július 02. péntek

    Kedves Ágnes!
    A hozzátáplálásban szertenék segitséget kérni.
    Kislányom 8 hónapos és a következőket ezsi napközben:
    reggel tápszer,tizórai gyümölcs,délben bébiételt adok Neki,uzsonárra tejpépet,18 körül ismét fözeléket vagy gyümit(fél üveg),és 21 órakkor vacsorázik,eddig tápszert adtam ,de egy pár napja nem fogadja el este a tápit,tejpépet kénytelen vagyok adni ,Hajnalban ébred enni 5-1/2 6 körül akkor szivesen megeszi a tápit,csak este nemakarja. Ez mitől lehet?adhatok 2x egy nap tejpépet?változtatnál az evési szokásán?
    Köszönöm a segitséget

    Válasz: Teljesen jók az evési szokásai. Ha jobban szereti a pépet, 8 hónaposan már kaphatja vacsorára is azt (egyébként is táplálóbb)

  • milananyu

    2010. június 23. szerda

    Laura, ne haragudj h beleszólok d emeg vagyok döbbenve h ilyet mond a dokinőtök, az én kisfiam 5 hónapos s egy hetes, 3560gr mal született, s most 8500gr körül van, s 70 cm.Én már adok neki gyümit, főzit, tejpépet, mert a tej így elég éppen neki, h 3 szopi van egy nap plussz ha kell éjjel egy.Most csak a hízás miatt sztem nem kell neki mást adnod, max ha szeretnél vagy nem elég neki a tejci.A másik, mozgásfejlődésben lemaradva??!!!Az én fiam hasról max néha fordul, hátról meg oldalra max, meg tekeredik ki, de ilyen h kúszás még nagyon távol áll…mégse érzem h le lenne maradva.Sztem ő nagy s lustibb.ÍViszont a Te kisfiad, még előrébb is jár kortársainál mozgásban, sztem aggódnod nem kell, gondolom Ági is ezt írja majd.Minden jót.M.

  • Laura

    2010. június 23. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 hónapos és 11 napos.3540g-al és 54cm-el született.Most 7430g és 64cm.(a múlt hónapban 6860g és 63cm volt)Csak anyatejet kap. A doktornő szerintnagyon keveset gyarapodott és azt mondta feltétlenül adjak neki főzeléket,mit csináljak?Amúgy szoptatás után nyugodt,mosolygós…
    Nagyon sokat mozog,hasról mindkét irányba fordul,hátról oldalra,kinyomja magát fekvőtámaszba,kúszik körbe…stb.(a múlt hónapban a doktornő azt mondta,hogy elmaradt a mozgásfejlődése)
    Ui.:köszönöm múltkori tanácsodat az alvással kapcsolatban,ringatom egy kicsit és ALSZIK!:-)

    Válasz: Egyáltalán nem gyarapodott keveset, ez badarság (már bocsánat :)) A minimum gyarapodás 400 gramm, ennyit kell havonta meghízni 6 hós korig, de ő ennél sokkal többet hízott, ráadásul 4 hónaposan megduplázta a súlyát, ez szuper! Nincs szüksége még főzelékre, megemészteni sem tudja teljesen 6 hónapos korig, csak túlterheled vele az emésztőrendszerét.

  • Andrea

    2010. június 22. kedd

    Kedves Ágnes!

    Segítségét kérném a következő problémámhoz.
    Kislányom most 5 hónapos.4 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást.
    A gyermekorvos szerint nem a megfelelő ütemben hízik,tápszert és tejpépet ajánlott.(2830 grammal született,most 5300 gr.)
    Éjszaka egyszer ébred fel szopni, következőleg majd csak reggel 6-7 óra közt.3 óránként próbálnám etetni.Eddig jó volt minden.
    A hozzátáplálást almával,répával és burgonyával kezdtük.Elfogadta,de mostanság sír ha az evésre kerül a sor.Erőltetni nem akarom .
    Van,hogy csak 2-3 kanállal kér,majd elfordítja a fejét,eltolja a kezemet és szopni sem hajlandó utána.
    Eddig úgy tűnik,hogy a tejpépet is szereti a kicsi egyszer adom neki naponta.A tápszert nehezen fogadja el nappal(alig 30 ml-t szopás után),este inkább elfogadja(60-90 ml ez is szopi után).Napközben egyszer hajlandó szopni is.
    Nyűgös,mindent erősen rág,de nem látom megduzzadni az ínyét.
    Mi az amit rosszul csinálok?Esetleg mi lehet a gond?

    Segítségedet és válaszodat előre is nagyon köszönöm!
    Tisztelettel:
    Andrea
    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Betti

    2010. június 18. péntek

    Szia Ági!

    Majdnem 5 hónapos volt a kisfiam (5 nap híján), mikor elkezdtem a hozzátáplálást. Két délutáni etetés között kezdtem almával, ami fogta a székletét majd adtam neki barackot amitől viszont nagyon hígat kakilt. Így visszatértem az almához majd pár nap múlva megint őszi, de nem volt jobb a helyzet. Most vegyesen próbálkozom, 2 hét telt el (50 g-ot evett legutóbb, nem mertem többet adni neki, pedig élvezi az evést). Néha azt veszem észre, hogy tekergeti magát és nagyokat pukizik, valamint az esti elalvás után 1 órával (már 2 alkalommal) sírva ébredt, megnyugtattam és aludt tovább. Amúgy szopizik és tápszert is kap. Szépen hízik 5 hónapos múlt és majdnem 8 kg, annak ellenére, hogy (szerintem) sokat bukik. Amúgy nagyon mosolygós nyugodt kisbaba. A gyümölcsök okozhatják a problémát? Ilyenkor nem gond ha nem növelem az adagját minden nap? Esetleg ne adjak neki gyümölcsöt?

    Válasz: A gyümölcsöktől lehet kicsit puffadtabb a baba, ez nem gond, édesköményteát adhatsz rá, de ha csak néha egy kis puki van tőle, akkor ez sem szükséges. Nyugodtan adhatsz neki egyre többet belőle, amennyit szívesen megeszik. A bukás azért van, mert többet mozog, ez gyakori ebben a korban.

  • Heni

    2010. március 27. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos múlt, és a kötelező vizsgálaton a súlymérésnél kiderült, hogy vesztett a súlyából 130 grammot. Rendkívül nyugodt és érdeklődő kisbaba, így nem is selytettem, hogy gond lehet. Eddig csak anyatejet kapott, de most kaptunk tápszert pótlásnak, amit egyeltalán nem hajlandó elfogadni, prüszköl, elfordítja a fejét, tolja el a kis kezével. Természetesen szoptatom sűrűbben, 2-2 és fél óránként, mindkét mellből, de így meg az alvása borul meg teljesen, mert elszundít a szoptatás alatt, és 40-60 perceket szopizik, ami engem nem zavar, de szegénykém nem igazán tudja, hogy most mi is van? Iszom a szoptatós teát is, és reménykedem, hogy helyreáll a tejmennyiség. Ma megpróbáltam neki – kiváncsiságból – gyümölcsöt adni (alma-burgonya), amit legnagyobb örömömre elfogadott és élvezettel fogyasztott, még mosolygott is neki.

    A kérdésem az, hogy a gyakoribb szoptatás mellett adhatom e neki továbbra is a gyümölcsöt, vagy mindenképpen kísérleteznem kell a tápszerrel?

    Segítségedet és válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    Tisztelette:

    Heni

    Válasz: Szerintem ne erőltesd a tápszert. Szoptathatsz gyakrabban, de ha a napirend rovására megy, akkor próbálj ki más időpontokat, hogy ne aludjon szopi helyett. Pl. jó megoldás az, hogy az esti időszakban, amikor többször van fent, akkor szoptatod gyakrabban. Emellett se tápszerre, se kanalazásra nincs még szükség 4 hónaposan, de ha úgy látod, szükséges, mert így sem elég a tej, akkor adhatod neki az alma-krumplit.

  • Éva

    2010. március 01. hétfő

    Kisfiam egy hét múlva tölti be a 6 hónapot. Általánosnak mondható már nála, hogy akár 8-9 napig nincs széklete, utóbbi alkalommal 15 nap után végszükség képen kúppal segítettünk neki és jelenleg már 12 napja nincs eredmény. Ennek ellenére a babám szépen fejlődik jó kedélyű. Hasi ultrahangon most voltunk, ahol nem találtak elváltozást „csak” renyhe bélműködésre és hígabb anyatejre utaló jeleket. Orvosi javaslat, hogy kezdjük el a hozzátáplálást rostba gazdag gyümölcslével, mert az segíti az emésztést. Az alma és a krumpli fog. Szőlőlevet, szilvalevet és paradicsomot ajánlottak, de az utóbbin kívül nem találtam tiszta szőlőlevet, amiben nem lett volna még alma például és szilvalevet, amihez nem volt hozzáadott invertcukor. Csak körtét találtam, amiben nem volt más gyümölcs. Ha jól tudom a körte nem fog. Mit lehetne még neki adni ismer-e valaki nem kevert bébi gyümölcsitalt? Az is érdekelne van-e hasonló tapasztalata valakinek, hogy nem működik megfelelően a kicsi emésztőrendszere, és mit lehetne még tenni ez ügybe!?
    Minden válasznak nagyon örülök és hálásan köszönök!

    Válasz:Nem az emésztőrendszerével van a gond, hanem az anyatej rosstartalma kevés, ezért ilyen ritka a széklete. A hozzátáplálás ezen javítani fog. Vegyél dobozos 100%-os almalevet, ami nem sűrítményből van (bioboltokban és hipermarketekben is lehet kapni), illetve készítsd otthon a gyümölcsleveket, és akkor abban tényleg gyümölcs lesz…

  • Noémi

    2010. február 08. hétfő

    Kedves Ági

    Kisfiam 6 hónapos és 1 hetes. Nos elkezdtem neki kb 3 héttel ezelőtt az almalét, majd almapépet, de ezt zt nem ette, mintha öklendezett volna, de higitottam banánnal, igy megette, pár kanállal, ami akkor jó volt, most még minig csak pár kanállal eszik belőle utána forditja el fejét csukja be a száját. Irtad, hogy napról napra növelni kel az adagot, nálunk nem jön össze.
    Mással próbálkozzam, vagy jó ez igy???
    Gondolom majd kialakul neki, és enni fog, csak rossz nézni, ahogy elutasitja.
    Anyajetes és jól szopizik, nappal 2xalszik, éjjel kb 3x ébred. Sokat rág, néha nyűgös, a fogára is gyanakszom.

    Mit tehetnék???

    Köszönöm válaszod.

    Válasz: ha nem kér többet, nem kell erőltetni. Mivel fogzik is, ezért ilyenkor eleve étvágytalanabbak a gyerekek, illetve nem is esik jól az ínyének az étel. Szóval egyelőre elég most az a néhány falat, aztán később lesz majd több is. Fogzásra kapjon homeopátiás alkati szert, ezekről bővebb leírást itt találhatsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Csibu

    2010. január 21. csütörtök

    Ani!
    PicurAnyu azon az oldalon megprobälta a hasznos dolgokat egy helyre gyüjteni a szülöknek, jövendöbeli szülöknek. Van egy bejegyzes, ahol leirta, hogy mely oldalakrol, linkel együtt.

  • Sára

    2009. november 13. péntek

    Kedves Ági,

    kérdésem a következő lenne: kislányom most 6 hónapos, néhány hete kezdtük a hozzátáplálást, de nem étkezéskihagyással, hanem szopi előtt kis adagokkal. Így a gyümölcsök közül próbáltunk ki csak eddig párat. Most valami gabonafélén gondolkozom. A DM-ben láttam olyat, hogy bio teljes kiőrlésű gabonapép kölesből, 4 hónapos kortól (gluténmentes!). Több helyen – így nálad is – azonban azt olvasom, hogy a köles 1 éves kortól javasolt. Akkor most hogy van ez? Ez valami más? Sokan a kölesgolyót is adják a babájuknak elég hamar.
    Illetve hogy lehet, hogy egyes bébiételekben (4-6 hónapos) tejszín van? Adhatok én olyat a gyereknek valamikor?

    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: Tejszínt 1 éves kor alatt nem javasolt adni, az más kérdés, hogy engedélyt kap egy ilyen bébiétel, de ott azt is megengedik, hogy 4 hónapos kort írjanak rá, holott a WHO csak 6 hónapos kortól javasolja a bébiételeket.
    Kölest 7 hónapos kortól lehet adni.

  • Ani

    2009. november 12. csütörtök

    http://szuloktolszuloknek.freeblog.hu/archives/2009/07/23/Hozzataplalasi_tablazat/

    ha ez nem te vagy, már pedig szerintem nem, akkor ez itt a bejegyzésed koppintása úgy, hogy nem említi a nevedet.

    Válasz: Köszi!

  • R

    2009. október 28. szerda

    Szia!

    Nagyon szépen köszönöm a segítséget. 🙂 Hál istennek megint helyre állt az evése. Többször etettem napközben. Újra elég egy ciciből a kaja, és újra végigalussza az éjszakát. Még napi egyszer fejni is tudok olyan 100 ml-t. Valószínű a fogzás beindult nála amiatt is ehetett kevesebbet.

  • R

    2009. október 18. vasárnap

    Szia!

    Az lenne a kérdésem hogy most 4 hónapos és 1 hetes a kisfiam. Eddig csak anyatejet kapott, és bőven elég volt neki. Végigaludta az éjszakát, már 2 hónapos kora óta. Most viszont pár napja újra felébred éjszaka és enni kér. Eddig egy ciciből elég volt neki, de mostmár a kettőből is majdnem hogy kevés. 2 hét alatt 1 dkg-ot hízott. Mit ajánlanátok, mivel érdemes neki pótolni a kaját?
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: Elsősorban anyatejjel: szoptass pár napig többet. Ha így nem gyarapszik a tej, akkor tápszerrel pótolj. Minden egyebet csak 6 hós kortól kapjon.

  • Bálint Andrea

    2009. augusztus 26. szerda

    Sziasztok!

    Most kezdtem el a kislányom (7 hónapos) hozzátáplálását. Nem tudtam szoptatni és eddig az Aptamil Prev. HA tápszert kapta a Milupától. Most, hogy hozzátáplálok (még nagyon az elején járunk!) melyik tápot adjam neki? Mehet tovább a Prv. HA, vagy térjünk rá egy erösebb HA2-es tápra? Vagy HA1-est válasszak????

    Nagyon köszönöm a választ!!!!!

    Válasz: Szerintem most még ne válts tápszert, hogy ne legyen túl sok változás egyszerre.
    A tápszerválasztás egyébként a baba korától függ, 8 hónapos kortól már egyértelműen a 2-es tápszereket szokták ajánlani.

  • Móni

    2009. július 30. csütörtök

    Sziasztok!

    Kérlek segítsetek. Kisfiam 4,5 hónapos, a gyermekorvosunk javasolta, hogy kezdjük el a hozzátáplálást. Nagy, erős baba, most 8,5 kiló és már kint van 2 fogacska. Eddig anyatejet és HA BEBA tápszet kapott fele fele arányban napi kb 500-500 ml-t. A kérdésem az lenne, hogy elkezdhetem e a hozzátáplálást ebben a korban? Úgy gondoltam, hogy a hajnali 5órai és az esti 20 órai etetésnél maradunk az anyatej+tápszer kombinációnál és a napközbeni 3 etetésnél pedig először jönne az anyatej, majd a gyümölcspüré később zöldségpüré és azt követné a tápszer, ha még szeretne enni. Szerintetek ez így megfelelő sorrend? Úgy tudom a gyümölcspép nem váltja ki teljesen a tápszer, csak majd a zöldségpürék krumplival és anyatejjel vagy tápszerrel dúsítva. Azért is fontos, hogy kapjon e tápszert is minden evésnél, mert a tápszerben lévő vitaminokat nem pótolja egy az egyben az adott gyümölcs/zőldség. Vagy elegendő, ha reggel és este kap tápszert?

    Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!

    Üdvözlettel: Móni

    Válasz: Szerintem várj még néhány hetet. A baba szervezetében 6 hónaposan jelennek meg azok az enzimek, amikkel már képes más ételeket is megemészteni. Ezelőtt csak túlterheled a szervezetét a tejen és tápszeren kívüli ételekkel, amikből a tápanyagok nem vagy csak részben tudnak felszívódni.
    A kezdésről és az ételek elkészítéséről a Nagy Babaszakácskönyvben mindent megtalálsz ingyen letölthető: http://www.kismamablog.hu/konyvek.

  • Melinda

    2009. április 16. csütörtök

    A kerdesem az lenne, hogy harom honapos korban el lehet kezdeni a gyumolcs leveket mert mar nagyon szeretnenk valaszod elore is koszonom.

    Válasz: Nem javaslom, mert még nem képes megemészteni őket, éppen ezért felesleges adni, viszont a későbbiekben súlyos ételallergia alakulhat ki a korán megkezdett hozzátáplálás miatt.

  • aezisapafej

    2009. március 22. vasárnap

    Az lenne a kérdésem, ha málna csak bőven egyéves kor után adható, (godolom allergia miattÖ, akkor miért van néhány már 6 hónapos kortól adható bébiételben málna, és kerüljem-e ezeket a márkákat?

    Válasz: A málnában igazából a magokkal van a gond. Ezekben a bébiételekben elvileg csak a húsa van benne, de én azt javaslom inkább kerüld őket.

  • Tündi

    2009. március 01. vasárnap

    Sziasztok!Léci segitsetek 7hetes terhes vagyok 2-3napja barnásvérzesem van a mai napon élénk pirosszinű hasi fájdalmam volt és hússzerű valami jött 2-is valaki megtudná mondani milehet ez.elöre is köszönöm

    Válasz: Lehetséges, hogy vetélés. Fordulj mihamarabb orvoshoz!

  • Krisza

    2008. december 16. kedd

    Szia!
    Kisfiam 5 hónapos, védőnő tanácsára elkezdtük a Milupa HA tejpépet. Eszegeti, kb. 50-100 mg között/alkalom. A pép elfogyott, hívtam a védőnőt, aki januárig szabin van és most nem tudom, hogy mit csináljak. Kezdjek el gyümölcsöt, főzeléket adni az anyatej mellé vagy folytassam bármilyen tejpéppel vagy csak a HA-s jó?
    Allergiás nincs a családban. Két nagyobbik testvére sem allergiás. Muszáj hypoallergén tejpépet adni vagy ez csak elővigyázatosság?
    Köszönöm a választ.

    Válasz: Ha nincs allergiás a családban, akkor adhatsz rendes tejpépet is, de csak akkor, ha kevés az anyatej, egyébként nem szükséges és inkább érdemes elkezdeni a gyümölcsöket, mint tejpépet adni, mert ezek a tehéntej alapú tejpor mellett gabonát is tartalmaznak, azaz nem csak tej- hanem gluténallergiát is okozhatnak és a kicsi emésztőrendszere sem képes még teljesen feldolgozni. Érdemes vele várni fél éves korig (akkor is, ha 4 hónapos kortól van ráírva a dobozra)

  • Bea

    2008. szeptember 12. péntek

    Szia
    Bocsi, hogy ilyen későn írok, de elkezdődött az ovi, és elúsztam a feladataimmal. :))

    Először is BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!!, ha jól számolom mostanában telik le a 2 hét.
    Szóval, szerintem bőven ráértek még!!
    Próbálj olyanokat összeválogatni inkább neki, ami zöldség, gyümölcs, és nincs köze a tejhez meg a tojáshoz.
    Nálunk például a fiam rengeteg levesben főtt cuccot eszik. Megfőzöm őket benne, külön kiszedem neki, és utána rántom be, vagy habarom, vagy tésztázom a miénket.
    Kicsit macerásabb, de inkább 1-2 évig így csinálom, mint utána egy életen át.
    Ha van kérdésed nyugodtan írhatsz!
    Bea

  • Vida Agi

    2008. szeptember 01. hétfő

    Kriszti, szerintem is jobban teszed, ha minél tovább vársz. Az allergiára való hajlam öröklődik, de minél később találkozik a gyerkőc azzal az anyagal, ami allergiát okozhat nála, annál kisebb az esélye, hogy kijöjjenek rajta a tünetek.

  • Kriszti

    2008. augusztus 31. vasárnap

    Hú, tényleg kihagytam a korát! Most lesz 1 éves, 2 hét múlva.

  • Bea

    2008. augusztus 29. péntek

    Szia Kriszti

    Nem írtad, hogy mekkora a kisfiad.
    Én tej és tojásfehérje allergiás vagyok, így a gyermekeimnek, akik 3-an vannak, csak 2 éves korukba adtam először tejet, kakaót, tejbegrízt, tojást…
    Sütit, palacsintát, joghurtokat, túrórudit, ……semmit nem kaptak.
    Én úgy gondolom, hogy attól baja nem lesz, ha nem kap belőle. Nem késik le semmiről!!!
    Ha pedig a 2 éves allergiavizsgálaton kimutatják a negatív eredményt, lassan, fokozatosan elkezdem adni.
    A két nagyobbik már eheti, de a kicsi még csak 1,5 éves lesz, de vele szerintem lesznek gondok, mert a zsemlére is kicsattogot!!
    Szerintem várd ki az időt, általában 2 éves kort mondanak, hogy kinőhetik. Akkor érdemes csináltatni egy tesztet, és akkor az eredménytől függ!!
    Sok szerencsét kívánok nektek!
    Bea

  • Kriszti

    2008. augusztus 29. péntek

    Nem biztos, hogy ide való a kérdésem, de talán mégis.
    A kisfiam pici korában érzékeny volt az általam elfogyasztott tejtermékekre, ezért tejmentes étrenden éltem jó sokáig. Ezért aztán a tejes, de a gluténos dolgokat is később vetettük be, mint ahogy az ideje volt. Tojást még mindig nem mertem adni, gondoltem abból nincs baj, ha később kapja. Ráadásul én egy csomó ételfélére allergiás vagyok, bár ha keveset eszek belőle akkor nem csattogok ki (pl. paradicsom, fahéj). Most viszont már egyre többször rákívánkozik az általunk fogyasztott ételekre, ezért szeretnék világosan látni. Mikortól ehet pl. palacsintát a gyerkőc, élesztős vagy sütőporos süteményt, derelyét, szóval ilyesmi kajákat? Vagy pl. lasagnét?

Comment navigation