Hozzátáplálás: Melyik gyümölcsöt hogyan?

Ilyenkor nyáron rengeteg gyümölcs közül válogathatunk a kicsinek. Ameddig csak pépeset eszik, addig elegendő leturmixolni, de 8-9 hónapos kortól már szívesebben eszik darabosat a kicsi, ilyenkor felmerül a kérdés, hogyan tegyünk a kedvére.

Hozzátáplálás: Melyik gyümölcsöt hogyan?Az őszibarackot, sárgabarackot felkockázva adhatjuk, ezeket a keményebb ételeket még megrágni nem tudó baba is szívesen eszegeti majd. A héját a kisebbeknek le kell húzni, nehogy egészben lenyeljék.

A cseresznye, az édes meggy kimagozva, félbevágva adható, csak az a baj vele, hogy a kicsik hajlamosak egészben lenyelni a félbevágott darabokat.

A dinnyét, sárgadinnyét is felkockázva kaphatja a kicsi, ezekkel csak az a probléma, hogy könnyen kifolyik a leve, valamint kicsúszhat a kicsi kezéből a darabka, ezért 1 éves kortól már megmutathatjuk neki, hogyan tudja villával megenni őket, nagyon fogja élvezni a játékot (érdemes gyerekeknek való, lekerekített végű villát adni a kicsi kezébe).

A szőlőt kezdetben kimagozva, félbeszedve, másfél éves kortól akár maggal együtt egészben is odaadhatjuk a babának.

A körtét és az almát sok baba csak héja nélkül eszi meg, de azért próbálkozzunk néha héjával is adni, mert úgy több vitamint tartalmaz. Már kisebbeknek is inkább negyedére vágva adjuk őket, mert a kicsi kockákat a baba hajlamos egészben betenni a szájába és így félrenyelheti, míg a nagyobb darabból csak kisebbet harap le.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Tünde

    2010. augusztus 24. kedd

    Kedves Ági!

    Az előbb még elfelejtettem írni, hogy kicsinyem elég mozgékony. Nagyon szeret hasról-hátra és vissza forogni, már nagyon sokat próbálgatja a kúszás-mászást (én csak kutyázásnak hívom :D) Igen érdeklődő, szinte örökmozgó, még evés közben is jár keze-lába. 🙂

    Üdv:

    Tünde

  • Tünde

    2010. augusztus 24. kedd

    Kedves Ági!

    A tanácsodat szeretném kérni.
    Kislányom 5,5 hónapos, szinte születése óta tápszeres baba, mivel nem volt tejem. Mindig nagyon jó étvággyal evett. Egy hónapja kezdtem a hozzátáplálást először gyümölcsökkel (alma, őszibarack, nektarin, vilmoskörte – ez utóbbit imádja), majd sárgarépa püré – krumplival, de inkább anélkül, mert a krumplival kevert ételeket nem szereti… ezenkívül még japán sütőtök (ennek nagyon finom édes a húsa), illetve a kanadai sütőtök.
    Kb. egy hónappal ezelőtt kibújt az alsó két metszőfoga egyszerre, most pedig a felső kettő kibújása van folyamatban.

    Az elmúlt két hétben az evéssel gondok támadtak. Amikor meglátja a cumisüveget, az első 100 ml-ig eszik nyugodtan, majd gondol egyet kilöki a szájából az üveget és sír, kapálódzik, tiltakozik… nem is hajlandó tovább enni… Ugyanezt a kanalas finomságokkal is megteszi… Van amikor már „idő van” (3- max. 4 óránként eszik) és mégsem hajlandó egy cseppet sem enni… 🙁
    Ez eléggé elkeserít, mert félek, hogy nem fog rendesen fejlődni 🙁
    (4 hónaposan volt 5 kg és a doktornénink azt mondta, hogy sovány )

    5,5 hónaposan 68 cm a magassága, a mérleg 6,93 kg-nál áll napok óta.. napjában 1x, de van, hogy 2x van széklete, ami zöldes, illetve fekete (a vastól).

    Tanácsodat szeretném kérni, hogy milyen új ízeket lehetne neki bevezetni, illetve, hogy hogyan tudnám az étvágyát meghozni. Kaphat-e dinnye féléket (sárga dinnye, mézdinnye, görögdinnye??? (Eddig tartottuk az alvás-játék-evés-alvás körforgást).

    Segítségedet és tanácsodat előre is köszönöm

    Tünde

    Válasz: Dinnyét még nem kaphat, csak 8 hónapos kortól. Ezt az átmeneti étvágytalanságot a fogzás okozza. Érzékenyebbe az ínye, csípi az étel, ezért köpi ki egy idő után.

  • Ancsa

    2010. május 11. kedd

    Szia Ági!

    10 hónapos babám a darabos ételt nem szereti,öklendezik tőle,így gyümiket sem merek neki adni csak pépesítve,pedig már 8 foga kibújt..mit csináljak?erőltessem,vagy hagyjam?

    Válasz: Csináld azt, hogy a pépesíted a gyümölcs 2/3-át, de az 1/3-át villával nyomod össze és összekevered. Így add neki, ha már elfogadja, akkor növeld az arányát a villával tört gyümölcsnek (zöldségnek). Emellett kezdj neki puffasztott kölesgolyót adni pl. tízóraira, mert azt könnyebben meg tudja fogni, és szétolvad a szájában, ezzel megszokja a darabos ételeket.

  • Vikica

    2009. október 15. csütörtök

    Szia Ági! Az lenne a kérdésem, hogy paradicsomot lehet adni 7 hós kortól? A babaszakácskönyved szerint lehet, de a gyerekegészségügyi kiskönyv későbbre ( 1év után) mondja főzve is. (nyersen természetesen mégkésőbbre). Paradicsomos krumplit akarnék adni a hétvégén, még van a kertben paradicsom. Ha lehet adni, akkor hogy kell készíteni? Lehúzom a héját az rendben van, de megeheti a magokat? vagy paszírozni kell?
    Zöldbabnál is mások az álláspontok, azt mikortól lehet? Bár még nem aktuális, de raktam el bőven a fagyasztóba.

    Válasz:Nyugodtan adhatod, úgy ahogy van, nem kell magozni, a héját lehúzhatod, de nem muszáj.

  • kata

    2009. március 12. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 hónapos. Mivel tápszeres, ezért 4 hótól elkezdtem hozzátáplálni. Ebédre zöldségpürét kapott, imádta, imádja, nincs gond vele. Tízóraira pedig facsartam neki sárgarépa és almalevet. Ezt szépen itta, de pár napja áttértem az almapürére, és nem ízlik neki. Kinyitja a száját, eszi az első pár kanalat, de fintorog, egyértelműen nem ízlik neki. Vízben párolom meg és úgy turmixolom össze, nem teszek hozzá semmit. Mivel nem kérte, így adtam utána neki répapürét (ua elkészítés), és bevágta. Mit tegyek? Délelőtt muszáj almát, gyümölcsöt ennie? Nem lehet csak zöldséget? (vszinü buta kérdés, hiszen zöldségre és gyümölcsre mindenkinek szüksége van). Igaz,hogy mélyhűtött őszi v sárgabarackot is adhatok? (olyat ami boltban kapható). Esetleg délelőtt ehet Hippes gyümölcsöt? Bár én az otthonkészített híve vagyok, de tudom, hogy meg kell más ízeket is ismernie, nehogy később gond legyen belőle.
    Válaszod előre is köszönöm.
    Kata

    Válasz: Ami nem ízlik nem kell erőltetni. Az almánál be szokott válni, ha a pürét sült almából csinálod (simán sütőben süsd meg az almákat egészben fóliában), így jobban szokott csúszni a babának 🙂 Ha mégsem, akkor adjál más gyümölcsöt egyelőre pl. körtét vagy barackot és később kínáld megint almával. A másik megoldás, hogy olyasmivel kevered az almát, amit már megeszik, pl. burgonyával.

  • Szamosi Tímea

    2008. július 24. csütörtök

    ÁÁÁ nem lehet javítani, szóval nem hájakat, hanem héjakat.

  • Szamosi Tímea

    2008. július 24. csütörtök

    😀 Pedig gondoltam ha már ennyi foga van, akkor használja. Na jó a dinnyehájakat a szomszéd lovaknak adtuk.

  • Vida Agi

    2008. július 24. csütörtök

    Szuper! Dinnyével ne próbáld ki 😀

  • Szamosi Tímea

    2008. július 23. szerda

    Köszönöm szépen! Azóta kipróbáltuk, és turmixolva minden héjat elfogad a kisfiam, egyben eddig csak a körte héja nem tetszett neki. Csak elkezdeni volt nehéz. 🙂

  • Vida Agi

    2008. július 17. csütörtök

    Timi, próbáld meg, hogy a puhább héjú sárgabarackot, őszibarackot elfogadja-e. Van amelyik baba nem szereti a héját a gyümölcsöknek, amikor egészben kapja, de pl. turmixban simán megeszi. Gyümölcsök között is lehet különbség, a fiam pl. simán megeszi a sárgabarack héját, de az őszibarackét nem szereti.

    Kisebbek alatt arra gondoltam, hogy van egy korszak, amikor már ügyesen tud csipegetni a baba, ennek a kezdetén még inkább felkockázva érdemes neki adni, de amikor már pl. egy kiflit szépen falatonként képes megenni, akkor kaphatja az almát-körtét is negyedére vágva.

  • Szamosi Tímea

    2008. július 16. szerda

    Szia Ági!

    Mikortól nem kell már hámozni a gyümölcsöt, a baba hány hós korától kb.? Kisfiam 8,5 hónapos, 3 hónapja eszeget, van 8 foga, most már felkockázva, vagy nagyobb darabokban adom a gyümit neki, eddig még mindent hámozva. (kivéve meggy) A nem-hámozás a turmixolt gyümire is igaz lehet? A vacsorát így kapja, mármint hámozott gyümi+gabonapehely. Lehet, hogy nem lenne muszáj levágni a héjját? Írod a cikk végén, hogy kisebbeknek nagyobbra vágjunk. Kik a kisebbek? Kb. milyen idősekre gondolsz?
    Előre is köszi!

    Timi