Mennyit egyen a totyogó?

1 éves korig vannak ajánlott adagok a kisgyerekek táplálására, ezt követően azonban már nincsenek előre meghatározott adagok, ezért bajban van az a szülő, aki szeretné megtudni, hogy vajon a másfél évese nem eszik-e túl keveset vagy éppen túl sokat. A gyerekek ráadásul sokféle hóborttal állhatnak elő ebben a korban, elkezdenek válogatni és furcsa szokásokat alakítanak ki, ami még bonyolultabbá teszi a helyzetet.

Mennyit kéne ennie?

Mennyit egyen a totyogó?1 éves kor után más jóval kisebb az egy testsúlykilogrammra jutó táplálékmennyiség mértéke és változatosan eszik a kicsi, sokfélét, ezért inkább azt lehet megmondani, melyik típusú táplálékból mennyi a napi ajánlott mennyiség:

– Gabonafélékből (kenyér, kifli stb.) 50 gramm
– Tejből legfeljebb 5 dl
– Sajtból és tejtermékekből 50 gramm
– Főzelékből 200 gramm,
– Gyümölcsből 300 gramm,
– Húsból 30 gramm,
– Szénhidrátból (pl. krumpli, rizs) 50 gramm

Emellett fontos, hogy testsúlykilogrammonként 100 ml folyadékot igyon (ebbe beletartozik, a leves, víz, tea, gyümölcslé és a tej is)

Hogyan kéne híznia?

1 éves kor után rengeteget mozognak a kicsik, ezért gyakorlatilag „ledolgozzák”, amit megesznek. A hízás ezért nem igazán egyenletes, inkább szakaszos. Tehát előfordulhat, hogy hónapokig nem hízik semmit, aztán hirtelen felszed fél kilót, ez teljesen normális. Ekkor a dundi kisbabából kisgyerek válik, de az is előfordulhat, hogy a korábban lassabban hízó babának megjön az étvágya és kicsivel hurkásabb lesz, mint korábban.

Furcsa szokások

Ebben a korban már a baba határozza meg, mennyit és mit eszik. Nem szabad erőltetni az evést és teret kell engedni az egyéni ízlésének is, bizonyos határok között persze. Előfordul, hogy néhány napig étvágytalanabb, vagy egyoldalúbban étkezik (pl. csak gyümölcsöt, vagy csak tejterméket kér) és az sem rendkívüli, ha szétválogatja az ételeket és pl. nem eszik kenyeret, csak húst magában. Ez önmagában nem probléma. Amire figyelni kell, hogy hagyjuk minél többet magától, önállóan enni a kicsit, együnk mi is vele, alakítsuk ki a szokásait, például azt, hogy leülve eszünk, türelmesen, nem szaladgálunk közben stb. Ha a kicsinek jó élményei fűződnek az evéshez, ha nem erőtetünk semmit, de teret engedünk a természetes kíváncsiságának, akkor egészséges ízlése fejlődik majd ki.

Fontos, hogy jó példát mutassunk, ha ugyanis te soha nem eszel gyümölcsöt-zöldséget, akkor a kicsitől sem várhatod el ugyanezt, ezért fontos, hogy együtt egyetek, mert így utánozni fog téged.

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

21 Comments

  • Ági

    2011. május 25. szerda

    Kedves Ági!
    Egy éves a kisfiam és nem hajlandó semmi darabosat megenni, mindent pürésíteni kell.(még szopizik). Ha csomósabb az étele, öklendezik és nem is akarja utána folytatni az evést. Sosem cumizott, semmilyen rágókát, játékot nem vesz a szájába, így ha étellel próbálkozunk, azt is csak nézegeti,fogdossa aztán leteszi. Ha odaemelem a szájához néha bekapja kicsit, aztán fintorog és nem kell. Várjunk türelemmel, majd rájön egyszer a darabos ételek fogyasztására? Egyébként már 8 foga van, rágni tudna mivel.:)
    Köszönöm szépen: Ági

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Próbálkozz vele türelmesen, idővel rájön majd a nyitjára.

  • Csilla

    2011. március 12. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom 4 nap múlva lesz 1 éves. Kb 1 hete 38 fokos láza lett, amit kúppal simán le lehetett vinni, és ez ment még 2 napig, aztán semmi. Nem vittem orvoshoz, mert betegség egyéb jelei nem voltak. Aztán észrevettem, hogy már megint könyékig a szájában van a keze, és volt egy nap, amikor szinte sikítva sírt és nagyon nyűglődött szegény. Gondolom már jön hátul az őrlőfoga, mert elöl már 8 foga van.

    És azóta megváltozott az étvágya! Reggelizni ált. jól szokott, de ebédre kb. 2 kanál kaját fogad el, aztán nyűgös, mutogat mindenre, és menni akar.Ezelőtt mindig megevett 220g-ot ebédre. Aztán uzsira gyümipépeket adtam neki eddig, de valahogy már az sem kell, viszont a vajaskenyeret mostanában vezettem be, amit egész jó étvággyal eszik. Kérdésem: betudható ez a viselkedés a fogzásnak, vagy esetleg más gond is lehet? (pl. hogy az ölemben ülve eszik-bár eddig elég jól evett így is)
    Köszönöm a válaszod.
    Csilla

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      Igen, a fogzás okozhat átmeneti étvágytalanságot és 38 fokos lázat is, illetve az is gyakori, hogy van egy vírusfertőzés, ami lázzal jár és utána jelentkezik a fogzás.

  • Eszter

    2010. december 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom hamarosan 9 hónapos lesz és nem akar szopizni.6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott majd elkezdtük a hozzátáplálást, amiben semmilyen fokozatosságot nem tudtam tartani, mert olyan jól fogadott mindent, hogy egy hónap alatt átálltunk a reggeli-esti szopizásra. Sajnos mára már egyáltalán nem akar anyatejet enni/inni, pedig reggel is éhes amikor felébred de türelmesen kivárja, míg készítek nekivaló kaját. A tápszert nagyon szeretném kihagyni az életéből. Kérdésem az lenne, hogy ha tejpéppel váltom ki a reggeli és esti szopit az elegendő-e?Érdemes-e még fejnem a tejcsit és próbálkozni cumisüvegből?Tejem még van de egyre gyakrabban kimaradnak étkezések, így lassan el fog apadni.
    Köszönöm előre is válaszod!

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Ha már nem szeret szopizni, akkor lefejhetsz tejet neki, vagy tejpéppel, tejtermékekkel is pótolhatod a kimaradt tejet, nem kell a tápszer.

  • Gabi

    2010. október 21. csütörtök

    Kedves Agi!!!az en fiaim 11 honaposak es nmtom az elolvasotak alapjan,h helyesen taplalom-e.6-7korul ebrednek es tejet isznak olyankor de visszaalszanak 8-fel9ig.10 korul reggeliznek vmi kent kenyeret,vagy grizet.ebegre fozok nekik levest es abbol torom le a zoldsegeket.uzsonnara joghurtot vagy vmi gyumolcsot esznek.vacsira csak tejet akarnak innii.ez normalis?

    Válasz:Igen, ez az étrend teljesen jó így.

  • Inez

    2010. október 01. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam most 11, 5 hónapos( 15-én lesz egy éves). Sajnos egy hete lázas volt, folyt az orra. Az orvos azt mondta, hogy jön a foga. Két napig volt lázas utánna elmúlt. Azon a hétvégén szinte semmit nem evett és azóta már jobb az étvágya, de nem az igazi. az lenne a kérdésem, hogy a következő ételmennyiség elég-e neki?: reggel 2 dl tápszer, tízóraira pár keksz( nem nagyon szokott tízóraizni, mert korán ebédel). Ebéd : kb. 200 g főtt étel , uzsonna: 120-150 g joghurt/ gyümölcs, vacsora: 150 g főzelék vagy puding keksszel vagy hasonló és 2 dl tápszer. Eddig ebédre és vacsorára is 220-240 grammot evett és előző hét óta nem akar enyit enni. Mi lehet ennek az oka? Olyan mintha afogzás kicsit megállt volna, habár még egy foga sincs kint. A másik kérdésem, hogy sajnos a főtt ételt csak turmixolva fogadja el, darabosan nem igazán. Viszont kekszet, kenyeret eszik. Ez esetleg probléma? Bocsánat a hosszú e-mail-ért és előre is köszönöm a választ.

    Válasz: A fogzás átmenetileg étvágytalanságot okozhat, nem kell aggódni miatta. Adj neki ugyanúgy mindent, mint eddig és egyen annyit, amennyit elfogad. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Enikő

    2010. május 31. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 13 hónapos,jó étvágya van,de nem vagyok benne biztos hogy jól táplálom.Igyekszem változatosan,sok zöldséget adni neki, a gyümölcsöket nem nagyon szereti.Reggeli:kenyér valami feltéttel és zöldséggel.tízórai:alma,ebéd:főzelék husival,májjal vagy hallal,uzsi:joghurt kiflivel vagy zsömlével,vacsi:főzelék
    Jó ez így? Mik azok az ételek amik vacsira adhatóak és nem puffasztanak és terhelik meg a gyomrát?
    Köszönöm

    Válasz: EZ az étrend így tökéletes. Vacsorára kenyér, sajt, tojás, felvágottak, túró adhatóak (tulajdonképpen minden, amit egy felnőtt vacsorára eszik)

  • Kriszta

    2010. május 26. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam másfél éves, ősszel kezdenénk a bölcsit. Az evéssel kapcsolatos problémám az lenne, hogyan alakítsam ki az étkezéseket, a bölcsiben ugyebár azt kell enni, ami van és nem kínálnak fel százfélét. Van olyan, mikor nem kérdezem mit enne, hanem csak adom, amit gondolok és nem kéri. Ilyenkor kínáljak fel neki mást, mennyit vagy akkor nem eszik? Van olyan is, hogy felsorolom mit lehet enni és válasszon, de mindegyikre nemet mond.
    Azért olyan is van, hogy elfogadja, amit én választok vagy hogy ő választ a felsoroltakból.
    Köszönettel: Kriszta

    Válasz: Ebben a korban legfeljebb két választást kínálj fel, nem szabad 100 félét felsorolni. Ebédnél ne kérdezd meg, ott azt egye, ami van. Reggelinél megkérdezheted, hogy kétféle étel közül melyiket kéri és valamelyiket készítsd el neki. Ne szokjon ahhoz, hogy sokféle közül lehet választani, mert ettől tanácstalan lesz.

  • Ildikó

    2010. május 13. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 19-én lesz 7 hónapos, 9 fogacskája van, az első kérdésem az lenne, hogy nem kellene nekei darabosat is ennie, jelenleg két étkezést váltottunk ki az ebédet amire főzeléket eszik husival teljesen pürésítve, boltban vásárolom, valamint 18 órakor eszik szójapépet gyümölcsel keverve. Ezeken az étkezéseken kívül 8,15, 21:30 kor eszik 200 ml Hummana banános tápszert. Ezen kívül még azt szeretném kérdezni, hogy a bébiételek grammra különbözőek, univer 163g, kecskeméti 190g, mindeggyikből megeszik egy üveggel, ebédre ekkora mennyiség elég neki? Mert itt azt olvastam , hogy 200 ml főzeléket kellene neki ennie ebédre.
    Előre is köszönöm a válaszokat.
    Üdv Ildikó

    Válasz 7 hónaposan még nem kell darabosat ennie, 8 hónapos kortól lehet próbálkozni. Ebédre egy üveg főzeléket ha megeszik az jó, a 190 grammosat kell alapul venni, az egy teljes adag.

  • Marsi Erika

    2010. március 02. kedd

    Kedves Ági!
    17 hónapos/kb:9200 gm sose volt nagydarab/ a kislányom. Reggel 1/2 7- 7 körül kel fel. utána reggelizik nem valami sokat és hozzá megiszik 250 ml tejitalt. úgy kb. 8 körül fejezzük be. Utána játék van és közbe megeszik egy banánt vagy mandarint. 12 körül aludna és én szeretném előtte meg ebédeltetni 11 körül. de addigra már álmos, nyűgös. és így igen keveset eszik/fél adagot/. Mostanába kezdett 2 órákat aludni. Így az ebéd eltolódik Du. 14 körüli időre. az uzsonna pedig 17h- ra. Vagyis ugye neki 20 kor aludnia kellene. Így a vacsi nagyon közel van az uzsonnához.eléggé össze torlódnak az evései. a gyümölccsel kiváltható egy evés? de akkor meg csak egyszer eszik meleg ételt. De elég jó evő a meleg ételeket általába mind megeszi/egy tányérral/.Tudsz javasolni megoldást? Tudom ez nem valami égető nagy probléma. De köszi ha válaszolsz rá.
    Erika

    Válasz: Nem kell alvás előtt mindenáron megebédeltetni, ilyenkor egyen csak egy kis uzsonnát, gyümölcsöt, kölesgolyót, sajtkockát stb., aztán felébredés után ebédeljen, majd 4-5 felé egyen gyümölcsöt és vacsorára megint főzeléket.

  • Dóra

    2010. február 17. szerda

    Szia Ágnes!!

    A következőkben szeretném a segítségedet kérni:

    kisfiam 4.5 hónapos, és mivel tápszeres baba elkezdtük a hozzátáplálást a könyved alapján. Most a fiam naponta 5-ször eszik, amiből egyet kezdünk most kiváltani az ebéddel. Tápszerből most 170 ml-t eszik meg evésenként. Azonban azt vettem észre a babámon, hogy a déli ebéd (ami félig főzi, félig még tápi) után délután már nem igényelné a háromszori evést ( 3,6,9 órakkor), hanem szerintem elég lenne neki egy uzsi és egy vacsi, mivel egyáltalán nem éhezik meg az etetések között . Azt szeretném kérdezni, hogyha a reggeli és az ebéd közé beteszek egy kis gyümölcsöt neki, akkor délután elhagyhatok egy evést?? Valamint azt is szeretném kérdezni, hogy elég ha csak 4 óránként eszik egy ekkora baba???

    Válaszod előre is köszönöm!!

    Válasz: Igen, nyugodtan etetheted 4 óránként, ebben a korban ez teljesen normális és elegendő.

  • Zsuzsi

    2010. február 15. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom kétéves múlt, és beköszöntött a dackorszak. Bármire, bármikor képes nemet mondani, de az, hogy ez az étkezéseknél is így van, eléggé aggaszt. Még ki sem érünk a konyhába ebédelni, már azt hallom, hogy „ez nem jó, másikat kérek”. Meg sem kóstolja az ételt, csak közli, hogy ezt nem kéri, és kitalál mindenfélét, hogy mit enne helyette.

    Eddig nem válogatott, persze, előfordult, hogy valami nem ízlett neki, de nagyjából mindent, és mindenfélét evett. Most a zöldség, gyümölcs, főzelék és húsfogyasztása gyakorlatilag a nullára redukálódott, és nagyon tanácstalan vagyok.

    Most felkínálok egy második verziót, ha nem járok sikerrel az első étellel, de sem konyhalányt sem bohócot nem szeretnék csinálni magamból, így újabban rendre előfordul, hogy nem ebédel. Ma a zsarolással is megpróbálkoztam (ha megeszi az ebédet, kap egy szaloncukrot), de nem jött be.

    A korábbi kedvenc ételeivel is futottunk már köröket, hiába. Ha egyformát eszünk, nem számít; ha együtt készítjük el az ételt, hatástalan.

    Mit csinálhatnék még, mit javasolsz?
    Köszönöm a válaszod! Zsuzsi

    Válasz: Szerintem legyél kitartó és következetes abban, hogy max. kétféléből lehet választani és „az van, amit főztem, nincs válogatás”. Ha egyszer engedsz neki, akkor megtanulja, hogy így célt lehet érni és válogatós lesz. Kétféléből lehet választani, az jó, de ennél többet nem lehet megengedni. Lehet, hogy szigorúan hangzik, de ez olyan dolog, amiben szigorúnak kell lenni, mert ebben a korban alakul ki a válogatósság.

  • Viki

    2010. február 03. szerda

    Kedves Ági!

    A kislányom egy éves, alapvetően nincs gond nála az evéssel, gyakorlatilag mindent megeszik és minden mennyiségben, akár 2 konzervnyit is egy étkezésre, HA szórakoztatjuk evés közben. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ő ül az etetőszékben, én meg pakolom neki az olyan konyhaeszközöket, amikkel máskor (játékidőben, a földön) nem játszhat. Ő játszik egy-egy darabbal 1-2 percet, majd ledobja és vagy újat kér,
    vagy hogy azt vegyem fel. Eközben szépen tátog és rágcsál. Esetleg kenyeret morzsolgat le a földre, akkor nem kell más játék 🙂

    Egyelőre egyedül kanalazni nem akar, de pl kekszet felcsipeget a tányérról, illetve a kezébe adott alma szeletet harapdálja, megeszi. 2-3 hete kenyeret is evett egyedül, ma főleg csak morzsálja szét, ha nem a szájába rakom.

    Kérdésem: most rontom el végleg, ha szórakoztatom, vagy egyszer el fog múlni ez az időszak, amikor érdekelni kezdi az egyedül evés, ha elég izgalmas ennivalókat rakok elé?
    Tervezem, hogy veszek egy olyan etetőszéket, amely kisszékké és asztallá szedhető szét, az segít vajon? Ahhoz ragaszkodom, hogy az etetőszékében egyen és nem rohangálok utána az ennivalóval.

    Előre is köszi a választ.

    Viki

    Válasz: Ez egy rossz szokás. Sokat javíthatsz rajta, ha adsz neki ételeket, amiket maga ehet ÉS közben te is vele eszel. Sőt: szervezd úgy az étkezéseket, hogy az egész család együtt egyen, amikor csak lehet, ez neki is jó, így tanulja meg, hogy az evés nem kötelező kín, amin át kell esni, hanem közösségi élmény.
    Segíthet a kisszék, kisasztal is, sok baba nem szereti, hogy be van kötve, viszont élvezik az önállóságot. Ha azt látja, hogy vele együtt eszel, akkor nem akar majd rohangálni, mert együtt vagytok.

  • Eszter

    2010. január 24. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 11 hónapos és már 3, illetve majdnem 4 étkezést ki tudtunk nála váltani egészen mostanáig. Természetesen az étkezések után mindig megszoptattam, mert nem iszik eleget pohárból (soha nem szerette sem a cumisüveget, sem a csőrös poharat). Nem evett soha túl nagy mennyiségeket, de az legalább állandó volt (kb. 120-150g).Most 9 kiló, fogzik(6 már kint van), de látom, hogy valahol nagyon jönne a következő fog is mert állandóan rág, nyálzik! Karácsonykor kezdett el járni (10 hónaposan) és most kezdett el nyílni az értelme is, mindenre mutogat, aminek a nevét szeretné hallani. Ezeket csak azért írtam le (és elnézést, ha terjengős vagyok), mert gondolom fontosak a körülmények az alábbi problémámhoz. Kb . másfél hete a lányom nem akar enni, csak alig-alig valamit. Teljesen rapszodikus mikor eszi meg a darabosat és mikor a pépeset. Eddig minden kaját pürésítettem, vagy szétnyomkodtam, de láttam, hogy ő már arra vágyik, hogy darabokat foghasson. Így aztán a kenyeret, a zöldségeket, a husit is apró darabokban adtam elé. Érdekli kb. 2-3 falatig, aztán elfordul és nem hajlandó enni. Ekkor próbálok neki vmi mást, püréset adni, de ezt sem mindig fogadja el és keveset is eszik, ráadásul nem akarom hozzászoktatni, hogy válogasson. Végső elkeseredésemben aztán megszoptatom, de tudom, hogy annyi tejem már nincs szerintem, amivel pótolhatnám a kajamennyiséget! Ráadásul tejérzékeny, tehát az étrend skálája kissé leszűkül, pedig próbálom variábilissá tenni tejbepapikkal (zabtej, Sinlac), mártogatós krémekkel, stb.Kérlek segíts, mit tehetnék, már teljesen kétségbe estem!
    Köszönöm a válaszodat és bocs a hosszú levélért!
    Eszter

    Válasz: Ennek két oka lehet: 1. nincs türelme enni, annyi minden más érdekli, ezért az evés nem köti le. Próbáld meg, hogy nem etetőszékben eteted, hanem kisasztalnál, kisszékkel, ahol nincs lekötve, az én fiamnál ez oldotta meg. Valamint az, hogy idővel szinte csak saját kézzel fogható ételeket evett.
    2. Fogzik és emiatt étvágytalan átmenetileg, valamint torokfájás és fülfájás is okozhat átmeneti étvágytalanságot.

  • Anna

    2010. január 13. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom közel 7 hónapos, 9,4kg és nagyjából 3 hete (6 hós korában) kezdtük meg a hozzátápálást. Ezzel nincs is gond, a folyadékfogyasztásával kapcsoltban viszont vannak aggodalmaim. Nem iszik sem cumisüvegből, sem pohárból (az egyikből nem hajlandó, a másikból még nem tud.) Így marad a cici. A cikk alapján neki közel 1 liter folyadékot kellene fogyasztania. Megkapja vajon ezt anyatejből? 6 hós koráig az anyatej fedezte minden szükségletét gond nélkül.
    Tudnál tanácsolni valamit a pohárra szoktatásra? (ha már egyiket sem fogadja el gondoltam a poharat vezetem be, nem az üveget.)
    Válaszodat előre is köszönöm,
    egy hűséges olvasód:)

    Válasz: 7 hónaposan a hozzátáplálás mellett még nem kell sokat innia pohárból, egyelőre még a cici elég neki a folyadékpótlásra, emiatt ne aggódj. A gyerekeknek jók az ösztöneik, ha szomjasak, akkor isznak, ha nem, akkor nem, nem tudsz okosabb lenni nála 🙂 Nagyjából 10-12 hónapos kor között fog már többet inni (illetve ha már melegebb lesz, akkor magától többet fog inni) és a pohár használatát is eddigre tanulja meg. Addig csak annyi a teendő, hogy legyen ott a pohár, próbálja ki, használhattok csőrös poharat is szeleppel, hogy ne öntse a nyakába, tegyél bele vizet, legyen mindig kéznél, add oda neki játszani, próbálgassa, de nem kell semmit erőltetni, siettetni, magától rá fog jönni, mire való.

  • Meli

    2010. január 06. szerda

    Kedves Ági,

    A kisfiam 7 hónapos. 4 hónapos kora hozzátáplálom reflux miatt, de nem mióta bevezettem neki a húst, nem akar enni, még gyümölcsöt sem. reggel, szopik meg tápszert eszik, utána 3-4 órával később gyümölcs, alvás után kapja, tehát nem fáradt, (most állt fel, nem lehet lelőni ha ébren van) gyümölcsből kb 100 grammot eszik meg, 2 órával később kapja (kapná) a főzeléket, de max 80-100 grammot eszik belőle és akkor már örülhetek, utána egyből elalszik, mikor felébred persze éhes, de max cici vagy tápszer, de abból se sok, este kap tejpépet (120 grammot) fürdés előtt, utána tápszert, abból vagy 150 200 ml-t megiszik és utána cicizik és éjjel minimum egyszer, de inkább 2szer felkel enni. Mit rontottam el?

    Előre is köszönöm:
    Melinda

    Válasz: Nem rontottál el semmit 🙂 Valószínűleg fogzik és ezért eszik kevesebbet, de ne aggódj, ez magától vissza fog állni, nem szabad erőltetni az evést, az csak későbbi rossz szokásokat szül.

  • Zita

    2009. december 28. hétfő

    Kedves Agi!
    A babam lassan 7 honapos es mindig nagy dillemaban vagyok,vajon mekkora adagot kell egyen egyszerre,ugy ertem ,amikor szilard etelt adok neki?
    Elore is koszonom.

    Válasz: Ha már legalább 3 napja kap egy új ételt, utána már teljes adagot kaphat a főzelékből, azaz 250 grammot. Ha jóízűen eszi, akkor ennél többet is ehet belőle.

  • Timi

    2009. december 10. csütörtök

    Kedves Ági!
    17 hónapos a kisfiam, és pont ezen gondolkodtam, hogy szerintem keveset iszik, max 6-7 dl folyadékot naponta. Kínálom sokszor, de ennyit hajlandó meginni, többet nem. Levest nem eszik (kb 10 hónapos kora óta uis nem hajlandó kanálból elfogyasztani ételt), mondjuk gyümölcsöt sokat. Ez akkor problémás? És ha igen, van ötleted, hogyan tudnék rajta változtatni?
    Előre is köszönöm,
    Timi

    Válasz: Nem problémás, nekik még jól működnek az ösztöneik, igyon annyit, amennyit magától megiszik, amennyi jólesik neki.