Hozzátáplálás

Mikor kezdjem el a hozzátáplálást? Melyik ételeket kezdhetem el már az elejétől adni és vajon melyiket mikortól lehet? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket minden kismama feltesz magának a baba fél éves kora felé közeledve. A válaszokat pedig most megadjuk rá.

HozzátáplálásMikor kezdjem? A hozzátáplálás kezdete nagyjából 6 hónapos kor körülre esik. Azért „nagyjából”, mert minden baba máskor érik meg rá, hogy kanállal egyen. Nincs olyan szabály, ami szerint 5 hónaposan és 30 naposan még nem ehet almát, másnap reggel pedig már igen. A baba akkor érik meg a hozzátáplálásra, amikor

  • már van 1-2 foga
  • 5 hós kor után valamikor eljön egy növekedési ugrás, amikor folyékony táplálékkal, anyatejjel, tápszerrel már nem lehet az igényeit kielégíteni (egyszercsak nagyobb étvágya lesz a babának, de a tej már nem elég, a többszöri szoptatással sem nő annyit a mennyisége, hogy elég legyen)
  • tud már fogni, mindent a szájához visz, „megkóstol”
  • a kanalat nem tolja ki a nyelvével

Ezek a jelek soha nem önmagukban, hanem egymással kombináltan jelentkeznek, így biztosak lehetünk benne, hogy eljött a hozzátáplálás ideje. Előfordulhat, hogy egy babának 8-10 hónaposan jön csak ki az első foga, de attól még meg lehet kezdeni a hozzátáplálást. Gyakori tévedés, hogy az 5 hónapos kortól kezdődő gyakrabbi éjszakai ébredéseket azzal magyarázzák, hogy a baba éhes és ezért kezdik el a hozzátáplálást, ez a gyakorlat teljesen téves, az ébredéseket ebben a korban a fogzás, illetve a következő nagymozgás (kúszás, átfordulás) kialakulása okozza.

Teljeskörű hozzátáplálási kalauz és receptek a babának az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben!

Milyen ételekkel kezdjem? Az első ételek, amiket adni lehet a babának, az alma, a répa és a krumpli. A gyakorlattal ellentétben, az almát nemcsak reszelve lehet adni, ha nem ízlik a babának nyersen, adhatunk sült almát vagy párolt almát is turmixolva, azt jobban szokták szeretni.
Adhatunk kezdetben 100%-os gyümölcsleveket is, azokat a fajtákat vásároljuk, amiben csak gyümölcs van, cukor, édesítőszer, tartósítószer nincs.

Mennyit egyen? Minden új ételből az első napon egy kanálkával adjunk a babának, a másodikon kicsit többet, a harmadikon pedig akár egy teljes adagot is megehet, ha akar. Gyakori azonban, hogy akár heteken át is csak 1-1 kanálkával eszik a baba és csak később jön meg az étvágya. legyünk türelmesek.

Mikor egyen a baba? Szoptatás után? Szoptatás előtt? A babák többsége kezdetben nagyon ragaszkodik a szoptatáshoz (tápszerhez) és nem akarja szoptatás előtt elfogadni a kanalas ételt. Szoptatás előtt akkor érdemes próbálkozni, ha valamilyen nyomós okból (vissza kell menni dolgozni stb.) szeretnéd elhagyni a szoptatást, ha előtte adod, nagy valószínűséggel 2-3 héten belül el fogja hagyni a baba az adott szopit és csak kanalasat fog enni ebben az időpontban. Adhatod azonban az ételt szopi után is, idővel így is leszokik a baba az adott szopiról. Ha egyik sem válik be, akkor két szopi között félidőben próbálkozhatsz. Ennek az az előnye, hogy ilyenkor a baba nem túl éhes, érdeklődő, még nem túl fáradt, ezért szívesebben kóstolgat majd. Bármelyik megoldást is választod, 2-3 hónap múlva a baba magától kezdi majd elhagyni a szoptatási alkalmakat. Amire ilyenkor ügyelni kell, hogy ha már nem szopizik (nem kap tápszert) 1-1 étkezéskor, kínáljuk meg mindig egy kis vízzel evés közben és után.

Hozzátáplálási táblázatot az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben találsz! Kattints ide és töltsd le most!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

  • milananyu

    2010. október 08. péntek

    Nekem 8,5 hós a babám, én csak babajoghurotot babapudingot/túrót adok.Sztem még várj egy kicsit ezekkel, nekem azt mondta sajtot adhatok.Mensi telejesn normáális lehet még fél évig nem jön meg de dokidhoz ha visszamész(erlvileg szoptatás után menni kell amúgy is)akkor megnézi van e már peteérésed.M

  • seres attiláné

    2010. október 08. péntek

    8 hónaposan adhatok-e a babának élőflórás joghurtot és túrót a védőnőm szerint nem,de én olvastam,hogy már adható.2 hónapja hagytam abba a szoptatást és 3 hete a szoptatós gyógyszer szedését de még nem jött meg a menstruációm ez normális?
    köszönöm a választ

    Válasz:
    8 hónapos kortól lehet tejtermékeket adni, elsősorban joghurtot, kefírt, sajtot. A szoptatás abbahagyását követően fél éven belül kell megjönnie a mensesnek, mert a hormonok csak fokozatosan állnak vissza az eredeti szintre, tehát még van időd.