Étvágytalanság

Az étvágytalanság számos betegség velejárója lehet, okozhatják múló problémák (pl. fogzás) is, de magatartási zavarok velejárója is lehet. Mégis, a legtöbb gyerek nem ezért nem eszik, hanem egyszerűen „csak úgy” nincs étvágya.

ÉtvágytalanságHa az egészen pici baba nem eszik egyáltalán, akkor biztosan valami komoly baja van, ő még ösztönösen kéri az ételt. Aztán, ahogy a kicsi egyre okosodik és felfedezi a világot egyre többféle hatás éri, és az élmények sodrában igen gyakran előfordulhat, hogy egyszerűen nincs kedve egyhelyben ülni a babának és enni, nem ér rá ilyesmire. Ilyenkor a szülők a legkülönfélébb trükköket vetik be: a gyereknek a kedvenc ételeit adják, édességgel kínálják, az asztal körül kergetik, hogy egyen már valamit, beszigorítanak és addig fel nem állhat a gyerek asztaltól, amíg nem evett valamit és még sorolhatnám az igen változatos szülői trükköket, amik természetesen a legtöbbször eredménytelenek maradnak.

A sok fáradozás tulajdonképpen felesleges is, hiszen az éhes gyerek úgyis fog majd enni, amikor ő is úgy gondolja. Többnyire elegendő várni néhány órát és magától is megéhezik majd. Az ivást nem szabad elhanyagolni, ezért innivalóval lehetőleg nap folyamán többször is kínáljuk meg. 1 év alatti gyerekeknél az is megoldhatja a problémát, ha nem erőltetjük a kanalas ételt, hanem ha még anyatejes a baba, csak szopizik, ha csak ehhez van kedve vagy csak tápszert iszik, ha már nem szopik.

1 év felett az anyatej vagy a tápszer önmagában nem elegendő, de a gyerekek igénye a szilárd ételre továbbra is eltérő lehet. Az elfoglalt, folyton nyüzsgő totyogók inkább többször esznek keveset, mint ebédre egy nagy tál főzeléket, meg vacsorára két szelet kenyeret, ezért a legjobb megoldás az, ha napközben több alkalommal kevés étellel kínáljuk: reggelire egy joghurt, esetleg gabonapehellyel, tízóraira gyümölcs, kölesgolyó, vagy sajtszeletkék, ebédre egy tányér főzelék, uzsonnára egy banán, vacsorára egy főtt tojás és vajaskenyér. Gyümölcsöt napközben többször, két étkezés között is kínálhatunk. Ebben a korban a gyerekek örömmel esznek társaságban is, és szeretnek önállóan falatozni, ezért adjunk erre minél több lehetőséget, üljünk le mellé arra a néhány percre, együnk mi is néhány falatot! És hagyjuk nyugodtan kísérletezni, ha folyton törölgetjük a száját, rászólunk, ha maszatol, azzal csak jobban elvesszük a kedvét az evéstől!

2 éves kor után már elsősorban a kialakult rossz élmények, szokások a nemevés okai. Ha sokat nassol napközben a gyerek, akkor ne csodálkozzunk, ha nem eszi meg az ebédet. Ha pedig már korábban is rossz evő volt, keveset evett, akkor a folyamatos etetés, tukmálás veheti el a kedvét az evéstől. Fontos, hogy az evést örömteli élménnyé tegyük a kicsi számára, jókedvű családi ebédek, közös reggelik és vacsorák adják meg az evéshez az alaphangot. A mennyiségek miatt pedig ne aggódjunk, a gyerek pont annyit fog enni, amennyire szüksége van.




Babareceptek, hasznos hozzátáplálási tanácsok az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvben!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

105 Comments

Comment navigation

  • Henna

    2011. augusztus 03. szerda

    Kedves Ági!

    Újra hozzád fordulok segítségért. Kislányom 3 hónapos,igény szerint szopizik, 5900 g és 62 cm (3880 g-mal, és 51 cm-rel született).
    A problémám az, hogy már harmadik napja alig eszik. Jókedvűen elbeszélget a cicivel, nagyokat nézelődik közben, de enni nem akar. Most már ott tartok, hogy óránként teszem cicire, ekkor 30-40 g-okat eszik, és több nem kell neki. Eddig éjszakánként 2-3 alkalommal ébredt, de ma éjjel egyszer sem kelt fel enni.
    Miután megszületett, és hazajöttünk a kórházból, 3 nap alatt 50 g-ot fogyott, mert inkább aludt, mint evett. Ráadásul tejem is alig volt. A nem túl ideális indulás nagyon mély nyomott hagyott bennem, azóta is folyamatosan aggódom, hogy eszik-e eleget. Ráadásul nem túl jó evő, az már jó napnak számít, ha az 550-600 g-ot megeszi egy nap (ennek ellenére hízik heti 100-150 g-ot).
    Nem tudom mi lehet az oka annak, hogy alig akar most enni. Lehet, hogy elkezdődött nála a fogzás? Hetek óta erősen nyáladzik, rágcsálja a kezét, és időnként álmában élesen felsír, de nem ébred fel rá.
    Az 5-6 pisis pelus megvan egy nap,kaki is rendben van, és nagyon jókedvű, élénk baba. Ha nem lenne itthon mérleg, és nem mérném állandóan, hogy mennyit eszik, valószínűleg nem is aggódnék. 🙂
    Mit gondolsz, van okom aggodalomra, vagy várjak pár napot, és minden visszazökken a régi kerékvágásba?
    Ági, ezúton szeretném neked megköszönni azt a sok segítséget, amit a blogodon keresztül nyújtasz nekünk!

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Lehetséges, hogy fogzik, bár ez ebben a korban ritka.
      Nekem úgy tűnik, semmi baja, és a súlyához mérten eleget is eszik, tehát ezzel sincs gond, ráadásul a gyarapodása is tökéletes, tehát nem kell annyit méricskélni, örülj neki, hogy ilyen egészséges, jókedvű baba 🙂

  • Májercsik Judit

    2011. augusztus 03. szerda

    Kedves Ági!!
    Kislányom 1 éves 7hónapos. Három hónapja hagytuk abba a szopizást, azóta tehéntejet kap (1,5%). A kérdésem az lenne, hogy naponta mennyi az a maximum amit nyugodtan adhatok neki belőle? Nappal nem nagyon szokott inni esetleg egyszer este fele 2dl-t. Inkább éjszaka iszik volt olyan, hogy 4-5x 2dl-t, de soha nem haladta meg egész nap a liter elfogyasztása. A férjem mondta, hogy az nem lehet gond, mivel ő is gyerekkorában rengeteget megivott, más sokallja. Ezért fordultam Önhöz. Mostmár sikerült azért valamennyit csökkenteni ezt a mennyiséget 3x2dl-re ritkábban 4x, de előfordul az is, hogy csak 1x 2dl, ez attól függ, hogy éppen mennyire zaklatja éjszaka a fogzás, ugyanis a tejtől szokott megnyugodni, ha nem fáj semmi bőven elég 1x a 2dl, tehát változó a mennyiség. Kérlek adj tanácsot, hogy mennyit ihat meg nyugodtan.
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Akár 1 litert is ihat, ha szereti.

  • Niki

    2011. július 29. péntek

    Szia!

    Az én kislányom 2 hét múlva lesz 6 hónapos, és 6830 gramm most.
    38. héten született 3470 grammal. Egy vírus miatt csak 10 naposan jöhetett ki a kórházból, a születési súlyát 3 hetes korában érte el. Sajnos csak 1,5 hónapig volt anyatejes, most tápszert kap és 1,5 hónapja kezdtem neki adni pépes kaját. Az első hónapban 260 grammot hízott, a másodikban 1140 grammot, a harmadikban 530 grammot, a negyedikben 610 grammot, az ötödikben pedig 630 grammot, idáig meg 190 grammot.
    Az lenne a problémám, hogy kb egy hónapja nem eszik annyit mint előtte, sok ismerős azt mondta, hogy a meleg miatt, viszont már egy két hete nincs meleg mégsem jött vissza az étvágya. Egy hónappal ezelőtt napi 800-900 ml-t evett, ez mostanra lecsökkent 640-780 ml-re. Ebben már benne van a napi egyszeri főzelék ami 80 gr.
    Kislányom az éjjelt átalussza napi 5*eszik:
    reggel: 70-010 ml
    10 órakor: 110-190 ml
    14 órakor: 80 gr főzelék+ 40-65 ml tápszer
    16 órakor:110-150 ml
    22 órakor: 200 ml
    Napközben háromszor alszik, délelőtt fél órát, délben 2 2,5 órát, délután ismét fél órát. Napközben mikor fel van, rengeteget mozog, mosolygós kiegensúlyozott baba.
    Az lenne a kérdésem, hogy mitől eshetett vissza az étvágya, valamint hogy elég-e ez a súlygarapodás. Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A kezdődő fogzástól is csökkenhetett az étvágya, de az is lehet, hogy vashiányos, ezt orvossal vizsgáltasd ki. A kisebb súlygyarapodás normális, fél éves kor körül visszaesik a hízás mértéke, mert a baba egyre többet mozog.

  • Nagy Melinda

    2011. július 24. vasárnap

    Kedves Ági!
    8 hónapos kisfiamnál evésgondok merültek fel!3000 gr-al és 55 cm-el született. Most 8600 gr. és 76 cm. Minden hónapban szépen hízott, múlt hónapban is 500 gr-ot. Anyatejes baba, 6 hónapos kor után kezdtük meg a hozzátáplálást.Most már naponta kétszer evett szilárd ételt, délben zöldségpürét, délután gyümölcsöt. A gyümölcsfélék sajnos nem ízlenek neki túlzottan, de azért lassan megette. A sütőtök alma kombináció kedvence, az mindég elfogyott. Egy hete azt vettem észre, hogy már napi egyszer akar csak enni, s aztán volt olyan napunk is, amikor egész nap 1-2 kiskanál ételen kívül nem evett többet. Nem erőltettem, nehogy beteg legyen tőle, megszoptattam helyette. Azt sem tudom viszont, hogy elég-e az anyatejem neki, hisz a melleimet puhának érzem, de gondolom igen, mert szopi után nem sír. Amúgy jókedvű,rengeteget mozog, önállóan ül, megkapaszkodva feláll. Azt még hozzá kell tennem, hogy mostanában nagyon meleg volt napközben, lehet, hogy ez is megzavarta az étvágyát, meg néha a kicsi ujjacskáját is rágja, de az ínyén még nem látszik dudor. (már van 4 foga)
    Az lenne a kérdésem, meddig normális ez az étvágytalanság, mit csináljak, hogy újra egyen? Adhatok-e a saját részünkre főzött ételből neki pár falatot, hisz azt érdeklődve nézi.
    Még azt szeretném kérdezni, honnan fogom tudni, mikor nem elég már neki az anyatej, fogja-e jelezni, vagy megelégszik annyival, amennyit kiszív. Lemérni sajnos ekkora babánál már nem tudom mennyit szopizott, de az az igazság, hogy pici korában sem igazán sikerült a méricskélés, hisz ha mozgott a mérlegen, nem jött ki pontos adat. A fejlődése hónapról hónapra megnyugtatott.
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Melinda

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Fogzás, nagy meleg, betegség hatására előfordulhat, hogy a baba átmenetileg inkább anyatejet kér, emiatt nem kell aggódni. Semmi baja nem lesz, ha inkább csak szopik egy rövid ideig, idővel magától visszatér majd az étvágya, amikor a fog kibújik, vagy ha hűvösebb idő lesz. Ez nem étvágytalanság, csak az érzékeny ínyt csípik a kanalas ételek és jobban esik neki az anyatej. Hidd el, ha éhes lenne, akkor enne. Nyugodtan adhatsz neki a saját ételeitekből olyan részeket, amiket már ehet.

  • Panni

    2011. július 22. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6,5 hónapos(kb. 8800gramm és 72cm), erős testalkatú, mozgékony baba. 3,5 hós koráig csak anyatejet kapott, aztán nagy bánatunkra kevés lett neki a tejcsi, ezért pótlást kellett neki adni(a kevés pótlást is pohárból kapta, vagy „Szoptanít”-ból). Szerencsére még tudom szoptatni, de nagyon ingadozó a tejtermelésem. Amikor kevesebb a tejem, nem igazán akar semmit elfogadni, csak szopcsizni szeretne.
    Elkezdtük -kis túlzással- a hozzátáplálást, de nincs elájulva az új ízektől. Próbálom nem erőltetni, ha nem kéri, inkább később kínálom. A tápszert itatós pohárból kapja, de 2-3óra alatt eszik meg 100-110ml-t, naponta még 8-9 alkalommal szopizik. Pár hete kifejezetten étvágytalan, az egyébként mohó gyerekem. A pisis pelenkák is erről árulkodnak(3 db/nap), lehet, hogy a fogzás is közre játszik, még nincs foga, de duzzadtabb az ínye.
    A kérdésem az lenne, hogy vajon elég-e neki ennyi táplálék naponta? Én nagyon kevésnek látom, vagyis önmagához képest kevés. A tejpépet szerette, de már azt sem szívesen fogadja el, csak a cici kellene, de az nem elég. Próbáltuk a meggyet, a krumpli, a sütőtököt, az almát, nem sok sikerrel. Lehet, hogy majd inkább az „asztalról” eszik a mi ételeinkből?? Próbálkozzak másik tápszerrel(most Lactogen-t kap, ettől nem fáj a hasa).Vannak ilyen gyerekek?
    Alapjában véve nagyon mosolygós, korához képest fejlettebb, érdeklődő, izgő-mozgó lurkó.

    Nagyon köszönöm a segítségét.

    Tisztelettel: Panni

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Nem kell aggódnod, valószínű, csak a fogzás miatt étvágytalanabb, ez idővel változni fog, az anyatej és a tápszer elég neki még ebben a korban.

  • Enikő

    2011. július 19. kedd

    Kedves Ági!

    Kérdésem az lenne hogy szerinted elég e 6,5 hós (9 kg) kisbabámnak ennyit étel egy nap.
    8 óra: 100-120 ml anyatej
    10 óra: 140-160 gyümi
    12 fél 1: 130 főzi (néha már husis is.
    15 óra: 100 ml anyatej
    18 óra: 200 milumil tejpép
    20 óra: 60-80 ml anyatej

    ÉJszakát végigalussza. Most már napközben általában 120-150 ml teát (mecsek tea csak magába cukor nélkül) megissza. Azt gondolnám én is hogy mivel este keveset eszik reggelre éhes lesz. De ha 8 előtt ébred és adok neki akkor még ennyit sem szopik. Sokszor azt gondolnám hogy nincs is több tejem. Biztos azért eszik csak ennyit. De nem sír hogy még éhes úgyhogy nem pótlok. Ciciket már nem fejek. Furcsa számomra ez a kevés evés mert volt hogy két hónaposan 260-t szopizot de átlagban 200-akat evett. Válaszodat előre is nagyon köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Ha jókedvű, gyarapszik (ebben a korban már nem kell sokat, pláne, hogy ő eddig átlag felett gyarapodott), jól alszik, akkor eleget eszik. A főzelék és a tejpép sokkal laktatóbb, ezért itt már mások kicsit az adagok, mint amikor csak anyatejet kapott a baba.

  • vivi

    2011. július 15. péntek

    az én problémám hogy 3 hónapos babám nagyon keveset eszik még szopizik de már nincs elég tejem egy evésnél 60ml tud kiszivni próbálnék hozátáplálni de egyszerüen nem fogadja el csak sir és sir és a sirásban elalszik inkább minthogy megegye a tápszert már többfélét is kipróbáltunk milumil ha,beba ha,humana de egyiket sem eszi meg és a súlya sem gyarapodott már 2 hete már nagyon aggódom nagyon megkösszönném a segitséget

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Szoptasd néhány napig gyakrabban, akár 1-2 óránként, ettől gyarapodik tej. Mellette igyál tejszaporító teát, így több tejed lesz (pl. Laktoherb)

  • Zsuzsa

    2011. július 07. csütörtök

    Kedves Ági!
    Segítségedet szeretném kérni,16 hónapos fiam másfél hete szinte semmit nem eszik,eddig elég szépen evett levest,főzit,gyümölcsöt.Édességet nem szokott kapni és csak baba vizet iszik.Még mindig hébe-hóba szopizik.Súlya normális sőt 14.8kg.Az alsó fogínye nagyon meg van dagadva és mindent rág,keze a szájában.Normális hogy viszont amit a hűtőből kap joghurt,kefir,tejfölt azt megeszi?Vizet is csak azt issza ami kicsit hidegebb.Lehet így akarja enyhíteni a foga fájdalmát?Ja és most többet szopizik mint eddig,ami nekem annyira nem jó mert amúgy is vékony vagyok és már teljesen megesz.Ez normális vagy vigyem orvoshoz?Köszönettel:Zsu

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Valószínűleg a fogzás miatt érzékeny az ínye, ezért ízlenek neki jobban a hideg ételek, mert azok hűsítik az ínyét. Nem kell orvoshoz vinni, egyen, amit szeret, ha áttört a fog, utána el fog múlni majd ez az átmeneti korszak.

  • Adrigán Viktória

    2011. július 03. vasárnap

    Kedves Ági!
    16 hónapos lesz a kislányom, és kb. 2 hete egyszerűen nem akar enni! Eddig szépen megvolt a napirendünk, napi 5x étkezéssel minden rendben volt. Reggelizni nem akar bármit is adok Neki, csak a kakaót fogadja el, tízóraira a joghurtot/kekszet/túró rudit megeszi, ebédre semmi főtt ételt nem eszik vagy csak 1-2 kanállal a következőt már köpi is ki, uzsonnára a gyümölcsöt eddig megette, de amióta nincs eper (az a kedvenc), semmilyen gyümölcsöt sem hajlandó megenni (a banánt eddig ette, már azt sem), pedig már vettem barackot, sárgadinnyét, málnát, körtét, almát, cseresznyét, meggyet.. és egyiket sem eszi meg! Félek, hogy nem jut elegendő vitaminhoz! Mire a vacsorához érünk, addigra már éhes, de akkor is csak néhány falatot eszik! Viszont rengeteget iszik!
    Egyébiránt jókedvű, mosolygós, pörgős kislány, nem látszik betegnek! Az igaz, hogy egyszerre jön mindkét oldalon a rágófoga, de szerintem ez akkor is nagyon kevés amit eszik! Már úgy vagyok vele, hogy szinte mindegy mit, csak egyen végre valahára! Régebben vérszegény volt, akkor javasolta a védőnőnk, hogy adjak Neki Multivitamint vassal. Szerinted megint kellene adnom Neki, hogy fokozza az étvágyát? A másik, hogy az is jó, ha bolti gyümölcspürét adok Neki, hogy legalább onnan jusson gyümölcshöz, ha már a friss nem kell Neki?
    Eléggé aggódom miatta!
    Köszönöm a válaszod!
    Üdvözlettel:
    Szabóné Adrigán Viktória

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ez a fogzás és a nagy meleg miatt is lehet. Kapja azokat, amiket megeszik és olyan formában, ahogyan szívesen eszi, friss gyümölcsből pl. csinálhatsz gyümcsölturmixot vagy gyümölcsös joghurtot, a bébiételekhez szerintem ne térjetek emiatt vissza.

  • Paulerné M.Mónika

    2011. június 18. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom agusztusban tölti a 3 évet és tejen és kekszen kívül semmit nem eszik, 98 cm, 12 kg.Mésfél éves koráig mindent megevett(főzelékek, húsok tésztákat)bármit főztem megette.Azóta hétről-hétre hagyta el a főtételt és persze a szalámikat májast , vajat stb.Most szorulással kezelik(napi 2 beöntés) a gasztroenterológián , további vizsgálatokat nem csinálnak mivel szetintük csak finnyás a gyerek.Szeretném kérni a véleményedet! Köszönettel:Paulerné

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      Én is úgy gondolom, hogy válogatós. Van olyan, hogy a kicsi átmenetileg 1-2 hétig egyféle ételt fogad el elsősorban, de ez csak átmeneti szokott lenni. Ha a sarkadra állsz és nem kapja ezeket az ételeket, hanem mást adsz neki, akkor vissza fog szokni a rendes étrendre. Kezdd úgy, hogy válassz a korábbi kedvencek közül és azokat add neki. Nem kell aggódnod, ha az elején még hiszti van és 1-2 étkezés kimarad, nem fog éhenhalni emiatt.

  • Fluck Dávid

    2011. június 14. kedd

    Üdv!
    Két csodálatos iker kisfiunk van, Bence és Máté. 8,5 hónaposak. Mátéval minden rendben, de Bence nem nagyon akar enni. 33.hétre születtek, alacsony súllyal. (Bence 1550g Máté:1920g) Mai napig szopiznak. Védőnőnk segítségével elkezdtük nekik adni a gyümölcsöket, főzelékeket, bébiételeket, tejpépeket, mindent. Mai napig közel 900g a különbség kettejük közt. Bence alig 6,5kg. Aggódok, mert nem akar enni, és elég vézna… Ugyanakkor értelmes, mozgékony, mászik, próbál felállni. Bencének foga még nincs, Máténak már a 3. is kint van. Mit tehetnénk, hogy Bence jobban egyen-igyon??? Miért nincs még foga, mint ikertestvérének???
    Köszönjük válaszát!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      A fogzás menete öröklött dolog, ebben ikrek között is nagy eltérések lehetnek. Erőltetni nem lehet az evést, ha nem kér többet. Esetleg utána lehet nézni, nincs-e kis vashiánya, mert ez okozhat étvágytalanságot, de valószínűleg csak arról van szó, hogy sokat mozog és lemozogja, amit megeszik, ezért hízik lassabban (bár a születési súlyához képest megfelelő súlyban van), a kezdődő fogzás is okozhat étvágytalanságot.

  • B.Anna

    2011. június 14. kedd

    Kedves Agi,
    kislanyom 8 honapos, 7 kg (33. heten 1500 grammal született). Kb. egy honapja elkezdük a hozzataplalast, de csak szepen, lassan, mert idöben voltunk. Az alamatol megfajdult a hasa, akkor kapott Hipp öszibarackot, amiben van alma, de savtalanitva – abbol eszegetett. Aztan jött a sütötök, meg a sütötök kruplival, akkor elkezdett 50-150 grammot egyszerre enni (neha 190-et, egy egesz kis üveggel). Nem mindig ugyanakkor kapott enni, mert ugy voltam vele hogy kapjon akkor, mikor kialudt, nem faradt, es ehes is (kb 3 oraval a tapszer utan – nem szopizott).
    Ujitaskent 2 hete csinaltam tejben fött riszt pepesitve, tettem bele öszibarackot is, hogy ne fogjon a rizs. Nagyon finom volt, en is ettem belöle 🙂 Kislanyom is nagyon ette. Sokat evett egyszerre (150-200 g), majd utana alvas közben kihanyta az egeszet. 2-3 napig nem adtam neki semmit a tapszeren kivül, hogy muljon el az elmeny, alljon helyre a gyomra. Ujabb 2-3 napig minden rendben volt, evett (sütötök-krumplit) par nap elteltevel, ugyanigy kihanyta a regota szeretett sütötök-krumpli kombinaciot. Nem bukott, tenyleg sugarban, görcsösen, orran-szajan, majd´ megfulladva hanyt. Ezutan megint volt 3 nap szünet, csak tapszer. Azota ha leültetem az ölembe enni (nem tud meg ülni, fognom kell), kezembe veszem a kanalat, nem evesre nyilik a szaja, mint eddig, hanem fesziti magat hatra, alig lehet tartani, nyöszörög, es ha nem engedek, akkor visit. Hogy mi van a kanalban, azt nem is tudja, ezert hiabavalo a probalkozasom, hogy egyszer sütötök, egyszer öszibarack, egyszer repa… Ez most hülyen fog hangzani…, de nem emlekszem ra pontosan, hogy a masodik hanyas utan nem evett-e egyszer egy nagyot. Ugy emlekszem, volt azota egy joizü eves a rakövetkezö masodik napon. A harmadik nap 1x kinaltam neki, nem kellett, ma (4.nap) 4x probaltam (tapszer helyett, kis tapszer utan, alvas utan, stb…), meg sem kostolta, csak visitott.
    Fogzasra semmi jel, jol alszik (10 orat atalalussza) , normalis a szeklete – de legalabbis olyan, mint szokott lenni. Miota nem eszi a sütötök-krumlit sokkal lazabb (addig bogyo volt, most egesz hig).
    Eddig nem fogadta el a vizet (pedig voltak mar 30-40 fokos napok iden, mikor az autosülesbe naponta 5ször ugy beleizzadt, hogy atöltöztettem), max. 50ml fogyott el kb. tizszeri nekifutasra.
    Most issza a vizet a tapszeres etkezesek között (pedig joval kevesebbet, vagyis alig izzad, nem ugy, mint mikor nem kellett neki a viz). Most 60-70 ml egyszerre, 2-3-szor egy nap.
    Matol 2-es tapszert kap – egyszerü az oka – jöttek az ünnepek, es eddig gyogyszertarban megrendelhetö tapszert (novalac AC) vettünk, most veletlen elfogyott, es csak beba pro 2-est talaltunk a boltban, ami nyitva volt. Maradnek a tovabbiakban ennel, ha ez a koranak es alkatanak megfelelö.

    Kerdesem: hogyan segitsek kislanyomnak, hogy megint szivesen egye azt, amit a kiskanalbol kinalok neki? Mashova ültetni nem tudom, mert ülni nem tud. Ha mas etelt probalok, az sem er semmit, mert meg sem kostolja.
    Ha ez a hanyas rossz elmenye miatt van, akkor miert evett azota egyszer jol? (ha jol emlekszem, es tenyleg azota volt, hogy evett)…
    Ha a rossz elmeny miatt van, akkor hogyan tudok neki „uj környezetet” teremteni, amiben „uj esemenykent” eli meg az etetest, ugy, hogy ez most vlamai uj, nem emlekeztet semmi rosszra?

    Amugy ezen kivül nem alszik rosszul, nem nyügös vagy nyugtalan. Igazabol el vagyok varazsolva töle, jol alszik, kedves, mosolygos, erdeklödö, mindenhol jol erzi magat, sokat gügyög – imadnivalo!!! 🙂 (mindezt miota a 3-4 honap „senki-nem-alszik-a-csaladban-a-hasfajastol”-t vegigcsinaltuk)

    Köszönöm elöre is, ha tudsz adni nekünk tanacsot. Öröm volt nezni, ahogy eddig falta a sütötököt… Jo volna megint…

    Köszönettel:
    Anna

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      A gond az, hogy ez nagyon rossz élmény volt neki, erre emlékszik most, ezért nem akar enni. Talán túl gyorsan nyelte a falatot, ezért nyelhetett félre. Várj 1-2 hetet, addig kapjon csak tápszert, azalatt elfelejti az élményt és újra meg lehet próbálni (esetleg nem etetőszékben, hanem hordozóban, nem a konyhában, hanem a szobában)

      • B.Anna

        2011. július 23. szombat

        Kedves Agi,

        a levelem ota több mint egy honap telt el, kislanyom azota elmult 9 honapos, nem eszik mast, mint tapszert. Közben attört egy foga, de megsem szeretnem erre fogni, hogy lassan 2 honapja nem eszik semmit. Ugy csinaltam, ahogy valaszodban irtad. Azutan pedig naponta kitartoan kinaltam, nem eröltettem, ha visitva feszitette magat, akkor hagytuk, en ettem meg, hogy lassa, nekem izlik (nem is…). Elmentem az orvosunkhoz, aki beutalt dietetikushoz, aki azt mondta, mindent tökeletesen csinalok, csak igy tovabb, lanyom egeszsegesen nez ki, nem lehet semmi baj. Szuper, de ettöl meg nem valtozott semmi.

        Szerinted hogyan tovabb? Mikor kellene aggodni? Szerintem a 10.honapban ez azert nagyon keves – napi kb 900 ml pre-tapszer.
        Van meg tipped? Nekem nincs több ötletem.

        Nagyon köszönöm, hogy te azert tartod az emberben a lelket 🙂
        Anna

        • B.Anna

          2011. július 23. szombat

          Ja, rövid informacio meg: 37. heten 1572 grammal 44 cm-rel született. Most 9 honapos + 1 hetes 7500 g (nem tudom, hay centi, valamivel 70 felett lehet). Szoval tenyleg rendben van szerintem is.
          De ettöl függetlenül nem eszik egy falatot se…

          • Vida Agi

            2011. augusztus 07. vasárnap

            Semmi baja, egész egyszerűen csak még nem akar enni, mert elég neki a tápszer. Türelem. Csináld tovább, ahogy eddig és idővel megjön majd az étvágya.

  • Petra

    2011. június 12. vasárnap

    Kedves Ági!

    Ezt a kérdést a hozzátáplálás-eleget hízik-e a baba témakörben szerettem volna feltenni, de ott nem jelent meg ez a szólj hozzá lehetőség.
    Kislányom most 9 hónapos, 2 hét túlhordással született, 3700 grammal. 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott, utána kezdtük a hozzátáplálást. 7 és 8 hónapos kora között naponta 5ször evett, kétszer anyaatejet, háromszor pedig pépes ennivalót ( főzelék, gyümölcs). Mivel azonban ez alatt az egy hónap alatt nem hízott semmit, a doktornő azt mondta, hogy naponta ötször etessem szilárd étellel, adjak sinlacot a főzelékbe, tejpépet, naponta kétszer pedig tápszert, ezenkívül tömjem, mert nagyon vékonyka. Most 7200 gramm 9 hónaposan, előző hónapban 300 grammot hízott. A doktornő szerint 150-200 ml-t kellene ennie egy-egy alkalommal, és ha nem eszi meg, akkor erőltetni kell. Én ezt nem szeretem, kérdésem, hogy tényleg kell erőltetni?Tényleg vékonynak számít ? Az éjszakát átalussza,kiegyensúlyozott, mosolygós kislány. Hajnalban és lefekvés előtt szopik, egyébként napközben ötször eszik:
    reggeli tápszer banánnal kb 100 ml
    tízórai tápszer gyümölccsel kb 150 ml
    ebéd főzelék kb 170 ml
    uzsonna gyümölcs 60-100 ml
    vacsora tejpép 100-130 ml
    Megfelelő -e ez így?
    Köszönettel
    Petra

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Nem kell erőltetni, ezzel nem érsz el semmit, hiába erőlteted, ha nem eszik meg. Nincs semmi gond a táplálásával, változatosan eszik már. A korához képest a súlya is jó, ez alkati kérdés is lehet (ha ti sem vagytok nagy darabok, akkor a gyereketek sem lesz az)

  • Szofi

    2011. június 11. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam jövő héten lesz hat hónapos, eddig szépen evett és gyarapodott. 2770 grammal született, most 7100 gramm. Kb. 2 hónapos korától csak ötször eszik egy nap, mert mindig is sokat aludt, éjjel is, napközben is. Az utóbbi időben 150 gramm/evés volt az adagja, egy-két étkezést leszámítva, amikor max. 20-30 grammal evett kevesebbet, mindig megette ami a cumisüvegben volt (kezdetektől tápszeres baba). Kb. másfél-két hete kevesebbet eszik, a napi mennyiség 650-700 ml között van, három napja pedig még kevesebbre csökkent, 500-550 ml között eszik naponta! Legkevesebbet reggel eszik, ma pl. 60 ml-t, pedig 160 ml van az üvegben. Ezt követően felül az ölemben, nézelődik, gőgicsél, játszik az asztal szélével vagy a lábacskáival. Kis szünet után újra megkínálom, de elfordítja a fejét, a száját sem nyitja ki. Ha nagy nehezen mégis, akkor is max. 10-40 grammot eszik még. A napközbeni evéseknél kb. 100-130 grammot eszik, a legtöbbet az esti utolsó etetésnél, akkor van, hogy 150-160 grammot, ha csak nem alszik el teljesen evés közben. Hozzátáplálást elkezdtem 2 hete, de eddig csak minimális mennyiségeket evett a gyümölcsökből, legtöbbet tegnap délelőtt evett alma-banán püréből, kb. 60 grammot. A kevés ennivaló ellenére az éjszakát továbbra is átalussza, este 9-10-től, reggel 6-7-ig alszik, napközben is többször alszik, ébren nagyon jókedvű, mosolygós, nyugodt baba. Mi lehet a baj, hogy ennyire keveset eszik? Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Mivel jókedvű, ezért nincs miért aggódnod, valószínűleg csak a kezdődő fogzás vagy a nagy meleg miatt lett egy kicsit étvágytalanabb, mint eddig.

  • Gabriella

    2011. június 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Azzal a problémával fordulok hozzád, hogy 9 hónapos kisfiam nem hajlandó anyatejen kívül mást enni. 5.5 hónapos korától próbálkozunk a hozzátáplálással inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel. Minden nap megkínálom, de csak 30-50 grammnyi pépet fogad el. Kap darabos ételt is, hogy kézzel egyedül megehesse. Ez jobban tetszik neki, viszont így sem fogyaszt túl nagy mennyiséget, inkább csak játszik, ismerkedik.
    Eddig úgy gondoltam, hogy nincs ezzel gond, majd csak többet fog enni, ha szüksége lesz rá. De a minap dietetikusnál jártunk (kisfiamnak tej és tojás allergiája van), aki azt mondta, hogy a fiam étvágytalansága abból fakad, hogy jóllakik anyatejjel, ezért abba kell hagynom a szoptatást. Mivel az anyatej már nem elég tápláló számára, rendes ételt kell ennie + szoktassam rá a hippo-allergén tápszerre, hogy megkapjon a szervezete mindent, amire szüksége van.(Dániában élünk)
    Teljesen összezavarodtam, nem tudom, hogy mitévő legyek. Én mindig úgy gondoltam, hogy majd a kisfiam maga dönti el, hogy mikor akarja abbahagyni a szopizást. Viszont azt sem szeretném, ha bármiben hiányt szenvedne. És miért szoktassam tápszerre anyatej helyett? Hogyan vehetném rá, hogy többet egyen anélkül, hogy abbahagyjuk a szopizást?
    Hozzáteszem, a kisfiam 9 hónaposan 11 kg és 74 cm, nagyon vidám, örökmozgó baba!

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Gabi

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Teljesen normális, ha egy 9 hónapos anyatejes babának még a fő tápláléka az anyatej, nem is kell erőltetni a dolgot, elég az a kis pép mellette, a tápszert bevezetni sem kell. Nyugodtan egyen annyit, amennyit elfogad és mellette szopizzon, segíthet azon, hogy többet egyen, ha szoptatás előtt adod neki a főzelékeket, de ha így nem szereti, akkor sem kell erőltetni, ha szüksége lesz rá, akkor többet is elfogad majd. Ha kevés lenne neki az anyatej, nem lenne ilyen jó húsban 🙂

      • Gabriella

        2011. június 17. péntek

        Nagyon szépen köszönöm! Megnyugtató a válaszod!

        Üdvözlettel,

        Gabi

  • Krizsó Anita

    2011. május 28. szombat

    Kedves Ági!
    A kislányom öt hónapos, és tejcukorérzékeny. Milumil Pregomint kap. Délelőtt megeszi a gyümölcsös Sinlac-ot, Ebédre pedig a főzeléket. A problámám az, hogy egy hete nem eszik reggel és este a tápszerből max 90gr-ot. Egyedül éjszaka eszi meg a 170-et? Mit javasol? Mivel pótolhatnám a tápszert? Köszönettel:Anita

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Ha nappal nem eszik elég tápszert, akkor egészítsd ki főzelékkel vagy Sinlac péppel azt a két étkezést.

  • K. Molnár Krisztina

    2011. május 25. szerda

    Kedves Ági!

    Egy 8 és fél hónapos kisfiú aggódó anyukája vagyok. Gergő fiam kb 2 hónapja csak nagyon keveseket hajlandó enni (szerintem). Korábban lefejt anyatejet, s most tápszert iszik, abból is csak maximum (jó esetben) 140-180 ml egy alkalommal (minimum 2-3 részben, 10 perces szünetekkel, s leginkább álmában hajlandó). 3 alkalommal eszik összesen tejet. Szilárd ételből korábban megevett 150-180 ml-ket, most örülök, ha 3-4 falatot, s utána trükkökkel (megnevettetem, kinyitja a száját, s kap egy falatot) tudok még párat adni neki. De már erre is rájött, s inkább összeszorított szájjal nevet. Néha visszahányja, amit így kap. Folyadékból eddig higított gyümölcslevet kapott, most a védőnőnk tanácsára csak tiszta vizet, de azt nem issza olyan lelkesen. (max 2 dl-t naponta).
    Az igazsághoz tartozik, hogy ennyire vacakul a hirtelen beköszöntött nyár óta eszik, s ezzel egy időben nőtt ki az első két fogacskája, s útban van a többi is. Súlygyarapodása is nagyon lelassult (egyszer 3 hétre le is állt). Már voltunk vele orvosnál, nézett a doktornő vizeletet (újszülött korában vesemedence-gyulladása volt, ekkor sem evett), és vérképet is, megvizsgálta, s mindent rendben talált. Amúgy jókedélyű, s nemrég kezdett el kúszni. Én néha már sírok, hogy mennyire nem eszik. Többször úgy tűnik, mintha a mi ételünket szeretné, de abból nem adhatok még neki (pl.: tejfölös főzelék, hiába kap ugyanazt babaváltozatban, neki az én tányérom szimpatikusabb).
    Az a kérdésem, normálisnak számít, ha egy baba kb 7 hónapos korától csökkenő étvággyal bír (melegben, fogzás közben). Meddig hagyhatom ezt, illetve van-e esetleg bármilyen trükk, amit be lehet vetni, hogy kedve legyen enni.
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      A fogzás és a nagy meleg is okozhat étvágytalanságot, 6 hónapos kor után pedig eleve csökken a hízás mértéke, akár hetekre le is állhat, tehát nincs okod emiatt aggódni. Ha a ti ételeiteket kívánja, akkor készíts olyasmit magadnak, amit már ő is ehet és hadd egyen a tányérodról, és ebben a korban már meg lehet próbálkozni az önálló eszegetéssel is, ez is meghozhatja a kedvét az evéshez. A melegben a lédúsabb gyümölcsöket is szívesen eszik a babák.

  • Timi77

    2011. május 23. hétfő

    Kedves Ági,

    Most 11 hónapos a kislányom, aki rengeteget mosolyog, mozog, de még mindig csak 7 kg (70 cm). Nem különösebben aggódnék a súlya miatt, mert én is vékony vagyok, de az étvágy sem jó, nem örömmel eszik. Sok esetben 100 ml ételt sem eszik meg egy evésre és ha jobban eszik akkor is azért mert valamivel éppen leköti magát (kenyérhéj, kanál, kistányér, mondóka, éneklés, rendes játékot nem adok neki).
    3 kg-mal és 50 cm-rel született.
    5 hónapos kora után kezdtük el a hozzátáplálást, mert hirtelen kevesebb lett az anyatejem. Egy ideig még rendesen ment a kóstolgatás, de amikor elkezdtek jönni a fogai (6 hónaposan) leállt és azóta sincs sok változás. Egy ideje már 6 foga van, de nem látom, hogy jönne újabb. A pépeset már elég régóta nem szivesen fogadja el, ezért szoktam neki időnként darabos rizst belekeverni az ételébe, de ez sem működik mindig.Sok esetben örülök, ha 100 ml gyümit vagy fözit megeszik. A lejobban a kenyéret, kölesgolyót,kalácsot…szereti.

    A napirendünk a következő:
    – 6.30 ébredés – reggelire szopizás
    – 9.00 tízórai – szopizás és megpróbálok utána gyümit adni, amibe mindig keverek valamilyen laktató pépet is, néha kap ilyenkor margarinos vagy vajkrémes kenyeret
    ezután elmegy aludni
    – 12.30 ebéd főzelék husival, tojással, sajttal
    – délutáni lefekvés előtt megint szopi 14-14.30 körül
    – 17.00 uzsonna – erre megint valamilyen gyümölcsös dolgot + joghurt, túró adok, ha eszik
    – 20.00 szopi és valamilyen tejes dolog, vagy szopi előtt velünk megvacsorázik

    Ha este nem lakik jól, akkor éjszaka is felébred szopizni, sokszor többször is, ezért estére mindig megpróbálom kicsit „megtömni”.
    Már egy csomó dologgal kísérleteztem az etetésnél, de ez vált be a legjobban.

    Az a problémám, hogy ugyanezt végigcsináltam a most 4,5 éves bátyussal is. (Ő egy jó ideig csak játék közben evett, ezért nem szeretném a kislányt is rászoktatni.)
    Mit ajánlasz, hogy folytassam?
    Esetleg próbáljak meg neki valamilyen vitamint adni? Ajánlották már a Béres cseppet és a Multikidet?
    Ha látom, hogy evés közben csak játszik a kanállal, kenyérrel…, amit a kezébe adok, akkor vegyem el tőle?
    Elnézést a hosszúra sikerült levélért, a válaszát előre is köszönöm.
    Timi
    És az helyes, hogy pl. ebédnél a saját étele nem kell abszolút neki, az enyémből pedig kér, akkor adjak azt neki helyette?

    • Vida Agi

      2011. június 02. csütörtök

      Nincs semmi gond az étrendjével, eleget eszik, ezekből az ételekből (pl. kenyér) nem kell olyan nagy adagokat ennie, mint pl. gyümölcsből, mert ezek sokkal laktatóbbak (gondolj bele: nem mindegy, hogy 100 gramm cukrot vagy 100 gramm almát eszel meg)
      Adj a kezébe nyugodtan kanalat, kenyeret, játsszon vele, kísérletezzen, másként nem tanul meg önállóan enni. Ha pedig kéri a te ételeidet, akkor add neki inkább azokat, 11 hónaposan az a jó, ha már szinte csak azt eszi, amit ti.

  • melcsi87

    2011. május 19. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az én lányom 5 hó-s múlott(tápszeres)eddig nagyon szépen probléma mentesen evett kanálból,de napok óta nem akar kanálból enni,csak a cumiból szívja,de éhes,mert megeszi.. Foga nincs! Folyadékot sokat iszik!
    Mi lehet a probléma??
    Nem gond,hogy cumiból eszi a főzeléket ill. gyümölcsöt??
    Válaszát köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Válaszoltam a másik bejegyzésben, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Marika Gabriella

    2011. május 16. hétfő

    Kedves Agi!!
    Az en fiam masfel eves.3 hete nagyon etvagytalan nm akar enni.Ugy kezdodott,h nm akart fott etelt enni de mas evett.Majd azt sem.mostanra mar csak tejet iszik inkabb s teat.mikot ugy van eszik joghurtot de mast nm hajlando enni…ha beadom a szajaba,mert lattja h mi eszunk es az ikertestvere o jol eszik beadom a szajaba es akko azt tartja egy darabig.Volt olyan,h kivettem az etetobol es hagytam eltelt 3-4 ora es akkor sem volt hajlando megenni a fott etelt.de ha joghurtot vagy tejet kialok neki akkor azt elfogadja.A vedono azt mondta,h fogatol van…elvittem orvoshoz es egy konnyed vizsgalat utan antibiotikumot irtak ki neki…..es azt meg joban elvette az etvagat…Kerdesem az,h hagyjam,h egyen amit szeretne?Vagyis adjam a tejet es a joghurtot???mert vmit adnom kell!!!nagyon nyugtalanit,h nem eszik…mostanig mevolt a programjuk es o ezt teljesen felrugta…Nemtudom mit tegyek.Elore is koszonom!!

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Ha antibiotikumot adtak neki, akkor nyilván beteg, ha pedig beteg, akkor normális, hogy kisebb az étvágya, és csak 1-2 féle ételt eszik szívesen. Ha már nem kell antibiotikumot kapnia, akkor a bélflóra helyreállítására adj neki Normaflore-t és akkor vissza fog térni az étvágya is.

  • Bischof Istvánné

    2011. május 08. vasárnap

    Nekem az a gondom hogy,a kétéves kicsi lányom nem hajlandó enni.Mindig is keveset evett,most a védőnő tanácsára elkezdtem vele szedetni a béres cseppet,de ez sem vált be!A súlya is 2-évesen:10,35kg.Tanácsot kérnék hogy mit tegyek hogy egy kicsit jobban egyen!!!Az édességet nem eszi meg,császárral szültem és vérszegény.
    Köszönöm előre is a segitségeket!
    Egy aggódó anyuka!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Az étvágytalansága lehet a vérszegénységtől is, de gondolom erre már kap vasat, ha mégsem, akkor konzultálj erről az orvosoddal. Ne arra törekedj, hogy sokat egyen, hanem arra, hogy változatosan, azaz kapjon sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, tejterméket, kenyérfélét, minden étkezésre valami mást. Ne a mennyiségeket erőltesd, hanem a minőséget a sok vitamint. Az étvágy és a hízás mértéke is lehet alkati dolog.

  • Angéla

    2011. március 10. csütörtök

    Kedves Ági!Az 5éves fiammal van evési problémánk.Sós ételt már kb 1 éve nem fogad el.Főtt ételek közül csak gyümileves leve szűrve,borsófőzelék szűrve,tejbegríz(szinte minden nap),palacsinta,fánk,puding,joghurt,kekszek,mézes puszedli,banán,tej.Már kipróbáltam mindent hogy újra megkóstolja azokat az ételeket amiket régen szeretett de nem hajlandó még meg se kóstolni.Próbáltam szigorú lenni.éheztetni hogy azt egye ami nekünk is van,de egy nap éhezés után másnapra kikészült a gyomra és hányt és utána megint kapta a kekszet csak hogy rendbe jöjjön.Az oviba sem evett semmit,már oda is én viszek be kekszet neki hogy éhen ne haljon délutánig.Semmi kenyér,péksüti,tészta,krumpli.20kg a súlya.Állandóan rohan,nem fárad el.A kakálással is gondok vannak,Laevolacot eszünk minden nap,de így is heti egyszer ha kakil,de akkor is rá kell erőszakolni a vécére.Pedig könnyen és puhát kakil.Van egy 1 éves kistesója,gondolom ez is közrejátszik sok mindenben.Éjjel még mindig bepisil.Van egy 8éves bátyja is ,Ő is volt rossz evő vagy 2 évig,de azért ő evett sós ételeket is.Ő már újra kóstolgatja az ételeket és már több mindenre visszaszokott.Várjam ki amig magától észhez tér és újra enni kezd normális ételeket,vagy mit csináljak?Félek hogy a sóhiánytól valami betegség fog nála kialakulni.Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Az a gond, hogy a sok édestől, a sok cukortól lesz székrekedése, tehát sokkal több rostosat és kevesebb cukrosat kéne ennie (cukor helyett az ételeibe inkább használj fruktózt) A só egyébként fontos és szükséges bizonyos mennyiségben, tehát szüksége van rá a szervezetnek. Próbálj meg változatosabban adni neki ételeket, amiket szerethet és lehetőleg kerüljétek a kekszeket és hasonlókat (vagy ezekből vegyetek teljes kiőrlésűt), illetve próbáljatok ki más ételeket, mint eddig (pl. ha a borsót megeszi, akkor lehet zöldségkrém levest, vagy finomfőzeléket készíteni, esetleg karalábét) először az ízlésének megfelelően kicsit édesebben. Illetve, amiket megeszik, azokba kevés sót tenni (hogy a sóban levő ásványi anyagokhoz hozzászokjon a szervezete).

Comment navigation